Keresés

Részletes keresés

nemjoka Creative Commons License 2003.11.18 0 0 54
Ja, még valami!
Szintis srác... nem buta a kérdés, a válaszom is érthető lesz, de árulj már el nekem valamit... 10 éve vagyok a "szakmába"... de mi az a pentaton akkord vagy mifenéket tanulsz te... hm? mert a pentaton az egy olyan hangsor, melyben szolmizálva do, re, mi, fa, szo, la hangok vannak... a "ti" csak vendéghangként fordulhat elő! (pl a Tavaszi szél vizet áraszt gyönyörű pentaton dallam, "ti" vendéghanggal)
Előre is köccke váűlaszod!

Amúgy én-most ugyan nem járok szolfézsra, de az össze hármas hangzat (akkord) és felbontásaikat, fordításaikat tanultam, meg kottaírás, dallamdiktálás (klasszikus, kevés 20.század), korál diktálás után -a szélső szólamokat kelelt leírni, és a középsőket hangközök kitalálásával, de előfordult, hogy számozott basszussal kérte... valamint öszhangzattanból gyönyörűbbnél gyönyörűbb akkordok és fordításaik, kadenciák, nápolyi akkord, stb...
sajnos a négyeshangzatokat nem tanultam még, ezért nem is mertem idén (2003.május) felvételizni a Zeneakadémiára...

byez

nemjoka Creative Commons License 2003.11.18 0 0 53
Hi all!
Üdv szintis srác! :))
Na, tisztázzunk 1-2 dolgot... vagy én írtam rosszul, vagy Te értetted kissé félre... szóval:
Zongorázom 10 éve, énekelni nem tanultam sose, csak nagyon SZERETNÉK(nem ordítás volt, lényeg kiemelés)tanulni! Kérdezted: "Zeneakadémiát lehet munka mellett csinálni?" Válaszom erre csak annyi, hogy bármilyen más egyetemet lehet munka mellett végezni?
Hogy foglalkoznak-e felnőtt képzéssel? :)) magánének szakra asszem 35 éves korig lehet jelentkezni és mindenkinek (18-35) kmell gégeszakorvosi vizsgálat... amúgy nem tudom hány éves a legidősebb tanítvány, de van aki pl 25 évesen kezdi el az akadémiát, vagy mégkésőbb... (továbbtanulási tájékoztatóban benne vannak ezek, meg a"mit kínál a magyar felsőoktatás" c könyv).
Kottáim akadnak... nekem is elkellett kezdeni valahol... mondjuk most kölcsönben van 1-2, mert van egy nagyon kedves "tanítványom" (azért macsakkörömmel, mert ugye nem taníthatok hivatalosan, nincs papírom/végzettségem... persze pénzt sem kérek érte) akinél vannak a kezdő kottáim... nagyon tehetséges, és igen jól fejlődik! Lehet, hogy nem fogod /nme fogjátok elhinni... de nem egy kislány/kisfiúról van szó, hanem egy úm. felnőttről :)))

Joplint csak azért kérdeztem, mert én is tanultam tőle 1-2-több darabot... :))

byez

PETYUS Creative Commons License 2003.11.17 0 0 52
Joplin nagyon jó. A lányom épp most gyakorolja gitáron.
Előzmény: nemjoka (49)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.17 0 0 51
Ti miket tanultok mostanában? Mármint elmélet?
Bár lehet, hogy buta a kérdés, mert úgysem fogom érteni a választ :)
Én jelenleg H, Fisz, Cisz-dúrt valamint a pentaton skálákat nyögöm.
Akkordokat még nem is tanultunk a tanárral, csak egy párat ismerek, amit egy-két mulatósból elsajátítottam :)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.17 0 0 50
Sziasztok,

Döbbenten láttam, hogy péntek óta mekkora forgalom volt itt.
Örülök, hogy új sorstársakkal bővültünk :)
Luky, hétvégén megpróbálkoztam a november rain-nel, bal kézzel már egész jól megy, de a jobbot valahogy nem tudom hozzáigazítani. Kiváncsi vagyok a véleményedre. Egyébként mi az a koopercég? Amúgy tényleg sok időt töltesz utazással, legalábbis ha magamból indulok ki :)

