Egyébként nagyon rossz tapasztalataim vannak a magyar egészségüggyel kapcsolatban, az egész rendszert kellene alapjaiban megváltoztatni. Rosszul felszerelt kórházakban, minimálbéren dolgozó, albérletben nyomorgó nővérek és túlhajszolt, alulfizett orvosok. A nem versenyképes fizetést (pl egy feleannyit tanult kőműveshez viszonyítva) ellensúlyozandó kér/elfogad hálapénzt. Egy idő után kiégett, közönyös, fásult lesz, amit a betegek szívnak meg a legjobban.
Egy idő óta inkább magánrendelőkbe járok, aok legalább jól fel vannak szerelve, udvarias az orvos és korrektül kivizsgál. És előre tudom mennyi lesz a tarifa. De ez nem megoldás, mert emellett fizetem a rohadt sok pénzt a TBnek is. Legalább úgy működne, hogy amennyit megspórolok ezzel a TBnek azt nem kéne kifizetnem.
Múlt nyáron egy balesetben csúnyán megsérült a vállam. Az ügyeletes orvos úgy bánt velem, mint egy részeg csövessel aki vizsgálat közben le is hányja őt. Durván közölte velem, hogy valszeg megrándult a vállam, rakjam kendőbe a karom és pihentessem. Elmentem egy maszek dokihoz, aki ultrahangos vizsgálata alapján egy sebészhez irányított. Kiderült, hogy a porc kettétört, a csont beroppant és egy szalag elszakadt. Műteni kockázatos, teljes javulás nem várható. A sérülés eredményeként a jobb karomat csak részlegesen tudom használni, nagy terhet nem emelek vele, lendíteni, dobó mozdulatot végezni egyáltalán nem tudok. És erre mondta az ügyeletes, hogy semmi komoly... :-(
Rengeteg negatív tapasztalat, de ennek ellenére nem az orvosokra haragszom, hanem a vacak eü-re.
Köszönöm a hozzászólásod!
Szükség esetén normális betegnek (akivel normális viszonyom van) természetesen segítek, akkor is, ha nem lenne kötelességem és nem kérek érte pénzt. Majd lesz rá alkalom esetleg, hogy viszonozza, pl. autószerelő és ha lerobban a kocsim, akkor segít és nem fog megvágni. Ezek csak oda-vissza kölcsönösen működnek jól. Segítünk egymáson. Persze az az orvos, aki elkéri a hálapénzét (kiprovokálja), ne csodálkozzon, ha felkeresi később a beteget és jól megvágja őt az illető mester ember pl. gázszerelő stb.
Az orvos is emberből van, joga van pihenéshez, ahogy írtad. Még ahhoz is, hogy megigyon 1-2 üveg sört. Én is megittam 1-2 üveggel, aztán rájöttem, hogy ez nem vezet sehova, most már egyáltalán nem iszok, esetleg ritkán összejöveteleken. De ha innék mértékkel, akkor sem ítélhetne el ezért senki (természetesen nem munkaidőben, mert az nagyon durva !).
"Nem érdekel hogy a TB fizet-e vagy sem, mi oda befizettük a pénzünket, amiért jár az ellátás. Anyagi vitáitokat azzal a féllel rendezzétek, akivel az fennáll..."
elég demagóg szöveg...
Ezek szerint ha te nem közlekedsz az M5-ösön, mert Miskolcon laksz és nem szoktál arra járni, akkor semmi közöd az elcseszett koncesszióhoz? Semmi közöd a kidobott állami pénzekhez? ÉBRESZTŐ ember, a TB rosszul kezelt pénze nem a gonoszmanó doktorbácsiké, hanem az összes adófizetőé, így valszeg a tiéd is!
Emberkedni, kartöréssel fenyegetőzni a neten pedig elég szánalmas dolog...
Aki azt hiszi, hogy egy ünnepélyes keretek között elmondott sablonszöveg (ld. orvosi eskü) képessé teszi az orvost, hogy 0-24 órában készenlétben álljon az nőjön fel és kezdje használni az agyát! Semmiben nem különbözik a villanyszerelőtől vagy a favágótól; emberből van, aki a megélhetésért dolgozik, családja van, szórakozik, pihen munka után. Az elhivatottságot hagyjuk meg az ovisoknak. A villanyszerelő azért ment el abba a szakmunkásképzőbe tanulni, mert
1., a képességei/szorgalma nem tette lehetővé a továbbtanulást máshol
2., volt a családban villanyszerelő és tetszett neki a szakma
3., tudta, ebből meg fog tudni élni.
Orvosnak azért megy vki, mert
1., képességei és szorgalma lehetővé tették a továbbtanulást
2., érdekli a biológia, az állatvilág
3., van a családban orvos (aki nem tudja elrettenteni a pályától)
4., tudja, hogy meg fog tudni ebből élni (hiszen már a felvételi előtt is tudta, hogy a fizu mellett van némi hálapénz is...)
