Keresés

Részletes keresés

nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.03.17 0 0 74353

Nekünk n.j. van és 11 hónapos lesz.

Van oldal szomszédban/puli, no vele vágtatni szoktak mindegyik a maga fundusán.

A láb szomszédban kb 5 hónapos labrador vele is fut.

No, és a drót kerítés alatt üzletelnek. lábtörlő/pulóver /kabát/labda bármi.

Sokat kell velük foglalkozni, pláne ha napközben nem vagytok otthon elég necces neki hiába a sok játék. 

Eddig mindig idős kutyához jött a fiatal. Ő most egyedül van.

Alkalmanként be van engedve.

Egyfolytában rág valamit/bármit. 

Ha felnőnek ez elmúlik.

Mi mindegyiket vittük suliba.

Előzmény: szotyika77 (74351)
oncogito Creative Commons License 2020.03.16 0 0 74352

Három hónapos kutya az kb. 3-4 éves gyereknek felel meg. Lakásban a helye. Kölyök kutyát zárt udvarból is ellopnak, vagy nagyobb ragadozó(róka, stb.) elragadja.

Ha nem akarja lakásba engedni, csak a kert tartozékának szánja, miért tart kutyát? Az észlény, foglalkozni kell vele, pláne ha kölyök, nevelni kell.

A kutyatartás életforma és nem hobbi. Élőlényről van szó,akinek fizikai, szellemi foglalkozás kell. Kitéve neki néhány játék, az semmi egyedül. Ha végkép nem akar rá időt szánni, legalább vegyen mellé egy másik kutyát. 

Előzmény: szotyika77 (74349)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 74351

Van kint neki egy kenel csinálva, abba szokott lenni napközben, és ha hazamegyünk akkor lefekvésig ki van engedve az udvarra. Mondjuk a kenelbe nem végzi el a nagy dolgát, ha kiengedjük azaz első dolga, hogy azt elvégzi. 

 

Pont ezaz, hogy rengeteg játéka van, kicsi gumilabda, kicsi teniszlabda, fadarabok, gallyfa, gumigyűrű, rongyhúzóka minden. :D Az is lehet, hogy csak rágcsálja aztán majd kiköpi, majd odafigyelek a végtermékére is. 

Köszönöm a segítséget! 

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (74350)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 74350

Helló!

 

Mi lenne ha már kint aludna az óljába és ha jól zárt a telek hogy ne tudjon kimenni.

Így megoldódna az egyik óhaj.

Nincs amivel játsszon és azt rágcsálja kavicsok helyett?

Biztos lenyeli vagy csak cipelgeti.

Ha megeszi meglátod a végtermékben.

Előzmény: szotyika77 (74349)
szotyika77 Creative Commons License 2020.03.16 0 0 74349

Sziasztok! 

 

Van egy 3 hónapos labrador szuka kiskutyánk akivel kapcsolatban lenne egy pár kérdésem.

Este még a garázsban alszik, ami azt jelenti, hogy este 10 és éjfél között még kimegyünk vele egy lefekvés előtti utolsó sétára, majd reggel 6-kor engedjük ki a kertbe. És éjszaka beteszi a garázsba a nagydolgát, majd reggelre meg is eszi a kis, néha nagy részét. Enni rendesen kap, napi 2x főtt kaját, 1x tápot, elég szép adagokat. Ha kint van az udvaron nem vettem még észre, hogy megenné a saját kakiját. Hogyan tudnám erről leszoktatni? 

 

Azt is észrevettem, hogy nagyon szereti enni a kavicsokat. A kisebbeket elfogyasztja, a nagyobbakon viszont csak a fogát koptatja. Ha rajtakapom akkor hiába mondom neki, hogy nem szabad, fúj, stb, megy két kört és ha talál egyet akkor elrágcsálja. Még építés altt van a kert, így vannak még kavicsdarabok. Erről hogyan tudnám leszoktatni?

 

Előre is köszönöm nektek a segítséget! 

 

Üdv! 