Apellátor, Megnéztem a neten a korg sp100-ast, nagyon jó cucc! Te mióta zongorázol?
Ezt a Gonda féle kiadványt már én is láttam, gondolkodtam rajta, hogy megvegyem-e, de belenéztem, s rájöttem, hogy ej rá érünk arra még.
Jó, hogy ilyen sok jazz rajongó van itt. Igazság szerint amíg nem kezdtem el zongorázással foglalkozni, én nem voltam akkora rajongója a témának, azóta sokat változott a véleményem! Családunknak is van egy pianinója, de oly mértékben tönkre van, hogy egy kisebb vagyon lenne a javíttatása, ráadásul hely sincsen ahova tegyük, úgyhogy ezért kötöttem ki a szintetizátornál. Hosszú távú tervem megcsináltatni a készüléket.

Nemjóka, a profi :) Üdv neked is!
Ezek szerint te is tanárnál sajátítottad el tudásodat. Hmm, 10 év, minden elismerésem a tied, ha ezek után még Zeneakadémiára is akarsz menni.
Hogyhogy éneklést tanulnál, miért nem zongorát?
Már gondolkodtam azon, hogy elmegyek a Szabó Ervin-be, csak sajna amíg nem pesten lakom, addig ez nehezen kivitelezhető munka mellett.
Zeneakadémiát lehet munka mellett csinálni? Foglalkoznak ott egyáltalán felnőttképzéssel?
Hogy kérdésedre is válaszoljak én fél éve zenélgetek, előtte semmit, sehol, szóval a lelkesedésem jóval nagyobb mint a tudásom :) Kotta ügyben lehet, hogy értekeznék veled, persze inkább a kezdőkották érdekelnek.

nemjoka Creative Commons License 2003.11.17 0 0 49
Hi all!

lukylac: mondtam!:-p

Szeretitek a ragtime-ot? Joplin és a többiek? :))

lukylac Creative Commons License 2003.11.17 0 0 48
Helló!

Nekem is bejönnek a jazz-es melódiák, mondjuk túl sok jazz zenét nem igazán ismerek, és sajna némelyiknek a címét sem tudom. Sajna az én tudásom még elég kevés ahhoz, hogy ilyesmi zenéket játszogassak, csak próbálkozom a négyeshangzatokkal :) Hallottam egy egyperces részletet Bill Evens - Time Remembered-ből és meg kell, hogy mondjam, nagyon jó zene! Amit én hallgatok néha, és az előadót is tudom: John Scofield, Diana Krall (neki nagyon tuti zenéi vannak!) John Pattitucci... Mondjuk leginkább az olyan zenék fognak meg, amibe zongora is van, de amit a jazz gitárral művelnek néha, az sem rossz.

A Korg a hangszergyártás területén mindig is ott volt, már ha billentyűs hangszerekről beszélünk. Én az Sp-300 és az Sp-500-nak hallottam eddig a hangját, de nem hagy kivánnivalót maga után, az tuti. Persze más amikor akusztikus hangszeren játszik az ember, egy elektromos zongora soha nem fog úgy szólni mint egy akusztikus... Igazából az jó, ha van mindkettő :)) Mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya. Ami nekem nagyon bejön az a Yamahának a CLP sorozata...na meg a "P" család. Mondjuk az én véleményem az, ha egy Fatart próbál ki az ember (mondjuk én) akkor nem a hangját figyelem, inkább a billentyű játszhatóságát. Igaz, hogy amivel én láttam összekötve a Fatarokat a BNV-n, az egyik egy alap GM hangmodul, a másik egy Kurlzweil Micro Esemble. És egy tizes szorzó volt a két modul ár közötti különbség. Természetesen a Kurzweil javára.
Egyébként nekem eléggé tetszik a szintimben lévő zongora, sztereó mintavételezett...igaz lehetne picit teltebb, de ahhoz képest, hogy kiséretautomatikás hangszer, nem rossz a zongi hangi. Van lehetőségem akusztikus hangszeren is játszani néha (barátnőmnél) és ott jön meg az ihletem igazán...

nemjoka! Valóban, Bartók román népi táncok c. kottájából tanultam :))

Szintis srác! Sikerült megnéznem a kottát, és ahogy lesz alkalmam ki is nyomtatom, és rávetem magam! :) Köszi!

Előzmény: Apellator (47)
Apellator Creative Commons License 2003.11.17 0 0 47
Sziasztok!

