Keresés

Részletes keresés

dolmarCC Creative Commons License 2019.09.08 0 0 4003

Helló! Kérhetnék még egy tanácsot?El fogadták az anyát,de még nem nagyon akarom őket még zavarni,nem tudom hány nap elteltével rendezhetem el a kereteket?Újságpapiros módszerrel egyesítettem egy gyengébb családdal,7napig nem is zavartam őket.

Előzmény: van_Persil (3987)
Gan Creative Commons License 2019.09.04 0 0 4002

Köszi.

Előzmény: van_Persil (4001)
van_Persil Creative Commons License 2019.09.04 0 0 4001

Keresd fel pl ezt az urat:

http://bertymeheszet.hu/

Előzmény: Gan (4000)
Gan Creative Commons License 2019.09.04 0 0 4000

Akkor tudnátok adni 1-2 linket , ami az alapok le vannak írva , hogy miként érdemes nekilátni ?

Előzmény: van_Persil (3999)
van_Persil Creative Commons License 2019.09.04 0 0 3999

Dehogy tiltja. Ha bejelentetted és 5 m-re vannak a kaptárak a kerítéstöl úgy, hogy az ellentétes iráyba van a röpnyílásuk, úttól pedig 15 m-re, akkor akárhány családot tarthatsz. Ugyanúgy nem tilthatja meg az önkormányzat, mint bármilyen más állat (kutya, macska, tyúk, bármi) tartását.

Előzmény: Gan (3998)
Gan Creative Commons License 2019.09.04 0 0 3998

Gödön családi házas övezetben nehéz lenne 1 családot is tartani , meg lakóövezetben gondolom a törvény is tiltjan....

Előzmény: Jam Clerk (3995)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.09.04 0 0 3997

Ez igaz, kifelejtettem. Ha esős idő van, a méhek se röpködnek :)

Előzmény: van_Persil (3996)
van_Persil Creative Commons License 2019.09.04 0 0 3996

Ha az idöjárás olyan, akkor lehet a kertedben ezer méhcsalád, akkor se fogják tudni beporozni a fáidat.

Idén általános volt, hogy az alma, cseresznye, meggy a töredéke termést hozta, minta rekordév 2018-ban. Ráadásul a kötödés idején volt a legrosszabb az idö, így a beporzott virágokból se nagyon tudott termés lenni.

Előzmény: Gan (3994)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.09.04 0 0 3995

Figyelemmel arra, hogy a méhek kb. 3 kilométer sugarú körzeten belül hatékonyak (tavasszal ez valószínűleg azért kevesebb, bizonyára találnak a kaptár környékén, ahhoz közel is virágpor forrást), így 1-2 gyümölcsfa önmagában nem hiszem, hogy valami csodaszerrel vonzóbbá tehető. Vagy telepíts jóval több fát, vagy tarts 3-4 családot :) Vannak arra is lehetőségek, csak egyre nehezebb.

Előzmény: Gan (3994)
Gan Creative Commons License 2019.09.04 0 0 3994

Sziasztok. Nem vagyok méhész . Azzal kapcsolatban kérnék tanácsot , hogy hgyan tudnám minél jobban a kertembe csalni a méheket a fák tavaszi beporzásához ? Az idén feltűnt , hogy alig vannak , termésem se lett......

Kempingez Creative Commons License 2019.08.30 0 0 3993

Sejtettem hogy azt a választ kapom, hogy nincs 100%-os anyásítási módszer.:) Az egyillatúra hozás, virágpermetezőben egy liter vízhez rakok 3 tasak vaníliás cukrot, bepermetezem vele az anyásítandó családot, kiemelve egyenként a kereteket, a kaptár alján és falán lévő méheket sem kihagyva. Ekkor minden bölcsőkezdeményt eltávolítunk, és mehet is be az anya szabadon. Az anyára is spriccelhetünk egy kevéske vaníliás vizet, én szoktam de papírforma szerint szükségtelen. Visszazárjuk a kaptárat, minimum 5 napig nem zavarjuk ezt a családot semmiféle beavatkozással. Kaptárbontás, furetózás, vagy bármi mással sem. Magam inkább 7 napot szoktam kivárni, a petézés ellenőrzéséig. Ez a módszer értelemszerűen a családok egyesítéséhez, rajjal való anyásításhoz is alkalmazható, természetesen a hozzárakni kívánt rajt is spricceljük. 

