Keresés

Részletes keresés

Zitka Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4325

:-DDDDDDD

Én meg azt figyeltem, hogy mennyire hangsúlyozta SJ, hogy margarinnal keverjük össze az olajbogyót, fokhagymát, stb. (vasárnapi műsor), de ha közelről mutatták, teljesen nyilvánvalóan vajjal dolgozott. Szerintem legalábbis....

Előzmény: chilii (4323)
florentine Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4324

Te jószagú málnabokor! Tényleg ez a címe??????

Mennyi pénzt kapott a címet kitaláló? Mert én feléért is vállalnék hasonlót!

Előzmény: Tereza (4320)
chilii Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4323
és akkor most ki nyomkodja a fokhagymakrémes tubust???
Előzmény: komórka (4322)
komórka Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4322
Én csak vasárnap néztem. Libamájas valami volt, hát az nálunk nem aktuális:D A Buday teljesen kiszállt.
Előzmény: quantum (4321)
quantum Creative Commons License 2008.03.11 0 0 4321
Tegnap és ma melyik recepteket ismételték? (Ha még nézi valaki....)
Tereza Creative Commons License 2008.03.07 0 0 4320

Budaynak új műsora indul most szombaton az M1-en "Most a Buday!" címen.

Egyes források szerint fél 12-kor, a Színes RTV  szerint 12.05-kor.

komórka Creative Commons License 2008.03.06 0 0 4319
Nekem abc sorrendben vannak a receptek a Buday-hoz oda van irva majd a Buday. Majd rákeresek.
Előzmény: Szonja8 (4318)
Szonja8 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 4318
Ez a baj, hogy nem emlékszem. És arra sem pontosan, hogy mik voltak benne. Hús zöldségek, méz, és valamilyen zöldfűszeres tészta... Na ezzel sokra nem mész :-) De a párom utána egyfolytában mondogatta, hogy ez miylen jó volt, ilyet majd csináljunk.. Megpróbálom majd a teletexten, nem tudom azt frissítik-e még.
Előzmény: komórka (4317)
komórka Creative Commons License 2008.03.06 0 0 4317
Mi volt a neve, nem emlékszel rá, mert igy hogy tésztás, nem tudom visszakeresni.
Előzmény: Szonja8 (4316)
Szonja8 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 4316
A múlt vasárnapi (március 2) Buday recept nincs meg valakinek? Nagyon guszta tésztás ételt csinált, de a részleteket nem jegyeztem meg. Az interneten nincs fent sajnos a recept, sőt úgy látom nem is nagyon frissítgetik az oldalt.
Előre is köszi!
komórka Creative Commons License 2008.03.06 0 0 4315
A Stahl honlapjáról, már többen kérték, most valaki föltette:
SVÉD MANDULATORTA
(IKEA)
Hozzávalók:80 g törtmanduladarabkák, 4 nagy tojás, 250 g darált mandula, 250
g kristálycukor, 150 ml tejszín 220g vaj (nem margarin!!!), 30 g porcukor
Elkészítés:
Feltörjük a tojást, a sárgáját félretesszük. A tört
manduladarabkákat egy serpenyőben kevés cukorral aranybarnára sütjük,
félretesszük.
Alap:
A fehérjét nagyon sűrű habbá verjük fel, miközben 150 g cukrot adagolunk lassan
hozzá.
A darált mandulát lassan hozzákeverjük és a pépet egy
sütőpapírral kiterített tortaformába töltjük (ne zsírozzuk ki a formát!!!). 200
fokon kb. 20 percig sütjük. Majd hűlni hagyjuk. A kész alapot sütőpapír nélkül
helyezzük a tortaformába.
Krém:
A tojássárgáját, tejszínt és a maradék kristálycukrot egy
fazékban gyenge tűzön kavargatjuk és felverjük, amíg a krém sűrűn folyó nem
lesz. Ne főzzük vagy forraljuk! Vegyük le a tűzhelyről majd lassan kisebb
darabokban kevergessük bele a vajat amíg teljesen bele nem olvad. Még pár
percig kevergessük amíg a krém már csak langyos.
A krémet a tortaformába, a tortaalapra ráhelyezzük, tört
manduladarabkákkal megszórjuk és a hűtőbe tesszük pár órára.
Megjegyzés, egy kicsivel több liszt kell a krémbe.

