Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.06.29 0 0 3539
Miért pont 5%-a? Ezt honnan vetted, mekkora emelésre vonatkoztatva? Miért nem mondjuk 67,9%?
És most hányan fogják kifizetni az új tarifákat?
Előzmény: HelpDesk (3536)
FatMo Creative Commons License 2002.06.29 0 0 3538
Jó levél, de szerintem nyugodtan elküldhetnéd az összes napilapnak + a portáloknak. Egyik sem írta le, hogy kamu az egész. Mindegyik azt írja, hogy Olcsó internet augusztustól! Még az Index sem lépezz az ügyben. Hol van Bodoky?
Előzmény: morczogó (3537)
morczogó Creative Commons License 2002.06.29 0 0 3537
Az alábbi levelet megküldöm az informatikai miniszter parlamenti címére (nem lévén még minisztériumi cím állítólag), valamint bemásolom az Index internetes újság Fórum oldalának Mindenkinek csomagjával foglalkozó rovatába.
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9029133&uq=3528

Tisztelt Szabó Brigitta!

Szeretnék hozzászólni a június 28-án megjelent Népszabadságban írt cikkéhez, amit az új internettarifákkal kapcsolatban írt.

Ami ebben a témában most folyik az véleményem szerint egy szemfényvesztés és messze tereli a lényegről a figyelmet. Amiből sajnálatos módon csak a továbbra is gyakorlatilag a monopol helyzetben lévő MATÁV profitál és legkevésbé az Internetet naponta használó ember. Ezt szeretném az alábbiakban kifejteni.

A Mindenkinek kedvezmény munkanapokon 18 órától másnap reggel 07 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon 15 órától 07 óráig adott átalánydíjas (vagyis nem ingyenes) telefon használatot helyi hívásokhoz. Lehet ezt kedvezménynek nevezni, de a MATÁV-nak ez egy jól felfogott üzleti érdeke volt. Ugyanis aligha lett volna közel 40 000 előfizetője, akik erre az időszakra is használták volna a telefonvonalat. Vagyis nem tett mást, mint ügyfeleket szerzett a holtidőre, mégpedig úgy, hogy azok közül nyilván akadtam rajtam kívül olyanok, akik nem is használták ki a teljes időt, csak biztonságban akarták tudni költségeiket, s közben viszonylagos szabadságot érezni arrra, hogy mikor kapcsolódjanak a hálózatra. Ráadásul a modemes hozzáférés a legdrágább és a legelavultabb kapcsolat, mint az köztudott. Így a MATÁV csak a ki tudja hányadik bőrt húzta le arról a bizonyos rókáról.
Ezért én a Mindenkinek kedezményt csak elnevezésében tekintettem kedvezménynek, valójában fejlődésnek gondoltam. Miszerint a távközlési szolgáltató ráébredt arra a tényre, amire nálunk nyugatabbra már régen rájöttek, hogy az ő költségei nem elsősorban a percben mérhető használattól függnek, hanem állandóak és hónapra összegezhetőek (mint pl. bérköltség).

Ehhez képest visszafejlődésnek érzem a mostani konstellációt. Több okból is.

Az első ok maga az átalánydíj eltörlése, illetve redukálása egy egyébként is internet szempontjából terhelt időszakra. Akik használták a Mindenkinek csomagot, de olykor előbb is felmerészkedtek a világhálóra, azok tudják, hogy 18 óra után úgy 20-21 óráig eléggé belassult a szolgáltatás. Ezt az egyébként sem túl jó időszakot sózza most a MATÁV "kedvezményesen" a kezdő internetezőkre. Nem hinném, hogy azért, elmenjen tőle a kedvük, csak inkább még egy bőr arról a bizonyos rókáról.
Minden azt az irányt mutatja, hogy a fejlődés nem a percdíj felé tendál, hanem az átalánydíjak felé. Így végképp értetlenül állok az elé, hogy az állam e konstrukció mellé álljon.

