E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
25 Abban az időben Jézus ezeket mondta: „Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy az okosak és a bölcsek elől elrejtetted ezeket, és a kicsinyeknek kinyilatkoztattad.26 Igen, Atyám, így tetszett neked.
27 Atyám mindent átadott nekem, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki,csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja.
11-11. ÁMEN
Láthatatlan Szellemben !!! Akinek a Fiú kinyilatkoztatja! Nem mindenkinek adatik !!!
….4 Már amikor körötökben voltunk, megmondtuk nektek előre, hogy megpróbáltatás vár ránk. 5 Így is történt, amint tudjátok. Épp ezért nem bírtam már tovább, elküldtem hozzátok, hogy hírt halljak hitetekről: Vajon a kísértő nem szedett-e rá benneteket, és fáradságunk nem veszett-e kárba? 6 Timóteus éppen most tért vissza tőletek, és jó hírt hozott nekünk hitetek, szeretetetek felől, és arról, hogy szívesen emlékeztek ránk, sőt szeretnétek látni minket, mint ahogy mi is titeket. 7 A hitetek minden bajunkban és szenvedésünkben megvigasztalt minket, testvérek, 8 s újjáéledünk, ha kitartotok az Úrban…. 10 Buzgón imádkozunk éjjel-nappal, hogy újra láthassunk benneteket személyesen, és pótolhassuk hitetek hiányait. 11 Isten, a mi Atyánk és Urunk, Jézus (Krisztus) vezesse hozzátok utunkat!.... 13 Tegye állhatatossá szíveteket, hogy feddhetetlen szentségben állhassatok Istenünk és Atyánk elé, amikor a mi Urunk, Jézus majd eljön, összes szentjének kíséretében!
1 Már nem bírtuk tovább, elhatároztuk hát, hogy inkább egyedül maradunk Athénban, 2 s testvérünket és Krisztus evangéliumának hirdetésében Isten szolgáját, Timóteust elküldtük hozzátok, hogy megerősítsen benneteket hitetekben, és bátorítson, 3 nehogy valaki is megtántorodjék ezeknek az üldöztetéseknek közepette. Hiszen tudjátok, hogy ez rendeltetésünk. ….9 Hogyan is róhatnánk le a hálánkat Istennek azért a nagy örömért, amelyet általatok nyertünk Isten színe előtt?..... 12 Titeket meg gyarapítson és gazdagítson az Úr szeretetben egymás és mindenki iránt, mint ahogy mi is szeretünk titeket! ….
Aki azt mondja "van isten" és nem tudja bizonyítani, az valóban mellébeszél. Eddig rendben. De aki meg azt mondja "nincs isten" az ugyanúgy állít valamit, amit szintén nem tud bizonyítani. Attól, hogy a másik nem tudja igazolni az igenét, a te nemed még nem lesz automatikusan igaz.
Olyan ez, mintha azt mondanád: "nem tudom bizonyítani, hogy nincs egy láthatatlan macska a szobában, de az is biztos, hogy nincs." Oké, de akkor honnan tudod?
A legjobb ami ilyenkor mondható: "nem tudom, és egyelőre semmi nem győzött meg, hogy higgyem."
CONTEXT : olvastam egy olyan bibliai értelmezést ami szerint péter megúszta a bűncselekményeket pl. árulás, József pedig azért nem mert gazdag volt és kőműves amikor pedig eladás a Telek akkor ment a bolondulás teljesen be. ez igaz lehet?
Eltévedtél "Botond", és nem figyeltél arra, hogy az AI-nak hogyan adod meg az információkat. Okoskodásoddal csak lejáratod magadat. Azt javaslom, hogy hozzászólásaid megírásához ne használj mesterséges intelligenciát, mert az a bizonyos lóláb' mindig ki fog látszani.
A "ne ölj" példa éppen azt mutatja meg, amit cáfolni szeretnél. Jézus nem elveti a parancsolatot, hanem kiterjeszti: a konkrét tilalomból általános elvet csinál. Ez pontosan az, amit az "új dimenziónak" nevezel. Ha ezt te magad is "teljesen más értelemnek" hívod, akkor a vita nem arról szól, hogy mi történik a parancsolattal, hanem csak arról, hogy hogyan nevezitek. Az általad hozott példa tehát nem bizonyítja, hogy a régi "elvész", hanem azt, hogy átalakul. Ez a kettő nem ugyanaz.
