avagy, YARWS - Yet Another Raw Workflow Software
Great news: Adobe® Lightroom™ beta* software 1.0 for Windows is now available. Download it today and discover an easier way to import, organize, edit, and showcase large volumes of digital images. Designed by photographers, for photographers, it's software that works the way you do. And with its new Windows compatibility, it's just waiting for you to try it.
A képeim egy részét egy külső vinyón tárolom, onnét látja a Lightroom őket. Mac-en dolgozom. Egyik nap a barátosném véletlenül kinyomta a hosszabbítót, amiről a gépem kapja az enerdzsit, és amikor visszakapcsoltam a gépet, az nem látta a külső vinyót. Érdekes módon azóta sem látja sem az iMac, sem a mac laptopom a vinyót, de egy asztali pc és egy windows-os laptop látja, tehát az adatok megvannak rajta.
Viszont... ha a képeket egy másik vinyóval átmásolom az iMac-re és beimportálom őket a Lightroom-ba, akkor a Lightroom nem látja az elvégzett módosításokat a képeken. Gondolom nem simán beimportálni kellene őket... Azt tudom, hogy lehet vele hiányzó mappát megkerestetni és akkor mindent lát, csakhogy itt, mivel azok a hiányzó mappák azon a külső vinyón vannak, amit nem lát a gép, a Lightroom azt sem látja, hogy vannak hiányzó mappáim. :)
Tudtok-é valami megoldást a problematikára?
Akár arra, hogy az átmásolt képeket lássa rendesen a program, akár arra, hogy miért nem látják a mac-ek a külső vinyót, amit a pc-k látnak?
Balga módon képek exportálása közben windows-os felhasználóváltást hajtottam végre, és persze az export így nem futott le, menet közben félbeszakadt. Na most ez még nem lett volna nagy baj (újra elindítottam, mikor láttam, hogy nem ment le), de valahogy az adatbázis valami hibát szenvedett, ugyanis a szokásos backup nem működik. Próbáltam kilépni belépni, javítást futtatni, stb. semmi eredmény. (A backup ablak feljön, el is indul, de aztán egy ponton hosszú várakozás után valami could not save üzenettel megszakad. Van mentésem (egy-két héttel korábbi), de elég sok kép született közben, nem szívesen állnék vissza arra. Van esetleg ötlet/tapasztalat, hogyan lehetne rendbe hozni? (LR 4)
Több oka lehet a lassulásnak. Az LR importáláskor készíti el a mozaikképeket, amit többféle módon készíthet. Pl. egyszeróen csak használja a nyers fájlban lévő jpg-t, vagy akár az importálási módosításokkal korrigált 1:1 nézetet is elkészítheti. Értelemszerűen, ami gyorsan van meg, az pontatlan, ami pontos, az lassan készül. Na itt jön képbe a memória mennyisége. Az új verziók elsősorban memóriába dolgoznak a mozaikok készítésekor, és amikor az elfogy, akkor kezdenek írni a merevlemezre. Emiatt érzékelheted az egyenetlen készítési folyamatot. Ebbe játszik még bele az, hogy a videokártya memóriáját és processzorát is tudja használni a renderelés.
Tehát ha tuti egyenletes feldolgozási sebességre vágysz, akkor kevés ramot teszel a gépbe és kikapcsolod a videokártya használatot is a beállításoknál. :-P
De megteheted, hogy a renderelés módját, a használaható ram és video ram értékeket állítgatod, megkeresve a számodra elfogadható mértéket.
Vannak olyan hangok is a neten, hogy HIBÁS a szoftver ezen a területen. Bizony a "memóriaszivárgás" létező dolog, egyetemen zéhában büntetik, (amikor nem gondoskodik a hallgató a memória felszabadításáról) de ettől még kereskedelmi szoftverben előfordulhat.
Igen, ez logikus (mem. kárya -> vinyó vonal ok), és most hogy mondod, valóban, nálam volt is közben egy gépcsere, tehát valószínű, hogy a régi gépen fordult elő párszor, az újon pedig már nem...
