Nekem van egy paradicsomos szósz recipém, de hogy az jó-e a babsaliba azt nem tudom:( 1 konzerv paradicsom(hámozott egész) ezt felkockázni bele egy lábosba (a leve is kell) hozzá egy ek olaj, egy ek cukor, csipet só, és oregano. ezt felfőzöd és kihűlve használhatod. Ha sűrűbbre főzöd jó pizza szósznak, ha hígabbra bármi ízesítésére, talán a babsaliba is jó:)
A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, reszelt citromhéjjal, mandulával és a mazsolával.Egy nagyobb tálban felverjük a tojásokat, majd alaposan kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, vajjal, tojáslikőrrel, rummal és a tejföllel. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és lazán elkeverjük. A tésztát sütőformába adagoljuk és 20-25 percig sütjük 180 fokon. Ezalatt a porcukorból a tojáslikőrrel fényes öntetet keverünk. A kész muffinokat 5-10 percig a sütőformában pihentetjük. Díszítéshez a tojáslikőrös porcukrot habosra keverjük, és belemártogatjuk a muffinok tetejét.:)
Tud valaki segíteni? Paradicsomos babsalátát, paradicsomos egyebeket csinálnék, és van is egy recipém, de kíváncsi lennék, hátha van más recept is a paradicsomos "szósz"-ra. Nem a boltokban kapható kész salátaöntetekre gondolok, hanem arra, amit kutyulni kell.
(szerintem ez finomabb, mint Nigella-é, de ez csak a saját véleményem. Az ellenben biztos, hogy egészségtelenebb! :-))
A tortát elvileg a recept végén található csokis bevonattal kellene megtölteni, de már töltetlenül is annyira tömős (főleg, ha 70 %-os csokit használsz), hogy nincs rá szükség erre. De ha mégis, akkor kettőzd meg a csokis tölteléket, s csak keveset használj a megtöltésre, tényleg nagyon tömős. Gyermekekre kár vesztegetni :-)
Hozzávalók:
200 g jó minőségű fekete csoki (legalább 60 %-os kakaótartalommal)
200 g sótlan vaj, felkockázva
1 tbsp nescafé granulátum
85 g sima liszt
85 g sütőporos liszt (ezt tudtommal otthon nem kapni, ezért a lisztadaghoz megfelelő mennyiségű sütőport kellene rakni)
1/4 kk szódabikarbóna
200 g igazi barnacukor (de nem a méregbarna fajtából, világosbarna legyen)
200 g kristálycukor
25 g kakakópor (Ne csokiital por legyen, az egészen más ízt ad neki)
3 tojás
75 ml/5 evőkanál író (ha ez nincs, akkor 50 ml/3 evőkanál kefír és 25 ml/2 evőkanál zsíros tej)
A bevonathoz/töltelékhez:
150 ml tejszín
150 g fekete csoki (mint fentebb)
egy jó kk vaj
S a poén kedvéért szoktam beletenni vanília esszenciát v. port is egy kk-al.
1. Egy 20 cm átmérőjű, lecsatolható oldalú tortaformát vajazz ki, sütőpapírral béleld ki. (Legyen legalább 7.5 c. mély.) Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. A csokit törd apróra, s egy tejforraló edénybe tedd bele a vajjal együtt. Önts hozzá 125 ml hideg vizet, amibe előzőleg belekeverted a nescafét. Melegítsd alacsony hőmérsékleten, amíg a csoki elolvad, de ne legyen forró!
2. Amíg a csoki megolvad, keverd össze a kétféle lisztet (vagy a sütőporos lisztet), add hozzá a kétféle cukrot, a szódabikarbónát és a kakaót. Kézzel alaposan dolgozd át, hogy ne maradjon csomós. A tojásokat verd fel egy edényben, és keverd bele az írót /vagya kefíres-tejes keveréket).
3. A csokis keveréket öntsd rá a lisztes keverékre, majd öntsd bele a tojásos keveréket, és alaposan keverd össze. Sima, meglehetősen folyós keveréket kell kapnod. Öntsd bele a formába, s süsd 1 ó 20 - 1ó 25 percig. (Nekem úgy tűnik, 1.20 ó után már kész, ha tovább sütöd, kicsit szárazabb lesz a belseje. Az utolsó félórára le szoktam takarni alufóliával, lehet, hogy csak az én sütőm, de ekkor elég hamar odakap a széle.) Ha megrepedne, vagy kicsit besüppedne a közepe, semmi gond! Hagyd kicsit hülni a formában, majd fejjel lefelé fordítsd ki egy rácsra, ott hagy kihűlni teljesen.
