Keresés

Részletes keresés

lizy72 Creative Commons License 2025.05.26 0 0 27873

Úgy látom a képek nem mentek fel!

lizy72 Creative Commons License 2025.05.26 0 0 27872

Sziasztok! A paradicsom palantáim még soha nem voltak ennyire gyatrák. A hideg és a napfény hiánya is latszik. Most meg valami eszegeti is. Segítenétek mivel permetezzem le? Takácsatka lehet? Van itthon Mospilan, meg lamdex extra, de azok nem jók. Kösszi ha tudtok segíteni!

dombay63 Creative Commons License 2025.05.25 0 0 27871

Nagyon köszönöm, bizonyára ez lesz. Ha jól értelmezem, az uborka mozaik vírus ellen nem lehet védekezni, akkor a palánták földdel, karóval együtt mehetnek a kukába, hogy tovább ne fertőzzenek. Évelő dísznövények és uborka (tavaly palántáztam és pont mellette volt, de sosem nőtt igazán) terjesztheti. Sajnos a vetésforgó hely hiányában nálunk nem lehetséges.

https://langgazdabolt.hu/index.php/kerti-karositok/zoldsegeken/kabakoson-uborka-dinnye-tok/160-uborka-mozaikvirus

Előzmény: 55judit (27870)
55judit Creative Commons License 2025.05.24 0 0 27870

Ebben a cikkben a paradicsom páfránylevelűségéről írnak. Mintha ilyen lenne a fotóidon.

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/paradicsom_novenyvedelem

Előzmény: dombay63 (27868)
eeddie Creative Commons License 2025.05.24 0 0 27869

Ilyenek nekem is vannak, teljesen tanácstalanul nézem. Máshol azt mondták, hogy gyomírtó maradvány okozza. De azt nem használunk. Aztán azt gondoltam hogy a trágya a ludas, de az egyik zuccherino palántám is ilyen, még edényben van és csak komposzt meg virágföld került alá. A két elsőnek kiültetett üvegházi paradicsom ilyen, ilyenek a meghagyott oldalhajtások is. Nő, virágzik, köt. Meglátjuk mire viszi. 

Előzmény: dombay63 (27868)
dombay63 Creative Commons License 2025.05.24 0 0 27868

Sziasztok! A képek alapján vajon mi bajuk lehet a palántáknak? A legfelső részük behajlik, összepöndörödik. (A zöld az vásárolt, de legfelül ez is ilyen tüneteket kezd mutatni.) Próbálkoztam a tető lecsípésével, de a levél tövéből is ilyen beteges hajtások lettek. 

memorix Creative Commons License 2025.05.19 0 0 27867

sajnos hőmérséklet függő a kelésük, és általában 2 generáció van 1 évben.

Én inkább elnézem a tetves növényeket mint, hogy a családot mérgezzem.

Csalán lével is lehet ritkítani az állományt. 

Előzmény: beetee (27864)
eeddie Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27866

Nálam rengeteg katica van az egyik körtefán. Szépen látszanak az ágvégek amik tetvesek voltak, de tisztára pucolták. Van sok katicapetecsomó is, gondolom hamarosak kikelnek. 

beetee Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27865

Fáznak még. Még is sem jelentek meg idén.

Előzmény: 55judit (27863)
beetee Creative Commons License 2025.05.18 0 1 27864

Alapból nem szoktam vegyszer után nyúlni, de sok év tapasztalata alapján, ha ilyenkor leirtom a paradicsomjaimról a tetveket, egy (talán két) hét lemaradástól kímélem meg őket. 

Ilyenkor még egyébként sincs katicalárva, de paradicsomon később se láttam. Igaz nagy növényre már nem települnek be. 

De mondok mást. Volt egy év, mikor annyi tetű költözött az őszibarackomra, hogy szerencsétlen csak csendben csepegett. Hangyáktól el volt zárva, bíztam a katica és fürkész hadakba. Jöttek is. Rendesen fel is szaporodtak, úgy-ahogy lepucolták az őszit, de az sajnos addigra annyira megsínylette, hogy sose jött helyre. Ki is kellett vágni. Pedig ha időben permetezek, lehet ma is teremne. 

Jó-jó a bio, de néha jobb a mérsékelt vegyszerhasználat. Kontrolláltan. És ha egyébként mondjuk ázalékokkal, biostimulánsokkal jobb kondiba tartjuk a növényeket, akkor csak ritkán kell vegyszerhez nyúlni.

Monília ellen pl nincs bio megoldâs. Hacsak az nem, hogy nem ültetsz kajszit, érzékeny meggyet...

Előzmény: memorix (27862)
55judit Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27863

Tavaly nálam kora tavasztól sok katica volt. Idén egyet se láttam még. Nem rovarölőzök.

