A minap megismerkedtem egy kedves teremtéssel, aki mint megtudtam, karizmatikus katolikus. És megtért. Ez utóbbi állítása egy kicsit furcsának tűnt nekem. Ugyanis tudomásom szerint a katolikában sok olyasmi van, amiből meg kéne térni. És akkor már, nem katolikus. Szóval bonyolult, nem tudom hová tenni.
Most akkor katolikus, vagy kerestrény? Vagy lehet a kettő egyszerre?
A karizma lényegében NEM INTELLEKTUÁLIS hanem az intuició autamatizmusa jellemzi.Hiába szeretne valaki ilyen képességet:)))a szentszellem az égből száll alá.Ez a szimbolum utal rá hogy FENTI DÖNTÉSEN MULIK.
Az önjelölt hiába studérozza az elméjét és igyekszik felmenni létráján az égbe.....az ilyesmi legfeljebb a készségét dokumentálja,de Isten akarata számit : kell vagy nem.
Én például nem akarok karizmatikus lenni de nem is ellenzem a felhasználásomat !
Isten döntése számit egyedül,hogy a munkájához megfelelő munkatársakat válasszon.Ha szükség van rám állok rendelkezésre,ha nem kellek akkor rezzenéstelen arccal veszem tudomásul.
A karizma égi-szakrális képesség,tehetség,adomány amely SZOLGÁLAT ESZKÖZE. Az ugynevezett karizmatikus isten akaratát,szavát,erejét KÖZVETITI objektiv semleges elfogulatlansággal.
Karizmatikusnak lenni szvsz : szellemi élményeket hajkurászni, és azok segítségével valami nagynak érezni magát az embernek.
Pl.: Káinhoz szólt az Úr, tehát karizmatikus élménye volt, Saul pucéran fetrengett valami erő alatt = karizmatikus élménye volt, ...stb kijelentések, látások, erők, álmok... ezeket hajkurásszák. A forrás nem lényeges, hanem az ÉLMÉNY, és,hogy anyagi haszon származik-e belőle: vonz-e embereket, segítségével lehet-e hatalomhoz, pénzhez, előnyökhöz jutni.
Az a kígyósziszegés döbbenetes. Én egyszer egy "pásztorból" hallottam olyan hangot előtörni, ami egy jobbfajta horrorfilmbe befért volna. Na az is elég szörnyű volt.
"Mert hogyha az, a ki jő, más Jézust prédikál, a kit nem prédikáltunk, vagy más lelket vesztek, a mit nem vettetek, vagy más evangyéliomot, a mit be nem fogadtatok, szépen eltűrnétek." Bizony lehetséges ám más lelket venni. Azért gondolom az neked is feltűnt már, hogy valami nincs rendben karizmatikus körökben.
>A mozgalomban munkálkodó lélek mindkét irányzatban lentről való,hamis lélek,melyet legtöbbször kézrátétellel adnak át egymásnak<
Szóval, azt mondja ez a Buruss, aki protestáns lelkész, hogy a Protestáns Pünkösdi és Karizmatikus mozgalmakban nem a Szentlélek munkálkodik hanem az ördög, amit kézrátétellel adnak át egymásnak. És még a tetejében, bibliától idegen is. Gondolom ez azt jelenti, hogy a biblia tanulmányozó számára kiforgatja a biblia szavait. (Ilyet már én is tapasztaltam hitetlen koromban)
Hát nem semmi, ilyet olvasni egy Protestáns lelkész könyvéből.:)
A pünkösdi és karizmatikus mozgalom valódi hátteréről,annak bemutatásáról szeretnék ajánlani egy kiadványt. A könyv szerzője Alföldy-Boruss Dezső református lelkipásztor,és a mű címe:A pünkösdi és karizmatikus mozgalom rövid áttekintése és bibliai vizsgálata. Néhány gondolat az előszóban Alföldy-Boruss Dezsőtől:"A pünkösdista mozgalom időben megelőzte a karizmatikus mozgalmat.Az előbbi a század elején keletkezett,az utobbi pedig a hatvanas években.Napjainkban a harmadik hullámmal találkozunk. Tanításuk,kegyességük a legtöbb esetben és a lényegi dolgokban ugyanaz.A mozgalomban munkálkodó lélek mindkét irányzatban lentről való,hamis lélek,melyet legtöbbször kézrátétellel adnak át egymásnak.Így kimutatható például az,hogy Torrey 1905-ben adott kézrátételt Eugen Edel-nek,(aki a régi pünkösdista mozgalom munkása volt),akinek unokája,Reinek Friedemann Edel,már a karizmatikus mozgalom képviselője Németországban,s a karizmatikus centrum a Schloss Craheim vezető embere,aki Magyarországon sokszor megfordult,és végig látogatta a református egyház karizmatikus lelkészeit...Még elöljáróban kell tisztáznunk a következőket.A most tárgyalt mozgalmakban nem pusztán egy különös és a Reformáció egyházaitól idegen kegyesség áll előttünk,hanem olyan kegyesség,amelyet egy,a Bibliától idegen lélek hozott létre."