O lajos Creative Commons License 2020.02.16 0 0 74348

Köszönöm a felvilágosítást. Nekünk van még egy kisebb fajtájú kutyánk is. Ha osszeengedjuk őket akkor a kicsi kutyánk letamadja és a kau behodol neki. Köszönöm neked is megegyszer. 

Előzmény: gomba2008 (74346)
O lajos Creative Commons License 2020.02.16 0 0 74347

Köszönöm a tanácsait. 

Előzmény: Dogfüggő (74345)
gomba2008 Creative Commons License 2020.02.16 0 0 74346

A leglényegesebb dolgot Dogfüggő mondta el: 

" a "nem" nagyon komoly megtanítása"


Ezt értsd annyira komolyan, hogy alkalmasint élet-halál kérdése lehet. Azonnal tiltani kell a nem kívánatos viselkedést, és nagyon határozottan. A kutyát nem lehet megkérni, hogy "légyszives ne morogj". Neki ez kínai. A paracsot fogja érteni, de a te dolgod őt erre megtanítani. Hidd el, a kutya meg akar neked felelni, a tiltást meg fogja érteni, de ehhez nagyon határozottnak kell lenned. Amint morogni kezd, azonnal rászólni. És elveszem. Kérés nélkül, hezitálás nélkül. "Akció-reakció" Gyorsan, és pontosan időzítve. Ha adja magától, nagy dícséret! A dicséret is legyen határozott, érthető, nagy boldogság legyen neki. 2-3 ismétlés, és képben lesz. Semmilyen kutya nem támadhat a családból senkire, semmiféle okból, pláne nem egy 70-80 kilós kaukázusi. Ő ezt nyilván nem tudja, honnan is tudná? Eddig csak megerősítetted a nem kívánt viselkedést, ezért lett egyre rosszabb. Bízzál magadban, és menni fog. 

Nem tudom, van-e macskád? Ha van, figyeld meg. A túlságosan tolakodó, kíváncsiskodó kutyát olyan gyorsan rakja helyre, ahogy azt nekünk is kellene. Pedig nincsenek egy súlycsoportban. 

Előzmény: O lajos (74344)
Dogfüggő Creative Commons License 2020.02.15 0 0 74345

Kedves Lajos,

 

végigolvastam az itt írt hsz-aidat, és annyit tennék ahhoz, amit mások már írtak, hogy ne hagyd magad!

Mármint ne hagyd, hogy a kutya döntse el, mi legyen. Ez baromi fontos dolog még pici fajtájú kutyánál is, hát még nagynál.

És következetesen ne hagyd, mert ha olykor nincs kedved/erőd belemenni ilyen "kié a csont?"-játszmákba és ráhagyod, máskor meg

keménykedsz, az később veszélyes helyzetekbe sodorhat. Akkor mondj a kutyának bármit, ha el vagy szánva arra, hogy azt végre is

hajtatod vele. És még valami: a csont (azaz a zsákmány) átengedése akkor természetes, ha biztosan tudja, hogy a rangsorban ő lejjebb áll, mint te.

Ennek az elfogadtatása olyasmikkel érhető el, amelyeknek első látásra nem sok közük van a dologhoz, pl. ül-fekszik-helyedre vezényszavak

gyakoroltatása (ekkor rögzül, hogy te diktálsz), a "nem" nagyon komoly megtanítása, és nem rögtön a csonttal, hanem olyasmivel, amit könnyebben átenged,

labda vagy valami bot, amivel játszik; ajtókon mindig te menj előre és mordulj rá szigorúan, ha eléd akar furakodni; amikor hazaérsz, egy darabig ne foglalkozz

vele, ne az legyen az első, hogy őt vakargatod vagy akár szidod, ha ugrál rád, hanem demonstratíve csinálj valami egyebet, AZUTÁN, néhány perc elteltével, hívd oda, 

szeretgesd, játssz vele. A lényeg, hogy azt érezze, te döntesz a dolgokban, de nemcsak magabiztos, hanem szeretetteljes, jófej főnök is vagy, érdemes bíznia benned. 

