Keresés

Részletes keresés

NoFear Creative Commons License 2006.08.16 0 0 31

Tisztelt Nádházy úr!

 

Az árfolyamnyereségnél számított adónál járulékos költség gyanánt le lehet vonni a vétel illetve az eladás tranzakciós díját is akár részvényről akár befeketetési jegyről is legyen szó?

 

Balogh Gábor

Előzmény: Nádházy Tamás - CIB (29)
Komm Tibor, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 30

Kedves Karaj,

 

a 2006. szeptember 1-én illetve azt követően vásárolt befektetési jegyek értékesítésekor keletkező nyereség után kamatadót kell fizetni. Igaz ez a forintban és a nem forintban (pl. euró) kibocsátott befektetési alapokra is.

Előzmény: _Karaj_ (22)
Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 29

Kedves Szlavek,

 

2006. szeptember 1-től a tőzsdei árfolyamnyereség után is adófizetési kötelezettség keletkezik, amelynek mértéke 20%. Az Szja törvény szerint az EU tagállamban vagy OECD tagállamban működő tőzsdén kötött ügyletekre vonatkozik ez a szabályozás.

 

Tőzsdei árfolyamnyereség az értékpapírokon elért árfolyamnyereség (kivéve ha kamatnak minősül), illetve az összetett, származtatott ügyleteken elszámolt nyereség.

 

Minden olyan tőzsdei ügyleti nyeresége, amelyet szeptember 1-től kötnek adóköteles. Ugyanakkor az ilyen ügyleteken elszenvedett veszteség csökkenti a nyereséget. A veszteség a keletkezés évében és az azt követő két évben használható fel.

 

A befektetési szolgáltató nem von le forrásadót az ügyletek után, hanem bizonylatot állít ki, amely alapján a magánszemélynek saját szja bevallásában kell megállapítania a tőzsdei árfolyamnyereséget és annak adóját. A megállapított adót a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig kell megfizetni. A magánszemély számára kiállított bizonylat tartalmáról a befektetési szolgáltató adatot szolgáltat az APEH felé.

 

Az árfolyamnyereség összegét a hagyományos módon kell kiszámítani (bevétel csökkentve a bekerülési értékekkel és a járulékos költségekkel). A 2006. augusztus 31-ig megszerzett értékpapírok esetében a tényleges bekerülési érték helyett a papír utolsó augusztusi tőzsdenapi záró árfolyamát is lehet alkalmazni bekerülési értékként.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: Szlavek (20)
Pál utcai fiú Creative Commons License 2006.08.16 0 0 28
Tisztelt szakértő!

Az világos, hogy a szeptember 1-je előtt vásárolt nyilt végű befektetési jegy hozama adómentes. De mi a helyzet akkor, ha egy szeptember 1-je előtt vásárolt mondjuk 1 millió ft. értékű bef. jegy csomaghoz 1-je után veszek mondjuk szintén 1 millió ft. értékű ugyanolyan típusú bef. jegyet. Az adó csak az 1-je után vett 1 milliós hányad utáni hozadékra számítódik? Vagy a teljes portfólió hozadékára?
AttilaBal Creative Commons License 2006.08.16 0 0 27
Kedves Zoltán,

Engem kifejezetten a CIB Kamatkirály Számla érdekelne.

Jól gondol, ha megnyitom a számlát az elkövetkező 2 hétben és a következŐ mondjuk 2 évben csak fizetek rá, aztán egyszer csak kiveszem, akkor a teljes kivett összegre járó kamat adó mentes?

köszönöm,
Attila
Előzmény: Lukácsi Zoltán, CIB (19)
Mocsi Creative Commons License 2006.08.16 0 0 26
Kedves Szakértő!

Hogy áll a CIB a nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ)? Már vagy fél éve hitegetnek, hogy hamarosan lesz.

Kamatadó: a szept. 1. utáni betéti kamatok mellé kiírják majd a kamatadóval csökkentett (tehát a betételhelyezőnek kifizetett) kamatot is? Vagy csak azt fogják kiírni?

Kösz,
Mocsi
Nádházy Tamás - CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 25

Kedves fiola,

 

A NYESZ a 2005. őszén a sajtóban negyedik pilllér néven nevezett speciális befektetési termék. A nyugdíj előtakarékossági számlát a 2005. évi CLVI. törvény szabályozza. A NYESZ működése röviden úgy foglalható össze, hogy az egy pénz számla, egy értékpapír számla és egy letéti számla kombinációja. A számára csak a számla tulajdonos fizethet be. A befizetett összeget a fenti törvényben meghatározott befektetési eszközbe fektetheti a magánszemély. Az ezen eszkzökön elért hozam adómentes (kivéve az osztalékot). A befizetések után adókedvezmény vehető igénybe, amely NYESZ számlára utal az APEH (a befektetési állományt növeli).

