ha viszont veszek egy klímát ami scop3 fut, akkor 1kWh áram máris 3kWh fűtést vált ki, azaz 75-90 Ft értékű fát, így fele annyi a fűtési ktsg mint faval, és meg nem is füstölok a szomszédok orra ala
de a klímája kérhetek H tarifas órát, azzal 23 Ft 1 kWh áram, így már a fa tüzetes negyedéből kijövök, a te számaid szerint.
ha napelemes is veszek, akkor 1kWh áram önköltsége 25 év élettartamot feltételezve (ami pesszimista), 10-12 Ft. Itt már a fa tüzetes árának nyolc áfából futok!
ha korábban éves 400ezerert vettem fát, akkor napelemmel és klímával eves 50ezer, csak klimaval éves 150ezer lesz a fűtési ktsg.
lehet számolni mennyi idő alatt terül meg a betuhazas
Nem tudom te milyen eszközökkel találkoztál amiket 5-10 évente kötelezően cserélni kellett, egy normálisan kiépített fütésrendszerben a radiátor jópár évtizedet kiszolgál, a kazán se az az 5évente cserélendő dolog (nálunk 15évet ment az előző junkers és nem azért lett lecserélve mert elhunyt hanem azért mert a kéménye nem volt valami tigris így jött helyette egy turbós kéménymentes) szóval ha nem valami nagyon egzotikus senki által nem ismert kazánja van valakinek akkor minimális javitási költséggel az is több évtizedet kiszolgál.
"A gáz sajnos szívatós, sok mindent nem számítanak bele ami nem csak a szezonális hatásfok, tehát még arra rárakódik. Pl. kazáncsere 5-10 évente, kémény, és felújítása, radiátor, alkatrészek, cseréje, ami tuti, hogy van 5-10 évente, áramfelhasználás 20 000-25 000 ft/év stb."
Ehhez még hozzá lehet adni a havi rendelkezésre állás, pofátlan alapdíját is és nem utolsó sorban a környezetterhelést is, amivel az itteni fórumokon nem nagyon foglalkozik senki.
Nem tudom, mennyi most a napelem, de úgy 1500 000-ért szerintem 4000 kWh/év rendszert ki lehet hozni, ha nekem ugyanennyiért sok éve 3000 kWh/év rendszert csináltak engedéllyel, mindennel együtt.
Mint írtam, fával olcsóbb fűteni mint árammal: "40 Ft áram 25-30 Ft fát."
A gáz sajnos szívatós, sok mindent nem számítanak bele ami nem csak a szezonális hatásfok, tehát még arra rárakódik. Pl. kazáncsere 5-10 évente, kémény, és felújítása, radiátor, alkatrészek, cseréje, ami tuti, hogy van 5-10 évente, áramfelhasználás 20 000-25 000 ft/év stb.
Segítségre lenne szükségem. A katasztrófavédelem ( a kéményseprő feljelentése alapján ) meg akar bírságolni a házunkban fennálló anomália miatt. Az egybenyíló nappali és konyha (ráadásul a szomszéd helyiségben van a gázkazán) egy SZAGELSZÍVÓval rendelkezik. Ez utóbbi a fő bűnös. Tehát ki kell iktatni. Szeretnénk nem végleges, bontás nélküli és lehetőleg olcsó megoldást. Köszi a javaslatokat!
1 kwh áram kb. 1 kg száraz tűzifát vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 25-30 Ft fát.
1 kWh áram kb. 0,4 m3 földgázt vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 40-44 Ft gázt.
Lehet így van.
Én úgy tudom , hogy 1m3 gázból 9 kWóra energia lesz, tehát 120 ft ért 9 kWóra gázból és ugyan ez árammal 9x 38 = 342 ft, mert azért vezérelt áram vételezési lehetősége nincs mindenkinek.
A száraz tüzifa - hát sokan leírták itt , hogy 2,5 kg -ból 1 kwó. A fát jelenleg 600 ft/q ért adják - vizesen , abból 1 kWó az 2,5 x 6 = 15 ft/kwó, de ez sem igaz, mert a fa szárad és akkor lesz kb. 800 ft /q, ami 8 ft /kg ... így 2,5 x 8 = 20 ft ... kWóránként. tehát még fával is olcsóbb tüzelni mint vezéret árammal. De ha a fából lopnak és még kényelmetlen is .. így egál. Mind a kettő drága.
De hát vannak akik nagyon szeretnek fával tüzelni.. az más, én is így vagyok ... csakhogy nekem van ingyen fám úgy évi 6 -7 q az meg csak hobbira elég.
Mondják ,hogy szép a tűz látványa ! Valóban úgy 12 - 15 téli estén.
Ja hogy neked napelemed van ! Ok. de mennyi annak a beruházása ?
Mivel nekem sok éve van napelem miatt áram ingyen, és a kertből tűzifa is ingyen, volt idők kísérletezgetni. Gáz is van természetesen, de már be sem kapcsolom a Weissmann vitopend 100-as alacsony energiaigényű kazánt (95% hatásfok) sose, még melegvízhez se. Fatüzelésre Supra temporist használok (87% hatásfok), bár mindegy mert a fa is ingyen van. Mind a kazán, mind a kandallóm full gyári szervízes, beállított rendszeresen ellenőrzött, és hozza a paíron leírt hatásfokot az üzemi körülmények között a mérések szerint. Áramot falra szerelhető kvarc hősugárzókkal használok (tehát egy az egyben elfűtöm). A lényeg ami évek alatt kiderült:
1 kwh áram kb. 1 kg száraz tűzifát vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 25-30 Ft fát.