A dologhoz hozzátartozik, hogy első lépésben mindig felmásolom a cr2 fájlokat winyóra, és onnan importálok. Tehát a memkártya-->winchester vonalon nem lehet gond, mert akkor a 2. import nem oldaná meg. Import közben történik valami, és egyetértek szappi.hu sejtésével, hogy RAM lesz. Bár memtest86 futott, nem talált hibát, de egyes források szerint érdemes lehet a custom test-eket is lefolytatni...
Köszönöm a tippeket, tesztelem majd tovább a RAM-ot...!
Hasonlót tapasztaltam én is régebben, néhány alkalommal fordult elő (most már jó ideje nem). De nem jutott eszembe, hogy új importot csináljak - így nem tudom, hogy akkor mi történt volna....
Akkor arra gondoltam, hogy az exponáláskor történt valami írási hiba, de akkor talán valószínűbb, hogy az import során lép fel valamilyen adatátviteli hiba....
Elvileg ilyesmi nem nagyon lehetne, hiszen az adatátvitel ellenőrzéssel, hibajavítással történik, de azért lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni másik kábellel, olvasóval - vannak néha csodadolgok. :)
Hümm, hát szép effekt, nem mondom. Logikus lenne, hogy kártyahiba, de hogyha a nef tökéletes, akkor csak LR bug-ra vagy PC memóriahibára tudok gondolni.
Szerintetek mi okozhatja a képen látható jelenséget?
Lightroom 5.7.1, Canon RAW (.cr2), ritkán jön elő a jelenség, olyankor a thumbnailen is, a nagy képen is és az exporton is ilyen. Újra importálva már jó.
Ugyanarról beszélünk. Nem bonyolítom. De már van tizenX évnyi sok-sok kis katalógusom.
Mindent a kis katalógusokban csinálok, kivéve azt, amit ott nem lehet (és eddig nem volt rá igényem), az átfogó kollekciók összerakását. Ha jól emlékszem a filtereket is átviszi a katalógusimport (egy- két-5 csillag, színek, szavak)
Amikor többet vagyok úton, előfordul, hogy a kártyáról a nálam lévő notebookra töltöm le a nyers képeket, ott kezdem selejtezni, szűrni, a kivágásokat és expo korrekciót elkészíteni (vagyis a szín állítások kivételével szinte mindent) és amikor az otthoni gépemhez kerülök, akkor mindent felmásolok és csak kattintok az lrcat fájlon és tudok tovább dolgozni.
Pont a rugalmassága szimpatikus a LR-nak, hogy többféle metódusban lehet használni.
A "master" katalógusokból semmit nem kell visszavinnem a kis katalógusokba.
Igen, a kis katalógusokat a sebesség optimalizálása miatt választottam anno, amikor az első LR verzió megjelent.
Informatikában dolgozom, számomra bármilyen elvesztett fájl az hóhérakasztásnak minősülne.
A családi fotók megvannak a pc-n, a NAS-on két külön könyvtárban ( ráadásul a NAS-ban RAID5 van + szünetmentes táp, tehát egy döglött HDD-t bármikor cserélek, akár röptében is), egy példányban külső (dokkolóban használt e-sata) HDD-ken és a válogatottak egy médialejátszó belső hdd-jén. Plusz a szűk rokonságot is elárasztom néha kész JPG-kel. Tehát 5-6 példány ugyanabból a kész képből normális. Persze ha leég a lakás, akkor fájni fog, hogy felhőbe nem mentek.
