Hát de kell olyat, különben nem tudod, hogy is vannak a dolgok valójában.
De ezügyben meg is foglak keresni mail-ben, mert kéne ehy kis segítség... :-)
Igen igen, par felnyitott koporsobol es par ejjeli kisertetlesobol egyenesen kovetkezik a verivo halhatatlan, aki fenyerzekeny, es meg szaporodik is:) Hogyne:)
Üdv, Frankie! De, látogatja a topicot hozzád hasonló! Én. :) Eléggé érdekeltek mindig a természetfölötti dolgok, mondhatnám, afféle istenverte Mulder ügynök vagyok. :))
Amit írsz a vámpírokról. Hmm. Tény Frankie, hogy minden legendának van valami alapja. Nem is állítom, hogy a vámpír-legendának nincs! De ha tényleg annyira beleástad magad a témába, ahogy írod, akkor azért nem hiszem el, hogy nem hallottál a tudományos alapokról!
Valójában egy bizonyos szemszögből simán meg lehet magyarázni a vámpír hitet.
Nézd. Egészen a 19. századig több ezer ember hitt a vámpírokban, gyakorlatilag mindenhol a világon. Nehogy azt higgyük ám, hogy csak Európában!!! Gondoljunk a malajziai langsuir nevű vámpírra, ami bagollyá tudott változni, vagy a szintén maláj polongra! Vagy a duplafarkú japán vámpírmacskára, vagy a rengeteg kínai vámpírtörténetre, melyek érdekes módon hasonlóak az európai legendákhoz. Vagy az ekimmuk, az ősi Asszíriában. Vagy az orosz vámpír, a vieszcy.
Na de azért gondolkodjunk egy kicsit, és próbáljunk logikus magyarázatot keresni! Honnét eredhet ez az egész vámpír legenda? Hát, számomra logikusnak tűnik az a magyarázat, amit egy könyvben olvastam:
Régen az emberek időnként sötét alakokat láttak a sírok között kóborolni éjszaka, és az is előfordult, hogy furcsa hangok hallatszottak a sírokból. És az is megtörtént nem egyszer, hogy amikor az emberek nyomozni kezdtek, találtak nyitott, üres sírokat, sőt olyanokat is, amelyekben megcsonkított, véres holttestek voltak, mocskos, szétszaggatott lepelben. Sőt, találtak életszerű holttesteket is, amik nem indultak oszlásnak a sírban. Ha belegondolunk, ezek a - valóban megtörtént - esetek egyenesen vezethettek a vámpír legenda kialakulásához. Na de ha kicsit gondolkodunk, azért először mindenképpen meg kell próbálni logikus magyarázatot találni. És van is, ami - legalábbis számomra - elég elfogadhatónak tűnik.
Vegyük először a véres, megcsonkított holtestteket. Mindannyian tudjuk, hogy a régi időkben gyakori volt az, hogy valakit véletlenül élve temettek el. Van egy ritka betegség, ami megtévesztésig hasonlít a halálra, ez a merevkór. Napokig, vagy hetekig is eltarthat. Ha valakit így, halottnak hidve eltemettek, később felébredt a koporsóban, ahol aztán a fulladástól és az éhségtől halt meg, kínok közepette. Természetesen a sírban felébredő emberek kétségbeesetten próbáltak szabadulni, és tébolyukban a saját húsukat rágták, senki előtt sem ismeretlen, hogy történtek ilyenek. Ez pedig tulképpen megmagyarázza a rémisztő, vérrel teli koporsókat, ill. az életszerű, oszlásnak nem indult testeket. Merevkóros beteg. Az emberek nyomoztak a temetőben, fölnyitották a sírt, megtalálhatták a még magához nem tért merevkóros beteget, aztán karó a szívébe, mert vámpír. Vagy az élve eltemetett ember maradványait.
Azok a furcsa, sötét alakok, akiket pedig éjjel láthattak bolyongani a temetőben, azok simán lehettek sírrablók. Ezek olyan emberek voltak, akik holttesteket, csontvázakat loptak el éjjel a sírokból, hogy aztán orvosoknak adják el őket, akik a holttesteket, a szerveiket kísérleteikhez használták. Ez szintén megmagyarázza a fölnyitott, üres sírokat.
