Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2015.03.19 0 0 52349

Előre bocsátanám, hogy nem vagyok szakértő, csak a munkám miatt vagyok kénytelen a pénzbeli ellátások számításával foglalkozni.

A 2015. január 1-től a CSED összegét az alábbi paragrafusok szerint kell majd megállapítani:

Ebtv. 48. § (1) Ha a biztosítási idő a táppénzre való jogosultság kezdő napját megelőzően a 48/A. § (1) bekezdése szerint folyamatos, a táppénz alapját a táppénzre jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

(2) Ha a biztosított az (1) bekezdésben meghatározott időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, azonban az (1) bekezdés szerinti időszak utolsó napjához időben legközelebb eső időszakban rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, és van legalább a táppénzre való jogosultság kezdő napjától 180 napnyi – a 48/A. § (2) bekezdése szerinti – folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a táppénz naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján kell megállapítani.

Ebtv. 42. § (1) A csecsemőgondozási díj összege
a) a (2) és (3) bekezdés szerinti esetben a naptári napi alap 70%-a,
b) a (4) bekezdés szerinti esetben a naptári napi jövedelem 70%-a.
(2) A csecsemőgondozási díj naptári napi alapját a 48. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.
(3) Ha a naptári napi alap nem állapítható meg a (2) bekezdésben foglaltak szerint, naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része.
(4) Ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg.

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30386.289558

Vagyis ha a szeptemberben indul a CSED, akkor a június 30-tól visszafelé számolva 180 v. 120 naptári napi bevallott járulék köteles jövedelmed alapján történik a számítás. Ha volt ilyened. Ha nem, akkor Ebtv. 42. § (3) vagy (4).

Előzmény: stuszi82 (52348)
stuszi82 Creative Commons License 2015.03.19 0 0 52348

Tisztelt Szakértő!

CSED és GYED számítással kapcsolatban lenne kérdésem.

Jelenleg GYES-en vagyok kisfiammal. 2014.09.20 töltötte a 2-öt azota kapom a GYESt.

Folyamatos a jogviszonyom. Most várjuk a 2. Babánkat (2015.09.27-re). A tervem az volt h kiveszek egy nap szabit és elmegyek táppénzre (bár nem tudom h ez a szabi bekever-e a számításba vagy egyáltalán szükséges -e). Ami nekem nem derül ki egyértelműen a jogszabályból, hogy az első gyerek előtti bérem alapján számolnak majd vagy a minimálbér alapján? Van-e jelentősége h mennyit vagyok GYESen a szülést megelőzően? Egy helyen azt írta vki h ha fél évet meghaladoan van GYESen vki, akkor már minimálbérrel számolnak. Van ilyen? Hogy járnék a legjobban?

Köszönöm előre is a segítséget.

zsanna Creative Commons License 2015.03.18 0 0 52347

Én mást, biztosabbat javasolnék. Az általad elképzelt esetben ugyanis egy erősen korababa esetén sanszos, hogy nem lesz 365 biztosítotti napod a szülést megelőző két évben. Pont a határon fogsz mozogni, és itt nincs méltányosság, - akár egy napon is borulhat a mutatvány....

Inkább menj el most munkanélkülire. A kapott lóvét tedd félre, és amikor lejár a munkanélküli legyél egyéni vállalkozó, mondjuk július végétől- augusztus elejétől. Attól függően, hogy október elején vagy végén fogsz szülni.

Jó bő egy hónapot kell járulékot fizetned, - erre teszed majd félre a munkanélkülit :-))) , aztán elmehetsz egy hónap táppénzre, és -28 naptól indítod a tgyást.

Sokkal biztosabb megoldás, és tovább is jár majd a gyed, mert több lesz a biztosításban töltött időd a szülés előtti két évben.

Ha valami nem világos, olvass vissza, szerintem tanácsoltam már másnak is ilyet.

Előzmény: anita0617 (52346)
anita0617 Creative Commons License 2015.03.18 0 0 52346

Sziasztok.2014 augusztus 10-én megszünt a munkaviszonyom, azóta nincs munkahelyem. 5  évig dolgoztam ott.A  munkanélküli segélyt még nem vettem fel.Kiderült hogy terhes vagyok csak sajnos veszélyeztetett .Októberben fogok szülni olyan kérdésem lenne hogyha szülés elött 3 hónappal venném ki a munkanélküli segélyt  akkor járna- e nekem a gyás?

zsanna Creative Commons License 2015.03.11 0 0 52345

Hát a "TB"-t (havi 6900 valahány forint, ugye?) erősen  tanácsos fizetned, ugyanis ez jogosít fel arra, hogy ingyen mehess orvoshoz, és ne kelljen majd hanyatt esned, ha szülés után kiszámlázzák a kórházi ellátást, mert az összes vizsgálatot, amit veszélyeztetett terhesként előírnak Neked.

