Keresés

Részletes keresés

gyrosman Creative Commons License 2004.02.15 0 0 19
Es mi volt a tankonyv neve? Ez vmi kinti iskolasoknak szolo...?
Előzmény: inesita (17)
gyrosman Creative Commons License 2004.02.15 0 0 18
Aha - mond!
Előzmény: H_G (16)
inesita Creative Commons License 2004.01.20 0 0 17
nekem sikerült nulláról felsőfokú szintre 3 év alatt megtanulnom horvátul, úgyhogy megosztom a tapasztalataimat, hátha érdekel valakit.

én is identitás-alapon kezdtem, a mi családunk oda való, de már a nagyfater is csak max érti a nyelvet (ha ugyan), úgyhogy erősen magamra voltam utalva. egy ezeréves, fénymásolt szerbhorvát tankönyvből kezdtem (nem para, ha szh, a 2 nyelv gyakorlatilag ugyanaz -- na most ölnének meg a kinti spanok :))), aztán amikor már önállóan össze tudtam rakni pár mondatot, kerestem levelezőtársakat a neten (kivétel nélkül műegyetemisták voltak :)), és hát az ő révükön improveoltam magam. aztán úgy döntöttem, hogy nem ártana egy nyelvvizsga, akkor a HOŠiGban (budapesti horvát gimnázium) kerestem egy nyelvtanárt, aki fölkészített a nyelvvizsgára. maga a vizsga nem para, igazából a visszajelzés miatt kellett a tanár, meg azért is, mert a módszerem hátulütője az volt, hogy inkább írásban tudtam a nyelvet, szóban kevésbé tudtam megnyilvánulni, kiejtést ne is említsük ..

ha tényleg meg akar vki tanulni, akkor legjobb, ha egyedül indul el. a legfontosabb az elején egy nyelvkönyv, aztán szótár (az idegennyelvű könyvtárban lehet kölcsönözni), meg egy bizonyos szint fölött horvát irodalom. (eleinte gyerekkönyvek, aztán jöhetnek a durvábbak.) a cucc hátulütője, h főként HR-ből lehet őket beszerezni, ami azt jelenti, h a magyaréhoz képest 3x-os áron lehet hozzájuk jutni. a kötelező olvasmányok mondjuk olcsók, de azok olyan szintűek, mint a magyarok :/ meg nem árt, ha talál az ember vmi horvát társalgópartnert, meg nézi a netet, fórumozik horvátul, hogy képben legyen a köznyelvben is.

H_G Creative Commons License 2004.01.12 0 0 16
Találtam tanfolyamot! Érdekelnek valakit a részletek?

gyrosman Creative Commons License 2003.12.08 0 0 15
Lehet, ha többen összejönnénk elindulhatna. Ez az egyet találtam iskolában, ott is ezt a választ kaptam:

Tisztelt XXX úr!

Érdeklődését megköszönve elmondom, hogy kizárólag vállalati oktatással foglalkozunk, ezért nem talált lakossági tanfolyamokra vonatkozó információt az említett site-on. Több horvát tanfolyamot szervezünk vállalatok számára, de ha magánemberként kíván tanulni, annyiban tudunk segíti, hogy megadjuk kiváló horvát tanárnőink valamelyikének elérhetőségét, hogy egyéni tanulását megszervezze vele.

Amennyiben ez a megoldás érdelki Önt, kérem jelezze az Ön által elképzelt nagyjábóli tanulási paraméterek megadásával (város, időpont, intenzitás).

Üdvözlettel,

Király Krisztina
Juventus Nyelviskola

Előzmény: H_G (14)
H_G Creative Commons License 2003.12.05 0 0 14
Úgy látszik, nincs - pedig engem is érdekelne!

Előzmény: gyrosman (13)
gyrosman Creative Commons License 2003.12.04 0 0 13
senkinek nincs otlete, h hol lehet iskolaban horvatot tanulni?
gyrosman Creative Commons License 2003.11.30 0 0 12
Most már van horvát-magyar és magyar-horvát is.

Én nyelviskolát keresnék! Nem tudtok egyet?

Előzmény: heady (10)
pancho Creative Commons License 2001.05.15 0 0 11
Hát ha a véredben van a nyelv, javaslok egy vérszűrést, és már meg is van.

Esetleg ha másnak a nyelve van a véredben, az már nem olyan jó, szólj neki, hogy nyalja a sajátját.

Előzmény: heady (-)
heady Creative Commons License 2001.05.15 0 0 10
Ez tökjó:)))

Én a könyvfesztiválon végre +kaptam az alap-és középfoú könyvet+munkafüzetet+kazit, most kezdtem a gyerekkori nyelvtudás felelevenítését. Végre van már horvát-magyar szótár is, a fordítottjára még kicsit várni kell az Akadémiai Kiadó szerint.

