Keresés

Részletes keresés

Niky23 Creative Commons License 2012.03.21 0 0 4551

Szia Kataka2!

 

A kocsidból mi az amit megjavítottak? Mert lehet hogy a kutyának vmi nem tesztik (pl.: motornak hangosabb a hangja, vagy bármi más). Vagy a kerrekeknél esetleg. 

Előzmény: kataka2 (4550)
kataka2 Creative Commons License 2012.03.21 0 0 4550

Sziasztok!

Nagyon furcsa dolog törtémt velün, és kíváncsi lennék, hogy történt e veletek hasonló, vagy van e valami jó ötletetek ezzel kapcsolatban.

A múlt héten szervízben volt az autónk, hétfőn hoztam haza. Azóta Milo (kan kutyánk) Egyfolytában ugatja. Annyira felidegesíti magát, hogy tiszta nyál, meg hab a szájja. Csak akkor hagyja abba, ha elállkok a kocsival olyan messze, hogy már nem látja, vagy ha behozom a házba. Megpróbáltam körbeszaglásztatni, de ha a kocsi közelébe ér, elkezd ugatni, morogni és "elmenelül". Mintha félne tőle. Megnéztem nincs e valami állat benne, de nem láttam semmit. Nem tudom mi történhetett? 2 nap alatt többet ugatott Milo, mint eddigi életében összesen. Ez így nem maradhat, mert a szomszédok se, mi se, és Milo sem alszik már 2 napja. Nincs valami ötletetek?

Kata

tsatho Creative Commons License 2012.03.16 0 0 4549

Nem ismerős valakinek? Nekem a háttér alapján gyanús, hogy esetleg talált, vagy lopott kutyáról van szó...

 

http://www.expressz.hu/allat_noveny/kutya/hirdetes-30485683/

kutyimaci Creative Commons License 2012.03.16 0 0 4548

Szia!

 

Mindkét válasz a szövegben van. :))  Nyilván ha a nem megfelelő tartás miatt alakul ki ez a betegség, akkor nem is tud örölkődni, hiszen a az egyed genetikai átalakuláson ennek következtében nem megy át :D 

Előzmény: tsatho (4547)
tsatho Creative Commons License 2012.03.16 0 0 4547

És az igaz, hogy ha esetleg benne is van a vérvonalban, akkor megfelelő odafigyeléssel a minimálisra csökkenthető a kialakulása? Vagy bármit is teszek, előjön?

A másik kérdésem az, hogy ha bizonyítottan nincs benne a vérvonalban a dp, de a nem megfelelő tartási körülmények miatt kialakul, mozgásszervi rendellenesség, akkor utána már öröklődhet?

Előzmény: kutyimaci (4546)
kutyimaci Creative Commons License 2012.03.16 0 0 4546

Szép napot mindenkinek!!

 

Ezt a cikket most találtam az nápolyi masztifos oldalon. A HD örklődés menet ott is téma. Nekem eddig ez volt a legegyértelműbb iromány. Ajánlom mindenki figyelmébe.

A hozzászólásokhoz pedig: óvjuk a Fundit, mert muszály. Ritka érzékeny fajta.  Az enyém legalább is amit elkaphat azt el is kapja. Igen, szuper prémium táp, ultraspur, sokegyebek. Ja, és tapasztalt fajtatartónak számítok.  Nem csak ezen múlik!!  

 

 

