Nem a portói az a híres bor amibe brandyt ,rumot vagy valimilyen röviditalt töltenek?Nyilván a rum lesz az./Valamelyik tud.csatornán láttam,hogy a tengerészek tartósították így a bort ,anno/Ugyanis 19% Malligand fokot természetes erjedéssel lehetetlen elérni.
Ezt komolyan írtad ? 11 % -ot MINDEN MINŐSÉGI bornak teljesítenie illik minimum, de a forgalmazott borok általában 12 % alk -ban a leggyakoribbak. A nem minőségiekről pedig jobb nem beszélni. (írni)
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy bor a magas alk. % -tól lesz kiváló.
Ez így van! :-) (És a szivarral is ez a helyzet... Még jó, hogy a pipát és a pipadohányt nem ennyire kényes körülmények közt lehet/kell tárolni, az kivárhatja a maga sorát...)
Van aki azt mondja, hogy jót tesz, ha a nem teszed vissza a parafadugót (én is tapasztaltam, bizonyos boroknak jót tesz, ha "szellőzik"), de a legtöbbször tanácsos visszatenni. Bort csak jobb híján tarts hűtőben (mert ott 0-5 fok van), fehér boroknak olyan 12-14 fok kell, a vörösborokat meg általában 18-20 fokon, szobahőmérsékleten szokás fogyasztani, úgyhogy én a spájzt javaslom. Tárolás: lehetőleg enyhén ferdén, 20 fokos szögben, lehetőleg ne állítva.
A borok bizony megromlanak, főleg ha sokáig állnak és magas hőmérsékleten... Vagy aznap érdemes meginni az egész üveget, vagy 1-2 napon belül. Jártam már meg nagyon csúnyán, ezért mondom... :-).
Ma azt hiszem veszek én is 1-2 palackot. Talán aszút... :-)
Szögedi sör.Hideg van kisérgetem némi LIDL-es szilvapálinkával.(SVestka Csehország,majdnem olyan mint a házi)Tehetem mert már elmúlt dél.Igen, ma ithon dolgozom.