Az, hogy Ká-Európában nincs baloldali tábor, az egyértelműen történelmi és kulturális okokra vezethető vissza. Szerintem akkor fog ez megváltozni, ha felnő az első olyan generáció, akinek már a szülei is a rendszerváltás után (vagy közvetlenül előtte) születtek. Esetleg olyan életszínvonal-növekedés lesz a térségben, ami csökkenti a frusztrált szélsőjobbosok számát.
Mert itthon igenis vannak baloldali szurkolók (ultrák), még az olyan hagyományosan jobboldali (vagy annak tartott) táborokban is, mint az Újpest. És itt most nemcsak magamra gondolok. :-)
A sok náci bunkó, akik a magyar huligánok túlnyomó többségét alkotják, megakadályozzák másmilyen hangok érvényesülését. Ez van.
A vidistáknál egyébként a legutóbbi Megyeri úti mecsükön feltűnt egy "Red Ultras" feliratú kiszászló, rajta egy 5ágú csillaggal. Valószínüleg csak divatból tették ki (mert az olaszoknál ezt látják). Szóval Agyarországon még nem elég érettek a fiatal szurkolók arra, hogy megfogalmazzák, mit is gondolnak. Már ha egyáltalán gondolkoznak. Ami a legtöbb ún. ultra és hool esetében igencsak kétségbevonható.
Ja, és a nk-i viszonyok! Kifejezetten baloldali táborok főleg az olaszoknál vannak. Pl. firenzeiek, livornóiak, perugiaiak stb., illetve a spanyoloknál, de azokat nem nagyon ismerem.
Ami érdekes, hogy az olaszok olyan jelképeket, neveket használnak, amitől normális magyar (akár radikális) balodaliak idegenkednek. Pl. sarló-kalapács, Lenin, Sztálin (!) stb. Ennek persze nagyon egyszerű az oka: Ny-Európában sosem volt baloldali diktatúra. (Jobboldali annál inkább.)
Legnépszerűbb jelképük természetesen Che Guevara.
Kiváncsi leszek, itthon mikor fogok látni ilyen drapit!
Az Inter?! Az egyáltalán nem baloldali. Egyébként egész érdekes, hogy a Milan tábora baloldali, míg a tulajdonosuk a jobboldal színeiben lett miniszterelnök, ráadásul még maffiózó hírében is áll...
Allitolag eredendoen az AS Roma is "balos" klub, bar a mostani taborukban eleg sokfajta ember forul elo.
Milan? Hat szerintem nemigazan, inkabb az Inter. Legalabbis hivatalosan, de a szurkolok ott is igen vegyesek.
A Milan is megosztott ilyen szempontból, a RAMS elég jobbos. Olaszországban egyébként rengeteg balos tábor van: Atalanta, Brescia, Pisa, Livorno, Ternana, Sampdoria...
Ott voltam, meg ezt amúgy is tudom. Egyébként a BF sem foglalkozik politikával, sőt Magyarországon egy teljesen baloldali tábor van, a BKV-s B.O.R.T., a pécsieknél és a fehérváriaknál láttam már balos jelképeket, de ezek messze nem az egész tábort jellemzik.
Ha tegnap este te is tagja voltál a 34(megszámoltam!) fős MTK szurkolótábornak, akkor a bőrödön is tapasztalhattad, hogy a Loki-tábor nem éppen szélső balos. Mint ahogy egyik magyar csapat sem lesz az, amikor az MTK odalátogat...
Arra gondoltam, hogy érdemes lenne kicsit beszélnünk a világban megtalálható különböző baloldali szurkolótáborokról, főleg úgy, hogy itt, Európa keleti felén szinte alig vannak.