Milyen nem lettél volna? Cigánykupec? Én se vagyok! Ha kupec lennék, továbbadásra vettem volna. De nem, én fogom használni őket. A kések is maradnak, legalább most van olyan, amit könnyű szívvel adok a segítség kezébe. Aműgy csak a pisztolyt meg a bárdot akartam megvenni. Nem is alkudtam a kért 15ből. Erre felajánlotta, hogy vigyem el egy ötösért a késeket meg az acélt. Lehet nemet mondani egy ilyen ajánlatra? :-) Amúgy a találkozóra egy laza 20 millás autóval jött a srác.
Mai szerzemények. Az örökösök szabadultak az öregek cuccaitól. Egy húszasért hoztam el az egészet 47db tölténnyel. A kések mondjuk nem sokat érnek. Végre lecserélem a piacos pisztolyomat egy normálisra.
Még annyit elfelejtettem, hogy a fenőacél használata nem helyettesíti a köszörülést tehát amikor már az acéllal sem éred el a kívánt eredményt - még igénybe veheted a gyémánt illetve a kerámia fenőrúd használatát - majd vagy vizes, vagy olajos fenőkőt vagy köszörűt kell használni.
Igen, az acélnak be kell kopnia, majd akkor lesz jó. Általában folyamatos használat során "bekopik" de van amikor siettetik mégpedig úgy, hogy egy használt késsel - amit már másra nem használsz - folyamatosan fensz így legalább gyakorlod az élezést de ehhez is idő kell. Nem szabad siettetni, tilos csiszolóvásznat vagy köszörűgépet használni. Nem tudom, hogy jól olvastam-e de azt írtad hogy Made in Germany felirattal van ellátva. De a Mora ez svéd, így elvileg Mora /Frost/ Made in Sweden felirattal kéne ellátni az acélt.
Én a rozsdamentes acél , szénacél és a laminált szénacél késpengékről beszéltem. És igen ezek az acélok a durvától a polírig az élszallag helyreállítására szolgálnak. És igen, ha lehetőség van arra, hogy jó áron hozzá lehet jutni akkor azt meg kell ragadni.
-Baromi sok különbség van az acélok között. Minőségben és árban is, persze, de egy gyártó modelljein belül is az egész durvától a políracélig. Máskor kell érte nyúlni.
-A Mora nagyon sok késfajtát gyárt, nem csak hármat. Vannak vadászkéseik, olcsó mindenes késeik, árusítanak késpengéket késkészítőknek, készítenek ollókat stb.
Szerintem, nem sok különbség van a Mora /Frost /, Dick, Isluer vagy akár a Fischer hóning / csiszoló / acélok között. Az alap feltétel az, hogy mindig keményebb legyen mint a kés amit "élezni" akarsz. Ezek az acélok minimális agyagot távolítanak el a késről azzal a céllal, hogy az eredeti élszalagot helyre állítsák. Nem élező acélról beszélünk. Az élező acélok a gyémánt bevonatú és kerámia fenőrudak. A lényeg az, hogy megfelelő hosszú legyen általában 26-30 cm hosszú - nem célszerű az ettől rövidebb - . A Mora háromféle késfajtát gyárt, és ezekhez hogy milyen acélokat azt nem tudom de a késeik jók, megbízhatóak de nem éppen a legolcsóbbak. Az hogy milyen az acél formája a kör alakú könnyebb - gondolom, hogy olcsóbb - míg a mandula formájú az nehezebb és persze drágább is "feltételezem". Ha még nem használtál kör alakút akkor szerintem a mandula formájúval könnyebben fogsz boldogulni. Általában az acélt úgy készítik, hogy mágnesezve van így a keletkező anyagmaradványt magához vonzza amit majd le kell törölnöd. Ha jó árban tudsz Morához jutni akkor szerintem ne habozz hanem szerezd be.
Üdvözlöm a fórumtársakat. Kérdezném,hogyha a disznóvágás során valami okból nem jön ki rendesen a vér az állatból az későbbiekben mennyire rontja a fagyasztott hús ill a kolbász élvezeti értékét,ill okozhat e valamilyen egyéb problémát?
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy eddig édesapámmal ketten vágtuk a disznókat. Lövéssel kábítottam és utána szúrtam. Sajnos telik az idő felettünk és így lövés után egyre nehezebben tudjuk ketten kordában tartani a rúgdosó disznót. A legutolsó alkalommal sikerült meg is pördülniük a disznóknak (2db), és így be is vérzett egy kicsit a combja, karaj.... Elkezdtünk nézelődni az elektromos sokkolás irányába. A kérdésem a következő aki használ/használt már ilyet mondjon már legyen szíves véleményt, hogy melyik típusú sokkolót érdemes venni (nyakba szúróst vagy a fogósat). Kicsit én személy szerint idegenkedek ettől de sajnos nem hiszem, hogy lesz más megoldás, főleg ha egyedül fogom csinálni a vágást.