Keresés

Részletes keresés

jakobi Creative Commons License 2009.10.09 0 0 155
Szép ez a személyes emlékezés, jó, hogy beírtad.

Napló-ügyben próbálkozz a Vaterán, de sok antikváriumban is vesznek fel előjegyzést. A Vaterán vagy más külföldi aukciós oldalon érdemes CD-t, DVD-t, bakelitet stb. keresni
Előzmény: The Fly (153)
Nicholas Cave Creative Commons License 2009.10.08 0 0 154
Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy szombaton az Andrássy úton sétálva bementem a Művész Cukrászdába, ahol Kurt és társai húsz évvel ezelőtt vendégeskedtek, mint ahogy azt fénykép is bizonyítja. Szóval megemlékeztem róla ott majd továbbmentem.
Előzmény: The Fly (153)
The Fly Creative Commons License 2009.10.08 0 0 153
Nirvana és én

 

Ott kezdem, hogy nem, nem voltam ott 1989. november 21-én a budapesti Nirvana koncerten, akkor 16 éves debreceni gimnazista voltam, és fogalmam sem volt arról, hogy létezik egy ilyen nevű zenekar. Az első „találkozásom” a zenekarral 1991-ben volt: bejött a kábeltévé Magyarországra, jött az MTV, és jött a Smells Like Teen Spirit. Ekkor voltam 18 éves, és mint nagy zenerajongó, lógtam az MTV-n, mivel addig semmiféle zenei csatorna nem volt a tv-ben (a Zenebutik nem „az” a kategória volt). Aztán jött a többi klipp, a Come As You Are, az In Bloom, a Lithium, de akkor már menthetetlenül bejött az, amit hallottam és láttam. Közben megvettem életem első cd-lejátszós hi-fijét, és volt anno Debrecenben egy cd-kölcsönző bolt (bizony ám!), onnan kikölcsönöztem 1 napra a Nevermind-ot, meghallgattam, és kazin hallgattam onnantól, majd megvettem a Nevermind cd-t, és onnantól nem volt visszaút…Fogalmam sem volt arról, hogy ez nem is az első albumuk, hogy milyen régen és honnan indultak, csak annyit tudtam, ami az MTV-ből lejött – az MTV News-ból a hírek a koncertekről, a botrányokról, Kurt és Courtneyról, interjúk, és pár cikk a magyar Bravo/Popcorn-ból. Aztán jött az In Utero (az Incesticide-ről nem is hallottam akkor), a Heart-Shaped Boksz klippje, aztán megvettem a cd-t, és nem tudtam hová tenni a lemezt. Valahogy más volt, szokatlan, keményebb, szétesősebb, mint a Nevermind. Közben életemben először megnövesztettem a hajamat – sem előtte, sem azóta nem volt hosszú hajam. Ugyanolyan hosszúra növesztettem, mint Kurt-nak volt – váll alá érő, középen/összevissza szétválasztva, de nem voltam „annyira” szőke, csak világos-barnás a hajam. Közben elkezdtem egy főiskolát is, és mivel abból a „fajtából” egy létezik belőle az országban, nem nagyon nézték jó szemmel ’93 körül, hogy hosszú a hajam férfi létemre. Egyre több ismerősöm grunge-os lett, én a szolidabb vonulatot követtem… Aztán jött az Unplugged, azt az MTV hetente leadta (anno az volt a menő, ha egy banda bevállalta az unplugged-ot), majd a Live&Loud koncert.

 

Ezután ’94-ben már csak a tragédia jött át. Mai napig emlékszem az egészre. Az MTV News-ban leadták, hogy Kurt meghalt, mutatták a seattle-i házukat, előtte a sok rendőrkocsit, le volt zárva minden (európai idő szerinti „késéssel” adták le persze). Aznap este a szokásos műsor ment az MTV-n: a Most Wanted este 8-tól az örök tréfa-répa Ray Cookes-sszel (ami kötelező műsor volt minden este, az utána következő Beavis and Butthead-del együtt), és Ray is foglalkozott Kurt öngyilkosságával, a végén poénkodott, hogy „kids, don’t try this at home”, meghogy „don’t have a gun”, és a műsor zárásaként leadták a Come As You Are-t, benne a végén lemerülő fegyverrel…A következő napokban állandóan ez a hír ment az MTV-n, külön Nirvana-weekend is volt. A többi – innentől történelem. Kijött az Unplugged cd, beszereztem a Bleach-et, az Incesticide-t, levágattam a hajam is…A „grunge” mozgalomnak hamarosan vége is lett. A Nirvana mellett akkor sem/most sem hallgattam a „konkurenciát”, nem volt/nincs Smashing Pumpkins/Alice In Chains/Pearl Jam stb. cd-m. Bizony, ’94 óta nagyon sok idő eltelt már, azóta kijött anyagok (cd/dvd) csak fájó pótszerek, hogy mi volt ott akkor Aberdeen és Seattel környékén…

