Keresés

Részletes keresés

én55 Creative Commons License 2000.05.05 0 0 905
libidó kolléga a kérdés az, hogy hova szökjön a szerencsétlen elnyomott?

európába netán, mert az olyan demokratikus?

- franciákhoz, akik úgy lesajnálnak utálnak minden külföldit, hogy az csak na? (arabok dettó roma megítélése)
- a németekhez, svájciakhoz, akik minden energiájukkal tiltakoznak a bevándorlás ellen és megnehezítik az állampolgársághoz jutást és a munkavállalást? (nem beszélve pl. a kirekesztő svájci magatartásról, ami megakadályozza, hogy már 20 éve ott élő kultúremberek bekerüljenek a tőzsgyökeresek társaságába)
- a skandinávokhoz, akik mostanában kezdik felismerni, hogy nem is olyan fasza dolog emigrációs célországnak lenni, és ennek megfelelően diszkriminálják a hozzájuk érkező lecsúszott egzisztenciákat?
- az olaszokhoz, akik úgy visszabaszták az albán leszakadt menekülteket mint annak a rendje?
- spanyolország, portugália, hollandia, egyebek, melyek csak a szokásos kurva nehéz feladat elé állítják az embert, hogy ti. menj ki, szerezz állást, beszéld a nyelvet (ez egyébként mindenhol alap) és egyáltalán boldogulj, mégpedig úgy, hogy közben meghúzod magad, mert ha zűrös vagy úgy hazatoloncolnak, hogy a lábad se éri a földet?
- remélem luxemburg, monte carlo, monaco stb. nem minősíttetik reálisan a romák által megcélozható országnak, mert ott az elitizmus más minőségi szintre emelkedett, maximum az orosz gengszterek képesek állampolgárságot venni, de nekik már úgyse kell dolgozni

(hmmm....marad a vatikán - kérem, a keresztényi szeret nem ismer határokat, bár a befogadóképesség kifejezetten véges)

szóval ne vicceljél már

demokrácia, európa, mindjárt meghalok a röhögéstől

roma szemszögből sajna szart se ér ez a demokratikus/toleráns európa

Törölt nick Creative Commons License 2000.05.05 0 0 904
Kedve phral!
Azt írod: "nagyon sokszor volt tettleges konfliktusom azért, mert roma vagyok. Három éve szkinheadek vertek meg, úgy hogy két napra kórházba kerültem."
Erre én azt mondom: C'est la vie. Észre kellene venned, hogy ez az ország nagyon, de nagyon messze van a demokráciától, Európáról nem is beszélve. Vagy megszoksz, vagy megszöksz.
Előzmény: phral (900)
Nannics Creative Commons License 2000.05.05 0 0 903
Kedves Duda!

éskfjksldfjsladkf. Ezek voltak a csúnyaságok.
Nem vagyok elérzékenyülve magamtól, és nem vagyok se nagy, se kisokos.

Nem írtam azt, hogy szegény romák ne dolgozzanak. Ha Te ezt így szeretnéd érteni, legyen.
Igen, szerintem is dolgozniuk kellene a romáknak, szerintem sem kellene büdösen munkát keresni. Ennek ellenére, nem hiszem, sőt nem tapasztalom, hogy csak a romák lennének büdösek. Csak a nem romáknak ezt elnézed.

1. Mi engedunk, es valogatas nelkul felveszunk minen romat. Mi fog tortenni?
Eddig is rengeteg negetiv tapasztalat van arrol, hogy par nap utan lelepnek, vagy
nagyuzemileg lopnak stb... Attol, hogy mi rendesek voltunk ok nyilvan nem fognak megvaltozni,
hiszen ezzel eddig se lehetet rajuk hatni.
-Nem megoldas
Egészen erősen kétlem, hogy Te valaha is rendes voltál akár egyetlen romával szemben is. Ennek ellenére nem szeretném azt írni, hogy csupa-csupa jó tapasztalat volt eddig. Tényleg nem.

2. A ciganyok valtoztatnak a stilusukon es levetkozik azt amit ok cigany kulturanak hivnak, en viszont kultura vesztesnek.