És ha a villanyszerelő szereti szombat ebéd után bekapni a 2 felest és három sört, akkor legyen szabad ezt megtenni az orvosnak is! Ugyanolyan ember ő is, nem robot. És ha ilyenkor becsenget vki a villanyszerelőhöz, hogy ugyanmár nézné meg a spájzban a világítás miért nem megy az elküldené az illetőt a retkes pics@ba. Jogos; lejárt a munkaideje.
Hofit egyszer egy benzinkutas ismerte fel tankolás közben, rámosolygott és odaszólt:
tessék már mondani egy viccet! Hofi visszaszólt: bocsi, de most nem dolgozom, vagy maga mikor látogatóba megy elkezdi tölteni a benzint a kredencbe?
Próbálj csak meg a jogásztól a buszmegállóban várakozva kérni egy jogi tanácsot! Csak mert az utcában lakik, és 5 éve rajta keresztül vetted a házat. Megadja a titkárnője számát, hogy kérj időpontot. Ennyi. Vagy az informatikust kapd le a strandon, hogy a laptopodra tegye fel a Winfost. Szerinted mit válaszolna? Pedig benne aztán van elhivatottság, kisgyerekkora óta ki nem teszi a lábát a lakásból, állandóan gép előtt ült és nyomogatta a gombokat. Semmi máshoz nem is ért, a feleségéhez akkor nyúlt utoljára mikor kijött a Win98. Álmában bitek és byte-ok pörögnek a szemei előtt... De gondolod becsöngethetsz hozzá hajnali 3-kor, mert lefagyott az XP-d????????????? Kötve hiszem.
Az orvos indokolatlan felkereséséről csak annyit, hogy rengeteg beteg este/éjszaka keresi fel az orvost olyan gondjával, ami nem akut, hanem már napok óta fennáll. (pl fáj a hátam egy hete, most untam meg...) Én még a sürgősségi esetre is azt mondom, nem a háziorvost kell vele megkeresni éjszaka. Hiszen kialvatlanul, esetleg az esti két sör hatása alatt nem biztos, hogy ugyanúgy sikerül neki a beavatkozás. És ha meghal a beteg ilyen esetben a hozzátartozók lesznek az elsők, akik beperlik az orvost műhiba miatt!
"...Az orvos az állami kórházban saját zsebére dolgozik, ez fusizás, kontárkodás. Szolgáltatást nyújt saját nevében, anélkül, hogy rendelkezne a szükséges engedélyekkel, személyi és tárgyi feltételekkel.
Nem csak az orvosi diploma+fehér köpeny szükséges a tevékenységhez. Ha valami rosszzul sikerül, akkor ki a felelös? a biztosító? a kórház? az orvos? a növér? vagy valaki más akit szintén privát alapon fizet meg a beteg? "
Ebben igazad van. Állami intézményban maszekolni, jogilag elég húzós. Elvileg, hiába hívja be valaki a fogadott orvosát ügyeletben, a privát orvosnak nem is lenne joga ellátni! Ezért is írtam már, hogy rossz ez a rendszer, tiszta viszonyokat kellene teremteni, leírni, hogy mi jár ingyen a plusz szolgáltatások meg fizetősek, de legálisan!!!
Viszont ha elvárom a fogadott orvosomtól, hogy rendelkezésre álljon, munkaidőn kívül is, akkor azt nekem kell megfizetni, nem a munkáltatónak. Ez munkajogilag aggályos. A munkaszerzödés része a munkaidö és a pihenöidö, meghatározott az, hogy a munkaidö vége és a következö munkaidö kezdete között mennyi szabad idö jár.
Valaki lefizeti az orvost, hogy ezt megszegje. Az illetö kap egy jobb ellátast, kiemelt figyelmet, az orvos ezzel megszegi az esküjét és munkaszerzödését, akadályozza, hogy az illetékes kollégája végezze a munkáját, a következö nap pedig kipihenetlenül kezdi a szolgálatát és akkor a többi páciens látja a kárát ennek.
Az orvos az állami kórházban saját zsebére dolgozik, ez fusizás, kontárkodás. Szolgáltatást nyújt saját nevében, anélkül, hogy rendelkezne a szükséges engedélyekkel, személyi és tárgyi feltételekkel.
Nem csak az orvosi diploma+fehér köpeny szükséges a tevékenységhez. Ha valami rosszzul sikerül, akkor ki a felelös? a biztosító? a kórház? az orvos? a növér? vagy valaki más akit szintén privát alapon fizet meg a beteg?
Az intézmény kell, hogy biztosítsa azt a biztonságot, hogy a páciens jól érezze ott magát.
A beteg ellátásáért az intézmény illetékes vezetöi felelösek, ök mutatkozzanak is be, de nem várható el, hogy mindenkivel ök foglalkozzanak, mutassák be a beosztottjaikat is.
"Süt a gyűlölet az orvosokkal szemben a hozzászólásodból. Biztos vannak negatív tapasztalataid. Ezt azokkal kell tisztázni és nem szerencsés általánosítani szerintem. Lenne néhány észrevételem a hozzászólásoddal kapcsolatban. "
- Mit szeressek rajtuk ?
