Keresés

Részletes keresés

mopsz001 Creative Commons License 2006.11.03 0 0 249


Főoldal Betegségek Betegségek részletesen Gyomor-bélbetegségek Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulcerosa, IBS, TBC)

Crohn-betegség

Chron-betegség
Miért fáj a gyomrunk? Az emésztőrendszer és betegségei 1998;   SubRosa Kiadó

A Crohn-betegség olyan krónikus megbetegedés, amely a szájtól a végbélig mindenütt előfordulhat, de leginkább a beleket érinti, ahol különböző hosszúságú bélszakasz vagy bélszakaszok betegszenek meg a bélfal megvastagodásával és merevségével.

Leggyakrabban (30%) a vékonybél utolsó része, az ileum betegszik meg, mintegy 50%-ban az ileummal a vastagbél kezdeti szakasza is részt vesz a folyamatban, és 20%-ban izoláltan a vastagbelet érinti. A betegség oka ismeretlen. Számtalan elképzelés merült fel az előidéző okkal kapcsolatban, de egyik sem bizonyosodott be. A folyamat elsősorban a bél nyálkahártyáját érinti.

Kifejezett ödéma van, a felszínen apró fekélyekkel, amelyek között hosszanti és keresztirányú mély berepedések húzódnak, s emiatt a nyálkahártya utcakövezetre emlékeztet. A bélüreg a vastag, ödémás, szürkésfehér nyálkahártya kötőszöveti reakciója miatt kifejezetten szűkebb. A gyulladás az egész bélfalat érinti, ráterjed annak külső részére is, amelynek felszínén, már a szabad hasüreg felé, kis szemcsék alakjában a jellegzetes granulómák (sarjdaganatok) alakulnak ki gyulladásos fehérjék felrakódásával. Ennek eredménye, hogy az egymás mellett levő bélkacsok, illetve a bél és a mellette levő szervek összetapadnak. Az ily módon kialakuló összenövésekben a folyamat továbbhalad, behatol a következő bélkacsba vagy szervbe és fisztulajáratok, tályogok alakulnak ki. A fisztulák betörhetnek a hólyagba, nőkön a hüvelybe, de akár a hasfalon át ki is törhetnek, nedvedző járatokat alkotva. Jellegzetes a bélfalban és a bélhez tartozó nyirokcsomókban is a granulumok jelenléte, amely szövettani vizsgálat esetén eldönti a diagnózist.

Az elmondott folyamat sajátságából következik, hogy a tünetek rendkívül változatosak. Függnek a folyamat aktivitásától és a lokalizációjától, de alapvetően befolyásolhatja a tünetek súlyosságát, változatosságát a kialakuló szövődmények jelenléte és az a tény, hogylefolyása változatos lehet - nyugodt, inaktív szakok és fellángolások követhetik egymást.

A betegek étvágytalanok, fáradtak, levertek, fogynak, lázasak, gyakran hátfájásról panaszkodnak. Jellemző és ritkán hiányzik a hasmenés, - még a legkoraibb szakaszban is az első és domináló tünet, - amely általában nem véres, csak akkor, ha a vastagbélben, annak is a bal felében és a végbélben alakul ki a folyamat.

Görcsös hasi fájdalmakkal is kezdődhet a betegség, többnyire a vakbéltájon, néha fekélyre emlékeztető jelleggel, de a típusos hasmenés ekkor is kíséri. Ha a bél ürege beszűkült, a fájdalom görcsös jellegű, és hol megszűnik, hol visszatér.

Előrehaladott állapotban vakbélgyulladást utánzó tünetet észlelhetünk, ilyenkor szükségtelen műtétre is sor kerül, s ennek során derül ki a betegség. Ugyancsak jellemzők (az esetek mintegy 80%ában jelentkeznek) a végbéltájon kialakuló, viszonylag enyhe tünetekkel járó, különböző elhelyezkedésű, vöröses színű, duzzadt, gyulladt, többszörös fisztulanyílások, amelyek a betegség bármely fázisában kialakulhatnak.

A betegség éveken át tartó zajlása során különböző szövődmények is létrejöhetnek, melyek megkeserítik a beteg életét. Ezek a folyamat helyén és attól lényegesen távolabb is kialakulhatnak.

Helyi szövődmények a hasüregben a bélkacsok közötti, esetleg tömör szerv felé vagy a bőr felszínére kitörő fisztulák. Néha mély fekélyek, máskor gennyes fisztulajáratok alakulnak ki a végbél körül. Kialakulásuk esetén az általános állapot hirtelen és lényegesen romlik, tartós hasi fájdalom jelentkezik, nyomásérzékenységgel és tapintható hasi "daganat" kialakulásával. Ritkán a fisztula a szabad hasüreg felé tör ki, perforációt, hasi katasztrófát okozva.