Én is az autodidakták táborát gyarapítom, bár ha van időm, elmegyek egy-kétszer magántanárhoz (sajnos augusztus óta nem voltam). Zenei alapképzettségem van némi, csak éppen nem valami friss: 4-5-6. osztályos koromban jártam zeneiskolába, igaz, nem zongorára, hanem klarinétra, és a szolfézs elég jól ment. Ezt abbahagytam, de a zene mindig lételemem volt, szüleim is zenével fogalkoznak, egyik nagypapám szintén azzal foglalkozott. Egy unokatestvérem pedig aktív zongorista egy bluesos jazzt játszó zenekarban. Már régóta megfogalmazódott bennem, hogy újrakezdem, s ez idén vált valósággá. Elsősorban jazzben szeretnék utazni, de a klasszikust is fontosnak tartom, főleg a technika fejlesztéséhez és elméleti alapként.

Egyébként az Evans-féle "Time Remembered" című ritkán játszott, kevésbé ismert standardet tanultam meg nemrég (elég kemény mélyvízbe ugrás volt!), illetve sokszor játszom saját kiötlésű, egyelőre egyszerűbb, általában négy akkordból álló harmóniákat. Sokat tanultam a Gonda-féle kottasorozatból ("A rögtönzés világa"). Előtte zenehallgatás során próbáltam akkordokat kihámozni, de nem tudtam, hogy melyiknek mi a neve, milyen összefüggései vannak. A Gonda-kotta ezeket megvilágította, pl. az egyik kedvenc hangzásom a fríg-akkord (ezt a megnevezést egyébként sehol máshol nem olvastam, hivatásos zenészek sem ismerik általában). Amit a jazzen kívül szeretnék a közeljövőbe játszani, azok a jazzhez nagyon közel álló Ravel-művek (pl. Miroirs stb.). Némelyik megvan kottán, egyes részleteit lejátszottam, de elég nehezek, sokat kell hozzájuk fejlődni.

A hangszerekről annyit, hogy mindenképp az akusztikus zongora, illetve pianinó a legjobb. Nekem egyébként egy Korg SP-100-as kalapácsmechanikás, elektromos zongorám van, ami az elektromosok között szerintem a legszebb hangúak közé tartozik (rengeteget kipróbáltam), emellett relatíve nem is volt drága, viszont hátránya, hogy a billentése leglágyabbra állítva is nagyon kemény. Ezt persze meg lehet szokni, és lehet is rajta szépen játszani, de ha odaülök egy akusztikushoz, azt tapasztalom, hogy azokon sokkal-sokkal könnyebb játszani. És persze a hang - egy elektromosnak soha nem lesz olyan szép hangja, felhangtartománya, mint egy akusztikusnak. Anyáméknak egy XX. század eleji Koch & Korselt-pianinójuk van, aminek gyönyörű, telt a hangja, és nagyon kellemes a billentése - viszont elég ritkán vagyok náluk, ritkán tudok rajta játszani. Valami hasonlót jó lenne szerezni, de gondolom, borsos áron mennek az ilyen szintű pianinók.

Koncerteket hallgatva azt tudom mondani, hogy a Yamaha elektromos zongoráknak is jó a hangja, a Rolandoké elmegy, de valahogy túl elektromos. A többetek által említett Fatarokkal pedig az a helyzet, hogy amikor kipróbáltam vásárláskor ilyeneket, túl élesnek, nem elég teltnek találtam a hangjukat. Igaz, ez nyilván a rá csatlakoztatott hangmodultól függ, de abból a hozzá árulttól különböző hangmodul ugrásszerűen drágább volt (és ki tudja, milyen, azzal nem próbáltam).

DN3 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 46
Szia!

Úgy látom egy profi is van körünkben. :-)

Előzmény: nemjoka (43)
DN3 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 45
" A "régi banda" mikor volt együtt utoljára? Hányan voltatok? Milyen zenét játszottatok? "

Hú, nagyon régen, talán 86-ban. Négyen voltunk, 3 gitár, dob felálásban. Persze ez itt off-topic :-) . Mint lejjebb írtam " Rolling Stones-t, Credence-t, Chuck Berry-t, meg Shadows gitárszámokat játszottunk. " Na meg innen-onnan ezt-azt. :-)

