nekem sikerült nulláról felsőfokú szintre 3 év alatt megtanulnom horvátul, úgyhogy megosztom a tapasztalataimat, hátha érdekel valakit.
én is identitás-alapon kezdtem, a mi családunk oda való, de már a nagyfater is csak max érti a nyelvet (ha ugyan), úgyhogy erősen magamra voltam utalva. egy ezeréves, fénymásolt szerbhorvát tankönyvből kezdtem (nem para, ha szh, a 2 nyelv gyakorlatilag ugyanaz -- na most ölnének meg a kinti spanok :))), aztán amikor már önállóan össze tudtam rakni pár mondatot, kerestem levelezőtársakat a neten (kivétel nélkül műegyetemisták voltak :)), és hát az ő révükön improveoltam magam. aztán úgy döntöttem, hogy nem ártana egy nyelvvizsga, akkor a HOiGban (budapesti horvát gimnázium) kerestem egy nyelvtanárt, aki fölkészített a nyelvvizsgára. maga a vizsga nem para, igazából a visszajelzés miatt kellett a tanár, meg azért is, mert a módszerem hátulütője az volt, hogy inkább írásban tudtam a nyelvet, szóban kevésbé tudtam megnyilvánulni, kiejtést ne is említsük ..
ha tényleg meg akar vki tanulni, akkor legjobb, ha egyedül indul el. a legfontosabb az elején egy nyelvkönyv, aztán szótár (az idegennyelvű könyvtárban lehet kölcsönözni), meg egy bizonyos szint fölött horvát irodalom. (eleinte gyerekkönyvek, aztán jöhetnek a durvábbak.) a cucc hátulütője, h főként HR-ből lehet őket beszerezni, ami azt jelenti, h a magyaréhoz képest 3x-os áron lehet hozzájuk jutni. a kötelező olvasmányok mondjuk olcsók, de azok olyan szintűek, mint a magyarok :/ meg nem árt, ha talál az ember vmi horvát társalgópartnert, meg nézi a netet, fórumozik horvátul, hogy képben legyen a köznyelvben is.
Lehet, ha többen összejönnénk elindulhatna. Ez az egyet találtam iskolában, ott is ezt a választ kaptam:
Tisztelt XXX úr!
Érdeklődését megköszönve elmondom, hogy kizárólag vállalati oktatással foglalkozunk, ezért nem talált lakossági tanfolyamokra vonatkozó információt az említett site-on. Több horvát tanfolyamot szervezünk vállalatok számára, de ha magánemberként kíván tanulni, annyiban tudunk segíti, hogy megadjuk kiváló horvát tanárnőink valamelyikének elérhetőségét, hogy egyéni tanulását megszervezze vele.
Amennyiben ez a megoldás érdelki Önt, kérem jelezze az Ön által elképzelt nagyjábóli tanulási paraméterek megadásával (város, időpont, intenzitás).
Én a könyvfesztiválon végre +kaptam az alap-és középfoú könyvet+munkafüzetet+kazit, most kezdtem a gyerekkori nyelvtudás felelevenítését. Végre van már horvát-magyar szótár is, a fordítottjára még kicsit várni kell az Akadémiai Kiadó szerint.
Kicsit ugyan lassan szántam rá magam :-), de végül is tegnap bementem a Szláv tanszékre, és egy kis kerülővel eljutottam a horvát gimnázium (vhol az Örs vezér terénél) egyik fiatal tanerejéhez: 1.200,- Ft/45 perc, heti kétszer másfél óra, könyv+munkafüzet kb. egy ezres, remélem, mire augusztusban kimegyünk, addigra vmi konyhanyelven képes leszek makogni!
:-)
Én azt a könyvet a Fókusz könyváruházban láttam, az emeleten.
Angol-horvát, német-horvát szótárt meg Horvátországban. Na persze az már nem a Múzeum körút.
Traubi: "mert grádistyei horvátoknak nem esik útba a Múzeum körút" :-))) Útbaesik bizony, 5 évig a közelben jártam egyetemre, idestova 9 éve élek Pesten, ráadásul most nem is lakom messze a szláv tanszéktol.
Ezt az utat ismerem, mert van ismerosöm a pécsi egyetem és a szombathelyi foiskola horvát szakán is, de a könyvek vagy nagyon szakmaiak (pl. fonetika), vagy szóátr híján nekem még most nehéz lenne. Igazán nem is a könyv a lényeg, mert Horvátországból tudok könyveket, regényeket, folyóiratokat szerezni, és nekiállni fordítnai, szavakat tanulni, hanem egyszeruen nincs horvát-magyar szótár, de még angol-horváttal sem találkoztam nálunk. Szóval kiindulásként valamilyen úton el kellene indulni, valszeg benézek azért a szláv tanszékre, mert már lépni akarok, most.
Köszi a segítséget, de ez nem azt jelenti, hogy ne várnám izgalommal a további tippeket :-)
Üdv
Hasonló kérdést tettem fel nemrég vkinek, akiről kiderült, hogy az ELTE Szláv nyelvek tanszékére jár (Bp.). Azt tanácsolta, hogy menjek be a tanszékre (vhol a Múzeum körútról kell megközelíteni), ott szívesen eligazítanak, még úgy is, ha teljesen kivülálló (értsd: nem ELTÉ-s) vagyok! Még nem próbáltam, de talán a héten rászánom magam. Ha megtörtént, jelentkezem! (Lehet, hogy ott is csak "szerbhorvátot" oktatnak hivatalosan, én még nem tudom, mennyiben különbözik, de az informátor azt mondta, persze hogy beszél ő is horvátul!)
A tanácsaitokat szeretném kérni, hogy találok olyan megbízható nyelvkönyvet, amelybol rendesen meg tudok tanulni horvátul, mármint Horvátország hivatalos nyelvén. Gyerekkoromban - lévén, hogy horvát nemzetiségi községbol származom -, horvátul jobban beszéltem, mint magyarul. Azonban az a környékünkre jellemzo (ún. gradistyei) nyelvjárás volt; a suliban pedig a "szerbhorvátnak" csúfolt, igazából nem is létezo nyelvbol tartottak órákat.
Most azonban, mivel a nyelv a véremben van, a mai napig beszélem és értem falum nyelvjárását, tehát nem a nulláról kellene kezdenem, szeretném tényleg jól megtanulni a nyelvet, hogy esetleges távolabbai terveimben támaszkodhassam erre. Azonban nem nagyon van nyelvkönyv ill. nyelvtankönyv, hátha Ti tudtok ötleteket adni.