""- Ez rám nem tartozik, van kamarátok, ott tessék panaszkodni. Én a TB-nél már leróttam a kezelés díját, amit 10.15 évente veszek igénybe. Szeretném én látni azt az orvost, aki a markát tartja ! Hamar törött karú orvos lesz és oszthatja a hálapénzt a kollégáknak."
Van kamaránk, ez igaz. Eddig a kamara nem tett semmit az érdekünkben, viszont minden orvos számára kötelező a kamarai tagság és persze kötelező a tagdíjat fizetni. Talán, ez változni fog és megváltozik a kamara hozzáállása a problémákhoz. Mint már írtam, én NEM tartom a markom, így az én kezemen nem fogsz okozni 8 napon túl gyógyuló sérülést. "
- A kamarátok haszontalanságáról ti tehettek. A betegek nem. Téma maradhat a szakmai berkekben.
""- Tessék befáradni a TB-be és elkérni a jussotokat, de a kezeléseket megtagadni már csak az esküdözésetek miatt sincs jogotok. "
Na ezt te sem gondolod komolyan. Hova fáradjak be a jussomért? Gondolod, hogy kiadná valaki? A homlokára csapna és sűrű bocsánatkérések közepette kifizetnék az elmaradt jussomat? Az esküre kár hivatkozni. Akit érdekel az ókori és a jelenlegi orvosi eskü, bemásolok ide egy linket:
http://www.drinfo.hu/9801/18.html
Az eskünek én nem sok jelentőséget tulajdonítok. Vannak általános erkölcsi értékek, azokat vagy betartja valaki vagy nem. Pl. az esküvő is valahol egy esküről szól, mégis sok a rossz házasság, a válás. Nem arról szól az orvosi eskü, hogy mindenkit köteles az ember ingyen meggyógyítani. Van egészségügyi törvény, szannak szakmai szabályok, ha ezeket egy orvos megszegi, akkor felelősségre vonható, de a bíróságon nem az orvosi esküt szedik elő. Remélem, érthető, mire gondolok.
Ki akar kezeléseket megtagadni? Ezt egyébként nem tudom, mivel kapcsolatban írtad ! "
- Nem érdekel hogy a TB fizet-e vagy sem, mi oda befizettük a pénzünket, amiért jár az ellátás. Anyagi vitáitokat azzal a féllel rendezzétek, akivel az fennáll.
""- A bankszféra kitermeli a saját béralapját. Az egészségügy is beszedi a TB-t. Tessék megkeresni a felelősöket, akik lenyúlják amit befizettünk."
A bankokat konszolidálták, magyarul beléjük tömött az állam irdatlanul sok pénzt. Pl. a Postabankot asszem 200 milliárdért szedte rendbe, majd a feléért adta el!!! Mindezt mindannyiunk pénzéből. "
- Nem tudom. Ezek pénzmosodák. Normális bankba egy fillért sem nyomott a magyar kormány (én kettőben is dolgoztam) és mégis jó fizetéseket adtak.
""- Menj el villanyszerelőnek és rájössz a pályaelhagyásra. "
Még fiatal vagyok. Ha a pénz lenne a fontos, hidd el, már rég otthagytam volna az orvosi hivatást. Majd 10 éve végeztem, akkor az egyik évfolyamtársam sertéseket kezdett tenyészteni, azóta sem vett fel fehér köpenyt. Ezen akkor megdöbbentem. Az utóbbi években a friss végzős orvosok több 10%-a (pontos adatot nem tudok fejből, de nagy számról van szó)eleve nem betegek gyógyításával kezd foglalkozni, hanem szerez egy másik diplomát (jogi, közgazdász), elmegy gyógyszercégekhez orvoslátogatónak vagy kimegy nyugatra. Egyébként tudok villanyt szerelni, nem ijedek meg a munkától. "
- Akkor ha kevés a pénzed fusizz, mint 2-4 millió másik. A főállásod után.
""- Az igazság az, hogy én nagyon felháborodtam a henteseken, akik felháborodtak azon, hogy az emberek nem akarják kétszer kifizetni az egyszeri szolgáltatást, hogy erről beszélnek. Nem az oldalt kellett volna bezárni, hanem néhány orvost kizárni a kamarából és a kamrából ! Lenne mindjárt rend és fegyelem. Más szakmák képviselői is sírhatnának és szivathatnák az "ügyfeleiket", de nem teszik. Undorító ahogy visszaélnek az orvosok a helyzettel ! Akiről kiderül hogy kötelezően kéri, azt hasonló helyzetbe hoznám és olyan összeget követelnék tőle, hogy a kis családja ktgvetése megérezze bizony ! Egy jó elkalapálás, az kell az orvosoknak, nem fizetésemelés. Mostantól ez a meggyőződésem. "
Remélem nem az orvosokat nevezed hentesnek. Ha igen, abból az következik, hogy te állat vagy, mivel a hentesek állatokat trancsíroznak.