komórka Creative Commons License 2008.03.04 0 0 4314
Hát ez már volt. Friss vagy konzerv barackból csinálja. Jobb persze a friss, dehát nincs még szezonja!
Előzmény: Tereza (4313)
Tereza Creative Commons License 2008.03.03 0 0 4313

Nem tudom, volt-e róla szó, hogy mától újból elindult a reggeli Stahl konyhája.

Ma kb. 9.45-kor volt : Házi barackos lepény.  Hogy ez új, vagy régi, azt nem tudom, én még nem láttam.

t3v3d3s Creative Commons License 2008.02.27 0 0 4312
nekem újabban az is elég, ha félévente beleolvasok ebbe a topikba :) ilyen intervallumokban sem maradok le semmiről.
Előzmény: VKOrsi (4304)
Zitka Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4311

Csak hevenyészett :-) fordítás.

Cannoli

Hozzávalók:
70g vaj
250g porcukor
4 tojásfehérje
60g liszt
190g durvára őrölt dió
1 kk. vanília kivonat

A töltelékhez
300g Mascarpone
3 ek. Brandy
20g díszítőcukor

Vaj megolvaszt.

cukor + tojásfehérje összekever (nem kell habbá verni), + liszt is belemegy. 5 p. keverés. Olvasztott vaj óvatosan hozzákever. Utána a dió és a vanília is. A keveréket legalább 2 órára hűtőbe tenni.

A Mascarpone + cukor összekever, végén a brandy is belemegy. Szintén hűtő.

Sütő előmelegít 180 fokra. Tepsik sütőpapírral előkészítve, 3 v. 4.

A diós keverékből tegyünk egy nagykanállal a sütőpapírra, és kenjük el jó vékonyra. kb. 7-8 cm átmérőjü köröket készítsünk így.

8-10 percig süssük, aztán még melegen, azonnal tekerjük fel egy fakanál nyelére. Süssük meg az összes anyagot.

Ha kihűltek a cannolik,  mascarpone krémmel töltsük meg őket (habzsák).  

Előzmény: bmari62 (4308)
Zitka Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4310

:-)))

Pedig ezt kivételesen nem is a microplane csodareszelőjével csinálta.

Előzmény: TTAMAS (4309)
TTAMAS Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4309

"reszeljük  a hagymát, mert úgy nem fakaszt könnyekre".

nyilván a reszelőgyár szponzorálta.

Előzmény: Zitka (4305)
bmari62 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4308

Szia!!!

Nagyon jónak tünik ez a recept.....ha már így felcsigáztál.....beírnád a fordítását??????Nagyon megköszönném...

Előzmény: Zitka (4307)
Zitka Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4307

Az jutott eszembe, hogy biztos megvett akcióban :-) egy karton sütőtökös bébiételt, amit Hannácska nem evett meg.  Kényszerhasznosítás. :-))

OFF: Viszont utána kárpótoltam magam Giorgioval :-), desszertnek ezt készített:

http://uktv.co.uk/food/recipe/aid/511744

Előzmény: VKOrsi (4306)
VKOrsi Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4306
ezek szerint nemcsak nekem tűnt fel eme príma tanács :) :)
(gondoljuk csak végig mennyire fáj egy nyűzott sem és mennyire egy élesen vágot... hagymánál is hasonlóan alakul az illóolaj felszabadulás :))
ráadásul, ha reszelem sokkal több cucc lesz koszos.

a bébiétel sütőtökpüré is vicces volt szerintem.
Előzmény: Zitka (4305)
Zitka Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4305

:-))))))

Pedig ma mintha új műsor lett volna. Vagy csak én nem láttam korábban...??? :-)

Az különösen tetszett, hogy "reszeljük  a hagymát, mert úgy nem fakaszt könnyekre".

