Amiből több van abból adhatunk.
Talán a neveltetésünk és a történelem a hibás,hogy nem merjük meglépni egyedül a lelkünkben érzett igazságot,mert mihelyt így tennénk mi is elvesznénk és nyomorultakká,gyengévé,tehetetlenné válnánk.
Ezen csak egy totális anyagi és lelki forradalom változtathat.
"nincs már vissza sok
tavaszra halott vagyok
a szemét
magába temet
mint csendes hulla fodrozódik testem
a szemét mélyén
nincs már vissza sok
tavaszra halott vagyok"
Ejnye, ejnye, ezek nem igazán újévi gondolatok!Persze szegények ilyenkor is vannak.Már elfelejtettétek, hogy "boldogok a lelkiszegények..." és akik hisznek ebben.Próbáljuk meg, ettől nem lehetünk szegényebbek. Rajta hát!
El kell magyarázni a szegényeknek és a hajléktalanoknak,hogy az éhenhalás és a megfagyás után is van élet a túlvilágon és ott biztosan kárpótlást kapnak azért amit itt a Földön nem kaphattak meg.
Nem rajtad áll, megvárod-e.
Nem lesznek ilyen idők. Ha mindenkinek csak egy jut, akkor az erősebbek annyit fognak elvenni, hogy legyen nekik elegendő, a többiek meg szép csendben megdöglenek. Vagy éhen, vagy vacsoraként végzik.
De nem értem, hogy mi köze annak, hogy helyes dolog, ha a gyerekeknek a téli szünetben ennivalót juttatunk.
Most a világ olyan,hogy vehetsz többet magadnak, de jönnek idők mikor csak egy jut mindenkinek és szükség van mindenkire, boldog idők, de nem várom meg.
Hát, nem tudom hány éves vagy, de most éppen a kommunizmust, mint olyat magyarázod, a maga tiszta eszmeiségében.
Nincs ilyen. A probléma ugyanis automatikusan kialakul, már csak azzal is, hogy az ember falkalény; s mint ilyen törekszik a falkavezéri pozíció megszerzésére. Ezt pedig semmiféle megelégedettség nem öli ki belőle, genetikailag kódolt ügy.
Ha pedig jobb helyet akar az egyed elfoglalni a falkában, akkor -mivel nem kizárólag az erő számít- gazdasági hatalmat fog szerezni.
Sokat kell magyaráznom ? Az ember természete.
Nem maradunk olyanok ,amik voltunk.A kényszer alakít minket.
Ha majd elég egy cipó egy napra - mindenkinek - és nem spájzolok penészesre kenyeret,ha nem kell tíz pár ebből-abból,ha majd nemcsak az Én házamban lakok,ha nem leszek különb nálad,
akkor leszek olyan szegény mint te, akkor leszek olyan gazdag mint te.
Érted?
Előbb elpufogtattál egy lózungot.
A következő megjegyzésedben meg azt mondod, hogy nem a szegénységet, hanem a gazdagságot kellene megszüntetni.
Az előbbire nemigen van mit reagálni, a második az, amire azt mondtam, ostobaság, mert lehetetlen és értelmetlen. Lehetetlen, mert az emberi természet olyan, hogy mindig van olyan aki gazdagabb. Általában azért, mert szerencsésebb, vagy okosabb. Miért büntetnéd a szerencsést, vagy az okost? Ha elveszed tőle amit megszerzett, akkor ki a fene fogja legközelebb arra használni az agyát, hogy többletet hozzon létre? Kinek jó egy ilyen helyzet, ahol mindenki szegény?
Nomeg, ki veszi el tőle, amit megszerzett? Valaki, akinek hatalma van. Kinek van hatalma? Akinek többje van, mint a többieknek; erőszakosabb, gyorsabb, okosabb, szerencsésebb. Tehát megint van (kell) valaki, akinek többje van, és ennek nincs vége soha.