Keresés

Részletes keresés

Téli nap Creative Commons License 2017.12.18 0 0 3712

Akkor így helyesen  :

"1 kwh áram kb. 1 kg száraz tűzifát vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 25-30 Ft fát.

1 kWh áram kb. 0,4 m3 földgázt vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 40-44 Ft gázt."

Anno az előttem szólótól idéztem.... H topiktárstól a 94 -ből !

Tovább pontosítva inkább 38 ft/kWó

Előzmény: szocske_ (3710)
szocske_ Creative Commons License 2017.12.15 0 1 3710

1 kWh áram 37 Ft nem 40, de ez apróság.

ha viszont veszek egy klímát ami scop3 fut, akkor 1kWh áram máris 3kWh fűtést vált ki, azaz 75-90 Ft értékű fát, így fele annyi a fűtési ktsg mint faval, és meg nem is füstölok a szomszédok orra ala

de a klímája kérhetek H tarifas órát, azzal 23 Ft 1 kWh áram, így már a fa tüzetes negyedéből kijövök, a te számaid szerint.

ha napelemes is veszek, akkor 1kWh áram önköltsége 25 év élettartamot feltételezve (ami pesszimista), 10-12 Ft. Itt már a fa tüzetes árának nyolc áfából futok!

ha korábban éves 400ezerert vettem fát, akkor napelemmel és klímával eves 50ezer, csak klimaval éves 150ezer lesz a fűtési ktsg.

lehet számolni mennyi idő alatt terül meg a betuhazas

Előzmény: Téli nap (3695)
Zöldár Creative Commons License 2017.12.07 0 0 3709

A  fég pedig 22 évet, de szintén nem  a végleges kimúlás miatt lett cserélve !

Előzmény: arnyekxxx (3706)
Dante001 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 3708

Hát még ha nem lenne túlfűtve 24°C-kal ;) Nálam általában 22-n van. Az oldalon amúgy nem lehet kommentelni.

Előzmény: calcone (3707)
arnyekxxx Creative Commons License 2017.12.04 0 1 3706

Nem tudom te milyen eszközökkel találkoztál amiket 5-10 évente kötelezően cserélni kellett, egy normálisan kiépített fütésrendszerben a radiátor jópár évtizedet kiszolgál, a kazán se az az 5évente cserélendő dolog (nálunk 15évet ment az előző junkers és nem azért lett lecserélve mert elhunyt hanem azért mert a kéménye nem volt valami tigris így jött helyette egy turbós kéménymentes)  szóval ha nem valami nagyon egzotikus senki által nem ismert kazánja van valakinek akkor minimális javitási költséggel az is több évtizedet kiszolgál.

Előzmény: Hisztor (3699)
arnyekxxx Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3705

Tehát most pénzben ugyanott vagy... Havi 25 000 megy el energiára.

hátizé, ezt írta:

a kazán előtt 2 boyler ment , lezabálta az agyamat a melegviz havi 20-25e volt a villany. a konvektor szintén zabált.

most a kazán melegiti a vizet a havi fűtés és melegviz gázszámlám 15e ft /hó. a villany havi 10e.

szóval ez alapján kb annyival kevesebbet fizet amennyit a konvektor megevett és a konvektor nem az alacsony müködési költségéről híres

Előzmény: Hisztor (3698)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3704

"Meg kell szüntetni azt a szagelszívót !

Ilyen egyszerű !"

Én, mondjuk tuti nem szüntetném meg!

Ilyen egyszerű!

Az alapprobléma nem a szagelszívó megléte, hanem az egyidejű működése lehet, az meg kivédhető, szerintem.

Előzmény: Palási (3701)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3703

"A gáz sajnos szívatós, sok mindent nem számítanak bele ami nem csak a szezonális hatásfok, tehát még arra rárakódik. Pl. kazáncsere 5-10 évente, kémény, és felújítása, radiátor, alkatrészek, cseréje, ami tuti, hogy van 5-10 évente, áramfelhasználás 20 000-25 000 ft/év stb."

Ehhez még hozzá lehet adni a havi rendelkezésre állás, pofátlan alapdíját is és nem utolsó sorban a környezetterhelést is, amivel az itteni fórumokon nem nagyon foglalkozik senki.

Előzmény: Hisztor (3699)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3702

Ha visszaolvasol itt a fórumon, írtunk arról, hogy egy reteszelt kapcsolással ki lehet zárni az egyidejű működést.

A katasztrófavédelemnek egy ilyen megoldásba, szerintem már nem lenne oka belekötni.

Előzmény: Tibor Morvai (3697)
Palási Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3701

Meg kell szüntetni azt a szagelszívót !

