A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Egy olyan kérdésem lenne hogy van egy Deák 20 forintosom, ami ezüstösebb színű mint a többi. Olyan tippet kaptam hogy ezüsttel bevont, de az olyanok kb olyan színűek mint egy 50 forintos, de ennek a Deáknak a színe az 50 forintos és a sima Deák 20-as színe között van.
Vajonmiért lehet ez? Ismeri valaki?
Jobbra a sima Deák, balra/közepén az ezüstösebb színű:
Nagyon köszönöm a segítő tájékoztatást! Tudom hogy picit piszkosak, és viseltesnek tűnnek. Egy kis fadobozban találtam őket, néhány egyéb érmével. Nem tisztogattam egyiket sem, nem foglalkozom vele. Köszönöm!
Az 1930-as Horthy 5 pengos 2500 Ft korul (darabja).
Az 1947-es Kossuth 5 Ft max. egy ezres, bar nem tunnek tul szepnek.
Az 1705-os “Pro Libertate” egy 20 polturas, Kormocbanyai veret (verdejegy nelkul). Szerintem. De jo lenne latni a masik oldalarol is egy kepet. Olyan 5000 Ft korul erhet, mert eleg jo tartasunak tunik.
nem vagyok szakértője, sem gyűjtője a régi pénzeknek, csak találtam egy költöztetéskor. Két nagyobb ezüstszínűt, Horthy Miklós van rajtuk 1930, 5 pengős, két db Kossuth-ot (5Ft), 1947, illetve egy rézszínű érmét, amin "pro Libertate" felirat olvasható, 1705, dátummal. Valaki megtudja mondani, hogy mi az értékük? köszönöm előre is!