Igaz. Sőt! Elvileg egy ilyen kiálló, a karosszérián messze túllógó és így sérülést okozni képes cucc menet közben nem lehet rajta. Parkolni viszont lehet.
Minden kvarc kivezetésére alaposan forrassz rá. Ritkán de roppant aljasul előforduló freki elcsúszást tud okozni az idő. A forrasztáson BELÜL egy kicsit korrodál a kvarc acél kivezetése. Utána egy mérés nem árt.
Ha meg az FM-es Stali fenn lesz a műtőasztalon, hívjál telefonon és hamar végig beszéljük.
Ott a bal szélső az AM/FM, a mellette lévő az USB és balról a harmadik az LSB. A 3 jobboldalihoz ne nagyon nyúlj frekimérő nélkül. Az USB elég finoman állítható, az LSB viszont hirtelen és durván hangol.
De az FM-es Stalik nem másznak el soha, legfeljebb eltekergetik őket.
Egy órát szöcsköltem vele de szerintem jó lett. 150-200 Hz-el biztos hogy idébb hoztam, SDR szerint is, mert megnéztem akkor milyen volt, és most.
De élesben majd kiderül! Valóban úgy volt, hogy kihatással van egy picit a kis piros trimmer a nagyokra, türelem játék volt de remélem jó lesz!
Lesz hamarosan egy másik Stalkerom is, az FM-es lesz. Ha abban is majd idővel változtatni kell, akkor ott hogy van a sorrend? Mármint amit legelőször beszéltünk...
Ott a 6 közül mi mit csinál?
Nagyon szépen köszönöm Xanti bácsi, hogy segítettél ... már nagyon sokkal lógok az évek alatt :)
Itt a bal oldali nyíllal jelzett tekercs melletti kis piros trimmerrel kell az USB-t beállítani. UTÁNA az AM-et és azután az LSB-t. A sorrend fontos. Sajnos ezt 2-3szor végig kell csinálni, mert visszahatnak az USB-re is egy kicsit.
Sajnos az occógazdaságos SDr-ek elég pontatlanok a frekit illetőleg. 100-200 Hz hiba ide vagy oda simán bennük van.
Maga ez a fajta stali is messze nem olyan stabil mint az FM-es későbbi.
Megyek állítok rajta! Akkor ez? Elmagyarázod a többit is, hogy melyik mit csinál? Szeretnék egy kicsit tanaulni, illetve akkor megnézném a többi módot is ...
Ha leveszed a hangszóró oldali fedelet és magad felé állnak a gombok:
Az előlaphoz elég közel látsz 6 db egyforma vasmagos tekercset egy vonalban. Ebből balról a második az USB-hez tartozó vasmag. A 100-200 Hz max egy negyed-fél fordulat a vasmagon, apró lépésekben próbáld, miközben az ellenállomás figyelje jó irányba mész-e? Ez együtt viszi az adás és vevő frekit is. Minden esetre jegyezd meg merre és mennyit állítottál rajta.
Szeretném a szakembereket megkérdezni, hogy Stalker IX-es rádióban hol tudnék egy picit állítani a USB adás és vételi frekit, mert többen panaszkodnak, hogy 150-200 hz-el el vagyok csúszva.
Tudom, hogy nem így szokás de most fülre is jó lesz :)
A videón valóban egy teljesen originál darab látszik. kb 50 éves lehet. Igazán tisztán és igényesen kidolgozott kapcsolás. Nem a fillérb..ás jegyében született. Igazi japán.
Az 1970-es években már FET van a bemenetén. Vajon hogy maradt meg szinte kicsomagolatlan állapotban ennyi ideig?
Külön értékelem hogy majdnem IC nélkül építették, és ami egyet raktak az adókeverőbe azért is kár volt:
Ezt simán kirakhatták volna tranzisztorból
(kb azonos az ismertebb CA3028-al, és amit később ilyen helyeken az SO42P váltott fel)
De az igazán meglepi az SSB modulátora és demodulátora, ami ringmodulátoros, és ami cébékben ezen a helyeken szokatlan, vagy persze keveset láttam még és ami pótolható. Tulajdonképpen annyira szép és áttekinthető megoldás, hogy akár homebrew konstrukciókhoz is alkalmas. A kvarcmátrix keverőjébe is ringmodulátort tettek.
A konkrét (video) rádiópéldányon az is tetszik, hogy a kvarcokon még rajta van a ráragasztott rögzítő textilcsík, és kész öröm az ilyen még működő rádiókat rendbetenni amikor csak dörzsölgetni és törölgetni kell, meg tekergetni hogy az idő vasfoga okozta kontakthibák elmúljanak.
Sőt. Gyakori, hogy többször verődik oda-vissza a föld és az ionoszféra között a jel. Egészen távoli területekre eljutva. Magyarok beszéltek már Új-Zélandra, Kínába, Dél-Amerikába. Illetve azoknak egy pár 10 km2-es véletlen pontjára.
Ahhoz kell a szerencse, hogy a jó terjedés épp a világnak pont arra kis része felé legyen jó ami téged érdekel. Erre hoztam a lottó 5-ös valószínüségét.
Mikor jó a terjedés olasz meg angol nyelvü adásokat sokat hallok, és ők sincsennek a szomszédba, mikor nincs terjedés akkor szinte semmit. Ezért gondoltam hogy talán befogható lenne, de akkor ehez is szerencse kell nem csak jó terjedés.
Közvetlen terjedés 30-40 km-re szokott lenni maximum. Annál több erősen terjedés függő. De ez döntően irányhoz kötött és állandóan változik, percek alatt is. Teljesen alkalom szerű. Viszont olyan sok jön egyszerre, hogy jó részük csak zaj, zörej. Ahhoz, hogy pont magyart tudj kifogni 2-3000 km-ről egy lottó 5-ös szerencséje kellene. De hallhatsz ukrán taxist, arab teherautóst vagy angol farmert. Mikor mit dob a terjedés.
Lakott területeken tudnak a helyi kapcsolatokba beszállni. Egyébként mobil teló, a távoli területeken műholdas teló.
Értem, és köszönöm a válaszokat. A CB-t akkor csak egymás közt használják, haza nem CB-n beszélnek? Bár az nagyban függ a terjedéstől, meg ma már vannak jobb módszerek is erre, azértérdekes lett volna hallgatni.
Majd ha Marokkóban lesznek, akkor talán. Nincs kötelező csatorna, üzemmód, nyelv. Mindenki beszél ahol tud. Illetve az adott ország szokásaihoz alkalmazkodik aki már többször csinálta.