Keresés

Részletes keresés

petike23 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 19075

Akkor a MM érvényes..

Előzmény: Yv (19074)
Yv Creative Commons License 2011.05.26 0 0 19074

te se tudod hová írsz... tán meg kellene nézned

 

"Közéleti témák. Ide áthelyezéssel kerülnek a topikok, nyitni nem lehet.

Az itteni topikok nem a PoliDili folytatásai, belépés előtt kéretik fogat mosni és lábat törölni."

 

és ez a topik régen valóban szülői munkaközösség volt, onnan lett átmozgatva. ha be van kedvencelve, akkor nem tűnik fel az átmozgatás.

Előzmény: petike23 (19073)
petike23 Creative Commons License 2011.05.26 0 0 19073

"eletemben nem forumoztam a Pilidilin, eddig azt hittem, s Szuloi munkakozosseg forumcsoporton vagyok, most nezem, hogy valoban atmozgattak a topicot."

 

Ez nem a Hit Csarnoka. :-) Meg kell nézni, hogy hová írsz.

Teljesen más stílus a bevett az SZMK-ban, vagy valamelyik babás fórumban, mint a PoliDiliben.

Mások a viselkedési szabályok egy vidéki kiskocsmában, mint az angol királynő estélyén.

Meg kell nézni, hogy hol vagy, és úgy kell viselkedni.

 

Más; ha valaki a nicknevem, vagy a stílusom miatt veszi komolyan / nem veszi komolyan az érvelésemet, már régen rossz. :)

Most jöjjek én is azzal, hogy aki 24 évesen elvált, és egy 40 éves nős, gyerekes pasival élt együtt, az nekem ne ossza itt az észt..?

Ugyan már. Az érveket kell nézni.

 

"olyan dolgokat adsz a szamba, amiket nem mondtam. a szakma szabalyait eszemben sincs megvaltoztatni"

 

TE írtad, hogy nem kell infuzio, a CTG, az orankenti mehszajvizsgalat, a partogramm, vénabiztosítás.

Ezek a szakma kialakult szabályai; és leendő szülésznőként, vagy éppen hogy végzett szülésznőként még ne akard megváltoztatni ezeket.

 

"mindig voltak olyanok, akik a valtozas ellen voltak, es mindig voltak, akiik mellette voltak."

 

Aha. Én a változás mellett vagyok.

De értelmes irányában..

Előzmény: Mikolt (19072)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19072

eletemben nem forumoztam a Pilidilin, eddig azt hittem, s Szuloi munkakozosseg forumcsoporton vagyok, most nezem, hogy valoban atmozgattak a topicot. ettol fuggetlenul en nem ugy mukodom, hogy nev nelkul azt mondok, amit akarok, hiszen barmilye megnyilvanulasod van, az minosit teged. nem azt mondom, hogy en hibatlan szent vagyok (ki az?), hanem azt, hogy ha azt akarod, hogy komolyan vegye az ervelesedet, ha valoban beszelgetni akarsz, akkor fogalmazd meg ugy a mondanivalodat, hogy azon a masik el tudjon es el is akarjon gondolkodni, mert jlen pillanatban eleg hiteltelennek tunsz.

 

radasul, hogy raterjek a lenyegi reszre, olyan dolgokat adsz a szamba, amiket nem mondtam. a szakma szabalyait eszemben sincs megvaltoztatni, egyszeruen a ket iranyzat kozul a termeszetesseg fele halado tetszik jobban, vannak boven orvosok azon az oldalon is. a diplomam evjaratat mar csak azert sem mondom meg, kurkassz batran a hozzszolasaim kozott, jo szorakozast hozza, legalabb megismerkedsz valamennyire a szerintem nagyon szep szakmammal.

 

aminek amugy az egyik alaptetele az alazatossag, ha mar azt firtatod, hogy miert nem szolok be az orvosnak. a felvetesed annyira abszurd, hogy hihetetlen. engem a szuloszoban nem arra szerzodtetnek, hogy feszultseget szitsak a resztvevo felek kozott. soha semmilyen utalast nem lehet tenni arra, hogy nem ertek egyet a kezeloorvos velemenyevel, mert ezzel csak a vajudonak artok. en nem vgyok Gereb Agnes, nem fogok harcolni senki ellen. en a szuloszoban/gyermekagyon teszek meg nap mint nap mindent azert, hogy valoban tudjak segiteni a sajat elveim szerint.

