Keresés

Részletes keresés

rumos14 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 3844

az 1-es út és Lm'laugar közötti szakasz nem nehéz terep. sokan mennek rajta, nem mélyek a gázlók. az út északi vége az egyik legszebb felföldi út (a könnyen járhatóak közül). videóm: https://www.youtube.com/watch?v=GvdSu42BsCk

 

Előzmény: Elektrofilter (3840)
bm613 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 3843

És persze nem jó kihagyni Reynisfjarát, de ezer más dolgot sem :-) rosszul semmivel sem jártok Izlandon.

Előzmény: Elektrofilter (3840)
bm613 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 3842

https://www.youtube.com/watch?v=XfuLkbdFFFs

egy videó, ami több utat is bemutat, közte a téged érdeklő szakaszt. Nem néztem végig, de a térképem jelez pár vizet rajta, az emlékeim (9 évvel ezelőttről) jóval többet, és ennek a másik videónak a leírása:

https://www.youtube.com/watch?v=UAy2wuzoiAo

azt mondja, hogy volt kb. 15.

Ellenben ha a Google Maps által jelzett másik, hosszabb úton mentek (Landmannaleið, azaz F225, majd 26, 271, 1), azon csak 2-3 víz van. Elvileg 2, gyakorlatilag tavaly 3 volt, mert egy kiáradt patak, aminek nem kellett volna az úton lennie, odapofátlankodott :-)

És amit a Google ki sem ad opcióként, de ott van, és elvileg nem sokkal több idő a másodiknál: 

https://goo.gl/maps/kTvLAB4PcX22

ez a verzió, az F208 északi részével már egyáltalán nem tartalmaz vízben autózást. Borzalmasan szar volt tavaly ez az F208 észak, de az már legyen a lengéscsillapító baja.

 

(És hogyne érdekelne a terv, sőt el is várom, hogy megoszd, ha már itt kérsz segítséget :D)

Előzmény: Elektrofilter (3840)
Elektrofilter Creative Commons License 2018.06.25 0 0 3841

nagyon megkoszonnem a gyors valaszt, sajnos pont az ingyenes lemondas tekinteteben a legkorabban, nemsokara lejaro szallas modositasanak szuksegessege fugg ettol.

 

Elektrofilter Creative Commons License 2018.06.25 0 0 3840

sziasztok!

 

nagyon koszonom a "verizlandosoknak"', illetve mindenkinek azt a rengeteg informaciot, amit itt megosztottatok (44 oldalnyi tomeny infot gyujtottem be  a visszaolvasott 5 ev hsz-aibol). Tulkepp a nullarol indulva itt helyezodtem kepbe minden teren (latnivalok, kaja, penz, tankolas, autoberles, utvonalak, ruhazat, furdok stb. stb), nem kis melo volt... es tenyleg nagyon koszonom. mar "csak" a finomhangolas van vissza.

 

tobb ev abrandozas utan kicsit keson, marciusban jutottunk csak el az augusztusi ut szervezesig (korabban akartunk, de bizonytalanna valt, h meglesz-e a letszam). a fo csapasiranyt (utvonalat) sem volt egyszeru kitalalni, mert sajnos csak (brutto) 10 napra tudunk menni a 4 fos tarsasag egeszet tekintve, ami csak a nagyon minimum idotartam odakint. vegul ugy dontottunk, h nem is tesszuk meg a teljes kort (de nem is csillagtura lesz, szinte minden nap mas szallas - ha erdekel vkit, a vegleges tervet leirom majd), es legnagyobb banatomra, ertelemszeruen a westfjords sem fer bele. bar autozni nem biztos, h kevesebbet fogunk, mintha megtennenk a kort. most, a finomhangolas szakaszaban mkerulnek fel esetleges modositasok, es ennek kapcsan merult fel a kerdes, h az F208-as ut landmannalaugar es az 1-es kozott mennyire nehez szakasz? terepjaroval persze, de szgk-hoz szokott soforrol van szo. kb. mennyivel lehet haladni, kell-e atkelni patakokon, vagy konnyen teljesitheto? es teljesitheto a kalkulalt 2,5 h alatt?

