Keresés

Részletes keresés

ejvarga Creative Commons License 2007.03.27 0 0 166

Tisztelt maverick2 topiktárs!

Örülök annak hogy a felvetett problémát - ezek szerint - március 26-án orvosolta Zirc képviselőtestülete, amit egyébként január végén, de legkésőbb február elején már hivatalosan jeleztünk feléjük. Az idő sok mindent megold. Üdv.

Előzmény: maverick2 (165)
maverick2 Creative Commons License 2007.03.27 0 0 165
Tisztelt Ejvaraga topiktárs!
A felvetett problémát már sikerült orvosolni azzal, hogy Zirc képviselőtestülete, tegnap olyan határozatot hozott, hogy a fő kedvezményezett helyébe lép mindkét pályázat esetén. Így, ha van csontváz (ami remélem nincs) akkor az Zircen marad. Üdv.:m2
Előzmény: ejvarga (163)
egyszemlélődő Creative Commons License 2007.03.27 0 0 164

Helló!

Lehetne egy kicsit többet erről a nyugati kistérségi modellről hallani? Ott is kijelöléssel alakultak meg a kistérségek? Nem működőképesebb, ha itt is az önszerveződést preferálnák? Talán ezért akar Kadarkút+20 kiszállni a kaposváriaktól? Miért gáz az (a csontvázakat kivéve), ha egy településnek a közös érdekért fel kell adnia valamit az önállóságából? Vagy ez csak a polgármester presztízsen vagy párt(politikai) kérdés? Mellette az EU-ban is ez az elv valósul meg (lásd az új alkotmány ügyét), ha mindenki egyetért vele, akkor lesz belőle valami, azaz ez a legkisebb közös többszörös. Ez az elaprózott döntési mechanizmus?

Miért van ilyen hatalmas feszültség Zirc és a kistérség között?

Én szeretem azt, ha valaki be tudja ismerni a hibáját. Olyan emberi. Így megszavaztam nálam H. Lacinak 198 creditet. Ja 200-ról indult, de önreviziót végzett. A 200-t pedig az igaztalan milliókért adtam.

Erre tudtok válaszolni? Már megírtam egyszer, de senki nem reagált rá:

Tegnap néztem az SKB közvetítését a testületi ülésről. Meg olvasgattam az előterjesztéseket. Tudom, hogy az érdemi munka a bizottsági üléseken folyik. Mégis furcsa, hogy fontos kérdésekben sem nyilatkozik meg pár képviselő, jobban mondva meg sem mukkan. Pl. Ulrich Krisztián annyit tud, hogy a "Bizottság négy igen szavazattal..." De Gartner József és Baranyai Józsefet sem hallottam még beszélni. Tud valaki róluk ilyen megközelítésben? Segítsetek! Ez nem számonkérés tőlük, egyszerűen lehet, hogy nálam kimaradtak. Mellesleg néha többet jelent a csend...

Tudom, túl sokat kérdezek! De ezt bevállalom!

Minden jót!

 

Előzmény: H.Laszlo (162)
ejvarga Creative Commons License 2007.03.27 0 0 163

Tisztelt Zirciek és a kistérségért aggódók!

Hozzá kívánok szólni vitájukhoz, mivel csetényi önkormányzati képviselő vagyok.

A szekrényben eldugott egyik csontváz kicsi, alig észrevehető, de nagy kockázati értéket képvisel kb. 126 millió Ft-ot plussz a kamatait. 

Képzelje el azt mondaná magának a szomszédja, hogy tessék magának adom a házam. Az ajándékozás aláírása után Ön biztosan ugrálna örömében. Másnap azonban egy hatóság 126 milliót követelne öntől, hogy fizesse vissza egykori szomszédingatlanra terhelt adósságot.

Itt tartunk. Zirc önkormányzata le akarja nyeletni egykori sarát a többi kistérségi település torkán két darab általuk benyújtott, de a mai napig meg nem valósult, többszörösen módosított határidejű pályázatainak esetleges visszefizetési kockázatát, ami ~126 millió Ft, plussz meg nem valósulás, késés, más irányú elköltés, netán lenyúlás esetén a kamatai. Először is a törvény által előírt módon el kellene számolni, nyilvánosságra kellene hozni a kistérség részére átadandó szekrénybe bezárt dolgokkal, nehogy csontváz legyen belőlük.

Csak azt tudom mondani, ha ezek után Csetény polgármestere debil, mert utánajárt a dolgoknak és többször figyelmeztette kistérségi kollégáit a kockázatokra, akkor a megjelent tízegynéhány tájékozatlan polgármester örüljön annak, hogy még falujuk nem kergette el.

Előzmény: A_Bakony_Szava (144)
H.Laszlo Creative Commons License 2007.03.27 0 0 162

Delbar hozzászólásához:

A rendszerváltás eufóriájában egy rendkívül liberális önkormányzati törvényt sikerült megalkotni, amelyikről az idő bebizonyította, hogy már akkor elavult volt amikor megszületett. Nyugaton már régen rájöttek, hogy egyes önkormányzati feladatokat olcsóbban és hatékonyabban lehet megoldani a települések összefogásával. Ez az összefogás pedig egyáltalán nem csorbít semmiféle önkormányzati jogot. Az önkormányzat egy önmaga sorsát és környezetét irányító közösség, ami lehet kicsi is és lehet nagy is. Lehet egy település, de lehet több is. Nem a mérettől függenek az önkormányzatok, mint ahogy bizonyítja ezt az is, hogy pl. Finnországban Rovaniemi város és Rovaniemi járás egyetlen önkormányzatot alkot egy polgármesterrel és egy képviselőtestülettel, miközben - a városon kívül - számtalan apró település tartozik a fennhatósága alá. Ma Magyarországon a térségi összefogás legnagyobb akadályai a jelenlegi rendszer "haszonélvezői", maguk a polgármesterek, képviselők és állásukat féltő hivatalnokok. (mínusz mégegy "credit").

Sok víz lefolyik még a Dunán, amíg Bibó István közigazgatásszervezési és önkormányzati elképzelését (kistérség, régió, ország) meg lehet majd valósítani. Mindaddig amíg a politikai pártok ebben a kérdésben nem jutnak konszenzusra, addig a helyzet így marad, és tovább él a pazarló, egymással folyamatosan vitakozó rendszer.

Üdv:

H.L.

Előzmény: Delbar (160)
H.Laszlo Creative Commons License 2007.03.27 0 0 161

Igazatok van!

Bocsánat mindenkitől! Bocsánat Kadarkúttól is!

Egy kicsit elborult az agyam. De, tudjátok akit éveken keresztül szídnak, támadnak, rágalmaznak és sokszor igaztalanul vádolnak, aztán amikor már "letette a lantot", és még mindig szembe találja magát a rágalmakkal, ráadásul egy ilyen helyi kellemesnek és előremutatónak ígérkező topikban, annak egyszer úgy igazán kiborul a "bili". Az is igaz persze, hogy aki ilyesmire érzékeny, az ne menjen erre a pályára. Ebből is látszik, hogy valójában nem vagyok jó politikus

Egy "credit" mínusz.

