Keresés

Részletes keresés

f_zsolt_01 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 1511
Off

Igen arról lenne szó :)
......köszönöm, köszönöm előre is (isten fizesse meg :DDDD)

Üdv:
Zsolt

On
Előzmény: Zicherman Istvan (1510)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.26 0 0 1510
Ha a régi atlétikai könyvekről van szó - k.b. egy hét mulva tudom majd küldeni, mert most nincs nálam.
Előzmény: f_zsolt_01 (1509)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2008.05.26 0 0 1509
off

Szia István!

Néhány hete küldtem neked levelet. Ha tudnál segíteni nagyon megköszönném.

Üdv:
Zs
on

Előzmény: Zicherman Istvan (1506)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.26 0 0 1508
Még a SzU-ban és a seregben, amíg ott éltem.
Magyarországon oktattam is egy rövid ideig, de utána abbahagytam (többek között azért is, mert elutaztam Németországba).

Amikor lett volna rá lehetőség - igény nem volt rá.Pedig még a Szambo Federáció elnöke (David Rudman) is tudott volna segíteni pénzzel, tudtam volna szakirodalmat fordítani, lehetett volna hívni edzőket.
Most lenne rá igény, de nekem nincs hozzá sem időm, sem - bevallom őszintén - kedvem.
Magyarországon sok mindentől el tudják venni az ember kedvét. A közeljövőben nem tervezek semmifajta oktatást, pedig sok mindent lehetett volna.:/
Ha minden jól megy, talán ősztől Németországban csinálunk egy klubot. Jóval tisztább a német hatóságok agya, és nem sejtenek mindenfelé ,,terroristákat", ha esetleg közelharcon kívül mást is oktatnak a klubban (gondolok itt régi, hagyományos orosz rendszerekre - Buza, szpasz, ökölharc; fegyverhasználatra, vagy túlélési praktikákra (a kozák plasztunok rendszere).

Nem oktatok, és jelenleg pár lelkes emberen kívül nem tudok arról, hogy Magyarországon foglalkoznának vele.

(Pár kép a ,,régi szép időkből".)
Előzmény: Törölt nick (1507)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.26 0 0 1506
Nem tanulok. Tanultam.:)
Magíarországon nincs oktatás.
Előzmény: Törölt nick (1505)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.05.25 0 0 1504
Maradok a szambonál és unibosznál.
Nekem az is jó.;)
(Ráadásul az elv ugyan az, mint a kravmagában).
Előzmény: lelkesz (1501)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.25 0 0 1503
Az "is jó legyen" szigorúan a 2 stílusra vonatkozik, nem olyanokra, hogy ju-jutsu, hapkido, krav maga, shaolin.......azok most nem játszanak.
Előzmény: Törölt nick (1502)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.25 0 0 1502

De ha egy box stílus meg egy bírkozó stilus közül kellene választanod, ugy hogy utcánra is jó legyen, és mondjuk a jótündér csak azt engedné, hogy vagy egyik, vagy másik, kettő nem lehet egyszere, melyiket választanád?

Előzmény: lelkesz (1501)
lelkesz Creative Commons License 2008.05.25 0 0 1501
Ami több ellenfél és eszközös támadás ellen is felkészít. Amiket említettél, nem ilyenek.
Előzmény: Törölt nick (1500)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.25 0 0 1500
Ha utcára kellene választani, melyik stílus add több "túlélési" esélyt, egy tradicionális karate-goju-nem a sport verzíó, meg a 3 méter magas rúgdosodás, vagy valami szabadfogású birkózás szerű "stílus-"akár judo vagy brazil jujitsu?
lelkesz Creative Commons License 2008.02.07 0 0 1499
Még jobban teszed, ha velem taníttatod meg a gyereket. :)
Előzmény: sulubator (1498)
sulubator Creative Commons License 2008.02.05 0 0 1498

hű, ez jól hangzik...és ad némi választ a mit tanítsak a gyereknek kérdésre is, ezekben a vészterhes időkben...

s.

