Keresés

Részletes keresés

kerezsijoc Creative Commons License 2014.01.19 0 0 652

Sziasztok!

Most ismerkedek a központi porszívó témakörrel!

Ami kérdésem lenne, hogy:

-mit jelent az egyenértékű csőhossz

- és mit jelent a zárt szívóhatás?

-Lehetséges e, hogy a ház külső homlokzatába vésném bele (mert most akarok majd szigetelni is és gondoltam inkább kint rombolok)

- szükséges e megvenni ehhez ezt a speciális csövet(mármint ami a falba kell) vagy lehet hagyományos vízhez használt szürke PVC csővel helyettesíteni

A ház amibe szeretném berakni :

A pincébe a porszívót, a fsz-re 1db csatlakozást, emeletre szintén 1 db csatlakozást, tetőtér szintén 1 db csatlakozást. A teljes szintkülönbség max 9m. Számításaim szerint az összes csőhossz 15-20m közé esik ebben van 8 db 90-es könyök és 2 db T elágzás. Szintenkét 70m2, a pincém az garázsként és kazán helyiségként funkcionál ott nem igazán porszívózok! :)

Méregettem egy 10m mérőszallaggal, hogy az egy csatlakozástól minden szinten "kényelmesen"elér a 9m gégecső.

Az lenne a kérdésem még hogy ide melyik kp porszívót ajánlanátok én ezeket néztem:

-Beam bp355

-Beam bp385

Vagy bármilyen más márka is szóba jöhet nem ragaszkodom ehhez.(persze fontos a tartósság és a szervíz ill alatrész elláthatósága)

Kicsit hosszúra nyúlt!

Üdv: Kerezsijoc 

CADman Creative Commons License 2013.07.03 0 0 651

Tisztelt Fórumozók!
Néhány tanácsot, tapasztalatot szeretnék kérni központi porszívó használóktól. A csövezést még 7 éve a ház építésekor kiépítettük és most kerülne sor a gép felszerelésére.

- Van e valakinek olyan tapasztalata a kapcsolóval ellátott glégecsővel, hogy megszakadt a vezeték benne? Ugyanis egy ismerős mondta, hogy kapcsolós típust nem érdemes venni, mert azokban akár 1-2 év használat után megszakad a vezeték, aztán lehet eldobni. Mennyre reális ez a probléma? Ugyanis én ilyen típust szeretnék venni kényelmi szempontból, 9m-es csőhosszal.

- Másik kérdésem, hogy érdemes e eggyel nagyobb teljesítményű típusú gépet választani a porszívóból, mint ami az egyenértékű csőhossz alapján megfelelő lenne.

A házam kétszintes, a földszinten 3db az emeleten 2db elszívási pointtal, e legtávolabbi pontra ~40m egyenértékű csőhosszt kalkuláltam.

E között a két gép között dilemméázok:

Electrolux-Beam BP33:

Takarítható felület: max. 250 m2
Falicsatlakozó száma: max. 4 db
Egyenértékű csőhossz: max. 45 m
Teljesítmény: 1 550 W
Légszállítási teljesítmény: 209 m3/h
Szívóteljesítmény: 590 Air Watt

a másik pedig

Electrolux-Beam BP355:

Takarítható felület: max. 300 m2
Falicsatlakozó száma: max. 6 db
Egyenértékű csőhossz: max. 60 m
Teljesítmény: 1 700 W
Légszállítási teljesítmény: 222 m3/h
Szívóteljesítmény: 630 Air Watt

- Van e valakinek valamilyen tapasztalata az előbbi típusú gépek bármelyikével?

Előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdv: CADman

nesztorTZ Creative Commons License 2013.06.19 0 0 650
Koszi szepen
Előzmény: Klímaszerelő (647)
Klímaszerelő Creative Commons License 2013.06.06 0 0 649

Szia

Megoldható a dolog így is (nem Te leszel az első), de mindenképp érdemes nagyobb teljesítményű gépet választani, mint amúgy indokolt lenne.

Üdv: Klímaszerelő

Előzmény: soczolaci (648)
soczolaci Creative Commons License 2013.06.05 0 0 648

Üdv!Némi segítségre szorulok a témával kapcsolatban. Gondolkodom egy ideje, hogy jó lenne egy központi rendszer, de a lakás már rendben van, nagy felújítás már nem várható az időszakos festésen kívül. Vajon mennyiben befolyásolná a rendszer működését ha az alap csövezést a padláson alakítom ki és csak a függőleges leállásokat vésem be a falba? Ami engem zavar az az, hogy ebben a formában kb 2,5m-t felfelé kell, hogy áramoljon a levegő és a szálított szennyeződés. Mennyiben befolyásolja a szállító képességet?