Szövődmény a szűkületek kialakulása is, amelyek akadályt képeznek a béltartalom haladásában, de a panaszok sajátos módon nincsenek arányban a a szűkület súlyosságával.

Az egész szervezetet érintő komplikációk több szervre lokalizálódhatnak.

Felszívódási zavar attól függően, hogy a bél melyik és milyen kiterjedéségű részét érinti a folyamat, általános tápanyag-felszívódási zavar alakulhat ki táplálkozási zavarokkal, testsúlycsökkenéssel, sóvesztéssel, zsírszékkel és a zsírban oldódó vitaminok hiányával, illetve e hiányok következményeivel. A fehérje felszívódása olyan zavart szenvedhet, hogy következményeként albuminhiány alakul ki, ami nagymértékben jellemzi és súlyosbítja a folyamat kilátásait.

Májkárosodások: toxikus hatások és táplálkozási zavar következtében zsírmáj, májsejtelhalások, krónikus májgyulladás, májzsugor alakulhat ki. Gyakran képződik epekő.

Veseszövődmények.~ legjellemzőbb az oxalát vesekövek képződése, ami az esetleges műtét során eltávolított bélszakasz hosszával arányosan fokozódik.

Szemészeti szövődmények: igen gyakori és egyben nehezen kezelhető az írisz, a szem ereinek és érhártyájának a gyulladása.

A laboratóriumi eltéréseknek általában az állapot súlyosságának megítélésében van szerepe. A fokozott vérsejtsüllyedés, fehérvérsejtszaporulat a heveny fellángolás, fisztulaképződés, tályog kialakulásának jele. A vérben kimutatható különböző hiányállapotok a felszívódási zavarra és annak kiterjedtségére utalnak.

A betegség lefolyását nem lehet előre megjósolni. Aktív és inaktív szakok váltogatják egymást. A szövődmények miatt műtét válhat szükségessé, de a műtéti vonalban, ahol az eltávolítandó bélszakaszt átvágják, a folyamat kiújulhat, sőt egy másik bélszakaszban újra jelentkezhet. A legrosszabb a kilátás, ha a folyamat nemcsak a vékonybél legalsó szakaszát, hanem a vastagbél kezdeti részét is érinti.

A betegség felismerésében a kórelőzmény kevéssé segít, de a hasban tapintható daganat, egyidejű tápanyag-felszívódási zavarokkal már gyanút kell keltsen. Fisztulák jelenléte, különösen a végbélnyílás körül, majdnem biztossá teszi a diagnózist, amelyet elősegít a gondosan végzett végbéltükrözés, amennyiben a folyamat a végbélre is lokalizálódik, de ha a vastagbél jobb oldali fele beteg, akkor csak a teljes vastagbéltükrözéssel lehet felismerni a folyamatot. Feltétlenül említést kell tennünk arról, hogy diffúz, a végbélre is ráterjedő folyamat esetén a betegséget nehéz elkülöníteni a vastagbél ugyancsak ismeretlen eredetű diffúz gyulladásos megbetegedésétől, a colitis ulcerosától.

Az elkülönítésben a következők segíthetnek:

  • Crohn-betegségben ép lehet a végbél, míg colitis ulcerosában mindig beteg.
  • Crohn-betegségben a nyálkahártya elváltozása foltos, colitis ulcerosában folyamatos.
  • Crohn-betegségben ritka a vérzés a végbélből, míg colitis ulcerosában jellemző.
  • Colitis ulcerosában hiányzik a jellegzetes granulómás reakció. Mindezek mellett domináló eljárás lehet a Crohn-betegség diagnosztikájában a röntgenvizsgálat, ha hiányzik az endoszkópia és nincs fisztulanyílás a végbél körül, azaz nem jellemző a betegségkép. Az utcakövezetre emlékeztető nyálkahártya röntgenképe, a bélüreg madzagvastagságúnak látszó szűkülete a kötőszövetes bélfalelváltozás tipikus jellemzője.

A Crohn-betegség kezelése elsődlegesen konzervatív! Heveny állapotban mindenképpen kórházi kezelés szükséges, átmenetileg a táplálkozás felfüggesztésével és vénán keresztüli táplálással. Kezdetben szteroidot és széles spektrumú antibiotikumot adunk. Az állapot javulásával csökkenthetjük a a gyógyszerdózist és fokozatosan visszatérünk a normális tápláláshoz.