A markukat tartó orvosokat én is kizárnám a kamarából, ebben egyetértek veled, de ezzel egyidőben rendezném a maradék rendes orvos fizetését. Az elvem az, hogy tisztességes fizetésért várható tisztességes munka, ilyen esetben már felelősségre vonhatók az orvosok, ha valamit nem korrektül látnak el vagy netán plusz pénzt kérnek a betegtől. "
- Én bizony egy vadállat vagyok mostantól. Az orvos doktorok felé legalábbis ez az interface fog látszani. Hálapénzre ne számítson egy sem, viszont a negatív hálám az kéznél lesz.
Ez a forum nem Rolad es a hozzad hasonlo tisztesseges orvosokrol szol, hanem azokrol, akik leszedik a betegeket, es raadasul nem nyujtanak semmit cserebe. Szinte nincs olyan ember, akinek ne lenne rossz elmenye sajnos.
Mindenki ismeri a mo-i lehetetlen helyzetet, a burokraciat, az orvosok/növerek/... megalazoan alacsony beret. Megkockaztatom, meg azzal sem lenne az embereknek baja, ha az orvos elfogadja a halapenzt, viszont ami bicskanyitogato, az az, hogy egyesek egyenesen elvarjak es közben nem is törödnek a beteggel.
Ezen csak az emberek tudnak valtoztatni. A halapenzt altalaban nem a raszorulo orvos kapja/keri, hanem a jol fizetett gorek.
(Ha jol emlexem, te is irtad, hogy a halapenzek 90%-at az orvosok 10%-a rakja zsebre.) No, ez az, amin valtoztatni kellene, ha mar magat a halapenzt, mint fogalmat nem lehet kiirtani a köztudatbol.
"...Előfordult,hogy a beteg napokig szenvedett, saját költségére vitette be magát a korházba, mert egy injekciót sem kapott, amikor éppen szüksége lett volna rá és később csak rosszabodott az állapota. De olyan is volt,aki meghalt. "
Valaki hibázott ezekben az esetekben.
1. Ha munkaidőben hívták a háziorvost és nem látta el, akkor a háziorvos vétke
2. Ha nem szóltak időben, akkor ez a beteg vagy a családja hibája
3. Ha ügyeleti időben szóltak, akkor az ügyelet hibázott
Tudni kell, hogy nem vagyunk egyformák. Vannak betegek, akik minden apró probléma miatt orvoshoz fordulnak állandóan. Vannak olyanok is, akik sokáig tűrnek, szenvednek és sokszor későn fordulnak segítségért.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy betegség , rosszullét esetén kihez lehet fordulni. Legyen meg a háziorvos mobilszáma és legyen meg az ügyelet telefonszáma is már eleve. Ne kelljen kapkodni, ha baj van. Ha orvosért telefonál az ember, ne csak azt mondja, hogy rosszul van, mert ez bármit takarhat. Pontosabban tudni kell, hogy mi történt a beteggel. Pl. ha eszméletvesztése van, akkor azonnal rohanni kell a beteghez. De ha 37,2 C a hőemelkedése, akkor semmi baj nem lesz, ha pl. csak 2 óra múlva látja orvos. Tehát sok múlik azon, hogy minél pontosabban meghatározzuk a hívás okát. Ha rosszabbodik a beteg állapota és nem az orvos (az ügyelet), akkor nyugodtan be lehet szólni ismét.
A gyerek ellátás az én falumban is probléma. A felnőttekhez kijön az ügyeletes kocsi, de a gyerekeket be kell vinni a városba (20 km). Sok embernek nincs autója, kénytelen buszozni, de a buszmenetrend elég rossz. Tudni kell, hogy törvényileg megszüntették a készenléti ügyeletet országosan (tehát az otthon ülős jóságos doktorbácsi hívását éjjel-nappal). Központi ügyeleteket kell szervezni, ott biztosítani kell sofőrt, asszisztenst, terepjárót és váltott személyzetet. Erre nyilvánvalóan nem képesek a kistelepülések. Ezért csatlakoznak a városi ügyeletekhez. Mindenütt záros határidőn belül központi ügyeletet vezetnek be. Ettől kezdve a háziorvosok nem vonhatók felelősségre, ha nem elérhetők éjszaka vagy hétvégén. Mikor ezt bevezették a falumban 2 áve, mérgesek voltak az emberek, azt tapasztalták, hogy addig éjjel-nappal a doktornak lehetett szólni, ezentúl meg be kell szólni a városba az ügyeletre és majd kijönnek. Nem a jól ismert orvos jön ki, hanem idegenek. Hosszabb időbe tellett, amíg megértették az emberek, hogy ezt nem én változtattam meg, hanem hoztak egy olyan törvényt az ügyeletről, amit be kell tartani, nincs mese.