Így elöljáróban ennyi, kíváncsian várom a reakciódat!
Üdv!
Murdock
Nos, voltak éredkes álmaim.Megosztok egyet kettőt:
Volt hogy vágytam a (nem)létező vámpírokra, és így aludhattam el...Mert aztán azt álmodtam, hogy vámpírok jártak körül, és nézegettek szagolgattak, és azt mondták, felejtsem el őket, mert különben tényleg vámpírt csinálnak belőlem, és kegyetlen sorsom lesz!ez megismétlődött párszor, más vámpírokkal és helyszínen és nagyon érdekes volt, nem tudtad alszol-e vagy tényleg megtörtént.
A másik fajta álom meg az volt, hogy a kedvenc barokk koromban éltem, és egy külhoni úr érdeklődött utánam, akiről kiderült később hogy vámpír, és női vezetőjének akart fogadni...
ez is kicsit érdekes...
mellesleg a vértől rosszul vagyok, úgyhogy nemigen leszek vámpír, bár a száraz vért szeretem,...
Vampirelle
Frankie, Frankie, nagyon hamar feladtad! Azért mert még mások nem hisznek kis denevérszárnyú barátainkban, azért még nem kell neked is feladnod a reményt, hogy egyszer összefutsz valamelyikükkel!
Különben is, ha feltételezzük, hogy a világ nem más, mint a rúla alkotott elképzeléseink összessége, akkor a vámpírok éppoly valóságosak, mint Isten. És erre hiába mondják a vallásukba feledkezett egyszerű halandók, hogy Istenben sokkal többen hisznek, mint a vámpírokban, ez könnyen cáfolható. Ha alaposabban utánanézel, szinte minden mitológiában megtalálod a nyomaikat.
Hát kell neked ennél több bizonyíték?
Nephilim
U.I. A Nagy Cthulhu-t meg hagyd nyugodni, jobban jársz!
Hát, nem lettem okosabb ma sem, viszont nem kicsit törtetek a vámpírokba vetett hitemen, így asszem feladom. Egyáltalán, szükséges ez a topic? Úgy sem látogatja hozzám hasonló. Az a baj, hogy kénytelen vagyok belátni igazatokat, de ki tudja, talán egyszer majd nekem is lesz egy kis igazam...
Most kissé elkámpicsorodtam, de sebaj! Asszem az erdélyi temető-tour elmarad, pelenka hiányában, de mivel a Cthulhu érdekel, abba belekóstolok. És ahogy Percheron is megerősítette tegnapi kijelentésemet, továbbra is hiszem, hogy minden legendának van valóságalapja!
Csók, további kellemes intravénás halászlét mindenkinek!
Szerintem eléggé lejáratott a téma.
Most komolyan, miért foglalkozol ennyire a vmpírokkal, etc.?
rossz emlék? :)
Ha igazán ki akarod deríteni, akkor menj ki Erdély egy kies temetőjébe, és tölts el egy éjszakát ott, lehetőleg telihold idején. Egyedül, vagy többetdmagaddal, édesmindegy :)
Ha reggelig nem szarjátok össze magatokat reggelig, akkor tied minden elismerésem :))
De könyvekből semmit sem tudsz meg, amit ne tudnál tE is kitalálni :)
Egyébként tényleg minden legenda méyén ot él az igazság. CSak tudd lehámozni a hülyeség rétegeit.
Ezért sem fogadom el pl. a Bibliát.
Bocs Franky, de te telleg ezekre alapozod a nem ketelkedest a letezesukben? Ez szerintem eleg gyengus.
Termeszetes, hogy egy szerepjatekot ugy probalnak megalkotni, hogy hiheto legyen, foleg, ha ezt horror szerepjateknak szantak. Jaccottal mar Call of Cthulhut? Halal realis ( >:) ), meg sem hiszek feltetel nelkul abban, hogy a hegyek alatt ott szunnyad Cthulhu. Vlad Tepesrol tudjuk ki volt, miket csinalt. A tolunk delre lako nepeknel pedig ismerjuk milyen legenda a vampire. Lattad a macskajajt? "Ne menjunk a temetobe ejjel, ott vampirok vannak". Ez sem jelent semmit. A kornyeken elterjedt legendakat, nephiteket, aztan az abbol a nyugat altal krealt fantaziat. Vlad Tepes is Bram Stoker agyaban lett csak vampir.