Ilyen egyszerű !

Előzmény: Tibor Morvai (3697)
murray Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3700

így van. csak most nem  17 fokban vagyok hanem 21-22 fokban. 

Előzmény: Hisztor (3698)
Hisztor Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3699

Nem tudom, mennyi most a napelem, de úgy 1500 000-ért szerintem 4000 kWh/év rendszert ki lehet hozni, ha nekem ugyanennyiért sok éve 3000 kWh/év rendszert csináltak engedéllyel, mindennel együtt.

Mint írtam, fával olcsóbb fűteni mint árammal: "40 Ft áram 25-30 Ft fát."

A gáz sajnos szívatós, sok mindent nem számítanak bele ami nem csak a szezonális hatásfok, tehát még arra rárakódik. Pl. kazáncsere 5-10 évente, kémény, és felújítása, radiátor, alkatrészek, cseréje, ami tuti, hogy van 5-10 évente, áramfelhasználás 20 000-25 000 ft/év stb.

Előzmény: Téli nap (3695)
Hisztor Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3698

Tehát most pénzben ugyanott vagy... Havi 25 000 megy el energiára. Csak beruháztál egy csomó pénzt rá....

Előzmény: murray (3696)
Tibor Morvai Creative Commons License 2017.12.04 0 0 3697

T. Fórumozók!

Segítségre lenne szükségem. A katasztrófavédelem ( a kéményseprő feljelentése alapján ) meg akar bírságolni a házunkban fennálló anomália miatt. Az egybenyíló nappali és konyha (ráadásul a szomszéd helyiségben van a gázkazán) egy SZAGELSZÍVÓval rendelkezik. Ez utóbbi a fő bűnös. Tehát ki kell iktatni. Szeretnénk nem végleges, bontás nélküli és lehetőleg olcsó megoldást. Köszi a javaslatokat! 

murray Creative Commons License 2017.12.01 0 0 3696

" gázkazán melegvíz készítésre meg még rosszabb, ott 1 kWh áram kb. 0,6 m3 gázt vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram  60-66 Ft gázt."

2 éve van kondenzációs kazánom. családi ház, 100-120nm. szigetelt.  4tagú család

a kazán előtt 2 boyler ment , lezabálta az agyamat a melegviz havi 20-25e volt a villany. a konvektor szintén zabált. 

most a kazán melegiti a vizet a havi fűtés és melegviz gázszámlám 15e ft /hó. a villany havi 10e.   szóval ilyen is van. 

Előzmény: Hisztor (3694)
Téli nap Creative Commons License 2017.12.01 0 0 3695

1 kwh áram kb. 1 kg száraz tűzifát vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 25-30 Ft fát.

1 kWh áram kb. 0,4 m3 földgázt vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 40-44 Ft gázt.

Lehet így van.

Én úgy tudom , hogy   1m3 gázból   9 kWóra energia lesz, tehát   120 ft ért  9 kWóra  gázból és ugyan ez árammal   9x 38 = 342 ft, mert azért vezérelt áram vételezési lehetősége nincs mindenkinek.

A száraz tüzifa  - hát sokan leírták itt , hogy  2,5 kg -ból    1  kwó. A fát jelenleg  600 ft/q ért  adják - vizesen , abból    1 kWó az     2,5 x 6  =  15 ft/kwó, de ez sem igaz,  mert a fa szárad  és akkor lesz  kb. 800 ft /q,  ami 8 ft /kg  ... így   2,5   x 8  = 20 ft ... kWóránként. tehát még fával is olcsóbb tüzelni mint vezéret árammal. De ha a fából lopnak és még kényelmetlen is  .. így egál. Mind a kettő drága.

De hát vannak akik nagyon szeretnek fával tüzelni.. az más,  én is így vagyok  ... csakhogy nekem van ingyen fám  úgy évi   6 -7  q  az meg csak hobbira elég.

Mondják ,hogy szép a tűz látványa ! Valóban  úgy 12 - 15 téli estén.

Ja hogy neked napelemed van  ! Ok. de mennyi annak a beruházása ?

Előzmény: Hisztor (3694)
Hisztor Creative Commons License 2017.12.01 0 0 3694

Mivel nekem sok éve van napelem miatt áram ingyen, és a kertből tűzifa is ingyen, volt idők kísérletezgetni. Gáz is van természetesen, de már be sem kapcsolom a Weissmann vitopend 100-as alacsony energiaigényű kazánt (95% hatásfok) sose, még melegvízhez se. Fatüzelésre Supra temporist használok (87% hatásfok), bár mindegy mert a fa is ingyen van. Mind a kazán, mind a kandallóm full gyári szervízes, beállított rendszeresen ellenőrzött, és hozza a paíron leírt hatásfokot az üzemi körülmények között a mérések szerint. Áramot falra szerelhető kvarc hősugárzókkal használok (tehát egy az egyben elfűtöm). A lényeg ami évek alatt kiderült:

1 kwh áram kb. 1 kg száraz tűzifát vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 25-30 Ft fát.