Előzmény: szintis_srác (41)
nemjoka Creative Commons License 2003.11.15 0 0 44
Ja, még valamit...
Kottám annyi, mint a szemét... kezdőtől a haladón át... profiig... szóval, nem tudom hogyan tudom eljuttatni akinek esetleg kellene, de szívesen segítenék esetleg!
Amúgy én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba járok, ha kell valami kotta... csak győzze megtalálni az ember! (nekem már megy a dolog...)
Remélem tudtam segíteni!

byez

nemjoka Creative Commons License 2003.11.15 0 0 43
Üdvözlök Mindenkit!
Rólam annyit kell tudni, hogy 10 éve zongorázom (erről papírom is van) Sajnos- feledékenységemből adódóan- már nem járok a tanáromhoz, de otthon (szabadidőmben) azért gyakorolgatok, játszogatok főleg magamnak. Amúgy most jelenleg teljesen más irányba fordultak terveim, mint az eredeti álmom, hogy vmilyen zenével kapcsoltatos suliba járjak, meg a szolfézs tanáromhoz sem járok már fél éve...
Szóval, a lényeg: 2 év múlva felvételizni fogok a Zeneakadémiára ének-zene, karvezetés szakra, de megkéne próbálni a jazzénekes szakot is... csak egy nagy bökkenő van, sose jártam hangképzésre... és egyáltalán nem tudom milyen a hangom... (sorry, kicsit elkalandoztam)
Nekem itthon egy pianinom van, de nagyonnagyon szeretnék egy digit zongit... csak ugye rohadt drágák.. :( Amióta kinn voltam a BNV-n a Barátommal... azóta teljes bővöletében élek egy Rolandnak, és egy Yamahának... iszonyat jól szólnak... :)))

luky! Ne haragudj, hogy már így első hozzászólásom alkalmával kijavítalak, de Te nem véletlenül Bartók: Román népi táncok c. zongoradarabjából szeretted meg az egyiket?
szintis srác: Te mióta zenélsz?

Most egyelőre ennyi...
byez

lukylac Creative Commons License 2003.11.14 0 0 42
Üdv!

Köszi a kottákat!! Sajna még nem tudtam megnézni, itt valami oknál fogva nem nyitotta meg. Jaja, koleszos voltam, most is az vagyok :)) Eddig pesten voltam koleszba (Kandó), a BMf-re járok, most Kecskeméten vagyok, ott a koopercégem, ez az ucsó évem... Pest után elég furcsa, egy kisebb, csendesebb város, már nagyon megszoktam. De elég sokat vagyok pesten is, mert egy héten egyszer a suliba is be kell mennem (péntek), meg a Barátnőm is pesti :) Egyébként borsod megyében lakom, szóval utazgatok rendesen.

Előzmény: szintis_srác (40)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.14 0 0 41
Hali DN,

Humorosnak találtam amit írtál, csak megjegyezném, hogy én nem csak akkor rontok, ha néznek :)))
Ügyes dolog, hogy magadtól sajátítottad el billentyűs tudásodat, és csak bíztatni tudlak, hogy ne hagyjon alább lelkesedésed, hajrááá!!!

A "régi banda" mikor volt együtt utoljára? Hányan voltatok? Milyen zenét játszottatok?

Előzmény: DN3 (39)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.14 0 0 40
Hali,

Átküdtem a november raint, remélem tudod majd hasznosítani :)
Megmutattam tanáromnak, és azt mondta, hogy nem egy dúrva kotta, úgyhogy majd próbálkozom vele.
Én is voltam órán, pentaton skáláknál járok, kicsit soká tart kiszámolgatnom, hogy mellik hang van benne...stb

Nekem is az a véleményem, hogy jó lehet több sorstárssal együtt zenélni, bár addig számomra még sok víz lefolyik a Dunán.

Írtad, hogy koleszos voltál. Most BP-en lax?

Előzmény: lukylac (38)
DN3 Creative Commons License 2003.11.14 0 0 39
Sziasztok!