Középsúlyos állapotban kisebb szteroid dózist adunk, és megpróbálhatjuk Salazopyrin, Dipentum vagy Pentasa adását. Mindenképpen hosszan tartó kezelésre van szükség, akár évekig is.

Sebészi megoldás mellett döntünk, ha a konzervatív kezelés eredménytelen, az általános állapot romlik, kiterjedt belső fisztulák, bélelzáródáshoz vezető szűkületek, szervi szövődmények, tályogok vannak vagy perforáció alakul ki. A műtét során a beteg szakasz eltávolítása adja a legjobb eredményt, de ha nincs sürgősségi állapot, célszerű várni a műtéttel, ameddig csak lehet!

 

Előzmény: krezidiesel (248)
krezidiesel Creative Commons License 2006.11.02 0 0 248

:-))

Mi az a chron betegség?

Látom sok babás topicba is irsz. Mekkora már a csemetéd?

Nekem a legkisebb 4 éves és egy boszorkány (tiszta anyja, nagyanyja...:-D).

Pár hete vettem is neki egy seprűt, csak mondtam neki egyelőre csak alacsonyan röpködjön vele, hisz még biciglizni sem tud rendesen. Megigérte...:-))

Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.02 0 0 247

:-DDDD

 

Ja nem, így stílusosabb:    :-OOOOOOOOO

Előzmény: krezidiesel (246)
krezidiesel Creative Commons License 2006.11.02 0 0 246
Ez kicsit félreérthető...:-))
Előzmény: Törölt nick (244)
krezidiesel Creative Commons License 2006.11.02 0 0 245
Amúgy én is szedem több mint két hónapja Lenkei vitaminjait és pontosan semmit se észleltem...
Előzmény: mopsz001 (242)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.02 0 0 244

Szia!

 

Én este venném be.

 

Ana

Előzmény: mopsz001 (239)
krezidiesel Creative Commons License 2006.11.02 0 0 243

Köszi, de ismerem Lenkei doki honlapját.

Bűzlik a marketingtől az egész. Egy olyan topicot keresnék itt a zindexen ami érdekfüggetlen, objektiv...

Előzmény: mopsz001 (242)
mopsz001 Creative Commons License 2006.11.02 0 0 242

Szia!

 

Nézzél be a www.drlenkei.hu  -ba és ott is leírnak mindent a vitaminjairól. A Blaha Lujza térrnél van az egészség centruma és tanácsadás is van , vagy e-mailben is lehet tanácsot kérni tőlük. A honlapon mindent megtalálsz.

Van pár ismerősöm akik eszik az Ő termékeit, és nagyon pozitív tapasztalatokat mondanak róla. Az egyik ismerősöm allergiás és amióta ezeket a bogyókat eszi nincsen semmi baja, szinte elmúlt az allergiája, a férjének meg az ízületeivel voltak gondok, fájtak a térdei..., de neki is kutya baja azóta.

Nézzetek be érdemes, én is most akarok majd szedni tőle a refluxra.

Sok sikert!

Előzmény: krezidiesel (240)
emma01 Creative Commons License 2006.11.02 0 0 241

nézz be a chron betegeket keresek topicba, ott vannak tapasztalatok lenkeivel kapcsolatban de nem táplálékkiegészitős topic

 

Előzmény: krezidiesel (240)
krezidiesel Creative Commons License 2006.11.02 0 0 240

Sziasztok!

Olyan topicok keresek, ami a táplélék kiegészitőkről szól.

Manapság nagyon divatba jöttek a különböző cégek vitaminjai, ásványi anyagai, Dr Lenkei könyve a bibliája a forgalmazóknak, sőt lenkei is forgalmaz ilyeneket.

Kiváncsi lennék tapasztalatokra, véleményekre ebben a témában.

mopsz001 Creative Commons License 2006.11.01 0 0 239
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne. Ha már csak naponta egyszer kell bevennem a reflura a gyógyszerem akkor reggel vagy este tegyem azt? Válaszaitokat előre köszönöm!
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.31 0 0 238

Drága Ana!

 

Sajnálom, hogy nem sikerült az eredmény. Reméljük a második csövezés sikerrel jár!

Kérek ám beszámolót! :))

Figyelj csak! Tényleg nem szabad sós mikro popcornt enni?

Nagyon sok puszi!

Kitartás! Lényeg, hogy kidrüljön mi is a baj!

Szép estét!

 

Előzmény: Törölt nick (237)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.28 0 0 237

Sziasztok!

