Keresés

Részletes keresés

Kardszárnyú Creative Commons License 2005.02.28 0 0 596
Így néz ki:
Mázzal, és annélkül:



Előzmény: Kardszárnyú (592)
sera Creative Commons License 2005.02.28 0 0 595

http://listserv.externet.hu/lists/konyha/9806/msg00017.html

fura,hogy csak ennyi van benne,de szinte mindenrecept,amit talaltam csak ezeket tartalmazza.

Jö ötlet a svedgomba,imadom! :)

Előzmény: egy kismalac töf töf töf (594)
egy kismalac töf töf töf Creative Commons License 2005.02.28 0 0 594

köszi!

a konzerv babsaláták összetevőit kiolvasva az egyikben kukoricagríz, a másikban meg szentjánoskenyérliszt volt.

gondolom, ezek a sűrítésre vannak, de akkor a sűrített paradicsom, mint elsőszámú alapanyag mit csinál a konzervben?

olyasmi szószt szeretnék csinálni, mint a boltban készen kapható pl. svédgomba készítmény.

töf

Előzmény: Kardszárnyú (593)
Kardszárnyú Creative Commons License 2005.02.27 0 0 593
Nekem van egy paradicsomos szósz recipém, de hogy az jó-e a babsaliba azt nem tudom:(
1 konzerv paradicsom(hámozott egész) ezt felkockázni bele egy lábosba (a leve is kell) hozzá egy
ek olaj, egy ek cukor, csipet só, és oregano.
ezt felfőzöd és kihűlve használhatod.
Ha sűrűbbre főzöd jó pizza szósznak, ha hígabbra bármi ízesítésére, talán a babsaliba is jó:)
Előzmény: egy kismalac töf töf töf (591)
Kardszárnyú Creative Commons License 2005.02.27 0 0 592
Tojáslikőrös muffin

12 db-hoz:
28 dkg liszt
3 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
csipetnyi reszelt szerecsendió
8 dkg vágott mandula
6 dkg mazsola
2 tojás
13 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
0,8 dl étolaj, vagy 12,5 dkg puha vaj
2 dl tojáslikőr
1 ek rum
1 dl tejföl

Öntet: 10 dkg porcukor
3-4 ek tojáslikőr

A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, reszelt citromhéjjal, mandulával és a mazsolával.Egy nagyobb tálban felverjük a tojásokat, majd alaposan kikeverjük
a cukorral, vaníliás cukorral, vajjal, tojáslikőrrel, rummal és a tejföllel.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket és lazán elkeverjük.
A tésztát sütőformába adagoljuk és 20-25 percig sütjük 180 fokon.
Ezalatt a porcukorból a tojáslikőrrel fényes öntetet keverünk. A kész muffinokat 5-10
percig a sütőformában pihentetjük.
Díszítéshez a tojáslikőrös porcukrot habosra keverjük, és belemártogatjuk a muffinok tetejét.:)
egy kismalac töf töf töf Creative Commons License 2005.02.21 0 0 591

Sziasztok!

Tud valaki segíteni? Paradicsomos babsalátát, paradicsomos egyebeket csinálnék, és van is egy recipém, de kíváncsi lennék, hátha van más recept is a paradicsomos "szósz"-ra. Nem a boltokban kapható kész salátaöntetekre gondolok, hanem arra, amit kutyulni kell.

Help

Töf

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.19 0 0 590
Bocsánat, a nescaféból egy evőkanálnyi kell....
Előzmény: Törölt nick (589)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.19 0 0 589

Sera-nak, üdvözlettel, és köszönettel:

 

(szerintem ez finomabb, mint Nigella-é, de ez csak a saját véleményem. Az ellenben biztos, hogy egészségtelenebb! :-))

 

A tortát elvileg a recept végén található csokis bevonattal kellene megtölteni, de már töltetlenül is annyira tömős (főleg, ha 70 %-os csokit használsz), hogy nincs rá szükség erre. De ha mégis, akkor kettőzd meg a csokis tölteléket, s csak keveset használj a megtöltésre, tényleg nagyon tömős. Gyermekekre kár vesztegetni :-)

 

Hozzávalók:

 

200 g jó minőségű fekete csoki (legalább 60 %-os kakaótartalommal)

