Keresés

Részletes keresés

Párzi Creative Commons License 2009.07.04 0 0 1990
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, igen sokat segített. Ezekre tényleg nem gondoltam, de nagyon felkeltette a figyelmemet. Most már én is úgy érzem, hogy egy próbát megér. Viszont a vörös tea is kíváncsivá tett Unsui jóvoltából. Azt hiszem rendelek 1-1 fehér és vörös teát is. Aztán majd kiderül milyen lesz. Még egyszer köszönöm a segítséget mindenkinek!
Előzmény: Unsui (1989)
Unsui Creative Commons License 2009.07.03 0 0 1989
Sziasztok! Üdv minden teabarátnak itt a fórumon!

A fehér tea – elvileg – a legkíméletesebb feldolgozási eljárással készülő teafajta, eredetileg Kína, Fujian tartományából.  

Mivel a legkevésbé fermentált, egészen különleges lágy íze van – már ha nem keverik különböző aromákkal. Saját vélemény: de ha a fehér tea ízére vagy kíváncsi, akkor válassz egy mindenféle ízesítés nélkülit, valamelyik teás szakboltban: Yin Zhen-t (Ezüst Tűcskék) vagy esetleg Pai Mudan-t (Fehér Bazsarózsa).

A természetes fehér, zöld, vagy egyéb teák íze ritkán olyan harsány, mint a mesterséges vagy akár természetes aromával kevert teáké. Nem is igazán érdemes összehasonlítani őket. A "gyümölcsös" tea szintén lehet mesterséges aromával előállított gyümölcs ízű tea vagy szárított gyümölcsöket tartalmazó tea, egészen más kategória, szerintem ezzel sem érdemes összehasonlítani őket.

A vörös tea már izgalmasabb összevetés: a zöld vagy fehér teák lényegesen kisebb testtel rendelkeznek, éteribbek, könnyedebbek, mint az erős markáns vörös teák. Nyárom, reggel különösen jó fogyasztani, talán mondhatjuk úgy is, hogy most van itt az idejük, bár kár lenne korlátozni a fogyasztás időpontjait.

Yin Zhen-t próbáltam nemrégiben, többszöri felöntéssel készítve (gaiwan) egész sok gyors felöntést elbírt, szép hosszan, lecsengő ízekkel. Érdekes viszont, hogy a legtöbb helyen ajánlott 2-3 gramm helyet nekem 6 gramm kellett az igazi ízek előcsalogatásához, persze, hogy kinek mi az „igazi íz” az elég szubjektív. (Erre nem emlékszem biztosan, de mintha egészen jól bírta volna a forróbb vizet, 90 fok körül.)

Összefoglalva: fehér teát, inkább aroma nélkül; valamelyik, szálas-leveles teákra specializálódott szakboltból, magasabb árkategóriában keresgélve.  

Üdv, U.

Előzmény: Párzi (1986)
ptolgyes Creative Commons License 2009.07.03 0 0 1988

Hmm... Hát a fehér tea engem leginkább a mandulára emlékeztetett valamiért. Amúgy nagyon más ízre mint a fekete vagy gyümölcstea, de még a zöldektől is különbözik, pedig azokkal relatíve közeli rokon (a fehér tea elvileg olyan zöld- vagy részben fermentált tea, amin még rajtavannak a friss rügy pihéi, így fehér vagy világos barna a színe).

Egy próbát mindenképp megér, maximum többet nem veszel :)

Elkészítésnél ha jól rémlik, akkor 70-80 fok körüli vizet illik használni és nem túl sokáig áztatni.

Atom-anti Creative Commons License 2009.07.03 0 0 1987
A fehér teának nyersebb, zöldségesebb íze van és erősebben élénkít hosszabb távon. Erősebb a zöld teánál is. Egymagában nem szeretem, ízesítve viszont finom. Pickwick szőlő- és körte ízesítésű fehér teát szoktam venni. Személy szerint teszek bele Süssina édesítőtablettát és 10%-os tejszínt, angolosan. Bár sok teakedvelő istenkáromlásnak tartja az ízesítést :-)

Viszont ritkán veszem, mert drága és túl erős, néha a reggeli egy csészétől a plafonon rohangálok még este is, és nem tudok elaludni.

