Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.11.06 -3 1 2731

A jelek szerint rövidesen a PCR teszt nem lesz elfogadott az utazásokhoz.

Úgy tűnik rövidesen az EUDCC (greenpass) lesz az egyetlen lehetőség ahhoz hogy beutazz egy országba.

Előzmény: hunestfin (2729)
Mr. Hadley Creative Commons License 2021.11.05 -3 0 2730

Papírforma szerint nem elég a kínai.

Oltass rá egy pfizert és két hét múlva jó vagy.

Előzmény: hunestfin (2729)
hunestfin Creative Commons License 2021.11.05 -3 0 2729

Topictársak!

 

Kínai vakcinával beoltottak utazhatnak Portugáliába  Eu-s Covid igazolvánnyal?(vagy marad a teszt?)

Dydand Creative Commons License 2021.10.31 -4 2 2728

Szia, bocsi, de dolgozom egész hétvégén (holnap is). Szóval: szerintem nyugodtan vágj bele, az Általad írt repjegyárak őrülten jók. Mi pár hete jöttünk haza a negyedik utunkról ;) Egyetlen tanácsom lenne: ne 3-5 napban gondolkodj, mert akkor teljesen az időjárástól fogsz függeni. Nálunk is volt most 2,5 nap eső (a fél nap az éjszaka volt), de a többi napos volt. Mi 10 éjre mentünk megint.

Mivel érdemes kezdeni? Talán a felkészüléssel, a cél megismerésével. Ha segítség kissjano-nak is van több webes írása képekkel, és nekünk is egy 12 részes blogfolyam, ami az első három utunkat fogalja össze.
Bemásolom az utolsó, összefoglaló rész linkjét, ha az segít:

https://motoroskonyhaja.blog.hu/2020/05/27/azori_szigetek_sao_miguel_836

 

Az összes többi részt (hol jártunk, árak, infók, látnivalók, ötletek, kalandok) 4k képekkel, videókkal és drónfelvételekkel szintén a blogunkon találod meg (ha rákeresel, elég beírni az Azori szócskát az oldal keresőjébe). Ha pedig teljesen friss árak és infók kellenek (azokat is fel fogjuk tenni a blogra, de még nem volt rá érkezésünk) csak szólj, jelezd, és már írom is a választ ;)

Előzmény: rochefort (2725)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.30 -3 0 2727

A novemberi időjárással nem fogja a szívedbe lopni magát.

Előzmény: rochefort (2725)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.30 -2 0 2726

Uccu!
Lehet pihenni, nagyokat zabálni.

Előzmény: rochefort (2725)
rochefort Creative Commons License 2021.10.30 0 0 2725

Portugalia orultkent belekostolnek egy picit az Azori hangulatba is. Tudom, nov-dec nem a legidealisabb idoszak a felfedezesre, de a 10 juros Lisboa-Ponta Delgada repjegy nem hagy nyugodni. (Nem Mo-rol utaznek Lisszabonba sem, oda is vicc kategoria a repjegy ar innen).

Szoval a kerdes, hogy erdemes-e belevagni ebben az idoszakban egy par napos felfedezesbe (es ha igen, mivel lenne erdemes kezdeni).

koszonet a valaszokert.

Törölt nick Creative Commons License 2021.10.17 -3 0 2724

Na akkor megyek a szipológusomhoz. Lehet hogy én generáltam a búval bacottságot....
A Recaro ülésekről annyit, hogy évek óta az van a TAP gépeken :)

Most néztem viszont a tavaszi repjegy árakat náluk, amik hallatlanul magasan vannak. Nem mintha a Wizz fapados árakon repülne Lisszabonba...

 

Jövő április nekem 188 napra van Madeira irányába. TAP jegyeimet átírattam frankfurti indulásra és remélem végleg megszabadulok a voucherből vásárolt jegyeiktől. A TAP-nak nem lesz egyszerű visszaépítenie az iszamlós sárgödörbe taszított imázsát.

 

Előzmény: Dydand (2723)
Dydand Creative Commons License 2021.10.17 -3 0 2723

Igazar szólsz, valahányszor visszajövünk ezt a kérdést feltesszük mi is :) De már egy esetleges kiköltözés is szóbakerült köztünk, már elég komolyan nézegetjük a bérelhető ingatlanokat (1000 EUR/hó áron baromi jó kéglik vannak, és ez rezsivel együtt értendő).