Üdv: H.Laszlo

 

Előzmény: MrJuly (158)
Delbar Creative Commons License 2007.03.27 0 0 160
 

 

Hivatkozással arra a hozzászólásra, hogy Kadarkút és 20 település szeretne kiválni a kaposvári kistérségből az alábbi véleményem osztom meg az olvasókkal:

 

A kistérségi modell elméletileg nem rossz elképzelés az államháztartási gazdálkodás racionalizálása  céljából a közigazgatási reform részeként! Sajnos a magyarországi  alkalmazott gyakorlat a működés során  egyre jobban azt bizonyítja, hogy nem jó irányba mennek a dolgok,   nincs megfelelő előrehaladás csak a többletköltségek és problémák halmozódnak. Egyre nagyobb a bürokrácia és a döntési mechanizmusok elaprózottak, a  rendszer hatékonysága  nem megfelelő. A kistérségi rendszer csak az önkormányzati demokrácia széleskörű csorbítását az önkormányzatok önállóságának korlátozását, a centralizációt szolgálják közvetlen és közvetett gazdasági szabályozással. Ez az indoka, hogy az országban több kistérség elégedetlen és „feszeleg” az adott helyzetben. Továbbá az is tény, hogy minél nagyobb számú  tagtelepülés tartozik egy kistérségbe, annál nehezebben megy az együttműködés a tagtelepülések önállóságának megőrzésére való törekvés  miatt. Úgy tűnik, hogy egy közmondással élve „többe kerül a leves, mint a hús”!  Csak bízni lehet  abban, hogy a nyár folyamán a kormányzat törvényi szinten kiértékeli vagy átértékeli a helyzetet.  

Előzmény: kadarkút (154)
egyszemlélődő Creative Commons License 2007.03.27 0 0 159

Helló!

Berlin felett az ég? Vagy: Párisz, Texas? Ez utóbbi az egyik kedvencem, fantasztikus hozzá Ry Cooder zenéje... Mennyivel kellemesebb téma, mint a polityika!

De abban is egyetértünk, hogy H. Laci túlfűtött levelet írt. Valóban az igaztalan vádaknak ellent kell mondani, de egy gyakorló politikusnak türelmesebben kéne viselkednie. Ma, amikor a "politikai kommunikáció" a varázszsó, szerintem erre humorral kellett volna reagálni, akkor Kuncze is büszke lehetne az ő párttársára. Kb ilyenekre gondoltam H. Laci hibáinál, amik (persze több más rajta kivülálló tényezővel együtt) ehhez a képviselő testületi felálláshoz vezetett.

Tegnap néztem az SKB közvetítését a testületi ülésről. Meg olvasgattam az előterjesztéseket. Tudom, hogy az érdemi munka a bizottsági üléseken folyik. Mégis furcsa, hogy fontos kérdésekben sem nyilatkozik meg pár képviselő, jobban mondva meg sem mukkan. Pl. Ulrich Krisztián annyit tud, hogy a "Bizottság négy igen szavazattal..." De Gartner József és Baranyai Józsefet sem hallottam még beszélni. Tud valaki róluk ilyen megközelítésben? Segítsetek! Ez nem számonkérés tőlük, egyszerűen lehet, hogy nálam kimaradtak. Mellesleg néha többet jelent a csend...

Minden jót!

Előzmény: MrJuly (158)
MrJuly Creative Commons License 2007.03.26 0 0 158
Üdv, most jövök gyúrásból, de nem láttam egyikőtöket sem :))))

H.Laci,
Egyet értek azzal, hogy érdemes először kérdezni, mielőtt szitkozódik az ember. Én a Te helyedben hasonlóan jártam volna el Kadarkúttal szemben. Sajnos magam is sokszor beleesek a csapdába, hogy első dühömben ilyesmi e-mailt írok valakinek, eztán szerencsére elküldés előtt még gyorsan törlöm. Értem a célt, ami vezetett, de az ilyesmi esetekben mindig eszembe jut egy korábbi főnököm, aki mindig azt emlegette, hogy az eredményeinkből gyűlik a "creditünk", aztán eldönthetjük, hogy ezt mikor, mire használjuk el. Szerintem most feleslegesen használtál el egy adagot, vigyázz rá jobban. Bár ugye azt is szokták mondani, hogy igazm hogy az ivás pusztítja az agysejteket, de hát akinek van miből.... :)

Egyszemlélődő,
Wenders nekem is jöhet!

A bulvár témában pedig az a véleményem, hogy enélkül ma nincs példányszámban is sikeres újságírás. Még a HVG is tartalmaz "bulvárszerű" cikkeket. A nagy kérdés a minőség.

Szóval szerintem kell a bulvár, mert enélkül nem lesz tömeges olvasottsága egy helyi lapnak. A tényszerű, száraz tudosításokra csak az olyanok kiváncsiak, mint pl. mi, akik akár éjszaka is világot akarunk megváltani egy fórumos hozzászólással. A nagy tömeghez sajnos csak akkor jut el az ilyen info, ha olyan ruhába öltöztetjük, amiben már beengedi az ajtón. Szerintem.

Ma már nem gyúrok többet, viszont most bevágok egy jó adag proteint lefekvés előtt. Messze még a nyár, de idén is én akarok lenni Mr Július. Látom nagy itt a konkurencia...
Bakonyibalzsam Creative Commons License 2007.03.26 0 0 157

Helló Mindenki!

 

Dudar!

Engem is érdekel, hogy miért szálltál ki ebből az újságból! Ha emlékeim nem csalnak, akkor Te indítottad az egész digitális változatot.

Annál is inkább bosszant ez, mert azt fedeztem fel, hogy ellentétben a virtuális Zirc és Vidéke korábbi számaival, mostanság mintha ugyanazon személy által írt, főleg önigazolásnak tűnő, másrészt a jelenlegi városvezetésnek jó mélyen benyaló írások jelennek meg a főoldalon. (A stílusból és a szöveg pongyolaságából nem nehéz kitalálni, hogy ugyanaz  a "derék" "újságíró" ontja az információt. Még tippelni is tudnék). Mindenesetre le a kalappal, hogy pl. március 08.-án 9:56-tól 10:41-ig mennyi hír került fel a portálra, megjegyzem, hogy aztán azóta se. Talán majd a jövő hónapban ismét egyszerre. Had olvasson a paraszt.

Gondolom, hogy az "íródeákleánynak"  mégiscsak le kell dolgoznia az erre a célra felhasznált munkaidőt. Persze, ha dolgozik az illető.

Szóval várom a választ!

Hajrá Bakony! Csak keményen!.... hogy ne kelljen egy csomó, már megnyert pénzt megint visszafizetni.

 

Kadarkút hozzászólásához!

Egyetértek Kadarkúttal abban, hogy ebben a települési polgármesteri szereposztásban nem nagyon lesz mostanában kistérségi előadás, vagy ha igen, akkor az valószínűleg csapnivaló lesz.

Abban meg nem értek egyet, hogy Kadarkút ennyire szídja a korábbi zirci pm.-et. Biztos, hogy voltak komoly hibái, de még egy kívülálló számára is feltűnő, hogy H.L. regnálásának vannak kézzelfogható, nem is akármilyen eredményei. Most még mindig nem látszik semmi, pedig már elég régen volt a választás. Annak idején nálunk a faluban azt mondták, hogy azért nincs a térségben együttműködés, mert nem kompromisszumkész az akkori zirci polgármester, ráadásul a falusi polgármesterek többsége jobboldali, fideszes. Ezért is választottak fideszes munkaszervezet vezetőt.  Most fideszes a zirci polgármester, fideszes a zirci testület többsége és mégsincs együttműködés. Kadarkút szerint azért, mert a térségiek között van "debil", "alkoholista", és "köztörvényes bűnöző". De hát ők már a választások előtt is voltak, ha ugyanazokra gondolunk. Akkor most ki is a hibás az együttműködés hiányáért?