Teaházakban/spéci teaboltokban lehet többféle, normál bolti filteresnél jobb fajta fehér teát is kapni, olcsóbban. Persze ez csak akkor játszik, ha bp-i vagy.
Párzi Creative Commons License 2009.07.02 0 0 1986
Sziasztok! Lenne egy kérdésem: mai napon kaptam egy szórólapot, és kíváncsiságból meg is néztem a választékát. Azok között szerepelt fehér tea is. http://www.sodalis.hu/kategoriak/feher-tea-1
Ivott már valaki fehér teát? Mennyivel másabb a feketétől vagy a gyümölcsöstől? Jó lenne kipróbálni ezt is, de először kiváncsi lennék a véleményetekre.
ptolgyes Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1985

Bourbon vanília fedőnevű, vanília darabokkal ízesített fekete teát én anno vettem Fehérváron egy pici kávézó és teázóban, ebből kiindulva kell lennie annak máshol is.

Pl. most így hirtelen felcsaptam a Big Ben Teaház listáját (ők Budapesten a Ferencziek tere mellett vannak a Veres Pálné utca végén) , és ott is ott van a vaníliadarabokkal ízesített fekete tea. 50g kerül 610 Forintba, 100g 1180 Forintba. Szóval szerintem azért van ez erre-arra.

Desztillált vizet 2 dolog miatt ellenzik tallán: az egyik az, hogy kiüríti a szervezet ásványianyag tartalmát (ha sokat isszák), a másik hogy a lágy forrásvíz mindenféle oldott cucca, így a sók is hozzájárulnak a tea ízéhez.

Előzmény: Atom-anti (1984)
Atom-anti Creative Commons License 2009.06.30 0 0 1984
Desztillált vízzel én se próbáltam. Van aki ellenzi, mások szerint intenzívebben kijönnek vele az ízek.

Pickwick hangulatok teát néztem, sőt fogok venni egyet, mert szimpi. De vaníliás nincs benne. Még úgy 2 éve ittam valami márkátlan, filteres kínai zöld teát vanília ízesítéssel, de csak az illata volt vaníliás, az íze nem. Twinings-nek van vaníliás fekete teája, csak épp itthon nem kapni, UK-ból hozatni pedig drága.
Előzmény: Cascada (1983)
Cascada Creative Commons License 2009.06.15 0 0 1983

Én teázok, de még desztilláltvízzel nem próbáltam, és nem is vágyok rá:-) Vaníliás tea.. ilyet nem iszok, nem szeretem. De nekem dereng, hogy a Pickwick csinált egy hangulatok teát , ahol az egyik talán vaníliás...

Előzmény: Atom-anti (1982)
Atom-anti Creative Commons License 2009.06.15 0 0 1982
Ennyire kevesen lennénk, Teás Társak?
Atom-anti Creative Commons License 2009.06.06 0 0 1981
Két rövid kérdés:

Desztilált vízzel készítve nem lenne finomabb a tea?

Melyik itthon is kapható teamárkának van vanília ízesítésű fekete teája? Akárhol nézem (vidéken), sehol nem találok.
wagashi Creative Commons License 2009.04.14 0 0 1980

Sakura ünnep a füvészkertben

Hétvégén finom japán teákat kóstolhattunk a Füvészkertben. Megyünk a jövő hétvégén is.

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1979
ok rendben,
az ízein kívül én azért a hatásaiért is szeretem őket..
Előzmény: ablak11 (1978)
ablak11 Creative Commons License 2009.03.03 0 0 1978

oké ne ragozzuk :)

én amúgy is az ízéért iszom a teát, nem a hatása miatt.

Előzmény: Törölt nick (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.02 0 0 1977
üdv
nem kellene a koffeinre használni, ill. lehet, h. így terjedt el de ez téves, a koffein az koffein, miért használnánk más elnevezést
egész egyszerűen a teofilin-t rövidítéséből jött a tein mint fantázianév
Előzmény: ablak11 (1976)
ablak11 Creative Commons License 2009.03.02 0 0 1976

egyetértünk abban, hogy a tein nem létező vegyület, csak abban nem, hogy mi helyett használták.

szerintem a koffeinre.

de meggyőzhető vagyok.