Az amerikai pünkösdi-karizmatikus mozgalom egyébként teljes mértékben azonosult a római kat. egyház II. vatikáni zsinatának identitásmeghatározásával, miszerint különvált testvérek.
/A második vatikáni zsinatot XXIII. János pápa nyitotta meg 1962. október 11-én a római Szent Péter-bazilikában, s 1965. december 8-án VI. Pál pápa zárta be, aki a második ülésszaktól kezdve irányította a zsinat munkálatait./
Lényegében EGY katolikus anyaszentegyházról beszélhetünk csak, Róma székhellyel, akihez az ökumenizmus által már az összes keresztény irányzat visszatért /vagy folyamatban van/. Jól megjeleníti a lényeget az Elijah List prófétai naptárjának egyik képe:
Nekem a csúcs a Charisma magazin egyik száma. Aholis a lap közepén volt egy kétoldalas hirdetés (birtokomban van elrettentésül), amely hirdetés cipőt hirdetett. Szép fehér cipőt, a leffentyűjére tetszés szerint választható képpel. A minták között volt Jézusszivétől kezdve a kereszten át galambig minden. Tán még Szűzmária is, bár ez utóbbi nem biztos. Akinek ez sem elég, annak bármilyen fényképet rácsinálnak a leffentyűre. A reklámban valami lelkésznek a képét rakták rá, természetesen névvel együtt. Elképzeltem ugyanazt a HGYben mondjuk....
A Katolikus egyház kénytelen volt engedni, és ma elérhető az egyházon belül a Biblia. Természetesen magyarázattal.... A Karizmatikus mozgalomba való benyomulásuk következtében, /amelynek célja az uralom alá vonás / rengeteg Katolikus ember ténylegesen megtért, újjászülettek, betöltekeztek Szent Szellemmel, sőt még nyelveken is szóltak. Ezt a mozgalmat a felső vezetés papok, lojális vezetők kontrollja alá helyezte. A Katolikus Karizmatikus megújulás képviselői bekapcsolódtak a pünkösdi-karizmatikus mozgalomba. Az amerikai Tanítványsági Mozgalomban, is részt vettek, sőt a Kanadai Blessingekben is. Ott voltak a Vineyard gyülekezetben történt szellemi megtapasztalások elindulásánál, az Ausztrál Hillsong gyülekezettel is együttműködnek,szoros kapcsolatot ápolnak, vagy arra törekszenek az összes pünkösdi-karizmatikus vezetővel. A probléma ott van,hogy a Katolikus Karizmatikus megújulás teljes mértékben a pápizmus uralma és irányítása alatt áll. Így kerülnek például a Mária kegyhelyekre rendszeresen. A liturgikus kereszténységet "szellemben" ragdják meg, abban aktívan részt vesznek. Így az első Apostolok által a pogány megtérőknek adott tilalmat nem tartják. Ennek komoly következményei vannak...
"Bűn, igazság és ítélet dolgában a Szent Szellem feddi meg a világot. A hívőket pedig elvezeti az igazságra."
De mi az igazság?
Honnan tudod? Elhiszem, hogy őszintén hiszed, amit hiszel. Azt mondod:bálványimádás, és mutatsz a bibliára, hogy miért. azt mondod: az ostya nem Jézus, és ezt nyílván a bibliával a kezedben magyarázod.
De könöyörgöm, én ugyanevvel a bibliával akezemben meg mást mondok. Egy harmadik Karizm.protestáns meg megint mást.