Klímaszerelő Creative Commons License 2013.06.03 0 0 647

Szia

Egyszerűen elindulsz egy kábellel a géptől és minden falicsatlakozót felfűzöl rá. Pl: kábel megy a géptől az első csatlakozóig, itt elvágod. Húzol egy kábelt az elsőtől a másodikig, aztán a másodiktól a harmadikig is, és így tovább. Az utolsó csatlakozóból már nem húzod sehova, nem kell visszamennie a géphez.

Előzmény: nesztorTZ (646)
nesztorTZ Creative Commons License 2013.05.23 0 0 646

Segítséget szeretnék kérni. Nagyjából értem maga a csővezeték kialakítását, de magával a vezérléssel gondban vagyok. Hogyan kössem be a vezérlő kábelt? Minden kiálláshoz húzzak egyet, vagy egy vezeték megy mindenhova, mégpedig úgy, hogy van egy fő kábelem, amire a melékágakról rákötök? Remélem érthető valamelyest.

tehtube Creative Commons License 2013.04.25 0 0 645

Vizet szívó, csatornába időnként magától ürítővel már találkoztam. Kb. 10 éve szolgál Hidegkúton.

Vizet fújóval is viszont még nem, de el tudnám képzelni.

Előzmény: Klímaszerelő (644)
Klímaszerelő Creative Commons License 2013.04.21 0 0 644

Szia

Ilyen központi porszívóról még nem hallottam, ettől persze még létezhet valahol a világon. Esetleg olyan van, ami nem portartályba üríti a szemetet, hanem vízzel a szennyvízhálózatba. Magyarországon ez sem elterjedt.

Előzmény: tehtube (643)
tehtube Creative Commons License 2013.04.16 0 0 643

Érdeklődnék, létezik-e olyan központi gép, amely vizet is tud fújni, majd visszaszívni, mint egy takarítógép? Porzsák, tartály helyett egyből csatornába ürítve.

Eddig egy ciklonos Smart volt 12 évig, fényesen bevált 4 kiállással, szemétlapát adapterrel.

3 éves korában új motort kellett amerikából hozatni, de azzal már 9 éve ok.

Most új helyre legalább ilyet szeretnénk.

R!ck4 Creative Commons License 2013.04.15 0 0 642

Köszönöm, amint aktualizálódik, jelentkezem.

Előzmény: Klímaszerelő (641)
Klímaszerelő Creative Commons License 2013.04.09 0 0 641

Szia

Ha megkeresel privátban, anyagban és szegedi kivitelezőben is tudok segíteni.

Előzmény: R!ck4 (639)
Roadati Creative Commons License 2013.04.05 0 0 640

Kösz a felkérést de elég távol vagyok tőled.Főleg hogy most törökországban április végén megyek csak haza.Szerintem van a közeledben aki csinál,nap,mint nap ilyet

Pest közelében lakom,tahát szerintem távol.

Előzmény: R!ck4 (639)
R!ck4 Creative Commons License 2013.04.05 0 0 639

Lehet elnézek, most lesz 10.-14.-e között, ha másnem, legaláb látom, mik, kik vannak ott. Szegeden vállalsz ilyen beépítést, ha arról van szó? :-)) Nem ingyen természetesen.

Előzmény: Roadati (638)
Roadati Creative Commons License 2013.04.03 0 0 638

Talán konstrumán vettem meg mindent,akcióban és rendszerben.Előtte már raktam 1 et össze másnak.Azért tetszett meg.Meg akkor még a fiam kicsit asztmás is volt még.De már régóta tünetmentes.Ez nem a lakótérbe fúj vissza!Hangját sem hallod.Nyugodtan lehet tv t nézni normál hangerővel.

Előzmény: R!ck4 (637)
R!ck4 Creative Commons License 2013.04.02 0 0 637

Hol vettél csöveket meg csatlakozókat?

