Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.08.17 0 0 447
Örülök.
Előzmény: szilencium (446)
szilencium Creative Commons License 2005.08.17 0 0 446
Semmi!
Előzmény: Törölt nick (445)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.17 0 0 445
Mi a problémád?
Előzmény: szilencium (444)
szilencium Creative Commons License 2005.08.17 0 0 444

Egy kicsit még maradhattál volna rendbe tenni a dolgokat! Nem?

 

Olyan Zutymos módra!

 

szer.üdv:

Előzmény: Törölt nick (443)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.17 0 0 443
Itthon vagyok, hála az Istennek.
Mumu Creative Commons License 2005.08.16 0 0 442

Hm...

Irjam ide ?

-osszinteseg

-fairness a maskepen gondolkodoval szemben

-tolerancia

-szeretett  moho vagya

-alaposag

De ezzek mar nem politikai-tarsadalmi jelleguek

-:)

Előzmény: e_dora (441)
e_dora Creative Commons License 2005.08.15 0 0 441
azért maradt még ideálod ;)
Előzmény: Mumu (440)
Mumu Creative Commons License 2005.08.15 0 0 440

Minden nep megerdemli a vezetoseget ess minden vezeto megerdemli a nepet...

nem akarok mar annyi paradoxot felhozni..de igy van.

Nagyon sajnalom minden maskepengondolkozot (mindenkepen sajnalom mint kisebbseget ) de plane akkor ha egy fazissal elobbre van mint Juci neni vagy Joska bacsi. Mert a Jucikat nehez meggyozni hacsak nem valami szep fiu szamukra okos altalanos nagy kozhelyeket mond amelyekt megert.

Nem reg adtam fel az utolsoelotti fiatalkori idealomat es igy megkozelebb vagyok ahhoz a tipushoz amelyet mindig ellenfelemnek tartottam.Az eliteristanak.. Boros Peter volt miniszterelnok mondott egy Naptv-vasarnapon valamit:

Amiota az altalanos valaszto jog van, a politikusok minddig a legalacsonyabb muveltsegu es egyuttal legnagyobb szamu valasztopolgarok nyelven es mentalitasanak megfeleloen  beszelnek es probalnak leginkabb valasztasok elott cselekedni is azzok izlese szerint...

Tenyleg.

MO-n is uralkodik meg "az ugy erzem " magyarazat az "ugy gondolommal " szemben...

Igy a szapanoperak kozotti kis  tomondatu politikai kozlesek palne ha azok jo vastagon durvak,a kinyilatkozott ellenseg (nem ellenfel) irant  faszcinalnak. A semmitmondo, acsarkodo es osszeeskuvest szimatolo feltevesegnek van publikuma, felvevoje. Igy Juci neni aki az egyik cime a feladonak,szavazni megy es a  szavazata annyit er mint egy meggondolt,informalt, latolgato emberre...annak a szavazatat semmisiti hatasaban meg.

Akkor van ugy hogy a kozvelemeny olyan ahogy irod. Akkor pedig mint egy valodi demokrata meghajolsz a tobbseg valovilagos megallapitasai elott es belatod hogy egy kis baj lett amiatt hogy azzok akik tehettek volna kevesett tettek a valodi informacio erdekeben es az iskolakban nem tanitotak meg  es azzok akik az iskolabol kijove meghatrozak majd a sajat de a te oreg sorsodat is nem tanultak meg a masik velemenyet ha nem is elfogadni  de legalabb megbecsulni,feldolgozni es esetleg javitani sajatjan, egy kompromiszumot ugy elerni hogy az valos alapokon kozerdeku legyen.

Igene,be kell alssam hogy a demokracia (most meg indig MO-rol irok nem si ebszelve a kozelkeletrol) nem efficiens ,nem valo eretlen valsztopolgaroknak.ERz a szomoru valosag.

Mindenki a demokraciarol beszelve az angol demokraciara gondol.Igen am de ott mar a 16-ik szazadba -leirasok szerint-mar a lakosag 40 % tudott olvasni es a nepi baladak az nutcan a mai TV hiradok szereoet jatszotak, az emberek tajekozodtak es az utcabn alssan kialakult a velemny errol is arrol.A koz velemenye. Generaciokon kersztul finomitottak felmereseiket, celoztak meg a sajat igazuk megfogalmazasat es annak alapjan nyilvanitottak meg velemynuket.