 

azt kene mindenkinek megerteni, hogy az egeszsegugy nem egy egzakt tudomany. gyakran sosem jovunk ra, hogy a betegnel mi volt a gond, vagy mi romlott el, esetleg mitol javult az allapota. nem tudjuk, mitol indul be a szules, nem tudjuk megallitani a koraszulest. folyamatosan probalkozunk ezzel-azzal. X eve teljesen mas modszerekkel tokolizaltunk, mint manapsag, masok voltak a koraszules iranyelvei, masok a szopttasi elvek. MINDEN folyamatosan valtozik. egy dolog nem valtozik: mindig voltak olyanok, akik a valtozas ellen voltak, es mindig voltak, akiik mellette voltak.

Előzmény: petike23 (19063)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19071

de hat erre vannak tesztek. kerdes csak az, hogy kinek mi a hiteles vizsgalat a temaban.

Előzmény: Törölt nick (19061)
petike23 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19070

Si fueris Romae, Romano vivite more!

Előzmény: Tompus999 (19067)
Tompus999 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19068

Én ezennek kiszálltam ebbôl a teljesen meddô és értelmetlen vitából. Sajnálom, mert amúgy azt gondolom lenne értelme. De nem veletek. Üdv.

Tompus999 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19067

Nekem errôl Csehov egy örökérvényû mondata jut az eszembe a Cseresznyéskertbôl: "Aki parasztnak születik az is marad egész életében"

 

Előzmény: petike23 (19063)
petike23 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19066

"Az újraélesztés nem felesleges, persze el lehet vitatkozni a határokon."

 

Bocsika, ez nem a filosz topic, ahol az Isteni akaratot feszegetjük; és az autanázia is teljesen máshová tartozik.

 

"Pl. hogy miért nem csökken a rubeolás eredetű magzati károsodások száma a rubeola-oltás kötelezővé tétele óta?"

 

Ez konkrétan nem így van; amióta bevezették a rubeóla elleni védőoltást, azóta drasztikusan csökkent a rubeóla okozta megbetegedések (és magzati károsodások) száma.

Előzmény: Papajelölt (19062)
petike23 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19065

"Vagy miért van lényegesen több TBC-s Magyarországon, ahol ezer éve kötelezően oltanak ellen, mint olyan országokban, ahol nem kötelező?"

 

Akkor elmesélem.

Magyarországon azért kötelező a TBC elleni oltás, mert itt előfordul a TBC.

 

Egyrészt behurcolják (Ukrajna, Románia, stb.), másrészt sok a hajléktalan, és a "leszakadt", munkanélküli, alkoholista, stb.

A TBC gyógyítása azért nehéz, mert a tüdőben létrejött gümőkben (innen a régi magyar neve; gümőkór) a TBC baktérium csak kevéssé van kitéve a TBC gyógyszer hatásának, ott túlél, és ha abbahagyod a gyógyszer szedését, akkor újra elszaporodik.

Másrészt kialakultak a gyógyszerrezisztens, sőt, extenzíven gyógyszerrezisztens TBC altörzsek, amik által okozott tuberkulózist még nehezebb gyógyítani. (Plusz a HIV okozta AIDS betegségnél is gyakori a TBC-fertőzés..)

Szumma-szummárum az eredményes gyógyuláshoz többféle TBC gyógyszert kell szedni, hosszú ideig.

A gond az, hogy a kezelés elején drasztikusan csökkennek a betegségtünetek, és a beteg úgy érzi,hogy meggyógyult; és abbahagyja a gyógyszer szedését. Persze a TBC kiújúl, de általában jóval ellenálóbb, és agresszívabb formában.

 

Visszatérve a védőoltásra; Magyarországon azért kötelező a TBC elleni oltás, mert itt előfordul a TBC. Viszont az oltás nem ad életreszóló védettséget, csak a gyermekkori TBC ellen véd.

 

Azon országokban, ahol nagyon ritka a TBC, ott nem kötelező a TBC-elleni oltás. És ott nincs is TBC, de nem azért, mert nem kötelező a védőoltás, hanem mert eleve ritka a TBC, és ezért nem kötelező a védőoltás.