 

A NYESZ-en gyűlő megtakarítésokat legalább 3 év elteltével adómentesen felvenni, ha a takarékoskodó az Szja törvényben meghatározott nyugdíjra jogosult (lásd Szja törvény 3. § 23. pont) . Amennyiben a befektetés felvételekor nem telt el a 3 év, vagy a számla tulajdonos nem jogosult az Szja törvény szerinti nyugdíjra, akkor a saját befizetést és osztalékot meghaladó egyenleg egyéb jövedelemnek minősül és az összevont adóalap részeként adózik (2006-ban 36% szja és 11% eho).

 

A részletes szabályokat a fenti törvényben, az Szja törvényben (28. § 44/B-44/C. §-ok, 2007. január 1-től az 1. számú melléklet 7.20 pontja), az Eho törvényben (1998. évi LXVI. törvény) találhatod meg.

 

Nádházy Tamás

Előzmény: fiola (10)
Topi7 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 24

Kedves Lukácsi Zoltán!

Nem igazán világos számomra, hogy a kamatadó hogyan érinti a nyílt végű befektetési alapokat.

Mi a helyzet a bennt lévő állománnyal és a későbbi mozgásokkal?

Caipi Creative Commons License 2006.08.16 0 0 23

Kedves szakértők:-),

jövőre jár le egy tizenöt éves életbiztosításom, most októberben kellene befizetnem az utolsó évi összeget. Hogy visszatérítést nem fogok már kapni belőle az összeghatár miatt, azt tudom, de kell-e erre az összegre kamatot fizetnem, megéri-e egyáltalán befizetnem?:-(

_Karaj_ Creative Commons License 2006.08.16 0 0 22
A befektetési alapok visszaváltásakor kell kamatadót fizetni? (természetesen szeptember 1 után vásárolt alapra gondolok). Ha igen, akkor az eurós alapoknál is kell?
kivancsi01 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 21
Kedves Lukácsi Zoltán, CIB!

 

Köszönöm gyors válaszát. Ön által leírtak már sokkal jobban hangzanak, mint a Bank által adott e-mail-es válasz, ugyanerre a kérdésemre. Szerintem rajtam kívül többeket is megnyugtatna, sőt sokkal vonzóbbá tenné ezt a terméküket, ha ezt a termékleírásába is belevennék, főleg ha a Bank esetleg pár hónapig garantálná, hogy a kamatszintet nem csökkenti.
Előzmény: Lukácsi Zoltán, CIB (17)
Szlavek Creative Commons License 2006.08.16 0 0 20
Üdv,

Van részvényben pár milliónyi megtakarításom, amit eddig interneten húzogattam korlátozott mértékben, nehogy túl sokat bukjak a vételi-eladási jutalékon. A részvényportfolión realizált nyereséget hogyan érintik az új rendelkezések? Megint az lesz, hogy a konkrét részvényeladáskor realizált nyereséget megadóztatják, a realizált buktát meg nem számolhatom el csökkentő tényezőként, hanem le kell nyelnem?
Lukácsi Zoltán, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 19

Kedves Híd,

 

a Bank hatályos Forint Kamattájékoztatóját az alábbi linken találod, ahol természetesen feltüntettük a vonatkozó kormányrendelet (41/1997. korm. rendelet betéti kamat, az értékpapírok hozama és a teljes hiteldíj mutató számításáról és közzétételéről ) előírásainak megfelelően kiszámított EBKM mértékét is.

 

http://www.cib.hu/actual/kamatok/dbmft/index

Előzmény: Híd (3)
Lukácsi Zoltán, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 18

Kedves Haaszi,

 

A befektetési alapok kitűnő lehetőséget biztosítani azok számára, akik nem tudják pontosan előre, hogy mennyi időre tudják megtakarított pénzüket nélkülözni. A befektetési jegyek ugyanis – akár részben, akár egészben — bármikor visszaválthatók, ráadásul (a lekötött betétek lejárat előtti feltörésével összehasonlítva) kamatveszteség nélkül.