Második gyereknél ezzel a felállással csak az alanyi jogon járó gyesre leszel jogosult, mert már évek óta kilőtték ezt a trükköt. Szüneteltetett munkanélküli alatt ugyanis nem ketyegnek a biztosítotti napjaid.

Egy valami lehet működőképes. Ha nem munkanélküliről szülsz, hanem egyéni vállalkozó leszel, és abból a jogviszonyodból születik az első babád. De ehhez azért kell némi befektetés, mert legalább egy hónapot illik járulékolni, meg könyvelőt is kell tartanod a havi járulékbevallások miatt, a babázás alatt is.

Döntés a Tied.

Előzmény: szilardzsuzsa (52344)
szilardzsuzsa Creative Commons License 2015.03.11 0 0 52344

38 éves munkanélküli veszélyeztetett terhes kismama vagyok. 2015. augusztus 27-re vagyok kiírva. 2014. október 27-től vagyok munkanélküli és november végétől kismama.

2012.04.11-től 2014.10.27-ig folyamatos munkaviszonyom volt.

Decembertől fizetem magam után a TB-t.

A Munkaügyi Központba még nem jelentkeztem be, mert úgy tudom, hogy ha szülés előtt kb. 1.5 hónappal bejelentkezek, a szülés napjától kérem a szüneteltetést és igénylem a TGYÁS-t és a GYED-et, akkor így mind a kettőt kapom, mert biztosított jogviszonynak számít, ha a munkanélküli segély folyósítása közben szülök, előző 2 évben pedig meg volt a szükséges biztosítási jogviszonyom. Szeretnénk második gyereket is, és a korom miatt már nem szeretnék a két gyerek között újra dolgozni.

Szeretném megkérdezni, hogy veszélyeztetett terhesként tényleg kell –e magam után a TB-t fizetni, hiszen a baba egészsége érdekében dolgozni sem dolgozhatnék még 4 órát sem. (Így alanyi jogon nem –e lenne ingyenes).

Kaphatok –e bármilyen jogcímen támogatást, segélyt a kicsi megszületéséig és a szülés után? (aktív korúak ellátása, gyógyszertámogatás, bármilyen folyamatos vagy akár egyszeri segély)

Hogyan kaphatok TGYÁS-t és GYED-et, illetve a második baba születése előtt mit kell intéznem, hogy vele is kapjak TGYÁS-t és GYED-et?

Előre is köszönöm a segítségét.

Üdvözlettel:

H. Zsuzsa

Huffnágel Pista Creative Commons License 2015.03.06 0 0 52343

Miért halaszthatatlan, hogy a kormány ratifikálja az Isztambuli Egyezményt???

Miért halaszthatatlan, hogy a kormány ratifikálja az Isztambuli Egyezményt?

Minden kedves olvasónkat megkérjük, hogy most kösse be szépen a biztonsági övét, mert a Huffnágel Életmód magazin a széles nyilvánosság előtt itt és most hitet tesz a napokban a lakosság látószögébe került Isztambuli Egyezmény MELLETT. Jól hallották, véleményünk szerint[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

szandi66 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 52342

Köszi Zsanna:-) 

zsanna Creative Commons License 2015.02.24 0 0 52341

Terhesen munkaviszonyt létesíteni és utána táppénzre vonulni - nagyon kilóg a lóláb. Ezért én mindíg az egyéni vállalkozást szoktam javasolni.

Macerásabb, de nem tudnak fogást találni rajta.

Előzmény: szandi66 (52340)
szandi66 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 52340
  • Kedves Zsanna! Én is valami ilyesmire gondoltam szerinted melyik érné meg jobban ha egyéni vállalkozó lennék vagy ha egy barátom cégénél munkavállaló saját költségemre vállalva a járulékokat? Köszi a tippet
zsanna Creative Commons License 2015.02.24 0 0 52339

Ingyenes orvosi ellátásra valószínűleg jogosít, de pénzbelire (táppénz, csed, gyed) egészen biztosan nem.