A másik probléma: "mivel nincs isten" ezt tényként vezeted be, miközben ez maga is pontosan olyan állítás, amelyre az általad is elfogadott mércét kellene alkalmazni: arányos alátámasztás és jobb magyarázat a rivális lehetőségeknél. Ha ez nincs meg, akkor az egész érvelési lánc erre az alátámasztatlan alapra épül, és ugyanazt az önkényt követi el, amit a másik oldalon kritizálsz.
„A "betöltés" nem kicserélést jelent, hanem teljesítést de a teljesítés itt nem azt jelenti, hogy az eredeti érvényét veszti, hanem hogy új dimenziót nyer.”
Még annyi, hogy ha „más dimenzió” akkor ebben az esetben nem szabadna az Ószövetségből idézgetni, mintha az érvényes lenne, mert már nem az.
„Amit idézel, az Marcion nyomán született késő-ókeresztény heretikus álláspont, amit az egyház éppen elvetett.”
Ezt jó tudni, de nem idéztem semmit, hanem a saját meglátásomat mondtam.
Az meg végkép nem érdekel, hogy az egyház mit ismer el, és mi az amit elvetett.
Mivel nincs isten, az egyházak léptek isten helyébe, és próbálják megmondani, hogy mit gondol az isten.
Na, ez a valóság.
„A "betöltés" nem kicserélést jelent, hanem teljesítést de a teljesítés itt nem azt jelenti, hogy az eredeti érvényét veszti, hanem hogy új dimenziót nyer.”
Most kezdjem el idézgetni azokat a részeket amik meg arról szólnak, hogy Jézus elveti a régiek parancsolatait?
Ugye ezt nem akarod?
Akkor most kinek van igaza?
Én azt mondom, hogy elvetem teljesen az Ószövetséget, mert hamis, ember ellenes.
Csak egy példa:
A keresztények szeretnek hivatkoznia a „ne ölj” parancsolatra.
Aztán ezer helyen olvashatjuk, hogy kiket kell megölni, ha ezt, meg ezt követik el.
Jézus nem válogat, hanem általánosít, minden emberre kivétel nélkül érvényes parancsolatot ad:
Ne ölj!
Tehát a betöltés azt jelenti, hogy a régi érvényét veszti, mert hamis.
Új parancsolatot ad.
Ha az új dimenziót úgy érted, hogy teljesen más értelmet nyer, akkor egyetértünk.
A "sznob" nem válasz a tartalomra, csak a hangra és a te hangod éppen a tartalom hiányát fedi.Azt állítottad, hogy félreolvastam, holott nem: te idézted a verseket, de én az értelmezésedre reagáltam. Az Ószövetség idézése nem Jézus-tagadás, és ezt Jézus saját példája bizonyítja. Ez nem félreolvasás, hanem ellenérv, amit nem válaszoltál meg. Az idegen szavak bírálata nem válasz arra, amit írtam. ( természetesen a vélemény nyilvánításodat nem fogom korlátozni. Szabadon teheted mint eddig.)
Kedves Botond! Látom, hogy nagy fába vágtad a fejszédet. Tedd csak nyugodtan, ha nem dobáltál még elég borsót a falra. Arra kérlek csak, hogy tartsd be a topikleírást, már ha egyáltalán tiszteled a szabályokat. És valamit félreolvashattál, mert a Mt. 5:17-22-t és a Rm. 15:4-et én idéztem. Még csak annyit, hogy az idegen szavak gyakori használata a magyar nyelvben általában azt mutatják, hogy valaki szeretné a tudását többnek láttatni, mint amennyi valójában. Ezeket az embereket legtöbbször sznoboknak nevezik a buta átlagemberek.
Pál valóban beszél a test és lélek ellentétéről, de nem az Ó- és Újszövetség szövegeiről, hanem az emberi természetről. A testszövetség és lélekszövetség dichotómiád nem bibliai terminológia,a teológiai tradícióban sincs ilyen párosítás. Amit idézel, az Marcion nyomán született késő-ókeresztény heretikus álláspont, amit az egyház éppen elvetett. Jézus a Mt 5,17-22-ben – amit te hoztál – éppen azt mondja, hogy nem jött eltörölni a törvényt. Ha most azt állítod, hogy az Ószövetség idézése Jézus tagadása, akkor Jézus maga tagadta volna magát, hiszen folyamatosan hivatkozott Mózesre, a prófétákra, a zsoltárokra. A "betöltés" nem kicserélést jelent, hanem teljesítést de a teljesítés itt nem azt jelenti, hogy az eredeti érvényét veszti, hanem hogy új dimenziót nyer. A te állításod logikája öngyilkos: ha az ószövetség idézése Jézus-tagadás, akkor az Újszövetség nagy része – beleértve a te általad idézett Máté-passzust is – érvénytelenné válik, hiszen ezek is tele vannak ószövetségi allúziókkal. A kánon nem különbségtételre született, hanem folytonosságra: az újszövetség az ószövetség nyelvén beszél, anélkül érthetetlen. Amit te tisztán látásnak nevezel, az valójában szektás egyszerűsítés: a bonyolult szövegi örökséget két dobozba tuszkolod, hogy elkerüld a konfliktusokat. De a Biblia nem ilyen tiszta.