 

Érted az ok-okozati összefüggést...?

 

Előzmény: Papajelölt (19062)
petike23 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19064

"mint amikor a korhazban eszmeletlenul 40 percet kellett varnom a mutore, mert takaritottak?"

 

Ez sajnálatos, de miért is lett volna jobb, ha otthonról visz be a mentőautó..? Akkor nem kellett volna megvárni a műtő kitakarítását..?

Előzmény: Mikolt (19053)
petike23 Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19063

Ne haragudj, de ez nem leánynevelde, én az itt (index/forum) kialakult stílust követem; mellesleg a "politika" fórumcsoportban vagyunk, és -ugyancsak mellesleg- 66 000 (hatvanhatezer!) hsz után ezt Neked is tudnod kellene.

 

Nem mellesleg még mindíg nem tiszta hogy mi a problémád; felemlegetsz egy csomó dolgot, ami Neked ugyan nem gond, de másnak az lehet (wtf?!), és írod, hogy nem a kismamákkal kellene kezdeni, de kezdeni nem akarod sehol, mert "nem mered kinyitni a szádat orvos jelenlétében". (ahogy szó szerint írod..)

 

Mostanában fogsz végezni (?), vagy talán már végeztél (?) szülésznőként, de már meg akarod változtatni a szakma szabályait.

 

Ez olyan, mint ha a hídépítéskor a figuráns fiú kioktatná a tapasztalt építőmérnököket, hogy nem kell oda akkora keresztmetszet, meg nyomaték/nyíróerőábra sem kell.. mert zavarja a gyalogosokat.

 

Úgyhogy előtt tessék tapasztalt szakemberré válni a témában (szülész-nőgyógyász szakorvos), aztán lehet megváltoztatni a szakma szabályait; O.K., nővérke ? ;)

Előzmény: Mikolt (19050)
Papajelölt Creative Commons License 2011.05.25 0 0 19062

Teljesen jogos az igényed, de én már azzal is megelégednék, ha a magyar egészségügyből jóval kevésbé cizellált statisztikák kihúzhatók lennének. Pl. konkrétan a születés körüli halálozásról az a priori problémamentes terhességekre szűkítve, hogy alátámasztást nyerhessenek azok az érvelések, hogy a kórház bitonságosabb, mert józan ésszel is beláhtható, hiszen probléma esetén ott a segítség. Mert jelenleg, mint tudjuk, az megy, hogy a kórházakban 6-szor annyi babát veszítenek el, mint otthon, de ez csak azért van, mert ott az összes problémás eset, viszont a problémamentes esetekre szűkített statisztikákat valamiért nem publikálnak, pedig igazán ütős érv lehetne a kórházi szülések mellett, ha kiderülne, hogy jóval 1 ezrelék alatti.

Azért néhány beavatkozás statisztikáiról lehet tudni, hogy nálunk nemzetközi összehasonlításban is magasak, ami alapján gyanús lehet, hogy van közöttük felesleges. Továbbá egyes beavatkozások és komplikációk közötti korrelációról is vannak publikációk.

 

Az újraélesztés nem felesleges, persze el lehet vitatkozni a határokon. De ne nyissunk vallási és eutanázia-szálat a topicban, ezzel, gondolom, egyetértesz.

Az oltás általában jó dolog, de nem tartom főbenjáró bűnnek megkérdőjelezni egy-egy konkrét oltás hasznosságát. Pl. hogy miért nem csökken a rubeolás eredetű magzati károsodások száma a rubeola-oltás kötelezővé tétele óta? Vagy miért van lényegesen több TBC-s Magyarországon, ahol ezer éve kötelezően oltanak ellen, mint olyan országokban, ahol nem kötelező? De inkább nem folytatom, mert ez olyan téma, ahol már kérdezni sem szabad...

Előzmény: Törölt nick (19061)
Papajelölt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19060

"mondjuk hiszek neked, és rendben, mondjuk azt, hogy a biztonságérzet 95%-ban megakadályozza a komplikációk kialakulását ( és ezzel talán nagyon sokat mondtam, de legyen ). A maradék 5% az mi?"