Á, nem volt az olyan kalandos mint amilyet szerettem volna. :-)
Teljesen autodidakta módon tanulok, ha már rákérdeztél. Nagyon sajnálom, hogy annakidején nem jártam zeneiskolába zongorát tanulni, de valószínű ez mostmár kimarad. :-( Keybordozni meg lehet tanulni így is, de a zongorához tanár kéne. Ezt pedig nem tudom megoldani a munkám miatt, elég sokat, és össze-vissza dolgozom. Mostanában sajnos alábbhagyott a kezdeti lelkesedés, akkor mindennap gyakoroltam, ma ez már inkább hangulatfüggő. Nagyon jó egy zűrös nap után, ha felnyitok egy üveg sört, és kizenélem magamból a sok bosszúságot, megnyugszom rendesen. :-) Aztán van amikor hallok egy zenét, és rohanok kipróbálni. Általában a dallamos számok tetszenek, persze rap-et nehéz is volna zongorázni. :-) Jó lenne összeszedni a régi zenekart, de eléggé szétszéledtünk. Másokkal meg nem igazán merek, annyira azért nem megy jól, sokat rontok, pláne ha figyelnek.

Előzmény: szintis_srác (36)
lukylac Creative Commons License 2003.11.13 0 0 38
Halihó!

Én is nagyon élvezem, mikor sikerül összejönnünk aztán hangoskodunk egy keveset. Valahol az álmaim közt van egy kis zenekar, amiben esetleg én is benne vagyok :)
Egyébként senki sem születik profi zenésznek...idővel minden jobban megy majd. Megköszönném, ha elküldenéd a Guns'n Roses kottát. Volt ma egy kis zongoraórám, összhangzattan. :)
Egyébként DN3-hoz hasonlóan kezdte Faterom is a zenélgetést annak idelyén (dob). Tőle hallottam, Ők is milyen cuccal zenélgettek régen, ismerős a Vermona is. A koleszban is volt egy régi 50 W-os Vermona keverőerősítő, szerintem őregebb mint én...

Előzmény: szintis_srác (37)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.13 0 0 37
Hali Luky,

Jó buli lehetett együtt zenélni, én is gondoltam már rá, hogy jó lenne egy ilyet összehozni, csakhát, olyan szinten érzem magam kezdőnek, hogy hozzám képest egy "kopasz" az már mester :))

Egyik cimborám átküldte a Guns n' Roses-November Rain kottáját, mondván, hogy az könnyű.
Elkezdtem vele küzdeni, de nekem ez még túl nagy falat.
Ha érdekel, át tudom küldeni.

Előzmény: lukylac (34)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.13 0 0 36
Hali,

Örülök, hogy rövid feltünés után visszatértél.
Kalandos életutat futottál be, nem semmi :))
Billentyűzet választásnál én is hasonló cipőben jártam mint te, akartam egy alap szintit, ami dinamikus. Ebben az árkategóriában a Casio többet tud, nekem meg is felel...bár...luky-t hallgatva erőssen elgondolkoztam, hogy jó lenne egy kalapácsmechanikás billentyű.

Ezek szerint te sem vagy már kezdő a keyboardozással, hogyan tanulsz? Autódidakta, tanár? Milyen stílust játszol? Kik a kedvencek?

Előzmény: DN3 (35)
DN3 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 35
Sziasztok, itt vagyok megint!