Előzmény: Roadati (635)
Roadati Creative Commons License 2013.04.02 0 0 636

Szerintem jobb a fal tövében vinni,amennyire csak lehet.Hiszen a falban lesznek a kiállásaid is.A vezetéket illik ráfogatni a csőre és hagyni rajta plusszt.Kényelmesebb bekötni végszerelésnél.De ha szaki csinálj,tudni  mégsem,mert kimarad a vezeték/láttam már/ akkor távirányítósra is megoldható .Most én azt csináltam,hogy a készenlét is kikapcsolható legyen a nappaliból.A gép a kazánházban van feltéve.Lehet nem sokat fogyaszt,de azt sem tegye.

Előzmény: Roadati (635)
Roadati Creative Commons License 2013.04.02 0 0 635

nálam is így van beépítve.saját kezűleg...Semmi baj nincs vele,3 éve működik.

Előzmény: R!ck4 (634)
R!ck4 Creative Commons License 2013.04.02 0 0 634

Ha kevés a rétegrend, akkor a fal mellett kell vezetni a porszívó csöveket, és esetleg azt a részt kihagyni a padlófűtésből.

Én mint hozzá nem értő totál így láttam elsőre is. Még  a logika is ezt diktálná, nem csak a szakismeret.

Előzmény: Klímaszerelő (633)
Klímaszerelő Creative Commons License 2013.04.01 0 0 633

Szia

Az az ismerős építési vállalkozó valószínűleg még sosem látott központi porszívót. Gondolj csak bele, hogy mi lenne, ha egy 5 cm-es csövet (kell neki kb. 7-8 cm mély horony) vízszintesen végigvezetnénk egy 10-es válaszfalban. Kb. az egész fal leborulna. A csöveket az aljzatban szokás vezetni, a hő és hangszigetelés alatt/között. Erre jön aztán rá a padlófűtés csöve, majd a beton. Ha kevés a rétegrend, akkor a fal mellett kell vezetni a porszívó csöveket, és esetleg azt a részt kihagyni a padlófűtésből.

Kivitelező annyi van, mint égen a csillag (lassan minden épületgépész szakmabeli elvállalja), de azért ügyelj rá, hogy legyen bent tapasztalata. Eléggé el lehet rontani a rendszert egy falsíkból túlságosan kiálló falicsatlakozó szerelőkerettel, egy nem megfelelő ragasztással, egy hanyag kábelezéssel, stb.

Előzmény: R!ck4 (632)
R!ck4 Creative Commons License 2013.03.31 0 0 632

Urak!

Nálam teljes átalakítás lesz, most fog lekerülni a padlófűtés, ami miatt természetesen megemelkedik a padlószint. Erősen a központi porszívó felé orientálódom, fejben számolgatva  se tragikus összeg, ráadásul még most kell kigondolni hogy legyen. Kérdés  a hozááértőknek címezve:

van-e bármiféle akadálya  a padlóban, a padlófűtés mellett vezetett csövezésnek? Ismerős építési vállalkozóval beszélgetünk tegnap, ő azt mondta, azt a falban szokták vezetni. Holott hozzá nem étőként én nem látom akadályát annak, hogy egyszerre legyen lerakva, szerintem jól megfénének egymás mellett. Esetleg van kivitelező, forgalmazó, akit érdemes ezügyben keresni?

Roadati Creative Commons License 2013.03.21 0 0 631

Örülök a sikernek! Kösz a megosztást.Nekem szerencsére nincs benne porzsák,csak szűrő.Apróságok,de mekkora galibát okoznak?

Előzmény: runner 125 (630)
runner 125 Creative Commons License 2013.03.18 0 0 630

Sziasztok,

Ma meglett a megfejtés, okulásként leírom.

Ha, 6x nem szedtem szét az egész porszívót, motort, akkor egyszer sem.
A motorral és a turbinával is mindig, minden rendben volt. Legalábbis rendellenséget soha nem tapasztaltam.

Aztán ma átugrott haverom, és alaposabban szemügyre vettük az egész szerkezetet/porszívót. Mivel a tökéletes szívóerő 2 percig meg volt az elején, illetve a hangját illetően sem történt változás, máshol kezdtük el keresni a hibát. Néztük a porzsákot, a srác nagynak találta (pedig neten rendeltem, közvetlenül a típushoz, és nem ez volt az első ilyen porzsák már benne). Felvetette, h próbáljuk meg porzsák nélkül beindítani. Megtettük, s láss csodát, szívott mint a huzat. Ekkor már gyanús volt, h a porzsák lesz az egészért a ludas.
A porzsák vége meg lett hajtogatva, majd ismét indítottuk, és már szívott is. (Ráadásul úgy, h még a fej végén is szorítani kellett, mert a cső visszafele húzásakor egyszerűen kihúztam belőle a csövet, - úgy a szőnyeghez húzta magát.)