Üdv

Előzmény: Fishtax (9)
Fishtax Creative Commons License 2001.05.15 0 0 9
Kicsit ugyan lassan szántam rá magam :-), de végül is tegnap bementem a Szláv tanszékre, és egy kis kerülővel eljutottam a horvát gimnázium (vhol az Örs vezér terénél) egyik fiatal tanerejéhez: 1.200,- Ft/45 perc, heti kétszer másfél óra, könyv+munkafüzet kb. egy ezres, remélem, mire augusztusban kimegyünk, addigra vmi konyhanyelven képes leszek makogni!
:-)

Fishtax

heady Creative Commons License 2000.08.29 0 0 8
Kösz, majd a fejleményekrol beszámolok, meg a szláv tanszéki tapasztalataimról.

Üdv

Előzmény: Traubi (7)
Traubi Creative Commons License 2000.08.29 0 0 7
Én azt a könyvet a Fókusz könyváruházban láttam, az emeleten.
Angol-horvát, német-horvát szótárt meg Horvátországban. Na persze az már nem a Múzeum körút.

Sok sikert!

Előzmény: heady (6)
heady Creative Commons License 2000.08.29 0 0 6
Sziasztok!

Köszi eddig is a hozzászólásokat!

Traubi: "mert grádistyei horvátoknak nem esik útba a Múzeum körút" :-))) Útbaesik bizony, 5 évig a közelben jártam egyetemre, idestova 9 éve élek Pesten, ráadásul most nem is lakom messze a szláv tanszéktol.

Ezt az utat ismerem, mert van ismerosöm a pécsi egyetem és a szombathelyi foiskola horvát szakán is, de a könyvek vagy nagyon szakmaiak (pl. fonetika), vagy szóátr híján nekem még most nehéz lenne. Igazán nem is a könyv a lényeg, mert Horvátországból tudok könyveket, regényeket, folyóiratokat szerezni, és nekiállni fordítnai, szavakat tanulni, hanem egyszeruen nincs horvát-magyar szótár, de még angol-horváttal sem találkoztam nálunk. Szóval kiindulásként valamilyen úton el kellene indulni, valszeg benézek azért a szláv tanszékre, mert már lépni akarok, most.

Köszi a segítséget, de ez nem azt jelenti, hogy ne várnám izgalommal a további tippeket :-)
Üdv

Traubi Creative Commons License 2000.08.29 0 0 5
Hello Fishtax! Szinte biztos voltam benne, hogy hozzászólsz:)))

Csak ezért kérdeztem headyt, hogy hol van, mert grádistyei horvátoknak nem esik útba a Múzeum körút. De kösz a tippet.

Előzmény: Fishtax (4)
Fishtax Creative Commons License 2000.08.29 0 0 4
Hasonló kérdést tettem fel nemrég vkinek, akiről kiderült, hogy az ELTE Szláv nyelvek tanszékére jár (Bp.). Azt tanácsolta, hogy menjek be a tanszékre (vhol a Múzeum körútról kell megközelíteni), ott szívesen eligazítanak, még úgy is, ha teljesen kivülálló (értsd: nem ELTÉ-s) vagyok! Még nem próbáltam, de talán a héten rászánom magam. Ha megtörtént, jelentkezem! (Lehet, hogy ott is csak "szerbhorvátot" oktatnak hivatalosan, én még nem tudom, mennyiben különbözik, de az informátor azt mondta, persze hogy beszél ő is horvátul!)

Fishtax

Traubi Creative Commons License 2000.08.29 0 0 3
jobb is, hogy nem mondtam....:)
Traubi Creative Commons License 2000.08.29 0 0 2
Múltkor én is kerestem, igaz nekem csak alapszintű kellett volna, hááát nem igen van.

Illetve egy helyen találtam angol-horvátot, az jónak tűnt (nekem kezdő szintről, ellenben drága!)

Te helyileg hol vagy? Mert biztos van főiskolákon vagy egyetemeken, ahol van horvát tanszék, szerintem ott körül lehet nézni, csk én lusta voltam.

Na ezért se mondom, hogy 0 ilyen van...

Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2000.08.29 0 0 1
És nulla ember akar horváth-ul? :)
alexandrosz Creative Commons License 2000.08.29 0 0 0
0, horvátul hogy is van????
heady Creative Commons License 2000.08.29 0 1 topiknyitó
Kedves Mindenki!

A tanácsaitokat szeretném kérni, hogy találok olyan megbízható nyelvkönyvet, amelybol rendesen meg tudok tanulni horvátul, mármint Horvátország hivatalos nyelvén. Gyerekkoromban - lévén, hogy horvát nemzetiségi községbol származom -, horvátul jobban beszéltem, mint magyarul. Azonban az a környékünkre jellemzo (ún. gradistyei) nyelvjárás volt; a suliban pedig a "szerbhorvátnak" csúfolt, igazából nem is létezo nyelvbol tartottak órákat.

Most azonban, mivel a nyelv a véremben van, a mai napig beszélem és értem falum nyelvjárását, tehát nem a nulláról kellene kezdenem, szeretném tényleg jól megtanulni a nyelvet, hogy esetleges távolabbai terveimben támaszkodhassam erre. Azonban nem nagyon van nyelvkönyv ill. nyelvtankönyv, hátha Ti tudtok ötleteket adni.

Elore is köszi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!