Ha mondjuk a kórházban ötször jobbak az esélyeid komplikáció esetén, akkor a példádban hozott számokkal összességében csak 4-szer rosszabbak az esélyeid kórházban, mint otthon. Irány Las Vegas!

 

Viccet félretéve: a dolog valahogy így működik, csak kevésbé szélsőséges számokkal. És nem (csak) a szubjektív biztonságérzet miatt van kevesebb komplikáció, hanem mert nincsenek felesleges beavatkozások.

Előzmény: Törölt nick (19047)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19059

en allitom, hogy ha otthon bevagom az anyat a kocsiba es beszolok telefonon, hogy megyunk a korhazba, ugyanannyi idobe telik, mint ha a szuloszobarol viszem a mutobe.

Előzmény: Törölt nick (19058)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19057

:) nagyobb koszt ugysem csinalnanak bent, mint ami van:)

 

a 40 perc valoban extrem, de 20-30 perc mindig eltelik a mutet kimnondasa es a mutobe kerules kozott.

Előzmény: Törölt nick (19056)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19055

voltak korulottem, akik nem voltak eszmeletlenek.

Előzmény: Törölt nick (19054)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19053

Akkor jönnek a gépek, amelyek otthonszülés esetén pont olyan messze vannak, hogy nem érsz el hozzájuk. És akkor annyi.

 

mint amikor a korhazban eszmeletlenul 40 percet kellett varnom a mutore, mert takaritottak? negyven perc alatt az isten hata mogul is elerek egy mutot.

Előzmény: Törölt nick (19047)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19052

nagyon nagy koze van hozza. a vajudo lelkiallapota nagymertekben hatassal van a szules menetere. emlosoknel ha az anya veszelyeztetve erzi magat, leall a szules es egy kesobbi idopontban folytatodik.

Előzmény: Törölt nick (19043)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19051

nezd, en azt gondolom, hogy NEKEM veszett mindegy, hol szulok, az a par ora eltorpul amellett, amit kesobb szulokent kiall az ember. sokan babas topicokban ugyanilyen verre meno vitat folytatnak a szopttas/tapszer/hozzataplalas temakorben, szerintem meg aprosagok. ettol fuggetlenul szerintem tiszteletben kell tartani minden ember akaratat, meg akkor is, ha nem ertunk egyet a dontesukkel. nem szeretnek otthon szulni, de ha valaki igy dont, egeszsegugyi dolgozokent annyi a feladatom, hogy kommentarok nelkul segitsem, amiben szuksege van ram. ennyi.

Előzmény: Törölt nick (19040)
Mikolt Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19050

nezd, petike, azt hiszem, nem vgyunk egymassal olyan nexusban, hogy ebben a hangnemben tarsalogj velem, szoval tisztelj meg azzal, hogy nem szemelyeskedsz, mint ahogy en is megtisztellek ugyanezzel.

 

CTG a padlason: van ilyen korhaz, ketto is Pesten. halistennek sokfele szemleletu hely van a fovarosban, csak valahogy videkre is be kene vezetni.

 

venabiztositas: nekem semmi bajom nincs vele, nem tervezek szulni, elhiheted, hogy nekem hottmindegy, mikor kotom be a venat, de van, akinek problema. es ha egy bizonyos dolog problemat okoz valakinek, akkor foglalkozni kell vele.

Előzmény: petike23 (19038)
petike23 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19049

Pontosan.

Előzmény: Törölt nick (19047)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19048

Jól kib.sztál velem.

 

Mint az az anya, aki a fene nagy biztonságérzetével otthon szült és ezzel a "jó" döntésével meg is ölte a gyerekét. Neki is grat....

 

Előzmény: felucca (19045)
petike23 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19046

"Józan paraszti ésszel végiggondolod, hogy hol adódik nagyobb eséllyel olyan helyzet, ami beavatkozást igénylő komplikációt idéz elő?"

 

Komplikáció bárhol lehet. Pont.

Új bekezdés; a komplikációkat nagyobb eséllyel lehet sikeresen megoldani, ha a szükséges tárgyi, és személyi feltételek rendelkezésre állnak. Ez másra is igaz. pl. utószerelésre.

 

"Avagy legyen a topic címe: objektív szülés topicja, akkor én elmegyek máshová, ti meg itt boldogan egyetérthettek."

