Ugyebár itt a nehézkedési erőre gondolsz, amikor Newton az almát a Holddal állította párhuzamba, amikor az a fejére pottyant és felriadt az álmából. :)))
Az a baj, hogy az a bizonyos szint, amit el kell érni, egyre magasabb és már „oxigénpalackkal” is nehéz odajutni. A profi hegymászókat is megelőzik a serpák, akik a kulimunkát végzik, a dicsőség mégis a hivatásos versenyzőt illeti, mert kitűzte a zászlóját.
Hidd el, az értelmes fizikusok tudnak a matekkal helyesen bánni, és akkor nincs összekeverve semmi olyan, amit nem kellene. Az értelmetlen áltudományosok pedig más elkülönítendő kategória. (Sajnos a "fizikusok" között is meg kell látni az értelmetleneket (bizonyos szinten már hibázókat), amit gyakran nem is olyan könnyű, de én rámutattam már egy-kettőre, de túlozni azért nem kell, hogy az egész fizika hülyeség lenne...)
Azonban amit a matek összekever, azt a fizikának kell szétválasztani. A fizikát pedig nem lehet fejből pattant axiómák alapján művelni, hiszen a valóságnak nem mi mondjuk meg a tutit, hanem fordítva.
>Ez nem szándékos (matekos) összemosása a szezonnak és a fazonnak?
#De matekos összemosás. Viszont a matematikában "a szezont és a fazont" csak akkor lehet "összemosni", ha a nevek mögött lényegében (és persze mértékegységekben) összeegyeztethetők a mennyiségek értelme. És itt éppen ez a helyzet.
Tulajdonképpen az általános impulzusról van szó, ami a klasszikus fizikában is ott van. A mértéktérelméletben kvantumelméleti alapon (h=1 és c=1 egységekben) a ∂μ = Dμ + ieAμ az általános impulzust jelenti teljesen analóg módon ahhoz, ahogyan a klasszikus fizikában a Pμ = pμ + eAμ (Az előbbinél az i képzetes egység azért van, mert ott a hullám fázisának változása ∂μ jelenti azt, amit a klasszikus esetben az impulzus P mennyiségi értéke. e pedig a csatolási állandó, mint pl. az elemi elektromos töltés értéke (ami ugye skalár).)
Ezt kell látni itt, nem folyadékot... (a wiki tele van ferdítésekkel, mert mindenki nagyot akar mondani, mint ahogyan az életben a jött-ment emberek :DDD )
„Adódik, hogy ezek összemoshatók, amivel a kvantumelmélet globális fázisszimmetriája lokálissá tehető, ha ezeket együtt szimmetria-transzformáljuk. (Adódik az ilyen értelemben "kovariáns" D deriválás...”
Ez nem szándékos (matekos) összemosása a szezonnak és a fazonnak?Egy olyan eljárás, amelyben az ősrobbanás teszi, a végtelen, folytonos, homogén, és izotróp világmindenséget egy lokális kezdőponttá.
A gond a felfogással az, hogy valójában szó sincs folyadékról, meg szuperfolyadékról, mint valamiféle éter. Egyszerűen csak olyan matematikai egyenletformulákról van szó, amik analóg módon hasonlóak. Ez azért van, mert a kontinuitási (folytonossági) dolgok nyilván itt is, ott is felmerülnek (bizonyos esetekben), valamint a kvantumelméletben a hullám gradiense és a vektorpotenciál azonos dologhoz, a négyesvektor energia-impulzushoz kapcsolódnak. Adódik, hogy ezek összemoshatók, amivel a kvantumelmélet globális fázisszimmetriája lokálissá tehető, ha ezeket együtt szimmetria-transzformáljuk. (Adódik az ilyen értelemben "kovariáns" D deriválás...) Innen már következnek a dolgok. A folyadékról klasszikus fogalmaink vannak, ezt nem szabad átültetni sem a vákuumra, sem a részecskefizikára, kvantumtérelméletre, mértéktérelméletre, mert ebből jönnek az áltudományos maszlagok. A hasonlóságot, és annak gyökerét, okát kell látni, nem holmi "szuperfolyadékot" meg étert.
Emlékszem, leírtam valahol azt, amiről Susskind is beszélt, hogy itt (is) a kvantálás annyi jelent, hogy egy körkörös mozgásnál a hullám fázisának meg kell egyeznie a kezdő és a végponton. Emiatt csak olyan frekvenciák megengedettek a rendszerben, melyek hullámhossza egészszer ráfér a kör kerületére. (arra is emlékszem, mi volt a reakció:"fúú ez nem ilyen egyszerű", nyilván te tudod hogy ez nem így van, mert neked azt mondták, hogy ezt lehetetlen megérteni, és te ezt el is hitted)
In this Anderson-Higgs process the photon acquires an effective mass be-cause of its interaction with plasmons, or better, a hidden gauge invariance in the plasma
replace Maxwell’s equations by Proca-Maxwell equa-tions
ami ugye már ismerős annak, aki el is olvassa azt, amit linkelek
The weak interaction fields Z, W± also satisfy the Proca equation.