 

Idén nyáron jelent meg Everett True: Nirvana című könyve. Életem egyik legnagyszerűbb műve, bátran állítom, aki olvasta, tudja, miért, aki még nem, vegye meg – nem olcsó, de ez tényleg megéri a pénzt. Innen lett majdnem teljes kép, hiába jelent meg már korábban több életrajz is Kurtról (pl. a Heavier Than Heaven), Everett ott volt, velük koncertezett, velük ivott, velük élt – benne van szinte minden, ami fontos volt a csapat életéből. Ő volt, aki „betolta” Kurt-ot a híres Reading-i koncertre a tolószékben, az ő ötlete volt ez az egész geg…

 

Nincs „kedvenc” Nirvana stúdió- lemezem. A Bleach már nem a kezdet, de még nem a beteljesülés – valahol félúton. A Nevermind amivel azok lettek, amik, ennyi idő távlatából egy picit ”csak” a ’90-es évek elejére emlékeztet. Az In Utero - nekem ez a legidőállóbb album, felkavaró és megindító még ma is, ez lett volna az irány talán tovább – bár a számok nagy része már a Nevermind alatt megvolt…Ha választani kellene, akkor az In Utero. A többi anyag – Incestidice, Unplugged, From Muddy Banks, Best Of, With The Lights Out, Sliver, a 6 maxi cd – mind mind megvannak, az életmű részei, a hivatalos dvd-kel együtt. Nagyszerű dokumentumfilm a Kurt&Courtney, de nem rossz film Gus van Sant: Az utolsó napok című filmje sem.

 

Szerintem öngyilkosság volt, a többi legenda. Ha Kurt túléli valahogy ’94 tavaszát/nyarát, még ma is élne szerintem, az volt a mélypont, amit nem tudott túlélni („Live Through This”). Igazából szerintem 3 korszaka volt a Nirvana-nak: a „kezdeti” (Fecal Mattertől a Bleach turné végéig, a kis klub-koncertek ideje, majd Dave megérkezik), majd a „felfutás”, a „világhírnév” elérése- köszönhetően az MTV-nek, a sajtónak, a világ körüli turnéknak – majd a „vég” – az In Utero turnétól Coutrney-val a teljes káoszba a drogokkal, a Nirvanából kilépésig (?), majd a puskacső.

 

Azóta mi van? A grunge-nak vége lett, a nagy „túlélők” a korszakból próbálkoznak kiadni néha valami lemezt, de semmi sem olyan, mint akkor volt. Az idő kerekét nem lehet visszafordítani, elmúlt az a korszak. Hiába a millió bootleg, ami azóta előkerült (a 17 számos Fecal Matter ’85 decemberi demótól kezdve a Ted Ed&Fred demóin, a Complete Radio Sessionon át a Bleach Rough Mixes-Nevermind Studio Session- In Utero első és véglelges 16 számos demóin keresztül a 8 Outcesticide, Dave ’92-„93-as demóin át a sok live felvétel, és még sorolhatnám, amiket hallgatok), én nem értékelem túl Kurt személyiségét és zenéjét: olyat tett, amire nem sok példa volt a zenetörténelemben, de ő is csak egy halandó ember volt. Mondhatnám, hogy jókor volt jó helyen, de ez túl közhelyes lenne.

Szerencsém volt, hogy ’91-’94 között hallgathattam a Nirvanát, és nem csak Kurt halála után, csupán hype-ból…Mai napig be tud indítani a Nirvana zenéje…

És mi történt ’94 áprilisa óta a többiekkel? A Foo Fighters ’95-ös első albumán visszaköszönnek Dave korábbi demói, de Pat kiszállása után csak „tiszteletből” hallgatom néha őket, Kristnek a Sweet ’75-ös bukott projektje után a teljes zenei visszavonulás majd egy „nemisolyanrossz” Eyes Adrift album, és ennyi. Courtney-ról csak annyit: nem olyan rég sikerült megszereznem az 1993. 09. 08.-i Club Lingerie koncert (Kurt&Courney) hanganyagát, és a Pennyroyal Tee duettje alatt nem is kicsit elérzékenyültem…Többet nem mondanék sem Courney-ról, sem a Hole-ról.