4. A töltelék: Egy tejforraló edénybe öntsd bele a tejszínt, az apróra tört csokit, a vajat és a vaníliaport/esszenciát. Kevergetve főzd addig, amíg bugyogni nem kezd. Hagyd állni a csokifozetet talán egy félórát, vagy tovább, majd öntsd rá a tortára. Késsel terelgesd szét a tetején, s hagyd lefolyni az oldalán. Másnapra a csoki tökéletesen megdermed a tortán, lehet tovább dekorálni csokidarával, vagy bármivel, amivel akarod.
3-4 napig omlós, puha marad a közepe. A siker azonnali, nálam ezt kérik legtöbbször. Rémlik, hogy valaki írt már hasonlót, de hátha...
Bioboltban, vagy a dm-ben de szerintem van nagyobb match-ban is. Szóval sok helyen lehet kapni, elég drága, de úgysem kell sok.Van nyers nádcukor is, ami sötétbarna, na azt tényleg ritkán lehet kapni, de olyan vaj színű sok helyen van.
Ja a kukorica olaj lehet más növényi olaj is, de a kukorica azért jó mert nincsen nagyon határozott íze! AZ Olivaolaj nem jó!!! Még napraforgóolajjal csináltam.
Én szívesen baírom a világ legfinomabb csokoládé tortáját. Egyébként csak hogy korrekt legyek nem én találtam ki, henem Nigella recept (az egyik tv műsorban volt) de lehet variálni. (A tésztája isteni)
Íme:
hozzávalók:
Kb egy óra múlva... mire magtaláltam végre a sok papírfecni recept részlet között...
tehát hozzávalók:
17dkg olasztott vaj
12dkg kukorica olaj
2dl jeges víz jég nélkül
40dkg liszt
25dkg barna cukor
15 dkg nád cukor
5dkg kakao
2tk sütőpor
1tk szódab.
1 tejföl
3 tojás
1 kk vaniliaroma
tortabevonásához szükséges csokimáz, lehet tortabevono, de én jó minőségű étcsokiból és porcukorból szoktam csinálni a mázat, mert az sokkal fonomabb
lekvár - esetleg a két tortalap közé
Elkészítés
összekeverek mindent kivéve a tortabevonót és a lekvárt!:))
Persze lehet szabályosan egyenként a tojást egy kis liszttel, stb de semmi értelme mert ha mindent összedobálok akkor is isteni lesz.
2 részletben sütöm meg, mert jó vastag lesz (23 cm formában)és így megspórolóm a kettévágás drámáját(mert soha nem bírom kivárni amíg teljesen kihül, így nem is tudom soha rendesen kettévágni)
Ha kész először az alsót bevonom csokival, majd néha lekvárt is teszek rá, aztán rá helyezem amásik lapot és azt is bevonom csokival.
Termsézetesen a cukrot ki lehet cserélni csak kristálycukorra, de higgyétek el a barna cukorral és a nádcukorral (legalábbis nálunk ez a magyar megfelelője) sokkal finomabb!!!!
valószínűnek tartom, hogy a víz és a tejföl miatt lesz ez a csokis tészta olyan szuper és különleges.
Gyakran használom ezt a tészta receptet, vontam már be mindenfélével még marcipánnal is, na az egy kicsit durva lett még nekem is sok volt egy szelet.
nem tudom,hogy odafent nalatok hogy van a porelesztövel,de most elövettem egy ittenit,amin az all,hogy egy csomag / 7g / eleg 500g liszthez es ez a 7gramm elesztö megfelel 25g friss elesztönek.
Inkabb többet,mint keveset,ha nem menne fel a keves elesztö miatt,kar lenne erte.
A torta miatt nem kell sietned,majd egyszer ha idöd lesz :)
Igen, tévedtem. Másra gondolsz... Bocsánat! A rumos dologról két infót találtam, egy magyart és egy angolt, mindkettő Rumptopf (agglegénykompót) néven fut. A magyar itt van, úgy írták egy érdeklődőnek:
"Az ugynevezett agglegenykompotot eredetileg "Rumtopf"-nak hivjak, es persze letezik egy erre a celra keszult edeny is. A rumtopf kivul-belul mazas cserepedeny, 22 cm a belso atmeroje es 32 cm magas. Az enyemnek legalabbis ezek a meretei. Ket kis fule van es nem szukul be a nyilasa, mint a befottes uvegnek. Az elso gyumolcs ami belekerul, mindig a foldieper. Ne hagyd ki belole, mert az a legfinomabb! A gyumolcsoket mindig le kell szoritani. Erre a celra tanyert szoktak a gyumolcsok tetejere tenni, ezert nem szukul az edeny nyilasa. Ne kristalycukrot tegyel ra, hanem Kandi ill. befozo cukrot. Fontos, hogy magas %-u alkoholt onts ra, legjobb a tiszta szesz az elejen, majd utana is legalabb 45%-os rum. Nem tudom, kaphato e otthon a 80 %-os "Stroh" rum? A gyumolcsnek nem szabad "beindulnia". Sok recept szerint teheto bele deli gyumolcs is, de eltanacsollak ezektol. Bosszanto, ha ki kell dobni egy par gerezd narancs, vagy mandarin miatt az egeszet. Szolo, gorogdinnye, egres szinten nem valo bele.