Ezzel együtt az a tendencia, hogy egyre kevesebbet kattintok. Egyrészt fiatal koromban is tudtam két tekercs Forte negával két hétig hegyet mászni, mert minden kattintást ötvenszer meg kellett gondolni, persze a digitális világ engem is elbódított (nincs költségkorlát a kattintásban), másrészt - most már - hülyeségnek tartom, hogy az életünk minden pillanatát megörökítsük. Vannak események, amiket átélni kell, és olyankor bármilyen felvétel készítése a pillanat hangulatát, intimitását öli meg. Jártam hasonlóan a sportfotózásban is. Kérdezték, milyen volt a meccs, azt kellett mondjam, nem tudom, mert fotóztam. És nem megbízásból voltam ott, hanem a meccs miatt. :-(
Azt hiszem, megtaláltam a számomra megfelelő megoldást katalógus ügyben. (persze valószínűleg a melegvizet találtam fel)
Amit megtartok:
Az egyes események nyers fájljait a már leírt módon bemásolom HDD-re Dátum+Esemény könyvtárba, illetve az adott könyvtárban készítek mindíg egy-egy új katalógust, amelybe csak annak a fotózásnak az anyaga kerül. Ott dolgozom fel. Ott készülnek az exportok is megfelelő alkönyvtárba.
Ami új:
SSD területre készítettem egy-két új, üres LR katalógust (Családi fotók, Sportfotók, Megbízások) amelyekbe a "File - Import form Another Catalog" utasítással behúzom az eddigi összes katalógusfájlomat. Értelemszerűen minden képről az összes korábban elvégzett korrekció átkerül az új adatbázisba, tehát itt már a "Develop" szekciót nem kell használni.
Ezekben a "master" katalógusokban már csak a kulcsszavazással, filterezéssel és a kollekciók összerakásával kell foglalkozni!
Ha valaki csak most kezdi az ismerkedést a LR-mal, akkor persze nem biztos, hogy van értelme sok kis katalógus adatbázist fenntartani, de nálam egy kialakult korábbi rutin mellé tettem az új megoldást, amely főleg így a naptárkésztés időszakában nagyon hasznos az egyes kollekciók összerakásában több esemény (különbőző helyen tárolt) képeiből.
Nem próbáltam még egyet sem, csak belefutottam párnak a nevébe külföldi fórumokon kommentekben említve. Ha a gugliba beírod, hogy "Photo Organizer", vagy hasonlót, akkor kiderül, hogy rengeteg van. Fotó-duplikácó szűrők szintén taláhatók így.
Csak képböngészésre az ACDSee-t használom, (tudna organizálni is) de egyre idegesítőbb, hogy mindent beletesznek a konkurrenciaharc miatt. Az IrfanView gyors, ingyenes, de valahogy nem szoktam meg.
A korábbi bejegyzésben leírtam, hogy Dátum+Esemény néven készítem a gépemen a képek könyvtárait, és midnen ilyen könyvtárnak saját lokális adatbázisa van, illetve NEF, JPG, WEB, PRINT stb. alkönyvtárakba szedem szét a fájlokat, így elég gyorsan eligazodok az elmúlt 15 év párszázezer képében. A teljeskörű katalogizálást persz az is hátráltatja, hogy utólag felcímkézni a képeket, hát az bizony meló, meló, meg sok idő. De hát lenni kell mindíg céloknak előttünk :-P
Most azon gondolkozom, hogy LR-ban tartsak egy két "Master" adatbázist és a lokális adatbázisokat abba vonjam össze. De ez igazából olyan profi fotósoknak fontos, akiknek, ha azt mondják, kell egy kutyás gyerekkép, akkor nem eseményben, helyszínben, időpontban kezd el gondolkodni, hanem felcsapja a kétmilliós adatbázisát és a korábban gondosan felcimkézett képekből két pillanat alatt kiszed tíz kutyás gyerekes képet. Nekem elég az, hogy emlékszem hol fotóztam kutyát és a könyvtárnevekben keresek mappa szinten (a mappanév esemény részébe helyszínt is írok, pl. "2015-03-07 Kopaszi gat - csaladi seta")
Felhőbe nem mentek, a NAS-ra mentés értelemszerűen szinkronizálással együtt történik, tehát ha valami változik a pc-n, az átkerül a NAS-ra is, de itt már döntés kérdése, hogy verziózok-e, (megtartom-e a felülírt fájlt) illetve a gépen törölt fájlokat a NAS-on is törlöm-e.
Fájlszinkronizációs feladatra a "ViceVersa Pro" vált be nekem a legjobban.