 

Ja, és a jelen: folytatódik a „hiánypótlás”: november 3-án kijön a „Bleach” 20 éves jubileumi kiadása (2 CD, az első az album 13 szám remasterelve, a másodikok a Live at Pine Street Theatre 12 számos koncert lesz), majd ugyanezen a napon végre hivatalosan is megjelenik DVD-n a híres Reading.-i fesztivál koncertje, mind a 25 számmal…

 

És a végére elenne pár kérdésem:

1./ Az In Utero hivatalosan megjelent-e a Steve Albini keverés előtti verziója? Everett könyvében van róla említés, de nem tiszta a dolog, hogy az eredeti anyag hozzáférhető-e vagy csak a 16 számos kiváló minőségű demóról van szó?

2./ Van-e hazánkban a Love Buzz 1000+200 eredeti példányából valakinek? A hivatalos lista itt megtalálható: http://www.sliver.it , fényképpel+tényekkel bizonyítva, hogy kinél hanyas számú lemez van (pl. a 3-as számú pont Chad-é….). Ha lenne valakinek ebből az ereklyéből, tegye fel büszkén arra a honlapra, hogy Hungary-ban is van belőle. Mondjuk, kb. 3000 USD alatt nem lehet kapni eredetit.

3./ Annak idején nem vettem meg, de rájöttem, hogy szükségem lenne rá: Kurt Cobain: Naplók című 2004-es magyar kiadású könyvéről lenne szó. Sajnos, újonnan már sehol sem kapható, végigjártam az összes könyvesboltot, antikváriumban sem találtam. Szóval, ha valaki tud eladót, jó állapotút, „komoly” árban megvenném…

Ha valaki tudja a választ, vagy eladó könyve, írjon bátran…Köszönöm.

 

 

Kornél55 Creative Commons License 2009.06.01 0 0 152

Hétfőn (azaz ma) megint jelentkezik a sub.hu rádión a zenei történelem óra. Az adás témája a fiatalon elhunyt frontemberek és zenekaraik. 2 előadót és bandájukat vesézünk ki az új adás alkalmával.
Mindketten 27 évesen haltak meg, mind a ketten balkezesek voltak, mind aketten egy-egy trió élén álltak és koruk fiatalságának ikonjaivá váltak. A két zenekar és frontembereik: THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE és a NIRVANA.
Tehét hétfőn 18 és 20 óra között a http://www.sub.hu rádión.

Kornél55 Creative Commons License 2009.05.31 0 0 151
Hétfőn megint jelentkezik a sub.hu rádión a zenei történelem óra. Az adás témája a fiatalon elhunyt frontemberek és zenekaraik. 2 előadót és bandájukat vesézünk ki az új adás alkalmával.
Mindketten 27 évesen haltak meg, mind a ketten balkezesek voltak és koruk fiatalságának ikonjaivá váltak. A két zenekar és frontembereik: THE JIMI HENDRIX EXPEREINCE és a NIRVANA.
Tehét hétfőn 18 és 20 óra között a http://www.sub.hu rádión.
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.22 0 0 150

2008. május 5. -én fog megjelenni egy DVD THE BROADCAST ARCHIVES: NIRVANA címmel...

Én szóltam. :-)

jakobi Creative Commons License 2008.04.08 0 0 149
Sajnálom, hogy nem láttam. Csak ritkán nézek bele Ozzyba, mert elég unalmas. Ha tudom, miket tartogat... 
Előzmény: Törölt nick (148)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.06 0 0 148

tehát a műsorban szerepelt Kurt féltesója meg körtni is. azaz nem a közös féltesójuk:)

 

Előzmény: jakobi (146)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.06 0 0 147

szerintem pont ezt írtam:))

 

amúgy asszem a mennyeknél is súlyosabban írtak a féltesóról (apu lánya). Kurt sokszor megverte, amíg az apjával élt, de azért szerette:)

jakobi Creative Commons License 2008.04.06 0 0 146
Az nem Courtney, hanem Kurt féltesója lehetett... ha jól rémlik, a papa újranősült, a második nej féltesókat vitt a házhoz, de azok persze nem hasonlíthatnak Kurthöz; de ezek szerint lett közös gyerek is, őt láthattad.
Előzmény: Törölt nick (145)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.05 0 0 145
valamelyik nap néztem Ozzyt az emtívín, és volt benn Körtni meg Kurt féltesója. a csaj marha szép és rohadtul hasonlít Kurtre.
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.05 0 0 144
már 14 éve
AdamSavoy Creative Commons License 2008.03.20 0 0 143

cotcot.hu/024/cikk/kurt-cobain-converse-en

no comment :-/

jakobi Creative Commons License 2008.02.24 0 0 141
Jó hír: márciusban a "nagy diszkó" is leadja Az utolsó 24 óra sorozatot, csütörtökönként lesz, amennyire láttam, az első 3 részig nincs Cobain (Sid Vicious, Ann Nicole Smith, ha jól írom, ő talán valami modell, és... elfelejtettem a harmadikat.) Kurt ezek szerint stílszerűen áprilisra fog esni. 
Előzmény: Nicholas Cave (139)
AdamSavoy Creative Commons License 2008.02.22 0 0 140

hááát, gondolkodom, pörgetem, de nekem nem ugrik be ilyen...

a Clawfinger említett daláról viszont tudom, h az ezt éneklő kisgyerek a frontember vagy vmely másik zenekari tag kisfia/lánya volt. ez a lemez (use your brain) 1995-ben jelent meg.