Az, ha elhiszed, hogy leteznek vampirok, azt en nem tartom egyaltalan viccesnek, de a legendak, es az erre epult UZLET edeskeves:)
A kett? egy:
Mármint a Vampire a Sötétség világán játszódik. VAgyias egy játék, aminek a f?szerepl?i a vámpírok.
Azután van még egy, ami ugyanott játszódik, de a f?szerep?k farkasemberek... stb.
Kedves Gyerekek!
Nem tűntem ám el, csak egy picit...No reason.
Vicces, hogy ennyire nevetségesnek tartjátok a témát. Persze ez lenne a normális reakció, de annyira beleástam magamat a témába, hogy már szinte nem is kételkedem létezésükben. Persze kézzelfogható bizonyíték hiányában én is csak rántok egyet a vállamon, és vakarom a fejem. Létezésüket kizárni mégsem merem teljes bizonyossággal, hiszen attól, hogy nem tudunk róluk, még itt járkálhatnak köztünk. Az univerzum méretét és a bolygók számát figyelembe véve pedig elég nagy esély van egyéb, nem emberi, idegen civilizációk létezésének. De ez már más tészta, csak nem tudtam nem gondolni a Vampirella-történetre, amelyben egy egész bolygónyi vámpír életbenmaradásáról van szó. Zárójelben jegyzem meg, hogy a történet filmváltozata annyira gyenge, hogy megtekintése után tudni fogjuk, hogy mi a SZAR film definíciója. Másik, igen kedves vesszőparipám az az elmélet, mely szerint minden legendának van valós alapja. Ilyen módon a vámpírok létezése is megalapozott, ha nem is teljesen abban a formában, ahogy azt elképzeljük. Ott van rögtön Vlad Tepes, aki iszonyat rémtettei miatt vállt hírhedté. Talán ez a leg reálisabb történet, de a neten utána lehet nézni, hány történelmi személyre aggatták már rá a vérszívó jelzőt. Az pedig nem tudom elhinni, hogy az egész legenda csak egy remek fantáziával megáldott ornitológus agyszülötte, aki éppen a vérszívó denevéreket tanulmányozva kuporgott éjszaka egy nyirkos padláson. Aki szerepjátékkal foglalkozik, biztosan ismerősen cseng számára a World of Darkness, vagy a Vampire:The Masquarade cím valamelyike. Két olyan játék, melynek főszereplői vámpírok, farkasemberek, ghoulok,... Ezek annyira reálisan vázolják fel a vérszívók társadalmát, keletkezésüket, mindennapjaikat(éjszakáikat:)), hogy az akár a valóság is lehetne. Senkire nem erőltetek semmit, de ha valakit egy picit is mozgat ez a téma, akkor feltétlenül olvasson el egy könyvet a fent említett sorozatokból. Az egyébként szintén érdekes, hogy ezek a hiedelmek bizonyos területekhez köthetők csak, és vannak helyek, ahol még csak nem is ismerik ezeket a történeteket. A svédek pl. biztos kiröhögik a belüket a dracula-sztorik hallatán, de egy délszláv emberkének odaülne a gombóc a torkára, ha megemlítenénk a vámpírokat. Ez vajon miért lehet? Miért pont tőlünk délkeletre? Ennyire sötét lenne a Balkán Északhoz képest???
Félreértesz. Én nem félek a vámpíroktól.
Vannak-e vagy nincsenek? Jerry(nem tom :))
Majd ha találkozok eggyel, akkor gondolkodok a téma felől!
Viszont, ha léteznek is, akkor egy csomó dolog hülye babona velük kapcsolatban (feszület, meg szentelt víz)
A fokhagyma emésztés során pedig vértisztító cuccosokat képez. Biztos az ízét nem bírják a vámpírok :))
Szerintem azert felünk, retegünk, hiszunk ezekben/ezektol, mert nem iserjuk oket, nem tudjuk léteznek e és foleg azert, mert emberi tulajdonsagaik vannak (emlekeztet nagyon az antropomorfizmusra) vagy, h Isten a sajat kepmasara teremtette az embert.
nem? vagy rosszul latom?