Leginkább azt tudnám tanácsolni, legyél egyéni vállalkozó.  Ahány hónapra fizetsz járulékot, annyi hónap táppénz-jogosultságod lesz. Tehát ha most a szülésig vissza van 7 hónap, akkor legalább 3 hónapig kell járulékot fizetned a minimálbér után, aztán lemehetsz 3 hónap táppénzre, és a szülés várható időpontjától visszaszámolt 28. napon csedet igényelhetsz.

Ennek lebonyolításához keress egyéni vállalkozóhoz értő könyvelőt.

Előzmény: szandi66 (52338)
szandi66 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 52338

Kedves válaszoló!

Ebből nekem csak az nem világos ha aktív korú segélyen vagyok akkor biztosítottnak számítok-e vagy nem ! Mert ezek szerint ha a szülésnél vagy előtte 42 nappal nincs munkám nem jár se a csed se a gyed!És az sem világos hogy szülés előtt hány nap folyamatos munkaviszonynak kell lennie,hogy igényelhessem?

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.24 0 0 52337

njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30386.287771#foot755

Ebtv. 40. § (1) Csecsemőgondozási díjra jogosult, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy

...

Ebtv. 42/A. §(1)Gyermekgondozási díjra jogosult

a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,

...

És

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/gyermekvallalas_tamogatasa/csecsemogondozasi_dij

Hogyan kell igényelni a csecsemőgondozási díjat? fejezet

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/penzbeli_ellatasok/gyermekvallalas_tamogatasa/gyermekgondozasi_dij

Előzmény: szandi66 (52335)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.24 0 0 52336

Jogos.

Ebtv. 46. § (1) Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban

a)a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át;

(3) Az, aki a keresőképtelensége első napját közvetlenül megelőző egy évnél rövidebb ideig volt folyamatosan biztosított, táppénzt csak a folyamatos biztosításának megfelelő ideig kaphat.

Ebtv. 48/A. § (1)A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A 30 napi megszakítás időtartamába nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj – kivéve a 42/E. § alapján megállapított gyermekgondozási díj – és a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje.

Előzmény: zsanna (52334)
szandi66 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 52335

Sziasztok!

Hátha tud nekem valaki segíteni!2014.10.26. kiléptem a munkahelyemről mert annyira stresszes volt ,hogy sajnos nem jött össze a baba!Utánna következett 3 hónap álláskeresési járadék ,jelenleg aktív korú segélyen vagyok és 2 hónapos várandós.Előtte folyamatos 4 éves munkaviszonyom volt elhelyezkedni nem tudok mert próbaidő alatt úgyis kirúgnak de amúgy sem mert 34 évesen nem kockáztatok ennyi próbálkozád után!A kérdésem jár -e a csed és a gyed ha a szülést megelőző 2 évben megvolt a 365 nap munkaviszonyom és ha nem szülés előtt mennyi bejelentés szükséges ahhoz hogy járjon?Válaszotokat előre is köszönöm

zsanna Creative Commons License 2015.02.23 0 1 52334

Én először azért azt tisztáznám, van-e egyáltalán biztosítotti előzménye? Mert csak annyit írt, hogy gyesen van. Ha "utcáról' van gyesen, akkor tök felesleges bármi, mert egy hét munka után egy hét táppénz jár, és annyi. 

Előzmény: Törölt nick (52332)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.23 0 0 52333

Írd be ebbe a topicba http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9008797

de csak egy-két mondatban, a lényeget.

Előzmény: Riamici (52331)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.23 0 0 52332

2015. január 1-től a táppénz számítás alapja a táppénz jogosultság előtti harmadik hónap utolsó napjától visszafelé NAV-nak bevallott jövedelem, amit annál a munkáltatónál szerztél, ahol megbetegedtél.
Tehát ha februárban mész táppénzre, akkor tavaly november 30. előtt szerzett jövedelmed lesz a számítás alapja.

Ha ilyennel nem rendelkezel az adott munkáltatónál, akkor

Ebtv. 48. §7
(3) Ha a biztosított a (2) bekezdés szerinti időszakban nem rendelkezik 120 naptári napi jövedelemmel, de a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően van legalább 180 napnyi – a 48/A. § (2) bekezdése szerinti – folyamatos biztosítási jogviszonya, a táppénz naptári napi alapját a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme alapján kell megállapítani.

