Keresés

Részletes keresés

airzsike Creative Commons License 2011.04.29 0 0 2764

Sziasztok!

Abszolút tapasztalatlan, kertészkedésben is elég kezdő érdeklődő vagyok. Egyre inkább odafigyelek az egészséges táplálkozásra, és egyre jobban zavar a tudat, hogy a zöldségek gyümölcsök tele vannak vegyszerrel. Gondoltam benézek ide, és megpróbálok ellesni egy-egy fogást tőletek. Máris felkeltette az érdeklődésemet az általatok említett sárga lap, amiről sajnos nem tudom hogy mi az. (az udvaron van két cseresznyefa, amit jó lenne permetezés nélkül termeszteni).

Leírné nekem valaki ezt az eljárást?

Az is érdekelne, hogy pajzstetű ellen mit használtok. (a kiwim dugig van vele!)

Köszi

csiba00 Creative Commons License 2011.04.28 0 0 2763

Lehet kapni mezőgazdasági boltokban ragacsos csíkcsapdát. 5m kb 1000Ft. Kb 5-6 cm széles.

Mind a két oldala ragad. Levágsz egy akkorát, hogy körbeérje a fa törzsér és ráragasztod. Így semmi hangya, tetű, ... nem jut fel a lombkoronára. ÉS ugye a hangyán nagyon szeretik ápolni, gondozni, cipelgetni a tetveket. Én évente kb 2x cserélem. Egy hátránya van, hogy olyan fáknál, amiknek nagyon göcsörtös a kérge, nincs értelme használni, mert alatta a kéregrepedéseken minden átjut.

Én kb az összes gyümölcsfámat így zártam le, és semmi tetű, hangya nincs rajtuk. Van egy idősebb körtém, amin az említett ok miatt nem tudom alkalmazni. Kicsit féltem, hogy mi lesz vele, mert a tetvek miatt szinte aliv volt friss hajtása. Idén ültettem köré fokhagymát, és semmi tetű, hangya nincs a fán. Olyan szép hajtásai vanna, amit még nem láttam.

De pl kökény bokraimra elfelejtettem tenni, és ott az összes friss levél össze van pöndörödve. Tele van tetűvel é shangyával.

Előzmény: Elemi Koczka (2762)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.04.28 0 0 2762

nem értem mire gondolsz. Sajnos nem vagyok még egy tapasztalt biokertész, inkább csak szeretnék abba az irányba eljutni.

A házunkba 2 hónapja költöztünk be, kint a kertben csak azok a fák vannak amiket kb. 3-4

éve ültettem, illetve az előző lakóktól meghagyott cseresznye fa + rengeteg gaz:))

Másban is majd kérek tanácsot, de most ez tűnik a legfontosabbnak, elvégre lassan virágzáson is túl vagyunk.

Előzmény: csiba00 (2758)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.04.28 0 0 2761

3-4 éve ültettem el őket.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (2756)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.04.27 0 0 2760

Én mindig akkor rakom ki, amikor már lehullottak a virágszirmok, és megjelennek a mini zöld cseresznyék.

Egyszer raktam ki később, amikor már borsónyi volt a cseresznye, akkor abban az évben elkéstem, és már beelőztek a legyek. A májusi cseresznyénken már rizsszem méretű cseresznyék vannak. Arra biztos, hogy ideje kirakni. A germesdorfin még van virág. Azzal lehetett volna még várni. A késői meggy még virágban van, arra ki sem raktam még.

Csak nehogy későn rakjátok ki, aztán meg azt higgyétek, nem ér semmit :-)

Én már fogtam az egyik lappal egy legyet :-)

Vagy valami hasonlót.

Előzmény: Dió4 (2757)
csiba00 Creative Commons License 2011.04.27 0 0 2759

Attól függ mire. Cseresznyelégyre még nagyon korai. Majd ha elkezd sárgulni a cseresznye, akkor előtte egy-két nappal már ki lehet tenni. De szerintem ez még nagyon messze van mindenhol. Nálam pár napja hullottak le a szirmok, most kezdenek nőni a szemek.

Más, repülő tetvek ellen lehet sárga lapokkal védekezni. Én tavaly próbáltam de sokat nem fogtam velük. Sajnos a kökény bokraim elég tetvesek, de az is érdekes, hogy 4 db van egymás mellett, és csak az egyiken van tetű. Tudja valaki, hogy ez miért lehet? De kb ugyen ezt figyeltem meg leandereknél is. Egymás mellett van 3, de csak az egyik friss hajtásain vannak tetvek.