 

Na, megyek gyúrni....

Bakonyibalzsam

H.Laszlo Creative Commons License 2007.03.26 0 0 156

Point for Kadarkút!

 

Azt írod, hogy "A (hozzászólásokból kivehető) volt zirci polgármester H.László (bocs, ha tévedek), kilométeres hozzászólásokban elemzi saját nagyszerűségét, ami most (megint bocs, ha nem jól emlékszem) nagyjából 200 milliós teher a város nyakán."

 

Ad 1.

Sajnálatos, hogy számodra hosszú, körültekintő gondolkodásra, majd mindebből mély következtetés levonására volt szükség arra, miszerint H.Laszlo valószínűleg a korábbi polgármester lehet. Képzelem, hogy mennyi időt eltölthettél ezzel a töprengéssel, miközben első bejelentkezésemkor azzal kezdtem, hogy ne a "hozzászólásokból legyen kivehető", hogy vállalva nevemet és korábbi címemet jelentkeztem ebbe a fórumba. Tehát nem tévedsz. Tettem ezt azért, hogy ha valakinek kérdése van a korábbi időszakkal kapcsolatban, akkor az nyugodtan tegye fel nekem, hátha tudok rá válaszolni. Ezért aztán te is drága barátom, nyugodtan megkérdezhetted volna, hogy igaz-e az az "állítás" miszerint "200 milliós teher volna a város nyakán". Ha ezt megtetted volna, akkor megírhatnám, hogy természetesen nem igaz. Ezért  van helye a bocsánatkérésednek. Nem jól emlékszel. Van ilyen, főleg, ha valaki az emlékeiből él. De ha nekem, szóhasználatoddal "saját nagyszerűségemnek" nem hiszel, akkor figyelmedbe ajánlom az Állami Számvevőszék 1999-es, 2002-es és 2006-os jelentéseit. A Jegyző ígérete szerint ezeknek már a város honlapján elérhetőnek kellene lennie. Az azokban lévő számok nagyon beszédesek, de - biztos ami biztos - azért nézesd meg egy könyvelővel is...

 

Ad2.

Kell valami igazán kreatív! Igazad van! Például ami a javaslatodban szereplő szexturizmust illeti. Írásod alapján, ha éppen nincs más elfoglaltságod, építhetnél egy kuplerájt ahol te lennél az igazgató, a portás, a könyvelő, és a madame sőt alkalmas személy híján "gagyi" kurvaként is dolgozhatnál megindítandó a dunántúli szexturizmust. Az ötlet egyébként nem rossz, csak az nem biztos, hogy a "szaros balkáni seggeddel" kellően kívánatos vagy-e az igénylők részére. De kreatívnak kreatív az biztos. Nem is hiszem, hogy kellene hozzá vizimalom. (...hogy ezt honnan vetted?)

 

Ad3.

Michelangelo Antonioni filmje valóban nagy érték. Lehet, hogy Frechette Halprinnal való szeretkezése miatt asszociáltál a sivatag helyett a dunántúli szexfellegvárra. Ez így már megbocsájtható egy kiéhezett nő/férfi/bisex/stb. számára.

 

Ad4.

Mielőtt ismét "kilóméteres hozzászólást tennék" itt most abbahagyom.

 

Ad5.

Bocsánatot kérek minden kedves fórumozótól ezért a színvonaltalan írásért, de  "kadarkút" nagyképű, a fórum eddigi hangvételét messze alulmúló, kritika alatti hozzászólása annyira felháborított, hogy nem tudtam ellenállni annak a kísértésnek, hogy ne válaszoljak az ő pökhendi, "okostojás" stílusában.

Bocs, többé nem teszem!!

 

Ad6.

"Kadarka(út)" hozzászólására a továbbiakban nem kívánok reagálni. Nincs értelme.

 

Egyébként pedig üdv. mindenkinek!

 

H.László

 

Előzmény: kadarkút (154)
egyszemlélődő Creative Commons License 2007.03.25 0 0 155

Inkább azt mondanám: Hajrá Antonioni, Wenders, Antal Nimród! Vagy: Hajrá kultúra! De semmiképen nem: Hajrá Magyarország! -mint gagyi politikai szólam. Sportban még elmegy, de éppen tegnap kenték el a szánkat a montenegróiak.

A demokráciának éppen az, hogy négyévenként választunk különböző fórumokra (Országgyűlés, önkormányzatok) képviselőket, akiknek jogaink egy részét átadjuk. Ha többség debil, alkoholista polgármestert választ, akkor ő vezeti az önkormányzatot az adott időben. Itt inkább a felelős választói magatartást kérném számon. De néha bejön. Mert nem választják újra. Itt van példaként az emlegetett zirci expolgármester. Utólag lehet szépíteni a dolgokat, de hibái vezethettek el ide, hogy Zircen most egy mindent lesöprő, polgármestert kénye-kedve szerint rángató, erőszakos jobboldali önkormányzati többség van. De lehet, hogy csak azért állnak bosszút itt kicsiben, mert a kormánypártok ugyanezt művelik velük nagyban. Nekem egyik sem tetszik. Maradok (néha aktív) szemlélődő, aki még hisz a pártatlan gondolkodásban.

Pietros, lehet nem sikerült tökéletesre a tudósítás. Én becsülöm érte dudart, mert elment, meghallgatta, s leírta az észrevételeit. Inkább az a bajom, hogy túlzottan udvarias a nála tehetségtelenebbekkel. De ez sem bűn!

Minden jót!

Előzmény: kadarkút (154)
kadarkút Creative Commons License 2007.03.24 0 0 154

Passzív érdeklődéssel figyeltem eddig a fórumot. Most hirtelen két benyomás is ért. Egyik: előttem az újság, hogy Kadarkút és vele 20 település kiválna a kaposvári kistérségből. Másik: az M1-en az Európai Unió jubilumi ünnepségének élő közvetítése megy, nekem szívfájdítóan ismerős érzéseket sugározva.

Mi itt, a zirci kistérségben gagyi mentalitással, gagyi hivatalos vezetőkkel próbálunk túlélni. A különböző kistérségi társulások kínszenvedéseit olvasva, magyarázza el nekem valaki, vajon mi köze a demokráciához, hogy közismerten debil térségi polgármester képes megakadályozni azt, hogy értékek jussanak el a térségbe? Vagy hogy közismerten alkoholista polgármester érdemi hatást gyakoroljon a térség és a megye közállapotaira? Magyarázza el nekem valaki, hogyan lehet egy bíróság által elítélt köztörvényes bűnelkövető polgármester és megyegyűlési képviselő? Mit akarunk mi a szaros, primitív balkáni seggünkkel, tudatunkkal, amely képes ilyen vezetőket megválasztani és tisztelni? A (hozzászólásokból kivehető) volt zirci polgármester H.László (bocs, ha tévedek), kilométeres hozzászólásokban elemzi saját nagyszerűségét, ami most (megint bocs, ha nem jól emlékszem) nagyjából 200 milliós teher a város nyakán.

