Nagy kihívás a frissen valo tárolás , de csak a hűtő jöhet szoba viszont nem mindegy ,hogy milyen állapotban kerül a gesztenye a hűtőbe ,és ott hogyan van tartva . A vadak ellen kell a kerítés , de a nyúl a kerítés alatt is bekapar, ha nincs elég mélyen lerakva. Nekem be van kerítve a területem ,de még három kutya tartja távol a nyulakat / és persze az orkokat /.
Mostanában fog elfogyni az utolsó adag sütnivaló gesztenye. Sajnos már nagyon nem az igazi. Még a tárolás megoldásra vár. Eddig csak a hűtő vált be. Na de 10-20 kg gesztenyének már nincs hely. Pláne, ha még több lesz...
Nálam is van néhány idén nyár végén ültetett konténeres oltvány, aminek megbarnult levelei nem hullottak le. Csak remélni tudom, hogy nem pusztultak ki a leültetéskor. Van egy idei magoncom is, ami ugyanígy viselkedik.
Nálam most inkább a nyulak okoztak izgalmat. Itt ott megkostolgatták a fáimat. Kell az a kerítés...
Hahó itt vagytok ? Írjatok , ha van valami megosztani valótok a nyugalmi időszak alatt !Szerencsére szép hosszú őszünk volt úgy látom a vesszők jól beértek ,a lombhullás természetes módon történt ,bár nálam van két magonc ahol a lomb bebarnulva még mindig fent van a fán. Én még novemberben minden fa alá érett komposztot és egy kevés kálium szulfátot forgattam be ,az eddigi esők és a téli csapadék majd bemossa.
Datolyaszilva ültetésénél ajánlják, hogy az oltás kerüljön a földbe, mert ha kifagy, akkor a nemes rész fog hajtani. Fagyásra nem hajlamos fáknál szerintem nem szabad az oltást a föld alá tenni.
Az elado aki ezt javasolta vagy valami nagyon nagy fej vagy nem ért az oltványültetéshez . Mindenesetre elmondhatta volna, hogy mi az előnye ennek az új ültetési modszernek ! Lehet ,hogy arra gondolt ,hogy ha valaki ültet a megszokott modon frissen forgatott gödörbe akkor az ültetés és beöntözés után a talaj megülepedik és az oltás feje magasabbra kerül ?
Minap az egyik kertészetben vettem őszibarack fát. Azt mondták, hogy most az az új okosság, hogy az oltást a föld felszíne alá kell rakni. Ennek mi lehet az oka? Ne hajtson ki az alany? Vagy a törzs gyökeresedésére gondoltak?
Kibontottam kb. 3 hete az egyik tőzeggel bebugyolált ágat , amit a talaj szintje alá bújtattam egy pet palackban. Ahogy ovatosan kifejtetem az ágat , gyökereket még nem találtam rajta , de rizsszemnyi nagyságú gyökérkezdemények vagy dudorok vannak a a vesszőn . Ez ígéretes , az összes többit is meghagyom és átteleltetem ahogy van a jövő évre !
Értékesek lehetnek a nográdi gesztenye fák amiket találtál !A belső rekeszesség hátrány ,de az pozitív,hogy könnyen pucolhato , és ami a lényeg, hogy ízletes ahogy írtad . A tárolással kapcsolatban egyedül a hűtőszekrény jöhet szoba , és amikor már akkora a termés akkor bizony venni kell külön hűtőszekrényt a termés tárolására.
Nekem egy fám van. A termések mérete átlagos, kb. 4-5 cm átlójú. Könnyen volt bevágható, igaz beáztattam előtte. Pucolása is könnyen ment. Én egyszerre megsütöttem és 3 nap alatt elfogyott. :)
Szép termésed lett !Nálam is zöldek vagy sárgászöldek még a levelek , bízzunk benne , hogy szépen beérnek majd a vesszők a kemény hidegekig . Nálam a Marron de Lyon kisebb szemű lett mint a Betizac ,igaz még fiatal a fa és lehet hogy később nagyobb méretűek lesznek . A másik különbség ,hogy nálam Marron de Lyon maghéja sütés után nehezen vagy egyáltalán nem vált le a magrol ,úgy kellett kikanalazni a magbelet vagy együtt enni a fanyar maghéjjal .De lehet ,hogy ez is előkészítés ,sütés kérdése.
Nekem az idei pozitív élményem, hogy Nógrádban is vannak egészséges gesztenyések. Ráadásul a Nagymarosihoz képest egész más tulajdonságokkal. Ennek vékony a külső burkolata, ami megkönnyíti a sütés előtti bevagdalást. Cserébe hamarabb kiszárad. A belseje meglepően enyhén rekeszes. Igen könnyen pucolható és nagyon finom, erőteljes gesztenye íze van. Na és a mennyisége... rengeteg. Nekem nagy élmény volt szedni.
A második tapasztalat a tárolás. Ez még megoldásra vár. Vászon zsákban az ablakon kilógatva pár nap alatt kiszárad. Padlásfeljáróba helyezve szintén. Egyedül a hűtőszekrény bizonyul tartósabb tárolásnak, csak az korlátozott kapacitású. Vermet még nem próbáltam. Jövőre szerkeyztek egyet.
Kísérlet: sajnos későn gondolkodtam és nem különböztettem meg a magoncaimat a gyökérformájuk szerint. Most így nem tudom mi a különbség a lefelé törö főgyökeres és pamacsként szerteágazó hagymához hasonló között. Talán marad annyi helyem, vagy pótolni való fa, hogy jövőre újra próbáljam.
Hogy néznek ki most a fáim, nem tudom. Két hete nem láttam őket.
A szép hosszú ősszel lassan kezdenek nyugalomba vonulni a gesztenye fák. Kinek mi a tapasztalata ? Vannak fák amik még zöldek ,de sok fa már sárgás barnásra színeződött. Itt az ideje ,hogy átgondoljuk az idei évet,hogy mit értünk el,és mit rontottunk el a gesztenye termesztésében . De még fontosabb az ,amit a jövő évre tervezünk a gesztenyénkkel ,hogy mit szeretnénk elérni a 2022 -es évben ! Hogy milyen fajtát és egészséges növekedést ,és termést !
Lemértem és meglepődtem. Nekem a 10 szem nagyjából 70 g. Pedig annyira nem kicsik. Aztán rájöttem miért. Idén nagyon kevés csapaxékot kaptak. Már most ki vannak száradva.
Az erdőben nem készítettem képet. Na majd legközelebb.
Sziasztok. Ma Nógrádmegyében kirándultam. Meglátogattam a nemrég megismert gesztenyést az erdőben. Hű mennyi szép gesztenye volt! Csak úgy kopogott a fejemre, hátamra... és nem is annyira apró. Ha hazaérek lemérem.
Egy kb. 25 literes cserépben van. Valószínűleg már bőven kicsi neki a cserép, de jó földbe megy, majd csak elindul kifelé. Néhány helyen megvágom a gyökerét, és ott kapni fog gyökereztető hormont is.
Ilyen sebkezelőt használok már régóta. Nagyon szépen megvédi a vágott felületeket. Metszéskor a 2 centinél nagyobb vágásokat általában be szoktam kenni.