Előzmény: Törölt nick (1975)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1975
üdv
ne haragudj de rosszul tudod,
a teában lévő alkaloidák a következők: koffein, teofilin, teobromin, mindhárom a metilxantinok csoportjába tartozik
a tein egy nem létező vegyület
Előzmény: ablak11 (1974)
ablak11 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1974

szerintem a tein és a teofilin nem azonos.

a tein igazából koffein, csak valamiért azt gondolták, jó lenne más nevet adni neki, ma már nem gondolják így.

a teofilin csak hasonlít a koffeinhez.

koffeinből 15-20 mg van egy liter teában

teofilinből csak 1 mg

Előzmény: Törölt nick (1973)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1973
tein(fantázia név)=teofilin
Előzmény: Törölt nick (1972)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1972
üdv
köszi a válaszokat, próba alá fogom vetni őket...
nekem eddig a zöld teából a chun mee tűnt a legerősebbnek
a feketékről pedig úgy tudtam, h. tein-koffein hatás tekintetében gyengébbek(mindegyik) mint a zöld teák
wagashi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1971
Csak olyan hmmmm...mosogatólé kinézete van :)
Előzmény: Vezso (1970)
Vezso Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1970
Ha a zöld teákat szereted, akkor szerintem a mate is fog ízleni. És a hatása is nagyon jó. Eleinte kételkedtem benne, hogy tényleg tágítja a hörgőket, jobban bírok amióta iszom.
Előzmény: wagashi (1969)
wagashi Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1969

A zöldek közül én a gyokuro-ra szavaznék. Szinte érezni, ahogy nyílik a szemem, miközben iszom.

Reggel én is a feketét választom, de du. inkább a zöld teákat kedvelem.

A matét valahogy még nem mertem kipróbálni...

Előzmény: Törölt nick (1967)
Vezso Creative Commons License 2009.02.20 0 0 1968

A feketék közül talán az Assam, Irish breakfast. Legalábbis abból amiket én kóstoltam. :)

Ha nem ragaszkodunk a tea növényhez én a Matera szevezok kevés borsmentával.

Előzmény: Törölt nick (1967)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.20 0 0 1967
üdv mindenkinek

szeretném megkérdezni, bár lehet, h. így nem helyes megfogalmazás, melyik a legerősebb hatású tea (frissítő jelleg)?
wagashi Creative Commons License 2009.02.13 0 0 1966

Én s-el szoktam ejteni :) a rooibos-t.

Találtam egy nekem nagyon tetsző teaházat nem messze a Kálvin tértől. A múlt héten eltöltöttünk ott a párommal és a barátainkkal néhány órát. Többféle teát kóstoltunk és nagyon elégedettek voltunk mindennel. A teák is minőségiek, és a kiszolgálás is szuper. A párom egy japán gyokurót ivott kis japán kannácskából többször felöntve, én meg egy kínai zöld teát ugyanígy, de lehetett volna Gong Fu Cha-zni is :). Nagyon jó oolongtea választék van ehhez.

A barátaink sajnos nem hagyták magukat rábeszélni ilyesmire, így ők rooibos-t illetve ízesített teát ittak. Ezek is nagyon minőséginek tűntek, különleges íz és illatvilággal. Ahogy a honlapot elnéztem, ők is szállítanak netes rendelésre is.

Előzmény: zerosdfd (1965)
zerosdfd Creative Commons License 2009.02.02 0 0 1965

Dél-afrikai ismerősöm, aki beszéli az afrikaanst (a rooibos afrikaans szó = vörös bokor, ugye) váltig állítja, hogy náluk mindenki (fonetikusan, magyarul írva) "rojbus"-nak ejti. Tehán nem sz-el hanem s-el a végén.

De az is tény, hogy az egész világon mindenki sz-el a végén mondja ki.

Előzmény: noanoa1 (1951)
floh Creative Commons License 2009.01.31 0 0 1964
Én is!

A kilós brazil mate tökéletesen megfelel az igényeimnek. Jó ár, és minden napi matem megoldotta jó hosszú időre.

Előzmény: Mr Anderson (1962)
Vezso Creative Commons License 2009.01.30 0 0 1963

Hehe, az én vagyok. :)

A zöldeákínálatukat kissé keveseltem de már fogy itthon a készletem, úgyhogy a következő adagban azt is fogok rendelni.

Nekem leginkább a nagy kiszerelések ára tetszik, Matéból pl. úgyis rengeteget iszom, ha rákattanok.

Előzmény: Mr Anderson (1962)
Mr Anderson Creative Commons License 2009.01.29 0 0 1962
Nézzetek be hozzánk, ha ráértek: www.bonavini.hu.
Már van, aki vásárolt nálunk a topiklakók közül! :)
Cascada Creative Commons License 2009.01.24 0 0 1961

Sziasztok!

A héten voltam egy jó teázóban, nagyon kellemes hely. Aranyhold Teaház.

http://www.aranyhold.hu/

Nagyon sokféle tea van. Nézzétek meg

Sziasztok

Cascada

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!