Természetesen itt is lehet hibát elkövetni, de az nem a módszer hanem a méhészen múlik. Korai ellenőrzés, vagy rajjal való anyásításkor elszórhatjuk az anyát, jobb kikeresni szemmel követni, vagy akár ki is foghatjuk és a művelet végén adjuk be, megvárjuk hogy lemásszon a lépekre. 

Emberi hiba adódhat ha mégsem anyátlan az annak vélt család, (párzatlan anyás), vagy túlságosan hamar szedtük el a pároztatóból az anyát és még kirepül további párzás céljából. Vissza már nem fog találni, illetve a volt pároztatóját fogja keresni. Ezért kivárom az első fedett fiasokat, ekkor már kevés a valószínűsége az újbóli párzási kirepüléseknek. 

Több mint 20 éve így anyásítok. 

Az álca korát illetőleg igazad volt, nálam a gyakorlatban azért nem okozott gondot, mert szemre méretre szoktam kiválasztani az álcákat, Örösi meghatározása szerinti "gyufaszál átmérőnyi". 

Mivel vándorlok akácra, és végig az állománnyal vagyunk, így hazatérés után kevés idő áll a rendelkezésemre anyát nevelni. Mert jó esetben is 1-2 héten belül beáll a hordástalanság. Ezért nem alkalmazok petézőtokot,  az előre kinézet kiválasztott jó mézelő tulajdonságú családoktól veszek el álcákat. Sajnos mostanában már erre a rövid időre sem nagyon lehet számítani, szinte minden összenyílik az akáccal ámor, ezüstfűz. 

Visszatérve az illat homogenizáláson alapuló anyásításra, egyesítésre, az elmúlt években már neves méhészek is nyilatkoztak az eljárásról mint 100%-os módszerről. 

Előzmény: van_Persil (3992)
van_Persil Creative Commons License 2019.08.30 0 0 3992

Persze, hogy előbb az időset választják, abból előbb lesz "valamilyen anya".

De ha túl öreg az álca ("körbeér" a sejtben), akkor már nem fognak rá bölcsőt húzni. Azért jó a frissen kelt álca, mert így ha a család még érzi egy picit az előző anya illatát, egy-két nap múlva is tudnak rá bölcsőt húzni. Meg aztán ilyen kor jobb takarékoskodni a telefias keretekkel, a legjobb az olyan, amiben egy tenyérnyi pete és álca van, semmi más.

100 %-os módszer nincs. Nekem a minap ölték le az egyik újságpapíros anyámat azután, hogy "kiolvasták" az újságpapírt és elvettem az anyarácsot.

Előzmény: Kempingez (3991)
Kempingez Creative Commons License 2019.08.29 0 0 3991

Lehetséges, de kísérletek igazolják hogy ha szabadon választhatnak a méhek akkor az idősebb álcákat részesítik előnyben. Vallatókeret esetében indiferens hogy milyen minőségű anya lenne belőle, nyilván te sem szoktad meghagyni ezeket a bölcsőket. :) Mivel egy egész keretet rakunk át, igen nagy valószínűséggel tudnak kedvükre való álcákat választani. Itt csak annyi a lényeg hogy megtudjuk anyátlan családdal van-e dolgunk, lényegében a szűzanyás családok kiszűrése a cél. 

Az anyásítást érdemes az egyetlen 100%-os módszerrel végezni.:) 

Előzmény: van_Persil (3990)
van_Persil Creative Commons License 2019.08.29 0 0 3990

"Anyanevelés esetében is 3 napos álcákat helyezünk a műbölcsőkbe."

Én Ludányi tanár úrnál úgy tanultam, hogy a frissen kelt álcát kell átrakni, a kelés a peterakást követő 3. napon következik. A 3 napos álca pont félúton van a kelés és a befedés között. Minél később kapja meg az álca az anyának járó pempőt, annál csököttebb lesz. Még a pempőtermeléshez is, ahol nem számít az anya-álca minősége, legkésőbb a peterakást követő 3. nap végén át kell rakni, hogy elegendő pempőt rakjanak be a bölcsőbe.

