Portugália elég nyugat, szerintem, ott az elmúlt 2-3 évben több üzemeltető (Alsa Todi, Viação Alvorada, RL Lisboa pl.) több mint 500 Conectót állított forgalomba. Spanyoloknál és olaszoknál is fut azért jó pár példány...
Nyugaton akinek nincs pénze Conectóra sem, vesz Iveco-t, vagy törököt.
Itt most elhangzott két, nagyjából ellentétes vélemény. Ha láthatnánk valami statisztikát, kimutatást, lenne értelme beszélni a dologról, ez így csak ködszurkálás.
Conectót csak Törökországban gyártanak, szóval aki ilyen típust vesz, az mindenki onnan kapja, igen.
Az MAN Lion's Cty az készül Törökországban és Lengyelországban is, bár az utóbbiból nemrég rúgtak ki több száz embert és értelemszerűen a gyártási volumen is csökkent. Veszprémben például vannak kocsik mindkét gyárból, de én azért kíváncsi lennék, hogy az utasok, sofőrök közül hányan mondanák meg rendszám szerint, hogy melyik a "gagyi" meg melyik a "minőségi".
Én tudom, hogy a magyar ember az mindig szeretni ostorozni magát meg azt gondolni, hogy neki a legszarabb, de hidd el, hogy senkit nem ér diszkrimináció, mindenki ugyanolyat kap.
"ezek világhírű gyártók buszai, amit megvesznek Nyugat-Európában is..."
Ugyanazokat veszik meg Nyugat-Európában, mint nálunk? Mert több helyen is gyártják őket és nem biztos, hogy ugyanabban a minőségben. A mieink nagy része a Boszporusz hídján látta meg először Európát...
Vannak a busznak hibái, utas-, sofőr- és bizonyára üzemeltető-szemmel is.
Összességében azért mégis csak az van, hogy Magyarország helyközi közlekedését gyakorlatilag a hátukon viszik a Credók, az üzemeltető(k) látható megelégedésére.
Biztos vagyok benne, hogy van más hely is hasonló jellegű körülményekkel és elvárásokkal.
És tényleg nem értem, hogy miért nem próbál a Kravtex több lábon állni.
(Volt egyébként valami forgalmazási megállapodás az SOR-ral, amikor a licencet vették? Él az még egyáltalán?)
Na konstrukciós hibákról meg minőségi problémákról mondjuk bőven lehetne beszélni például az MAN és a Mercedes legújabb csodái kapcsán is, pedig ezek világhírű gyártók buszai, amit megvesznek Nyugat-Európában is...
Én nem gondolom, hogy annyira vállalhatatlanok lennének a Credo buszok, mint ahogy internetszerte sokan beállítják. Ha a cégnek lenne ilyen törekvése, akkor évi néhány tucat buszt simán el tudnának adni külföldön is (az Alfának, az MJT-nek, a Molitusnak, meg ennek a legújabb Ikarusnak is sikerült, akkor a Kravtexnek miért ne menne?)
Mert egy normális üzemeltetőnél nem piacképes a termékük(úgy járna,mint az Alfabusz Debrecen kapcsán).
Hol lehetne olyat megcsinálni,hogy a pár éves buszokban leszakad a szigetelés és nem működik emiatt a klíma a busz egy részében? Vagy olyan triviális dolog működjön megfelelően egy Econellben,mint az üzemanyag-szintjelző és ne úgy járjon,mintha a fordulatszámmérő lenne(tudja valaki amúgy,hány literes az Econell tankja?)? Vagy,hogy a jobb tükröt nem lehet úgy beállítani,hogy a sötétben látszódjanak a busz oldalán a világító prizmák vagy hogy kell ezeket nevezni...
Ő menetel az első sorban, és két évente beígér 2000-2000 új autóbuszt, hogy itt fog gyártani, meg ott fog gyártani, ide eladja a világban meg oda eladja és 25 év alatt eladott 6 db buszt.
Pff, azért ebben az "autoriter vezetés kénye-kedvében" elég szépen felfejlődtek az elmúlt 15 évben, tudtommal soha nem maradt még egy busz se a nyakukon, előbb-utóbb mindegyiknek lett gazdája. Itt egyedül annyi a kérdés, hogy hány hónapot állnak az udvaron, de ezt a kis kellemetlenséget az elmúlt két évtized tapasztalata alapján azért elég könnyen benyelik.
Nem feltétlenül kell saját vevőszolgálat, pl az EAG-nak is olyan partnere volt Norvágiában, ami az Ikarusok importján kívül egyebekkel is foglalkozott.
Persze az igaz, hogy kényelmesebb rendre behúzni a hazai 100-150 darabos tendereket, mint külföldön, igazi versenyhelyzetben szaladgálni a potenciális vevők után egyesével.