"Maga a HD genetikai háttere és kialakulása meglehetősen összetett. A jelenlegi ismeretek szerint a HD egy egyértelműen ÖRÖKLETES, és egyben POLYGENIKUS rendellenesség, azaz több génpár kontrollja alatt áll, ráadásul MULTIFAKTORÁLIS - azaz számos nem-genetikai tényező befolyásolja (Fries and Remedios, 1995; Cargill and Thorpe-Vargas 1995; Smith, 1998; Peretti, UNK; Bell, 2002; Mäki et al., 2004; Janutta and Distl, 2006; Ginja et al., 2008; Baltzer, 2009; Simon et al., 2010; Ginja et al., 2010). 
Bizonyos belső tényezők (endogén faktorok), úm. a kongenitális ízületi lazaság - természetesen ez a rendellenesség is örökletes - már eleve hajlamosít a HD kialakulására és igen nagy szerepet kap, mint kockázati tényező (Ginja et al., 2010). Olyannyira, hogy az ízületi lazaság korai diagnózisa segít megjósolni a HD várható kialakulását (Ginja et al., 2008; Ginja et al., 2010). Ezt az ízületi lazaságot már a kölyök 2-4 hónapos korában diagnosztizálni lehet (Ginja et al., 2010). Pontosan ezen alapszik az pennsylvaniai módszer, melyet a PennHip (Pensylvanian Hip Improvement Program) dolgozott ki (Bell, 2002) és amelyet az előttem szóló egyik gazdi is említ. 
A HD-ért felelős gének közül legalább egy recesszív (Corley and Keller, 1989; Fries and Remedios, 1995; Ginja et al., 2010). Ezért a HD genetikai hátteréről összegyűlt ismereteket figyelembe véve - sajnos - a klinikailag mentes (pl. röntgenológiailag mentes) egyedek is lehetnek genetikailag dysplasiásak, azaz hordozók, mivel genomjuk (génkészletük) tartalmazza a HD kialakulásáért felelős géneket, melyet az utódoknak át is adnak (Mäki et al., 2000; Ginja et al.,2008, Ginja et al., 2010). A beltenyésztettség egyértelműen korrelál a HD előfordulási gyakoriságával (Ubbink et al. 1998; Mäki, 2004). Fries és Remedios (1995) javaslata alapján a klinikai szempontból mentes szülők - azaz egészséges csípővel rendelkező egyedek tenyésztésébe vonásával; persze ettől még genetikailag lehet HD-s a kutya - és szintén mentes nagyszülők „felhasználásával” , a születendő kölykök legalább 75%-a egészséges lesz. Német juhászok egy adott állományában sikerült szignifikánsan csökkenteni (39%-ról 17%-ra) a HD gyakoriságát ezzel a szigorú szelekcióval, miszerint kizárólag az HD-ra szűrt és egyben a szűrés vizsgálati eredményét tekintve pedig az egészséges, így fenotípusát tekintve mentes egyedeket tenyésztették tovább (Fries és Remedios, 1995). 
A környezeti tényezőket (i.e. táplálás, mozgatás) egyértelműen, mint másodlagos faktort említik a HD megjelenésénél, melyek a genetikai faktorokkal kombinálódva vitathatatlanul elősegítik a HD kialakulását illetve aktiválják a HD-ért felelős gének expresszióját, és egyben befolyásolják a HD súlyosságát is (Fries and Remedios, 1995; Silvestre et al., 2007; Baltzer, 2009; Ginja et al., 2010). Maguk a környezeti faktorok azonban önmagukban nem okoznak HD-t egy genotípusát tekintve „mentes” egyedben (Corley and Keller, 1989; Fries and Remedios, 1995; Silvestre et al., 2007; Baltzer, 2009; Ginja et al., 2010). 
A HD tekintetében az egyed fenotípusa nem áll mindig feltétlenül összhangban a genotípusával (Fries and Remedios, 1995; Ginja et al., 2010). Azaz lehet a kutyám genetikailag dysplasiás, tehát a HD géneket hordozó és örökítő, ugyanakkor egészséges csípővel megáldott, klinikailag mentes kutya. Mivel - ahogy fentebb írtam - a külső környezeti tényezők hatnak a HD génekre, ezért két genetikailag dysplasiás egyednek eltérő fenotípusa lehet, pontosan az eltérő környezeti faktorok miatt (Fries and Remedios, 1995; Ginja et al., 2010); azaz egyiken kialakul (ő lesz a klinikailag is dysplasiás kutya) a másikon nem (ő pedig a hordozó lesz). Az sajnos csak száraz tény, hogy genotípusukat tekintve mindkettő dysplasiásnak tekintendő, amelyet örökítenek is az utódjaikra (Fries and Remedios, 1995). "

Niky23 Creative Commons License 2012.03.15 0 0 4545

Szabad kérdeznem, mi az a Dp? Mert én nem halottam róla.

Lorka* Creative Commons License 2012.03.14 0 0 4544

Cleoanyu.

 

 

Várjuk a képeket ha sikerül össze hozni:-)

 

Előzmény: Cleoanyu (4539)
Lorka* Creative Commons License 2012.03.14 0 0 4543

Kedves Tsatho.