MO-n ha nagyon kegyesen nezuk egy demokraciahoz hasonlito periodus a kiegyezes utani ferencjoskas meg mindig rendi kepviseltol szamitva ,joakarattal az eklso vilaghaboru utani perioduson keresztul egesz 1938-itartott (nagyon nagyn jo akaratu voltam meret nema  politika tartalma alapjan ietelem ezt meg ahnem a politikai programok,partok sokasga utan ).Aztan ha akrjuk a masodik haboru utan meg 3 evig,1948-ig.

Ennyi. A diktaturaba feklniott generacio 1989 utani probalkozasi ,naiv torvenyhozasa es a za inetzmenyek empirikus felepitese nems egitett a mai idoknek. A fiatalok pedig felfugesztve a tortrenemi kontinualitas nelkul aldozatai lettek volt aparatcsikoknak akik atmentettek amgukat es gazdagodtak tovvabb es ifjuz politikai oroszlanyoknak akiknek meg nem volt eletukben egy rendes munbkahelyeuk es megtanultak hoyg nagy dumakkal ,az eretlen kozonseg imadja, hatalmi harcokal sikereik lehetnek. Elotanulmaynaikban enm tanultak meg tisztelni azalalmot a nemzet megjeleniteet es azoknak az intezmenyeit amelyek szentek egy magara adi nepnek mert biztositsak a jogot es rendet.a kontinuitast. Ezzek a jovevenyek szaklmanak veszik a politikat,nem a nep tretegeinek kepviselesenek es egy egy hazug trukot mint valami szakmai uyges fogast..

A kozvelemenyt alakitani kell kritikavale s nagyon erzekenyen a visszajelentesekre.

Mi itt is az tennenk ,ezert kellett magunkat megvedeni a bekajabaloktol, a jopofizoktol, az anyap--ezoktol.A bornitóroktol,a durvasaggal es sertesekkel exhibicionaloktol.

Előzmény: e_dora (439)
e_dora Creative Commons License 2005.08.15 0 0 439
az eros kozvelemeny csodakat tehet, de mi van, ha a kozvelemeny, ami epp rossz? akkor azzal ki menjen szembe, es hogyan - es miert? a politikusnak nem erdeke.
Előzmény: Mumu (438)
Mumu Creative Commons License 2005.08.15 0 0 438

Mindezek a bunopk lezteznek ebbe a tarsadalomba.Ennel is tobb. De cselekedni kellene.Az egy babona hogy az egyeneknem kepesek ellenallni a szisztemnak.

Pelda az apartheid elleni akciok azUSA-ban a 60-as evekben,de elotte meg a suffragette-k -a noi emancipacio eloharcosai .

Paradox de Svajcban meg a 70-es evek elejen kellett ( ellonorizettek le a pontos idopontot ) harcolni a nopk valasztojogaert Wallis-ban es mas ori svajci kantonba ( Uri ? Schwyz ? )

De minden ilyen mozgalaom elerte a celjat,ha nem is mindart.

Mi itt a kozvelemyn megformalasaert ,a kozvelemeny hatalmaert kellene osszefognuznk.Mar leszopott csont : a politikusok a korruptok feljenek a polgaroktol es nem forditva.

Aki latta a Kulcsar kihallgatsanak video jeleneteit  felhaborodottan lathatja milyen csufsagot csinaltak az ifju kinevezett ugyeszek  csak a a part utasitasara egy a legnagyobb szelhanos kihallgatasabol... Ezt egy eros kozvelemeny amely felul tudna emelkedni a partszimpatiain elsoporne fougyeszestol egyutt.Ugyanigy a msik oldalon is ha a rendorsegnek tapasztalhato lenne ilyesmi. DE a most demokraciaba kezdo polgaraink meg nem ertek idaig.Meg el a torzusi szolidaritas ,a mi kutyank kolyke.

Minden jo hozzaszolas itt is amely egysegre hiv mindenfele arbitrarium-onkenyesseg ellen segithet.

Előzmény: e_dora (437)
e_dora Creative Commons License 2005.08.15 0 0 437
beszélgethetünk arról is, nem azért jegyeztem meg, hanem úgy tűnt az írásodból, mintha ezt látnád a probléma okának, mármint hogy azért történnek ilyen dolgok, mert a cigányok olyanok. ez, amivel nagyon nem értek egyet - nincs olyan dolog, ami bárkit is bűntettre feljogosít, sem népcsoport sem egyedi történés. mindhárom félnek megvan ott a maga felelőssége (3.iknak a korrupt igazságszolg.-t véve)...
Előzmény: Mumu (436)
Mumu Creative Commons License 2005.08.14 0 0 436

Dehogy eroltetem en a cigany kerdest,de ha jol emlekszem a romaniai ciganyoknal tertunk ra. Mert ez egy valodi kerdes .Gondoltam erdekel.