 

De a kérdésedre válaszolva: mi semmi ilyesmit nem vettünk észre az azori embereken. Mosolyogtak, barátságosak, kedvesek és segítőkészek voltak. Még a traktorgyárban is. Nekünk inkább az volt a meglátásunk, hogy végtelenül hálásak, hogy oda visszük a pénzünket. A continentében (a Parque Atlanticóban lévő) halpultos nő már messziről mosolygott, amikor harmadszor is arrafelé vettük az irányt, mindig megkérdezte jól készítette-e elő az általunk kiválasztott halat, hogy sikerült az étel, stb. 

 

Ami letaglózott viszont, az egy orbitális vihar az egyik éjjel, ami teljesen alámosta az utakat, sártengerré változtatta az óceánt. Félelmetes volt.

 

Ma olvastam a neten, hogy a WIZZ forgalomba állította eaz első Recaro üléses A321 NEO gépét. Nnnna, mit gondolsz mi mivel repültünk Lisszabonból haza? Hát azzal :)

 

Pár árinformáció: a repülőjegyek (júliusban vettük meg) 174.000 Ft-ba kerültek kettőnknek, odafelé egy, visszafelé két bőrönddel (matrjoskásat játszottunk kifelé). Az óceánparti ház 135.000 Ft volt 10 napra (teljesen felszerelt, szobánként inverteres légkondi, mosó- szárítógép mosógéllel, mosogatógép hozzá  tablettával, a porszívótól  a vasalóig, a ruhaszárító csipeszekig minden, 10 tekercs klotyópapír, törölközők, strandtörölközők, hajszáryó, bidés fürdő, privát parkoló stb.), hihetetlen gazdag üdvözlőcsomag (a hűtőben sörök, sajtok, sonkák, felvágott, joghurtok, tej, vaj, ásványvíz, rostos üdítő, házi tojás, kétféle kenyér és bolo levedo, múzli, gabonapehely, házi likőr, bor, fügelekvár, gyümölcskosár (helyi ananász, banán, mandarin, narancs, szilva, körte, alma), Dolce Gusto és filteres kávéfőző, mindkettőhöz kávé is volt, többféle tea (köztük Cha Gorreana) Sorolhatnám estig. Kíváncsiságból megnéztem itt a szomszédban (mi Ajkán élünk) a Somlón foglalhatsz présházat éjszakánként 25.000 Ft-tól, ahol láthatod ahogy Pista bácsi alattad rotálja a szőlőjét. Akkor mi lehet a Balatonon, ha egy Somlón ilyen árak vannak? A programokról, lehetőségekről nem is beszélve... A repülő és a ház kettőnknek durván 300 ropi volt 10 napra, ezért itthon hová is mehetnél?  :) :) :) Az élelmiszerárak hasonlóak, vagy alacsonyabbak, mint itthon. Autóbérlés 60 ropi volt, a benzin ára hasonló az itthonihoz. Érdekes, hogy míg itthon hetente többször változik (azaz megy fel) kint ugyanannyiba kerül a benzin (1,51-1,53 között, attól függ hol tankoltunk).

Hoztunk több, mint 30 tonhalkonzervet (köztük a 2020-as bajnok "a legjobbak között a legjobb" Santa Catarina tonhalat övegben, bio olívaolajban, 25 dkg-s), olívaolajat, ananászt, sajtokat, kint vettünk ruhákat is, ahogy szoktuk, mert olcsóbbak. Sőt: Dórinak még bepattant egy okosóra is, mert röhej áron volt az is. 

Bakker: mikor lesz már 2022 április vége-május eleje? :) 
A beszámoló képekkel-videókkal és drónfelvételekkel hamarosan a blogon :) Erről jut eszembe: a mi Dobbynkat (a drónunk) rendesen leteszteltük az Aqueductnál: megcsapta egy légáramlat, nekiszállt az építménynek, majd - ahogy kell - le is zuhant, egyenesen egy hatalmas, vízzel teli gödörbe. Már feladtam neki az utolsó kenetet, de 2 nap száradás utám életre kelt.

Előzmény: Törölt nick (2722)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.17 -3 0 2722

Hahó, üdv újra itt!

Az azori utazásokban a legrosszabb az utolsó utáni nap, amikor felébredsz itthon és csak egy kérdés dörömböl a fejedben: mijja..szt keresek én itt?

 

Neked is feltűnt odakinn, hogy a covid mennyire leamortizálta a helyiek amúgy sem túl fényes közvetlenségét?