Az álanyás családnak pont az a veszélye, hogy az álanyák termelnek anyaterméket, amihez a dolgozók hozzászoktak. És pont ez az anyatermék-szag az, ami miatt nem engedik be a szomszédok az álanyákat. Ezt pedig Ruff János mondta.

Előzmény: Kempingez (3989)
Kempingez Creative Commons License 2019.08.29 0 0 3989

Nem feltétlenül kell az hogy napos álca legyen, a vallatókeret fiasításában. Anyanevelés esetében is 3 napos álcákat helyezünk a műbölcsőkbe. Az anyátlan család egyébként sem válogatós, kényszerű helyzetében. Az anyátlan család nyugtalan, a kaptárbontást követően hamar lefut a keretekről,és  a szélső lépekre tömörödnek.

Az álanyás családot anyásításával valóban nem érdemes kísérletezni. Nem azért mert lehetetlen, hanem értelmetlen. Ugyanis a sikeres anyásításuk úgy lehetséges, ha hasonló, vagy erősebb népességű anyás rajjal, műrajjal, tartalék családdal egyesítjük. Ez akár lehet sikeres is, viszont nincs értelme kockáztatni egy eleve életképes egységet. 

Az álanyás család feloszlatására valóban az a szokásos ajánlás hogy vigyük messzire, és ott rázzuk le a lépekről. :) 

Gyakorlatilag semmi értelme nincs messzire vinni. Miért is? Az álanyás családokban alapvetően idősebb betájolt méhek vannak. Elviheted kilométerekre, centiméter pontosan megtalálják a kaptárjuk bezárt kijáróját, (vagy annak helyét ha esetleg elvisszük az üres kaptárat máshová). Ekkor az fog történni, hogy a szomszédos kaptárakba próbálnak bejutni, bekéredzkedni. Függetlenül a leszórás távolságától. 

Van egy olyan sejtésem hogy nem fog különbséget tenni, a dolgozók illetve az álanyák között, a befogadó család. A petefészkük kezdett dolgozni, az anya által termelt blokkoló ösztrögének hiánya miatt. 

 

Csak érdekességképpen, az is előfordulhat hogy egy öregecske anya még éppen petézik, de már nem képes kellően blokkolni a dolgozói petefészkét. Így egyszerre lehetséges az hogy van normális fiasítás, bár az igen csekély mértékű, és van álanyás fiasítás, amelyből törpeherék kelnek ki. 

Többnyire maga a méhész teszi lehetővé az álanyaságot. Miért is. Főleg rajzásos időszakban könnyű elkövetni, lerombolja a a pótbölcsőket is. 

Előzmény: van_Persil (3987)
dolmarCC Creative Commons License 2019.08.28 0 0 3988

Igen én is így gondoltam,tegnap este raktam be a vallató keretet.

Előzmény: van_Persil (3987)
van_Persil Creative Commons License 2019.08.28 0 0 3987

Először rakj be egy vallatókeretet (frissen petébőlkelt álcás keret). Ha elkezdenek pótbölcsőket húzni, akkor nincs anya, se pót-, se álanya, ekkorlehet egyesíteni. Ha nem húznak, akkor próbáld megkeresni és elnyomni az új anyát. Amennyiben van pete, úgy azt nézd, hogy folyamatos, normális-e a fiasítás (egy adott pont körül kör-körösen egyre fiatalabb fiasítás). Ha szétszórt, pláne ha egy sejtben több petevan, vagy a sejt oldalán van, akkor álanyás. Álanyás családot nem egyesítünk, azt elvisszükmessze a kaptártól, majd lerázzuk (de csak napnyugtakor). Így a dolgozók bekéredzkednek a szomszédba, de azálanyákat nem fogják beengedni.

Előzmény: dolmarCC (3986)
dolmarCC Creative Commons License 2019.08.28 0 0 3986

Úgy döntöttem egyesitem egy másik családdal. Köszönöm a tanácsokat!

Előzmény: van_Persil (3985)
van_Persil Creative Commons License 2019.08.28 0 0 3985

Akkor azok a bölcsők pótbölcsők voltak. Én a helyedben nem kinlódnék azzal a családdal. Ha váltóbölcső lenne, akkor biztosítva lenne, hogy rendesen kifejlődött anya keljen. Pótbölcsőből is kelhet jo anya, de ahhoz a legelsőnek befedett bölcsőket el kell távolítani és csak azt az egy-kettőt meghagyni, amelyiket bőven elláttak pempővel az álca kelésétől kezdve.