De..eroltetni biztos nem akarom. A tobbi megiteles altalanos es kritikus  ,igaz. ...  ebben a formaban nem ad vitara alkalmat.

Előzmény: e_dora (435)
e_dora Creative Commons License 2005.08.14 0 0 435

látom, hogy nagyon erőlteted a cigánykérdést, de szerintem a lenti cikkben továbbra sem ez a fő gond, legalábbis én nem ezt látom annak, hanem azt, hogy ezexerint déli szomszédainknál büntetlenül lehet lopni, gyujtogatni és gyilkolászni (mindegy, hogy ki kit!)... nálunk is megvannak ezek a problémák, vannak csoportok és egyének, akik mindenféle rosszat elkövetnek, és van sok gyűlölet is, de azért talán már nem indulnak neki az emberek kalasnyikovval lerendezni, mert ha szarul is, de működik az igazságszolgáltatás, vagy mert már nem vagyunk állatok. Nem létezik olyan ok, ami igazolná az ártatlan emberek elleni erőszakot - de még az ártók ellenit sem, szvsz. Társadalomban élünk, törvényes keretek közt, nem rohangálhat a csőcselék az utcán molotovkoktélokkal kedve szerint. Nem tudom, mi a "probléma" megoldása, de azt tudom, hogy mi nem! és olyan ország, ahol a jogrendszer ilyen működésképtelen, a közgondolkodás ilyen beteg, az még ne akarjon belépegetni. Nem mintha mi az élen járnánk... :(

Hogy hogyan lehet a korrupciót megszüntetni, és javítani a közbiztonságot, jogbiztonságot, meg igazságot tenni és rendet - azt nem tudom, de attól tartok, hogy akiknek ez volna a dolguk, azoknak nagyon nem áll érdekükben.

Előzmény: Mumu (434)
Mumu Creative Commons License 2005.08.14 0 0 434

Most mit vitatkozak Veled ?

Igy van.

Ha azzonban tovabb akarjuk a dolgot ellemezni.mertr marideig jutottunk..

Most,2005-ben a mai helyzetben,mi a teendo ?

Hogyan tovabb.

Tamogatast a mai cigany onkormanyzatokon keresztul ?

Kozvetlen segitseget ?

Vagy eppen az ellenkezoet:  a gyermeksegely lecsokenteset , tamogatasat a  maximum ket gyermekes  csaladoknak (ez egy kozvetet euthanasia )?

Bizuoynos munkahelyek fentartasa a cigayn etnikaknak hogy allast kapjanak ( elzaras egy mas iranyu fejlodes fejlodes elol ) ?

Osszetelepites es ott munkahely letesites (ghetto ) ?

Hogy lepnbi kell az biztos. A demografiai faktor egy allando novekedeset a hatranyos retegnek jellez ezzebn belul a tobbsegeben ciganyoknak ?

Egyre kevesebb letesitmenybol,eredmenybol egyre tobb szocialis okokbol ertekelhetlen munkaero tobblet lesz.

Előzmény: e_dora (433)
e_dora Creative Commons License 2005.08.14 0 0 433

szerintem nem túl reális, de azért még ki lehet tűzni, mégha csak félútra is ér el vki, nem mindegy az irány :)

 

ami a cig.kérdést illeti, mint említettem, nem ezt a problémát olvastam ki a cikkből, hanem a jogbiztonság, a törvény betartatásának hiányát, a korrupció problémáját. ezt nagyobb gondnak látom, mert az, hogy az emberek gyűlölködnek, az egy dolog, az a legfejlettebb országokban is megesik, és cig.tól függetlenül mindenféle embereket gyűlölnek mások, négert, indiánt, zsidót, fehéret, sapkásat, sapka nélkülit - a gond akkor van, amikor ennek szélsőséges tetteit véghez lehet vinni, illetve amikor a tettesek a saját társaikat is bemószerolják és megússzák, szóval, ha az utcán lehet vérengzeni és a hatóságok működésképtelenek. ezen a téren egyébként sajnos magyarországon is volna javítani való. mi értelme a törvénykezésnek, a parlamentben folyó sz*rrágásnak a szabályok 1-1 félszaván, ha a gyakorlatban nem működik az egész, ha a jogszabályok betartására szolgáló apparátus működése is jogsértő.