Nálam nagyon éles kontúrként jelentkezett annak idején ez a visszafogott viselkedés a madeiransokkal történő összehasonlítás során. Nem azt mondom hogy Madeirán a vadidegen emberek hátba csapkodnak hogy "wellcome", de azért próbálnak hívatlanul is kommunikálni veled. Ezzel szemben az azorin úgy érzem magam, mint egy meghívatlan vendég egy összejövetelen. Nem azt mondom, hogy utálnak, de amikor az éttermek többségében a legkedvesebb szó az hogy "a számlája uram", akkor ott azért van valami bibi. Az azoriakat alaposan megdolgozta a covid miatti védekezés irányvonala, mert ők láthatólag a bezárkózás irányába lettek kondicionálva, míg például Madeira a mindenáron történő nyitásra törekedett.

 

Portugál irányból eddig mindig a pozitív jóindulatot kaptam a helyiektől. Hosszú évek során mindössze kétszer próbáltak meg lehúzni, egyszer Madeirán csibészségből, és egyszer idén Sao Miguelen - legfinomabban is  megfogalmazva - geciségből.

 

Ha más is úgy érzi, hogy romlott náluk  a helyzet akkor valami nagyon eltört az azorin, és remélem mihamarább kilábalnak belőle. Ha meg csak az én rögeszmém lenne ez, akkor jobb ha megkeresem a terapeutámat.

Előzmény: Dydand (2721)
Dydand Creative Commons License 2021.10.16 -2 2 2721

Újra itthon :( Ez van, de már tervezzük a következő utat a 2022 április vége-május eleje sávban. Nyáron mi sosem utazunk (gyerkő nincs, és minek mennénk a melegből a melegbe :) ) 
Ja a Heets (IS) olcsóbb, mint itthon, kartononként 2400 Ft a különbség (itthon 14990, kint 12600). Gyakorlatilag egyetlen dolog volt, ami drágább, mint itthon, a konyhai papírtörlő (és a napszemüveg, azaz akkor kettő dolog). Minden més vagy annyi, vagy ezerszer olcsóbb. Osso buccot vettünk a helyi hentestől 648 Ft/50 dkg. Ma voltam a Sparban itthon, és a csirkemell 1800 Ft/kg. Nevetséges. 
@kissjano: a nagy zabálások is megvoltak, kis helyi éttermek plusz a traktorgyár (olvastam az értékelésed ;) Rengeteg túra, fürdés, séta, és a ház, az valami mesés volt, röhej áron. A Sete Cidades alatti alagút (a kék tó alatt lehet átmenni), az óceáni horgászat és egy csomó más élmény, amit eddig nem láttunk, próbáltunk nagyszerűvé varászolta újra a szigetet. Átmentünk Picora is, de az - nekünk - olyan semmilyen. Ott a hegy, ami félig ködben várt, és eszünkbe jutott kissjano mondata: ha megnyomod a gázt az autón rögtön vedd is el a lábad, mert legurulsz a szigetről.... :)

Törölt nick Creative Commons License 2021.10.04 -1 0 2720

Jó utat, jó időt, nagy zabálásokat!

Előzmény: Dydand (2719)
Dydand Creative Commons License 2021.09.28 -1 1 2719

Jövő hétfőn (október 4), 16:00-kor szállunk fel. Jelenleg azt kutatom, hogy kell-e pcr teszt a felszálláshoz, ha rendelkezünk EU Covid igazolvánnyal, és dupla Pfizer oltással. Elvileg unión belüli mozgáshoz elég az igazolvány, a reptereken sem kell, de ki tudja WIZZ, Ryan és SATA barátunk mit gondol erről.... ;) Viszont feleslegesen nem szeretnék kidobni 40 ropit az ablakon, akkor inkább azt leeszem-iszom :D :D :D 

Előzmény: Törölt nick (2718)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.27 -1 0 2718

Mikor uccu?

Előzmény: Dydand (2717)
Dydand Creative Commons License 2021.09.23 0 0 2717

Nem tudja valaki egészségtelen életmódot folytató olvtárs, hogy mennyi most kint a Heets ára? Mert ha annyi, mint itthon, akkor nem viszünk feleslegesen ;)

Törölt nick Creative Commons License 2021.09.20 -1 0 2716

Kerestél messengeren és elvesztettem a válaszlehetőséget.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (2715)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2021.09.19 0 0 2715

Hogy értve buktad be? 

Előzmény: Törölt nick (2714)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.19 -1 0 2714


Dmitrij 
Próbáltam válaszolni a messengeredre, de bebuktam  a megkeresést

Előzmény: Dmitrij Petrovic (2708)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.15 -1 0 2713

Á dehogy. Itt senyvedek Barbáriában.
Éppen most vesztettem el újabb 10 pontot az amúgy is nyomorult IQ-mból emiatt a nyüves légitársaság miatt.

Ha visszaemlékszem, hogy szerettem őket...