 

utvonal: https://goo.gl/maps/ZngYmtF74QJ2

 

az eredeti tervben nem szerepelt Vik es kornyeke, de a fekete tengerpartot megsem kellene kihagyni...

 

elore is koszonom a valaszt!

 

M.

Fatboy Slim Creative Commons License 2018.06.22 0 0 3839

Végig zongoráztam a helyeken a neten és a térképen és én úgy gondolom, nem választottunk rossz helyet Keflavikon. A betervezett látványosságok tk. a sziget dél-nyugati részéhe vannak közel.

Meg tudjuk csinálni az egész Arany Kört, és a déli csücsköt is, ez a nettó 5 napunkra tökéletes lesz. Amennyiben kedvet kapunk Izlandhoz - amiben biztos vagyok - a keleti, vagy az északi sarokra tennénk át a székhelyünket. Láttam ott is olyan helyeket, hogy ihaj.

Nálad honnan ez a szerelem?

Előzmény: bm613 (3834)
bm613 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 3838

Többé-kevésbé foghatóak a helyi rádióadók. Néha egészen sok, máskor csak néhány és egy-egy domb mögé érve az is vacakul. Hogy milyen zenét adnak, az meg persze a szerkesztőkön múlik. Néha hazait, néha egyebet, néha meg dumálnak, hasonlóan bármelyik más ország rádióihoz.

Előzmény: Medvepapa3 (3837)
Medvepapa3 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 3837

Köszönöm a válaszokat, és lenne még egy spéci kérdésem: fogható-e izlandi zene (pl. Björk vagy Mezzoforte) autórádión az 1. sz. főútvonalon, vagy vigyünk magunkkal zenét pPendrive-on és CD-n a hosszú utakra?

bm613 Creative Commons License 2018.06.20 0 1 3836

Igen, Reynisfjara az. Vík előtt van picivel a déli parton.

Előzmény: Fatboy Slim (3835)
Fatboy Slim Creative Commons License 2018.06.20 0 0 3835

OK

oszt fekete homokos parton jártál-e?

Előzmény: bm613 (3834)
bm613 Creative Commons License 2018.06.20 0 2 3834

Fel lehet készülni, mi is sokat mentünk némelyik napon, mert körbementünk, és nem mindig voltak optimális helyen a szállások. Ki lehet bírni, de a napok többségén kb. 1,5 órát spórolnátok azzal, ha Reykjavíkban lenne a szállás. A Reykjavík-Selfoss vonal, illetve Thingvellir környéke volna optimális szálláshely egy ilyen útra szerintem. 

Kaját a Nettó, Krónan és Bónus üzletekben érdemes venni, ezek Lidl-szerű bolthálózatok, a többihez képest olcsóbb (számunkra persze így is elképesztő) árakkal. Nem tudom, milyen speciális étrend kell, de jó eséllyel ahhoz is találtok megfelelő ételeket.

Előzmény: Fatboy Slim (3833)
Fatboy Slim Creative Commons License 2018.06.20 0 0 3833

Először is, nagyon köszönöm a lenti "anyagot", nagy hasznát fogom venni.

 

az első pontra vonatkozóan, egy Hvalsnes nevű településen fogunk lakni, ami Keflavik reptérhez van közel, ezt praktikus okokból foglaltam így. A lokációt illetően igaz, amit írsz. Mindennapi autózásra fel vagyunk készülve, már ha annyi autózásra amennyit terveztem, egyáltalán fel lehet készülni. Egy város közelsége viszont a speciális étrendet igénylő srácaimnak szükséges volt. Egyébként, hol lenne érdemes megszállni a jövőre vonatkozóan? A sziget közepe felé? Ugye, a szempontok a viszonylag elfogadhatóbb ár és látványosság megközelíthetőség...

 

Reykjanes - innen indul a bálnales túránk, úh. megyünk a korai időpontra és DU pedig belesűrítjük a lentieket.