A második ok, amit sokkal problémásabbnak érzek, hogy a miniszteri állítással szemben a MATÁV-nak nemhogy az lenne az érdeke, hogy fejlesszen, de éppen ebben lett ellenérdekelt. Ehhez számolnunk kell, kérem tartson velem!

Augusztus hónapot veszem a számítás alapjául, mert akkor lép életbe az új rendszer.

Augusztus 31 napból áll, melyben 22 munkanap és 9 munkaszüneti nap van.

22 munkanap alatt (18-07-ig) napi 13 óra azaz 780 perc esik az átalánydíj hatálya alá.
A 9 munkaszüneti nap alatt (15-07-ig) napi 16 óra azaz 960 perc esik az átalánydíj hatálya alá.

22 x 780 = 17 160 perc
9 x 960 = 8 640 perc

összesen 25 800 perc

Ezt elosztva a havi átalánydíjjal (4 000 Ft) átlag kevesebb, mint bruttó 16 fillér jön ki egy percre. Ehhez képest a már nem is átalánydíjas időszakra kijelölt, de legkedvezményesebbnek mondott percdíj is több mint a háromszorosa (0,5 Ft) a jelenleginek. Ez az éjféltől reggel 7-ig számítottakra igaz. Vagyis a legkedvezményesebb percdíj is eleve több, mint háromszorosára rúg a réginek. Nem mellékesen úgy, hogy ehhez már az állam is hozzárakta a mi adóforintjainkat. Amivel támogatja Magyarország egyik legkevésbé támogatást igénylő vállalatát.

Még rosszabb helyzetre világít rá, ha máshonnan közelítünk. Ehhez egy az Index Fórumon látható számítást szeretnék beemelni, kicsit tovább fejlesztve augusztus hónapra.

Emlékezzünk, hogy havi bruttó 4 000 Ft a Mindenkinek csomag, melyre

Mibe kerül, ha az agusztusban bevezetésre kerülő új árak mellett a Mindenkinek csomag időszakában szeretnék internetezni?
Alapul a 40 órás csomagot veszem.

00-07 -ig

7 óra x 0,5 Ft/percdíj x 31 nap = 6 510 Ft

18-24 -ig átalánydíjban 40 óráig.

4 000 Ft

18-24 -ig 40 óra után

6 óra x 22 nap - 40 óra x 3,25 Ft/perc = 17 940 Ft

15-24 -ig

9 óra x 9 nap x 3,25 Ft/perc = 15 795 Ft

összesen = 44 245 Ft

Ez a 44 245 Ft az az összeg, amit nekem kellene fizetnem a korábbi 4 000 Ft helyett. De ehhez még az adómból is hozzájön egy szép summa.

Számomra, aki 1994 óta tag vagyok az SZDSZ-ben, igen botrányos az, hogy ezt a dolgot a miniszter megpróbálja eladni úgy, hogy a MATÁV-nak érdeke az, hogy fejlesszen, merthogy az állam csak annyit tesz hozzá, amennyit a MATÁV is. No hiszen! Ha rajtam minden államitámogatás nélkül a tizenegyszerést megkeresi, mint eddig, akkor aligha fogja érdekelni, hogy egy minimális összeget visszaforgasson.
Ennél már csak az a nagyobb botrány, hogy nincs igazi koncepció. Miért nem lehet alternatív megoldásokra ösztönözni vállalkozásokat, amivel valódi konkurenciát teremthetnének bizony még a MATÁV-nak is. Igaz, hogy ez nem szolgálná a hazai veszteségeit a magyar fogyasztókon a MATÁV-on behozni kívánó Deutsche Telekomm érdekeit, de ez már legyen az ő baja, a miniszter a mi érdekeinket képviselje.
Van ugyanis alternatíva a telefonvonalhoz, vagy kábelhez kötött megoldások mellett. Az egyik az elektromos hálózaton való internetezési lehetőség, melyekre már vannak példák és a hálózat is adott. Valamint létezik - már Magyarországon is - vezeték nélküli hálózat (http://wireless.dunaweb.hu).