Termálunk nincs, velnessz majd lesz talán Szarvaskúton, nem kellene addig is valami kreatív? Például fejleszthetnénk a kistérséget a Dunántúl szexfellegvárává, ha már a turizmus nem megy, romantikus egykori vizimalmok, stb.

Közben van pénz új régióslap indítására, és most miután a UPC benyelte a Kábelszatot, talán egy alternatív kábelhálózat is indul.

Hajrá Magyarország! Hajrá Zirc Kistérség! Csumi EU! Csak ne lenne az a rusnya nyugati kultúra...

Megint elnézést, most indul a Zabriskie Point, ami azért mégiscsak érték...

dudar Creative Commons License 2007.03.24 0 0 153
Üdv!

 

Erről a témáról utoljára!

 

Nem hiszem, hogy a „beszámolóm” a bulvár  kategóriájába esne. Viszont ez az esemény már-már súrolta azt. Úgy tudtam, és ezt le is írtam, hogy a nem hivatalos egyeztetéseken az ilyen és a hasonló problémákat átbeszélik és megoldják. Ezért volt érthetetlen és megdöbbentő a kialakult helyzet! Az utóbbi idők egyik legnagyobb változása készült (remélem, még mindig készül) ami az egész térségre kihat! Ráadásul volt módom látni azt a rengeteg munkát, amit például az Ilike is befektetett ebbe. Több önkormányzatnak kellett rendkívüli ülést összehívnia a megfelelő határozatok meghozatalára. Ezért azt gondolom, nem kellett volna napirendre tűzni ezt a fontos kérdést! A nyilvánosság kizárásával kellett volna még egy kicsit puhítani egymást, amíg kialakul az egyetértés. Tudomásom szerint a mai napig nem oldódott meg a kérdés! Én annak szurkolok, hogy legyen megállapodás, olyan, ami a legkisebb rizikóval és a legnagyobb előnyökkel jár minden résztvevő számára!

 

Ha valaki kíváncsi arra, hogy mi a bulvár, olvassa el a Napló mai írását a három polgármester asszonyról. Na ez bulvár, vagy még annál is súlyosabb! Megígérem, én ilyen szintre nem fogok süllyedni soha!

 

Szívesen adok a ZKTT üléséről pontos és szakszerű beszámolót, olyat, amit az illetékesek mondanak. Eddig hivatalos tájékoztatás nem született. Az ülés után a munkaszervezet vezetőjétől kértünk interjút a tv számára, Ő a tanács elnökéhez irányított, aki azonnal visszaküldött a munkaszervezet vezetőjéhez, akinek az előre egyeztetett időpontra más elfoglaltsága jött közbe. Talán a jövő héten sikerül elkészíteni a riportot.

 

Üdv! Megyek gyúrni…….

Előzmény: pietros (152)
pietros Creative Commons License 2007.03.24 0 0 152

Kedves egyszemlélődő, kedves dudar!

 

Egyetértünk.

 

Azt gondolom, hogy a következő mondatommal vitatkoznak: "A tervezett "bulvár" szerintem egy ilyen "kis" közösségben a megosztáshoz vezethet." Hansúlyozom bulvár!

 

A várost és térségét érintő ügyekről, döntésekről, háttérinfókról természetesen tudósítani kell. De ugye Önök sem gondolják, hogy A_Bakony_Szava által tudósított ZKTT ülésen történtekről bárki is kapott volna érthető, összefüggő információkat?

 

 

Üdv.

 

 

 

egyszemlélődő Creative Commons License 2007.03.24 0 0 151

Helló!

Teljesen egyetértek Dudarral! Kell egy kis háttérinfó, mert az igazi kivülálló (s nem Pietros) nem érti egy testület működését, így pl. ZKTT-ét sem. Persze, ha egyáltalán érdekli. Sem az SKB-ből, sem a ZIVI-ből nem tudni meg ezeket az információkat, igazából nem látni a problémákat, nem értik, hol húzódnak a törésvonalak. Mert vannak! Csak nem beszélnek róluk. Ezért látszat az együttgondolkodás felvetése még ezen a fórumon is. Ha nincs vita, nem alakulhat ki érdemi plattform.

Miért nem írnak a problémákról? Ugyanis van egy önkontroll kedves Pietros és stohilona, mert mindkét médium az Önkormányzattól függ anyagilag (helyi médiumoknál ez az egyik legnagyobb probléma). Sőt a ZIVI szerkesztői közül többnek is munkáltatója. Ezért nem írnak olyat, ami a Hivatalnak kínos lehet! Tehát marad a langymeleg "objektív" tudósítás, a kölcsönös udvariaskodás, a háttérinformációknak meg a pletyka. Hajaj, kistérség, kisváros, kiskörök....

Mindem jót!

dudar Creative Commons License 2007.03.24 0 0 150
Kedves pietros!

 

Nem egészen értem az előző bejegyzését! Pontosabban bekövetkezett, amit a ZKTT ülés után az egyik tapasztalt polgármester mondott, amikor megkérdeztem tőle, mi lenne, ha megírnám azt, ami itt történt. Csak ennyit válaszolt: akkor te leszel az elsőszámú közellenség! Úgy látszik látta a jövőt!

 

Azt sem értem, miért nem olvassák el amit írok, kicsit figyelmesebben!

 

1/. Sem a ZiVi, sem a SKB munkatársaival nincs bajom! Nem kérdőjeleztem meg sem a munkájukat, sem az emberi tisztességüket. Sőt, hálával tartozom nekik és köszönettel az eddigi tevékenységükért és támogatásukért! Én azt mondtam, hogy Nekik nem egzisztenciális érdekük egy kistérségi újság vagy tv létrehozása. Ez nem jó és nem rossz, ezzel nem ítélkeztem, csak egy egyszerű tényt állapítottam meg!

 

2/. Kedves pietros!, kicsit túlzó kijelentésnek tűnik, hogy eddig nem fertőzte meg a térséget az országos politika hatása: a megosztás! Március 15-tel kapcsolatban pont az volt az érzésem: megérkezett! Erre a sajnálatos tényre akart rámutatni a kérdésem.

 

 

3/. Köszönöm a tv-ben kifejtett tevékenységem elismerését, és nagyon sajnálom a rövid újságírói munkásságom ilyen formájú elmarasztalását.

 

Kérem, engedjen meg a végén némi filozofálgatást. A választott demokráciákban, ahol az általunk választott személyek döntenek helyettünk a sorsunkról, nagyon fontos feladata van a médiának! Mivel nem mindenkinek van lehetősége ott ülni és végignézni pl.: a ZKTT ülését ezért ezt valakinek közvetítenie kellene feléjük. Maradva az előző példánál: nem gondolom, hogy az lett volna az objektív tudósítás, ha annyit írok csak: az első napirendi pontot 14 igen 1 tartózkodás mellett a testület elfogadta. Ennek hallatán az olvasók pedig meg vannak győződve, hogy minden oké, gond nélkül folyik az intézmények átalakulása. Úgy gondolom ennél kicsit több történt, és joguk van a választóknak erről is tudniuk!

 

Még egy számomra fontos dolog! Én élveztem a kialakult vitát! Jó és biztató volt látni milyen szenvedéllyel küzdenek a meggyőződésükért a polgármesterek. Valódi hús-vér embereknek látszottak, akiknek fontos a munkájuk, fontos amit csinálnak.