Mesedélután következik.
Hát szóval, nálam úgy jött ez a szintetizátorosdi, hogy annak idején (ja, azt még nem mondtam, hogy Veletek ellentétben én már elmúltam 100 éves. :-) ) játszottam egy zenekarban. Na nem volt egy Deep Purple, de mi azért elvoltunk vele, volt néhány fellépésünk, jól éreztük magunkat. Persze nagy világrengető tervek azok voltak, csak hát pénz az nem, és ezért a felszerelés is hagyott kívánnivalót maga után. Az erősítőket, hangfalakat mi készítettük, és ettől úgy is szólt az egész. :-( Ez a 80-as évek elején volt, és akkoriban problémás volt normális alkatrészeket, meg hangszórókat beszerezni. Azt még nem mondtam, hogy ekkor még gitároztam, aminek a fő oka szintén a pénzhiány volt. Gitározni megtanultam úgy nagyjából, még gitársuliba is jártam egy évig, de sosem állt közel hozzám, mindig is jobban szerettem volna billentyűzni. Akkoriban egy alapszintű orgona (szintit azt felejtsd el) , pl. egy NDK gyártmányú Vermona került kb. 20e Ft-ba, egy átlagfizu meg lehetett olyan 3-4 ezer. Szóval teljesen reménytelen , amilyen kódisok voltunk akkoriban (mind a négyen tanultunk). A repertoár is ennek megfelelően alakult, Rolling Stones-t, Credence-t, Chuck Berry-t, meg Shadows gitárszámokat játszottunk. Hát nem voltunk egy heavy metal banda :-) . Saját számok azok készülgettek, de a kidolgozásig sosem jutottak el valamiért. Aztán az évek múltak, megnősültünk, egyre kevesebbet jártunk össze zenélni, mígnem lemondtunk a világhírről és abbamaradt az egész. :-( Egyedül nem szerettem gitározni, nem is gyakoroltam, mára nagyjából el is felejtettem az akkoriban játszott zenéket. Persze azért hiányzott nagyon, főleg azt sajnáltam, hogy az akkoriban „írt” számokat nem fejeztem be.
És itt lépett be a számítógép 5 évvel ezelőtt. Ez volt az első komoly gépem, előtte csak C64, meg Spektrum volt a kezem ügyében. Szereztem rá Cakewalk-ot, és elkezdtem próbálkozni. Játéknak jó volt, de másra nemigen, rá kellett jönnöm, hogy szükségem van valamilyen MIDI billentyűzetre. Kinéztem a legolcsóbbat, egy 3 oktávos sz.gép klaviatúra méretűt, gondoltam ez nekem pont elég lesz. Cakewalk-ra felpötyögni a zenét elég is volt, de ekkor már vérszemet kaptam, és elhatároztam hogy megtanulok keybordozni. Mivel akkor épp nem volt túl sok pénzem, kéz alatt vettem egy ősrégi GEM márkájú orgonát 7e Ft-ért, kezdetnek jó lesz felkiáltással. Ezzel el voltam egy darabig de amint tehettem, elmentem venni valami komolyabbat. Casio meg Yamaha jöhetett szóba, de annyi pénzért amit rákölthettem (80e Ft) a Casio többet nyújtott. Nem bántam meg, szeretem, de egy többszázezer Ft-os masinára azért lecserélném. Azt hiányolom leginkább, hogy stílusokat nem lehet rátölteni.
Na egyenlőre ennyit.
Ahogy most visszaolvasom, a pénzről szól az egész, a fene ott egye...

lukylac Creative Commons License 2003.11.12 0 0 34
Jaja, mostanában ritkán, de nyárig volt lehetőségem a koleszban zenélni, meg van egy pár gitáros ismerősöm is. Inkább rockos zenéket játszottunk, meg ami épp eszünkbe jutott. Igaz nem volt túl nagy hely, de volt gitár meg dob, mivel a szintim csak az utólsó évben hoztam fel megismerkedtem picit a dobbal is :))
Előzmény: szintis_srác (33)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.12 0 0 33
Luky,

Te szoktál együtt zenélni más hangszeressel?

Előzmény: lukylac (29)
PETYUS Creative Commons License 2003.11.12 0 0 32
Igen, de itt offtopic vagyok, mert leginkább fúvós hangszereken játszom. De van egy kelta lírám is.
Előzmény: szintis_srác (31)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.12 0 0 31
Petyus, te is zenélsz?
Előzmény: PETYUS (30)
PETYUS Creative Commons License 2003.11.12 0 0 30
Meggyőztél, egy egyszerű billentyűnehezéket túlzás mechanikának nevezni.
Vajon vannak-e olyan elektronikus billentyűzetek, amelyeknek a nyomkodása az orgonáéhoz vagy a csembalóéhoz hasonlít?
Előzmény: lukylac (29)
lukylac Creative Commons License 2003.11.12 0 0 29
Hi!

Petyus! Nem tudom, Te mit értesz mechanmika alatt, vagy nemtom próbáltál-e már súlyozott billentyűzetet. Ha azt vesszük, minden billentyűben van mechanika, mert mechanikus, nem? Ennél a tipusnál a billentyűk tömege van megnövelve (picit!!!) A súlyozott billentyűzet, az nem kapalácsmechanika... Pl.: az SL-161, vagy 161 Pro súlyozott szinti billentyűzet. Na ezt rakd össze?

Szintis srác! Az SL-990 Pro-ban különben könnyített kalapácsmechanika van, a 990 XP-ben van lépcsőzetes mechanika. Különben érdemes elmenni a HitSpacebe és megtesztelni mind a két billentyűt. Nekem spec a nehezebb billenés jobban bejön. Sajna a két hangfal nem elég, azok a hangmodulhoz csatlakoznak. Amennyiben lehet midizni a szintid, akkor használhatod a hangszineit, vagy ha van számítógéped, megfelelő szoftverrel azt is használhatod "hangkeltő eszközként".

