nagyon kiváncsi leszek a fiára:) szólsz, ha megjöttek a képek róla?:)
engem nem zavar az "órákig tartó meséd ontarioról":) szívesen elolvasgatom, de gondolom a többiek is - hisz ez a topic a farkasokról szól és talán neked van a legtöbb élményed velük:) - én meg itt Budapest közepén csak irigykedem, csak irigykedem:)))) és remélem, hogy egyszer nekem is lesz ilyen élményben részem:))))
hatalmas volt és rettenetesen szép. volt benne valami...nagyon művészi. és különleges sármja is vot. engem willy wonkára emlékeztetett nagyon, kissé komolyabb változatban..
és így ismerkedtnk meg, életem egyik legeslexebb emléke..
"történt egyszer h míg ők fényképeztek olyan 500m re tőlem, énmeg a hóban nézegettem a digit képeket, megláttam valamit olyan 50m re előre, a fáknál. egy gyönyörűszép hím volt. az akkor éppen követett falka alfahímje volt, megismertem a jeladóról meg a gyönyörű fejéről. csak ott ült. meg sem moccant. néztük egymást vagy 5 percig. totál csend volt. úgyéreztem, hogy még a madarak is elhallgattak, még a Sethék(ővolt a farkasos bácsi) nevetése is mexűnt. hihetetlen élmény volt. hullt a hó, hatalmas pelyhekben. semmi más, csak végtelen hó, én, meg a farkas. végül aztán felállt, utoljára jól megnézett, és hangtalanul elillant a fák közt... azthiszem sohasem fogom elfelejteni. aki figyelt már egy állatot, vagy bármit, úgy hogy mexűnt számára a külvilág, az tudja miről beszélek.
februárban tudtam meg, hogy Azraelt-ez volt neki a becses neve- kilőtték az orvvadászok. 8 gyönyörű kölyköt és egy 15fős falkát hagyott maga után."
nagyon sajnálom szegényt de kb. egy hete kaptam a "jelentést" ontariobol, hogy az egyik lánya 3 gyönyörű kölyöknek adott életet, az immár 3 éves fiát pedig egy 8 fős falka élén látták caribout vadászni. állítólag majdnem olyan szép mint az apja, de még egy olyna farkas nemlesz, mint ő volt.. a fiát Hunternek hívták, mikor én utoljára láttam, még a falkával volt, akkor még szegény azrael is élt, és ölég nyamvadt kölyök volt. jövő hét közepe-vége felé remélem ideérnek az ontarioi képek, majd teszek fel Hunterről, róla direkt kértem képet.:))) állítólag olyan az új falka, mint egy huligánbanda...4 nőstény-4 hím, és rettegésben tartják a szomszédos falkákat. bár a vadsztechnikájuk még nem elég összehangolt, még fiatalok, nincsenek eléggé összeforrva.de majdcsak kialakul, addig meg egéren és pockon élnek. jameg új hobbiuk a halfogás és a fáramászás ;D
na de óóórákat tudnék mesélni ontariorol, annyi minden volt ott. d ene bombazom szet a topikot, már kom. kelemetlenul erzem magam h annyit pofázok:PPPPPP
nem mondod, hogy kilőtték?:( elég régóta ő a háttérképem, mert egyszerüen gyönyörű és fejedelmi..
én is teszek fel pár szépséget (bár gondolom, hogy ezek neked már mind megvannak:)
Nagyon szívesen tanulgatnék az alfajokról, a színekről és egyebekről, ahogy most leírtad, még inkább úgy érzem, hogy szinte semmit nem tudok róluk.. Te ezeket hol tanultad?:)
elszamoltam magam, csak 1-1,5 oldalnyi került fle uj. aszittem több van. jóhír visznt, nemistudom ki emlitete, de rktam fel még a pézsmatulok kergetésről képeket. elég balul sült el:)
humm, gugliban nem találtam frézörös képet....viszont ma teszek fel mégegy jónagy adag képet.,végre minden fennvan kicsiben is.:), most kb 5oldal lesz sztem..:D ahhoz képst hogy egy hete még csak 3 oldal volt, most tartok mindjárt 15nél:)
fekete maszkos(lehet maszk nélkül is)(európa, é amerika), azt asszem lejjebb már szurtam be. ezek a főbb, leggykaoribb színváltozatok, a tök fehérek már inkább alaska felé gyakoriak, ott tényleg befagy az ember segge.:)asszem a fehéreket mindneki felismeri maga :P
tud mutatni vki képet erről a frézör és a farkasról? mert eleg nehez összeteveszteni egy huskyt egy farkassal...:P
amugy az nem teljesen igaz, hogy nehezen idomíthatóak, mert idomíthatóak-csak olyanok mint a görény-nem lehet neki megparancsolni valamit. ha megkéred, az már más. ráadásul min. párban kell őket tartani.amugy tegnapi X-aktákban volt egy gyönyörűszép kárpáti :)
én a szürkékért vagyok teljesen oda:) de még nagyon lúzer vagyok, mert én eddig azt hittem, hogy van A SZÜRKEFARKAS:), aztán ahogy mászkáltam a neten, láttam, hogy peeeerrrsze, van a szürkefarkas, de azon belül van egy pár alfaj..
most már teljesen belekeveredtem, de ha egy farkas szürke, már szimpatikus:))) de egyébként nem válogatok, hisz minden lupi lupi:)
nem akarok belekontárkodni, de szerintem ott a farkast egy husky játszotta:) onnan gondolom, mert
1. elég kutyás volt az a "farkas":) 2. van egy amerikai kutyás évkönyvem (őrzöm, mint a rosszpízt:) és abban van egy dedikált kép a főszereplőről és a "farkasáról" és az tuti, hogy husky, mert a kinti husky klub mond neki valami köszönetet:)
nem is tudom, tán a nesönelen volt egy film, lehet hogy keverem más fajjal, de lehet hogy farkasokról volt benne szó.