Minden jót!

 

Előzmény: O lajos (74344)
O lajos Creative Commons License 2020.02.15 0 0 74344

Én is kézből etetem, de ha kB 1 percig nála van már morog, odakap... De már tanuljuk egymás mozdulatait- szavait :) 

Előzmény: gomba2008 (74343)
gomba2008 Creative Commons License 2020.02.15 0 0 74343

Igen, ezért nem nagyon értettem Lajost. A kiskutya kajájába a kezdetektől belenyúlkál az ember alapból, de sokmindent eleve kérzből kapnak. Pl. a jutifalit. A csonthúzgálás is jó játék, és egyben tanulása az "ereszd" parancsnak is. Ha visszagondolok, ez volt az első minden kutyánál. Soha fel sem merült, hogy nem nyúlhatok a kajájukhoz. Az öreglány elég raffinált tud lenni, ha valami "zsákmány" van nála. No, tőle majdnem lehetetlen elvenni, mert elszalad vele. :) Ezt sem lenne szabad tudom, de megoldást nem kerestem rá, nem volt fontos. Ha akarom, megoldom. 

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (74340)
gomba2008 Creative Commons License 2020.02.15 0 0 74342

Ketten ülnek a hátsó ülésen, és hogy a dologban legyen némi kihívás, a másik egy vizsla. Aki látott már vizslát érti miről beszélek. Még álmában is mozog...egész életében összesen nem volt 5 másodpercig nyugton. :)) Katasztrófakutya...de a kocsit imádják (az jót jelent), és elvannak hátul remekül. No persze ezt is tanulni kell, van már kidobott üléshuzat, de kutyás embernek nem patika kocsira van szüksége, és idővel megtanultuk mi is, hogyan lehet megvédeni az ülést. A kutyák kikötése fontos, a saját érdekükben. Forgalmi helyzettől függően adódhatnak hirtelen fékezések, erősebb kanyarok. Egyébként hamar megtanulták, hogy lefekszenek szépen. A husky gond nélkül szállítható szükség esetén bármelyik autóban lábnál is, az anyósülés előtt. 

Az én két öregem nincs autóhoz szokatva, csak szükség esetén kell őket beültetni. A szuka könnyen megszokta, őt is lehet simán szállítani hátul, csak nagydarab kicsit, és továbbis tart, mire lefekszik. Az öreg már nem alkalmas ilyesmire. Retteg, izeg-mozog, ő már így marad. 

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (74340)
gomba2008 Creative Commons License 2020.02.15 0 0 74341

Ok., de nem 30 kilósan született. Egy 5 hónapos kutyának az alapvető parancsokat már ismernie kellene. Ilyen az " ereszd,ül, megáll", ilyesmik. Persze soha nem késő, a kutyát egyébként sem erőből kell leküzdeni, mert az később már úgyis lehetetlen. Többet ésszel.... ő csak egy kutya, elvileg neked kell több eszednek lenni. A helyzet nem fajulhat odáig, hogy félj a saját kutyádtól, mert ott akkor borítékolva van a katasztrófa. Fel kell fognod, előbb neked, de a kutyának is, hogy a parancs az paracs. Gondolkodás nélkül végrehajtandó. Egy ekkora testű ebnél ez életbevágó lehet. Most még annyira játékos, hogy egy kis raffinériával bármit könnyen el lehet érni nála. Nem rögződhet az a magatartás, hogy bevédi a kajáját. Hozzá sem nyúlhat, amíg én azt nem mondom! Akkor sem, ha az orra előtt van. A ti esetetekben ez a legfontosabb parancs legyen. 

Előzmény: O lajos (74339)
nyuggerfarhát 58 Creative Commons License 2020.02.15 0 0 74340

Ő a 3. n.j.

Mindegyik egyéniség volt.

Az első öreg korában sem félt a durrogástól.

A másodiknak ment a CD ilyenkor a pincében és aludt/hevert.

A harmadikat meg majd meglátjuk.