200 g sótlan vaj, felkockázva

1 tbsp nescafé granulátum

85 g sima liszt

85 g sütőporos liszt (ezt tudtommal otthon nem kapni, ezért a lisztadaghoz megfelelő mennyiségű sütőport kellene rakni)

1/4 kk szódabikarbóna

200 g igazi barnacukor (de nem a méregbarna fajtából, világosbarna legyen) 

200 g kristálycukor

25 g kakakópor (Ne csokiital por legyen, az egészen más ízt ad neki)

3 tojás

75 ml/5 evőkanál író (ha ez nincs, akkor 50 ml/3 evőkanál kefír és 25 ml/2 evőkanál zsíros tej)

 

A bevonathoz/töltelékhez:

 

150 ml tejszín

150 g fekete csoki (mint fentebb)

egy jó kk vaj

 

S a poén kedvéért szoktam beletenni vanília esszenciát v. port is egy kk-al.

 

1. Egy 20 cm átmérőjű, lecsatolható oldalú tortaformát vajazz ki, sütőpapírral béleld ki. (Legyen legalább 7.5 c. mély.) Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. A csokit törd apróra, s egy tejforraló edénybe tedd bele a vajjal együtt. Önts hozzá 125 ml hideg vizet, amibe előzőleg belekeverted a nescafét. Melegítsd alacsony hőmérsékleten, amíg a csoki elolvad, de ne legyen forró!

 

2. Amíg a csoki megolvad, keverd össze a kétféle lisztet (vagy a sütőporos lisztet), add hozzá a kétféle cukrot, a szódabikarbónát és a kakaót. Kézzel alaposan dolgozd át, hogy ne maradjon csomós. A tojásokat verd fel egy edényben, és keverd bele az írót /vagya  kefíres-tejes keveréket).  

 

3. A csokis keveréket öntsd rá a lisztes keverékre, majd öntsd bele a tojásos keveréket, és alaposan keverd össze. Sima, meglehetősen folyós keveréket kell kapnod. Öntsd bele a formába, s süsd 1 ó 20 - 1ó 25 percig. (Nekem úgy tűnik, 1.20 ó után már kész, ha tovább sütöd, kicsit szárazabb lesz a belseje. Az utolsó félórára le szoktam takarni alufóliával, lehet, hogy csak az én sütőm, de ekkor elég hamar odakap a széle.) Ha megrepedne, vagy kicsit besüppedne a közepe, semmi gond! Hagyd kicsit hülni a formában, majd fejjel lefelé fordítsd ki egy rácsra, ott hagy kihűlni teljesen.

 

4. A töltelék: Egy tejforraló edénybe öntsd bele a tejszínt, az apróra tört csokit, a vajat és a vaníliaport/esszenciát. Kevergetve főzd addig, amíg bugyogni nem kezd. Hagyd állni a csokifozetet talán egy félórát, vagy tovább, majd öntsd rá a tortára. Késsel terelgesd szét a tetején, s hagyd lefolyni az oldalán. Másnapra a csoki tökéletesen megdermed a tortán, lehet tovább dekorálni csokidarával, vagy bármivel, amivel akarod.

 

3-4 napig omlós, puha marad a közepe. A siker azonnali, nálam ezt kérik legtöbbször. Rémlik, hogy valaki írt már hasonlót, de hátha...

ETTY Creative Commons License 2005.02.19 0 0 588
Bioboltban, vagy a dm-ben de szerintem van nagyobb match-ban is. Szóval sok helyen lehet kapni, elég drága, de úgysem kell sok.Van nyers nádcukor is, ami sötétbarna, na azt tényleg ritkán lehet kapni, de olyan vaj színű sok helyen van.
Kanbéka Creative Commons License 2005.02.19 0 0 587
és a nádcukrot hol szerezted?
Előzmény: ETTY (586)
ETTY Creative Commons License 2005.02.19 0 0 586
Ja a kukorica olaj lehet más növényi olaj is, de a kukorica azért jó mert nincsen nagyon határozott íze! AZ Olivaolaj nem jó!!! Még napraforgóolajjal csináltam.
ETTY Creative Commons License 2005.02.19 0 0 585

Én szívesen baírom a világ legfinomabb csokoládé tortáját. Egyébként csak hogy korrekt legyek nem én találtam ki, henem Nigella recept (az egyik tv műsorban volt) de lehet variálni. (A tésztája isteni)

 

Íme:

hozzávalók:

 

Kb egy óra múlva... mire magtaláltam végre a sok papírfecni recept részlet között...

