Keresés

Részletes keresés

Newdaron Creative Commons License 2014.05.09 0 0 1813
andyTM Creative Commons License 2014.05.08 0 0 1812

vicuska58 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 1811

Köszönöm Karcsi a méltató szavakat, de az elismerés nem engem illet. Jó mesterem volt, úgy könnyű tanulni, és tanultam is rengeteg újat. A legnagyobb felismerésem, amit Te is mondasz, a helyes kéztartás, és hogy minden az elején dől el, csak annyira lesz jó/szép, amennyire az elején jól/szépen csinálod. Viszont az ujjaim hegyében (inkább a balban) még mindig nincs érzés, mintha egy betondarab lenne ott:-)


Mutatok még képeket, azokon talán jobban látszik "dezső"

 

Karcsi, nagyon köszönöm a szíves vendéglátást és a sok élményt/érdekességet is amit megmutattál a városodból!

Előzmény: nadudvarikosarfono (1810)
nadudvarikosarfono Creative Commons License 2014.05.06 0 0 1810

A múlt héten látogatóm volt "vicuska58" nickname-mel rendelkező fórumtársunk személyében. Éva - aki néhány tanfolyamon már túl volt - négy nap alatt a képen látható remekműveket készítette el. Előzetes elvárásai a következők voltak: üvegfonás, ovális alj, kávás kosár készítése, valamint a formatartás erősítése.

A kávás kosár nem igazán áll hozzám közel, ezért alternatívaként a sarokfás (szögletes) kosarat javasoltam. Az 1. számú kosár (bocs a béna számozásért) érdekessége a dupla szegés, azaz hárompáros szegés, majd ebből ötpáros oldalcopf, 2 in 1, gyakorlásként. A 2. számú jutalomjáték, érdekessége a húzott szegés.

Nekiálltunk a butykos befonásnak (3), felülről lefelé haladva, az ujjakat szépen megviselve. A kép nem adja vissza a fonás finomságát, a textúra változatosságát. A 4. sz. kerek tálca alja részben berakással készült, ez készíti elő az ovális alj megértését. A tálca érdekessége a rácsos fogó és a pótkaró nélküli ötpáros élcopf szegés.

Az 5. és 7. sz. kosarak ovális aljra épültek fel, látható a lábazatok különbözősége. A csúcsdarab mindenképpen a szögletes kosár, némi famunka is kellett hozzá. A sodrott kávás és a piaci kosárfület is sikerült elkészíteni.

Sokat javítottunk az oldaltartáson, ehhez a bal kezet kellett a formázásra kényszeríteni. Igyekeztem a technikai elemek elsajátítását egymásra építeni, de figyelembe vettem a bátor jelentkező kívánságait is. E hozzászólásom sima reklámként is értelmezhető, én így oktatok.

 



Gratulálok Évának a szép kosarakhoz, könnyű eset volt, kiegyensúlyozott, nyugodt egyénisége minden oktató álma.

Dömpi(ke) Creative Commons License 2014.05.06 0 0 1809

Kedves Nádurvari kosárfonó!

Köszönöm részletes válaszodat. Engem nagyon érdekelne a Szabi névre hallgató fórumozó véleménye, aki írásod szerint a Nyugat-dunántúl fűztelepítő fejedelme, azért mert én is itt élek, pontosabban a Bakony és a a Kisalföld találkozásánál. Szabinál kapható esetleg főzött vessző? Szabi jelentkezését várjuk :) 

Előzmény: nadudvarikosarfono (1808)
nadudvarikosarfono Creative Commons License 2014.05.05 0 0 1808

Kedves Fórumozók! Időről időre visszatérő kérdés a főzött, hántolt amerikai fűz beszerzése, az erre vonatkozó kérések, mind itt a fórumon, mind privátban. Megpróbálok részletes magyarázattal szolgálni, ami nem lesz túl megnyugtató a kosárfonás szerelmeseinek. Ehhez kategorizáljuk a kedves érdeklődőket:

1. "Láttam a neten, milyen jópofa dolgokat lehet fonni fűzvesszőből, megpróbálok ilyet csinálni képek, leírások segítségével, lécci megírni, hol lehet beszerezni füzet, 2 kg elég egyelőre."

2. "Már túl vagyok egy-két szakmai bemutatón/tanfolyamon, ez tényleg érdekes, de nincs vesszőutánpótlásom. Talán itt a fórumon..."

3. "Szeretnék telepíteni/gyűjteni zöldvesszőt, lakóhelyem környékén hol találok?"