Előzmény: memorix (27862)
memorix Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27862

A cél minden esetben ugyanaz, a kertész legjobb barátját kell becsalogatni a Katicabogarat.

Ha ideális a terep a katicának akkor a katicalárvák és a Katicabogár fajtára tekintet nélkül ritkítja vagy kiírtja az ott lévő levéltetű állományokat. 

Az egyéb társ növények meg az illatukkal riasztják a fő terméstől a levéltetűket.

Előzmény: beetee (27858)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27861

Nézd majd meg az e-mailedet!

Előzmény: beetee (27859)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27860

Annyiban lehet hasznos az akármilyen levéltetűt vonzó növény, hogy ha megtalálják a ragadozók, leehetik a haszonnövényekről is a tetűt, azok általában kevésbé válogatósak, mint a tetvek. De sokszor egy-egy virágos növény is jó lehet, odacsalogatják a zengőlegyeket, és a lárváik lepucolják a tetveket. A paprikákról általában ezek szokták a fóliában leenni a tetveket és fürkészdarazsak is pusztítják őket. Katica kevés szokott bent lenni.

Emiatt nincs a fólián nyáron szúnyoghálós ajtó. A tetvek előbb vagy utóbb mindenképpen bejutnak, de ha ott a háló, a ragadozók nem, és a tetvek iszonyúan el tudnak szaporodni.

Előzmény: beetee (27858)
beetee Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27859

Lehet, hogy alapból rózsaszín. A szőrök közé beakadt, és ott elpusztultak kifeketedhetnek. Az a látványosabb. 

Sajnos a szívogatásuk során a pariba jutó enzim nem tesz jót a fejlődésnek. Látványos a megugrás, mikor likvidâlom a tetveket.

Előzmény: CBNora (27856)
beetee Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27858

Csak ahogy Nóra írja.. fajspecifkusak a tetvek is. 

Egyáltalân nem biztos, hogy bármi más vonzaná a most a paradicsomon megjelenő fajt. 

Mondjuk a ribizlit pont nem sorolnám csalinövénynek. Nálam sosem klasszik levéltetves, csak a levélpirosító szokott néha megjelenni. 

Apropó.. most néztem.. a nagyon illatos mentámon pl fürtökben lógnak a covidos tetvek... 😃

Előzmény: memorix (27857)
memorix Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27857

Nálam, a paradicsom ágyás mellett van :

Levendula, körömvirág

A paradicsom közt van: 

Bazsalikom, oregánó, kapor, büdöske, hagyma, foghagyma, + van egy kis kerti fűszeres ágyás is például menta, Zeller -l Amit a katicák szeretnek.

Az udvaromban van levéltetű hívogató növény: Leander, Rózsa, Sarkantyúka, Ribizli, cseresznye fa, TopHIt szilva

A levél tetvek inkább a hívogató növényeket választják. Azoktól a hangyákat kell távol tartani.

Igy a zöldséges-t a levél tetvek békén hagyják, a levél tetű hívogató növényeknél jelennek meg és ott meg a katica bogarak elvégzik a feladatot. 

1) Hangyákat érdemes távoltartani

2) Katica hívogató növényeket kell betelepíteni.

3) Levéltetű ellen a kevésbé szerető növényeket érdemes betelepíteni a sorok szélére vagy a sorok mellé esetleg közé. 

Én nem használók mérget, egyedül olajos kénnel vagy bordólével szoktam permetezni a kertben.  A fajtákat gondosan válogattam ki.

Előzmény: beetee (27854)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27856

Én a kertben is tartok pár tő csalánt főzni, sokkal jobban ízlik, mint a spenót (spenótot nem is vetek). Tavasszal esszük, aztán megtetvesedik.

Persze rengeteg tetűfaj van, lehet, hogy mondjuk egy őszibarack levéltetű utálja a csalánlevet, de még sose próbáltam csalánlével permetezni.

Igen, a paradicsomon szép, nagy, rózsaszín levéltetvek vannak. Feketét még csak a szőrökbe ragadva láttam, nálunk nem szoktak megtelepedni a paradicsomon.

Előzmény: Belohin (27855)
Belohin Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27855

A Bakonyban volt a kertben bőven csalán, a spenótba szoktam szedni fűszernek. De gyakran előfordult, hogy úgy ellepték a levéltetvek, hogy ez szóba se jöhetett. Rengeteg a fals info a neten, csak győzze az ember szelektálni.

A kapor is kész levéltetűfészek. el kell kapni az alkalmas pillanatot, amikor már - még érdemes leszedni. Sajnos, ez még sohasem esett egybe a főzőtök szedhetőségével.