1 kWh áram kb. 0,4 m3 földgázt vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 40-44 Ft gázt.
Ez az évek során szerzett tapasztalat.
Elsőre érthetetlen hogy jön ez ki, de ha szezonálisan (egész fűtési idényre) nézed, akkor a gáz és fatüzelés gyengéi jönnek elő nagyon.
Ez pedig az sok felfűtési, és lehűlési veszteség, illetve, hogy nem mennek csak a full teljesítmény kb. felén.
A gázkazán melegvíz készítésre meg még rosszabb, ott 1 kWh áram kb. 0,6 m3 gázt vált ki szezonálisan nézve, azaz 40 Ft áram 60-66 Ft gázt.
"A villany fűtés az 99% ban csak temperálási szerepet töltene be a házban maximum havi 1-2 nap lenne mikor teljesen a temperálás hőmérsékletét kellene tartania(távollét miatt). A fürdőszoba az kapott villany padló fűtés a szobák pedig norvég tipusú fűtőpanellal lennének ellátva.
A házat amúgy egy böszme nagy csempekályha fűti ami a ház közepén van, és egész jól végzi a dolgát, bár már felmerült bennem a levegő áramoltatásának kérdése, hogy még arányosabb legyen a fűtés."
Nekünk korábban amikor még nem volt gázbevezetés a nagy "böszme" cserépkályha mellett egy 6 kW os hőtárolós villanykályha végezte a temperálás szerepét B tarifás árammal. Ez volt akkor a legésszerűbb megoldás.
Később gázfűtés és klíma is lett, a hőtárolós kályha, amit mi is használtan, jó állapotban vettünk egy gázfűtésre váltó ismerőstől, eladásra került.
Ma is besegít alkalmilag a cserépkályha költségkímélésből. Ettől szerintem sosem érdemes megválni.
A levegőáramoltatáson mi is gondolkodtunk, de arra a megoldásra igazából egy arra való kandallóbetéttel épített hőlégfűtő kandalló az igazi.
"A villany fűtés az 99% ban csak temperálási szerepet töltene be a házban maximum havi 1-2 nap lenne mikor teljesen a temperálás hőmérsékletét kellene tartania(távollét miatt)."
Nem világos számomra mit vársz a villanytól.
1, Amikor kihűlt a cserépkályha, akkor a tartsa az x fokot
2, Csk állandó üzemben, de a távol levő szobákban hidegebb van azt akarod kiegészíteni villannyal.
3, 1X felfűtes csk-val, aztán hadd menjen a villany.
Először is elnézést kérnék azoktól akiket untatok a kérdésemmel, lehet valaki ezt már feltette, de egy jó ideje böngészem ezt a témát de kielégítő választ nem kaptam.
A kérdésem az lenne, hogy szeretnék kiépíteni, vagyis már el is kezdtem villany fűtés a házamban amit újítgatok, felmerült a gáz kérdése is de sajna azt teljesen a 0 ról kellene kezdeni.
A villany fűtés az 99% ban csak temperálási szerepet töltene be a házban maximum havi 1-2 nap lenne mikor teljesen a temperálás hőmérsékletét kellene tartania(távollét miatt). A fürdőszoba az kapott villany padló fűtés a szobák pedig norvég tipusú fűtőpanellal lennének ellátva.
A házat amúgy egy böszme nagy csempekályha fűti ami a ház közepén van, és egész jól végzi a dolgát, bár már felmerült bennem a levegő áramoltatásának kérdése, hogy még arányosabb legyen a fűtés.
Későbbiekben felmerült a házba egy hűtő fűtő klíma telepítésének lehetősége, és az 5 éves tervben egy napelemes rendszer kiépítése is benne van.
@zöldeskékek: Sajnos az előző tulajdonos tartozásai miatt leszerelték a gázórát, amit jelenleg visszaszereltetni alaphangon 100.000 Ft lenne. Emiatt is gondolkodtam el a villanyon. Mindemellett a konyhában sem használok gázt...
Megpróbálok minden szükséges információ birtokába kerülni, majd megosztani! Az eddigi tanácsodat is köszönöm.
De ha van gáz - miért ne lenne és van üzemelő konvektor akkor minek a csere ? Mármint gázról villanyra. Végső esetben csak ki kell cserélni a konvektort. 50 -60 eft és 10 e ft a szerelés .. 15 -20 évig semmi gond.
A villany kb. 3x annyiba kerül.
MIKA az csak akkor racionális ha nagyobb a lakás 40 felett már kell 2 db konvektor 50 -60 nm -nél 3 db.
Egy 35 m2-es, 3,6m belmagasságú tégla lakásba keresnék valami megoldást a fűtésre. Olvastam már az infrapanelekről, elektromos konvektorokról, MIKA-6-ről, stb.
Elektromos vonalon mit ajánlanátok a mostani konvektor helyett? Ennek már túl drága lenne a korszerűsítése, így azt hiszem, hogy áttérnék az elektromos fűtésra.