Előzmény: erdeiboroka (2755)
csiba00 Creative Commons License 2011.04.27 0 0 2758

Le van zárva a fád törzse úgy, hogy semmilyen mászó rovar, stb. ne tudjon rajta feljutni a lombkoronába?

Előzmény: Elemi Koczka (2754)
Dió4 Creative Commons License 2011.04.26 0 0 2757

Most?

Én úgy tudom, a sárgulás kezdete előtt közvetlenül, mert a sárgára megy a légy.  sárgulás meg akkor lesz, amikor megnő a cseresznye. Nálam még borsónyi sincs a legtöbb, még van virág is a fán. De sok idő nem lehet, a ragasztónak bírnia kell, ebben igazad lehet, meg talán fajtánként is van eltérés.

Előzmény: erdeiboroka (2755)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.04.26 0 0 2756

Hány éves fáid vannak?

Előzmény: Elemi Koczka (2754)
erdeiboroka Creative Commons License 2011.04.26 0 0 2755

Szerintem most kell kirakni a sárga lapokat.

Előzmény: Dió4 (2753)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.04.25 0 0 2754

Sajnos az almafáimon már megjelentek az első tetvek... pedig még szinte virág sincsen rajtuk.

Van valami olcsó, gyors és egyszerű megoldás ellenük?

Dió4 Creative Commons License 2011.04.12 0 0 2753

Értem. A cseresznyénél, meggynél a feleségem ragaszkodik a kukacnélküliséghez, s ha belegondolok, én is. De tervezem, hogy ezt sárga lapokkal talán meg tudom, ha csak részben is oldani. Az almánál, körténél kevésbé zavar, de a téli tárolásnál úgy tudom, hátrányos. Egy 30%-os aránnyal kiegyeznék.

Ha nincs leírás, lehet, hogy érdemes lenne majd nekünk gyűjteni a tapasztalatokat róluk, bár ez minden más gyümölcsre is igaz lehet.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (2752)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.04.12 0 0 2752

Nekem is nagy bánatom, hogy ezekről a jobbsorsra érdemes fajtákról nincs megbízható fajta leírás. ( tudós szakkönyvíróink csak a szaporításra engedélyezett fajtákról publikálnak.) Nem kell permetezni azt úgy értsd, hogy ahonnan ezek a fajtákat Gyula barátunk begyűjtötte ott nem permetezték és mégis túléltek évszázadokat. Ha olyan kényes fajták lettek volna mint a manapság divatos fajták egyik-másika akkor a betegség elvitte volna őket. Illetve  gyümölcsük valamilyen szempontból hasznos kellet, hogy legyen, különben a parasztok egész biztosan kivágták volna őket. Természetesen ha teljesen féregmentes gyümölcsöt szeretnél akkor permetezni kell.

Előzmény: Dió4 (2750)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.04.12 0 0 2751

Abszolút egyetértek veled, mert manapság marketing nélkül nem megy semmi...

Ez pedig olyan, amit érdemes lenne széles körben reklámozni, hátha kevesebb vegyszeres termék lenne a piacokon...

Előzmény: Dió4 (2750)
Dió4 Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2750

Láttam egy honlapot, ahol árulja a fákat, de nagyon jó lenne róluk valami ismertető, mert így vakon belehúzni nem nagyon akar szerintem senki. A neten keresgélni meglehetősen fárasztó és - kipróbáltam - , jópár fajtánál teljesen eredménytelen.

Olvastam, hogy a cseresznyék valakinél érési sorrendben voltak ültetve, hogy az egyik alma, körte, szilva, lekvárnak, a másik rétesnek, a harmadik pálinkának való, hogy az egyik jól eltárolható sokáig, a másik nem, szóval mindezeket jó lenne tudni hozzá, meggyőződésem, hogy sokkal érdekesebbé és csábítóbbá tenné a vásárlást, s az újra elterjedését ezeknek a fajtáknak. S a tudás nála megvan.

Az, hogy nem kell permetezni az azt jelenti, hogy a betegségek mellett az almamoly se károsítja őket? Nem kukacosodik se az alma, se a körte? A körtén nincs levélbolha?