 

Befejezésül: én egyik írásomban sem ítéltem el senkit és nem mondtam ítéletet senki felől. Még a munkájáról sem alkottam negatív ítéletet és nem is sugalmaztam ilyet. Nagy megtiszteltetés lenne a számomra, ha hasonló módon viszonyulnának hozzám a tisztelt hozzászólók! Előre is köszönöm!

Előzmény: pietros (149)
pietros Creative Commons License 2007.03.23 0 0 149

Kedves "dudar"!

 

Idézet Öntől:

 

"Sajnos a zirci médiában folytatott tevékenységem elég egyoldalú szerelem volt. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden kiadásom én fizettem a saját zsebemből. Örömmel tettem, mert meg vagyok győződve arról, hogy szükség van egy kistérségi újságra (és TV-re). Úgy gondoltam, ha beindul, akkor nekem is lesz helyem és szerepem benne. Sajnos az utóbbi idők történései megmutatták, hogy ez nem érdeke azoknak, akik most a médiákat irányítják. Olyan személyes érdekek akadályozzák az előrelépést, amit nem hajlandóak feladni. Ezek nem valami nagy üzletek, csak apró kis játékok."

 

Kérdezem, kikre gondolt Zirc viszonylatában akkor, mikor médiákat irányítókról írt?

Kívülálóként, de érdeklődőként követve akár a zirci médiák tevékenységét a következőket gondolom. 

 

Az SKB-nek van két hivatalos munkatársa, akik a lehetőségekhez mérten a feladatukat jól ellátják, remélhetőleg még sokáig. Ezen kívül vannak "önkéntesek", akik több mint 15 éve értékes, színvonalas munkát végeznek a tv-nél, újságnál teljesen ingyen. Azt gondolom, hogy azért teszik, mert fontos Nekik a Város valamiért. (Talán mert itt éltek, élnek, részük Zirc).

 

Hasonló a helyzet a ZIVI esetében is azzal a különbséggel, hogy ott nem működik hivatalos munkatárs, fizetést, pénzt nem kapnak a szerkesztők érte.

 

E két média működése óta nem emlékszem olyan hírre, hogy a felelős szerkesztőket "valaki" utasította, irányította volna.

 

Ha Ön szeretne Zirc térségében egy olyan médiát létrehozni, mely működöképes, obiektív, és nem utolsó sorban hasznot (forintot) hoz Önnek, hát sok sikert hozzá!

 

Eddig úgy gondoltam, hogy Zirc térségét, polgárait, együttgondolkodását még nem fertőzte meg az országos politikai tendencia (megosztás).

 

Idézet Öntől:

 

 "A Bakony Szavában lesznek bulvár hírek is. Pl.: Mért nem engedik március 15. ünneplését a templom udvarában? Kit nevez a zirci köznyelv „hittestvérnek”? Ez érdekelni fogja az embereket?!"

 

A tervezett "bulvár" szerintem egy ilyen "kis" közösségben a megosztáshoz vezethet. Zircen erre nincs szükség! Obiektív hírközlésre van szükség. Az Ön előző megszólalásai "tudósító"-ként nem közelítik meg a tudósító újságírásban elvárható tárgyilagosságot.

 

 

Mi változott a "médiát irányítók" érdekeiben két hét óta?

Hisz ma ismét láthattuk Önt képernyőn, ahol mellesleg szerintem jól megállja a helyét.

 

Sok sikert kívánok a zirci térséggel való ismerkedéshez!

 

 

A_Bakony_Szava Creative Commons License 2007.03.23 0 0 148
Kedves stohlilona!

 

   Sokat gondolkoztam, hogy a meglepően kemény hangú beírására reagáljak vagy sem, de a végén úgy döntöttem érdemes a nyilvánosság előtt átbeszélni ezeket a kérdéseket.

 

   Először is szeretném leszögezni az Ön személye és munkája  iránt érzett tiszteletemet és nagyrabecsülésemet! Amit most írok nem is igazából Önnek szól, inkább általános érvényű gondolatokat tartalmaz.

 

1/. Valóban, az ülésen nem volt jelen minden település vezetője, így a szavazások eredménye is számszakilag más, mint ahogy azt én írtam. Ebben igaza van! De! Pont Ön volt az, aki az ülés megkezdése előtt azt mondta, hogy értelmetlen tárgyalni az első néhány napirendi pontról, ha van 1 olyan önkormányzat is, aki nem hozta meg a megfelelő határozatokat. (több egymáshoz kapcsolódó határozat elfogadására volt szükség, amit mind a 17 településnek egybehangzóan el kellett volna fogadni). Ezért csaknem hiába volt a jelenlévők helyszíni szavazása, gyakorlatilag a települések képviselőtestületei már döntöttek ebben a kérdésben, és az arány 16 igen és 1 tartózkodás volt.

 

2/. Nem tudom, hogy a fórumot hányan olvassák, de Albert polgármester úr javaslatainak felvázolására kicsit nagyobb lélegzetvételű írásműre lett volna szükség. Ezért tűnt célravezetőbb megoldásnak a hasonlat, mint a hosszadalmas magyarázkodás. Ráadásul, biztos, hogy ott még több téves információ is becsúszott volna.

 

3/. Az autó kérdését Kropf polgármester úr vetette fel. Ha valaki a nagy nyilvánosság előtt „csak” „felvet” egy információt ami vagy igaz, vagy hamis, de mindenképpen befolyással van a hallgatókra. Ha nem is kijelentő módban állította az „információt”, az akkor is ki-, illetve bejelentésnek számít.

 

   Egy kis kitérő a témával kapcsolatban. Az Ön utolsó mondata sem kijelentés, de még is azt sugallja az olvasók számára, mintha én össze akarnám ugrasztani a ZKTT tagjait! Ezt a lehető leghatározottabban vissza kell utasítanom! Mivel személyesen is ismerjük egymást, azt hiszem, soha nem adtam okot az ilyen feltételezésekre. Ezután sem fogok! A további jó kapcsolat reményében szerettem volna ezt elmondani.

 

   Visszatérve az eredeti témához. Személyesen nem is értettem, mért kell ebben az egyébként is feszült helyzetben, egy le nem ellenőrzött „információt” közkinccsé tenni? Az ilyen és az ehhez hasonló felvetések erősítik a bizalmatlanságot és a megosztottságot. Főleg az ilyen esetekben, amikor még védekezni sincs lehetősége a hírbe hozott személynek. Ígérem, utána fogok járni a dolognak, és tájékoztatom a nyilvánosságot (pontosan) a gépkocsi helyzetéről.

 

4/. Nem akartam az egyébként is drámai eseményeket azzal színezni, hogy szerintem milyen helyzet állhat elő, ha Csetény nem változtat a véleményén, vagy nem sikerül közös megegyezésre jutni! Itt emberek életéről, egzisztenciájáról, munkájáról, és sok-sok pénzről van szó.

 

   Befejezésül, mindenfajta hátsó szándék nélkül, kérdezem, milyen megoldások lehetségesek ebben a kérdésben?

Komolyan mondom, a nyilvánosság tud segíteni a probléma megoldásában, ezért érdemesnek tartom azt a lehető legszélesebb körben átbeszélni.

 

Őszinte tisztelettel: „a tudósító”

Előzmény: stohlilona (147)
stohlilona Creative Commons License 2007.03.23 0 0 147

 

Kedves Tudósító!