 

 

 

Teljesen igazad van abban, hogy visszafogottan kell a fundit nevelni.Örülök, hogy a kutyusod meggyógyult és minden rendben van vele:-)

Valószínű a Te eseted ritkaság számba megy, mert a fundid nem volt Dp-s csak túlsúllyos.Egy fundi viszont ha már 4 hónaposan rendszeresen sántít úgy, hogy nem is kövér akkor az viszont már nagy baj.

Sajnos nekem nem volt ekkora szerencsém mint neked, pedig a Condrosulfot,zöldkagylót,rymadilt és még sorolhatnám miket etettem a kölykömmel és mind hiába.Neveltem fel kölyköt visszafogottan ultra spur kiegészítéssel és mivel benne volt a vonalban a betegség ki is jött:-(

Természetesen nagyon fontos, hogy vékonyan neveljük a kölyköket, de ha a betegség benne van a vonalban, akkor az előbb vagy utóbb, de ki fog jönni valahol:-(

Én már túl vagyok egy jópár beteg fundin és nem hiszek már senkinek és semminek a Dp-vel kapcsolatban.

Nagyot csalódtam, mert nem minden arany ami fénylik:-(

Előzmény: tsatho (4541)
kornél88 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 4542

Tsatho!

 

Valami még kimaradt az irományodból!

 

"de van egy vidám, boldog kutyám!" És szép kutyád:)

 

 

Előzmény: tsatho (4541)
tsatho Creative Commons License 2012.03.13 0 0 4541

Gondoltam én is hozzászólok, mert némi feszültséget érzek a rendszerben.

Sokáig lehetne azon vitatkozni, hogy milyen betegség örökletes, és milyen betegség nem az, a fundinál. Szűrésekkel lehet nyugtatni magunkat, illetve a minimálisra csökkenteni a veszélyét annak, hogy kialakuljon valami. Sokkal egyszerűbb lenne úgy fogalmazni, hogy mi az amire hajlamos egy fundi, és mi nem az. Nyilván nem lehet egészségügyileg egy lapon említeni a kuvasszal, nincs is akkora hazai állománya, és nem is a természetes környezetében tartjuk. Arról ne is beszéljünk, hogy egy eredetileg munkakutyát, gyakorlatilag a széltől is óvjuk.

Az én fundim 7 hónapos korában nagyon csúnyán lesántult a mellső lábaira  (hozzáfűzném, hogy már akkor közel 40 kg volt). Meglepődtem, hiszen naívan felkészültem a legjobb tartási körülményekre, szuperprémiumtáp, stb. Aztán 1 héttel később a hátsó lábait is húzni kezdte. A csípője is laza volt, mozgása rendezetlen, leginkább sak poroszkált. Mondanom sem kell, hogy kicsit ... nagyon megijedtem. Az állatorvosunk is tanácstalan volt, vállát vonogatta, próbáljuk ki ezt, meg azt stb... Én viszont türelmetlen voltam, és a fórumozókhoz fordultam.

Feketepanda tanácsait követve visszafogtam a kutya táplálását, a tápadagot a felére csökkentettem, kiegészítettem hússal, condrosulf 800 kúra, glycoflex. A növekedése lelassult, a sántaság 5-6 hét alatt teljesen elmúlt. Tavasztól-őszig napi szinten úsztattam, amitő a csípője, illetve a fara is szépen beerősödött, masszív lett. Mozgása rendeződött, könnyed lett. A kutyám nem lógatta többé a fejét, vidám játékos lett, és a fáradékonysága is elmúlt. A visszafogott táplálás azóta is tart, és ez már így is marad. Nyáron mindenestre megszűrettem dp-re, szerencsére negatív lett az eredmény. Szerncsére... De meggyőződésem, ha nem reagálok gyorsan, nem figyelem a kutyut, nem vagyok türelmetlen, akkor ez a beszámoló sem lenne ilyen pozitív. Lehet, hogy már túl lennénk egy-két műtéten - könyök, csípő stb... és most kereshetném a bűnbakokat.

Sokkal egyszerűbb a kutyát figyelni, is megelőzni azokat a betegségeket amire hajlamos - itt elsősorban a mozgásszervi problémákra gondolok. És merni kell kérdezni a tőlünk tapasztaltabbakat, megfogadni a tanácsokat, tanulni.