 

persze ez illuzórikus kérdés

a föld a legfejlettebb elit zugától az utolsó sárpocsolyáig egy rohadt, bűnös, pusztulásra érett mocsok, igazságtalan, gyűlölködő szennyes fekély, egy nagy influenza kéne ide vagy egy eltévedt kisbolygó. bár a fákért és a pockokért kár.

 

----

 

amúgy, amit írtál, azt sok helyen hallottam, tényleg van benne valami, bár talán általános igazság, hogy az ismeretlentől félnek az emberek, és ez kétoldalú dolog.

a másik a pénz, a szegénység, ami nyilván leállatosít mindenkit.

Előzmény: Mumu (432)
Mumu Creative Commons License 2005.08.14 0 0 432

Minden szavaddal egyutt ertek. A problemam minden barmilyen evidensnek tuno tezissel szemben az hogy a kinyilatkoztatasuk mellett (ez is kell ) mennyire realis a jo kituzott cel megvalositasa es ha nem aktualis azzonal milyen ut visz hozza.

Mert hiaba mennek ki az utcaraa demokratak  (mintahogy ki is mennek ) hogy" Le a kezekkel a baratomrol " (francia fogalmazs) vagy Alatvedelem,stb. a velemeny kinyilatkozasa mellett okvetlenul szukseges  a konkret felmerese magarol a helyzetrol, a leheto szovetsegesekrol , az eszkozokrol amivel rendelkezunk vagy amelyeket esetleges realis modon megszerezhetunk a cel erdekeben. Fel kell merni a nagyon realis helyzetet : melyik tabor mit lephet .

Szerintem a ciganykerdes megoldasa nagyon messze van.Nem segit se az alhumanus tamogatas (ugy ahogy adjak alhumanus nem a tamogatast kerdojellzem meg )  se a gyulolet, az izolalas.

Bar meszirol kezdem ,mindenkepen hiszem hogy az osi okokat abban kell keresni hogy a ciganyok eredeti hozzaallasa az uj  imigracios kornyzetukhez (miutan meg meszibb kulturkorbol jottek mint barmelyik kozepeuropaiva valt idegen etnika ): Szo sem volt resszukrol aszimilalasrol. Ok itt is a sajat torvenyeik es elfoglatsagaik szerint akartak elni. Nem beszelve a befogadok idegenkedesetol es atavisztikus onvedelem osztonukrol. 

Miutan a cigany muveltseg,tehat mentalitas ,nem kotodik irott szohoz, hianyzott  es hianyzik mai napig a lehetoseg  a tomegekbe elkuldeni a lokalis kulturat ,felkesziteni oket  az itteni kovetelmenyekre  ,modern mestersegekre.

Egyik legjobban szeretett baratom, Mitan,aradi tanito 50-es evekbe probalta sajat cigany nyelvet (carturar ) szotar  formaban rogziteni es roman sinonimakat keresni hozza,akkor ez egy nagy lepes lett volna elore (felig lett kesz  ,mar 64-ben lebeszelte rola a tanfelugyeloseg,mert "a szocialista tarsadalomban nincs cigany kerdes .ok mind a roman nep tagjai ha masok is egyelore a szokasaik " ) segitett volna a kommunikacioba is hiszenm a legtobb cigany akkoriban nem is beszelt romanul sem.

Tehat a kommunista idok ,egy felszazad nem segitett abba hogy korszerubb legyen a cigany tarsadalom.Most ott allunbk mind a 20-ik szazad elejen.

Az ordogi kor: a szegenyseg es idegenkedes  iskolatlansaggal jar ,az iskolatlansag megvonja a nagy szamokban  szukseges ressztvetelet a termelesbe es igy a jovedelem elosztasab is. A ciganysag nagy ressze a szocialis allam segelyebol el, meg pedig olyan strukturaju segelyebol amely stimulalja a sokgyermekuseget,mint megelhetesi format es igy meg  tobb , tarsadalom szempontjabol kevesbbe produktiv, nemzeti jovedelmet hozo tagal ,ujabb segelycimzettel no a ciganyok szama.