Előzmény: szintis_srác (28)
szintis_srác Creative Commons License 2003.11.12 0 0 28
Tegnap gyakoroltam egy kicsit. Skálázás, valami latinos hangzású egyszerű dallam, végül némi klasszikus. Rövid dallamok, úgyhogy kevés gyakorlással is elsajátíthatók.
Végül gondoltam, előveszem régi lagzis kottáimat, és játszom belőle valami egyszerűbbet.
Tényleg azért jók ezek a lagzis nóták, mert nem túl bonyolultak, így könnyű vele sikert elérni, még egy akkora kezdőnek is mint én vagyok :)

Hétvégén találkozom a tanárommal, megkérdezem mi a véleménye a kalapácsmechanikás Fatarról, mert nekem is elég szimpatikus ez a stuff :)

szintis_srác Creative Commons License 2003.11.12 0 0 27
Hali,

Kösz a tájékoztatást a szakszavakról, ráleltem a hitspace oldalán is, úgyhogy átolvasgatom.
Megnéztem ezt a TMK88-ast, és tényleg nem kalapácsmechanikás.
Az SL990 Pro-hoz, amit te is kinéztél, erősítőt vagy hangmodult vagy bármit kell venni, vagy az két hangfallal már otthon is használható?

Előzmény: lukylac (25)
PETYUS Creative Commons License 2003.11.11 0 0 26
>... de semmi mechanmika mincs benne. Egy egyszerű súlyozott billentyűzet, ...

Ha súlyozott billentyűzet, akkor van benne mechanika.

Előzmény: lukylac (25)
lukylac Creative Commons License 2003.11.11 0 0 25
Csáó!

Nekem nagyon tetszik a HitSpace oldala, elég sűrűn olvasgatom. Kafák a billentyűk is :))
Persze van olyan is (Clavinova-k), ami kalapácsos + szinti funkciók, de az már igencsak zsebbenyúlós dolog... Mondjuk én azért külőnválasztanám a kettőt egymástól, inkább maradok a digitzonginál, és egy szintit mellé.
A transzponálás, amikor félhangokkal eltolod a billentyűzetet lefelé, vagy felfelé, ahogy tetszik. Mondjuk van egy zene, és te g moll-ba akarod játszani, a zene pedig a moll-ba van..egyszerűen eltolod a megfelelő irányba.
A midi csatorna váltás csak egyszerűen annyi, hogy hanyadik csatornán keresztűl küldje el az infókat a leütött hangról a modulodba, vagy szintidbe. Általában 16 csatornát tudnak kezelni, illetve tud fogadni a hangszer. Ebbe beleértednő az is, hogy egyszere több csatornán is érkezhetnek információk. A komolyabb gépek már 32 csatit is tudnak "kezelni"...
Program change. Ez az üzenet egy adott hangszinre utal, egy szám, (1-128-ig, vagy 0-127-ig terjedhet). Általában az első hangszin az 1-es stb. ha mondjuk 128-nál több hangszin van a szintiben, vagy hangmodulban, akkor van szükség a bank select üzenetre, ugyanis akkor felosztják bankokra is a gépek hangszineit. Ezeknek a kiosztását szintik válogatják. Lényeg, hogy ahhoz, hogy egy vezérlőbillentyűről ki tudd választani a hangszered egy adott hangszinét, általában mind a kettő üzenetre szükséged van. Ha mondjuk pl.: 100, vagy egy sima GM (General Midi) hangszinkészlete van a szintidnek, akkor csak a Program change kell.
Az aftertouch: utánnyomás érzékenység. A komolyabb gépek tudják fogadni ezt az infót, az a lényege, hogy egy már lenyomott billentyűt, ha mégegyszer lenyomod, akkor pl.:modulálja a hangot.

A HitSpace oldalán is van értelmező szótár féleség. A Fatar TMK-88 éppenséggel teljes zongoraskálával rendelkezik, de semmi mechanmika mincs benne. Egy egyszerű súlyozott billentyűzet, ami nem igazán különbözik a szintetizátor billentyűtől, picit nehezebb, de semmi komoly. Az ára azért jóval kedvezőbb :))

Előzmény: szintis_srác (24)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!