Hogy vadon megfigyeltek egy csapatot, és egy nőstényt (?) annyira szekáltak a társai hogy a megfigyelők kénytelek voltak befogni, és orvosi ellátásban részesíteni. valamelyik végtagját le kellett vágni tőből. mikor felgyógyult visszaengedék a társai közé, azok az idegen szagok miatt teljesen kiközösítették. úgyhogy jó ideig csak kullogot a csapat után. az általuk elhagyott dögöket ette. aztán ha jól emléxem valamilyen okból visszakerült alfa pozícióba. minden esetre teljesen felül tudott kerekedni a "fogyatékosságán".
szóval az itteniek amcsik? de ami nekem tetszik, az nem ilyen, és nem is olyan mint a képeken. :I az olyan mááás. :)) a bunda tömött fehér alapú, a gerinc vonalon halvány ezüst sáv, a pofán a rajzolat szintén ezüst, de még halványabb mint a gerincen.
ez most tudom baromság, elvégre én is olvasom Konrad Lorenz könyvét, de az mármár Huskys színeket mutatott. persze a szeme, és feje egyértelműen farkas volt. És gyönyörűűűűű.
hát ami aztilleti a fehér farkas is öléggé észak amerikai, sőt talán a legészakibb. a kárpáti, azaz európai az alacsonyabb építésű és teljesen más a színűk, persze ittis vannak változatok.
ált. ez a két fő változat. a sárgás, teljesne grafitszürke, sötétbarna, fekete is gyakori, de kék-fehér, teljesne fehér, kék és panda csak az északi populációkban, a hidegebb éghajlaton fordul elő. szóval az állatkeri canis lupus occindentalisok öléggé észak amcsik:))))
a farkastartás me gnekem nem valami szimpi...a farkas nem egy kuty,a és szerintem egyedül, kutyaként (le)kezelve csak szomorkodik...nem való háziállatnak. mégis sokan tartanak :((
pécsi állatkertről meg tudom, h elég borzaszó. érdekesség, mind a három bpi farka spécsett sületett:)
háromlábú&egyebek: a háromlábú nemtudom pontosan hogy vesztette el a lábát, azt tudom, h legyengült, elkülönítették,és mikor visszatették a falkához, nem fogadták vissza. a másk farkas, guszti, azaz a mostani 3 "gyerek" apja is elkerült a kertből, őt egy kedves látogató vagy akárki vakította meg gázsprével, mert az ugye milyen jó vicc...
szóval nagyjából ennyi a falkatörténelem, bár guszti, a vak farkas sorsa felől nem vagyok biztos. nemtudom mi lett vele, elkerült vagy elpusztult..
régebben a viasat adott vegy sorozatot, amiben egy kanadai rendőr és egy amcsi rendőr űzte az ellent, és a kanadainak volt egy farkasa. úúú, én addig is csodáltam ezt a fajt, de amikor megláttam azt a csodaszép hímet...
Tudja valaki, miért az oroszlán az állatok királya? :) szerintem a farkas az.
regesreg hallottam ... iszonyu regen, bele se akarok gondolni milyen regen "dolgoztam" = beengedtek ingyen ... (hehe) a pecsi allatkertbe es ott a farkasok korul probaltam eltolteni a napot.
mondjuk nagyon szomoru volt ... borzalmasan tartottak oket.
hallanad az allatkertiek hogy birnak üvlteni. jol jön amugy ez a sok hang, meg tudom végre nézni, hogy reagálnak rá a kertiek. eddgi csak xar minőségűeket találtam. ezek egesz jok :)
ezen amugy marhara csodalkozom...hogy szinte az összes allatkert feher farkasokat tart, pedig talán ez az az alfaj, mely a leginkább ledobja a bundáját és ezért kevésbé "látványos". egy kék vagy egy fekete, hogy az észak amerikaiaknál, vagy egy ordas,szürke, hogy a kárpátiaknál maradjak, sokkal mutatósabb lenne.... főleg a kék, nem mindennapi látvány egy olyan állat.
na joejt mindnekinek,aki mar alszik-én még egy darabig nem:)
ontarioban, pont akko volt az elles, ket nosteny is szult egyszerre. termeszetben kicsit mas mint allatkertben...nagyon komoly volt, egy kotorekba szultek, de egyszerre csak egy nsteny lehetett bent, met kulonben elkezdtek ölni egymast:P
:) Dönörüek a picik:) 10-t? és hol láttál ennyi kölyköt?:)
Küldök egy szépséget:) Ezt még akkor sikerült fotoznom, amikor még hagyták magukat:) Bár nem tudom, hogy ő a mostani falkához tartozik-e, mert ezt még 1998-ban fotoztam:)