Normalis (ezt lattuk az erdelyi magyarok esteben is )  hogy a magyarok olyan keves jovedelmet nem szivesen osztjak meg olyanokkal akik nem jarulnak hozza, akik nem jarulnak a tarsadalmi   biztosita salapjahoz ahova az alkalmazott rendszeres befizet.

Mi tobb (ez hasonlo a szinesboru tarsadalom emancipalsanak elso idejere is ) az etnikai vezetok maguk is elvonnak sjaatjaiktol a centralis tamogatosoknak egy resszet sajat zsebukre vagy rokonaik , valsztoik javara... a segely nem eri el a celjat.

Szukseg van egy a ciganysagon belul megszuletendo kozvelemynre amely arrtikulaja magat egy cugaynhu ertelmisegre es onkormanyzasra. Csak lassan ket generacio minimum s optimalis betartasa a strategiaknak hozza el azt az allapotot hogy a raszistaknak nem lesznek gazdasagi ervei ,talan- talan akkorara megno a cigaynsag onbizalma is politikai szervezetsege es annak szavazatokon keresztul valo ervenyre jutasa.

Előzmény: e_dora (430)
e_dora Creative Commons License 2005.08.14 0 0 431

megmondom, mi kéne:

-ha a cigányok lopnak, kapják el őket, bizonyítsanak, a bíróság ítéljen, népcsoporttól függetlenül a törvény szerint igazságosan, és csukják le őket. (itt kezdődik)

-ha a másikak ölnek, akkor azokat is kapják el, a tettestársakat, tanukat mindenkit hallgassanak ki csalás nélkül, és a bizonyítékok alapján a valódi tetteseket a törvény által kiszabott megérdemelt idejükre csukják le, meg a többieket is, akik vétettek a törvény ellen.

-ha felgyullad _bárki_ háza, azt oltsák el

-ne legyen önbíráskodás

-ne legyen korrupció

-ne legyenek ilyen beteg, torz lelkületű emberek (bármi okból is alakult így)

(+nem lennék meglepve, ha ott még nálunk is nagyobb probléma volna a piálás)

ezek a dolgok egymást katalizálják, és biztos ennél még mélyebb gyökere van, pl az, hogy nincs pénz semmire. ez sajnálatos, de nem mentség. ha itt tart az ország, akkor még sokat kell javulni.

 

Nem ismerem igazán a helyzetet, de az az érzésem, ott is a fő gond az lesz, ami nálunk: az emberek mentalitása. Nagyon lassan változik, és sokat hátráltat.

e_dora Creative Commons License 2005.08.14 0 0 430

igazából az EU-t itt mint költői metafóra, amolyan téves jelkép használtam, a "civilizált világ", amihez mind szeretnénk felérni, persze - ilyen nincs. egyszerűen elborzaszt, hogy ilyen dolgok kvázi legálisan léteznek, ennyire közel. középkor.

Egyébként nem a cigánykérdés miatt írtam, nem is akarok belemenni a témába. Jogbiztonság, igazságszolgáltatás az egyik, a másik meg önbíráskodás, és az egészről ezek a nyíltan gyilkos-fasiszta-nemistudommi gondolatok. Ugye, fejlettebb országokban már azon megy a vita, hogy a jogszabályok alapján börtönbe csukjanak-e olyat, aki azt mondja, hogy "xy népcsoport dögöljön meg", itt meg nem mondják, hanem csinálják, szabadon. És nekem aztán hótmindegy, hogy ki kit és miért öl!!! Egyszerűen ahol ez a dolgok elintézésének a módja, ÉS ezzel egyetértenek az emberek, azt én nem szeretném a közelemben tudni, ilyen gondolkodású embereket, ilyen szabadjára engedett gyűlölet-mentalitást még vízummal sem engednék egy utcába a (nemlétező) gyerekemmel. Már elnézést. És tényleg semelyik érintett népcsoporttal nincs különösebb bajom, és nem érdekel, hogy melyiküknek van igaza. Az a bíróra, a törvényhozásra és a rendőrre tartozik. Ha meg nincs ilyenjük, akkor csinálni kéne - még azelőtt, hogy elkezdik az euróikat verni.