 

Viszlát, és kösz a halakat..!

Előzmény: felucca (19044)
felucca Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19045

Csak az elspő mondatot olvastam el. Mivel ez rögtön egy hamis állítás volt, feleslegesnek tartottam a többit elolvasni.

Előzmény: Törölt nick (19043)
felucca Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19044

Józan paraszti ésszel végiggondolod, hogy hol adódik nagyobb eséllyel olyan helyzet, ami beavatkozást igénylő komplikációt idéz elő?

 

Mivel a szülés nem csak objektív szempontok alapján végbemenő dolog, ezért még jó, hogy itt vagyok és nem engedem elfajulni a dolgot:)

 

Avagy legyen a topic címe: objektív szülés topicja, akkor én elmegyek máshová, ti meg itt boldogan egyetérthettek.

Előzmény: petike23 (19042)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19043

Ennek semmi köze ahhoz, hogy hol érzi magát biztonságban az ember.

 

Ha beakad a szülőcsatornába a gyerek, akkor feldughatja a biztonságérzetét, jó mélyre. Ebbe halt bele egy baba, azért ezt hozom fel konkrét példának. Azt már biztos bánja a kényelmes anyja, hogy lusta volt befeküdni a kórházba. (Ott is hagyta az eset után a férje, nemrég olvastam.)

Anyuci bezzeg túlélte. Ez olyan mint a vezetés, mindig a vétlen hal meg az utakon is :/

Előzmény: felucca (19041)
petike23 Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19042

"Anélkül, hogy teljesen hülyének nézném a "laikus", de ugyan honnan a véres getvából tudná megmondani a laikus, hogy a biztonság hol nagyobb, amikor még életében nem szült sem kórházban, sem otthon????"

 

Józan paraszti ésszel végiggondolod, hogy ha bármilyen, beavatkozást igénylő komplikáció adódik, hol van nagyobb esély a segítségre; otthon, vagy egy olyan helyen, ahol ezzel foglalkoznak, és helyben rendelkezésre áll műtő, anesztesz, sebész, neonatológus, stb.

 

"A másik a biztonságérzet, ami abszolút szubjektív dolog,"

 

Bizony, szubjektív, és innentől kezdve ki is esik; mi itt az objektív dolgokkal foglalkozunk.

 

Előzmény: felucca (19041)
felucca Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19041

Anélkül, hogy teljesen hülyének nézném a "laikus", de ugyan honnan a véres getvából tudná megmondani a laikus, hogy a biztonság hol nagyobb, amikor még életében nem szült sem kórházban, sem otthon????

 

Azonkívül itt két dologról van szó. Van egy, a biztonság, amit leginkább az egészségügyi alkalmazottak hajlamosak úgy értelmezni, hogy ez bizonyos szigorúan technikai háttér fizikai közelségét jelenti, amitől egy nőnek vagy könnyebben megy  a szülés, vagy nehezebben, vagy semleges.

 

A másik a biztonságérzet, ami abszolút szubjektív dolog, egyéntől függő és egyenesen kihat a szülés lefolyására. Ugye nem gondolod komolyan, hogy megítéld, kinek hol milyen ez a szubjektív érzete?

 

Ezzel a kényelemmmantrával meg le lehetne végre már állni, ez legfeljebb a te fixa ideád, hogy otthonszülés = kényelmes nők. Ilyen erővel én jöhetnék az ellenkezőjével: kórházi szülés = kényelmes nő. Faszé' nem tud annyit megtenni a gyerekéért, hogy nem viszi be a beteg emberek szállodájába?:)

Előzmény: Törölt nick (19040)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.24 0 0 19040

Ezen felesleges vitázni, hogy kinek van szülészorvosi vagy bármilyen ilyesmi végzettsége, mert egy teljesen laikus is simán meg tudja mondani a józan paraszti eszével, hogy kórházban biztonságosabb szülni, akár tetszik ez valakinek, akár nem, akár szimpatikusak az ott lévő eszközök és gépek akár nem, és ennyit igazzán megtehet az ember a saját gyerekééert, akiért az állatvilágban pl. az életüket áldozzák a nőstények, de sajnos sok nő előtérbe helyezi a kényelmét és a saját önös érdekeit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!