Előzmény: kedvescimbora vagyok (2749)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.04.09 0 0 2749

A körtés topikban ezt írtam egy kérdező fórumtársnak:

Kovács Gyula erdész Pórszombaton lakik. Segítőkész  ember. Tudsz vele konzultálni.. Keress rá a gugliban.Elérhetőségét megtalálod, de akár én is megadhatom.

Ezeknek a régi fajtáknak egy részét  névről ismerem, tapasztalatom nincs róluk. Gyulával ősszel beszéltem. Azt mondta nem igényelnek permetezést. Az egész választékát kompletten a biokert topikba feltettem. Feltételezem mást is érdekelhet. Abból gondolom, hogy tavaly az  oltásait mind elvitték. 

Előzmény: Elemi Koczka (2748)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.04.09 0 0 2748

hangzatos nevük van:)

részleteket valahol lehet megtudni róluk?

Más témában egy kérdés:

a kerítés utcai részére ültettünk néhány növényt.

Sajnos a téli viszonyok (valszeg a sózás) eléggé megterhelték őket. Egy részük el is pusztult

Van valakinek tapasztalata, hogy az ilyen viszonyokat milyen növények tűrik?

Előzmény: kedvescimbora vagyok (2747)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.04.07 0 0 2747

Kovács Gyula idén ezeket a csemetéket oltotta, május közepén elhozható tőle:

őshonos gyümölcsfa csemeték:

A. Ananászalma

A. Aranyalma

A. Aranykormos alma

A. Aranypármen (alma)

A. Aratási alma

A. Édes sárgaalma

A. Édesalma

A. Újig érő alma

A. Üvegalma

A. Batul, téli (alma)

A. Borízű alma

A. Bordásalma, Piros

A. Bőralma

A. Bőralma, Pirosló

A. Cigány pirosalma

A. Cigányalma

A. Cikkelyes alma

A. Citromalma

A. Csörgőalma

A. Csörgőalma, Édes

A. Csetertes alma

A. Dámaalma

A. Eperalma

A. Fehéralma, Korai

A. Gránátalma

A. Jegesalma

A. Karácsonyalma

A. Kásásalma

A. Kisasszonalma

A. Kobakalma

A. Koszosalma

A. Leánycsöcsűalma

A. Lőrincalma

A. Matsalma

A. Medesialma

A. Mosánszkialma

A. Mosolygó batur (alma)

A. Muskotályos alma, késői

A. Nagy csehalma

A. Nyári csíkos alma

A. Nyári illatos alma 2010

A. Nyári mézes alma

A. Nyári pirosalma

A. Pamukalma

A. Pónyik alma

A. Pónyik alma, sárga

A. Pónyik alma, tányéros

A. Pónyik alma, zöld

A. Piros édesalma

A. Pirosalma

A. Pogácsaalma, Piros

A. Pogácsaalma, Sárga

A. Rétesalma

A. Rétesalma, Porhanyós

A. Savanyúalma

A. Sándor cár alma

A. Sárga csúcsosalma

A. Sóvári alma

A. Selyemalma

A. Szentiványi alma

A. Szentiványi alma, Piros

A. Tányéralma

A. Téli alma

A. Tökalma

A. Törökbálint alma

A. Telelőalma

A. Vajalma

A. Vajalma, Csíkos

A. Vágott alma

A. Őszi alma

A. Őszi alma, Sárga

A. Őszi tökalma

A. Őszi zöldalma

C. Badacsonyi óriáscseresznye

C. Fehércseresznye

C. Feketecseresznye

C. Hólyagoscseresznye

C. Hólyagoscseresznye, Fehér

C. Hólyagoscseresznye, Piros

C. Keserű cseresznye

C. Kidei cseresznye

C. Korai ropogóscseresznye

C. Májusi cseresznye

C. Pünkösdi cseresznye

C. Rózsaszíncseresznye

C. Ropogós cseresznye

C. Sárgacseresznye

C. Tengericseresznye

C. Vistai cseresznye, Erdély

K. Árpával érő körte

K. Óriáskörte

K. Bakszarkörte

K. Búzaérőkörte

K. Citromkörte 2010

K. Császárkörte

K. Csörgő körte

K. Csengőkörte

K. Cukorkörte

K. Dinnyekörte

K. Dinnyekörte, Pirosbélű

K. Eleve érő körte

K. Folytonérő körte

K. Hébérkörte

K. Kétszerérő körte

K. Kobakkörte

K. Koraikörte

K. Korpáskörte

K. Lómonyu körte

K. Mézes vackor

K. Mocskoskörte

K. Muskotályos körte

K. Nagyasszonkörte

K. Nádmízeskörte

K. Nyakaskörte

K. Nyári jókörte

K. Nyárikörte

K. Pergamenkörte

K. Pirosbélű körte

K. Rozsérőkörte

K. Sózókörte

K. Télikörte

K. Tüskéskörte

K. Torzsátlankörte

K. Vajkörte

K. Vajonckörte

K. Vérbélű körte 2010

K. Vöröskörte

K. Vilmoskörte 2010

K. Zabérő körte

K. Zöld mízeskörte

K. Zöld-piros télikörte

K. Őszikörte

S. Andrásy szilva

S. Búzaszilva

S. Duránci szilva

S. Fehérszilva

S. Feketeszilva

S. Gömbölyűszilva

S. Húsosszilva

S. Hossziszilva

S. Kékszilva

S. Kökényszilva

S. Lószemű szilva

S. Mocskotárszilva

S. Monaiszilva, Kis

S. Monaiszilva, Nagy

S. Muskotályos szilva

S. Nemtudom szilva

S. Olasz kékszilva

S. Picsaszilva

S. Pirosszilva

S. Rákócziszilva

S. Ringló

S. Ringló, Kék

S. Ringló, Lila

S. Ringló, Zöld

S. Vörösszilva

S. Veréború szilva

S. Veresszilva

Elemi Koczka Creative Commons License 2011.04.03 0 0 2746

Akkor az csak a nevében lehet húsvéti rozmaring...

Ezek a mai oltásokmár nem teljesen azokat a fajtákat adják amit mondjuk én is ettem 20 éve a fáról. Akkor még kölyökként:)

Előzmény: kedvescimbora vagyok (2745)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.04.02 0 0 2745

Jó hogy mondod a húsvéti rozmaringot. Nekem is van egy 8 éves termő fám. Az a bajom vele, hogy nem áll el. Karácsony táján teljesen bekásásodik. Mi lehet vele a baj? Pincében tartom. pl. a Gloster almám ugyanott júniusig eláll. A Húsvéti rozmaring miért nem?

Előzmény: Elemi Koczka (2744)
Elemi Koczka Creative Commons License 2011.04.01 0 0 2744

Sziasztok!

Almában amit tudoknektek ajánlani: húsvéti rozmaring.

Nagyszüleimnél volt egy fa. Permetezni soha nem kellett, és ahogy a neve is mondja húsvétig a pincében simán elállt.

Csak nehéz ilyen fajtát találni. Hogy miért azt nem tudom. Szüleimnél most nő 2 csemete amit az előbbi fáról oltottak. Eredményekről 1-2 év és be tudok számolni:)

Nálam az idén lesz 3 éves, tehát ha minden jól megy már 1-2 szemet megízlelhetek belőle.

Nálam viszont a fiatal hajtásokat a tetvek nagyon eszik. A ragasztós módszerről én is hallottam, az idén valszeg ki is próbálom.

Dió4 Creative Commons License 2011.04.01 0 0 2743

Igen, nekem is hasonló gondom van vele, de azért csak furdal a kiváncsiság. A Piros alma néven bejegyzett fajta is rezisztens, úgy tudom, olyat ettem, nem rossz, ha nem kell permetezni. Freedomot ettem az ősszel, nem egy nagy szám, de ha vegyszermentes, akkor elfogadható. A Rebella majd kiderül, egy fát gyorsan meg lehet ennie egy családnak, ezért nem annyira nagy gond, ha nem áll el. Persze, nyilván jobb lenne.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (2742)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.03.31 0 0 2742

Nekem nincs Rebellám. Éppen a rövid elállósága miatt nem szándékozok ültetni. Sokat nézegettem a rezisztens sorozatot. Egy Topazom van belőlük. A sokáig tárolhatók leírásai nem nyerték el a szimpátiámat. Ez a Topaz se lett a kedvencem.

Előzmény: Dió4 (2741)
Dió4 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 2741

S pincében meddig áll el a Rebella? Egy fánál nem gond, el fog fogyni előbb is, de nem tudtam.

A Freedom se tárolható tovább?

Ha a társítás nem működik, az szomorú.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (2740)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.03.28 0 0 2740

Ne felejtsd el, hogy  a Rebella nem tárolható el télre. Max hűtőházban karácsonyig, míg a Florina februárig.