A "menthetetlenül" nem diagnózis, hanem ítélet és az ítélet nem érvelés. Előbb kijelented, hogy a másik "menthetetlenül elmerül", aztán kérded, honnan lenne igénye a fejlődésre. De ha menthetetlen, akkor a kérdésed retorikai, nem kíváncsi. Nem akarsz választ, csak megerősítést a saját felsőbbrendűségedhez. A "fantazmagóriákban tobzódás" és az "élvezi is valami módon" mögött ott a te pszichológiai projekciód: te látod úgy, hogy a hit csak képzeletjáték, ezért a hívőt is abban kell látnod, aki "élvezi" a mesét. De ez nem elemzés, hanem kategóriahiba. A vallás nem szórakozás, hanem keret,identitás, közösség, halálkezelés. Nem "tobzódnak" benne, hanem benne élnek. Az, hogy te kívülről fantazmagóriának látod, nem jelenti azt, hogy belülről az is. A "kora ismereteihez csatlakozni" kifejezés feltételezi, hogy a tudás lineáris, és a vallás egyszerűen lemaradt. De a hit nem tudományos hipotézis, amit frissíteni kellene, hanem másfajta nyelv másfajta kérdésekre. A te "korod" nem ad választ a végső kérdésekre, csak nem teszi fel őket. Ez nem előny, csak más választás. A "menthetetlenül" szóval lezárod a vitát, mielőtt elkezdődne. De ha tényleg azt hiszed, hogy a másik menthetetlen, miért írsz neki? Vagy csak a közönségnek írsz, hogy lássák, te milyen felvilágosult vagy?
A "mi nem vagyunk bölcsek" nem következik abból, hogy "ti buták vagytok", mert a különbség nem minőségi, csak helyzeti. A társadalmi magyarázatod pontosan annyira lebecsülő, mint amit a hívőknél bírálol. Azt mondod, a hit ósdi tudás, gyerekes mese, de ez nem magyarázat, hanem státuszmutogatás. A "korához felzárkózni" azt feltételezi, hogy a tudás egyenes vonalban halad, és a vallás egyszerűen lemaradt. De a hit nem olyan állítás, amit kísérlettel el lehetett volna buktatni, hanem intézmény, közösségi ragasztó, önazonosság forrása. Nem azért tart ki, mert a hívők nem olvasták el a megfelelő könyveket, hanem mert működik, más helyen, más funkcióval, mint a te világod. A te világod, nevelésed, erkölcsöd ugyanúgy építkezés, ugyanúgy határok között mozogsz, csak te ezt a saját rendszeredben nem veszed észre. A "bizonyíték nélküli lények" szempontja éles eszköz lenne, ha következetesen használnád, de a te életedben is vannak olyan alapfeltételezések, amiket nem tudsz bebizonyítani, mégis működnek (hogy a másik ember jószándékú, hogy a holnap létezik, hogy a gondolkodásod helyes). Ezeket nem nevezed meséknek, mert a te környezeted megengedi, hogy észrevétlenül élj velük. A "bölcs" és "buta" felosztásod nem elemzés, hanem csoportépítés. Pontosan ugyanazt teszed, amit a hívők: meghúzod a határt "mi" és "ők" között, és a határ átlépését fejlődésnek, maradiságnak, gyerekeskedésnek címkézed. Csak te azt hiszed, hogy a "tudomány" zászlaja alatt ez tárgyilagos ítélet. Hát nem az.
Mi nem vagyunk bölcsek, csak látjuk a hívők nyilvánvaló ostobaságát, hiszen egy ismereteink által meghaladott, tarthatatlan hipotézis rabjai.
És a világunk, a szocializáció, a társadalmi morál, mind és mind lehetővé teszi, hogy ostobaságokat valljon, meselények és bizonyítatlan figurák létét vélje valósnak.
Attól nem leszünk "bölcsebbek" mert látjuk a buta a hipotézist, csak ő marad buta, mert nem képes a kora ismereteihez felzárkózni, akár infantilis módon benyal ókori mitológiát, mítoszt.