 

Tegnap megkaptam az eredményt, ami nem azt az eredményt hozta, amit mindenki sejtett a megelőző vizsgálatok és tünetek alapján. Így jövő pénteken lesz egy újabb csövezés, ugyanilyen, csak több elektródával, így többmindent mér.

Amúgy van egy olyan érzésem, hogy én torzítottam el az eredményeket :-( Egyrészt eleinte a cső miatti fájdalmas kordulásokat is panasznak jeleztem, pedig csak a reflux-panaszt kellett volna feljegyeznem, másrészt egésznap nem ettem szinte semmit, ebédre is csak pár szem főtt krumplit. Pedig a doki megmondta, hogy mindent ugyanúgy csináljak, ahogy szoktam.

Sebaj, most kicsit megszívattam magam, mert duplán csöveznek, viszont mostmár én is igazán kíváncsi vagyok, hogy milyenek bennem a viszonyok, úgyhogy a további esetleg fals eredmények elkerülése érdekében jövő pénteken pont annyit fogok enni, mint máskor.

Ha a pénteki vizsgálat azt igazolja, h nincs refluxom, akkor nagyon happy leszek, mert akkor se műtét, se több gyomortükrözés. Ha meg azt igazolja, h van, akkor gyorsan túl leszek azon a redvás műtéten, aztán élek boldogan :-)

mopsz001 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 236

Szia Andi!

 

Hol lehet ilyen natur popcornt kapni? Mikro popcorn vagy mi?

Ok. Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat és az infokat.

Aranyos vagy.

Szép hétvégét!

Előzmény: Andi03 (235)
Andi03 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 235

Nekem idén áprilisban jött elő. Előtte már mondjuk előző év októberében is szenvedtem néha, de akkor még nem gondoltunk rá.

A Refluxont szerintem rutinból írják fel, ha nem hazsnál kérj mást, nekem nem vált be.

Igen, voltam gyomortükrözésen is. Nem volt kellemes, de sokkal sokkal jobban féltem tőle. Túl lehet élni :)

A popcorn jobb lenne, ha sima lenne. :) Szintén kellemes hétvégét.

Előzmény: mopsz001 (232)
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 234
Nagyon kellemes hétvégét mindenkinek! :))
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 233

Szia Ana!

 

Végre kivették a ph. mérőt! Örülök neki, hogy tól vagy rajta.

Eredmény? Mit mondtak?

Puszi!

Jó éjt!

 

Előzmény: Törölt nick (230)
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 232

Mióta vagy refluxos?

Nekem mindig fájt a torkom, de még mielőtt kiderült, hogy mi a bajom , azelőtt kb. 2 éve kezdődött mindig fájt a gyomrom, sokszor evés után és aztán hányingerem volt. Rossz volt a közérzetem leginkább este vacsora után. Persze orvoshoz nem mentem ezzel a gyomorfájással, mert nem volt rendszeres. Csak sűrűn előjött.

Most pedig a fül-orr -gégészem látta meg egy gégetükrözés közben, hogy a nyelőcső bemenetnél a nyálkahártya fellazult, Ő így fogalmazott, mivel nem ez a területe.

Végül elmentem a házi orvosomhoz és felírta a Refluxont, mert tipikus reflux tüneteim voltak.

Neked volt gyomortükrözésed?

Bocsi, ha túl sok a kérdés!

Jó éjt!

 

Nagyon szépen köszönöm a sok-sok jó tanácsot!!! :)))

Hálás vagyok Neked!

A popcorn lehet sós?

 

Előzmény: Andi03 (229)
Andi03 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 231
És mutatott ki valami eredményt? Vagy az még később lesz?
Előzmény: Törölt nick (230)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.25 0 0 230

Nem, nemigazán változott semmi a gyógyszerek ellenére, illetve annyi hasznuk volt, hogy nem romlott tovább.

 

Ma reggel kiszedték a csövet, yessssssssss, annyira jó!!!

Előzmény: mopsz001 (228)
Andi03 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 229

Igen (gyorsan lekopogom) már jól vagyok. Nekem nem volt súlyos szerencsére, de azt mondják, ha már egyszer előjött örökre megmarad, figyelni kell rá.

Én az alábbiakról tudok, ami savasít: kávé, tea, szénsavas dolgok, paradicsomos dolgok, citrusfélék és apró magvas gyümölcsök, alkohol, hagyma (nekem szerencsére ezek nagy részéről nem nehéz lemondani:). Nem jó még a nagyon zsíros illetve fűszeres kaja és nagyon forrón sem jó enni. Sok helyen azt olvastam, hogy este lefekvés előtt 2-3 órával már nem ajánlatos enni és a párnád is állítsd be úgy, hogy a fejed magasabban legyen, mint a tested.