Sőt, az az érdekes helyzet van, hogy ettől kezdve a háziorvos (aki már nem ügyel állandóan) már nem is utalhatna be beteget kórházba ügyeleti időben, mert arra már nincs ÁNTSZ engedélye. Minden egészségügyi tevékenységhez ÁNTSZ engedély kell, az ügyelethez is, de azt ugyebár a központi ügyelet kapta meg. Kellemetlen helyzetbe kerülhet az ügyeletben megkeresett háziorvos, ha intézkedik. Ha nem küldi be a beteget (ha megtalálták és megnézte a beteget), akkor azért szedhetik elő, ha beküldi, akkor meg azért, mert erre nem is volt engedélye. Persze ennek akkor van jelentősége, ha valami probléma történik és kivizsgálják a történteket.
Én 2 esetben látom el a beteget ügyeletben, annak ellenére, hogy nem lenne kötelességem:
1. Komoly baja van (eszméletvesztés, fullad, vérzik stb.)
2. Ha rendes, normális betegről van szó (nem attól függ, hogy ad e hálapénzt !!!). Tehát akivel normális emberi kapcsolat alakul ki az idő folyamán, annak segítek ügyeletben is. Akivel nem ilyen a viszony, annak marad az ügyelet.
pontosan! Az ügyelet azonban sok helyen hiányos. Én körzetileg vidékre tartozom,de a munkám a hét nagy részében egy nagyvársoba szólit, olyankor ott élek.Igy ott nekem van korrekt ellátásom,ha kell, még beutalót sem kérnek, mert ez egy nagyszerű város...!
De : a kicsi kis falumban egy házi orvos van, az is ugy jár ki egy közeli kis városból és bizony nagyon sokszor lett volna szükség rá. Amellett hogy ő egy nagyszerű ember, még sem itt lakik, azaz munkaidő után ő szépen hazamegy. Előfordult,hogy a beteg napokig szenvedett, saját költségére vitette be magát a korházba, mert egy injekciót sem kapott, amikor éppen szüksége lett volna rá és később csak rosszabodott az állapota. De olyan is volt,aki meghalt.
Sürgősségi ellátás biztosítása szintúgy nem adott, ha a foga fáj hétvégén, hát pusztuljon bele... Ez nem a 21. század!
Nem tudom miről beszéltek! Én egy kis faluban élek, de szó nincs arról, hogy a háziorvos kijönne hozzám bármiért is. Van ügyelet, aztán osszam be. Hozzám legalább kijön az ügyeletes orvos. A gyerekekhez nem jön ki. Ez a szabály!
Be kell vinni a városba, ha beteg, ott van ügyelet, és 20 km az egész. Van autóm vagy nincs, az az én dolgom.
De például fülészet ügyelet nincs is gyerekeknek, csak felnötteknek. Ha például nem lenne fülész ismerősöm, akár két napig is szenvedne a gyerek, ha hétvégén fájdul meg a füle.
Szóval ez már más világ! Ideje felébredni. A jóságos öreg doktorbácsik ideje lejárt.
Szerintem nagyon bölcsen szóltál!!!!
Csak ez lehet megoldás. Ugyanis, hiába keresnének jól az orvosok, akkor is lenne köztük jó, és rossz. Ki akarna a rossz kezébe kerülni?
(persze akinek az egyik jó, lehet a másiknak az rossz) És én akkor sem szeretnék az ügyeletes orvosnál szülni, ha az a világ legjobb orvosa. Egyszerűen azért, mert nem bíznék benne.
Márpedig a legféltettebb kincsem életét bízom rá.
Viszont ha elvárom a fogadott orvosomtól, hogy rendelkezésre álljon, munkaidőn kívül is, akkor azt nekem kell megfizetni, nem a munkáltatónak.
Mondjuk, én öt gyereket szültem, de tőlem orvos még pénzt nem kért. Szülés után én adtam, amennyit gondoltam. És ők, két orvosom volt, tökéletesen, teljes odaadással elláttak, pedig nem tudták előre, hogy adok-e valamit.
Elofordulhat, hogy valamilyen nyavaja este vagy ejjel jon elo, es napkozben eleg jol erzi magat a beteg.
Egyreszt a segitsegnyujtas elmulasztasat bunteti a torveny ezert kenytelen az orvos beavatkozni.
Masreszt ne keruljon a paciens abba a helyzetbe, hogy egy bizonyos orvosnak legyen kiszolgaltatott, hanem biztos lehessen abban is, hogy a helyettes vagy az ugyeletes is megfeleloen el tudja latni.
Jo, ha az orvos kipihenten kezdi kovetkezo nap a szolgalatat. Ezert szervezik az ugyeletet. Az ugyelet videken gyakran csak autoval megkozelitheteto (vagy loval akinek az meg van), vagy orakat lehet varni, amig megerkezik az orvos.
A pihenést valóban nem lehet kiváltani anyagiakkal, ebben egyetértek. De én csak azt akarom mondani, hogy a betegek/paciensek egyértelműen azért fordulnak hozzád akár késő este,vagy éjjel olyan panaszokkal, amit talán nem a sürgősségi "osztrályba" lehet sorolni, mert bizalommal vannak feléd, tehát az ő számukra te fogodzkodó vagy. És ezt neked annak idején vállalnod kellet. Mert ha belegondolunk, minden ember akkor megy orvoshoz, ha baj van.Vagy nem? Ez egyszerűen erkölcsi kérdés de feladat is egyben.