 

A CIB Alapkezelő 12 nyíltvégű befektetési alapja közül mindenki egyéni kockázatvállalási hajlandóságának függvényében tud választani, az Ön számára - a leírt élethelyzet és befektetési időtáv alapján - a CIB Pénzpiaci Alapot és a CIB Ingatlan Alapok Alapját javaslnám.

 

Ráadásul a 2006. augusztus 31-ig vásárolt befektetési jegyek időkorlát nélkül mentesülnek a kamatadó alól, ami azt jelenti, hogy a szeptember 1. előtt megvásárolt befektetési jegyek hozama – akár évek múlva történő eladás esetén is — kamatadó-mentes.

Előzmény: haaszj (15)
Lukácsi Zoltán, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 17

Kedves kivancs01,

 

a Bank a CIB Kamatkirály Számla kamatozását a pénzpiaci kamatok változásától teszi függővé. Várakozásaink alapján 2006. év végéig a jelenlegi 6,

75 %-os jegybanki alapkamat további növekedése várható, ezért a kamatszint csökkenésétől nem kell tartania, a Bank folyamatosan versenyképes kamatokat fog kínálni erre a termékére is!

Előzmény: kivancsi01 (14)
Lukácsi Zoltán, CIB Creative Commons License 2006.08.16 0 0 16

Kedves infinity00,

 

A Bank a tőle elvárható gondossággal jár el az egyes termékeinek létrehozásánál, ezért a saját szakértői mellett külső adótanácsadót is felkért a CIB Kamatkirály Számla adójogi megítélésére. Ennek alapján álláspontunk szerint - amennyiben 2006. augusztus 31-ig a CIB Kamatkirály Számla megnyitásra kerül - az első kamatperiódusban (amely akár 10 év is lehet!) kamatadó mentesek lesznek a CIB Kamatkirály Számlára helyezett megtakarítások.

 

A vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis a 10 éves kamatperiódussal rendelkező CIB Kamatkirály Számlán a teljes, 2006. augusztustól 2016. augusztusig terjedő időszakra jóváírt kamat adómentes jövedelemnek számít, függetlenül a számlára történő befizetés / betét elhelyezésének dátumától, amennyiben a számla szerződést már 2006. augusztus 31 előtt megkötötték.

 

Ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy a CIB Bank által az adózással kapcsolatos jogszabályokról adott tájékoztatás nem tekinthető a jogszabály szövegével egyenértékű, teljes körű, hivatalos jogszabályértelmezésnek. Az adójogszabályok tartalmának megismerése, ezek alapján az üzleti döntés meghozatala kizárólag az Üzletfél felelősségi körébe tartozik. A Bank nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyek akkor adódhatnak, ha a hatóságok a Bank által az adózással kapcsolatos jogszabályokról adott tájékoztatástól eltérően értelmezik a jogszabályokat.

Előzmény: infinity00 (12)
haaszj Creative Commons License 2006.08.16 0 0 15

Hello szakértők!

 

Lakásvásárlásra készülök, de amíg nincs meg az igazi (amelyik hitelképes is), szeretném a meglévő 4 millió forintomat a lehető legjobb feltételekkel megfialtatni. Milyen lehetőségeim vannak, ha kamatadómentesen szeretném a hozamot, viszont nem tudom, hogy mikor lesz szükség a pénzre? Mert lehet, hogy 2 vagy 3 hónap múlva, de az is lehet, hogy csak jövő nyáron jön össze a lakásvásárlás.

Mit tanácsolnak a hozzáértők?

kivancsi01 Creative Commons License 2006.08.16 0 0 14
Kedves infinity00!

Nekem is szimpatikus a CIB Kamatkirály Számla. Ami leginkább kétségeket ébreszt bennem az az, hogy a jelenlegi nagyon kedvező kamatokat meddig kívánják változatlanul tartani? Ugyanis, ha véletlenül valami hirtelen indítatásból, szeptember 1.-től esetlegesen csökkentenék, akkor már késő lesz egy másik kamatadómentes befektetést keresni.

 

Ez ügyben szívesen várnám a CIB-es szakemberek megnyugtató véleményét!
Előzmény: infinity00 (12)
Híd Creative Commons License 2006.08.15 0 0 13

Tök legális. Annyi az egész, hogy amit aug. 31-ig beteszel rá, az nulla százalékos, de minden, amit utána teszel be az húsz százalékos.

Hogy mi van, ha kiveszel róla, azt nem tudom.

Előzmény: infinity00 (12)
infinity00 Creative Commons License 2006.08.15 0 0 12

Tisztelt , Uram!