Ami jó lehet: kekszfélét rágcsálni, natúr popcorn, burgonya, a Theodora szénsavmentes vize is lugosító hatású állítólag. A tejet össze-vissza írják, nekem néha segített, néha nem. És inkább többször egyél keveset. És persze no stressz :)

Nekem még nincs gyerekem, de természetesen szeretnék a közeljövőben. Félek, hoyg akkor újra előjön, de egyelőre előre nem parázok.

Én leginkább éjjel és reggelente voltam rosszul (sokat hánytam is, persze csak savat és ez nekem is felmarta a nyelőcsövem)  Utána persze sokáig nem is volt kedvem enni, így elég sokat fogytam is meg az egész közérzetem nem volt jó napközben.

Előzmény: mopsz001 (226)
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.25 0 0 228

Kedves Ana!

 

A gyógyszerektől egyáltalán nem volt soha sem javulás, nem gyógyult meg a felmaródás?

Nagyon sok puszi!

Szép napot!

Előzmény: Törölt nick (227)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.24 0 0 227

Igen, tudok enni, bár jóval ritkábban éhezem meg... :-)

Igen, a nyelőcsövem alsó harmadában van sok felmaródás.

 

Köszi a gyógypuszit, már több van mögöttem mint előttem :-))

Előzmény: mopsz001 (225)
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 226

Szia Andi!

 

Te most már ennyire jól vagy a gyógyszertől? Van már gyermeked vagy szeretnél?

Mi hamarosan szeretnénk babát, kb. 4-5 hónapja hagytam abba a fogamzásgátló szedését, amikor kiderült, hogy refluxom van, emiatt el kell halasztani az éles akciókat.

Te miket nem ehetsz? Nekem nagyon nehéz megállni a csoki evést és a kakaó ivást, mert nagyon imádom őket. Rengeteget ettem ezelőtt.

Neked volt torok égésed, fájásod a refluxtól?

A Salvus vizet én is kiakarom próbálni.

Jó éjt!

Előzmény: Andi03 (223)
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 225

Kedves Ana!

 

 

Azt elhiszem, hogy várod.

Enni  tudsz tőle vagy egyáltalán nem?

Szegénykém!

Nagyon súlyos lehet már  a refluxod.

Neked fel van maródva valahol a nyelőcsöved?

Jobbulást Neked drága!

Fel a fejjel!

Sok gyógypuszit küldök Neked!

Jó éjt!

 

Előzmény: Törölt nick (222)
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 224

Szia Emma!

 

Iskolások vagy óvodások?

Jó éjt Nektek!

Előzmény: emma01 (221)
Andi03 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 223

Először  nekm is a Refluxont írták fel, de nem sokat használt. Utána átálltunk a Controlocra, az már jó volt. Kb. 2-3 hónapig szedtem, aztán néha elfelejtettem és mivel nem voltam rosszul, így abba is hagytam. Nagyon ritkán van, hogy előjön, de már nagyjából tudom miket nem ehetek, legalábbis nagyobb mennyiségben meg este lefekvés előtt. Én vettem Salvus vizet is, az is jó, ha hirtelen nincs otthon semmi más. Bár az íze nem kellemes.

ANA, hallottam erről a ph mérésről, valóban nem lehet kellemes. De már nincs sok gondolom. És ha kivették akkor ez alapján adnak valami új gyógyszert?

Előzmény: mopsz001 (218)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.24 0 0 222

Sziasztok!

 

Hát levezették a szondát, ami a pH-t méri. Nagyon rossz érzés, irritálja a torkomat, fáj a fülem tőle. Viszont gyönyörűen méri, amikor elönt a sav. Már alig várom, h kiszedjék.

 

Ana

emma01 Creative Commons License 2006.10.24 0 0 221

szia mopsz

kösz a gratulát, de az a baba  nem született meg:(na ne érezd magad rosszul, csak a félreértés miatt irtam le.

de amúgy van kettő, csak ők már nem babák:)

de égett a gyomrom illetve a nyelőcsövem is.

Előzmény: mopsz001 (220)
mopsz001 Creative Commons License 2006.10.23 0 0 220

Szia Emma!

 

Gartulálok a babához! Már én is nagyon szeretnék, szeretnénk!

Neked nem égett a torkod a refluxtól vagy nem volt felmaródás a nyelőcsövedben?

Válaszodat előre is köszi!

Szép hetet!

Előzmény: emma01 (219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!