Keresés

Részletes keresés

porker Creative Commons License 2007.09.05 0 0 57
;)

- Géppel is hajlítanak (és akkor az egyik szélt befelé, a másikat kifelé pörgetik), de a bádogosok kézzel végzik ugyanezt és mindkél szélet befelé pörgetve
- a lemez 2x1 m, tehát 2 m-es darabolkból állítják össze (1 m-ből 3 db 333-as csatorna jön ki)
- Ha hullámos, az már nagyon "n-ed osztályú" bádogos. Inkább attól lesz hullámos, hogy a T. Bádogos nem épít be dilatációs elemet így a nagy melegbe nem tud mit csinálni a szerencsétlen anyag
- Forrasztani illik tudni. Főképp annak aki bádogosnak nevezi magát. Bevezetett technológia.
- "Ragadás" : ezzel nem tudsz mit kezdeni, de jóval kevesebbet ér, mint a réz. Persze a Lindab még kevesebbet
Előzmény: Dínó (56)
Dínó Creative Commons License 2007.09.05 0 0 56

Porker, minden építkezős topikban utolérlek :)

 

Pont most akartam körülnézni, hogy mik a tapasztalatok a horganylemez csatornával. Barterben az anyaghoz hozzájutnék nagyon kedvezően, de van pár kérdés, ami nem hagy nyugodni:

- mivel a lemezekből kézzel hajlítják a csatornát, ezért fennáll a méretkülönbség (azaz hulámos oldalvonal) veszélye,

- a lemez adottságai miatt méteres darabokból kell összeforrasztani a csatornát - ez munkadíj szempontjából nem mindegy. Tényleg, erre van valakinek már árajánlata?

- MatthiasI : a szerkezeti prblémák alatt mit értesz? a forrasztásokat és a méretproblémákat?

 

Egyébként úgy hallottam, hogy sajnos a horganylemez is "ragad" a lakosság egy jól körülhatárolható csoportjának kezéhez :(

 

porker Creative Commons License 2007.09.04 0 0 55
Messziről nem látod, de közelről már látszhat. Nekem ezért javasolta az ács a javítófestéket, mert ők szokták alkalmazni. Az viszont biztos, hogy nagy előnye, hogy egyezik a szín.
Előzmény: previa696 (54)
previa696 Creative Commons License 2007.09.04 0 0 54
Üdv ! Szemre szép lett,és nálunk a színe is passzol, de ha belefér a költségvetésedbe akkor talán a Zink még jobb döntés lehet.
Előzmény: porker (44)
porker Creative Commons License 2007.09.02 0 0 53
Én sem úgy gondoltam, hogy a tetőn lágyítanak acélt! :D

A rézben állítólag pont az a szép, hogy hideghengereléssel akár 4-5-ször keményebb lehet. Az 1000 fok feletti olvadás nem is annyira a nyakba csöpögés elkerülésére jó, hanem alkalmasint képes "megfojtani" a tüzet.

De hát ez pillanatnyilag valóban nem szempont, mert rezet nem terveztem. Bár itt szóba kerültek egész extrém árkülönbségek, gyakorlatban olyan 50-65%-kal drágább a réz a jó minőségű horganynál. (333-as ereszre horganyból 3200-ért, rézből 4900-ért van ajánlatom).

Nekem azt kell figyelembevennem, hogy viszonylag sok a bádogos munka és ha valami olyat rakok fel, amit X idő múlva már javítani kell, az nem lesz munkadíjban sem olcsó.
Előzmény: Vezso (52)
Vezso Creative Commons License 2007.09.02 0 0 52

Akkor jól gondoltam, hogy az Rp02-höz tartozó nyúlásra gondolsz. Érdekes, ezt a kifejezést még nem hallottam, pedig elég kifejező.

Az acél lágyításával nem arra gondoltam, hogy a tetőn kilágyítod. :) Viszont a gyárban minden nehézség nélkül megcsinálják.