 

Még egyszer, köszönöm. Nagyon izgatottak vagyunk

 

 

 

HEAVEN Creative Commons License 2018.06.20 0 1 3832

 

Teljesen egyetértek, mindenhol lehet kártyával fizetni, de tényleg. Én sem váltottam előre ISK-t, és szükségtelen is lett volna. Az AirBNB szálláson a fiókban találtunk fémpénzeket, megcsodáltuk, halak vannak az érméken :-)

Előzmény: fil (3829)
bm613 Creative Commons License 2018.06.20 0 1 3831

Keflavík egyetlen dologra alkalmas: megérkezni. Annyira a sarokban van, hogy bárhova mentek, marha nagy szívás az oda-vissza autózgatás. A szállás ára rendben volna, de ha lemondható a hely, keress mást és ha van, ezt töröld. Ha egy helyen akartok lakni, az valahol Reykjavíkban vagy attól kissé keletre/délkeletre legyen. Jóval korábban lett volna érdemes foglalni, de találhatsz még: airbnb, booking, bungalo.com (ez airbnb-szerű, de csak izlandi oldal; nyugi, angolul van :-) ), vrbo.com. Utóbbit eddig nem ismertem, de a ma (na jó, már tegnap) véget ért körutazáson 2 szállást is ott foglaltam, és jók voltak.

 

Remélem, a Blue Lagoonba még nem vetted meg a jegyeket. 70-100€ egy belépő, egy őrülten túlárazott turistacsapda... semmi értelme. Ha nagyon akartok a drága fürdők közül is egyet, akkor legyen a Secret Lagoon, alig feléért-harmadáért, és még egy kis gejzír is van hozzá. Ettől még persze nézzétek meg a közismert gejzírt (Strokkur a becsületes neve), ahogy nézem, ez a teljesen ismeretlen, a neten fel sem lelhető Haukadalsflagg szó őt takarja :-) Hol találtad ezt a nevet?

 

A Gullfoss és a gejzír (mindenhol Geysirt írnak az egyszerűség kedvéért, de az nem aktív, a Strokkur az, ami rendszeresen kitör) a Thingvellirrel együtt az „Arany-kör”. Ezt egy nap alatt szokás megnézni. Thingvellirnél el lehet bóklászni bármeddig, a másik kettő viszont nem olyan hosszú program. És ezt a kört kiválóan ki lehet egészíteni a Kerið krátertóval, akkor az is megvan J igaz, ott kivételesen van 400 korona belépő fejenként, de szerintem érdemes.

A Secret Lagoon további előnye a Blue-val szemben, hogy egy nagyobb köpésre van a Gullfosstól és a gejzírtől, így az is az Arany-kör napjára mehet levezetésnek. Este 10-ig van nyitva.

 

Sólheimajökull nagyon jó választás, én szeretem, és közel is van Reykjavíkhoz. Arrafelé amúgy is baromi sok a látnivaló, a déli partvidék Vík faluig (a legdélebbi csücsökig) tartó szakasza nagyon sűrű. Most csak címszavakban, olvassatok utána: Seljalandsfoss+Gljúfrabúi, Skógafoss+Kvernufoss, Dyrhólaey (ide jó volna későn érkezni, este 9-10 körül, amikor jönnek a lundák, de persze ez nagyon függ attól, hogy milyen messzire kell még visszaautózni), Reynisfjara. Ha érdekel, a Skógafoss mellett van a Skógar skanzen, Hvolsvöllur városában meg egy Lava Center nevű ismeretterjesztő hely. Utóbbit nem ismerem, elég jókat írnak róla, de sokak szerint kissé drága. Igaz, Izlandon minden az…

Bálnát Reykjavíknál nem néztem még, csak messze északon, de nyilván működik J

Ha Reykjavík közelébe kerül a szállás, akkor az egyik napra jó program volna egy kis északi kiruccanás. Ehhez is pár utánaolvasnivaló J Glanni+Paradísarlaut, Grábrók (ez is kráter, de víz nincs benne), Deildartunguhver, Hraunfossar (nagy kedvencem, egészen szürreális látvány)+a jónevű Barnafoss.

Egy napot pedig el lehet tölteni a Reykjanes-félszigeten is (a kis délnyugati nyúlvány, amin Keflavík is van). Gunnuhver, Brímketill, híd a kontinensek között, Krysuvík/Seltún geotermikus mező, Kleifarvatn, és ha már arrafelé kószáltok, meg lehet nézni kívülről a Blue Lagoont és környékét is, annyit talán megér :D

Egyelőre ennyi, ha van még kérdés, szólj.