A paradicsomon nagy méretű, sárgás-rózsaszínes levéltetvek szoktak megjelenni, de sűrű 'gyepet' még sose alkottak. Nem tudom, mi akadályozza őket ebben, de nem.

Előzmény: beetee (27854)
beetee Creative Commons License 2025.05.18 0 1 27854

:))) ami a paradicsom környékén van, az mind kapor. Az is tetves szokott lenni, csak később.

Sőt a tetűírtónak kikiáltott nagy csalán bokromra is most költöztek be a tetvek.

Sajnos ők nem olvasnak bio kertművelést.

Előzmény: memorix (27851)
CBNora Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27853

Én azt hallottam, hogy a büdöske a fonálférgektől véd, a bazsalikom távol tartja a liszteskéket. A kaporról nem hallottam, de a youtube ajánlatai között épp ma volt egy videó, aminek a címlapján pont kapor volt látható paradicsom között. Nem néztem meg.

Nálam a bazsalikom nem vált be, mert túl zsúfolt lett az ágyás, túl sokat kellett öntözni. Liszteske egyébként is ritkán van a paradicsomon, úgyhogy ezt a hatást nem tudtam lemérni. Büdöske se sok fér, csak a magaságyásba tudnám ültetni, máshol megeszik a csigák. Oda meg inkább salátát ültetek az ágyás szélére, vagy valami más ehetőt.

A levéltetvek meg szoktak jelenni, de a paradicsomon nem szoktak nagyon elszaporodni és egy idő után eltűnnek. Nyár elején van aránylag sok.

Előzmény: eeddie (27852)
eeddie Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27852

Ez egyfajta városi legenda. Mindig van kőzte bazsalikom, büdöske, körömvirág. Kapor nem nagyon mert hamar tetves lesz és kipusztul. Van bőven levéltetű is minden évben. 

Előzmény: memorix (27851)
memorix Creative Commons License 2025.05.18 0 0 27851

ültes a paradicsom közelébe:
Bazsalikomot, kaport,  büdöskét és nem lesz levéltetved.

Előzmény: beetee (27849)
CBNora Creative Commons License 2025.05.17 0 0 27850

A metrósok már vihetők.

Én kedden szeretnék ültetni.

Előzmény: beetee (27849)
beetee Creative Commons License 2025.05.17 0 0 27849

Nálam ez az állapot. Nem nagyon nőnek, de mivel már elég jól begyökeresedtek, csak a melegre várnak.

Viszont a szokásos fekete levéltetveket le kellett róluk karatéznom. Azok, ha nem veszem észre eléggé visszavetik az indulást. Érdekes, hogy csak ilyenkor vannak, később nem.

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.05.17 0 0 27848

Keddtől várnak 20+ fokokat, addig a tökféléket nem ültetem ki.

Előzmény: 1realista (27846)
CBNora Creative Commons License 2025.05.17 0 0 27847

Kedden vagy szerdán tervezem kiültetni a paradicsomokat. Most úgy néz ki, hogy utána jön egy nagyobb az eső. Persze az még messze van, de hátha tényleg jön, kellene már.

Eddig még Orbán napkor nem volt nálunk fagy, azt már nem szoktam megvárni az ültetéssel. Remélem, most se lesz, már nagyok a palánták, még egy hetet nem lenne jó várni.

A paprikát ültethetném, mert fóliában lesznek, csak még nem ettük ki az ágyásokból a salátát, retket, újhagymát. 

Előzmény: 1realista (27846)
1realista Creative Commons License 2025.05.17 0 0 27846

Mikor lesz már tavasz? 

A kiültetett paradicsomok és tökfélék valamint 

a bab féléket nagyon nem érzik jól magokat. 

Paprikával nem próbálkozok. 

szabojozsi1964 Creative Commons License 2025.05.14 0 0 27845

Köszi, hamarosan (?) kiderül. Ha nem hamarosan, akkor majd azon a napon, amikor végre nem 3-4 fokot mutatnak felénk hajnalban. :))
Nagyon mennének már kifelé a tejfölös pohárból a palánták, de  ilyen hidegben több kárt tesz a korai kiültetés, mintha maradnának még pár napot a pohárban. Nem örülök neki, de ezt dobta a gép, ilyen a természet.

Előzmény: piro para (27840)
55judit Creative Commons License 2025.05.13 0 0 27844

Igen, fáznak. Meg fognak maradni.

Régen nálam is voltak ilyen palánták, de már belejöttem a babusgatás módjába.

Van még 2 későn vetett pohárban, a többi most még nagyon szép, van ahol már kis paradicsomok is látszanak.

Előzmény: piro para (27843)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!