Jó pihenést mindenkinek.
-hajnali 3-kor jön 18 éves srác azzal, hogy odaszart a szoba közepére otthon és azt kérdezi, hogy ez probléma-e?
-este 10-kor hívnak beteghez, mert már 2 hónapja fáj a lába
Nem sorolom, de tudnám. Soha nem az igazi betegekkel van a probléma, hanem a problémás betegekkel. Az indokolatlan hívásokkal. És ezekből van bőven, bármilyen hihetetlen.
Az igazi rosszulléteket normális orvos természetesen ellátja akár nappal, akár éjjel pénz nélkül.
Mindenkinek szüksége van pihenésre. Ezt ugye elfogadod? A probléma az, hogy elvárják, hogy a háziorvos éjjel nappal a rendelkezésére álljon a betegnek. Ez nem működik hosszú távon. Mi is emberből vagyunk. Évekig lehet ezt csinálni, de évtizedekig semmiképp. Erre rámehet az orvos vagy alkoholista lesz, vagy rámehet a családja, mert nincs rá elég ideje és energiája. Ez sem szerencsés. Én úgy gondolom, hogy az orvos munkaidejében rendes fizetésért lássa el tisztességesen a betegeket, munkaidőn kívül meg pihenje ki magát. A többi szakmával kapcsolatban is ez a véleményem. Persze adódnak rosszullétek, ezeket ellátja az orvos, de alapvetően pihenjen, hogy másnap tudjon gyógyítani pihenten. Ez közös érdek szerintem. Ezért változott meg a véleményem , amit a nagymamámról írtam. Hosszú éveken keresztül nem lehet éjjel-nappal leakasztani a szögről egyetlen orvost sem , sem sok pénzért sem irdatlan sok pénzért. Ez nem megfizethető. Az orvos ember, nem Supermen. Nem tud repülni és még több fogyatékossága is van, hasonlóan a többi emberhez.
"ő nagyon morgott, hogy megzavartam hétvégén. Haragudtam az orvosra, hogy miért nem képes kijönni. Most már más a véleményem"
Ez az én szememben elég nagy gáz...
"A probléma az, hogyha a beteg visszaél ezzel és indokolatlanul igénybe veszi ilyenkor az orvost. "
Ha kérhetlek ezt fejtsd ki részletesebben, mit jelent az indokolatlanul.Igazán kiváncsi vagyok.
Indokolatlanul nem keres fel senki egy orvost, csupán bizalomból...szerintem.
"A szolgáltatást nem a doktor nyújtja részedre, hanem a munkáltatója, az állam vagy az önkormányzat, mint jogi személy. Kivéve ha magánkórházba mész, de nyilván nem erröl van szó."
Szerintem a szolgáltatást az orvos nyújtja személyesen, nem egy bizonyos jogi személy. A probléma az, hogy magánrendelésfélét végez az orvos állami intézményben munkaidőben közalkalmazottként.
Egyébként van sok betarthatatlan egészségügyi törvény. Pl nem lenne kötelezhető túlmunkára az orvos, elvileg ügyelet után pihenőnap járna. De akkor ki látná el a munkát másnap. Egyszerűen nincs elég orvos már most sem a pihenőidő kiadásához. És ez kit érdekel? Ha fáradtam hibát követ el másnap, akkor azonnal a címlapra kerül az ügy. A sofőröknek, pl a mentőszolgálatnál is (nem is beszélve a kamionosokról pl. ) tilos egy bizonyos időtartamon túl egyfolytában dolgozni. Ott miért tartatja be ezt a szabályt az állam? Sofőrnek muszály pihentnek lenni, az orvos nyugodtan elfáradhat...
Tisztázni kellene, hogy melyek azok az egészségügyi szolgáltatások, amik ingyenesek a magyar polgár részére és mik azok, amikért fizetni kell. Ha fizetni kell, akkor mennyi a tarifa. Pl. ingyenesen bárki bemehet szülni, éjjel nappal és az éppen ügyeletes levezeti a szülést. Ha valaki ragaszkodik a saját orvosához, annak ára van, amiért éjjel nappal rendelkezésre áll a privátul választott orvos. Ezt kifizeti az orvosnak hivatalosan, erről számlát kap és ezt a beteg elszámolhatná utólag a kiegészítő biztosítójánál, ha van neki ilyen. Az orvos a tiszteletdíj után meg adózna szépen. Amilyen plusz költésget jelent ez a kórháznak, ezt is szépen leszámlázzák a betegnek, pl. 1 ágyas betegszoba, TV, menüből választható ételek. Tehát lenne egy alap ingyenes szolgáltatás, az ezen felülinek meg ára lenne, de nem dugipénz formájában és atarifák ismertek lennének. Szerintem jobb lenne a mostani gyakorlatnál.
Őszintén szólva én nem értem a problémát.
Ha én vagyok a beteg:
Azért adok lóvét, hogy ne egy alkesz ügyeletes (ez a mai magyar EÜ) műtsön meg.