1 kWh áram kb. 0,4 m3 földgázt vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 40-44 Ft gázt.

Ez az évek során szerzett tapasztalat. 

Elsőre érthetetlen hogy jön ez ki, de ha szezonálisan (egész fűtési idényre) nézed, akkor a gáz és fatüzelés gyengéi jönnek elő nagyon.

Ez pedig az sok felfűtési, és lehűlési veszteség, illetve, hogy nem mennek csak a full teljesítmény kb. felén.

A gázkazán melegvíz készítésre meg még rosszabb, ott 1 kWh áram kb. 0,6 m3 gázt vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram  60-66 Ft gázt.

Előzmény: bazzser (3683)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.11.17 0 0 3692

"ezt a 100ezer felárat az első télen bőven kifizeted majd extra villanyszámlára.

és utána sorban az összes télen.

ha hosszú távra tervezel vszínűleg jobban jársz a gáz visszaköttetésével"

Sajnos ez így igaz és még akkor is olcsóbb, mint ha az esetleg nem szabványos mérőhelyre B, vagy H tarifás mérést kell kiépíteni.

A meglévő gázkapacitás kevésbé korlátozott mennyiségű, mint esetleg az elektromos hálózaté.

(Viszont a gáz megszüntetésének lehet egy kismértékű anyagi hozadéka a rendelkezésre állási sarc megszűnése.)

Előzmény: szocske_ (3691)
szocske_ Creative Commons License 2017.11.17 0 2 3691

ezt a 100ezer felárat az első télen bőven kifizeted majd extra villanyszámlára.

és utána sorban az összes télen.

ha hosszú távra tervezel vszínűleg jobban jársz a gáz visszaköttetésével

Előzmény: bazzser (3687)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.11.15 0 0 3690

"A villany fűtés az 99% ban csak temperálási szerepet töltene be a házban maximum havi 1-2 nap lenne mikor teljesen a temperálás hőmérsékletét kellene tartania(távollét miatt). A fürdőszoba az kapott villany padló fűtés a szobák pedig norvég tipusú fűtőpanellal lennének ellátva.

A házat amúgy egy böszme nagy csempekályha fűti ami a ház közepén van, és egész jól végzi a dolgát, bár már felmerült bennem a levegő áramoltatásának kérdése, hogy még arányosabb legyen a fűtés."

Nekünk korábban amikor még nem volt gázbevezetés a nagy "böszme" cserépkályha mellett egy 6 kW os hőtárolós villanykályha végezte a temperálás szerepét B tarifás árammal. Ez volt akkor a legésszerűbb megoldás.

Később gázfűtés és klíma is lett, a hőtárolós kályha, amit mi is használtan, jó állapotban vettünk egy gázfűtésre váltó ismerőstől, eladásra került.

Ma is besegít alkalmilag a cserépkályha költségkímélésből. Ettől szerintem sosem érdemes megválni.

A levegőáramoltatáson mi is gondolkodtunk, de arra a megoldásra igazából egy arra való kandallóbetéttel épített hőlégfűtő kandalló az igazi.

Előzmény: wraith89 (3688)
NAND708 Creative Commons License 2017.11.15 0 0 3689

Kevés az infó, nm, alaprajz, szigeteltség.

"A villany fűtés az 99% ban csak temperálási szerepet töltene be a házban maximum havi 1-2 nap lenne mikor teljesen a temperálás hőmérsékletét kellene tartania(távollét miatt)."

Nem világos számomra mit vársz a villanytól.

1, Amikor kihűlt  a cserépkályha, akkor a tartsa az x fokot

2, Csk állandó üzemben, de a távol levő szobákban hidegebb van azt akarod kiegészíteni villannyal.

3, 1X felfűtes csk-val, aztán hadd menjen a villany.

Szvsz, csak a 2. megoldás kifizethető villannyal.

Előzmény: wraith89 (3688)
wraith89 Creative Commons License 2017.11.14 0 0 3688

Sziasztok!

Először is elnézést kérnék azoktól akiket untatok a kérdésemmel, lehet valaki ezt már feltette, de egy jó ideje böngészem ezt a témát de kielégítő választ nem kaptam.

A kérdésem az lenne, hogy szeretnék kiépíteni, vagyis már el is kezdtem villany fűtés a házamban amit újítgatok, felmerült a gáz kérdése is de sajna azt teljesen a 0 ról kellene kezdeni.