Nos, ha valaki próbált már az életben hagymát reszelni (én csak 1x: először és utoljára), az tudja, hogy akkor aztán nemcsak az szagmolekulák terjednek igen intenzíven, de még fröcsköl is. :-S

Előzmény: VKOrsi (4304)
VKOrsi Creative Commons License 2008.02.24 0 0 4304
na, fél év után megint sikerült belefutnom....

azt hiszem félévente 1 elég nekem ebből a műsorból.
komórka Creative Commons License 2008.02.15 0 0 4303
Köszi, azért volt olyan ismerős, de azt hittem ez ujabb. Akkor nem néztem TV-t és talán a recepteket sem mentettem el, csak átfutottam rajtuk.
Decembertől nincs fent egy recept sem és a TV is szinte mindegyik ismétlés.
Előzmény: Danae (4302)
Danae Creative Commons License 2008.02.14 0 0 4302
Előzmény: Danae (4301)
Danae Creative Commons License 2008.02.14 0 0 4301
a stahl.hu-n
Előzmény: komórka (4300)
komórka Creative Commons License 2008.02.13 0 0 4300
Köszi szépen, hol találtad?
Előzmény: Danae (4299)
Danae Creative Commons License 2008.02.13 0 0 4299
Nem ez az?
Meggyes lepény
Együtt a konyhában
Hozzávaló a tésztához:
20 dkg finomliszt
1 evőkanál kristálycukor
10 dkg hideg vaj
1 tojássárga
3-4 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
10 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor
2 db tojás
1 db citrom
10 dkg őrölt mandula
3-4 csepp színtelen keserűmandula aroma

A tetejére:
30 dkg felolvasztott, lecsöpögtetett mirelit meggy

A tészta lekenéséhez:
1 tojásfehérje

A tortaforma kikenéséhez:
kevés vaj

Első lépésként elkészítjük a lepény tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a cukorral, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.

Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.

Ahhoz, hogy nyújtás nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.

Ha a tészta pihenőideje lejárt, a tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme.

A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.

A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt borítunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.

Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt. Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.

Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés", és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

A tészta elősütése után jöhet a töltelék. Egy nagy keverőtálba tesszük a vajat és a cukrot, majd robotgéppel habosra keverjük. Ezután egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A masszába csepegtetjük az aromát, belereszeljük a citrom héját, végül hozzászórjuk az őrölt mandulát is. Az egészet alaposan összekeverjük.

Ha kész, a tölteléket átöntjük az elősütött omlós tésztába, majd a tetejét kirakjuk a lecsepegtetett meggy-gyel, végül a sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Előzmény: komórka (4289)
komórka Creative Commons License 2008.02.13 0 0 4298
Köszi megkaptam, majd jelentkezem.
Csak a S.Judit nem irja a svéd mogyorótorta receptjét.
Előzmény: mannamari (4297)
mannamari Creative Commons License 2008.02.13 0 0 4297
Komórka, kültem mailt.
savarin Creative Commons License 2008.02.13 0 0 4296

A marha bészínnel készített "wellington"-hoz egy kis adalék:

http://www.videojug.com/film/how-to-make-beef-wellington

Még annyit, hogy a Wellington bélszín (és általában a wellington stílusú egyebek) a nevüket  egy Arthur Wellesley nevű pasasról kapták, aki mellesleg Wellington első hercegeként szerepel a történelemben és történetesen éppen egy  Napoleon nevű izgága franciával akadt halaszthatatlan ügye egy Waterloo nevű falucska mellett.

A franciák - teljesen érthető módon - nem szívesen emlegetik Wellington hercegét, ezért ennek az ételnek a neve Franciaországban: "filet de boeuf in croute". (Semmi fantázia nincs ebben az elnevezésben, de mennyivel regényesebb, mint a "Beef Wellington"...)

Az étel eredete nem igazán ismert.  Vannak, akik leginkább az ír konyhához kötik az ételt, ahol staek néven is szerepel.

Előzmény: komórka (4295)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!