A fólia sokat segített a sárgarépa és a hagymalégy ellen. Azzal a feltétellel, hogy minden évben máshová telepítem a fóliát. Ha nincs áttelepítve akkor az a tapasztalatom, csak az első évben hatásos.

A sárgarépa zöldje őszre terül szét, akkor már a hagyma nincs az ágyásban. Így egymást nem korlátozzák a növekedésben. Feltéve, hogy a talaj táperős.

Eddig még bárnelyik termesztővel beszélgettem, (ezek között hivatásos termelő is volt) mindenki azt igazolta vissza a kártevő elriasztás nem működik.

Előzmény: Dió4 (2739)
Dió4 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 2739

Szerintem a hagymának azért nem kellene nagyon a répa lombja alatt lennie, talán az őszi duggatás jobb lehet, vagy nagyobb távolság kellene?

Elvileg az a magyarázat, hogy nem konkurálnak, mert a hagyma sekélyen gyökerező, a répa meg nyilván nem.

Nálam előfordult kukac a répában, de elvétve, és ez mindig is így volt, akkor is, amikor a közelében se volt hagyma.

Normál vöröshagymát idáig nem nagyon duggattam, most igen, majd meglátom mi lesz.

A répa mellé majd teszek büdöskéket is, a férgek egy része azt se szereti.

Szerdán megjön a várt rezisztens almafám, egy Rebella. Nagy reményeket fűzök hozzá, mert erről eléggé jókat írnak az "áruértékéről" a rzisztencia mellett. A Florináról pl. lebeszéltek, mert, hogy ízetlen. Aztán azóta kiderült, hogy eléggé máshogy ítélünk meg sokan almaízeket, de a Rebelláról még nem mondtak rosszat.

Bízom benne, hogy pár év múlva meg tudom erősíteni a jó híreket.

Előzmény: CBNora (2736)
Dió4 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 2738

Még én is próbálom elhinni.

Előzmény: erdeiboroka (2735)
Dió4 Creative Commons License 2011.03.28 0 0 2737

Tavaly már nálam is volt tudatos társítás, de abból még nem vonnék le következtetéseket.

Az egérragasztó olyan 500-600 Ft körüli sárga-piros doboz, majd megnézem a márkáját.

Ez megfolyik, s hónapokig nem, de hetekig elég lehet. Eleinte vettem én is lapokat, de a nagyobb fákon, ahol a kéreg nem egyenletes, repedezett, nem lehet egy lapot úgy rászorítani, hogy ne menjenek el alatta a hangyák. Akkor jött ez a ragasztó.

Van aki szerint nem tesz jót a fának, de nem tudom miért. Csúnya, s néha véletlenül beletenyerel az ember, nem jó dolog. De hangya nem megy rajta keresztül, ha rendesen be van kenve a fa.

Ha a tetvek nem okoznak nagy kárt, akkor lehet, hogy felesleges, csak én azért nem szeretem a kevés tetvet se, mert vírusokat terjeszthetnek, olyanokat, amelyek komoly veszéllyel járhatnak a fára nézve.

Előzmény: kedvescimbora vagyok (2734)
CBNora Creative Commons License 2011.03.27 0 0 2736

Én is próbáltam váltósorban a sárgarépát és a hagymát. A hagyma apróbb lett, mert árnyékolta a répa nagy lombja és mindkettő kukacos lett. Azóta szomszédos, de külön-külön ágyásban vannak. Így is kukacosak, de legalább megnő a hagyma. Újhagymának gusztustalan, ezért duggatok fólia alá, ott nem férnek hozzá a legyek és nem lesz kukacos, a kintieknek meg a nagy része túléli a kukacok károsítását és lesz belőlük fejes hagyma. Kb. 1/4 a veszteség, annyi elmegy.

Nálunk kicsit kukacos csak az alma. Ezek egy részét felhasználjuk kompótnak. Mire szedésre érett, a kukacos mind lehullik és bőven maradnak hibátlanok, amik elállnak tavaszig (Glosterünk van).

erdeiboroka Creative Commons License 2011.03.27 0 0 2735

Én úgy tudom, a hagyma közelsége védi a sárgarépát a sárgarépalégytől, és a sárgarépa közelsége védi a hagymát a hagymalégytől.

Ha pont ez a két kártevő nincs a területen, akkor szerintem tökmindegy, hogy egymás mellett vannak-e.

Én egyébként ezt az egész társítás dolgot elhittem, és nem prbáltam ki, mi van, ha nem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!