Előzmény: Flower2000 (2712)
Flower2000 Creative Commons License 2021.09.15 -1 0 2712

Most olvasom, jót nevettem. Ha épp kint vagy remélem nem ázol sokat.

Előzmény: Törölt nick (2707)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.15 -1 0 2711

Jó linken tapecsolsz :)

Alul válaszd ki mivel repülsz.

A TAP most törli éppen a jövő tavaszt.
A magyarok kitéphetik a táncoskönyvükből ezt a légitársaságot.

Előzmény: Dydand (2710)
Dydand Creative Commons License 2021.09.15 0 0 2710

kissjanoo: a napokban szeretném kitölteni azt az elektronikus űrlapot, ami kell a kiutazáshoz. Tudom, hogy anno leírtad, de sehol sem találom. Nekem ez a cím van meg:

https://mysafeazores.com/

 

Te is ezen regisztráltál utazás előtt? Mert nálad mintha valami portugál cím rémlene.

 

Most jut eszembe: lehet nem is itt, hanem a honlapodon említetted, el is kezdem újraolvasni :)

 

JA, azt tudja valaki, hogy jelenleg kell-e maszk a repülőgépeken, vagy ez társaság-függő?

Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 -1 0 2709

Élő mailcím :)
A topic szétoffolásától meg szerintem ne tarts -  a kiköltözés is csak egy utazás, olyan amiben nem veszel jegyet vissszafelé...

 

A kérdéseidre a megoldást rossz helyen keresed nálam, mert valós infót kaphatnál Ritától akit a facebookról ajánlottam neked. Ő hónapokat tartózkodik kinn és egy működő vállalkozást épített fel. Láthatóan óriási energiákat és összegeket öl bele ennek működtetésébe így biztos kézből kaphatsz információkat olyan dolgokról amik számodra szükségesek.

 

Egy kiköltözés külföldre két féle lehet. Az egyik az amiben a hazai bázisodat nem kell felszámolnod, mert elég tőkével rendelkezel hozzá. Ha nem jön be és kénytelen vagy visszajönni, akkor van hová. A másik az, amikor az itthoni egzisztenciádat felszámolva egy újat kívánsz más helyen felépíteni. Na ehhez azért kell kurázsi.

Az a gyanúm, hogy mi ezt a két végletet képviseljük.

 

Valamint van egy igazán fontos dolog, az pedig a nyelvismeret, melynek hiánya se pénzzel, se más irányú készségekkel nem váltható meg.

 

Nem szeretnék Moriarty lenni  a te filmedben, de én tele vagyok olyan negatív meglátásokkal, amelyek szerintem nem ugorhatóak meg másképpen, mint a megfelelő mennyiségű tőke és egy állandó jövedelem megléte, jöjjön az bárhonnan.

Van itt a topikban lentebb is egy "zenész" akinek a mienkhez hasonló gondolatai vannak, de még mindig nem tette meg a nagy lépést. Próbáld megkeresni és vele is eszmét cserélni. Ti közelebb álltok a megvalósításhoz, mint én.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (2708)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2021.09.13 -1 0 2708

Áhh, közben megtaláltam a blogod is. :) Amit leirsz az utolsó utadnál Sao miguelről, az nekem 100%ban pozitiv, szóval relativ, hogy kinek mi a jó. Persze, tudom, hogy egy szigeten, egy portugál szigeten, egy olyan szigeten ahol magas a munkanélküliség és alacsonyak a bérek, nem a legjobbak a kilátások egy külföldi számára, de engem elsősorban nem a pénz motivál, ha az érdekelne, elvégeznék egy hidegburkoló tanfolyamot és irány Németország. :) 
Azt is értem, hogy nem olyan kint nyaralni, mint kint élni, kissé aggaszt is, hogy bár eléggé röghöz kötött tipus vagyok, de azért nem egy Ausztrália méretű sziget, de még Új-zélandtól is messze van, viszont utóbbiban pl egy negyed akkora telket se tudnék megvenni mint ami itt van, és az enyémhez van 100 négyzetméteres pince, ház, üvegházak, nyárikonyha stb, az amit meg Új zélandon néztem, ott az extra az 1 db IBC tartály volt, ami mint kiderült, azért jó, mert heti 2x lehet vizhez jutni, be van osztva... hát lehet 5x annyi a fizu mint Azorin, de kösz, inkább nem. :) :D 

Köszönöm a jó kivánságaid, viszont ha nem vagy nagyon ellenére, akkor felvenném a kapcsolatot más csatornán veled, hogy ne ezt a topicot offoljam szét. :) Eléggé benne vagy a témában úgy látom, illetve te is fontolgatod a kiköltözést igy talán még egymás "hasznára" is vállhatunk, az enyémre te, mindenképp. :D Valós az email cimed? Csak mert eléggé furcsálom a formátumot. :) 