Felénk, itt a világvégén Ferencvárosban, sem kábelt, sem ADSL-t nem ígérnek felelőtlenül, felelősen meg pláne. A Puskás Tivadar Távközlési Technikum úgy 5 percre van gyalog, mondjuk ADSL-lel hány évre?

Egy szó, mint száz felháborít, hogy Kovács Kálmán miniszter beleugrik egy teljesen elavult technológia támogatásába, ami ráadásul így is, úgy is a legdrágább, de legalább a MATÁV részéről semmilyen további befektetést nem igényel, így legalább szép extra profitot hozhat a Deutsche Telekommnak.

A fenitek alapján a "Lesz mégis olcsó internet" címlapon szerepelt címet, valamint a Gazdaság rovatban "Mégis internet mindenkinek" címet megtévesztőnek érzem. Ugyanis a modemes csatlakozás - nem győzöm hangsúlyozni - eddig is a legdrágább volt arányaiban, ezután pedig még drágább lesz, a már fejlett technológiákhoz képest. Ennek bebetonozásával sem kezdő, sem haladó, sem profi internetező nem lesz támogatva, csak a már eddig is igen szép profitot termelő MATÁV.

Tisztelettel

morczogó
(Az eredetiben vállaltam a nevemet is és címemet is)

ui: A nevemet és címemet csak a címzettek előtt vállalom, ugyanis az interneten mások kellemetlen tapasztalatai miatt inkább maradok a "sunyi, társadalomképtelen alakok" társaságában.

A reakció alapjául Ez a Népszabadság cikk szolgált. (Új ablakban nyílik)

HelpDesk Creative Commons License 2002.06.29 0 0 3536
Érdekelne, hogy mely adatsorokból és milyen képletek alapján jutottál erre az eredményre, ugyanis történetesen ismerem az IAS konszolidált 2Q01 eredménykimutatást, de ebből ilyesmire nem lehet következtetni.
Viszont mondjuk egy lakossági üzletág kontrolling jelentéséből már erre utaló adat kimutatható.

Másrészt, úgy elviekben próbálj már meg utána gondolni, hogy az így többszörösére emelkedett árakat hány az eddigi mindenkinek előfizetők hány %-a tudná megfizetni, hogy fenntartsa az eddigi internetes igényeit? Mert ha ez 5%, akkor sokat mondok! Akkor továbbnézve szerinted ez az 5% mekkora plusz bevételt hozhatna az eddig Mindenkinek előfizetőkkel szemben? Hát nem egy extra profit ugye?
Ezzel pusztán a drogdíler megállapításodat szeretném cáfolni.

Előzmény: szalapala (3534)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.29 0 0 3535
Kiváló és találó a hasonlatod. Én nem tudtam volna ilyen tömören és frappánsan megfogalmazni.
Előzmény: szalapala (3534)
szalapala Creative Commons License 2002.06.28 0 0 3534
Igen, kb. jó a kalkulácija.
Ehhez hozzátenném, hogy a MATÁV a Mindenkinek csomagra egyáltalán nem fizetett rá eddig se.
Ez elég egyszerűen kiszámolható a MATÁV tavalyi eredménykimutatásából és üzleti jelentéséből előbányászott számokból. Összes bevétel, összes költség korrigálva a mobilágazat számaival, összes vezetékes vonal száma, átlagos bevétel stb, és máris kijön, hogy a Mindenkinek előfizető az átlagosnál magasabb bevételhez juttatta a MATÁV-ot.
Márpedig , ha az átlagosnál magasabban tejelő Mindenkinekes ügyfél veszteséget okoz, akkor hogyan lehet nyereséges -100Mrd Ft-os nagyságrendben - ez a mammut?????