Én mindenestre köszönöm a segítséget, nekem bevált. Igaz, hogy kiállításokra nem járunk, díjakat nem nyerünk - igaz ez nem is volt soha cél - de van egy vidám, boldog kutyám!

Niky23 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 4540

Tisztelt Fundisok!

 

Visszaolvastam, hogy sok fundinál van 1 jó pár betegség. Az enyémnek 1 évesen volt egy nyaki-gerincvelő szűkűlete. Az annyit jelentet nekem, hogy műtétre kellett vinni a kutyimat Pestre. Na azon a napon depon voltam teljesen, sírtam is utána, szívesebben lettem volna vele mint hogy suliban legyek (de ez akkor volt). Úgy vettem észre, hogy nem tudta a nyakát lehajtani a táljához, így székre tettem fel neki. Akkor nagyon megijedtem, hogy mi van vele. AZnap mikor hazahozta apám Britney-t odamentem hozzá és átöleltem és sírtam is. Szerencsére meggyógyult csak jó pár hónapig nem vihettem el sehova sétáltatni.

Cleoanyu Creative Commons License 2012.03.13 0 0 4539

Kedves Lorka!

Szívesen megmutatom,ahogy tudok értékelhető képet készíteni a kisasszonyról,mert elég aktív.Alvó állapotában pedig nem látható milyen kis reprezentatív csajszi.:)))

Előzmény: Lorka* (4538)
Lorka* Creative Commons License 2012.03.12 0 0 4538

Kedves Cleoanyu.

 

 

 

Sajnos nagyon gyakori betgségek ezek a fundiknál.A felelőtlen szaporítóknak köszönhető , mivel meggondolatlanul fedeztetnek össze kutyákat a haszon reményében.Attól  hogy egy kutyának van törzskönyve nem azt jelenti, hogy tenyésztőtől van.Ezek a betegségek nagyon megviselik a kutyit is és a gazdit is.

Minden képpen azt tudom tanácsolni, hogy a kiskedvencedet szűresd le legalább szívre és Dp-re.Ha pedig komolyabb terveid vannak vele akkor cystinuriára is.Sajnos ezek a betegségek mondhatni népbetegségek a fundiknál.Több generációs szűrés után is előjöhetnek sajnos, de ha valaki odafigyel a szűrésekre akkor valamennyire vissza lehet szorítani.

Bemutatod nekünk a kutyulidat?Örülnénk pár képnek.

 

:-)

 

Előzmény: Cleoanyu (4537)
Cleoanyu Creative Commons License 2012.03.11 0 0 4537

Kedves Fundisok!                                                                                                                                                                                         1 hónapja lettem egy csodás kis fundilány anyukája.Olvastam,hogy náluk előfordulnak szív,vese és más eredetű betegségek.Azt is tudom,hogy szűrni is lehet őket.A kérdésem csak az lenne,hogy milyen gyakoriak ezek a rendellenességek.Akinek már régóta van fundija,tud erről mesélni nekem.Szeretném ha megosztanátok ilyesfajta tapasztalatotokat.Köszi :)

Előzmény: macipofa (4536)
macipofa Creative Commons License 2012.03.11 0 0 4536

Kedves Mindenki!

 

 

Kérésre a tények: Maci mindkét könyöke OCD-s volt, igy müteni kellett. Hozzátartozik, hogy medvém soha nem volt kis sulyú. Igy valószinüleg én szurtam el...

Moon 9 hetesen került hozzám, Kb a 3.napon Macim játék közben letaposta. Kificamodott az egyik combcsontja. Orvos-helyre rakták. A problémák kb 6 hónapos korban kezdödött. Hol itt fájt-hol ott. Hiába fajtatáp, zöldkagyló, ultraspour. 8 hónapos korba elvittem egy ortopéd orvoshoz , ahol mérésre 81-87 fokos volt a diszplázia foka. Azonnali mütétet javasolt Háromszoros Medencei Oszteotómia (HMO)-t . Persze sokkot kaptam , nem hittem neki, igy 1 hét alatt 8 ortopéd orvos látta a kutyát. 7 orvos szintén mütétet javasolt , annál az orvosnál ahol végül is mütve lett. a 8.orvos csak azért nem javasolta, mert nem lesz különbség 6-7 évesen a mütött és nem mütött kutya között....A család döntött , levéve a választás terhét a vállamról. Moon sulyára már nagyon ügyeltem. Nem kivánom ezt a 3 hónap lábadozási időszakot senkinek. Sajnos ,az egyenetlen terhelés miatt az egyik első lábán is begyulladt a könyöke. Azt is mütötték nem DP, csak kimosták. Most 3 hete volt a másik hátsó medence mütéte. Sokkal jobban viselte mint az elsőt. Még 2 hónap a teljes gyógyulásig.