...

Ebtv. 48/A. §779 (1)780 A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. A 30 napi megszakítás időtartamába nem számít be a táppénz, a baleseti táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj – kivéve a 42/E. § alapján megállapított gyermekgondozási díj – és a gyermekgondozási segély folyósításának az ideje.

Ugyanakkor
Ebtv. 39/A.
(2) Az (1) bekezdés szerinti ellátások alapjának megállapításánál a jogosultság kezdőnapjának hónapjára járó, szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni, ha a tényleges jövedelem 30 naptári napnál kevesebb.

Olvasd át a rád vonatkozó részeket: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30386.287771

és kérdezz, ha valamit nem értesz.

Előzmény: Neeky89 (52329)
Riamici Creative Commons License 2015.02.23 0 0 52331

Kérlek segítsetek !!!! Nyíregyen dolgoztam de közben elváltam a munkahelyemről vitt el a mentö mert szorongásos depresszióm lett a válásbol kifolyólag! A munkanélküli által vettek fel dolgozni 2014november 5.-én vitt el mentö mert összeestem a munkahelyemen ! Amunkáltatóm akkor azt mondta h ne menjek el betegszabira pihenjek pár napot és megoldjuk a többit ha újbol munkába állok,azt hittem h pár nap és újbol tudok dolgozni de nem így történt! ezért elmentem betegszbira mert olyan mértékben nem tudtam egyedül közlekedni hogy pár lépés után összeestem egy hónap alatt fogytam több mint 10kg-t!Szédültem olyan szinten jött rám remegés hogy rossz volt rámnézni ha bescuktam a remegő számat akkor az egész testem el kezdett remegni nem tudtam mi van velem! több vizsgálat után tudták megállapítani hogy szorongásos depresszióm van a volt férjem miatt!A multban olyan dolgokat követett el ellenem hogy pisztolyt tartott a fejemhez megvert és még volt rosszab dolog is! Mivel a munkáltatrómnak ezeket az orvosi papírokat nem adtam oda kijött a lakásomra és meggyanusitott hogy nem vagyok beteg meg ha a kapuig ki tudok menni akkor el tudok menni dolgozni is  egyszóval veszekedett velemén meg ott hagytam őket a kapubanés bementem!Azóta lett egy új kapcsolatom elköltöztem a páromhoz  jó 300km-t költöztem már nem kell szednem a gyógyszereket és dolgozni is tudokfelmondtam a régi munkahelyemen írásban beleírtam a felmondásba,hogy költözés és új munkahely létesítése miatt mondok felde még mindig nem akar elengedni csak kötekszik a munkáltató hogy ha nem megyek el személyesen feljelent a munkaügyi bíróságon!ha valaki tud segíteni akkor kérem segítsen ez ügyben meg abban hogy a gyerekeim lakcím kártyáira miért van szüksége a volt munkahelyemnek mikor az sdókártya számuk meg van a munkáltatómnak.meg hogy ebben az esetben van e felmondási idő egyáltalán milyen szabály van erre mihez van jogom?Aki tud kérem segítsen!!!!!

zsanna Creative Commons License 2015.02.21 0 1 52330

Nem.

Előzmény: Neeky89 (52329)
Neeky89 Creative Commons License 2015.02.20 0 0 52329

Sziasztok!

kerlek segitsetek

egy ismerősöm bejelente a cegehez bruttó 300ra. Épp gyesen vagyok, de veszélyeztetett terhességi táppénzre kell mennem(ami mellett persze otthonról dolgoznék) 

az lenne a kérdésem, hogyel tudok e menni egyből, vagy egy heten belül bejelentés után táppénzre, és mennyit kapnék.

és a munkáltatónak kell e járulékot fizetnie utánam, vagy bármit is?

ha jól hallottam, 9es korú táppénz el az OEP fizet utánam mindent, és a munkáltatónak nem kell semmit.

ez így működhet?

koszonom

nikol

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.13 0 0 52328

GYES extráról nem hallottam még.

GYED extrára gondolhatsz. Ennek egyik típusa az, amikor az anya dolgozik és változatlanul kapja a gYED-et:

Ebtv. 42/C. §741 (1) Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

a) a jogosult a gyermek 1 éves kora előtt bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenységet – keresőtevékenységet folytat;

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30386.287771

Vagyis ha a gyerek elmúlt egy éves, de még nem töltötte be  a kettőt, jár a GYED.