4. "Üzletszerűen fonok, utánpótlásom biztosított, ismerem a forgalmazót, évente 1-2 alkalommal bespájzolok."

5. "Saját ültetvényem van, főzök, hántolok, ezt dolgozom fel."

Illesszétek be magatokat valahová, én a magam tudása, ismerete mellett (Kelet-Mo.) próbálok választ adni. Tudnotok kell, hogy a kosárfonó fűz termesztésének legutolsó aranykora a 80-as évek elejéig tartott, azóta hanyatlik. Számtalan fűztelep ontotta az alapanyagot, emlékszem, hogy még 93-ban sem okozott gondot a rendszeres kosárfonó képzés ellátása, 10 000.-Ft-ért teherautónyi vesszőt vehettünk. A fűztelepeket privatizálták, majd - tisztelet a kivételnek - azóta lerabolják, azaz új telepítés nélkül termelnek róla, ameddig tart. Több helyen be is szántották a régi telepeket, profilváltás, vagy földeladás miatt. Habár van kereslet a fonott fűztermékekre, a kosárfonó fűz termesztéséhez nem jár földalapú támogatás, erről Fecske Pali bácsi, a fűztermesztés elismert szakértője tudna többet mondani, tehát jelenleg nem jövedelmező a telepítés - hozzáteszem, hogy hektáronként pár milla, hasznot csak a 3. évtől hoz.

Magam a 4. kategóriába tartozom, van beszerzési forrásom, de ismereteim szerint nincs több 3-4-nél országosan.

Az 1. kategória felejtős, a szakma alapfogásai nem túl bonyolultak, de szakértő irányítása nélkül nem tudsz kosarat fonni. Akik már tanfolytak (2. kat.) valahol, hozzájuthattak beszerzési címekhez, forrásokhoz, ha nem, akkor valaki felelőtlenül húzta el a mézesmadzagot. Ezért nem oktatok jelenleg iskolarendszerben, mert nem látszik a folyamatos alapanyag utánpótlás. Vannak tétova kezdeményezések arra, hogy a vidéki nagyszámú munkanélkülit a munkaügyi központokon keresztül oktatnak, és megfelelő pályázat esetén fűztelepítés is történik. A fenntartás, folyamatos művelés, rendszeres, szakszerű letermelés így is bizonytalan - a pályázat egyszeri dolog, szép építmények születnek manapság, de lesz arra forrás, hogy 5 év múlva is fenntartható lesz?

A 3. kategória biztat legjobb eredménnyel, vidéki bajtársaink kertben pár tövet telepítenek, aztán vagy zölden, vagy hántolva felhasználják. Amatőr szinten tartható dolog. Ha jól beválik, nem kell szaporítani, burjánzani fog a talajtípusodnak megfelelő fűz. A gyűjtögetés necces, mert általában minden területnek van gazdája, a gyűjtögető belefuthat valami kellemetlen összetűzésbe. Városi barátainkat csókoltassuk, nekik nem tudok értékelhető alternatívát felmutatni.

Magam a 4. kategóriába tartozom, van beszerzési forrásom, de ismereteim szerint nincs több 3-4-nél országosan. Ahhoz, hogy biztos legyen a forrásom, tizenpár év folyamatos vásárlása kellett, akkor is vettem, ha a termés gyengébb volt, ezen kívül nem variálok, jó vevőnek számítok. Az én forrásom azt mondta, hogy köszöni szépen, neki van megfelelő vevőköre, nem kívánja azt bővíteni, ezért nem tudom terjeszteni a dolgot.

Jó lenne, ha a fórumozók közt lennének 5. kategóriába tartozó termesztők. Nna azt leshetitek, pedig nincs az a mennyiség, amit el ne lehetne adni.

Mi a megoldás? A kapcsolatépítés. Ha megteheted, járnod kell szakkörökbe, tanfolyamokra, az oktató körül kell nyüzsögni. Vagy el kell jönni a tiszaalpári országos találkozóra, sokan ott vannak, akik számítanak, még beszerzési forrás is leeshet, összességében tehát a kosárfonó mesterség körül kell tartózkodni. Tiszaalpáron nagyon is központi kérdés az alapanyag utánpótlása, emellett az oktatás kérdése is.