Igazad van a hám nem jó, hanem a fojtó, azt is feljebb kell rakni úgy nem húz.

A kajájukba bele nyúlkáltunk mindegyiknek  evés közben kis koruk óta.

Egyedül ül hátul a kocsiban a hámmal és el van?

 

Előzmény: gomba2008 (74326)
O lajos Creative Commons License 2020.02.15 0 0 74339

De a mentségemre mondom, hogy 30 kg - os a kutya. 

gomba2008 Creative Commons License 2020.02.15 0 0 74338

Nnnnaaaa....már nem éltünk hiába. Sok sikert! :)

Előzmény: O lajos (74336)
vau1111 Creative Commons License 2020.02.14 0 0 74337

:)

 

Előzmény: O lajos (74336)
O lajos Creative Commons License 2020.02.14 0 0 74336

Igazad van... Ma a tettek mezejére léptem. Adtam neki egy csontot... Elkezdett morogni. Eleinte kesztyűvel simogattam meg utánna puszta kézzel mikor morgott tovább simogatta, majd abbahagyta a morgast simogatás közben. Nem akarom elsietni  ma  a csontot meg nem vettem el tőle csak kesztyűvel...  Igazatok volt a nevelésevel kapcsolatban. Köszönöm nektek a segítséget. 

Előzmény: gomba2008 (74335)
gomba2008 Creative Commons License 2020.02.14 0 0 74335

Értem én, hogy gőzgép.....de három hónap alatt ezt a dolgot kb. harmadszor kérdezed meg itt, és már meg is harapott. Szóval azt látom, hogy semmi javulás, sőőőt....

Ő most még kölyök, a viselkedése is változni fog, amikor ivarérett felnőtt kutyává válik, és ha akkor harap, azt már nem szokták az emberek tolerálni, és mindig a szerencsétlen állat szívja meg. Pedig SOHA nem lehet hibás a kutya, tegyen bármit. Kivétel nélkül, mindig emberi hibára vezethető vissza, ha a kutya támad, és sajnos mindig a kutya húzza a rövidebbet. 

Nem véletlenül mondja Vau, hogy nem érted meg a kutya beszédét. Ez nagy baj lehet még. Egy 5 hónapos kutyától, ha el akarom venni a kaját, el is fogom. Nem kérdezem meg a kutyát, hanem elveszem és kész. Ha a szájából kell kiszedni valamit akkor mit fogsz csinálni?! Itt voltak ilyen esetek pl., mert keresztbe akadt egy csont a pofájában, vagy olyat vett fel, amit tilos. Nálunk is voltak súlyos gondok a sharpi keverékkel (nem ilyen jellegű), de tanultam belőle. 

Próbáld már meg eleve kézből etetni. Én ezzel szoktam kezdeni. Kiskutyánál egyébként is van olyan, hogy szétcincálom neki a husit, apró falatokat kap valamiből, ilyesmi. Megetetem kézből. Pár karika virslivel el lehet ezt kezdeni. Vagy....viszem a csontot, amit nem enni szoktam adni, hanem játszani, papucsrágás ellenszereként. Nagy cupák... odaadom, elveszem. Rászólok, ha nem enged. Értenie kell, hogy a parancs mit jelent. A kutya kb. 5 perc alatt megtanul egy parancsot, mi emberek vagyunk értetlenek. Úgy látom, hogy már eleve félve közelítesz a kutyához amikor eszik. Olaj a tűzre. Ebből még baj lesz. 

 

 

Előzmény: O lajos (74334)
O lajos Creative Commons License 2020.02.14 0 0 74334

Csak a csont elvetelekor ugat másképp jól kijon vele mindenki... 

Előzmény: gomba2008 (74333)
gomba2008 Creative Commons License 2020.02.14 0 0 74333

Fussál Lajos, és keress a kutyának gazdát, mert még 5 hónap, és meg fog téged rágni jó alaposan. Megint az következik, ami szokott. Az ember az értetlen, és a kutya szív miatta. 