Előzmény: Törölt nick (132)
Nicholas Cave Creative Commons License 2008.02.21 0 0 139
Sztem a film 8-9 részletben fent van a Youtubon.
Előzmény: Törölt nick (134)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.21 0 0 138
gen, a civil is a sima diszkoé. de eléggé külön utakon járhatnak, mert a magyar oldalukon nem is beszélnek róla, csak a nemzetközin.
Előzmény: jakobi (136)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.21 0 0 137

de ne tudd meg, hogy én mennyire megszívtam. december 23-án 3-szor leadták a civilesen. ugye nekem nincs diszkocivilem... kivéve, ha kódolatlan hétvége van. december 23-án meg az volt. és mikor jöttem rá? 22:15-kor, negyedórával a Cobain film vége után. hát nem volt könnyű elaludni:))

amúgy kapcsolgattam hétfőn, és akkor nekem megint volt civilem, tegnap meg nem volt, úgyhogy most nem bízok majd semmit a véletlenre, és vasárnap ott gubbasztok majd a tévé előtt. de azért jó lenne kikerülni a szerencse faktort, és valaki tényleg feltehetné majd.

Előzmény: jakobi (136)
jakobi Creative Commons License 2008.02.21 0 0 136
Csatlakozom a kéréshez, én is szeretném megnézni, de nincs olyan csatornám. A Discovery Civilization amúgy a Discovery Channelé? (ez esetben nekik is lehetne írni, hogy mutassák be a főkanálison is)
Előzmény: Törölt nick (134)
zsampi Creative Commons License 2008.02.20 0 0 135
Happy Birthday!

<a href="http://ie.youtube.com/watch?v=Ny4qKtLtfrI" target="_blank">Egyik kedvenc számom </a>
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.20 0 0 134

41.

A diszkovericivilizésonön vasárnap 3szor is leadják a "Kurt Cobain utolsó 48 órája" című dokumentum filmet. valaki nem tudná felvenni, és feltenni a netre? mármint, akinek van diszkoveri civilizációs izéje.

Törölt nick Creative Commons License 2008.02.14 0 0 133
Nekem is volna egy kérdésem: a boxsetten (WITH THE LIGHTS OUT) lévő 'I hate myself and I want to die' ugyanaz a változat, ami a BEAVIS & BUTTHEAD filmzene lemezen is szerepel?
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.06 0 0 131
The Cure sítlusú változatos, depresszív-érzelmes-félvidám-popszűrrealista dalokat.
Előzmény: Nicholas Cave (129)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.31 0 0 130
Brit-popot :-)))
Előzmény: Nicholas Cave (129)
Nicholas Cave Creative Commons License 2008.01.30 0 0 129
Szerintetek milyen zenét csinálna ma Kurt?
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.29 0 0 128

csak annak köszönhetem, h a Nirvana annyira beivódott a tudatomba, hogy egy vén róka vagyok. a mai fiatalok ( értsd: 20-22 és alatta) letöltenek 2-3 számot, és ennyi.

milyen jól hangzik...Nirvána...

persze arról nem tudnak h 94ben amikor öngyilkot kapott, a gimi sulijában csak nirvana dalokat adtunk egész nap a szünetekben. manapság olyan könnyű eljutni a nirvana-ba. igaz?

ez az mostani existum semmitmondó már.

 

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.16 0 0 127
Én a WITH THE LIGHTS OUT boxset folytatásának is örülnék...kiadhatnák azt a rengeteg elfekvő anyagot + a FECAL MATTER demókat is.
Előzmény: Törölt nick (126)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.02 0 0 126
Aláírást gyűjtünk amit szeretnénk elküldeni a Music TV-nek, hogy ha lehetséges adják ki a Nirvana Live and Loud koncert teljes videoanyagát, mint ahogy kiadták az Unplugged-ot is. Akit érdekel írjon.
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 125
Tudom...köszi!
Előzmény: jakobi (124)
jakobi Creative Commons License 2007.12.11 0 0 124
Megjelent!
Előzmény: Törölt nick (123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!