A GYES-t ez a törvény szabályozza: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=35344.287231

E szerint:

21. §63 (1)64 A gyermekgondozási segélyben részesülő személy – ide nem értve a nagyszülőt, az örökbe fogadó szülőt a 20/B. § szerinti esetben, továbbá a kiskorú szülő gyermekének gyámját – kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat.

Előzmény: Elar (52327)
Elar Creative Commons License 2015.02.13 0 0 52327

Sziasztok

Lenne egy kérdésem.

2 éves gyerek mellett anyuka visszament dolgozni, de elfelejtett Gyes Extrát kérni. Utólag ugye nem lehet?

Márciusban lesz a gyerek 3 éves.

Illetve most munkahelyet váltott. Ugye igénybe lehet venni utána kedvezményt a vállakozásnak?

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.12 0 0 52326

Bocs, tényleg hülyeséget írtam.

Elfelejtettem az egyik legfontosabb alapelvet, ami 2013. 07.15. óta van érvényben.

Csak az abban a jogviszonyban szerzett jövedelmet lehet figyelembe venni, ahol a keresőképtelenség bekövetkezett.

Ha az irányadó időszakban nincs legalább 120 keresetes napod, akkor a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része.

De 

(4) Ha a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, a csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Tényleges jövedelem hiányában a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni azzal, hogy a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét nem haladhatja meg.

És mikor nem lehet figyelembe venni a ténylges jövedelmet?

Ebtv. 39/A. §701 (1) Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz összegének megállapításánál – az e törvényben foglalt kivételekkel – az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban személyi jövedelemadó-előleg (a továbbiakban: adóelőleg) megállapításához bevallott jövedelmet kell figyelembe venni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellátások alapjának megállapításánál a jogosultság kezdőnapjának hónapjára járó, szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni, ha a tényleges jövedelem 30 naptári napnál kevesebb.

A szerződés szerinti jövedelem definíciója:

b) szerződés szerinti havi jövedelem:

ba) betegszabadságra jogosultak esetén a távolléti díj, illetve az illetmény egy hónapra járó összege,

Nincs ebben semmi nem egyértelmű. Februárban már e szerint kell számfejteni a januári eseteket.

Bocs még egyszer a durva tévedésért.

Előzmény: andydyka (52325)
andydyka Creative Commons License 2015.02.12 0 0 52325

Most felhívtam az OEP-et is, a bérszámfejtő azt mondta, hogy mindenképp csak az új munkaviszonyból származó jövedelmet nézik. Táppénz,és csed-nél.

De pontosan még ő sem tudja megmondani hogy hogyan fogják számolni, hogyha csak 30 napi jövedelmem lesz. Mert még nem volt erre példa, és most fognak rá kapni utasítást.

És azt mondta hogy jogszabályt is többféleképpen lehet értelmezni ezért nem egyértelmű ez az eset.

Akkor ilyenkor kihez forduljak?

andydyka Creative Commons License 2015.02.12 0 0 52324

Most újból tanulmányoztam az egészet, de már egy kicsit kezd idegesíteni, hogy nem tudom teljes bizonyossággal hogy mire számíthatok.

Tehát 2015. április 1- táppénzre leszek jogosult. " A" munkáltató 2013.nov1-márc.20 B munkáltató 2014. márc.20-2015.02.28. C munkáltató 2015. márc.1.től.

TÁPPÉNZ irányadó időszak : 2014. 01.01-2015. 01.31. Itt kell keresni 180 napi jövedelmet. 2015.01.31-2014.08.01 lesz 180 napom. Itt a bérem végig 180ezer. Tehát 6*180.000/180= 6000 Ft lesz a táppénz, gondolom ez bruttó, ebből még vonnak adót is?

A csednél ha 2015. július 1-vel igénylem akkor az irányadó időszak 2015. márc-1 2015. ápr.30 az irányadó időszak. ÉS itt nem lesz se 180nap, se 120 nap mert táppénzen leszek de lesz 30 nap jövedelmem 2015.márc 1.-2015 ápr.1 ig.  

ITT A PÉLDA AZ OEP HONLAPJÁRÓL.

Az igénylő 2014.09.10-től munkaviszonyban állóként jelenleg is biztosított az „A” munkáltatónál. Korábban a „B” munkáltatónál volt biztosított 2010.01.01-től 2014.08.31-ig.