Nem, nem erről van szó.
A helyzet az, hogy a MATÁV, - mint egy drogdealer -, a beetetés után fellépő kvázi függőséget feltételezve emeli az árait a többszörösére.

Előzmény: morczogó (3533)
morczogó Creative Commons License 2002.06.28 0 0 3533
Akkor nézzük csak miről is van szó!

Feltételezem mindenki olvasta már az Indexen, hogy mit várhatnak a modemmel internetezők, így ne idézek a cikkből.
Ha mégsem, akkor

itt olvasható. (Elvileg új ablakban nyílik, ha nem, bocs. :-)

00-07 -ig
7 óra x 0,5 Ft/percdíj x 30 nap

6 300 Ft

18-24 -ig

átalánydíjban

4 000 Ft

18-24 -ig 40 óra után

6 óra x 30 nap - 40 óra x 3,25 Ft/perc

27 300 Ft

Az az összesen 37 600 Ft-ot kell fizetni ugyanazért a pocsék szolgáltatásért. Mindehhez még hozzájön az adónkból fizetett kedvezmény. Szóval menjen a fenébe az informatikai miniszter azzal, hogy a Matáv érdekelt lesz abban, hogy fejlesszen! Hiába egészíti ki az állam a edvezményt "csak" annyival, amivel a Matáv is hozzájárul.

Ugyanis, ha én eddig valamit adtam 10 Ft-ért, holnaptól azt mondom, 100-ért adom és az állam azt mondja, hogy ne adjam 10-ért, hanem adjam 50-ért, amihez az állam ad 25-öt és én 25-öt, még akkor is én járok messze a legjobban.

Igazából a feni összegnél többről van szó, ugyanis a hétvégén nem 18-tól, hanem 15-től volt kedvezmény. Valamint ez az összeg még nem tartalmazza az internet szogáltatás költségét.

Nem állja meg az az ellenérv a helyét, miszerint eddig ennyi kedvezményt kaptunk, ugyanis a Matáv valójában korábban eltörölte az éjszakai percdíjat (ha valaki emlékszik, akkoriban 3 sáv volt, ma már csak 2). Valamint aligha lett volna 40 000-es (40 000 x 4 000 = 160 millió/hó) előfizetői tábora, amennyiben nincs Mindenkinek csomag.

morczogó Creative Commons License 2002.06.28 0 0 3532
"A Mindenkinek csomagnál ez sokkal ritkább volt, de ez biztos csak véletlen."

Hát ha nem váltottál közben netes szolgáltatót, akkor bizonyára "véletlen".

Előzmény: szalapala (3531)
szalapala Creative Commons License 2002.06.28 0 0 3531
Gondoltam, beírom.
A mai sajtótájékoztatón elhangzottak, miszerint aug 1-ig megmarad a 150 Ft-os kedvezmény, természetes nem vonatkozik a Mindenkinek csomagra. Az tényleg megszűnik. (Nehogy valaki meglepődjön majd a júliusi telefonszámlájára pillantva.)
Nekem, amíg 150 Ft-os kedvezményem volt, addig egy idő után állandóan megszakadt a vonal, kezdhettem előlről. A Mindenkinek csomagnál ez sokkal ritkább volt, de ez biztos csak véletlen.
max_headroom Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3530
Igen, így szokott ez lenni... nem válaszolsz a kérdésre, mert nem értem. :-)
Szép álmokat, kedves.
Előzmény: kicsike1 (3529)
kicsike1 Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3529
Sajna nem érted, elmentem aludni, álmodni, szines, szélesSÁVÚ, olcsó, hozzá(m)férésről.
Előzmény: max_headroom (3528)
max_headroom Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3528
Igen, a nyugat az nyugat. A Matáv az Matáv, a Balkán az Balkán... és így tovább.

Mellesleg Ausztria sem esik éppen nyugatra Londontól. Tudod, mennyi náluk a minimál-nyugdíj? 16000 Sch.