A keménység növelése minden fémnél elérhető hidegalakítással. Ugyanis a diszlokáció sürüség akár két nagyságrenddel is megnövekedhet, ami keménnyé és rideggé teszi az anyagot. Ezért lehet eltörni a nem túl rugalmas drótokat hajlítgatással, ezért törik el egy időután a vezeték, ha mindig ugyan úgy tekered fel a fúrógépre. :)

 

Abban igazad van, hogy neked is érdeked, hogy a szaki optimális körülmények között a megfelelő anyaggal dolgazzon. Azért bádogos boltokban ritkán kapni rugóacélt. :)

 

Abban is igazad lehet, hogy egy háztűznél szar lehet, ha még az olvadt alumínium is az ember nyakába csöpög.

 

Off

Nemrég találkoztam olyan Titánnal túlötvözött alumíniummal, amit úgy lehet hajtogatni, mint a gyurmát. Hihetetlen volt.

Előzmény: porker (49)
porker Creative Commons License 2007.09.01 0 0 51
Elkerülte a figyelmem. Mondjuk nem is csoda, mert valóban napi hír lett.

Aha: értem. ... Ma nézegettem a városban az egyes épületek burkolását. Továbbra is nagyon kevés helyen látom a Lindab jellegű megoldásokat. Bár hatásodra most erre is kértem árakat... :)
Előzmény: Törölt nick (50)
porker Creative Commons License 2007.09.01 0 0 49
Ideális esetben a rugalmas anyagok nagy mértékű nyújthatósággal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy az adott anyag képes a méretéhez mérhető nagyságrendű alakváltozást szerkezeti károsodás nélkül elviselni. Nyilván ez összefügg a keménységgel is. Ez utóbbit pedig azért kell hangsúlyozni, mert míg más anyagoknál ötvözéssel érhető el a keménység különbőző foka, a réznél pedig hidegalakítással is nyerhető nagyobb keménységű anyag (olyannnyira, hogy egyes egyiptológusok a mai napig meg vannak győződve arról, hogy a vaskorszak előtt pusztán a réz fizikai alakításával sikerült a fáraók korabeli Egyiptomnak olyan eszközöket készítenie, mellyel a piramisok nagykeménységű gránit tömbjeit is meg tudták művelni).

Az acél lágyításáról nem érdemes sok szót ejteni, azonban érdemes megjegyezni, hogy nem annyira egyszerű az ügy, mint gondolod: a "legfeljebb a szaki szentségel egy keveset, ha nezen hajlik az anyag" csak a dolog egyik fele. A másik pedig az, hogy az olyen anyaggal amelyikkel küzdeni kell nyilván nem lehet egyszerűen ÉS normálisan megoldani pl. egy félkörívet. Mintahogy az sem mindegy, hogy egy tetőn dolgozva mennyire bonyolult dolog egy korcolás elvégzése. ... Fontos még a keménység a vápák kialakításánál, illetve a boltívek fedésénél is.

Olvadáspont: nyilvánvaló, hogy nem mindegy pl. egy tűzesetnél, villámcsapásnál.
Előzmény: Vezso (47)
porker Creative Commons License 2007.09.01 0 0 48
Durva: a templom gondolom akkoriban még fel volt álványozva! De hogy az alut is viszik.... katasztrófa.

Én csak az "etalon" minősítést nem értettem a horganyzott acélnál.
Előzmény: Törölt nick (46)
Vezso Creative Commons License 2007.09.01 0 0 47

Bocs, de ez nem teljesen világos nekem.

Mit értesz szakadónyúláson?

A keménység sem értem miért olyan fontos. Ötvözéssel az alumíniumnál is lehet nagyon nagy keménységet is elérni és az acélt is elég jól ki lehet lágyítani. Legfeljebb a szaki szentségel egy keveset, ha nezen hajlik az anyag, de ezek az anyagok azt a pár kiló vizet elbírják, a havat meg a szelet meg inkább a csatornavasak viselik, nem?

Az olvadáspont meg végkép nem világos, hogy mit számít.

Előzmény: porker (45)
porker Creative Commons License 2007.08.31 0 0 45
Na szépen leszek: eddig egyetértés nem nagyon alakult ki :) Te akkor elsősorban a horganyzott acéllemezt pártolod.

De miért az az etalon? Középületek nagy részét réz illetve horgany fedi. A műemléki épületeknél általában a réz dominál, az új építéseknél a horgany (Roosvelt tér "Spenót", Süba irodaház, Orczy Központ, de a Szabó Ervin Könyvtár is).