Előzmény: Fatboy Slim (3830)
Fatboy Slim Creative Commons License 2018.06.19 0 0 3830

Tisztelt Topiklakók!

 

A szakértő véleményeteket szeretném kikérni: július 5 és 10 között leszünk Izlandon 2 felnőtt +nagyobbacska gyermek.

Bérautót foglaltunk, kicsit, nem alkalmas hegyi túrákra.

Keflavikban lakunk.

Tervünkben van:

 

1) Blue Lagoon

2) 1 gejzír (nem tudom, melyik a legszebb)- Haukadalsflagg?

3) Gulfoss vízesés

4) egy könnyebben megközelíthető gleccsert (Sólheimajökull, vagy Vatnajökull, vagy Skaftafellsjökull)

5) bálnales

6) kráter - ezt pontosítanom kell még

 

Ha van más javaslatotok, ill. a felsoroltak közül olyan, amit a helyünkben elcserélnétek egy másik, még tartalmasabb élményre, jelezzétek legyetek szívesek.

 

A szállásért 255k-t fizettem. Ez szállás, nem osztható meg senkivel, 4 főre ennyi Úgy látom, megéri. Észrevétel?

 

Köszönöm előre is

fil Creative Commons License 2018.06.18 0 0 3829

Szerintem felesleges. Én mindenhol tudtam kártyával fizetni. Azt sem tudom ,hogy hogy néz ki a pénzük.

Előzmény: Medvepapa3 (3823)
HEAVEN Creative Commons License 2018.06.18 0 0 3828

Igen, mi voltunk, nagyon közel laktunk a Laugardalslaug-hoz, kifejezetten ajánlom, nagyon érdemes meglátogatni, relatíve olcsó.

Fontos szabály, hogy a cipőt még belépés előtt le kell venni és egy állványon elhelyezni, az öltözőbe már zokniban érkezünk.

Valamint, hogy az uszodatérbe való belépés előtt fürdőruha nélkül kell letusolni.

 

Bár én egyberészes párti vagyok, lehet bikinit viselni, némelyik fotón jól látszik: https://reykjavik.is/stadir/laugardalslaug

 

További egységes uszodaszabályok itt, pdf-ben: https://reykjavik.is/sites/default/files/sundstadareglur_2010_365x630mm_0.pdf

Előzmény: Medvepapa3 (3824)
Sborisz Creative Commons License 2018.06.18 0 0 3827

Izlandon és más helyeken is így próbálják meg kiszűrni azt, hogy v.ki "off-road"-ra használja a bérelt autót. Nem tudom mennyi időre bérelnétek de egy "normál" használat alatt "nem-koszosodik-el" az autó...mondjuk ilyen formán Izland speciális eset, mert ha egy komoly eső+hamu párosul egy kis sárlavinával az úton....az már majdnem off-road szitu...  :D

( próbáld meg ezt tisztázni, amikor az autót felveszed, az a biztos amit ott mondanak....... én általában 2 hétre szoktam autókat bérelni--vagy kicsit hosszabb időszakra--de még soha nem számoltak fel sehol--Izlandon se--extra takarítási díjat)

Előzmény: Medvepapa3 (3825)
Sborisz Creative Commons License 2018.06.18 0 0 3826

Kifejezetten uszodában( négy fal közötti hagyományos, medencés) nem, de a gyógyfürdőkben, wellness fürdőkben simán jó a bikini, bermuda.

Előzmény: Medvepapa3 (3824)
Medvepapa3 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 3825

A Rentalcarsnak a Budget autókölcsönzőhöz kiállított voucherében szerepel e következő apróbertűs kikötés:

Valeting Fee - The car hire company will charge you if the car needs more than a reasonable amount of cleaning after your rental.

(Vagyis, ha az ésszerű mértékűnél piszkosabb visszaadásnál az autó, akkor tisztítási díjat kell fizetni.)

Van-e valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalata

Medvepapa3 Creative Commons License 2018.06.16 0 0 3824

Járt-e már valaki izlandi uszodában? Beengedik-e a jámbor külföldit bikiniben ill. bermudában, vagy úszódressz az előírás?