Előzmény: kicsike1 (3527)
kicsike1 Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3527
Nem, csak egyszerűen, a nyugat, az nyugat. Mi csak Moszkvától esünk London felé (néha pofára...)
Előzmény: max_headroom (3526)
max_headroom Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3526
Tehát minél kisebb egy ország, szükségképpen annál drágább minden? Mert akkor csak kalandvágyból maradhatunk itthon...

A nyolcmilliós Ausztriában miért lehet 1 Sch (illetve most már ennek megfelelő €) percdíjért mobiltelefonálni főidőben? Pedig biztos ők is ugyanazon az áron építették ki a rendszert, mint mi.

Előzmény: kicsike1 (3524)
kicsike1 Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3525
helyesen:
"NEM veszünk nyugati árú mercédeszt..."
Előzmény: kicsike1 (3524)
kicsike1 Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3524
...csak ugyanazt az infrastruktúrát vehetjük, meg ÉS ugyanazon az áron, mint az amcsik. Meg ne feledd, a legkisebb megyéjük is egy kicsi(két) nagyobb a piac, mint országunké. Mi eccerű juzerek veszünk nyugati árú mercédeszt a hazai fizetésünkből, bármennyire is olcsó a fenntartása.
Előzmény: max_headroom (3522)
morczogó Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3523
Na azért azt a vezetéket aligha szedik fel és hintik be sóval a helyét. :-)

Éppen azért nem akarja megmenteni senki, mert csődeljárás keretében valszeg olcsóbban juthatnak majd hozzá.

Előzmény: kicsike1 (3521)
max_headroom Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3522
Barátom az Egyesült Államok nyugati partvidékén él. Kb. 15 szolgáltató közül választhat, egy sima dial up kapcsolat havi $20-jába kerül. Természetesen korlátlan használattal, mert a helyi hívások - $10 átalány fejében - ingyenesek.

Egy 384k-s ADSL havi $40. Ha megrendeled, és 24 órán belül még nem telepítették a szükséges berendezést, esedeznek a bocsánatodért és kedvezményt kapsz.

Bérelt vonal $100 alatt van.

Mindehhez $6.75 a minimál-órabér, tehát egy analfabéta, félidióta wc-pucoló is megkeres $1080-at egy hónapban. Egy kezdő mérnök $2-3000, de gyakorlattal akár $6-8000-t visz haza. A kezdő ügyvédi fizetés $8500, erre jön a sikerdíj.

És ha ezt most összevetjük a magyar fizetések és internetköltségek arányával...

kicsike1 Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3521
Csakhogy lássuk szomorú jövőnket/HWSW-cikk/:
"Napokon belül leáll Európa legnagyobb adatkommunikációs hálózata
írta: Bodnár Ádám, idő: 13:29

Jack McMaster
A holland KPNQwest távközlési vállalat csődbiztossága bejelentette, hogy már csak napok kérdése, meddig maradhat működőképes Európa leghosszabb, mintegy 25 ezer kilométeres adakommunikációs hálózata.
"Már csak napok kérdése" -- mondta a KPNQwest egyik adminisztrátora, Ed Meijer. A hálózat leállása nyomán a KPNQwestnek mintegy 100 ezer ügyfele maradhat internetszolgáltatás nélkül. Az adminisztrátorok azt kérték a bíróságtól, hogy kötelezze a hitelező bankokat az ügyfelektől beszedett díjak átutalására, hogy a hálózat tovább működhessen, és a KPNQwest eladásáig, vagy a szolgáltatóváltásig az ügyfelek üzletmenete zavartalan maradhasson. A bíróság azonban elutasította kérést.
"