Én inkább a rézt tekintem etalonnak, hisz annak a legjobb a szakadónyúlása, van belőle több fajta keménység (ami a tető különböző elemeinél nagyon előnyös, hisz mindig a legjobb típusú keménység alkalmazható mikzben csak a szakítószilárdsága változik a nyúlás miatt viszont tetszőlegesen formázható) és nem utolsósorban olvadáspontja közel 1100 fok. Ez utóbbihoz a csak az acéllemezek foghatóak ami viszont nem olyan önnyen formázható.

Én egyelőre úgy érzem az "arany középutat" az ún. titáncink alapanyagú horganyok jelentik (Rheinzink, VM Zink). Legalábbis a Construmát végignézve ezek tetszettek meg a legjobban, de jó hallani a véleményeteket.

A kivitelezésnél már látom, hogy a dilatáció az egyik "veszedelmes" pont. Nem csak Te hívtad fel rá a figyelmem, hanem a kereskedők is. Másik érdekes dolog, hogy valóban nagy baromság mindent bonthatatlanul rögzíteni, hisz sérülés esetén zűrös a csere-bere.

Anyagválasztáson túl: ki, milyen színt választott az ereszcsatornához? Az épület színébe simulót vagy lényegesen eltérőt?
Előzmény: Törölt nick (40)
porker Creative Commons License 2007.08.31 0 0 44
És akkor egy szavazat a Lindab mellett is? ... Semmi festéksérülés nem volt a szereléskor vagy javító festékkel korrigálták a bádogosok a hibát?
Előzmény: previa696 (39)
porker Creative Commons License 2007.08.31 0 0 43
Igen, ma néztem a szomszéd másfél éve készült rézlemezes fedését: már gyakorlatilag sötét szürke.
Előzmény: Vezso (37)
porker Creative Commons License 2007.08.31 0 0 42
Hát... ha a Nyugati PU tetejének Lindab fedését nézem, nem érzem úgy, hogy "minden megfelel a célnak"!
Előzmény: r0226 (36)
previa696 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 39
Üdv ! Nálunk réz színű lindab van,szvsz én soha nem keverném össze a rézzel, látvány szempontjából. Ellenben teljesen passzol a terrakotta coppo cserepünk szinéhez. A RheinZink is szimpatikus volt ,de ahol néztem ott drágább volt a lindabnál és a mesterem se dolgozott még vele. Illetve a nevére vásároltam az anyagot, és így nem kért munkadíjat. Ennek nem tudtam már ellenállni :)
Előzmény: porker (35)
Vezso Creative Commons License 2007.08.31 0 0 38
festett alu és nem műanyag, bocs
Előzmény: Vezso (37)
Vezso Creative Commons License 2007.08.31 0 0 37

Én a színezetlen alu mellett döntöttem. Horganyzott acélt sok helyen látni rohadni. A műanyag meg se fordult a felyemben. Az igazán jó műanyagok drágák. Olyan műanyag meg gondolom nem kell, amit egy esetlegesen lecsúszó cserép eltör.

A festett műanyagot ajánlották még a színezetlen áráért. Viszont véknyabb anyagból. Jobb szeretem a masszív dolgokat, meg a mi házunkhoz illik is az alumínium színe. Ja és nem tudom az alumíniumon mennyire tartós a festék. Igazából nem is néztem utána.

A réz hajlamos a patinásodásra. Az is szép tud lenni, de illeni fog a házadhoz?

Előzmény: porker (35)
r0226 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 36
Szerintem a célnak mindegyik megfelel csak a látvány és a pénztárcád ami meghatározó lehet.
Gyuri
Előzmény: porker (35)
porker Creative Commons License 2007.08.31 0 0 35
Nem tudom fel lehet-e hozni ezt a topicot, de nekem most épp az a problémám, hogy milyen ereszcsatorna rendszert válasszak?