More specifically, we study the propagationof a photon with wavelengthλin a static helicoidally dis-tributed plasma with stepq0=λ/pwherepis an integer[17]. This apparent mass term shows that structured spa-tial and temporal inhomogeneities of matter distributioncan impose properties onto single quanta
In this Letter we show that the OAM acquired by a photon in a spatially structured plasma can be interpretedas an additional mass-like term that appears in Proca equations.
Tehát egy áram indukálódik a fermi folyadékban, ami egy bizonyos távolság után eltünteti avagy leárnyékolja az elektromágneses teret.
A foton egy örvényt kelt a plazmában, ami hozzácsatolódik a fotonhoz, így effektív tömeget ad neki
...és a vákuumban ugyan ez történik a weak hypercharge-al (gyenge hipertöltés)
De ott a folyadék a Higgs-mező. És a helyzet kissé komplikáltabb, mert ez a mező négy komponensű, és a hypercharge-on kívűl van még egy másik mértékmező (gauge field) is. Ez pedig a weak isospin.
A pdf ajánlott mindazoknak, akik pontosan akarják tudni azt, hogyan lesz tömege a Z bozonnak, Ugyanis ugyan így lesz effektív tömege a fotonnak a szupravezetőben.
Anderson showed, in 1963, that a photon propagating in a plasma acquires a mass,μγ=~ωp/c2,whereωpis the plasma frequency
Számomra nagyon érdekes, hogy az emberek képesek rengeteg időt elpazarolni arra, hogy olyan dolgokon gondolkodnak, amit akár egyetlen cikk (vagy egy wikipedia bejegyzés) elolvasásával megérthetnének.
A probléma a fórumokkal (és általában az emberekkel) az, hogy sokszor megtörténik ugyan ez, mint nemrég a gravitációs topikban. Vagy félreértésből vagy nagyzási mániából szinte elolvasás nélkül "megcáfolják" azt amit az ember leír. Egy hozzá nem értő meg mit tehet? "itt van két hülye, minkettő mást állit, akkor mindkettő hazugság". Sajnos ez a való életben is így történik.
Nade lássuk, miféle folyadékról van itt szó elsődlegesen. Ezen azt értem, hogy a szupravezetőknél.
Igen, a Fermi folyadékról, vagyos az elektronokról.
Nem azért linkeltem be az első képet, mert annyira tetszik, hogy a mérték elmélet felett oda van írvam hogy folyadék. xD
A kettő között szoros kapcsolat van.
Photon orbital angular momentum and mass in a plasmavortex
Szóval ahogyan írtam a Higgs topikban, a fotonhoz tartozó hullám szétszedhető összetevőkre, ahol az egyik összetevő a spin-hullámhoz hasonló.
Egyébként nem értem a kötekedőket. Én folyamatosan olvasom a témát, leírom hátha mást is érdekel, és akkor nekem esik, hogy az ÉN elméletem h*lyeség. Oké. LOL
Ezek tények, ahogyan az is, hogy a specrel levezethető hullámokból. Ott volt az egyenlet, letöröltétek. Oké. Nem az én tudásom lesz kevesebb, hanem a tietek. Nekem még mindig meg van a levezetés.
Egyénként, nem is lehet máshoz, ha a vákuum valamiféle szuperfolyadék, vagy valami szilárd entitás ahogyan azt Lorentz MEGTALÁLTA annó.
Mert nem ő találta ki az étert. Ezt adják ki az egyenletek. Ő csak megtalálta ezt a lehetséges értelmezést.
És már ezerszer leírtam, az einsteini relativitás a Lorentz egyenletekre épül. (na meg Riemann ).
They used Maxwell's equations and the principle of relativity to deduce a theory that is mathematically equivalent to the theory later developed by Einstein.
In the hydrodynamic interpretation of the behaviour of electromagnetic fields, the acceleration of electric fluid in a particular direction creates a positive vortex of magnetic fluid.
Exact solutions to classical nonlinear magnetic equations include the Landau-Lifshitz equation,
According to Helmholtz's theorems, a vortex line cannot start or end in the fluid
One can say that it is the gradient of this pressure that forces the fluid to follow a curved path around the axis.