Előzmény: kicsike1 (3519)
morczogó Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3520
Lehet. De legalább már a hálózaat adott, ráadásul rézvezetéken, nem úgy mint sok helyen a telefon, aminek a cseréjébe szintén be kellene ruházni szép összegeket.
Előzmény: kicsike1 (3519)
kicsike1 Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3519
Valószínűleg azért, amiért az ADSL sem terjed akkora sebességgel, mint Japánban. Iszonyú drága, mert kicsi(ke) a piac.
Egyébként meg olyan lehet(ne) - nem ismerem csak gondolkodm - mint a KábelTV-s: az adott körzetekben levő áramelosztókban van 1-1 router, amik össze vannak kötve a központtal, magyarán koncentrálnak. Egy közepes településen cirka 100 elosztó van mindegyikből x Mbyte sávszélességű bérelt vonalat kell kihúzni a következő koncentrátorig vagy egyenesen a központig. A koncsntráció meg azt jelentheti, hogy ha kevesen vagyunk fenn akkor jó, de azután egyre rosszabb.
Nyugodtan javítsatok ki ha teljesen más a helyzet.
Előzmény: morczogó (3518)
morczogó Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3518
Tényleg, még mindig nem tudja valaki, mi az oka annak, hogy az elektromos hálózaton való internetezést senki sem preferálja befektetésileg?
morczogó Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3517
"Budapesten is tudok olyan helyet, ahol se ADSL se kábel."

Mint azt már leírtam volt többször én Budapest IX. kerületében (ugye nem is külsőkerület) lakom kb 5 percre gyalog a Puskás Tivadar Távközlési Technikumtól és a Matáv közlése szerint a közeljövőben ne is reménykedjek ADSL-ben. Kábel dettó.

Előzmény: mos-oi (3516)
mos-oi Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3516
És nem kell ahhoz falu, hogy az ember előtt ne legyen altenativa (esetleg a füstjelek, dobbal kombinálva).Budapesten is tudok olyan helyet, ahol se ADSL se kábel.
Előzmény: Németh Ádám (3515)
Németh Ádám Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3515
Kedves tsteve!

Mivel Te olyan szakértő vagy e témában a tanácsodat szeretném kérni.
Szerinted ez mit tehet, aki netezni szeretne, de
- nincs nála ADSL(sőt a matáv közlése alapján 3éven belül nem is lesz)
- nincs kábelnet a környékén, s szintén éveken belül nem is lesz
- nem tudja megfizetni a most jelentkező percdjas internetet?

Olvastam hozzászólásaidat, melyek matáv pártinak tűnnek. OK
Szerinted miért bünteti a Matáv azokat, akik olyan szerencsétlen helyre születtek, hogy bár nagyon szeretnék a szélessávot, meg is fizetnék, DE NINCS? Legalább az ilyen embereknek kellett volna megadni azt a lehetőséget, hogy a szélessáv kiépültééig biztosítani kedvezményt nekik. Ez talán a Matávra is ösztönzőleg hatna, igy előbb kiépítené a szélessávú technológiát.

Ha a Matávnak ez valóban veszteség(amit nem hiszek), akkor miért nem kinál alternatívát a teljes lakosságnak, miért csak a városban élőket részesíti előnyben?

Hallottad, hogy Németországban most kötelezőleg átalányt kell adnia a DTnek? Ott kibirja a techinka, itt nem?

Ezekben a kérdésekben várnám válaszodat!

Üdv!
Ádám

Előzmény: tsteve (3513)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3514
Biztos, hogy így van?
Én még emlékszem arra az időre, amikor felemeltük a telefont, aztán vártunk a vonalra. Na AKKOR voltak gondok a kapacitással. De ilyet az utóbbi tíz évben soha nem tapasztaltam.
Meg a netezők úgyis akkor ugorhatnak fel átalányban, amikor a céges felhasználók már leszálltak a vonalakról, este hat után.
Szerintem a Matáv most csak bepróbálkozott.
Meg aztán ők se a maguk urai (DT).
Előzmény: tsteve (3513)
tsteve Creative Commons License 2002.06.26 0 0 3513
A telefonos netezésben ritka ma még az átalánycsomag, Európában is csak egy-két országban van ilyen. Pl. Ausztriában is csak most kezdi bevezetni egy magáncég. Az államinál továbbra is 7 Ft körüli a netes percdíj.
Hogy a magáncégnél meddig marad? Nem tudom, de a németeknél ezek az átalánydíjas konstrukciók becsődöltek annak idején.