Előzmény: O lajos (74331)
vau1111 Creative Commons License 2020.02.14 0 0 74332

A kutya beszédének megértése. Amig ugyanazzal a problémával kapcsolatban nem érted meg a kutyádat, addig nem fogsz előrébb jutni! Hiába írunk itt bármit. Hidd el, a kutyádat meg KELL érteni, ha erre nem vagy hajlandó, ajándékozd el, amig nem késő!

Remélem meg tudod oldani, esetleg egy jó kutyaiskola segíthet, ahol értenek is a kutyák nyelvén.

Előzmény: O lajos (74331)
O lajos Creative Commons License 2020.02.13 0 0 74331

Sziasztok. A kaukázusi--sarplaniak kutyám eddig morgott mikor el akartam tőle venni a csontot, de most már felall és ugat... Most 5 hónapos. Mi ilyenkor a teendő? 

oldmumus_v.2 Creative Commons License 2020.02.13 0 0 74330

Apró kérdés: tényleg azért eszik füvet a kutya a kertben, hogy méregtelenítse magát?

gomba2008 Creative Commons License 2020.02.13 0 0 74329

Magam sem értem, miért alakul ez nálunk így a kutyáknál, de vénségére még az is parás lesz, aki fiatalon nem volt az. Ezek már így maradtak, majd talán a következő falkánál rágyúrok a dologra. 12 és 13,5 évesen már nem fogom őket ezzel macerálni. Nem is vészes a dolog, beengedem őket, ha "helyzet van", ledöglenek, és kész. 

Ami nagyon súlyos, az a husky. Ő viszont a kezdetektől. Ha úgy kerül a dolog, hogy a lányom nincs otthon, szétszedi a házat egy durrogástól. Ha mellette vagyunk, akkor nem rombol, de nem lehet lenyugtatni. Nyáladzik, remeg minden porcikája, ezt nem tudom elmondani, mert őelőtte ilyen mértékű rettegést soha egyik kutyánknál sem tapasztaltam. Semmi nem használ. A legtöbb amit meg lehet tenni, hogy ott kell lenni mellette. Vagyis fordítva...be kell engedni (mondjuk alapból kétlaki), és nem törődni a pánikkal, csinálni mindent nyugodtan tovább. Ez kicsit segít rajta, de a félelem nem múlik el, amíg a "mumus" el nem megy. Már dörgés sem kell, elég, ha látja a villámlást. Megtanulta, hogy a két dolog együtt jön. 

Egyszer évekkel ezelőtt még az is megtörtént, ami soha, sem előtte, sem azóta. Séta közben hallotta dörgést, és hazafutott. Nem tudtam behívni. Párszáz méterre voltunk itthonról, nem történt semmi, ott ült a kapuban, de ilyet a kutya nem tehet meg és kész. Most mi a fenét tudtam volna tenni, azon kívül, hogy magamban mindenféle megnyúzásokkal fenyegettem? A rettegést nagyon nehéz kinevelni még emberből is, a kutyákból meg szinte lehetetlen. 

Előzmény: joevagyok68 (74328)
joevagyok68 Creative Commons License 2020.02.12 0 0 74328

"Aztán ahogy öregszenek, úgy romlik a helyzet."

Szerintem ez nem törvényszerű..

4,5 éves golden... egy éves korában "elkapott" minket egy sörfesztiválos tüzijáték...

Akkor jól megijedt.. szilveszterkor minden távoli petárdára veszett húzásba kezdett...futott volna világgá !

Aztán elkezdtem azt, hogy mikor pukkant megálltunk (mondtam is), majd leültettem...vártam...  visszafele indultam

Szerintem javult a helyzet  ..sokat.

Szóval nem romlik..

Most volt olyan, hogy még másnap is pukkogtattak. Elengedve sétáltunk... viszonylag messze volt a kutya mikor pukkant, leült, rámnézett, nem szaladt sehova.

Nem mondom, ha közvetlen mellette pukkant volna lehet elfut...