Egyébként nekem is jobban tetszik Madeira, de pl mezőgazdasági szempontból nekem annyira nem tetszik, nagyon tagoltak a területek. Turistaként viszont jobban tetszett, igaz, ott nincsenek melegvizű dzsungel fürdők, szóval éppen hogy csak, hajszállal vezet nálam. :) 

Előzmény: Törölt nick (2707)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.13 0 0 2707

Nem lakom kinn :)

Más kimenni nyaralni és más kinn élni. De azt is mondhatom, hogy még nem jött össze a minimum összeg a költözéshez.

Flower azt mondta, hogyha oda megyek megnyúvaszt a csúz, úgyhogy inkább kacsintgatok Madeirára. Már csak száznyolcvanezer hiányzik.

(euróban)

 

Mivel tele vagy egészséges önbizalommal, tényleg őszintén kívánok neked sok sikert a terveid megvalósításához!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (2706)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2021.09.12 -1 0 2706

Akkor már inkább bort importálok, ahhoz legalább értek. :)
Egyébként itthon "mellékesben" faiskoláztam, faiskolázom is, elég nagy sikerekkel. Szóval eléggé sok lábon álló tipus vagyok. Viszont ott nem láttam nagy kultúráját a "háztájinak"... persze ez nem jelenti azt, hogy ha csinálok ott egy faiskolát, ami kertépitést is vállal, akkor a külföldi nyaraló tulajokból vigan megtudok élni. Illetve a vendéglátás is foglalkoztat, és jártas vagyok az épitőiparban is, magyarul saját magamnak feltudok újitani egyéként lepukkant, de olcsó házat, aztán azokat vagy kiadni, vagy jó nagy haszonnal tovább adni. :) Utóbbiban azért látok fantáziát, mert 2-3 év ott jelenleg a várólista az épitőiparban... Persze még utána kell járnom, hogy erre megvan e a jogi lehetőség, miaz, amihez kell már papir. De gondolom egy csempézést, festést, álmennyezet épitést, vagy válaszfal áthelyezést ott is meglehet csinálni magadnak, akárcsak itthon. 

Egyébként te kint laksz? Csak mert elég sok saját videód van a szigetről, ahogy elnézem. :) 

Előzmény: Törölt nick (2704)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.12 0 0 2705
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.12 -1 0 2704

Sao Miguel egy nagy falu. Evidens, hogy a munkákat a helyiek kapják. Kinek van kedve egy kintről jöttel activityzni minden nap...

Ha nincs jövedelem, akkor az ember csak feléli azt amivel odament. Meg lehet próbálni, ha az ember elég fiatal.
Be kell szállni a kereskedelembe. Marhabőrt importálni.

 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (2703)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2021.09.12 -1 0 2703

Igen, sajnos ezt én is tudom, tudtam már, voltam kint már többször is, most télen megint megyünk majd. 
A másik gond az, hogy ismerősöket, helyieket preferálnak arra a kevés munkahelyre is. 
Homeoffice, ja, jól hangzik, óceánparton programozni egész évben, de az ilyen munkáktól óvjon meg az élet, még ha jól is fizetnek....

Szerencsére lenne, lesz megtakaritásom, hosszabb időre is, szóval nem 2 hét-2 hónap után jöhetek haza a szitu, lenne pénzem saját házra is, nincsenek nagy igényeim és az itteni árak majdnem megegyeznek a jelenlegi városommal. Szóval ez nem gond, csak hosszú távon mi lesz... ezért lennék kiváncsi olyanokra, akik kint élnek, hogy mi a tendencia szerintük, bár most nyilván a virus miatt szenvedhetnek ott is.

Előzmény: t-boyfalva (2702)
t-boyfalva Creative Commons License 2021.09.11 -1 0 2702

Szia. 

Sok biztatot en nem tudok irni.  Erre ne nagyon epits hogy itteni melobol fentartod magad. Munkakelehetoseg nem nagyon van. Sok azori , jellemzoen a fiatalabbak ugyanugy elhuznak  mint mo-rol a jobb penzkereset remenyeben.

Mondjuk valami jobb homeoffice os meloval siman el lehet boldogulni mert az elet alapjaraton  arak tekinteteben nem veszes. Mondjuk ez a boraszos dolog pont nem ilyen. 

Ingatlanarak tenyleg megugrottak az utobbi idoben. Hosszutavon ha berelnel 300 -400  euroert mar vannak kecok.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (2698)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!