Alumínium, horgany, réz? Mindegyiknek van valami előnye és az árcédulák sem többszörösen eltérő árat mutatnak, de a réz azért valóban drága (meg nem szeretném, ha valaki leoperálná a tetőmről).
Viszont a Construmán a VM Zink termékeket nézegettem. Azok tetszettek nagyon - főként a Quartz - de most jó árakat kapnék a RheinZink-re is. Ugyanakkor van aki szerint az acél bádogos lemez a jó megoldás, esetleg a színezett alumínium.

Mik a tapasztalatok, ki mit használ?
Koribaby Creative Commons License 2007.05.29 0 0 34
Annak sajnos az a módja!Embered nem hibázott.Le kell fúrni és kész.
Előzmény: Dunit (33)
Dunit Creative Commons License 2007.05.09 0 0 33

 Üdv a hozzáértőknek !

 

 Kérdésem lenne : milyen módszerrel -trükkel lehet  bontani a POP szegecs kötést.

 A bádogos a lefolyót  (a hattyúnyakat) egyszerűen hozzászegecselte az eresz csonkjához - festésnél nem tudom eltávolítani a lefolyót. Roncsolás mentesen  szeretném - ha már nem lesz ott a szegecs lemezcsavarral oldom meg az új kötést.

 Ezzel a bádogossal akkor elégedett voltam és lám !!

PARAGON1 Creative Commons License 2007.04.01 0 0 32
Tudok egy olcsón megszerezhető profilhengert Fehérgyarmaton, szinte ua. , mint a fotón látható.
Ha valakit esetleg érdekel
üdv
Koribaby Creative Commons License 2007.03.20 0 0 31

Hali!

Engem az érdekelne,hogy rakják ezt fel egyenesen!

NeomatiK Creative Commons License 2006.03.13 0 0 30

Helló!

Az alumínium ereszcsatornát a gyárban festik vagy utólagosan?

Ki gyárt ilyet? Webcím is jól jönne, hogy nézelődhessek.

Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.30 0 0 29

Üdv!

 

Lassan jön az ereszcsatorna felrakás, ha kicsit jobb az idő.

 

Mivel lesz vízgyűjtőnk is, ezért bele lesz vezetve a ciszternába. Egy kérdésem lenne:

Vannak ugyebár különböző méretű/keresztmetszetű (125, 133, stb.) csatornák. Meg tudja mondani esetleg valaki, hogy melyik milyen tetőfelületig alkalmazható? Hogy pl. a 125-ös vagy 133-as mekkora tetőfelületről tudja elvezetni a vizet?

 

Azért érdekes, mert lehet, hogy az egyik sarokban nem tudnám lehozni a lefolyót, mert nem tudom átvezetni sehol úgy a ház túlsó sarkába, hogy ne látszódjon.

 

Előre is köszönöm.

Attila

V-Épker Creative Commons License 2006.01.27 0 0 27
BÁDOGOS munkát, tetőfedést, palatetős épületek felújítását palára ragsztható színes mintás anyaggal, tetőfedést, lapostetők szigetelését, beázások megszüntetését garanciával. 06(30)255-6947
merck Creative Commons License 2005.12.02 0 0 26
Kanadai bádogos szia!
Nagyon tetszik nekem is ez a csatorna!
Én is szeretnék ilyen csatornát! Kérlek ird meg hogyan vehetném fel Veled a kapcsolatot!
Üdv Merck!
kanadai bádog-os Creative Commons License 2004.07.05 0 0 25

Szia!

 

Köszönöm az értesítést, a telefonszámot elküldöm magánban.

Addig is nézd meg a honlapomat:  http://dudas.inf.hu

 

kanadai bádog-os

Előzmény: kóbor (24)
kóbor Creative Commons License 2004.07.04 0 0 24

Szia Bádogos!

 

Azt hiszem eljött az idő, mert már úgy áll a házam, hogy kéne csatornázni. Rád is szükség, lenne. Tetszenek a képek amit feltettél a topikba. Légyszi küldj tel.számot és címet, kéne személyesen beszélni.

 

Üdv.: Kóbor

Előzmény: kanadai bádog-os (23)
kanadai bádog-os Creative Commons License 2004.06.20 0 0 23
ÜDV!

Szerintem is szép, nekem is tetszik! :)
Az "adatok"-nál megtalálod az elérhetőségemet, várom a hívásod!

K.B.

Előzmény: kóbor (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!