Ne bolet csinalj! :-)) A lenek mindig a leszoritott gyumolcs szintjeig kell erni.
A magozas ok.
Eddig az idézet. Az angolt, ha továbbra is érdekel a rumos dolog, lefordítom, de most nincs időm. S a csokitortáról sem feledkeztem el, kedves Sera, nagyon köszönöm a receptet (házasságira akarnék vele kirukkolni). Még egy kérdés, ha porélesztőt használsz, mennyit teszel bele?
2.lisztet,sot es cukrot keverd el.A vajat darabonkent add hozza.
Az elesztöt a tejbe keverd bele es öntsd a missunghoz,kb. 10 percig dögönyözzed.
Nalam az ilyesmi geppel megy.
En azt mondom,hogy tedd az egeszet egy joval nagyobb müanyag talba /ne fembe/ takard le konyharuhaval es dugd a dunyha ala.Olyan egy ora mulva lesd meg,de hagggyad nyugalomba kellni,ne zavard elötte mert az nem yo!
Persze fontos,hogy elötte a tesztat ill. a müanyag edenyt kicsit belisztezed.
A diot apritsd fel olyan kellemesen ehetö darabkakra,de ne darald!
Almakat puculd meg es olyan 5mm-es kockakra vagdald fel,citromozd meg,add hozza a tejszint,cukrot es a diot.
A mazsit csöpögtesd le es azt is dobd hozza,keverd el.rakd felre.
melegitsd elö a tüzhelyet,nem mondok szivesen fokot,ide 220 van irva,de en felek a 220 fokoktol,ha sütit sütök es inkabb 200 fokon kezdem.Az iromanyban 45 perc van,de ezt sem szoktam betartani,egyszerüen azt az ember erzi,hogy mikor kesz,rad bizom,de 45 perccel es 220 fokkal legyel elövigyazatos es legalul süsd!
A tesztat gyurd ki 37x 27cm-re es teritsd szet rajta a tölteleket.
oldalt hagjyal ki 2-2cm-t.
Tekerd fel es vagd 7 szeletre.Hajdanan almaszeleteket raktam rfa,de ne tedd,mert megegnek.
Ez meg a nyersbeli allapotot abrazolja.
Fontos,hogy beled ki zsirpapirral alul es oldalt,könnyen megeghet oldalt,ha nem teszed.
Ha beletetted a 7 szeletet a formaba,tedd megint meleg helyre es hagyd felmenni! ez fontos es ne türelmetlenkedj,inkabb kezd el idöbe,de ne akarj vele hamar kesz lenni.
Nincs sok munka vele,csak a kelesnek kell hagynod idöt.
Nekem a porelesztövel is mindig minden felmegy,habar a leirtakkal ellentetben elöször a langyos tejbe es kis lisztbe pici cukorba teszem az elesztöt,pillanatok alatt felkel es csak utana a lisztbe.
A vegerdemenyen azert van több tekercs,mert legutobb masfelszerese adagot csinaltam.
Tipp: A sütöböl valo kiveves utan azonnal kend meg ahornsziruppal! szep fenyes lesz es nem lesz olyan szarazkinezetü,felteve,ha szereted az ahornszirupot.
es ugye megint a vegeredmeny:
Fontos!speciell a recept egy 24cm atmeröjü format ajanl,ne rakd nagyobba,fontos,hogy összeerjenek es ha szükösen is,az nem baj.
Ha nem szereted az ahornszirupot,akkor a receptben irt Calvadosszal keverj össze porcukrot es azzal mazold be a tetejet.
Kedves Moni, itt az a szokás, hogy nyilvánosan cserélgetjük a recepteket. Ha te titokban akarod tartani a te csokoládétortádét, szived joga, csak akkor legalább ne csigázz fel vele itt néhányakat:)
Sera, ha erről a tekercses sütidről tudnál nekem egy részletes leírást küldeni (recept, és mintha hülyének magyaráznál), hálám örökké üldözne. Cserébe elküldöm a világ legfinomabb csokoládétortájának a receptjét (megjegyzem, nem olcsó, de tuti siker). Olvastam már itt hasonlót, de ez mégis más.