DE szerintem javult, a korábbikhoz képest..

Szilveszter éjjelén tavaly minden nagyobb sorozatra felkapta a fejét...idén már csak aludt ( de lehet csak feküdt..) a helyén, de nem kapkodta fel a fejét...

Szóval szerintem javul(t) a helyzet..  :-)

Előzmény: gomba2008 (74326)
gomba2008 Creative Commons License 2020.02.12 0 0 74327

Bravecto. Mondom ez én, ai "sötétződ" vagyok, semmiféle gyógyszert nem szedek, és nem adok a kutyáknak sem. Viszont marékszára szedem a kullancsot belőlük, ha nem kapnak semmit, és túl vagyunk már pár babézián. Két rossz közül a jobbik a bravecto. Soha, semmi bajuk nem volt még tőle, van akire csöpögtetem, van aki tablettában kapja, ez függ a kutya szokásaitól. A tavaszi kötelező oltással együtt ezt is elintézem, mert évek óta egyre több a kullancs, és valamit tennem kell, mert a nagy számok törvénye alapján valamelyik tuti, fertőzött lesz. Arról nem beszélve, hogy a macskák teste sokkal kisebb, szeretnek a természetben kószálni, a vérszívók szinte meglepik őket. Nekem meg arra nincs időm, hogy naponta minden jószágot kullancstalanítsak. Pláne mikor egészen picike kullancs készül rákapaszkodni a macskára. Meg se tudom sokszor fogni, olyan aprók is vannak. 

Előzmény: Bodzaspani (74325)
gomba2008 Creative Commons License 2020.02.12 0 0 74326

9 hónapos. Várd  ki a végét. Nálam fiatal korában még egyik kutya sem volt parás. Le se tojták a szilveszteri durrogást. Pontosabban a husky már akkor is gáz volt, de ő a kivétel. Aztán ahogy öregszenek, úgy romlik a helyzet. 12 évesen a 40 kilós kutya olyan kicsire tud összekucorodni, hogy el se hinnéd! Ha túl nagy a dörrenés, még a lakásban is pánik van.  

 Sétához a hám nem lesz jó szerintem. Húzásra készteti a kutyát. A fojtó sokkal célszerűbb. A hámot a kocsiban használjuk. Arra van akasztva egy póráz, amit az ülés fejtámlára aksztunk, így gyakorlatilag ki vannak kötve a hátsó ülésre, nem tudnak lecsúszni, előre mászni, ilyesmi...

Előzmény: nyuggerfarhát 58 (74322)
Bodzaspani Creative Commons License 2020.02.11 0 0 74325

Sziasztok! Nem konkrétan kutyaneveléssel kaocsolatos,de hátha hasznos tanácsot kapok.Kutyusom novemberben elvileg babéziás volt,az az igazság belázasodott,és elfeküdt.Lakmuszpapírral vér volt a vizeletében, doki adott neki Imizol injekciót,lázcsillapítót,másnapra jobban lett.Kapott másnap antibiotikumot mondván hátha húgyuti fertőzés volt és nem babézia.Kullancsot nem találtam előtte se benne és akkor se.Forresto nyakörve van.Minden este átnézem,bichon keverék hosszabb a szőre télen

 

Most 5 napja tényleg volt az ajkánál egy már megszívott kullancs,szépen ki tudtam venni,nem tudom mióta volt benne. Azóta figyelem  kedvét, étvágyát..stb.Bízom benne nem volt fertőzött.

Mivel védekeztek kullancs ellen? Bravectotól félek....(bár a babéziától is).Tavasztól plusszban be szoktam fújni geránium olajjal a kutyát.

 

 

 

Vata967 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 74324

Hasonló cípôben jártam a berni pásztor kennelek miatt. Aztán valaki említette, hogy manapság a tenyésztôk inkább az fb-n kommunikálnak, a honlapokat alig páran frissitik.

Szerintem próbálkozz ott, nagy valószínüséggel elôbb kapsz válaszokat.

Előzmény: thomasrc (74323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!