1 Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert így van rendjén. 2 Ez az első, ígérettel egybekötött parancs: „Tiszteld apádat és anyádat, 3 hogy boldog és hosszú életű légy a földön.” 4 Apák, ne keserítsétek meg gyermekeiteket, hanem neveljétek őket fegyelemben az Úr útmutatása szerint.
✴5 Szolgák, engedelmeskedjetek földi uratoknak, félő tisztelettel és egyszerű szívvel, akárcsak Krisztusnak. 6 Ne látszatra szolgáljatok, mint akik emberek tetszését keresik, hanem mint Krisztus szolgái, akik szívesen teljesítik Isten akaratát. 7 Odaadással szolgáljatok, mert az Úrnak szolgáltok, nem embereknek. 8 Hiszen tudjátok, hogy bármi jót tesz valaki, akár szolga, akár szabad ember, jutalomban részesíti az Úr. 9 Gazdák, ti is így viselkedjetek velük szemben. Hagyjátok abba a fenyegetőzést, hiszen tudjátok, hogy nekik is, akárcsak nektek, Uruk van a mennyben, akinél nincs személyválogatás.
Lelki fegyvereink.
10 Végül: erősödjetek meg az Úrban, az ő mindenható erejéből. 11 Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok…..14 Így készüljetek föl: csatoljátok derekatokra az igazság övét, öltsétek magatokra a megigazulás páncélját, 15 sarunak meg a készséget viseljétek a békesség evangéliumának hirdetésére. 16 Mindehhez fogjátok a hit pajzsát, ezzel elháríthatjátok a gonosz minden tüzes nyilát….. 18 Minden alkalommal imádkozzatok a Lélekben könyörögve és imákat mondva. Legyetek éberek, és imádkozzatok kitartóan az összes szentért 19 és énértem is, hogy megkapjam a beszéd ajándékát, hogy amikor megszólalok, bátran hirdessem az evangélium titkát. ….
Befejezés.
21 S hogy ti is halljatok felőlem és dolgaim felől, Tichikusz, az Úrban szeretett testvérem és munkatársam mindent elmond majd nektek….
Lelki fegyvereink. 12 Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen. 13 Ezért öltsétek fel az Isten fegyverzetét, hogy a gonosz napon ellenállhassatok, és mindent legyőzve megtarthassátok állásaitokat…..17 Tegyétek fel az üdvösség sisakját, és ragadjátok meg a Lélek kardját, vagyis az Isten szavát….20 Ennek a bilincsekben is hírnöke vagyok, hadd hirdessem hát bátran, ahogy kötelességem.
Befejezés. …..22 Épp azért küldtem el oda, hogy megtudjátok, mi van velem, és hogy megvigasztalja szíveteket. 23 A testvéreknek békesség és hitből jövő szeretet az Atyaistentől és Jézus Krisztustól, a mi Urunktól! 24 Kegyelem legyen mindazokkal, akik nem lankadó szeretettel szeretik Urunkat, Jézus Krisztust!
"Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik. Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen. Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképen sem mehettek be a mennyeknek országába.
Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj, mert a ki öl, méltó az ítéletre. Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, a ki haragszik az ő atyjafiára ok nélkül, méltó az ítéletre: a ki pedig azt mondja az ő atyjafiának: Ráka, méltó a főtörvényszékre: a ki pedig ezt mondja: Bolond, méltó a gyehenna tüzére." (Mt. 5:17-22)
"Mert a melyek régen megirattak, a mi tanulságunkra irattak meg: hogy békességes tűrés által és az írásoknak vígasztalása által reménységünk legyen." (Rm. 15:4)
"Szólj! ezt mondja az Úr, és az emberek holtteste hever, mint a ganéj a mezőn, és mint a kéve az arató után, és nincs, a ki összegyűjtse. Ezt mondja az Úr: Ne dicsekedjék a bölcs az ő bölcseségével, az erős se dicsekedjék az erejével, a gazdag se dicsekedjék gazdagságával; Hanem azzal dicsekedjék, a ki dicsekedik, hogy értelmes és ismer engem, hogy én vagyok az Úr, a ki kegyelmet, ítéletet és igazságot gyakorlok e földön; mert ezekben telik kedvem, azt mondja az Úr.
Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr, és megfenyítek minden körülmetélkedettet a körülmetéletlenekkel együtt: Égyiptomot és Júdát, Edomot és az Ammon fiait, Moábot és mindazokat, a kik nyírott üstökűek és a pusztában laknak; mert mindez a nemzet körülmetéletlen, és Izráelnek egész háza is körülmetéletlen szívű." (Jer. 9:22-26)