Az igénylő terhességi-gyermekágyi segélyt igényel 2015.01.10-től, a 2015.01.10-én született gyermeke jogán.

Az irányadó időszak 2014.09.10-től 2014.10.31-ig tart. Az igénylő az irányadó időszakban nem rendelkezik 180, illetve 120 naptári napi tényleges jövedelemmel, így az ellátás napi alapját a minimálbér kétszeresének harmincad része alapján kell megállapítani. Ha azonban a biztosított naptári napi jövedelme a minimálbér kétszeresének harmincad részét nem éri el, akkor a CSED összegének megállapításánál a biztosított tényleges jövedelmét kell figyelembe venni. Mivel azonban a biztosított nem rendelkezik 30 naptári napi tényleges jövedelemmel, ezért az ellátás naptári napi alapját a szerződés szerinti jövedelem alapján kell megállapítani, mert az kevesebb, mint a minimálbér kétszeresének 30- cad része. 

Ezért nem mindegy hogy mennyivel jelentenek be márc.-1től?

Jól gondolom?????

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.11 0 0 52323

2014.01.01 és 2015.04.30 között?

Előzmény: Törölt nick (52322)
Törölt nick Creative Commons License 2015.02.11 0 0 52322

Nem jön össze 180 jövedelemmel ellátott napod 2014.01.01 és 2015.04.1 között?

Előzmény: andydyka (52321)
andydyka Creative Commons License 2015.02.11 0 0 52321

Köszönöm gyors válaszodat, akkor jól értelmezem hogy a táppénz alapja a szerződés szerinti jövedelmem lesz, a csed és gyed alapja minimálbér kétszerese 30-ad részének 70%-a.???

Törölt nick Creative Commons License 2015.02.11 0 0 52320

A törvény: 1997. évi LXXXIII. törvény
Hatályos: 2015.01.01 - 2015.06.29
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=30386.287771
Ezeket a részeket érdemes elolvasni:

Fogalommeghatározások

V. Fejezet AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A számítás alapja alapesetben továbbra is a jövedelem:

Ebtv. 5/C. §56 (1) E törvény alkalmazásában

a) jövedelem: az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai összegének kiszámításánál az e törvényben meghatározott időszakra adóelőleg megállapításához az állami adóhatóságnál bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem;

...

Ebtv. 48. §778 (1) Ha a biztosítási idő a táppénzre való jogosultság kezdő napját megelőzően a 48/A. § (1) bekezdése szerint folyamatos, a táppénz alapját a táppénzre jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani. A folyamatos biztosítási idő megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

(2) Ha a biztosított az (1) bekezdésben meghatározott időszakban nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, azonban az (1) bekezdés szerinti időszak utolsó napjához időben legközelebb eső időszakban rendelkezik legalább 120 naptári napi jövedelemmel, és van legalább a táppénzre való jogosultság kezdő napjától 180 napnyi – a 48/A. § (2) bekezdése szerinti – folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a táppénz naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján kell megállapítani.

(3) Ha a biztosított a (2) bekezdés szerinti időszakban nem rendelkezik 120 naptári napi jövedelemmel, de a táppénzre való jogosultság első napját megelőzően van legalább 180 napnyi – a 48/A. § (2) bekezdése szerinti – folyamatos biztosítási jogviszonya, a táppénz naptári napi alapját a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme alapján kell megállapítani.

Stb.

Ha 2015. júliusában mész CSED-re, akkor 2014.01.01 és 2015. április 31. között visszafelé kell keresni 180 (v. 120) jövedelemmel ellátott napot. Az ezalatt szerzett jövedelmedet osztják 180-nal, és ez lesz a CSED napi alapja.

Ha nem jönne össze 120 nap se, akkor a naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része:

Ebtv. 42. §722 (1) A csecsemőgondozási díj összege

a) a (2) és (3) bekezdés szerinti esetben a naptári napi alap 70%-a,

b) a (4) bekezdés szerinti esetben a naptári napi jövedelem 70%-a.

(2) A csecsemőgondozási díj naptári napi alapját a 48. § (1) és (2) bekezdésében foglaltak szerint kell megállapítani.

(3) Ha a naptári napi alap nem állapítható meg a (2) bekezdésben foglaltak szerint, naptári napi alap a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része.

Előzmény: andydyka (52319)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!