Előzmény: Mumu (429)
Mumu Creative Commons License 2005.08.13 0 0 429
Haaat...Az EU addig nem fogja fel a cigany kerdes valodi dimenziojat felfogni  mig a kozel 3 millio roman cigany  -hivatalosan ertekelt szam-meg nem indul a tobbi europai orszag fele.. De igy vagy ugy a kerdest,iesetkeg   szlovak ( a cseh ciganyokkal jobb a helyzet a szudeta nemet falvakba telepitve hogyhogy hogynem de sedentaris eletet es csehekhez hasonlo eletmodot vettek fel a kozel 60 ev alatt-ket generacio ) es magyar romak majd a korlatozasok valamikori felemelese utan letelepednek a nyugati orszagokba...
Előzmény: e_dora (428)
e_dora Creative Commons License 2005.08.13 0 0 428

hát én még várnék azzal az eu-csatlakozással 30-40 évet...

http://origo.hu/nagyvilag/20050808agyilkos.html

Mumu Creative Commons License 2005.08.13 0 0 427

Nyugodtan utasitjad vissza..

-:)

Gyere majd haza es a Bolgba meseld el reszletesen elmenyweidet,legalanbb egy tarsunk ,Te ,ott volt.

Előzmény: Törölt nick (426)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.13 0 0 426

Én barom, a Szigetről netezek unalmamban.

 

"Te kitersz minden konkret valasz elol"

 

Ezt visszautasítom, ugyanis nem igaz. 

Előzmény: Mumu (423)
Mumu Creative Commons License 2005.08.11 0 0 425

Mindig,Morus idejeben is manipulatalk,csak maskepen. A nemzet ertelmetol fugg (az egesz nivoja mindig a szellemileg  legigenytelenebb also retege ) mennyire,mivel es foleg hogy lehet manipulalni.

Persze ,ha Erdelybe (az en oshazam) atmegy egy szimpatikus ,jol kinezo negyvenes aki ugy beszel mint a hallgato szeretne,ha kell kolbaszt tolt,focizik egy szerenyebb csapatba, szellemes,akkor egesz biztosan igaza van. Aztan miutan nalunk erzelmi (soha sem ertelmi ) politikat folytatnak csak az azzonali, lepes ertheto hoszabb stragiak atgondolasara vagy ertekelesere nincs ido most vagyunk ra emotivek.

Aztan ha az az ellovas nem vesszi (tudatosan vagy  legtobbszor ignoranciajaval ) azzok a "semmisegeket" mint a nemzetkozi jogallas, harmonizalsa az ujonan festett EU-ban, ha csak a dumara gondolhat,mi megtehetunk mindent amit akarunk jellszoval (ezzel butitjak a legtobb embert a vilagba ) akkor egy felelos minsizterelnok barmilyne orszagba tul ovatos vagy akar ellenszenves akadalyoskodonak tunik. Persze muveszunk nem hallgatta Kover Laszlo elvtarsat  ugyancsak a Fidesz bolsevik partbol,aki (miutan szemelyes ellenszenvel all Patrubany-al szemben ) igencsak oda mondogatta Zentan a magaet a eflallitott kerdesekkel szemben. Az sem nagy titok az ismert korokon belul hogy bizony  bzony igencsak ovatosan alltak a fideszek is a referendumhoz addig mig visszanem jott egyik  megerdemelt utjarol a Vezer es felemelve kezet Erdelyre mutatott...

Mindjart megvillagosodott merre van az ut..az igazsag es hogy kell manipulalni.

Az mar maslapra tartozik hogy uyganb megnyerte aze rdelyi magyrok nagy tobbsegenek ujabb szimpatiajat (onnan en is ugy gondolkoznek mint a festod ) de tobb szkeptikus szvazot vesztett el mint amenyi ugynevezett hazafias baloldalitnyert meg ,az orszagban. ..Meg ah most meg-ugy mint 2002-ben a velemynkutatok eremenyei ezt meg nem mutajuk.

On verra

Előzmény: szilencium (424)
szilencium Creative Commons License 2005.08.09 0 0 424

Szervusztok!

Sokáig elvoltam, lázas betegen azért olvasom a vitákat.

Július 31.-én (becses nap volt számomra, éppen a félszáz évemet viseltem el férjecském társaságában, de ez egy másik történet), Kapolcson időztünk éppen, "gyönyörködve" a művészeti heteknek kikiálltott borzalomban, megismerkedtünk egy Erdélyi festőművésszel, aki csak 5 db képet állított ki (valószínű a rendezők úgy gondolták ebből az 5 db. képből letudja a bámészkodó szürni a festő művészi világát,- hát tévedtek, de nagyot), no nem is ez a legnagyobb lényeg, ugyanis a második mondata a mi festőművészünknek az volt, hogy: " Gyurcsány nem akar minket, megmondta ezt Orbán Viktor!" Düh tőltött el, az egyébként nagyon szimpatikus festő felé fordulva, szikrázó szemekkel mondtam: NEM POLITIZÁLUNK!

