Ha a rekonstrukció terméskő rakattal, vagy beton burkolattal történt volna, akkor valóban nem lenne megcsúszás, roskadás, de részűs földművel történt.
A földművek telítődnek vízzel egy vízeresztéskor és ha a mederből a víz, mint ellentartó erő túlságosan gyorsan tűnik el, akkor a talajban lévő víz áramlása a meder felé magával viszi a talaj szemcséket is.
Ez a Sió mentén a homokos talajban fokozottan igaz, hiába lankásabb rézsűk épültek.
Ezt azzal lehetett volna megelőzni, hogy ha mondjuk 10-12 napra elhúzták volna az eresztés lezárását, ebből viszont lett volna még vagy 4-5 cm balatoni készlet fogyás, amit senki nem akart.
Valamelyik ujjat meg kellett harapni, a sió fáj kevésbé...
Pedig ahogy nézem, elég gyorsan zárnak, már kb 160 cm-vel kevesebb a víz Siójutnál, mint a csúcs volt, és 62 centivel kevesebb, mint 24 órával ezelőtt.
Korábban 25m3/s-n is mentek, mint a zsírzott ménkű. Ha reggel elindulnak, a Kapos toroktól már kb. lényegtelen, mi van mögöttük. Most inkább a meder rézsűinek megóvása lassítja a zárást, szerintem.
Én nem láttam nyomát apasztásnak, Jut 24 óra alatt 5 centivel apadt, de ennyi. A lényeg, hogy fent van mind. Már csak a dunaiaknak kellene mielőbb lelépniük.
Ha jól látom, nem történt visszavétel az eresztésből tegnap óta, tehát ugyanazon sodrás mellett abszolválták az elmúlt órákban az új kiliti duzzasztót, amivel tegnap délután 4 után is megtehették volna...