Alternatíva lehet más fonható szálasanyag felvállalása (gyékény, szalma, sás, esetleg peddig) hozzátéve, hogy a fűz a legjobb móka. Szabi (és a kemény mag tagjai) várom szakértő hozzászólásodat, a Nyugat-Dunántúl fűztelepítő fejedelmeként fejtsd ki véleményedet. Addig kedves egyszer-egyszer feltünedező érdeklődők (tetszenek a bőbeszédű adatlapjaitok) ne sértődjetek meg azon, hogy nem kaptok választ kérdésetekre. 

tomi46 Creative Commons License 2014.05.05 0 0 1807

Szép napot kivánok!

 

Éredeklődni szeretnék,hogy egyszerü füzfa friss hajtásai,ágai alkalmasak-e fonásra?

Be kell áztatni vizbe ugy olvastam valahol,de mennyi ideig?

 

 

A választ előre is köszönöm

Timifonás Creative Commons License 2014.04.29 0 0 1806

Timifonás Creative Commons License 2014.04.29 0 0 1805

Csinálnék még egy-kettőt ha lenne miből.....!?

Timifonás Creative Commons License 2014.04.29 0 0 1804

Sziasztok!

Régen jártam itt....most lenne két kérdésem, ha tudnátok segíteni: tud valaki eladó főzött vesszőt, vagy itt mindenki saját főzésből dolgozik? És mit tegyek a tél elején levágott és csak úgy összekötve hagyott vesszővel? Hogyan tudok újra életet lehetni beléjük?

Cirkula1234 Creative Commons License 2014.04.20 0 0 1803

Sziasztok

Tudna valaki Küldeni Nekem

Amerikai Fűz,

És Kender Fűz Pár darab Dugványt.

Postát Fizetem.

Aki tud az irjon köszönöm

Newdaron Creative Commons License 2014.04.12 0 0 1802

 

Titokzatos körülmények között megnyúzódott a mai napon némi vessző :-)

 

Jujj!

 

Most mi lesz? ;-)

Newdaron Creative Commons License 2014.04.07 0 0 1801

Szia, sziasztok!

Igazad van, Karcsi, tényleg nem gyors munka a szögletes holmik fonása, de cserébe bőségesen kárpótol a szépsége! :-)

 

Ezt a darabot is elfogadnám szívesen, nagyon tetszik! (Természetesen nem fölhívás keringőre) 

 

Az utóbbi hetekben én fűzbot-szedéssel, csírázó vessző nyúzásával foglalatoskodtam, szó szerint semmit nem fontam. 

 

Ha jól nézem, ez még pár hétre kitart, utána már vár egy újra befonnivaló dezsomin (Hajrá, Karcsi! :-) ) .

 

Aztán jöhetnek az én terveim, amiből van néhány, ahogy elkészülnek, hozom majd a képeket. :-)

Előzmény: nadudvarikosarfono (1800)
nadudvarikosarfono Creative Commons License 2014.04.06 0 0 1800

Ezt fontam ma, délelőtt 11-től este 8-ig. Ez sajnos nem túl haladós munka.

 

   

mumusan Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1799
Köszönöm szépen a tippet!
Ebben a napsütésben öröm fonni :)
További szép napot!
Newdaron Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1798

Ha vízbe állítod (Vödör, hordó, stb ... ) és nem napfényes helyre teszed, egy jó darabig eláll. Kilevelesedik, ágakat növeszt, de eláll.

 

A másik megoldás, hogy ha megjelennek rajta a levelek lehúzzátok a kérgét (úgy meg kell szárogatni, aztán száraz helyre tenni. Fonás előtt egy éjszakára víz alá nyomod, és máris fonható.

Nekem ez a 2 megoldás jut eszembe.

Esetleg 3. : míg a csemete alszik, elfonod ... apránként hihetetlen mennyiségeket el tudok én is tüntetni :-)

mumusan Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1797

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem. Megkaptam egy nagy fűzva összes ágát /sajna ki kellett vágniuk/, de lehetetlen azonnal eldolgozni az összeset. 

Van valami tippetek hogy hogyan tudnám megőrizni a hajlékonyságát nyár végéig?

Nem sok időt hagy a 11 hónapos csemetém egyenlőre :)

 

Köszi a válaszokat!

tomipont Creative Commons License 2014.03.09 0 0 1796

Ezévi hagyományos zöldvessző kosaram. Már majdnem rügyezik :-)

kosárfonó Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1795

Szép kollekció!

Előzmény: nadudvarikosarfono (1793)
kosárfonó Creative Commons License 2014.03.03 0 0 1794

Szia,

Arra jó a mogyoróvesszeje is vagy szőlő venyige.Most úgy is itt az idő a metszegetésre.