Medvepapa3 Creative Commons License 2018.06.16 0 0 3823

Hol és (fejenként és naponta) kb. mennyi koronát célszerű váltani?  Bankban, oénzváltónál, szállodában vagy bankkártyával?

bm613 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 3822

És Þórsmörk :-)

Előzmény: bm613 (3821)
bm613 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 3821

És ráadásul az F261 nem is megy oda, csak a közelébe. (Sok térképen úgy tűnhet, hogy az is az a rész, de nem, át kellene kelni a folyón, és nincs hol.)

Az F249 kell helyette, de az is vízen át autózós. Nem is kicsit... 

https://www.youtube.com/watch?v=JKQfdmTpTG0

jó, ez eső utáni, de Izlandon mindig a legrosszabb időjárásra kell készülni.

Előzmény: bm613 (3820)
bm613 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 3820

Nem az a baj vele, hogy háromjegyű, hanem az, hogy egy idő után nem 261 a neve, hanem F261. Ami F, oda semmilyen kölcsönző semmilyen körülmények közt nem fogja kiengedni a 2WD kocsit. Sajáttal megkockáztathatod némelyik F-et, de bérelttel teljesen kizárt. Egy vagyont fizetsz, ha rajtakapnak, meg persze ha úgy derül ki, hogy kárt csináltál, azt is az utolsó fillérig fizeted, semmilyen biztosítás nem érvényes ilyenkor. Ezen az F261-en ráadásul a térképem szerint vannak vízen átautózások is, nem csak simán köves-földes terep.

Előzmény: légiutas55 (3819)
légiutas55 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 3819

Sziasztok!

 

Ismét kérdeznék: mi szeretnénk végiggyalogolni a Laugevagur ösvényt, ami Landmannalaugartól Porsmörkig halad, bármelyik végén el lehet indulni, de egyirányú. Vajon ha egyszerű autót bérelünk (nem 4*4), akkor meg lehet közelíteni Porskmörköt rajta és otthagyni az autót - 3 számjegyű út a 261-es ha jól látom, majd valahogyan visszajutni Laugevagurból - gondolom busszal.

2 főre már ez sokkal jobban megérné, mint 3 nap bérlés, utána hiker's pass-szal buszozás, mert nem nagyon olcsó.

Ha esetleg erre valakinek van ötlete, annak nagyon örülnék.

 

Köszi

 

Előzmény: Tevemadár (3817)
légiutas55 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 3818

Köszönöm szépen a gyors választ.

 

Előzmény: Tevemadár (3817)
Tevemadár Creative Commons License 2018.05.20 0 0 3817

Szia!

 

Itt béreltünk:

https://www.reykjavikrentacar.is/

 

Egy Dacia Logan kombit. (Eredetileg végig sátraztunk volna, és azért a kombi, hogy ha kell, akkor a kocsiban alszunk - végül minden estére foglaltunk Hostelt :-) )

Biztosításokkal együtt a 8 napra kb. 200e átszámolva. (Ebből 60e a biztosítás(ok)...)

Csak az F -es jelzésű utakra kell 4x4. Mi az 1-esen megyünk körbe, bár sok helyen letérünk róla 2 számjegyű útra, azok ilyen murvás/köves utak néhol, lassan (40 körül) lehet rajta haladni (félő a kavics felverődés), de nem nehéz terep, nem 4x4 -es kell rá. :-)

Nyugodtan bérelj sima szgk. -t, ha nem tervezel offroad -ot :-)

Előzmény: légiutas55 (3816)
légiutas55 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 3816

Sziasztok!

 

Végülis milyen cégnél foglaltatok le bérautót? Most keresgélek, de nem könnyű döntés.

 

Nekem az sem világos, hogy ha a déli részt kivánom bejárni, akkor elég-e egy alapvető autó, amivel nem lehet menni köves utakra. Ezt úgy értem, hogy nem tudom, pontosan hol vannak ilyen köves utak.

 

Köszi előre is, minden infonak örülök autóbérléssel kapcsolatban.

 

Mi elvileg július 26-aug. 4. között megyünk  egyelőre ketten vagyunk, de esetleg társulnánk is valaki lezs kint akkor.

 

D.

 

Előzmény: Tevemadár (3812)
pacific_honfoglalo Creative Commons License 2018.05.07 0 0 3815

Május 15-31. A szigeten leszek. Valaki még?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!