Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Amúgy meg azt hiszel el amit akarsz. Láttál egy kést dobozban bazdmeg aztán úgy osztod az észt róla mintha ezer éve azt árulnád. Mindezt úgy, hogy pár napja megjelentél a topicon abszolút fogalmatlanul és az alsópolcos termékekről érdeklődtél mert azokkal akarod megváltani a világot. További jó okoskodást.
-Nem azt kérdeztem, hogy milyen oldalakat olvassak, engedelmeddel nekem is volt annyi eszem, hogy a gyártó oldalát megnézzem.
Megnéztem, és ott például azt az érdekességet tapasztaltam, hogy amelyik széria (Tessin) Németországban készül, annál oda is írják, amelyik Japánban, annál az acél (VG10) árulkodó. Ezek a szériák nincsenek a gyártói oldalon beárazva. A blackline és silverline szériáknál szemérmesen hallgatnak a gyártás helyéről, ebből gondoltam, hogy kínai.
Egyébként elég sokáig tankoltam céges autót mol kártyával, tehát van rálátásom az akciós termékeik árképzésére. A kiírt "eredeti" árat nyugodtan elfelejtheted. Általában kis kereséssel ugyanannyiért vagy akár kicsit olcsóbban meg lehet venni az "akciós" termékeket máshol.
Azt meg Te döntsd el, mennyire bízol egy tíz eurós séfkésben mert kb. annyi a reális ára ha ennyiért adják.
Nem fanyelüre rm pengével, hanem a penge nyél egybe rm .Arra gondoltam.Meg az rm penge , szines fróccsöntott nyél is megfelelő.Nekünk Fine-Groove van rm nyéllel és fanyéllel is.Egyszer volt egy akcio az extrametállnál akkor sikerült venni egypárat nagyon jó áron.
Sajna itt jön képbe a HACCP.Jol megkurják azt a vendéglőst , hentest stb-t ahol nem rozsdamentest használnak.Nekem is van itthon sok régi szénacél késem.Sokkal jobb vele dolgozni, könnyebben élezhetők ujra szerintem éltartóbbak is , viszont sajnos rozsdásodnak.Nejem pont ezért nem szereti, csak a rozsdamentest.Viszont amunkásakat velem csináltatja.Pl pacal, vese, stb.Én meg veszem elő a régieket.Persze ebben a kora is sokat játszik, már 62 , és gyengül a keze.
Csak egy kicsit gondold át, hogy a jobb vagy a rosszabb minőségű acélból kell vastagabb pengét gyártani ugyanazon erősség eléréséhez.
Amúgy meg ha teljes felületen élezett a penge, akkor a megfelelő élszög miatt vékonyabb anyag kell mint az élszalagos kivitelnél.
Egy séfkés nem attól lesz jó amit írnak róla vagy összelogikázol a féligazságokból. A séfkést kezedbe kell venni, dolgozni vele aztán meglátod, NEKED jó-e?
Az egyáltalán nem igaz. Csak ízlés/választás kérdése, mennyire vastag pengét készítenek. A japán konyhakések jellemzően vékonyabbak az Európában használtaknál, mégis jobbak.
Te tényleg értessz hozzá. Es az igaz, hogy ha vastagabb a fölső résznél az acél az jobb minőséget jelent. Valahil olvastam hogy a gagyik vékonyabbak pl. séf késeknél. Tudom más késeknél nem biztos hisz pl. a csontozó jó ja picit flexibilis. Stb.
Nem föltétlenül, mert növekedett az ötvözők (króm, molibdén, vanádium) jelenléte is. Ezek jók a rozsdamentesség meg kopásállóság szempontjából, de nagyon rosszak lehetnek az élezhetőségre. A rozsdamentes acél angol feltalálóját élete végéig azzal ugratta a sajtó, hogy ő találta fel a késeket, amik nem vágnak.
Néztem különböző késeket láttam rajtuk betűket számokat. Gondolom az anyag összetételét vagy minőségét jelzik. X20cr13 és x30cr13. Mi a kettő közötti különbség? Tudja valaki? Gondolom nem sok a számokra gondolva.
Ok. Irok ha lesz róla tapasztalatom. Eddig annyi, hogy jó a kialakítása a súlyelosztása. És ránézésre a német késekhez hasonlít a nyele stb. Majd meg látjuk. De örülök hogy nem a drága w.t vettem meg. És köszi a tanácsokat.
Érdekes dokumentumfilmet találtam egy viking úriemberről, akinek késboltja van Oszakában. Határozott elmélete van róla, hogy miért lesz finomabb az étel, ha igazán éles kést használunk.