"miért is kellene ismernem a szövőgépen minden apró bizbaszt, egy száz éves szögmérőt és egyéb múltszázad eleji (és már akkor sem hétköznapinak számító) eszközöket?"
igazadvan !!!DE!!! több esetbenn a keresetteszközt (szerszámot)csak ugytalálodmeg(googel ,képkeresö stb.nem segit) ha kikombinálod milyen területen használhatták,milyen gép alkatrészelehet ,tehát ha rájössz a szakterülöetre,megsejted,találsz egy kiindulópontot (mint én a 154149-benn mutatom)célhozvezet a keresés.Szóval az esetek túlnyomórészébenn ,ha nem is áll másforrás a rendelkezésedre "józan parasztész"segit sokesetbennrájöni az eszköz mivoltára..ezt irtam a szerszámoddal kapcsolatbann: "Az álltalad küldöttkép nagyon árulkodó."mert egyértelmüen látható mien anyaghoz használták,és a szerszám konstrukciója mireutal..mitlehet kizárni..
"Ilyeneket betenni feladványnak szerintem nem túl sportszerű. Kivéve, ha egymás szivatása a cél."a fentemlitetteket ved figyelembe..
+ még 1.hülye, sportszerütlenkérdés ,feladat nincs,csak hülye ,félreduma válasz..
Már többizbenn szóvoltittróla,a témakörtmegtalálni,és beszükiteni oly mértékbenn,hogy megtaláld a keresett eszközt,az a müvészet,pláne egy nem hétköznapi,közismert eszköz szerszámesetébenn..
Kiduma, nem ismert valami,egy speciálisszerkezet alkotóeleme stb.nekikellállni a szerkezet valamejik szakterület besorolásához,ha az megvan ,nyertél...szóval abbolkiindulni az nem ismert mert.... stb.eleve aztjelenti feladom a keresést ,söt elsemkezdem ,mindenesetbenn megkellprobálni ...mert ugyebár Homo sapiensek vagyunk,kissebb ,nagyobb ezirányú adottságokkal...
Így igaz! Egy egy feladványnál már az is siker ha kitaláljuk milyen szakma vagy milyen területen használták.
Például billentyűzetsor visszafele úr feladványa a kés élező vagy tisztító, az hogy ez egy konyhai eszköz talán közelebb vitt volna, de kérdésemre hogy mi van benne az hogy ez nem barkochba nem segítség. Ha neki megvan az információja,sőt esetleg tulajdonában is van persze hogy könnyűnek találja. Nekem így csak egy két dimenziós kép aminek kutatására van szakosodott fórum társunk.
Az effajta kutatásnak is megvan a helye ha szükséges a feladvány megfejtése. Ha pedig csak rejtvény, az effajta megfejtést a feladó elégségesnek találja,miről is van tulajdonképpen szó?
Az lenne sportszerű ha a kitaláló kifejtené milyen következtetéssel jutott a megfejtéshez.
Dolgoztam alumínium öntödében,precíziós öntés nem zajlott csak tömbösítés,illetve kerti bútorokat készítettek. Ott szerszám volt a merőkanál, a két tonnás kemencében egy lehúzó lemez az uszadék lefölözésére, egy gerebje szerű eszköz amivel az ülepedett hulladékot húzták ki.
Az adalékok szilárdak voltak (réz, szilícium...) kevergetni sem kellett, szóval semmilyen eszköz nem merült az olvadékba.
Arra tippelnék hogy a centrifugális öntésnél ezen adagolják az olvadékot a formába.
Örülök, hogy ezt írod, mert alkalmat ad arra, hogy visszakérdezzek: miért is kellene ismernem a szövőgépen minden apró bizbaszt, egy száz éves szögmérőt és egyéb múltszázad eleji (és már akkor sem hétköznapinak számító) eszközöket?
Minden szakmának megvan a maga kis trükkös kütyüje, amit csak a bennfentesek ismernek. Ilyeneket betenni feladványnak szerintem nem túl sportszerű. Kivéve, ha egymás szivatása a cél.