 

Előzmény: lelkesz (1497)
lelkesz Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1497

sulubator,

 

a köv. bejegyzésben részben magamat idézem (harcművészet topic)

 

Kiskorúaknak Izraelben legalább húsz éve oktatnak kravmagát, több gyerek tanul ott ilyesmit, mint felnőtt. Része az óvodai és általános iskolai tananyagnak, kötelezően.

 

 Nem azonos a felnőtteknek oktatott módszerrel, szinte másik stílus. Mások a helyzetek, mások a technikák (egyszerűbbek és jóval enyhébbek, "kímélőbbek" a támadóval szemben, hiszen senki nem akarja, hogy a kisfiát vagy kislányát kirúgják a suliból, mert teszem azt szilánkosra törte társa  arcát, még ha önvédelemből is tette...), más a felkészítési folyamat: az edzés nagy része testnevelési játékokból áll, melyeknek egy része általános, egy része pedig speciális jellegű. A gyerekek alig kerülnek egymással kontaktba, soha nincs közöttük ütésváltás edzésen, inkább az oktatóval edzenek egymás után, sok a birkózás stb. 

 

Akitől tanultuk külföldön a módszertant és az eltérő technikákat (hárman vagyunk aktív oktatók jelenleg hazánkban: mindannyiunk "civil" végzettsége is szakirányú), Zev Cohen, 17 éve tanít gyerekeket odakint úgy, hogy emellett biztonsági területen felnőtteket is képez. Azt hiszem, látja a különbséget.

 

 

"sztem a lényeg az elkerülés, pláne gyerekeknél.

ha HM-ről van szó, az a lelket is fejleszti, erősen"

 

Ilyesmiről van szó, és valós helyzetek modellezéséről. Minden technika úgy ér véget, hogy a kiskölyök rámutat a támadójára, s kiabál, hogy "megtámadtak" és elfut. Sőt: a megelőzés maga is lényeges - nem katákat gyakoroltatunk a gyerkőcökkel, hanem azt, hogyan kerüljék el a bajt. Ha gyanús alak jön szemben az utcán, fusson el; ne mászkáljon egyedül lehetőleg, még nappal sem stb. Ne viselkedjen kihívóan, legyen büszke, de szerény. Önbecsülést tanítunk, nem ölést. :)

 

Egyébként ebben a hónapban négy általános és egy középiskolában (utóbbi nem gyermek, hanem tinédzseredzés, én ifiprogramnak hívom - ez picit másabb, "felnőttesebb", mint a KravJunior) indult el a program tesióra keretein belül, s a pedagógusoknak nagyon tetszik - nem is beszélve a szülőkről, akik a délutáni edzésekre hozzák a kicsiket. A gyerekek egy része pedig már az első óra után jelentkezett iskolán kívüli órára... :)

 

Tehát mégegyszer: ez nem felnőtt kravmaga, ez gyermek kravmaga. A karatéval, kungfuval stb. ellentétben modern helyzetekre készít fel, pl. több ellenfélre.

Nincsenek benne a tradicionális stílusokra jellemző szigorúan kötött mozgásformák és formagyakorlatok, nem az egyre magasabb övfokozatok megszerzésére törekszik, hanem a gyermek, mint a csoport autonóm alkotórésze van a középpontban, aki egy gondolkodásra serkentő fizikai és mentális tréningen vesz részt.

 

 Viszont nem szabad elfelednünk, hogy nem felnőttek, hanem gyerekek és fiatalok támadásainak elhárítására alkalmas elsősorban. Ha kérdésetek van, kérdezzetek bátran, szívesen válaszolok, privátban is.

Előzmény: sulubator (1496)
sulubator Creative Commons License 2008.01.27 0 0 1496

sztem a lényeg az elkerülés, pláne gyerekeknél.

ha HM-ről van szó, az a lelket is fejleszti, erősen. de csak azt megtanítani egy gyereknek, hogy szem-torok-ágyék, mint a KM-ban...

bár ha már a gyerektámadók is késsel jönnek, és nem homokozólapáttal, lehet, hogy ez kell..

Előzmény: lelkesz (1495)
lelkesz Creative Commons License 2008.01.23 0 0 1495
Egyre durvábbak a gyermekek ellen elkövetett utcai/iskolai támadások. Hatékony megoldást jelenthet a gyerekeknek oktatott önvédelem.