Előzmény: becko9 (1792)
nadudvarikosarfono Creative Commons License 2014.03.02 0 0 1793

Vergődjünk együtt! az az igazság, hogy sem a hántológéphez, sem a Bp. környéki vesszőgyűjtéshez nem tudtam hozzászólni. Az utóbbi hetekben ezeket a kosarakat készítettem el és lakkoztam le szombaton:

 

 

A hétvégén egy fedeles kosár és egy ovális tárolókosár készült el.

Előzmény: Newdaron (1791)
becko9 Creative Commons License 2014.02.25 0 0 1792

Sziasztok!

Egy érdekes kérdésem lenne, miszerint Bp környékén, esetleg attól északra hol lehet kosárfonásra is alkalmas fűzvesszőket gyűjteni, igazából nem is kosarat fonnék, hanem kb egy 3 méteres szakaszon a kertben csinálnék egy max. 30 cm magas vesszőkerítést....

 

Köszönöm,

b.

 

Newdaron Creative Commons License 2014.02.23 0 0 1791

 

 

 

Ezen a hétvégén ők készültek. 

 

Ti miket fontatok mostanában (kezd az én vergődésem színterévé válni ez a topic...) ?

vicuska58 Creative Commons License 2014.02.17 0 0 1790

Milyen nagyszerű ötlet! Gratulálok!

Én is kíváncsi vagyok hogy fog működni gyakorlatban

Előzmény: Newdaron (1789)
Newdaron Creative Commons License 2014.02.16 0 0 1789

Valahogy nem vitte föl a rendszer az előbb a képet, most talán sikerül: 

 

Newdaron Creative Commons License 2014.02.16 0 0 1788

Az alábbi képen látható Süni01 (kosárnak nem merem nevezni) elméletileg kézbénult emberek segédeszköze lesz majd: 

 

(Az oldalkarók söprűs szálak voltak, az elágazásokat pár centi után levágtam. Hajtottam egy halom karikát, ezeket tudják majd föl-le pakolgatni. A karókat úgy helyeztem el, hogy a lehető legtöbb magasságban vannak, és különféle irányokba néznek a "pöckök".

 

Kíváncsi vagyok, mit szónak majd hozzá, akiknek készült. (Vagy szó nélkül hozzám vágják???)

 

Majd megírom a végeredményt! :-)

Barnazsolt Creative Commons License 2014.02.02 0 0 1787

Sziasztok!Szeretném segítségeteket kérni,hogy valaki tudna-e nekem mutatni hántoló gépről képeket, amiről esetleg el is lehetne azt készíteni!illetve tudtok-e eladó gépet!előre is köszönöm!üdv Zsolt

Newdaron Creative Commons License 2014.01.31 0 0 1786

Karcsi, megkordult a gyomrom :-D


Sok sikert a műveletekhez! :-)

Előzmény: nadudvarikosarfono (1784)
vicuska58 Creative Commons License 2014.01.31 0 0 1785

"...elérhető közelségbe került a porfestékkel való vesszőszínezés..."

 

Muszáj színezni? Nekem már  a lakkozás is testidegennek tűnik.

Előzmény: nadudvarikosarfono (1784)
nadudvarikosarfono Creative Commons License 2014.01.31 0 0 1784

Köszönöm a köszöntéseket, a névnapi ünneplést disznótorral kötjük össze. Amolyan vidéki komótos formában: a véres kezdet után felaprítjuk a jószágot, reggelire hagymás vér és szűzpecsenye lesz, ebédre orjaleves és sült., ill rántott hús, vacsorára a sült hurka és kolbász lesz párolt lilakáposztával, desszertként 6 rúd rétest csipegetünk el. Tudom, hogy ez nem épp kosárfonás, de hozzátartozik a néprajzi vonulathoz. Ja, megvan a kapcsolódás: kínálókosár az asztalon, a fűszerek piaci kosárban (a sör rekeszben van), a tűzifát természetesen kosárban szállítjuk az üstökhöz.

 

További nyálcsorgatás, a tepertőt (töpörtyűt?) is kisütjük, továbbá a toros káposztának is el kell készülnie aznap. Porciózás, kóstolók kiküldése, sika-mika.

 

Remélem, hogy igazolt lesz így a fórumról való távollétem.

 

További tervek: a számítógépem fejlesztés alatt áll, kosárfonás ügyben pedig elérhető közelségbe került a porfestékkel való vesszőszínezés, az eredményekről később beszámolok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!