A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Tökéletesen látod a problémát de elsőre vedd le a burkolatot és nézzél bele hátha ott van a probléma. Nem tudom milyen gépről van szó de elő szokott fordulni használt gépeknél a lágyindító hibája is , gondolok itt a relére vagy az ellenállásra. Nekem a PTC-pukkantak el egy vásárolt használt és hibás inverteres gépben. Ha bekapcsoláskor leveri a kismegszakítót de rögtöni újraindításnál már jó akkor igen, valszeg kihagyták a lágyindítót.
Bocs az amatőr kérdésért, most hegesztenék életemben először. Jól gondolom, hogy ha a hegesztő bekapcsolásakor azonnal levágja a kismegszakítót, akkor egy lágyindítót kéne elé raknom? B16-os kismegszakítóim vannak.
Mivel van ponthegesztőm,igy megfordult a fejembe a wolfram.
Szerinted,ha a jelenlegi (akár kopott,használt)csúcsokba ültetnék wolframot,a ponthegesztés működhetne e ? Vagy az első pontozásnál,hozzá sülne a lemezhez ?
Értettem, hogy a poroshoz írtad a fogazott görgőt.
Nem próbáltam még a gépet aluval, most pénteken szerelkeztem fel hozzá, még nem rktm össze az apparátot.
Régebben kaptam ponthegesztő tömböket, csináltam belőle forrasztópáka hegyeket, hogy majd jól nem fognak elégni! Hát jól sikerült, tényleg nem égett el, de az ón sem futotta be! :)
Én azt hittem, wolfram van benne ötvözetnek, mert mma-val sem tudtam még csak a felületét sem megolvasztani!
Bocs,egy kicsit megzavartalak. A fogazott görgő nem aluhoz való,hanem poros huzalhoz.
Én V profilúval hegesztek alut. Van négygörgős gépem,ami kiseb szoritóerővel képes tolni.
Az egy fázisú gép kétgörgősét megcsináltam fogaskerekesre,vagyis három ponton tolja az alut,ugyancsak kiseb szoritóerővel.
A siliciumos huzal való (ez a puháb)a profilanyaghoz,lemezhez, a magnéziumos való öntvényhez.Ez utóbbi keményeb hajlitási tényezőjű,ha netán nincs meg a cimkéje.....
Ez utóbbi is szerintem vigan működhet V görgővel.
Az U görgőt javasolják mindkét ötvözetű huzalhoz. Szerintem a puháb huzal is elmegy V görgővel,3m-es kábelban. A teflon sikamlósága kiseb szoritóerőt igényel,és szerintem ezért. A spolgun (orsóspisztoly) ezért jó,mert itt kb 200mm a huzalvezető hossza.
Az áramáttadó összetétele a külömbség,a vas,és alut illetően. Ez hasonló lehet,mint a ponthegesztő csúcsa. A forrasztópáka vörösreze is olyan szinű,mint a ponthegesztő csúcsa. Ez utóbbi cirkónium tartalmú. Hogy a forrasztópákáé milyen,nem tudom,egy biztos,puha,még a ponthegesztőé könnyen forgácsolható. Hogy alu hegesztés esetén mi történik,nem tudom,lehet,hogy az esetleges besülés a fő szempont,szerintem.
Barkács célra,kiseb munkákhoz,elképzelhető,hogy jó a vashoz való áramáttadó is. (szerintem) Elvégre a vas nagyob áramot kér,mint az alu........
Próbáltad e az iweld 185-öst aluval?
Én ugyanigy egy mezei alfaweldet próbáltam. Jóval töb huzalsebességet igényelt,mint a szénacél......
Egyébként léteznek már impulzusos gépek,ezeket javasolják aluhoz. Ez utóbbi a hozaganyagot permetszerűen,vagy lecsepegtetéssel adja a varratba,a sima mig kontakt formában,vagyis intenziv a fröcskölés.........
Alu hegesztéshez vettem Si és Mg ötvözésű huzalt, mert az eladó azt mondta, hogy a lemezekhez Si kell, az öntvényekhez pedig az Mg.
Erre mondjuk én pont fordítva emlékszem, a suliban a sziluminok mint ha öntéskor kerültek volna elő, a hengerelt árúknál meg az AlMgSi rémlik amikor csövet vettem, ebből az látszik, hogy MG a nagyobb mennyiségű ötvöző benne!
Engem a miértek is érdekelnek, miben más egy alu-hoz való áramátadó, mint egy sima co huzlhoz való, és miben más a görgő ?
A görgő profilok, azok szerintem adják magukat, a v alak biztosabban fog két ponton, nagyobb szorító erő esetén, de kemény huzal kell hogy ne deformáljon. A fogazott görgő meg alakzáróan tudja tolni a huzalt, hasonlóan egy fogaskerékhez, nem csak súrlódás viszi át a tolóerőt.
Bocs,alu hegesztéshez U görgő kell,és jót vettél,ha karbont vettél,ez job mint a teflon.És kell a pisztoly felőli végére a réz spirál.Én 3m-es kábelt használok.
A polaritás ugyanaz mint a tömör huzal,tehát a pisztolyon pozitiv áram kell.
A védőgáz argon.
Az áramátadó aluhoz való kell.
Azért tévedtem el,mert az utolsó szavad "porbeles"
A poros huzal esetén a pisztoly negativot kap,tömör huzalnál ez pozitiv.