Minden bizonnyal a sokkal nagyobb porzsákméret miatt magához szippantotta a motor a porzsákot, így töredékére csökkent a szívóereje.

Úgyhogy tanultam belőle én is, utángyártott porzsákot többet nem veszünk bele.

Ezt leszámítva, a 4k-t megérte a csapágyazás.

Előzmény: Roadati (629)
Roadati Creative Commons License 2013.03.17 0 0 629

sajnálom.Keress a környékeden valakit,aki háztartási gépet javít.Remélhetőleg pitiáner hibája lesz.

Előzmény: runner 125 (628)
runner 125 Creative Commons License 2013.03.17 0 0 628

Értem, pedig benend bíztam. :-D

Szélkerék tömítettség probléma alatt arra gondolsz, h nálam lehet ez a hiba?

Ma is szétkaptam, átnéztem az egészet, a turbinát máshogy kb. össze sem lehet rakni. Elképesztő, h egy ilyen egyszerű szerkezetről beszélünk, és nem találni a hiba okát. :-((

Előzmény: Roadati (627)
Roadati Creative Commons License 2013.03.16 0 0 627

Sajnos nem vagyok jártas a porszívó szervizelésben.Csak a sajátot csináltam most  szélkerék,tömítetség probléma  tutira van itt olyan,aki ezt pontosan tudja .Vagy valami gépszervízes topikban érdeklődj.Kicsi szervízben találtam én is alkatrészt.a "nagyok" nem nagyon foglalkoznak ezzel.Komplett motor cere,szerintük...

Előzmény: runner 125 (626)
runner 125 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 626

Azt kifelejtettem még, h a gépben lévő összes szivacs ki lett mosva, és szárítva. Illetve a gép is át ltt pucolva, szóval minden adott lenne a hibátlan működéshez. :-(

Előzmény: runner 125 (625)
runner 125 Creative Commons License 2013.03.16 0 0 625

Szia,

Ne haragudj, h egyszerre hozzádszegezem a kérdésem, de látom volt szélkerékről szó, illetve kicsit nagyobb mélységekben van szó a porszívók műszaki részéről, mint  aporszívós topikban, így elképzelhető, h tudsz segíteni.

Van egy kb, 14 éves Philips HR 6834 típusú takarítógépük, kb. egy hete a motor két csapágya megadta magát. Tippként kaptam, h érdemes megcsapágyaztatni még. (Kivettem a motort, de láttam, h szegecselve van..) Így elvittem egy szervizbe a kiszedett motort, 4k-ért kicserélték a csapágyakat és össze rakták a motort.

A minap hazahoztam, összeraktam az egészet, mondom akkor kipróbálom. Beindítottam kb. 2 percig tökéletes volt a cső végén a szívóerő, majd utána teljesen lecsökkent. 

Gondoltam valami kimaradt, vagy valamelyik gumitömítés elcsúszott, esetleg volt olyan csavar amit nem húztam meg, így szétkaptam újra. Látszólag minden a helyén volt, a tengellyel szerintem semmi nem történt, mert semmit kotyog - szóval nem hiszem, h a csapágyazásból kifolyólag történt volna bármi is.

A turbinát is megnéztem, minden lapátja megvolt, ott sem kotyogott, vagy lazult volna le semmi. (Legalábbisamenyire alulról, a szívónyílás felől beláttam.)

A motor egyébként ugyanilyen:

Szerinted/tek mi történhetett vele? Esetleg nincs valakinek rajza a turbináról, h miként kell a két szélkereket, alátéteket, távtartót összerakni?

Arra is gondoltam, h a szervizben esetleg felcseréltek valamit - bár, akkor miért volt jó 2 percig?

Köszönöm a segtséget!

Előzmény: Roadati (624)
Roadati Creative Commons License 2013.03.14 0 0 624

találtam szélkereket a géphez.1 000 ft volt.

Roadati Creative Commons License 2013.03.13 0 0 623

Most hogy nem jó a központink,újra előkerült az ipari makita.Húzogatós.ISZONYATOSAN zajos!!!persze 1 eldugott központihoz képest...ekem a központi gép a kazánházban van telepítve.bent csak a csőben lévő szívás hangját hallani. Szinte semmit

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!