Thus vortices (unlike surface and pressure waves) can transport mass, energy and momentum over considerable distances compared to their size, with surprisingly little dispersion.
Mint megmutattam a másik topikban, a kettő ugyan az. A cross product szabályai beépülnek a duál bázisok miatt az egyenletekbe. De ez ugyan úgy mesterséges, mint minden a matematikában.
>a vektorpotenciál olyasmi, mint a folyadék sebesség-tere
#A klasszikus elektrodinamikai vektorpotenciál Lorentz-mértékben valóban olyan, mint egy megmaradó áramlás (amilyen a folyadék áramlása is), mégpedig a skalárpotenciál áramlása. Ezt már régen is hangoztattam párszor. Ez egy tömegtelen és fénysebességű áramlás. Nevezhető egy virtuális áramlásnak.
(Legyen most pszeudo-euklideszi a téridő, azaz nem görbült, és legyen a koordinátázás Galilei-féle.)
xi = (ct,xβ) és vi = dxi/dt = (c,vβ) = (c,veβ) = (c,ve) = (c,v) , ahol v a (hármas) sebesség abszolút értéke, és eβ=e a sebesség irányú háromdimenziós egységvektor.
Induljunk ki az elektromosság anyagának az elektromos töltésnek a megmaradásából: ∂φ/∂t = -div vφ .
Ez kontinuitási egyenlet, és lényegében ebből lesz a Lorentz-mérték. A vákuumközeg miatt ennek a virtuális áramlásnak egy tömegtelen és fénysebességű áramlásnak kell lennie, mert bizonyos meggondolások, és a speciális relativitáselmélet értelmében másmilyen nem lehet. Tehát v=c a fénysebesség.
div vφ = div veφ = div ceβφ = div cA = ∂cAβ/∂xβ = -∂φ/∂t , azaz ∂φ/∂t + ∂cAβ/∂xβ = ∂cAi/∂xi = 0 , és így ∂Ai/∂xi = 0 .
Ai = (φ,eβφ) = (φ,A) a (négyes) vektorpotenciál Lorentz-mértékben. :)
Higgs ötletére nemsokkal később felfigyeltek, addig mással voltak elfoglalva. A tudomány egy komoly versenyszféra, nem érnek rá rögtön foglalkozni minden felbukkanó ötlettel... Nemsokkal rá már alkalmazták is az elektrogyenge egyesített elmélet felállítására.
Nagyon fontos tudni, hogy az effective magnetic monopole nem igazi monopole. Szóval a Maxwell egyenletek helyesen jósolják (egyenlőre) azt, hogy nem létezhet igazi mágneses monopól.
Az "effective magnetic monopole"-okat Dirac string köti ösze, ami ahhoz hasonló, mint amikor két kvarkot köt össze egy gluon-köteg. Az egyezés még homályos, ezért nem is beszél róla senki.
Ugyan így nem érdekelt senkit Higgs ötlete, amłg meg nem találták a Higgs bozont.
Régen zavat a gondolat, amit Lorentz ültetett el. A szilárd éter (aether).
David Tong folyadékszerűnek írja le a kvantumteret, amitől sokan biztosan felháborodnak.
Mert a kvantumtér valószínűséget, ad , hogyan lehetne már folyadék-szerű?
Márpedig a vektorpotenciál olyasmi, mint a folyadék sebesség-tere vagy arra merőleges tér.
Ellenben én is sokszor írtam, hogy a vákuum egyfajta szupravezerő fémhez (superconducting metal) hasonló, a kvanrkok és gluonok pedig a spinjégben lezajló folyamatokhoz hasonlóak. (pl flux tube)
"Using neutron scattering, the magnetic moments were shown to align in the spin ice material into interwoven tube-like bundles resembling Dirac strings"
"Some condensed matter systems contain effective (non-isolated) magnetic monopole quasi-particles,[5] or contain phenomena that are mathematically analogous to magnetic monopoles"
és aki olvasta David Tong írását, azt tudja, hogy a monopole egy fontos kelléke az M-theory-nak.
Igazából a vákuum lehet egyszerre szilárd és folyékony, hiszen több alkotóeleme lehet. A Higgs-mező a szupravezetőben található Cooper-párokból álló mezőre hasonlít, ami egyfajta szuperfolyadék (superfluid). Ellenben az iránykvantálás arra utal, hogy a háttérben egy olyasmi szilárd valami van, mint a szupravezetőkben az atomrács. Ez hasonlít valamennyire a spinice-hoz.
Természetesen ez csak brainstorm, de aki ismeri a részleteket, az tudja, hogy valahol erre van az valóság helyes modellje.