 

Túl azon, hogy a polgármester neve hibásan szerepelt, jó lett volna arra is figyelni, hogy hányan vannak jelen. A 17 polgármesterből csak 15-en voltak jelen, így a szavazás eredménye 14:1. (Borzavár és Eplény polgármestere hivatalosan jelentette be távollétét.) Bár ez nem változtatott volna az eredményen, azonban mégsem helyes mindannyiuk nevében leírni a döntést.

Az sem derül ki, hogy mire vonatkozott Csetény javaslata, legfeljebb azok tudják, akik jelen voltak. Célszerűbb lett volna tájékoztatni a napirend, vagy a javaslat lényegéről az olvasókat, mégha ezt a fórumot csak kevesen olvassák is (vagy nem!)

A hasonlatok helyett szívesebben vettem volna, ha tárgyilagos megfogalmazás jelent volna meg, mert ami a Bakony Szavában olvasható, az az indulatok további fokozására jó, de előbbre nem viszi az ügyet. Kropf polgármester megosztott egy információt a tanács tagjaival, ami előző nap jutott a tudomására (tehát nem állította azt), és amit javasolt tisztázni, utánajárni.

Ki tudja mire vonatkozik az "Ha Csetény képviselőtestülete március 31-ig nem hozza meg a saját határozatait, nagyon érdekes helyzet állhat elő!." Én tudom, de más is tudja?

És remélem nem az a célja a Bakony Szavának (sem), hogy az összefogás, együttgondolkodás helyett egymásnak ugrasszon feleket.

Előzmény: A_Bakony_Szava (144)
A_Bakony_Szava Creative Commons License 2007.03.23 0 0 146
Igaz! Bocsánat a tévedésért!
Előzmény: enczica (145)
enczica Creative Commons License 2007.03.23 0 0 145
Csetény polgármesterét Albert Mihálynak hívják!
A_Bakony_Szava Creative Commons License 2007.03.23 0 0 144

Beszámoló a ZKTT Tanács március 21. üléséről.

 

   Általában holt unalom szokott lenni az ilyen üléseken. Ez a műfaj sajátosságából adódik, az érdemi tárgyalásokat a nem hivatalos egyeztető összejöveteleken folytatják le. Sajnos az ilyen alkalmakra nem engedik be a sajtó munkatársait, pedig ezekről lenne mit írni. Ráadásul a térség polgármesterei nem is túl pletykásak, így még a magánbeszélgetésekben sem lehet ezekről sokat megtudni. Marad az unalmas hivatalos ülés végig szenvedése.
   Most is így kezdődött az egész. Először a Zirci Rendőrőrs parancsnoka, Hajba Zsolt adott rövid tájékoztatót a térség bűnügyi helyzetéről. Ezzel a témával egy másik írásban még külön is foglalkozunk. Nem azért, mert olyan különösen rossz lenne a helyzet, pont ellenkezőleg. Az őrnagy úr csak akkor keltette fel a hallgatók figyelmét, amikor felvetette egy sebességmérő radar vásárlásának lehetőségét. Több polgármester üdvözölte az ötletet és a támogatásáról biztosította az elképzelést.
   Ezután megszakadt a hagyomány! Unalom helyett izgalom! Felforrósodott a hangulat! Heves érzelmi kitörések, bekiabálások, indulatos megjegyzések közepette próbáltak dönteni a következő napirendi pontokban. Egy kívülálló számára csak nehezen érthető kérdés borzolta az idegeket. Antal Mihály, Csetény polgármestere a település önkormányzata nevében olyan határozat-módosítást nyújtott be, aminek lényegét talán a következőképpen lehetne összefoglalni: szeretnék, ha az egyesülés után nem találnának csontvázat a szekrényben eldugva. Bár az eredetileg beterjesztett javaslat igyekezett ennek az elvárásnak is megfelelni, de Csetény számára ez kevésnek találtatott. A hangulatot csak fokozta Kropf polgármester úr felszólalása, aki pont arról számolt be, hogy talált egy csontvázat. Ez egy személygépkocsi és a Magas Bakonyi Szociális Szolgáltató Központban működik. A polgármester úr azt állította, hogy a gépkocsi megvételére pályázaton nyertek pénzt és ebből meg is vették az autót, de mégis havonta fizetik a lízingdíjat. Mivel csak előző nap szerzett tudomást az ügyről, még nem voltak pontos információi az egészről. Az ülésen sem tudott meg többet, mert a szervezet gesztorállásával megbízott Olaszfalu polgármestere nem volt jelen. Ez a csontváz csak tovább fokozta Csetény ellenállását. Némi huzavona után 16 igen és 1 tartózkodással megszavazták a beterjesztéseket. Csakhogy ez nem ér semmit! Ha Csetény képviselőtestülete március 31-ig nem hozza meg a saját határozatait, nagyon érdekes helyzet állhat elő!. Ennek az akadálynak a kezelésére Kropf Miklós több megoldási javaslatot terjesztett elő, ma még nem tudni, hogy ezek közül melyiket lehet majd megvalósítani. Akármi is lesz a megoldás, a történet folytatódik tovább.
   Innentől visszatért minden a rendes kerékvágásba, csendesen folydogáltak tovább az események. Minden napirendi pontot a beterjesztésnek megfelelően elfogadtak. Délután 1 óra körül ért véget az ülés.

egyszemlélődő Creative Commons License 2007.03.21 0 0 143

Helló!

Valahol ezt érzem én is MrJuly. Művelik az emberek a politikát, különböző eszméket felvállalva. De "civilben" lehet ez az ember éppen a szomszédod, akivel elképesztő jókat lehet diskurálni a birsalma hasznosításáról. Na most tegyük fel, hogy a szélsőbal híve ez a szomszéd, gyűjti Lenin relikviákat, esküszik a kommunista forradalom mindenhatóságára, szükségességére, s erre különböző politikai rendezvényeken fel is hívja a figyelmet. Szemébe lehet mondani az ellenvéleményt ott a kertben a kerítésnél? Na szóval birsalma vagy Lenin? Szomorú tapasztalatom, hogy a szélsőségeseket nem lehet meggyőzni, mennek a vezér, vagy vezérelv után gondolkozás nélkül. De ők is tudnak magánemberek lenni, egyéb figyelemreméltó értékekkel. Hol a határ?

De ez szerintem még feloldható valahogy. Az már nem, amit te mutyizásnak hívsz. Mikor a szemedbe mosolyog, a hátad mögött ellehetetlenít. Teszi ezt sokszor csak kicsinyes rosszindulatból. Innét is megközelíthető a generációs probléma. A fiatalabbak nem tudhatják a közelmúltat (10-20 év), mert még nem írták meg a történelemkönyvek. Ők a mai helyzetre reagálnak, ahogy írod. Ezt a helyzetet használhatják ki a politikai és gazdasági kalandorok, akik 20 éve egészen mást mondtak, mint most. Súlyosbítja ezt, hogy az egy oldalon lévők elnézőek egymás pálfordulásaival szemben. A Laci ezt az elvtársos szlogennel illusztrálta: a ti "elvtársatok" rossz elvtárs, de a mi elvtársunk az jó elvtárs".  Ezért sertepertélhet egy Szűrös vagy Pozsgay a mai jobboldalon. A legzavaróbb számomra mégis a politikusokat kísérő holdudvar, akik a politikus háta mögül, gyakran őt rángatva valósítják meg önös (főleg gazdasági) érdekeiket. S helyi szinten sincs máshogy. Ugye tudtok példákat rá?  Miért nincs a holdudvarnak a pucájában vér, hogy az érdekeiket nyíltan kiállva képviseljék? Mi az őket felvállaló, ezáltal leplező politikus felelősége?