 

tehát hozzávalók:

17dkg olasztott vaj

12dkg kukorica olaj

2dl jeges víz jég nélkül

40dkg liszt

25dkg barna cukor

15 dkg nád cukor

5dkg kakao

2tk sütőpor

1tk szódab.

1 tejföl

3 tojás

1 kk vaniliaroma

tortabevonásához szükséges csokimáz, lehet tortabevono, de én jó minőségű étcsokiból és porcukorból szoktam csinálni a mázat, mert az sokkal fonomabb

lekvár - esetleg a két tortalap közé

 

Elkészítés

összekeverek mindent kivéve a tortabevonót és a lekvárt!:))

Persze lehet szabályosan egyenként a tojást  egy kis liszttel, stb de semmi értelme mert ha mindent összedobálok akkor is isteni lesz.

 

2 részletben sütöm meg, mert jó vastag lesz (23 cm formában)és így megspórolóm a kettévágás drámáját(mert soha nem bírom kivárni amíg teljesen kihül, így nem is tudom soha rendesen kettévágni)

Ha kész először az alsót bevonom csokival, majd néha lekvárt is teszek rá, aztán rá helyezem amásik lapot és azt is bevonom csokival.

 

 

Termsézetesen a cukrot ki lehet cserélni csak kristálycukorra, de higgyétek el a barna cukorral és a nádcukorral (legalábbis nálunk ez a magyar megfelelője) sokkal finomabb!!!!

 

valószínűnek tartom, hogy a víz és a tejföl miatt lesz ez a csokis tészta olyan szuper és különleges.

 

Gyakran használom ezt a tészta receptet, vontam már be mindenfélével még marcipánnal is, na az egy kicsit durva lett még nekem is sok volt egy szelet.

 

Sziasztok

ETTY

 

 

180fok kb 1 óra

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.19 0 0 584

Február 28. De ha nem fér bele az időbe, megsütöm a születése napján, s addig még gyakorolhatok (az májusban van)! :-))

 

Köszi!

Előzmény: sera (583)
sera Creative Commons License 2005.02.18 0 0 583

nem tudom,hogy odafent nalatok hogy van a porelesztövel,de most elövettem egy ittenit,amin az all,hogy egy csomag / 7g / eleg 500g liszthez es ez a 7gramm elesztö megfelel 25g friss elesztönek.

Inkabb többet,mint keveset,ha nem menne fel a keves elesztö miatt,kar lenne erte.

A torta miatt nem kell sietned,majd egyszer ha idöd lesz :)

No,es mikor lenne az a hazassagi??? :)

Előzmény: Törölt nick (582)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.18 0 0 582

Igen, tévedtem. Másra gondolsz... Bocsánat! A rumos dologról két infót találtam, egy magyart és egy angolt, mindkettő Rumptopf (agglegénykompót) néven fut. A magyar itt van, úgy írták egy érdeklődőnek:

 

"Az ugynevezett agglegenykompotot eredetileg "Rumtopf"-nak hivjak, es persze letezik egy erre a celra keszult edeny is. A rumtopf kivul-belul mazas cserepedeny, 22 cm a belso atmeroje es 32 cm magas. Az enyemnek legalabbis ezek a meretei. Ket kis fule van es nem szukul be a nyilasa, mint a befottes uvegnek. Az elso gyumolcs ami belekerul, mindig a foldieper. Ne hagyd ki belole, mert az a legfinomabb! A gyumolcsoket mindig le kell szoritani. Erre a celra tanyert szoktak a gyumolcsok tetejere tenni, ezert nem szukul az edeny nyilasa. Ne kristalycukrot tegyel ra, hanem Kandi ill. befozo cukrot. Fontos, hogy magas %-u alkoholt onts ra, legjobb a tiszta szesz az elejen, majd utana is legalabb 45%-os rum. Nem tudom, kaphato e otthon a 80 %-os "Stroh" rum? A gyumolcsnek nem szabad "beindulnia". Sok recept szerint teheto bele deli gyumolcs is, de eltanacsollak ezektol. Bosszanto, ha ki kell dobni egy par gerezd narancs, vagy mandarin miatt az egeszet. Szolo, gorogdinnye, egres szinten nem valo bele.