Gyermek krav-maga!

KravJunior néven. A program 8-15 éves ifjoncoknak szól; az edzések során a résztvevők játékos formában tanulják meg az önvédelmet szolgáló technikai megoldásokat, miközben önbizalmat és kiváló fizikai erőnlétet szereznek. Megtanulják felismerni és elkerülni a veszélyes helyzeteket.

Info: http://www.krav-maga.hu
http://www.kravjunior.com
sulubator Creative Commons License 2007.12.17 0 0 1494

Üdvözletem mindenkinek, mint új hozzászóló!

Először is, én ju jitsut tanulok, szerintem ez az utcán is elég hatékony, mert az állóharctól a földharcig minden van benne. Sok hozzászólóval egyetértek, nagyon jó lehet a kravmaga, a taktikai mentalitásával, a thaibox a keménységével, vagy bármelyik full-contact stílus, ahol megszokod, hogy megütnek, és azmég nem a világ vége.

De ehhez nálam sokan sokkal jobban értenek.

amihez szeretnék hozzászólni, az az éles szituációk kezelése kommunikációval.

írtatok a színlelés részéről,és itt érzem megszólítva magam,mert rögtönző színjátszást gyakorlok vagy hat éve.

Egy konfliktusban a feszültségszint csökkentésével nagyon sok mindent el lehet érni.

erre valóban jó lehet a kikerülés, akár behódolással is, bár az sztem elég veszélyes, ha a támadó pont a felsőbbségét akarja prezentálni rajtunk

A legfontosabb sztem a meglepetés.

Személyes példa: Nyócker, délután. Három kissebbségi jön felém, a legnagyobb kezében kétliteres ásványvizes üveg, locsolnak be az ablakokon, üvöltöznek. kiszúrnak maguknak, kiabál a csávó: -Gyere, igyá vizet!!nem kérsz, b-meg?nesércsémeg!  namost nem tudom, mi volt az üvegben, de hogy bele nem iszom, az tutu. a csóka jön, emeli a másik kezét. ha iszom, vérhastbclepra, ha nem, bunyó (ez látszott rajta)

Ekkor jön az ötlet, nálam is volt egy 2l-es viz, előkaptam, hozzáléptem - széles vigyor, szemkontaktus, nyitott tenyér, csupa pozitiv testbeszéd) Gyere testvér, koccintsunk, a kedves egészségedre!koccintok, iszom. a csóka zavarban van, habozik aztán ideadta a vizét, hogy: ööö..köszi, igyál ebből is...elvettem, megköszöntem, eljöttem. a fickó akkor is ottállt, s nem értette.

persze, mázlim is volt, nem vért akartak, de akármi is lehetett volna...

üdv

 

 

 

 

palmtop Creative Commons License 2007.12.05 0 0 1493
Kár, hogy hagyjuk meghalni az ilyen hasznos topicokat
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.12.03 0 0 1492

Hm... mintha en irtam volna, ugy 1997-98 tajan.:)

Hasonloan gondolkodunk.:)

Előzmény: Rigor (1490)
palmtop Creative Commons License 2007.12.03 0 0 1491

Van azért pár olyan a küzdősport és harcművészet határán egyensúlyozó mozgásforma, ami nem csak művészetnek tekinti saját magát, de nem is csak versenysportnak. Ahol nem csak a ringbeli küzdelemre készítenek fel, hanem utcai önvédelemre is akár.

Bár tény, hogy tök mindegy mire jársz, ha rosszul reagálsz. Ebben egyetértünk.

Előzmény: Rigor (1490)
Rigor Creative Commons License 2007.11.29 0 0 1490
Az nem jelent előnyt ha azt HISZED hogy tudod hogy kell, illetve azt csak hiszed hogy működik amit csinálsz. Ilyen szempontból sok küzdősport hasznosabb mint néhány realitástól, valódi harctól eltávolodott harcművészet, ugyanakkor megvannak a szabályok szabta korlátai amik az utcán nincsenek, és az egész koncepció ami a ringben nagyon működött, az utcán pillanatok alatt borul. Más a taktika, más a repertoár, más az idő, tér tényező és mások a célok. De ha fejben rendben van minden, akkor a küzdősportos tudás nagyon komoly előnyt jelenthet (korrekt elmozgás, elhajlás, jó ütemérzék, hárítások, visszatámadás, stb.).
Előzmény: palmtop (1489)
palmtop Creative Commons License 2007.11.29 0 0 1489

Küzdősport miért is nem használható utcán?