 


A Cib Kamatkirály takarékszámlát választottam , a jövőbeni megtakarításaimhoz. A termék nagyszerű és ötletes. Sajnos azonban felmerült ezzel kapcsolatban néhány kérdés. Mi a garancia arra , hogy a jövőben valóban kamatadómentesen tudom kezelni ezen a szla.-n a megtakarításaimat? Előfordulhat az , hogy erről a konstrukcióról később kiderül , hogy ebben a formában nem felel meg a szabályoknak? Előfordulhat , hogy a Cib Bank máshogy értelmezte a törvényt , mint az adóhatóság?  

 

Válaszát köszönöm

Híd Creative Commons License 2006.08.15 0 0 11
Jól áll vele, ne aggódj.
Előzmény: gimli64 (6)
fiola Creative Commons License 2006.08.15 0 0 10

Kedves Tamás,

Pontosan mi számít nyugdíj előtakarékosságnak?

Ha én pl. egy biztosítóval kötök 20 éves UL szerződést, az APEH nekik utal? Netán léteznek speciális, bankos NYESZ-ek?

Hol tudok ezeknek a paragrafusoknak utánanézni?

Amúgy ezer bocs, ha off vagyok, de nem találtam idevonatkozó topikot.

Köszi,

fiola

Előzmény: Nádházy Tamás (9)
Nádházy Tamás Creative Commons License 2006.08.15 0 0 9

Kedves fiola

Hosszú távú megtakaításokkal kapcsolatosan az önkéntes nyújdíjpénztárakba befizetett összegek, illetve a nyugdíj előtakarékossági számla jelenthet megoldást. Az ezen befektetési formákban gyűlő megtakarítások hozama mentes a kamatadó alól. Amennyiben pedig ezen formákból nyugdíj szolgáltatás kerül kifizetésre, akkor a megszerzett bevétel adómentes (feltéve, hogy az Szja törvényben foglalt feltételek a szolgáltatással kapcsolatosan teljesülnek).

A saját befizetésekkel kapcsolatosan adókedvezmény vehető igénybe, azonban 2006-tól az adókedvezmény összegét az adóhatóság az önkéntes nyugdíjpénztárnak, illetve a NYESZ számla vezetőnek utalja át (azaz nem kerül kifizetősére az adózónak). A visszatérítéssel kapcsolatos részletes szabályokat az szja törvény 44/A-44/C §-ai tartalmazzák.

Nádházy Tamás

 

 

Előzmény: fiola (7)
Nádházy Tamás Creative Commons License 2006.08.15 0 0 8

Kedves Nyman

A kamatbevétel nem csökkenthető a fizetett hitelkamat összegével.

Nádházy Tamás

Előzmény: nyman (1)
fiola Creative Commons License 2006.08.15 0 0 7
Mi lehet a legjobb megoldás arra az esetre, ha hosszútávra - nyugdíj - szeretnék pénzt lekötni? Az adóvisszatérítés milyen esetben müxik, ha még egyáltalán?
gimli64 Creative Commons License 2006.08.15 0 0 6
PSZÁF-os ember hogyan áll az üzemi és banktitok kérdésével ?
Előzmény: Híd (3)
Híd Creative Commons License 2006.08.14 0 0 5
Most már igen, pár napja még így volt: ebkm: 7,21-11%
Előzmény: sukhoi (4)
sukhoi Creative Commons License 2006.08.14 0 0 4
- A 2006. augusztus 31-ig lekötött CIB Classic Marathón Betét 18 hónapos futamideje alatt 11,00% fix kamatot (EBKM: 7,21%) biztosít kamatadómentesen

Konkrétan leirják, nem igazán átbaszás a dolog, csak el kell olvasni az apróbetüt is
Előzmény: Híd (3)
Híd Creative Commons License 2006.08.14 0 0 3

Én meg arra lennék kíváncsi, hogy annak a híres 11 százalékos betétnek hol van a honlapon a pontos kondíciós listája? Meg hogy miért titkolja olyan gondosan a CIB az ebkm-et? Rejtélyesen 7,21-11 százalékra teszi. Ebből csak a 7,21 az igaz, a 11 valami befalapos vegyes betétre jár.

Ilyen szarul döcög a szekér? Pszáfos ismerőstől tudom, hogy folyamatosan érkeznek a panaszok a felügyelethez a CIB miatt.

Előzmény: fuge (-)
Híd Creative Commons License 2006.08.14 0 0 2
Ne viccelj :)
Előzmény: nyman (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!