A tenyésztővel napi-heti jó kapcsolatom volt. Sokat, sokszor segitett. Volt , hogy nem egyezett a véleményünk.

 

Nem vádaskodom, nem kérek garanciát. Lehet ezt is én rontottam el....

Egy dolgot tanultam meg az utobbi idöben: Nem vagyunk mindenhatóak...sajnos.

Valóban létezik, hogy szürt szülöknek problémás lesz a kölykük.

Cicákat tenyésztek. Agyonszürt állományom van, géntesztek, Uh-k. Évente. 1 éves cicám halt meg szivizom elhalásban. a szülök szörtek , negativak, a cica is genetikailag szürt, 3 héttel a halála elött volt sziv uh.-n. Akkor tünetmentes volt.

 

Szóval én csak 1 dolgot akarok...szeretni.   2 éve AD-t állapitottak meg nálam...tényleg nem akarok veszekedni, csak szeretni :-)

Előzmény: Lorka* (4535)
Lorka* Creative Commons License 2012.03.11 0 0 4535

Ja és ezt a hozzászólást is lehet nyugodtan töröltetni.

Lorka* Creative Commons License 2012.03.11 0 0 4534

Szerintem ezt a DP kérdést itt már ezerszer kiveséztük és tény, hogy bizony öröklött!

Ha egy egészséges kutyát letaposnak nem lesz  Dp-s, de ha már eleve tök beteg akkor taposás nélkül is kiugorhat a csípője!

Tegyük fel, hogy tényleg Maci letaposta és azért kellett műteni, de akkor a könyöke mitől lett Dp-s azt is letaposták?Normális dolog az, hogy egy kutyának 4 lábából 3-at műteni kell?Miről beszélünk?

Szerintem kár ezt szépíteni és az embereket becsapni.Mindenki vállalja a tettei következményeit! 

feketepanda Creative Commons License 2012.03.10 0 0 4533

3 hónapos korában a nagymaci letaposta, és kiugrott a csípőcsontja, röntgenezték, kificamodott. A szalagok nem bírták, s bár a medence és combcsontvápa ép és egészségesen fejlődött, a szalagok nyúlása miatt medence korrekciója volt.

Előzmény: kornél88 (4531)
macipofa Creative Commons License 2012.03.10 0 0 4532

Dp :-(

 

Előzmény: kornél88 (4531)
kornél88 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 4531

Szegény! Miért kellett megműteni?

Előzmény: macipofa (4530)
macipofa Creative Commons License 2012.03.10 0 0 4530

Csipőmütétje volt, de már szépen javul.

Előzmény: kornél88 (4529)
kornél88 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 4529

Mi történt Moonnal?

Előzmény: macipofa (4527)
Niky23 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 4528

de az a fehér csík a mellkasánál ahogy elfut vízszintesen csodaszép mintha egy nagyobb nyakörv lenne ott :)

macipofa Creative Commons License 2012.03.09 0 0 4527

Úgye-úgye? Elvonza a szemet Maci copfja, Moon meztelen fenekéről :-)

Előzmény: Niky23 (4526)
Niky23 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 4526

Macipofa csak nem copfot csináltál neki :)? Édi :)

macipofa Creative Commons License 2012.03.07 0 0 4525

Mi furcsa ezeken a képeken? :-)

 

macipofa Creative Commons License 2012.03.07 0 0 4524

macipofa Creative Commons License 2012.03.07 0 0 4523

Nagyon édesek :-)

 

Előzmény: D T i (4520)
D T i Creative Commons License 2012.02.27 0 0 4520

és még 2 kép róla:

Előzmény: D T i (4519)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!