Nekem is volt már olyan anyám, ami szeptember végén kezdett petézni, de az idei évben én nem igazán látok rá lehetőséget a nagy szárazság és hordástalan időszak miatt. Persze nálatok előfordulhat, hogy sikeres lehet a bepárzás, és a család is túléli majd a telet.

Előzmény: dolmarCC (3983)
Kempingez Creative Commons License 2019.08.28 0 1 3984

Nagyjából egyetértek a helyzet megállapításoddal. Valóban nem túl nagy esélye van egy kései sikeres anyaváltásnak. De nem lehetetlen, ha belegondolunk hogy többnyire rengeteg méhészet van egy adott területen, néhány renitens család szinte bármelyik méhészetben akad ahol még megtűrik a heréket, nem most még hetek múlva is. Tapasztaltam sikeres párzást szeptember végén is. Az más kérdés hogy mit várhatunk ettől az anyától, a lényeg az hogy minimum vigye el a családot április végéig. 

A legjobb ilyenkor egy tartalék családdal egyesíteni, vagy ha .. érdemleges akkor kaphat egy új anyát, ha netán akad tartalékban. 

 

Előzmény: van_Persil (3981)
dolmarCC Creative Commons License 2019.08.26 0 0 3983

És azt el is felejtettem 27db bölcső volt a Középső 3 kereten és mind a közepe táján a kereteknek.

Előzmény: dolmarCC (3982)
dolmarCC Creative Commons License 2019.08.26 0 0 3982

Nem rég ért véget,7ig furettos atka kezelés,utolsonál,2db atka hullott.

Előzmény: van_Persil (3981)
van_Persil Creative Commons License 2019.08.26 0 0 3981

Valószínű gond volt a petézésével, jó eséllyel tele van az a család atkával. Normál évben -ha van még valahol here- akkor igen, sikeres lehet, de ebben az esetben csak akkor élheti meg a család a tavaszt, ha már most van kellő telelő npesség. Habeindult a petbzés, takarni, takarni, takarni, etetni, etetni, etetni, de legfőbbkbépp atkamentesíteni. De inkább reménytelen az ilyenkori anyaváltás, de minimum egyesíteni kellmásik családdal.

Előzmény: dolmarCC (3980)
dolmarCC Creative Commons License 2019.08.26 0 0 3980

Szép napot!Egyik családom most szeretné váltani az anyát,az lenne a kérdésem hogy ilyenkor még sikeres lehet a váltás és párzás?

Jam Clerk Creative Commons License 2019.07.01 0 0 3979

Nem a méhesemből vártam a rajt, hanem kb. 2 kilométerre, egy város közepi faodúból.

Előzmény: van_Persil (3978)
van_Persil Creative Commons License 2019.07.01 0 0 3978

Bátor vagy, hogy mézes lépet csak úgy kiraksz valahova... olyan kutatás/rablás lehetett volna belöle, hogy ihaj...

Előzmény: Jam Clerk (3977)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.07.01 0 0 3977

Csak érdekességként: a kirepülő raj az eredeti családtól másfél méterre költözött, és feromon nélkül, egy mézes léppel is oda lehetett csalni őket :)

Jelenleg, mivel szabadépítményesek lettek, csak saccolom, de olyan 3-4 NB keretet már önerőből kiépítettek.

Előzmény: van_Persil (3964)
Jam Clerk Creative Commons License 2019.06.22 0 0 3976

www.jofogas.hu, www.omme.hu, például.

Előzmény: viraggyongy (3975)
viraggyongy Creative Commons License 2019.06.22 0 0 3975

Sziasztok kedves Méhészek! Van egy méztöltőgépem eladó, új - nem használt. Tudnátok segíteni, milyen szakmai fórumokon, hirdetési felületeken érdemes hirdetnem? Nagyon köszönöm előre is, Virag

van_Persil Creative Commons License 2019.06.04 0 0 3974

Most pörgettem 17-est, de a felvásárlónk azt mondta, hogy van aki a 23-as löttyét is leadja.

Meg hogy a francia vevője 4,25 €-ért vett több kereskedőtől is. Ez szabadrablás.

Előzmény: Kempingez (3973)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!