Nagyon nehezen tudtam kivédeni ezek után, újra- meg újra kikivánkozó politikai félmondatait. A festőművész nagyon tehetséges, gyermekin őszinte és szeretni való ember, de mégiscsak borzalom, hogy ezek a magukat politikusnak nevezett szőrnyek szétrombolnak minden ősi magyar érzést és magyart magyar ellen hangol.

Morus Tamás miért nem támad fel!?

szer.üdv.

Mumu Creative Commons License 2005.08.09 0 0 423

Zutymo en tenyleg tudom hogy mit akarsz.Az egy szerintem jogos "meghajtasbol" jon.

Csak eppen mert tudom felkeszultsegedet,gondolom hogy megerted: azzontul hogy a velemenyedet  hangoztattad es regisztraltunk ,nincs semmi efficiencoaja. A keresed koltoi..

Ha azzonban egy vitaklubba hangoztatod akkor gondolom azert etszed mert Magad is vita targyava tenned. Igy lesz belole vita targya. Aztan,ha mar az, ervelni kell. Te kitersz minden konkret valasz elol (remelem mert belatod hogy a feltevesed csak emocionalisan kozelitrheto meg )

.Kulonben orulok hoyg egy het Szigeted lesz,ha elhet imporesioidat majd kozold a blogba.

Foleg az erdekelne mennyire lett a Sziget egy  Intezmeny ,mennyire profilalodik es milyen iranyba.Maskepen:kap,.kapott-e egy profilt ?

Előzmény: Törölt nick (421)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.08 0 0 422
Kedves résztvevők, holnap lelépek egy hétre a Szigetre, használjátok ki az ajándékba kapott időt. Sziasztok!
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.08 0 0 421
Már leírtam, hogy mit akarok, Mumu, ha elfelejtetted, olvass vissza.
Előzmény: Mumu (420)
Mumu Creative Commons License 2005.08.08 0 0 420

Helyes,nem kell egy velemnyen legyunk,azert vutatkozunk.T3e csak mond a sjatodat ha ugy erzed.

Gondolom azert nem a keritesen keresztuli veszekedest kivanod a szuntelen kajabalast sem hogy valamikor bantottak hanem egy a mai helyyzetbe realis megoldasat legalabb is totrtemnelmbe ehelyezeset a dolgoknak,hiabavalo morgason tul egy javulasat a helyzetnek egy normalizalsat a disputalo felek kozott.Mert eroszakkal valo megoldasnak (tehat haborunak, villongasoknak,fewlkeleseknek ) nincs megadatva nem csak a siker lehetosege de a vegrehajtasa sem. Akkor mit akrsz ?

Akkor kionek kiabalod a dolgokat ?

Akkor emlyiek nem magyart gondolod hogy megygozol az igazadrol , Es ha ez megis lehetseges lenne mit ernel vel el ,
 Nem arrol van-e szo hogy most ,itt es az ismert geofizikai kornyezetbe,a ma isert leheiseg szerint tovabb lepjunk. Nem ertem meg hoyg egy toprtenelmet ismero,a tportenelm jellegzetesegeit is ismero ember hogyan ragaszkodik oylan spektakularis de semmits em hozo aktusokhoz mely korantsem oldja meg a helyzetet. Neked ez egy teoretikus kjerdes. Azzoknak akik ott laknak egy kon kret mindennapukat erinto kerdes. Ha egy kis nemzet, minden mas nemzet segitsege nelkul egy korszaktol idegen modon keresi igazat (hol ?) az kinek hasznal ?

Nem kell feladni a sajat meggyozodesunket de a megadott helyzetbe megadott eszkozokkel javitani a tobb szazados ugyaniylen emocionalis lepesektol lenyegesen megroszabodott  felalitason mind amilyen lehetett volna.

A konfruntacio akkor egyaltalan meggondolando ha :

-teruleten belul vagy

-van egy nemzetkozi tamogatasod amely elmegy a konkret lepesekig is

-a megvedeni valo kozosseg egyseges es szervezheto,kepes onmagat magaban is megvedeni ha nincs mar mas lehetoseg  .

-a protektor hatalom (mi esetunkbe MO) egyseges terveibe es meg van ra a technikai materialis bazisa hogy lepjen.