Minden jót!

Előzmény: MrJuly (142)
MrJuly Creative Commons License 2007.03.20 0 0 142
Sziasztok Mindenki!

Ez az! Kezd beindulni ez a fórum! Lassan kezd rendszeresen napi több bejegyzés megjelenni :))))

Ami pedig a lentieket illeti:
H. Laci, igazad van, a szélsőségesekkel nem célszerű közösséget vállalni, de egy liberális politikus szerintem azzal is mutathat példát, hogy a szólásszabadságot engedi, de ha valamivel nem ért egyet, azt hangoztatja. Pl. szerintem egy ex-polgármesternek helye van a városi hivatalos ünnepi rendezvényen, de mondjuk megértem, ha nem megy el a Trianon Társaság stb. megemlékezésére. Én problémának tartom, hogy ma Magyarországon nem lehet elválasztani a kettőt. Ritka eset, hogy nem értünk valamiben egyet (ez civilben is így volt szokásos), de ez most egy ilyen ritka eset.

Abban viszont egyet értek, hogy a mise nem való az ünnepségre, bár ezt egy olyan eldönthetetlen kérdének tartom, mint pl. a halálbüntetést. Ez komunikációs tréningekre való megvitatni való, amin jókat lehet vitatkozni, de igazából elvi kérdés, eldönthetetlen. Szerintem.

Visszatérve az eredeti gondolathoz: van egy fiatal kollegám, úgy 25 éves. Ő nagyon másképp látja a dolgokat a jelenlegi helyzetről ill. ki demokrata, ki nem stb. Egyre inkább az az érzésem, hogy a mai kormánypártok a nyilaskeresztes zászlók mögött nem látják meg azt a problémát, amire igazán válasszal kellene szolgálniuk. Pl. ez az én kollegám tágra nyílt szemekkel hallgatta, amikor elmeséltem, hogy Demszkyéket anno hogy verték el március 15-én a rendőrök, amikor ellenzéki pártoknak meg rendszerváltásnak még nyoma sem volt. Ma Demszky az ő szemében még az előző rendszer maradványa. Ez egy vicc, de hát ha senki nem mondja el neki, mi volt itt 20 éve... Szóval adva itt egy új nemzedék, aki már nem volt kisdobos, ebben a "demokráciába" született bele, a mutyizást látja, és másra vágyik. Ezért van a mútba révedés, az árpádsáv csak jobb híján jött, nem a nyilas azonosulás miatt. (Persze tudom, hogy vannak olyanok is, akik inkább a 44-es emlékek miatt viszik ezt a zászlót az utcára). Sajnos azt látom, hogy az SZDSZ is kezdi elveszíteni a régi arcát (pl. kiállás egy olyan rendőrség mellet, akinek tagjai földön fekvő tűntetőkbe rúgtak bele stb.), de ez már nem ennek a topicnak a témája, úgyhogy gyorsan abba is hagyom.

A zirci aktuaitása annyi csak a dolognak, hogy úgy tűnik, Zircen is egyre erősebbek az ilyen hangok. Sokan ezek közül az emberek közül persze nem "eurokomformak" politikai értelemben, de sokan csak egy hiteles hangra vágynak. Szerintem Zircen kicsiben is kell lennie ilyennek, aki pl. elmegy az ünnepségre, majd aztán elmondja mindenhol, leírja itt a fórumban, hogy szerinte ez így nem jó.

...de most már megyek gyúrni...
dudar Creative Commons License 2007.03.20 0 0 141

M E G H Í V Ó

 

Zirc Kistérség Többcélú Társulásának Tanácsa 2007. március 21-én (szerda) 9.00 órai kezdettel ülést tart.

Az ülés helye: Zirci Polgármesteri Hivatal nagyterme.

 

Javasolt napirendi pontok:

 

1. Zirc Kistérség Szociális Szolgáltató Központ alapítása és működtetése egyes kérdéseiről szóló megállapodás jóváhagyása.
Előadó: Némedi Lajos, Munkaszervezet vezető
A határozat meghozatalához minősített többségű döntés szükséges

 

2. Zirc Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ Alapító Okiratának 
      módosítása.
      Előadó: Némedi Lajos, Munkaszervezet vezető
      A határozat meghozatalához minősített többségű döntés szükséges.

 

3. Zirc Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ 2007. évi költségvetésének 
megállapítása.
      Előadó: Ottó Péter, a Társulási Tanács elnöke
A határozat meghozatalához minősített többségű döntés szükséges.

 

4. Javaslat az asszisztensek és a vezető asszisztens szerződésének módosítására.
    Előadó: Némedi Lajos, Munkaszervezet vezető
    A határozat meghozatalához minősített többségű döntés szükséges.

 

5. Felhatalmazás támogatási szerződések aláírására.
Előadó: Ottó Péter, a Társulási Tanács elnöke
A határozat meghozatalához minősített többségű döntés szüksége

 

6. Állásfoglalás Győr-Veszprém(Lepsény) vasútvonal megtartására.
Előadó: Ottó Péter, a Társulási Tanács elnöke
A határozat meghozatalához egyszerű többségű döntés szüksége

 

7. Állásfoglalás a nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő általános
iskola továbbműködésének engedélyezési kérelme ügyében.
Előadó: Kropf Miklós, a Társulási Tanács elnökhelyettese
A határozat meghozatalához egyszerű többségű döntés szükséges.

 

8. Zirc Kistérség Többcélú Társulása Közoktatási Intézkedési Terve  
felülvizsgálata.
Előadó: Kropf Miklós, a Társulási Tanács elnökhelyettese
A határozat meghozatalához egyszerű többségű döntés szükséges. Tanácskozási 
joggal vesz részt azok a Társulási Tanács tagok, polgármesterek, akiknek intézménye nem vesz részt a feladat ellátásban.


9. Tájékoztató a kistérség közbiztonsági helyzetéről.
Előadó: Hajba Zsolt, rendőr őrnagy, a zirci Rendőrkapitányság Vezetője
A tájékoztató elfogadásához a Tanács egyszerű többségű döntés szükséges

 

10. Helyi Vidékfejlesztési Iroda irodavezetőjére személyi javaslat.
Előadó: Ottó Péter, a Társulási Tanács elnöke
A határozat meghozatalához egyszerű többségű döntés szükséges.

 

Vegyes ügyek:

 

1. Tájékoztató kistérségi turisztikai fejlesztési lehetőségről.
Előadó: Veinperlné Kovács Andrea, a Társulási Tanács elnökhelyettese

 

2.   Tájékoztató a mozgókönyvtári ellátásról.
      Előadó: Kropf Miklós, a Társulási Tanács elnökhelyettese

3.   Tájékoztató az elnökhelyettesek feladatköreiről.
Előadó: Ottó Péter, a Társulási Tanács elnöke

 

4. Tájékoztató „Kemény Bakony” Egyesület alapításáról.
Előadó: Busz János, a Társulási Tanács Tagja

egyszemlélődő Creative Commons License 2007.03.20 0 0 140

Helló Laci!