Ha előre kérne és megzsarol, akkor feljelentem!
Hogy miért kell extra pénzt fizetni a minőségi szolgáltatásért? Mert külföldön 10× ennyi a fizetésük, így ingyé, csak minősíthetetlen ellátást kap az ember....
Ez nem rossz helyzet, ez A HELYZET!
A szolgáltatást nem a doktor nyújtja részedre, hanem a munkáltatója, az állam vagy az önkormányzat, mint jogi személy. Kivéve ha magánkórházba mész, de nyilván nem erröl van szó.
Ezért az ellenszolgáltatás is a munkáltatót illeti meg.
A dolgozó azonban nem adja le a kapott ellenértéket, hanem elteszi magának.
A kórház személyi és tárgyi felszereltsége nem lesz jobb.
Idézlek:
"...A háziorvos legyen mindig kész arra, hogy a betegek hozzá fordulnak. Bármikor. Segitse, figyeljen rá, támogassa. Képezze magát, legyen nyitott. "
Lehet, hogy népszerütlen, de azt nem tudom elfogadni, hogy az év 365 napjában, a nap 24 órájában a háziorvosnak a beteg rendelkezésére kell állni. Ebből vannak konfliktusok. Az orvos is ember, nekünk is szükségünk van pihenésre, hogy másnap frissen, kellő odafigyeléssel tudjunk foglalkozni a betegekkel. Mikor kicsi voltam és rosszul lett a nagymamám a hétvégén, elküldtek az akkor még körzeti orvoshoz és ő nagyon morgott, hogy megzavartam hétvégén. Haragudtam az orvosra, hogy miért nem képes kijönni. Most már más a véleményem. Mindenkinek szüksége van pihenésre, sürgős esetekre ott van az ügyelet. Ha gond van az ügyeleti ellátással, azt kell rendbehozni. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy ha a falumban valaki rosszul van, nem látnám el ügyeleti időben, igyekszik az ember segíteni. A probléma az, hogyha a beteg visszaél ezzel és indokolatlanul igénybe veszi ilyenkor az orvost. Persze az is gond, ha az orvos visszaél a beteg kiszolgáltatott helyzetével. Azt is elitélem. Családtagjaim révén volt kapcsolatom a beteg oldalról az egészségüggyel és sok a negatív tapasztalatom sajnos! Hálapénzt is adtam és tőlem is elfogadták kollégák többször. No comment. De nem lehet általánosítani, ismerek sok rendes orvost is, akiket ez a téma bánt.
Sok mindenben igazat adok neked. Bizony én sem tudom, hohy hova tűnik a sok TB járulék, átláthatatlan a helyzet. De azt sem tudjuk, hogy hova tűnik a sok adó, ami terheli az üzemanyagokat és amiért olyan drága a benzin. Ha legalább lenne sok szép (és esetleg ingyenes) autópályánk...
Sok gyógyszert szed a magyar ember, ez biztos. Lenne más megoldás is sok esetben, a mentalitáson kellene változtatni a betegek és az ezeket felíró orvosok részéről is. Sok felesleges vizsgálatot is elvégeznek, amik mind jelentős költséget képviselnek. Ennek több oka van. Egyrészt az orvos egyre jobban fél, hogy feljelenti a beteg és inkább több vizsgálatra küldi, hogy ne legyen támadható. Másrészt a rendelők és a kórházak az egészségbiztosítótól attól függ, hogy mennyi pénzt kapnak, hogy milyen tevékenységeket jelentenek a TB felé. Tehát minden tevékenységnek megvan forintban kifejezett ára (pl mellkas röntgen). Ezek többségéért nem ad annyit a TB, amennyi valóban fedezné a kiadásokat. Ennek következtében a fennmaradásuk érdekében csalnak az intézetek. Mit értek ezalatt? Biztos jónéhányotoknak feltűnt, hogy mikor megjelent egy szakrendelésen, a leleten jópár tevékenység fel van tüntetve, aminek a felét sem végezték el. Többet könyvelnek el, hogy fedezzék a valós kiadásaikat. Szinte az összes intézmény rákényszerül erre. Szerintem korrektül meg kellene fizetni a tevékenységeket, aki csak ezek után is, azt meg meg kell büntetni. Látható, hogy minden szintes zavaros a helyzet.
Sok ember rengeteg TB-t fizet, aztán alig jelent költséget az államnak, mások meg alig vagy semmit dolgoztak az életük során önhibájukból (most nem a valódi betegekre gondolok), mégis mindenféle vizsgálatokra mennek, zabáljáj a drága gyógyszereket, mindezt mindannyiunk pénzéből. Erről is lehetne vitatkozni, hogy ez igazságos e?
Ne haragudj, de én is ugy érzem,hogy TE nem érted, hogy én mit akarok mondani. Ettől függetlenül eszmecseréről van szó és ez már magában pozitiv és semmiképp sem az anyázást jelenti.
Mi az,hogy nem tünök túl nyiltnak???