A telefon nem netezésre van kitalálva, a sávszélesség szűkösebb a telefonszolgáltatóknál mint a kábeles cégeknél. A telefonhálózatok arra vannak méretezve, hogy naponta egy átlagfelhasználó 10-60 percet használja a telefont. Ha ez az arány megnőne mondjuk a duplájára, az nyilván kapacitásbővítést követelne a szolgáltatóktól. Ennek az árát nem akarják megfizetni a szolgáltatók: a Vivendi soha be sem vezette emiatt az átalányt, a Matáv pedig most jött rá, hogy neki sem éri meg. Ha pedig a duplájára emelte volna az átalányt, az akkora lemorzsolódást okozott volna, hogy a veszteség marad, hisz a bevétel -az alacsonyabb előfizetőszám miatt- változatlan maradt volna, s a költségek is változatlanok maradtak volna.
Azaz: állandósult volna a veszteség.
A kábel és az ADSL más, ott eleve szélessávon indult a technológia
Ne hasonlítsátok össze tehát Gizikét a gőzekével. Két gyökeresen eltérő technológiáról van szó, az egyiknél természetes az átalány, a másiknál pedig az európai telefontársaságok 99%-a szerint nem célszerű a bevezetése. Ettől függetlenül mindig is lesznek kísérletek rá a telefonos vonalon is, (a két említett osztrák magáncég kísérlete eldöntheti a vitát idővel) de nagy jövője -szerintem- nincsen.
A jövő a szélessávé. Ami most van, az csak kínlódás, egy alkalmatlan technológia megerőszakolása.

attus Creative Commons License 2002.06.25 0 0 3512
A net-előfizetést már én is lemondtam. A telefont nem, mert elképzelhető, hogy ősszel hoznak ide is ADSL-t, ahhoz pedig ugye előfeltétel a meglévő telefonvonal. És a kábeltévét is lecserélki mifelénk a nyáron-ősszel csillagpontosra, állítólag arra készülnek, hogy internetet is fognak rajta szolgáltatni.
Ha másra nem is, arra biztosan jó a Mindenkinek megszűnése, hogy egy csomó helyen beindulnak az ilyen fejlesztések, ahol egyébként csak 10-20 év múlva történne ilyesmi.
Előzmény: morczogó (3510)
doky67 Creative Commons License 2002.06.25 0 0 3511
morczogó Creative Commons License 2002.06.25 0 0 3510
Rendben, akkor én elhúzok a sunyiba.
Az állam egyáltalán ne támogassa a Matávot!

Emelett az átalánydíjas a normálisabb megoldás. Ugyanis a szolgáltatók üzemköltségeit az sokkal kevésbé befolyásolja, hogy ki hány percet vesz igénybe. Ugyanis a költségei javarésze állandó.
Vagyis nyugodjál meg, azon az előfizetés+4000 Ft átalánydíjon is szépen kaszált a Matáv.
Nem tudom feltűnt-e, de nem a percdíjas számolás felé tendál a világ. Ez csak a Matávnál van így, talán mert nincs konkurencia.
Figyeld csak meg! Elvétve találsz percdíjas ADSL reklámot, percdíjas kábelt meg egyáltalán nem. Kábelen max. az adatforgalmat számítják (UPC), de az valóban indolkolható, mert a nagyobb adatforgalom jobban terheli a rendszert.

Amúgy pedig nem is használtam ki a kedvezményes időszakot, viszont előre tervezhető volt.

Augusztustól könyvtárazom. Már lemondtam a netes előfizetést, holnap meg lemondom a telefonomat is, ami elvileg 15 napos felmondási időt fog jelenteni.
Soha többet nem kötök szerződést a Matávval.

Előzmény: Törölt nick (3509)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!