 

Ne bolet csinalj! :-)) A lenek mindig a leszoritott gyumolcs szintjeig kell erni.

A magozas ok.

 

Eddig az idézet. Az angolt, ha továbbra is érdekel a rumos dolog, lefordítom, de most nincs időm. S a csokitortáról sem feledkeztem el, kedves Sera, nagyon köszönöm a receptet (házasságira akarnék vele kirukkolni). Még egy kérdés, ha porélesztőt használsz, mennyit teszel bele?

 

Holnap jelentkezem, s NAGYON köszönöm.

sera Creative Commons License 2005.02.18 0 0 581

es raadasul nem az otthoni megszokott turo van benne,oke lehet az is,de erdemes kremesre verni.

Van benne tojasfeherje is jo sok citromhejjal,vanilaval es mazsival es persze a turo.

Aztan csinalsz egy öntetet hozza tejböl es tojassargajabol meg stb.

A sütes folyaman szep nagyra megnö a tojasfeherje miatt es valoban isteni!

Előzmény: Zitka (580)
Zitka Creative Commons License 2005.02.18 0 0 580

sera, ez gyönyörűséges! Az ízt meg hozzá tudom képzelni.... :-)

Nekem Ferdinánd-kalács néven van egy hasonló dizájnú :-) receptem, vaníliás töltelékkel. De szoktam diósan is csinálni.

Előzmény: sera (576)
egy kismalac töf töf töf Creative Commons License 2005.02.18 0 0 579

Megmondom az igazságosságot!

A fiam vett törkölyt megbízható helyen, a demizsont megtöltötte vele, aztán bele a datolya, mazsola.

De ha már rummal szól a történet, akkor ott mi történik máshogy, mint a törkölypálesznél?

töf

Előzmény: Törölt nick (570)
sera Creative Commons License 2005.02.17 0 0 578
osztark osztrak
Előzmény: sera (577)
sera Creative Commons License 2005.02.17 0 0 577

ATSüTöTT TUROSPALACSINTA osztark specialitas

 

atsütött turospalacsinta

 

azert több van benne,mint turo! :)

es elvetemülten finom!!!!

sera Creative Commons License 2005.02.17 0 0 576

nos,itt van megint a vegeredmeny:

 

Előzmény: sera (575)
sera Creative Commons License 2005.02.17 0 0 575

eredeti neven ALMAS-ROZSASüTI avagy ALMAS-DIOSTEKERCS

 

No,Moni!

kerestem neked a multrol ket kepet,ami az elsö fazisokat mutatja es persze megegyszer a legfrisebb eredmeny multhetröl.

 

Recept:

 

teszta:

-300g liszt

-1/2 tk. so

-30g cukor

-60g puha vaj

-21g elesztö

-1.5dl langyos tej

 

töltelek:

-50g mazsola

-0.5dl Calvados /valami szeszszerüseg lehet,en rumot hasznalok/

-100g dio

-2 alma

-2 ek. citromle

-50g tejszin

-40 g cukor

 

1. a mazsolat kb. 2 orara aztasd be a rumba

 

2.lisztet,sot es cukrot keverd el.A vajat darabonkent add hozza.

Az elesztöt a tejbe keverd bele es öntsd a missunghoz,kb. 10 percig dögönyözzed.

Nalam az ilyesmi geppel megy.

 

En azt mondom,hogy tedd az egeszet egy joval nagyobb müanyag talba /ne fembe/ takard le konyharuhaval es dugd a dunyha ala.Olyan egy ora mulva lesd meg,de hagggyad nyugalomba kellni,ne zavard elötte mert az nem yo!

Persze fontos,hogy elötte a tesztat ill. a müanyag edenyt kicsit belisztezed.

 

A diot apritsd fel olyan kellemesen ehetö darabkakra,de ne darald!

Almakat puculd meg es olyan 5mm-es kockakra vagdald fel,citromozd meg,add hozza a tejszint,cukrot es a diot.

A mazsit csöpögtesd le es azt is dobd hozza,keverd el.rakd felre.

 

melegitsd elö a tüzhelyet,nem mondok szivesen fokot,ide 220 van irva,de en felek a 220 fokoktol,ha sütit sütök es inkabb 200 fokon kezdem.Az iromanyban 45 perc van,de ezt sem szoktam betartani,egyszerüen azt az ember erzi,hogy mikor kesz,rad bizom,de 45 perccel es 220 fokkal legyel elövigyazatos es legalul süsd!