A villany fűtés az 99% ban csak temperálási szerepet töltene be a házban maximum havi 1-2 nap lenne mikor teljesen a temperálás hőmérsékletét kellene tartania(távollét miatt). A fürdőszoba az kapott villany padló fűtés a szobák pedig norvég tipusú fűtőpanellal lennének ellátva.

A házat amúgy egy böszme nagy csempekályha fűti ami a ház közepén van, és egész jól végzi a dolgát, bár már felmerült bennem a levegő áramoltatásának kérdése, hogy még arányosabb legyen a fűtés.

Későbbiekben felmerült a házba egy hűtő fűtő klíma telepítésének lehetősége, és az 5 éves tervben egy napelemes rendszer kiépítése is benne van.

Szerintetek mennyire reális az elképzelésem?

bazzser Creative Commons License 2017.11.13 0 0 3687

@zöldeskékek: Sajnos az előző tulajdonos tartozásai miatt leszerelték a gázórát, amit jelenleg visszaszereltetni alaphangon 100.000 Ft lenne. Emiatt is gondolkodtam el a villanyon. Mindemellett a konyhában sem használok gázt...

Megpróbálok minden szükséges információ birtokába kerülni, majd megosztani! Az eddigi tanácsodat is köszönöm.

Előzmény: zöldeskékek (3686)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.11.13 0 1 3686

De ha van gáz  - miért ne lenne  és van üzemelő konvektor akkor minek a csere ? Mármint gázról villanyra.   Végső esetben   csak ki kell cserélni a konvektort.  50 -60 eft és 10  e ft  a szerelés .. 15 -20  évig semmi gond.

A villany  kb. 3x annyiba kerül.

MIKA  az csak akkor racionális ha nagyobb a lakás  40 felett már kell 2 db konvektor 50  -60 nm -nél  3 db.

Előzmény: zöldeskékek (3685)
zöldeskékek Creative Commons License 2017.11.13 0 0 3685

Több adat kellene egy  körültekintő javaslathoz !

Így a lakás hőigénye,  a bejövő elektromos energia kapacitás és a hálózat állapota.

elsőre talán megoldhatatlan, de kifejtve :

hőigény : a lakás fekvése, szigeteltsége alapján táblázatból meghatározható. Tehát földszinti emeletközi vagy felső emeleti  ?

Elektromos kapacitás : a főbiztosíték nagysága : 15 Amp, 25 Amp vagy  32 Amp ?

Hálózat állapota :  nagyon régi, régi vagy  nem több 20 évesnél.

szocske_ Creative Commons License 2017.11.13 0 0 3684

elektromosan csakis klímát vennék, kivéve, ha a lakás extrém jól hőszigetelt.

bazzser Creative Commons License 2017.11.13 0 0 3683

Egy kis segítséget kérnék, tanácstalan vagyok.

Egy 35 m2-es, 3,6m belmagasságú tégla lakásba keresnék valami megoldást a fűtésre. Olvastam már az infrapanelekről, elektromos konvektorokról, MIKA-6-ről, stb.

Elektromos vonalon mit ajánlanátok a mostani konvektor helyett? Ennek már túl drága lenne a korszerűsítése, így azt hiszem, hogy áttérnék az elektromos fűtésra.

hadovaja Creative Commons License 2017.10.15 0 0 3682

Fűtőkábellel hogy lehet fűteni kisebb helyiségeket? Vagy fűtőszőnyeggel?

oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.10.10 0 0 3681

"Tanácsot szeretnék kérni, hogy az infrafűtést rákössem a "B komfort" árszabású mérőórára, vagy inkább ne kockáztassam meg?"

Szerintem ebben nincs kockázat, csak egyenetlen lesz a fűtés a vezérelt áram miatt.

Erre a vezérelt áramra találták ki a hőtárolós villanykályhákat.

Jobban megérné most is azt használni, ráadásul a Vaterán baráti áron lehet használtakat is venni.

Előzmény: Könnyűszerkezetes83 (3673)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2017.10.10 0 0 3680

"Egy helyi klímaszerelő - mily meglepő - a klímával való fűtést ajánlotta... :)"

Ez nem rossz ajánlat, főleg, ha a szezonálisan olcsó H tarifás mérőt is kiépíted hozzá.

Ezzel fűtési idényben olcsóbb az áramdíj, nyáron meg A tarifával van számolva a hűtés.

Már csak az a kérdés, hogy a klíma felszerelése nem ütközik- e valamilyen akadályba.

Előzmény: zsuzsu111 (3676)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!