Hogy döntöd el, hogy ha látsz 3 embert, eltelve lélekkel, nyelveken szól, stb, és nem értenek egyet egy teológiai kérdésben, akkor kinek van igaza? Amivel Te egyetértesz? Miért pont az? És ha másik 10 karizmatikus keresztény a másikkal ért egyet? Vagy lényegtelen az egész? Nem az, hiszen te is az igazságot keresed. A 3 közül kettő (vagy mindhérom) miért téved? Ha a lélekre bízzák magukat?
Csak azért írom ezeket, mert nekem sántít az, ha egy protestáns arra hivatkozik, hogy "majd a lélek elvezet..." Ez akkor lenne védhető, ha legalább a karizmatikus protestantizmusnak egységes lenne a tanítása. Akkor azt látnám, hogy: jéé ebben lehet valami, uyganazt mondják. De ez nincs így. Parttalan teológiai viták, szakadások....
Elhiszem, hogy vezetett a Lélek Téged, szimpatikus, amit és ahogy írsz, de:
Hogy van az, hogy a rengetegen bízzák magukat a Lélekre, és rengetegféle igazságra jutnak a hittel kapcsolatben?
NEm lényegtelen, apró különbségek vannak a karizmatikus protestástáns felekezetek tanítása között is, hanem sokszor nagyok. Keresztség, megigazulás, bűnvallás, tized, hierarchia, mi bűn, mi nem, stb
Készséggel elhiszem , hogy sokhelyütt eltelnek emberek Lélekkel, így olvassák a Bibliát, stb... Hogy van az, hogy mégis mást olvasnak ki belőle? MÁst godolnak nagyon sok fontos dologról. Nem hinném, hogy Isten célja az lenne, hogy sokféle Igazságra vezessen el minket.
Akkor meg? Nem bízzák rá magukat eléggé? Vagy az Istennek mindegy, miben hiszünk? Nem hinném.
Írod, hogy nem vagy az igazság letéteményese. Nyílván nem. De nem az Egyházról mondja Pál, hogy az Igazság záloga alapja, és szilárd alapja? Nem hinném, hogy ez a jelenlegi kereszténységre vonatkozna, hiszen az Igazság egy, nem ezerféle.
Nem eszik olyan forrón a kását... Nincsenek receptek. Az van, hogy valaki vagy tényleg Istent keresi, vagy csak eljátssza. Akik Őt szívből keresik, megtalálják. De rám más ige is vonatkozik, mert először nem kerestem. Az ilyeneknek azt mondja, hogy "akik nem kerestek megtaláltak". Kegyelmet kaptam. Bizalmat. Szeretetet. Bűnbocsánatot és örök életet. Ingyen. Amit egyszerűen hálásan elfogadok.
Ha ezt el tudod fogadni, bejöhet nálad is.
Nem nekem kell téged meggyőznöm. Ha tényleg keresed Istent, majd ő meggyőz.
Ami a kérdéseidet illeti: aki felemelt kézzel vétkezik, az mincs rendben. Most nincs előttem amit írtam és sietek, de vagy elírtam vagy nem fogtad a kivételt, amit említettem. Máriához imádkozni nem szabad (ill. szabad, de minek?). Ő ezt nyílván vissza is utasítaná, csakúgy, mint Pál és Barnabás vagy Péter az emberek leborulását. Ő teremtmény, és Pálnak van üzenete azokról, akik a teremtményeket szolgálják és/vagy imádják a Teremtő helyett. "Meglásd, ne tedd!"
Nem bálványimádóználak le. Tudom, honnan jöttem. Azt is, hogy direkt módon én se imádtam bálványt. Tudatlanságban voltam. Térdeltem szobor és ostya előtt is elég sokat.
Hadd mondjak valamit. Nemrég értettem meg egy fontos alapigazságot a Szentírásból: a test nem a paráznaságnak rendeltetett, hanem az Úrnak, Krisztus Teste se a (szellemi) paráznaságnak, hanem az Úrnak. Így áll össze az egyház.
Fával, kővel paráználkodni, vagy más testtel, vagy szellemileg (bálványimádás különböző fokozatai), mind ugyanazt eredményezi (aki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik, és az egyház ellen).
Bűn, igazság és ítélet dolgában a Szent Szellem feddi meg a világot. A hívőket pedig elvezeti az igazságra.