Napjainkban hatalmas divatja van a vámpírhitnek és mitológiának, klubok, csoportok alakulnak, akik külsőségekben, viselkedésben megpróbálják utánozni kedvenceiket. Pozitív, isteni lényekként kezelik őket, ami szintén nem teljesen felel meg az igazságnak. E két felfogás között kell keresnünk az igazságot a vámpírok jellemvonásait illetően.
Sokan ismerhetik Anne Rice Vámpír Krónikáit és az első részből készült Interjú a vámpírral című filmet. Ebben a vámpírok társadalma éppoly változatos, mint az emberek világa. Mivel szinte mindannyiuknak vérrel kell táplálkozniuk, saját moráljuk dönti el, bűnös vagy ártatlan embereket ölnek-e meg, és kell-e ölniük egyáltalán. Néhányuk csak "megkóstolja" áldozatát, de nem okoz neki maradandó károsodást, ha nem akar.
Többféle legenda szól fajuk születéséről. Az egyik legősibb történet Káin testvérgyilkosságáig vezet vissza. Káin, aki a Sátán gyermekeként látta meg a napvilágot, féltékenységtől hajtva vérét vette öccsének, Ábelnek. Istentagadása és tette miatt szállt rá az átok, ami örök sötétségre és állandó gyilkolásra kényszerítette. Ennek a legendának a születése elsősorban a keresztény felfogásnak köszönheti létét.
A Vámpírkrónika máshogy vezeti le kialakulásukat. Mikor Osiris, az egyiptomi király feleségével, Isisszel harcolni kényszerült egy démonnal, a gonosz teremtmény megfertőzte a párt, akik ezáltal isteni hatalomhoz jutottak. Az első időkben a titkok őrzőiként néhány papjukkal együtt tevékenykedtek. Az átok akkor szabadult el, mikor illetéktelenek is hozzájutottak a sötétség ajándékához. Ettől fogva rengeteg vámpír garázdálkodott a világban, és csak néhányan tartották fontosnak az ősi bölcsesség és tudás továbbvitelét.
Híres történet az ír Bram Stocker által papírra vetett Dracula gróf története is. A dracul szó a latin draco-ból származik. Jelentése sárkány. A figura ihletője Vlad Tepes, a Havasalföld elhíresült fejedelme volt, aki a XV. században élt. Büntetései, válogatott kínzásai messzi földön híressé tették. Kegyetlenségei folytán a Karóbahúzó nevet is kiérdemelte. Mivel ő maga félt legjobban az éjszaka teremtményeitől, hogy megakadályozza a halottak feltámadását, az ősi babona szerint karóval ölte meg ellenségeit.
A Coppola által rendezett film az erdélyi fejedelem történetét kicsit emberibb megvilágításba helyezi. Miután az istenfélő férfi elvesztette szeretett hitvesét, megtagadta és megátkozta Istent és az élők világát, vért ivott, ezáltal saját fejére vonva az átkot. Halhatatlanul, évszázadokig kereste az egyetlen számára értékeset, elvesztett szerelmét.
A természeti népek körében a vámpírok elsősorban állatok képében riogatják az embereket. Általában nem önálló személyiségek, mint az európai és az amerikai vérszívók, hanem démonokként jelennek meg. Dél-Amerikában él egy valójában ártalmatlan denevérfajta, amelyik élő állatok és emberek vérével táplálkozik. Szarvasmarhákat támad meg elsősorban, testükön apró sebet ejtve szívja ki vérüket. Nyálával véralvadást gátló és fájdalomcsillapító anyagot juttat a sebbe, és csak csekély vérveszteséget okoz az áldozatnak. És ne feledjük a szúnyogokat sem...
MilGra: a legtökéletesebb ma létező életforma, tudósok a neandervölgyi-ág titokban közénk beépült képviselőinek tartják. Magas, izmos, szép, gyönyörű, okos meg ilyenek. Na pá!