Én úgy tudom,hogy a karbon,és teflon huzalvezető aluhoz való.Ez esetben is a pisztoly felőli vége rézből készült spirál.A karbon lehet,hogy jó,mert széntartalmú,de húzós az ára.
Én próbáltam tömör huzallal,igaz csak teflont,rövid ideig birta,vagyis valahol kikophatott,és megszorult. Szerintem poroshoz is acél huzalvezető fog kelleni.
A görgőt illetően a poroshoz recézettet adnak. Gondolom,hogy azért szükséges,hogy jóval kiseb szoritó erő legyen a két körgő közt. A porbeles egy vékony falú cső,ami deformálódhat a túlzott szoritóerőtől,de még a por is kihullhat belőle.A magán véleményem a recéről. Végig bordázza a huzalt,és szerintem,ha a huzal recés lesz,kedvezőb a csúszási tényező !? Na ezért furi ez nekem !!!A magánvéleményem,hogy a recés görgő szükséges rossz !!!!
Én próbáltam 4görgős,sima V görgőkkel,kiseb szóritóerővel,semmi hiba nem történt.
Az áramáttadó viszont érdekes,mert ha jól tudom,0.6 -0.9-es a poros huzal,ehhez 0.6 -0.9 méretű áramátadó kell. Hogy egyes poros huzal létezik e,nem tudom,nekem 1.2.es van,simán az 1.2-es tömör huzal áramátadót raktam bele. Mondjuk én poros huzalt ritkán használok,csak élfelrakóm van egy kevés.
Aluflux 185 gépet szeretnék átállítani alu hegesztésére, ma mindent megvettem hozzá, azt hiszem.
Eladó rábeszélt a karbonos huzalvezetőre a teflon helyett, nem tudom, miben jobb ez? Azt mondta, hogy a teflon a nagy hőtől elnyúlik, meg kilyukad?
A teflonnál nem rknak spirált a végére, teljesen betolják a pisztolyba?
Áramátadót is vetetett velem a figura, ez is érdekelne, hogy mitől más, mint az acélhoz való és milyen problémát okoz ha egy acél huzalhoz valót használok, ami új?
Toló görgő is lett véve, ezt sem teljesen értem, miben más? Elvileg szerszám acélnak mondta az eladó, de gondolom a gépben lévő sem szerkezeti acélból van, az is valami edzett ötvözött acélból készült, nem?
A gépen milyen polaritás kell majd? Ugyanaz,mint a porbeleshez?
Én ezzel foltoztam be a segédalvázkereten két kis lyukat az autón, ott is kb 1mm-es lemez van, pontozva teljesen jól lehet ilyeneket csinálni vele.
A parkside anyaga nekem puhábbnak tűnik, mint a co huzalok általában.
Engem az érdekelne ezzel kapcsolatban, hogy nagyobb szilárdságú porbeles huzalnál mi utal a jelölésében a szakítószilárdságára, mit kell keresni a csomagolásán?
Akárki csinálta,nemigen remegett a keze.....! Na ilyen pici munkára lehet való a cold......
Csak azért reagáltam a kockára,mert jómagam is kireszeltem egy 12 × 12- est,és a belsejébe kiesztergáltam egy kiseb kockát...... Vagyis kockában kocka,és sárgarézből........
Attila, Attila! Vagy mi a bánatnak nevezed mostanság magad!
Kérdezett téged valaki? Már megint olyasmibe kotyogtál bele amihez halvány fingod sincs!
Így az elején csak annyit mondok "ezt nem a Te eszednek, pontosabban, többek között ezt sem a Te eszednek találták ki!
A kérdező sem, és én sem írtam le azt a szót , hogy "fáradtolaj", ez csak a Te beteg elméd szüleménye!
Az alábbi képen látható könyvek sajátjaim, én elolvastam azokat, a szükséges részeket megtanultam, a gyakorlatban képes vagyok a bennük lévő tudást alkalmazni.
Mondjuk ez neked nem mond semmit, mert Te évek óta képtelen vagy megtanulni a hegesztő gépeid alap beállításait.
Nem az a baj, hogy nagyon de nagyon nem vagy okos, hanem az, hogy mégis megpróbálod mindenben okosnak mutatni magad. De most elárulom, hogy ez még sosem sikerült neked.
Általában már a második mondatodnál, kibukik, hogy az adott témában nulla a tudásod.
Maradj inkább csendben, és tanulj mások hozzászólásaiból.
" Ha a lángcsóvát betudod vezetni egy izzó csőbe mire a végére ér tökéletesen elég."
A te irásodra reagálok,holott a téma felvetőjének kéne ezt irnom.....!
Én csak azt a tényt veszem alapul,hogy számitógép vezérelt,vagy injektoros,vagy porlasztócsúcsos befecskedezős ÚJ járműveink füstje,ami már nem is látható.............vagyis milyen mérgezést is okoz !!?? Ebben a linkben világosan leirják. Aki tanul ebből,jó,aki nem,nekem úgy is jó !!!!!
Jamesz64....! Az idézett mondatod itt fent :::: HITELÉT VESZTETTE,vagyis bődületes baromság !
Bocsi,én nem szoktam másokat ócsárolni,vagy hülyézni (mint Itya teszi),de ez a fáradtolaj égetés sajnos nagy marhaság,és őrületes butaság , és mérhetetlen szegénység végterméke !!!