 

A tesztat gyurd ki 37x 27cm-re es teritsd szet rajta a tölteleket.

 

oldalt hagjyal ki 2-2cm-t.

Tekerd fel es vagd 7 szeletre.Hajdanan almaszeleteket raktam rfa,de ne tedd,mert megegnek.

Ez meg a nyersbeli allapotot abrazolja.

 

Fontos,hogy beled ki zsirpapirral alul es oldalt,könnyen megeghet oldalt,ha nem teszed.

Ha beletetted a 7 szeletet a formaba,tedd megint meleg helyre es hagyd felmenni! ez fontos es ne türelmetlenkedj,inkabb kezd el idöbe,de ne akarj vele hamar kesz lenni.

Nincs sok munka vele,csak a kelesnek kell hagynod idöt.

Nekem a porelesztövel is mindig minden felmegy,habar a leirtakkal ellentetben elöször a langyos tejbe es kis lisztbe pici cukorba teszem az elesztöt,pillanatok alatt felkel es csak utana a lisztbe.

 

A vegerdemenyen azert van több tekercs,mert legutobb masfelszerese adagot csinaltam.

Tipp: A sütöböl valo kiveves utan azonnal kend meg ahornsziruppal! szep fenyes lesz es nem lesz olyan szarazkinezetü,felteve,ha szereted az ahornszirupot.

 

es ugye megint a vegeredmeny:

 

Fontos!speciell a recept egy 24cm atmeröjü format ajanl,ne rakd nagyobba,fontos,hogy összeerjenek es ha szükösen is,az nem baj.

Ha nem szereted az ahornszirupot,akkor a receptben irt Calvadosszal keverj össze porcukrot es azzal mazold be a tetejet.

 

Hu,ez eleg reszletes volt??? :)))

 

Nos,ide azzal a csokitortarecepttel!

Előzmény: Törölt nick (571)
sera Creative Commons License 2005.02.17 0 0 574

persze,hogy tudnek,de kelttesztabol van :))

Megprobalod?? hm? csak batoritani tudlak Moni,ha egyszer megtanulsz kelttesztat csinalni,nagyon a kedvenced lesz...csak hadjal neki idöt!

Előzmény: Törölt nick (571)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.17 0 0 573
Nem akarok én titkolózni, jaj, dehogy, megírom itt, csak megkapjam annak a bámulatos sütijének a receptjét... (hízeleg)
Előzmény: Kanbéka (572)
Kanbéka Creative Commons License 2005.02.17 0 0 572
Kedves Moni, itt az a szokás, hogy nyilvánosan cserélgetjük a recepteket. Ha te titokban akarod tartani a te csokoládétortádét, szived joga, csak akkor legalább ne csigázz fel vele itt néhányakat:)
Előzmény: Törölt nick (571)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.17 0 0 571

Sera, ha erről a tekercses sütidről tudnál nekem egy részletes leírást küldeni (recept, és mintha hülyének magyaráznál), hálám örökké üldözne. Cserébe elküldöm a világ legfinomabb csokoládétortájának a receptjét (megjegyzem, nem olcsó, de tuti siker). Olvastam már itt hasonlót, de ez mégis más.

 

Köszönöm!

 

rumpfmoni kukac hotmail . com

Előzmény: sera (496)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.17 0 0 570
Hm, ilyet csak rummal hallottam, még spéci edény is volt hozzá, rumtopf néven futott. Ez lenne az, vagy súlyosan tévedek?
Előzmény: egy kismalac töf töf töf (568)
sera Creative Commons License 2005.02.16 0 0 569

A cake bevalt,mindet fölettek...nekem meg itt maradt a szetbulizott lakas!!!!! :O

 

Előzmény: sera (562)
egy kismalac töf töf töf Creative Commons License 2005.02.16 0 0 568

apropó, van valaki profi, aki a pálinka fügével, mazsolával, stb. elrakásával tudna irformációt adni?

töf

egy kismalac töf töf töf Creative Commons License 2005.02.16 0 0 567

pocsékolás!

jó kis házi pálesz nem oda való!

töf

Előzmény: Zitka (566)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!