Melyik ezzek kozott letezik?

Akkor nem inkabb keresuk a kompromiszumot es megprobalunk -sajat erdekunkbe-empatiaval a masik gondolatvilagabol meriteni erveket ?

Micsoda vaksaggal aldotta meg az isten  talan legjobb hazafiasabb resszet a nepnek hogy ezt nem erti meg es megy megy mint a kos a falnak ?

Előzmény: Törölt nick (419)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.07 0 0 419
Nehogy már az legyen a baj, hogy a magyar érdekeket képviselem. Hová lesz a világ, atyám...

"Csak hogy itt a magyarok serelmeit masok kepviselik ,egyesek csak azt, sot bantoan egyoldaluan."

Szerintem meg az a bántó, hogy a magyar vezetők nem képviselik normálisan a magyar érdekeket, hanem minden más fontosabb nekik. Ha téged bánt az, amit mondok, akkor bánt, engem nem érdekel. Nehogy már itt tartsunk, az istenit neki. Más érdekeit képviseljék mások, az az ő dolguk, nem az enyém. Nem értem, hogy mi vezérli az olyan embereket, akik a saját nemzetük érdekei ellen beszélnek.
Előzmény: Mumu (417)
Mumu Creative Commons License 2005.08.07 0 0 418

Meg valamit kedves Survivor,szamomra a zsido kifejezes nem egy magyartol elvalaszto fogalom (ertem ezt a magyar anyanyelvu zsidora ).A zsidosaga csak egy  a katholikustol,reformatustrol,.unitariustol,muszlimtol vagy ateistatol  megkulonbozteto  komplimentaris jellegu kulturkornek a jellolese es pedig csak akkor mikor ennek a megkulonboztetesnek ertelme van: egy muvelodesi esemenynel,egy kozosegi esemynnel vagy sajnos a holocaust utani csak oket erinto konzekvenciak felmeresenel,jovatetelenel. Az izraeli az mas,mert mint allampolgara anank az orszagnak  egy mas tolunk kulonbozo  erdekkort kepvisel. Mint olyan nemzet amely resszben a kivaltija lett a zsidok emigraciojanak es egy ams helyen valo letelepedesenek ugy ahogy a tobbi holocaustba ressztvevo nemzetnek vannak bizony megkulonbozteto kotelesegeink de ezzek-meg vagyok gyozodve -nem mehetnek el odqig hogy miatul mas igazsagtalansagokat tamogasunk.

Nehez es komplikalt helyzet es igy nem is mindig oldhatjuk meg a legjobban.

A magyar szarmazasu izraelivel szemben megmarad meg egy kulturkozoseg ha erre az igenyt tart es egy batroritas a magyar kultura legalbb is az o generacioja alatti megtartasara ,veluk szemben  ugyanolyan szerepounk van mint a magyarul beszelo lengyelkkel vagy franciajkal vagy mas reszben itt magyar kultiraba reszesult idegenekkel.Igy latom en.

Utolso megallapitas: Hogy nekunk van az etnikai  meszarlasba nagyobb szerepunk vagy mas szorgalmas szomszedunknak az szamunkra nem lenyeges.Nem a szamok es eredmenyek birtokaba kell ezt a lepesunket ertekelni, nem kilora merjuk az igazsagtalansagot...

Ami velunk szemben elkovettek azt ha tudjuk kerjuk szamon ugy ahogy a zsidok is teszik tobb vagy kevesebb sikerrel,mindenesetre egy bizonyos idon belul mert kesobb ezekbol csak tortenelmi esemenyek lesznek es egy generacioval kesobb inkabb negativon befolyasolja  kovetelesunk, kapcsolatainkat esetleg most  maskepen viselkedo volt ellensegunkkel es igy a mi eselyunket is kisebbiti a feszulktseg nelkuli existenciara.

A mi kapcsolatunkat is mint a tortenelemben sikeresebben mukodo mas nepek tapasztalatanak ellemzese mutatja, a celszeruseg, az eroviszonyok jozan felmerese es a szamunkra elonyos de a masik szamara sem hatranyos erintkezespontok felismerese kell hogy meghataroza.

Ehhez jol kell ismerjuk hogy masok mikepen  latnak,ertekelnek minket  mert ennek az ismereteben  targyalhatunk eredmenyesen ,eszkoznek hasznalni ,az o nyelvukon megmagyarazni sajat allaspontunkat.

Előzmény: -Survivor (416)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!