Akkor egypár kérdés: hogyan tovább szerinted? Mit kell tenni, hogy egy apró szándék az együttműködés felé felvillanjon? Te feladtad ennek a lehetőségét? Kik azok az okostojások?

Az a problémám -már írtam különben-, hogy az ember hiába akar jót csinálni, valakinek mindig a tyúkszemére lép. Egyszerűen nem tudom, nem látom, hogy kinek és milyen politikai, gazdasági érdekei vannak a várossal kapcsolatban. Megy a hamiskártyázás egy ekkora településen. Miért nem lehet felvállalni nyíltan ezeket a politikai, gazdasági érdekeket? Kik vannak a háttérben? Vagy ez csak egy összeesküvés-elmélet? Van véleményed, véleményetek erről, amit le is lehet írni ide a személyiségi jogokat nem sértve?

A mise érzésem szerint belefér egy ünnei folyam keretébe, főleg, ha ökomenikus. Ismerem a liberális álláspontot az egyház és az állam szétválasztásáról, de itt hivatkoznék Zirc történetére, ami a ciszterek nélkül elképzelhetetlen.

Minden jót!

Előzmény: H.Laszlo (138)
egyszemlélődő Creative Commons License 2007.03.20 0 0 139

Helló!

Legtávolabb áll tőlem, hogy megsértselek, kedves Dudar, Zsigmond. Persze, hogy értem, amit írsz. A kekeckedésem a dolgok tisztázásáért történik. Mert nagyon becsülöm elszántságodat, munkádat, ha még nem is értek Veled mindenben egyet (pl. a műsor színvonala). Köszönöm a tánosról az infót, nagyon mellé nyúltam, mert nem erre gondoltam.

Mocsáry fórumtárs! Nem kell kizárni a vélemények ütköztetését. Szerintem ez a portál éppen erre is szolgál, nem utolsó sorban még talán jobb információforrás, mint az újság. Persze ez az Internet adta előnyökből fakad.

Minden jót!

Előzmény: dudar (136)
H.Laszlo Creative Commons License 2007.03.20 0 0 138

 

Kedves Mindenki!

 

A zirci március 15.-i rendezvényekkel kapcsolatban azoknak is igazuk van, akik azt kérik számon a baloldali és liberális politikusoktól, hogy alcsony létszámban vettek részt a rendezvényeken, és azoknak is akik, és ezek közé tartozom én is, a távolmaradásukkal fejezték ki azt a nemtetszésüket, hogy a helyi "jobboldal" egyre nagyobb mértékben egyre nagyobb teret enged a szésőjobboldali szervezeteknek és nézeteknek a városi rendezvényeken. Itt jegyzem meg, hogy megítélésem szerint Zircen ugyanolyan elenyésző számban vettek részt "normális" konzervativ prominensek az ünnepségen, mint amennyien a baloldaliak és a liberálisok részéről jelen voltak. A fotók erre utalnak.

Én azt gondolom, és tapasztalataim alapján állítom, hogy a Horthy társaság, a Trianon társaság, de még az Országzászló Alapítvány néhány tagja, sem az európai értékfelfogású konzervatív oldalhoz tartozik, hanem bizony számomra elfogadhatatlan szélsőséges nézeteket képvisel, amely egyáltalán nics szinkronban a magyar szabadság, ezen belül Március 15.-e üzenetének egyetemes eszményével. Itt önkritikusan hozzáteszem, hogy a városi ünnepségekkel kapcsolatban polgármesterként magam is követtem el regnálásom alatt olyan hibákat, amelyeket nem kellett volna.

Mi liberálisok és baloldaliak éppen arról beszélünk, hogy egy europier konzervatív jobboldalnak is tudnia kellene azt, hogy hol van a határ.

Az meg csak hab a tortán, hogy mi sokan, jelenlegi liberálisok ezelőtt 25 évvel, már 1982-ben is piros-fehér-zöld karszalaggal koszorúztunk Kossuth Lajos szobránál (Békéscsabán). Akkor még szó sem volt peresztrojkáról és nem nagyon tudtuk, hogy a tiszteletadás végén amelyet rendőri igazoltatás és felelőségrevonás követett "leakasztott gumibottal", vajon hazamegyünk-e még. Bár igaz, soha nem dobáltunk utcaköveket és nem gyújtottunk szemetesedényeket és nem álltuk el a közlekedési útvonalakat sem. Később a rendszerváltás hajnalán 1989-ben az itteni liberálisok, és az akkori europier konzervatívok (MDF, Fidesz akkor még itt nem volt) nagyszabású fáklyás ünnepséget és felvonulást rendeztünk, amit 1990-ben az apátsági udvarban egy rendkívül felemelő nagyszabású ünnepséggel  megismételtünk. Itt született zirciként sokakat ismertem már akkor is a jelenlegi jobboldal hangadói közül. Akkor még sokan az akkori rendszer hívei voltak, ő közülük mára már jelentős számban megváltoztak. Most sokan piros-fehér-zöld "téglával" verik a mellüket, akik az akkori rendszernek is haszonélvezői voltak. Ezt persze mindenki tudja magáról - meg sokan másokról is-, de érvényes az állítás: a ti "elvtársatok" rossz elvtárs, de a mi elvtársunk az jó elvtárs". Szervezeten belül pedig erről nem beszélünk. Nos hát ebből is lehet elege valakinek. Például nekem. Ennek ellenére nem fütyültem ki egyetlen jobboldali szónokot sem a jobboldali szervezetek által rendezett ünnepségeken, miközben pl. a felújított Országzászló átadási ünnepségén a beszédem alatt volt azért füttyögés, pedig semmi "olyat" nem mondtam és akkori tisztemnél fogva a várost képviseltem. Ez politikai kultúra kérdése

Úgy tudom egyébként, hogy idén történt a Szegediekhez hasonló kezdeményezés, amely szerint néhány zirci felajánlkozott a pártoktól független ünnep megrendezésére és el is kezdték a műsor összeállítását, de amikor "minden okostojás" elkezdte "osztani" az instrukciókat, hogy mi szerepeljen a műsorban és mi nem, majd amikor a ciszter rend közölte, hogy az apátsági épület udvarában nem ad helyet "alternatív" ünnepségnek, akkor elálltak ettől a szádékuktól.

Én például máig nem tudom -nem bántva és sértve a vallásos embereket -, hogy a "szentmise" mit keres a városi ünnepi műsorban, mint program. Azt gondolom, hogy más az egyház és az istentisztelet funkciója. Ha mindez "programmá" silányul, akkor már régen nem arról szól, amiről kellene.

 

Üdv. mindenkinek:

H.Laszló

 

 

 

dudar Creative Commons License 2007.03.20 0 0 137
Üdv!

 

Lesz az újságban olyan hír amit a „bulvár” kategóriájába lehet sorolni, de nem lesznek kukkolós, és intim részleteket feltáró írások. Nem az a cél, hogy lejárassuk az embereket, hanem, hogy inspiráljuk, ösztönözzük a pozitív célok felé.

 

Nem is értem, hogyan gondolod, hogy egység jöhetne létre közöttünk, ha még a sört sem szereted?? Gyúrni én sem szoktam, de annyira tetszik ez az elköszönés, hogy a szerző utólagos engedelmével én is átveszem!

 

Üdv! Megyek gyúrni…….

Előzmény: Mocsary (135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!