A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Én meg azt figyeltem, hogy mennyire hangsúlyozta SJ, hogy margarinnal keverjük össze az olajbogyót, fokhagymát, stb. (vasárnapi műsor), de ha közelről mutatták, teljesen nyilvánvalóan vajjal dolgozott. Szerintem legalábbis....
Ez a baj, hogy nem emlékszem. És arra sem pontosan, hogy mik voltak benne. Hús zöldségek, méz, és valamilyen zöldfűszeres tészta... Na ezzel sokra nem mész :-) De a párom utána egyfolytában mondogatta, hogy ez miylen jó volt, ilyet majd csináljunk.. Megpróbálom majd a teletexten, nem tudom azt frissítik-e még.
A múlt vasárnapi (március 2) Buday recept nincs meg valakinek? Nagyon guszta tésztás ételt csinált, de a részleteket nem jegyeztem meg. Az interneten nincs fent sajnos a recept, sőt úgy látom nem is nagyon frissítgetik az oldalt. Előre is köszi!
A Stahl honlapjáról, már többen kérték, most valaki föltette: SVÉD MANDULATORTA (IKEA) Hozzávalók:80 g törtmanduladarabkák, 4 nagy tojás, 250 g darált mandula, 250 g kristálycukor, 150 ml tejszín 220g vaj (nem margarin!!!), 30 g porcukor Elkészítés: Feltörjük a tojást, a sárgáját félretesszük. A tört manduladarabkákat egy serpenyőben kevés cukorral aranybarnára sütjük, félretesszük. Alap: A fehérjét nagyon sűrű habbá verjük fel, miközben 150 g cukrot adagolunk lassan hozzá. A darált mandulát lassan hozzákeverjük és a pépet egy sütőpapírral kiterített tortaformába töltjük (ne zsírozzuk ki a formát!!!). 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Majd hűlni hagyjuk. A kész alapot sütőpapír nélkül helyezzük a tortaformába. Krém: A tojássárgáját, tejszínt és a maradék kristálycukrot egy fazékban gyenge tűzön kavargatjuk és felverjük, amíg a krém sűrűn folyó nem lesz. Ne főzzük vagy forraljuk! Vegyük le a tűzhelyről majd lassan kisebb darabokban kevergessük bele a vajat amíg teljesen bele nem olvad. Még pár percig kevergessük amíg a krém már csak langyos. A krémet a tortaformába, a tortaalapra ráhelyezzük, tört manduladarabkákkal megszórjuk és a hűtőbe tesszük pár órára. Megjegyzés, egy kicsivel több liszt kell a krémbe.
Hozzávalók: 70g vaj 250g porcukor 4 tojásfehérje 60g liszt 190g durvára őrölt dió 1 kk. vanília kivonat
A töltelékhez 300g Mascarpone 3 ek. Brandy 20g díszítőcukor
Vaj megolvaszt.
cukor + tojásfehérje összekever (nem kell habbá verni), + liszt is belemegy. 5 p. keverés. Olvasztott vaj óvatosan hozzákever. Utána a dió és a vanília is. A keveréket legalább 2 órára hűtőbe tenni.
A Mascarpone + cukor összekever, végén a brandy is belemegy. Szintén hűtő.
Sütő előmelegít 180 fokra. Tepsik sütőpapírral előkészítve, 3 v. 4.
A diós keverékből tegyünk egy nagykanállal a sütőpapírra, és kenjük el jó vékonyra. kb. 7-8 cm átmérőjü köröket készítsünk így.
8-10 percig süssük, aztán még melegen, azonnal tekerjük fel egy fakanál nyelére. Süssük meg az összes anyagot.
Ha kihűltek a cannolik, mascarpone krémmel töltsük meg őket (habzsák).
ezek szerint nemcsak nekem tűnt fel eme príma tanács :) :) (gondoljuk csak végig mennyire fáj egy nyűzott sem és mennyire egy élesen vágot... hagymánál is hasonlóan alakul az illóolaj felszabadulás :)) ráadásul, ha reszelem sokkal több cucc lesz koszos.
Pedig ma mintha új műsor lett volna. Vagy csak én nem láttam korábban...??? :-)
Az különösen tetszett, hogy "reszeljük a hagymát, mert úgy nem fakaszt könnyekre".
Nos, ha valaki próbált már az életben hagymát reszelni (én csak 1x: először és utoljára), az tudja, hogy akkor aztán nemcsak az szagmolekulák terjednek igen intenzíven, de még fröcsköl is. :-S
Köszi, azért volt olyan ismerős, de azt hittem ez ujabb. Akkor nem néztem TV-t és talán a recepteket sem mentettem el, csak átfutottam rajtuk. Decembertől nincs fent egy recept sem és a TV is szinte mindegyik ismétlés.
Nem ez az? Meggyes lepény Együtt a konyhában Hozzávaló a tésztához: 20 dkg finomliszt 1 evőkanál kristálycukor 10 dkg hideg vaj 1 tojássárga 3-4 evőkanál hideg víz
A töltelékhez: 10 dkg puha vaj 15 dkg kristálycukor 2 db tojás 1 db citrom 10 dkg őrölt mandula 3-4 csepp színtelen keserűmandula aroma
A tetejére: 30 dkg felolvasztott, lecsöpögtetett mirelit meggy
A tészta lekenéséhez: 1 tojásfehérje
A tortaforma kikenéséhez: kevés vaj
Első lépésként elkészítjük a lepény tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a cukorral, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.
Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.
Ahhoz, hogy nyújtás nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.
Ha a tészta pihenőideje lejárt, a tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme.
A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.
A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt borítunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.
Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt. Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.
Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés", és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
A tészta elősütése után jöhet a töltelék. Egy nagy keverőtálba tesszük a vajat és a cukrot, majd robotgéppel habosra keverjük. Ezután egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A masszába csepegtetjük az aromát, belereszeljük a citrom héját, végül hozzászórjuk az őrölt mandulát is. Az egészet alaposan összekeverjük.
Ha kész, a tölteléket átöntjük az elősütött omlós tésztába, majd a tetejét kirakjuk a lecsepegtetett meggy-gyel, végül a sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Még annyit, hogy a Wellington bélszín (és általában a wellington stílusú egyebek) a nevüket egy Arthur Wellesley nevű pasasról kapták, aki mellesleg Wellington első hercegeként szerepel a történelemben és történetesen éppen egy Napoleon nevű izgága franciával akadt halaszthatatlan ügye egy Waterloo nevű falucska mellett.
A franciák - teljesen érthető módon - nem szívesen emlegetik Wellington hercegét, ezért ennek az ételnek a neve Franciaországban: "filet de boeuf in croute". (Semmi fantázia nincs ebben az elnevezésben, de mennyivel regényesebb, mint a "Beef Wellington"...)
Az étel eredete nem igazán ismert. Vannak, akik leginkább az ír konyhához kötik az ételt, ahol staek néven is szerepel.