Tán nem jelent előnyt, ha tudod hogy kell ütni-rúgni, védekezni?

Előzmény: Törölt nick (3)
sz332 Creative Commons License 2006.12.11 0 0 1488
Ez hogy tetszik?

Savate défense:

http://video.google.com/videoplay?docid=-5759470716029715801
http://video.google.com/videoplay?docid=189304356014621800
Rigor Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1487

El kéne olvasni mi van kiírva az oldalra, például a kravmaga.hu-n ott a magyarországi történet, a krav-maga.hu-n meg kint is van az alapító csapat fényképe. Egyébként meg lényegében annyi hogy mások az edzők:)

Taiszaki Creative Commons License 2006.11.19 0 0 1486
El kell menni ide is meg oda is, megnezni az edzeseket, abbol gondolom kiderul :)
Előzmény: LangR (1484)
Bandi-T Creative Commons License 2006.11.14 0 0 1485
<off>
Amúgy ha már pontoskodunk akkor agyfélteke, vagy te most itt gonoszan arra akartál utalni hogy nekem nem egy agyam van hanem kettő, és azokat sem a fejemben hordom?:)

Ugyan kérlek, én nem akartam utalni semmire, én pusztán nyelvtanilag helyesen értelmeztem azt, amit te leírtál. :D
</off>
Előzmény: Rigor (1483)
LangR Creative Commons License 2006.11.13 0 0 1484
Sziasztok,

lenne egy kérdésem a krav-magaval kapcsolatban: mi a különbség a www.kravmaga.hu és www.krav-maga.hu között? Elvileg mind2 ugyanoda vezeti vissza magát, de nem nagyon látok átlinkelést a site-ok között, azonkívül az edzések is egész másutt vannak
Jöhet privátban is!

Üdv
Rigor Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1483

<off>

hopsz, tényleg kimaradt egy R betü, bár töbféleképp szokták írni a lényeg a medvebőrös gombaitaltól elborult agyú fájdalmat, fáradtságot nem érző brutális norvég harcos.

 Amúgy ha már pontoskodunk akkor agyfélteke, vagy te most itt gonoszan arra akartál utalni hogy nekem nem egy agyam van hanem kettő, és azokat sem a fejemben hordom?:)

</off>

Előzmény: Bandi-T (1482)
Bandi-T Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1482
<off>
bersekker - berserk (esetleg berzerk)

A vinnyogva eldőlés is megvolt később, de az első pár pillanatban sokkszerűen vörös köd borította el az agyamat. Persze ez alkat függő is, nekem a balt már műtötték is, szerencsére tökéletesen funkcionál:)

Nem lehet, hogy a jobb agyad egyszerűen átvette a bal agyad funkcióját? :P
</off>
Előzmény: Rigor (1481)
Rigor Creative Commons License 2006.11.05 0 0 1481
Meg a karból villanó szembekampást illetve torkonverést. A tökös hatása nem mindig azonnali, egy megfelelően ideges ellenfél tökönverve pár másodpercre átválthat bersekker módba és 5 sec. alatt ledarálhat mielőtt vinnyogva eldől a földön. Saját tapasztaltat - mármint engem rúgtak tökön iszonyúan. A vinnyogva eldőlés is megvolt később, de az első pár pillanatban sokkszerűen vörös köd borította el az agyamat. Persze ez alkat függő is, nekem a balt már műtötték is, szerencsére tökéletesen funkcionál:)
Előzmény: kshemamkara (1480)
kshemamkara Creative Commons License 2006.11.04 0 0 1480

Szia.Valamit elfelejtettél, a laza mogyipöckölést lábfejjel.

 

Előzmény: ElGreen (1479)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!