Én nem csak háziorvosokra gondoltam. Hanem Orvosokra. Ugy globálisan. Azokra, akik elhivatottságnak tekintik a pályát. Mert igenis, orvosnak lenni, több,mint foglalkozás. Az emberek egészségével nap mint nap közel lenni, annak alalkulásában résztvenni, igen is nagyobb felelősséggel, súllyal jár,mint bármi más a világon.
A háziorvos legyen mindig kész arra, hogy a betegek hozzá fordulnak. Bármikor. Segitse, figyeljen rá, támogassa. Képezze magát, legyen nyitott.
Ajánlom neked John Knittel: El Hakim cimű könyvét. Abban minden meg van fogalmazva, amit neked tudnod kell. Én ezt a könyvet ajándékoztam tavaly nyáron annak a sebész orvosnak, aki egy korházban alkalmazott, és a térdemet kezelte. Ő minden tekintetben egy intelligens, önzetlen, elhivatott, jólképzett és rendkivül humánus ember. Azért ajándékoztam neki, mert ráismertem, amikor olvastam a könyvet. Örült neki...
csak néhány gondolat:
nem tudom hova tünik el a pénz amit befizetünk,én nem járok már szinte egy évtizede orvoshoz,még a körzetihez sem,így tiszta nyereség amit tőlem levonnak.biztos vagyok benne,hogy sok felesleges pénzt kidobnak pl a gyogyszertámogatásra.ha kicsit fáj a fejed már rögtön bekapsz egy pirulát,ha máshol érzel valamit egy másikat.én évek óta semmit nem szedek ,és igy is megvagyok.nem használom feleslegesen az állam,vagyis az én pénzemet.
az tényleg igaz,hogy fertelmes álapotok uralkodnak a korházakban,és még ezért zsebből fizessünk is.a barátom most volt mesélte,hogy az étel ehetetlen,a wcn nem lehetett leülni,hanem egy jéghideg csőbe kellet kapaszkodni télvíz idején,és amíg nem adott pénzt mindenkinek nem is foglalkoztak vele.
asszem a hálapénz elnevezés is hibás ,mivel már elöre elvárják az embertől.aztán mivel már zsebben a zseton senkinek nem érdeke,hogy tegyen is érte valamit.ha azért kapná,mert jól dolgozott lenne értelme neki.
az esküről meg annyit,hogy az élet védelme címén erős ellenállásba ütközik az eutanázia,közben meg a korházakban akár meg is dögölhet az ember olyan állapotok vannak,vagy ne adj isten slendrián az orvos a kezelés közben.
a helyzet nem biztos,hoyg magától megváltozik valamit mindegyik fél részéről tenni kéne.
egyrészt szigórubban kéne ellenőrizni az orvosok munkáját,és ,ha a páciens nincs megelégedve akár írásos panasszal is élhessen.legyen egy bizottság,vagy valami ami ezeket ellenőrzi.
az orvosok meg merjenek sztrájkolni,mert ebben az országban nincs hagyománya az érdekérvényesítésnek,és így marad az a feudális viszony ami a betegek meg az orvosok közt mérgezi a levegőt.
az orvos sem isten,hanem egy szakma képviselője ,akár a bolti eladó,egy mérnök.
Ebben van igazság. A diktátorok sem mondtak le soha önként a hatalmukról. Abban az esetben, ha a fiatal nemzedék inkább elhagyja a pályát vagy kivándorol, akkor majd nem lesz aki elvégezze a kuli munkát a kórházakban. Akkor csak változik valami, én ebben bízok. Mert ez így nem maradhat sokáig. Lehet tatarozgatni kívülről az egészségügyet, de belülről már rohad rendesen.
OK.
Azért vagyok róla meggyőződve hogy nem változik majd,mert az a10% nem fog lemondani az iszonyat nagy pénzeiről.
Márcsak azért sem mert sokat vártak,dolgoztak, tanultak,helyezkedtek,segget nyaltak mire bepozicionálták magukat oda.
És ha ők majd ki is halnak átveszi a helyüket a második vonal akik meg szintén nem mondanak le arról amiért törtettek.
Tehát a változás az a betegek jó része(azé nem aki megtudja fizetni a pénzeket) és a másik 90%-nyi (de valójában kevesebb 2.ik vonal ugye) orvos érdekel lenne.
Hát ez kevés.
Úgy látom, nem sikerült megértened, mit akartam mondani. NEM ATTÓL FÜGG, HOGY VALAKIBŐL MILYEN ORVOS LESZ, HOGY MILYEN SZÉPEN MONDTA ÜNNEPLŐBE ÖLTÖZVE AZ ESKÜT ! Ha ezt nem érted, meg, nincs miről eszmét cserélnünk. Kár anyázni szerintem.
Én legalább idejöttem hozzátok és leírtam őszintén a véleményem. Nem tűntök túl nyíltnak.
Minden szakma, hivatás belülről bizony másként fest, mint egy kívülálló látja. Pl. írd le néhány mondatban, hogy szerinted mi egy háziorvos feladata, mit kell megtennie nap mint nap ! Megköszönném !