Egyik nagy kedvencem meg altalanos iskolabol, eloszor adom csak a feladvanyt, aztan a hozza kapcsolodo anekdotat (az mar nem altalanos iskolabol :-) ):
Elindul a vadasz kenyelmes tempoban, 4 km/h sebesseggel a vadaszlestol a vadaszhazig (3 km), vele van a kutyaja is, aki azonban egy izgatott fajta, fel-ala rohangal (12 km/h), megpedig ugy, hogy a kutya eloreszalad a vadaszhazig, aztan vissza a vadaszhoz, majd megint elore a vadaszhazig es igy tovabb, amig csak a vadasz is haza nem er. Mennyi tavolsagot tesz meg osszesen a kutya?
Bár a 2352-ben már válaszoltam hannikának; a háború alatt a radart használták rezsónak a mérnökök és kezelők - ez persze inkább csak anekdóta, nem is igazi rejtvénynek szántam, csak amolyan átverős feladvány volt.
A Spektrumon volt nemrégen, hogyan működnek a háztartási gépek, többek között a mikrohullámú sütő. A sztorit már régen ismertem, de ott mutatták először az első 'mikrohullámú sütőt', ami nem volt más, mint egy kísérleti radarberendezés. A kutatók ugyanis rájöttek, hogy a mikrohullámú sugárzás bizonyos anyagok, elsősorban a folyadékkal telített szerves anyagok molekuláit rezgésbe hozza, és ez a belső súrlódás felmelegíti ezeket az anyagokat. Azaz kiválóan alkalmas volt megmelegíteni a szendvicsben a húst, kisütni a tojást, hasonló. Ez akár a Deltába is mehett volna, de gondoltam, hátha utána néz valaki, és rájön, hogy mindhárom válasz helyes! :-)