Azt, hogy szűklátókörű vagy, és még kirekesztő is, azt nem kell még sokkal többször leírnod, ezt rögtön látja minden ember. Szerintem nem kéne azt feszegetni, hogy mi a kultúra, és mi nem az. Ezt nálad és nálam is sokkal okosabbak sem tudták még eldönteni, de ajánlom figyelmedbe: Wessely Anna: A kultúra szociológiája.

Nem kell a felvetelikor elovenni a cicit szoptatasra,

Gondolom, nagyon sokszor előfordult veled, hogy a gonosz rossz roma szeretett volna tőled munkát kapni, a felvételire elhozta a gyerekét is, kérdezte tőled mi lenne a munka, és még ugyanabban a pillanatban elővette a mellét és elkezdte szoptatni a gyermekét. Gondolom a francia, német, hollnad...kultúrát elfogadhatónak találod. Képzeld, ott soha senki nem botránkozott még meg azon, ha egy nő utcán, étteremben szoptatta a gyermekét. Képzeld, én is szoptattam a gyerekemet étteremben, senki nem nézett rám furcsán. Éhes volt a gyermekem, pici volt még, sírt. Szerintem az embereket jobban zavarta volna, ha egy üvöltő gyereket kell hallgatniuk, miközben esznek. Persze, kénytelen vagyok elismerni, hogy természetesen ezekben az esetekben nem a mellem volt látható, hanem a gyermek háta, majd utána az elégedett szuszogó, alvó pofija.

nem kell budos
de kihivoan szines ruhaba jonni,

Nem szólnék abba bele, hogy ki milyen ruhát szeret hordani.

nem kell utalni es uvoltozni a feher felveteliztetot, majd ugyanolyan intenziven kell dolgozni mint mindenki mas, a fizetest nem az elso ejszaka elbaszni
es megtanulni, hogy a dolgkert meg kell dolgozni majd meg kell becsulni azt.

Ebben tökéletesen igazad van, tényleg nem kell üvölteni úgy általában, de ez sem cigányfüggő. Láttam én már indokolatlanul üvöltő embert olyat is, aki nem volt cigány.

-ha ez megvalosul a ciganysag senkinek nem fog feltunni, ahogy mas sem er hatrany senkit
azert mert svab de meg csak azert se ha zsido ma MO-n.

Szerintem ebben nincs igazad. Ráadásula sváb kisebbséget és a roma kisebbséget nem kellene összehasonlítani. A sváboknak azért mégis csak van egy anyaországuk, amivel a romák nem rendelkeznekpéldául.

Üdv

Előzmény: Duda (895)
mángorló Creative Commons License 2000.05.05 0 0 902
Kedves topictársak, én a találkozót a mostanság írókra értettem.

Duda: Pont az ilyenek miatt mint te akarom a találkozót, de látom, hogy kényelmesebb személytelenül irogatni, mint szemtől szembe vállalni véleményt...

Duda Creative Commons License 2000.05.04 0 0 901
Phral!

"milyen változásokra gondolsz a romák gondolkodását illetően?"

????
Hat ha a par ezer hozzaszolasom nem volt eleg, hogy erre valaszt adjon....
Illeszkedjenek be a normal europai kulturkorbe. Eljenek munkabol es ne
zavarjanak masokat.

"te hogyan változtatnál?"

Mar azt is leirtam. Ilyen valtozasokat ket uton lehet elerni:
-pozitiv: igeretek jutalmak, a delikvens jobban el, ha azt teszi amit mondunk
-negativ: fenyegetes szigorusag, a delikvens rosszul jar, ha nem azt teszi amit mondunk

Az elso utat kijartuk, hatastalan.
Sajnos a masodik ut maradt. Nyilvanvalova kell tenni, hogy bizonyos utak nem jarhatoak. Igy szigorubb rendorseget a 'kis' esetekben is, a 'megelhetesi bunozest' nem elnezni, a segelybol meg gyerekebol elest elfelejteni (0 segely), viszont a munka fele az utat megkonnyiteni.
Magyaran aki eddig a tarsadalmon eloskodott az most a boren erezze, hogy ez igy nem mehet tovabb es nincsenek kiskapuk, dolgoznia kell, megha az szar melo is.
Szal en nem csak a gyerekek, meg az oktatas felol kozelitenem meg a dolgot, mert ahogy tobben leirtak a kozosseg visszahuzo ereje mellett az hatastalan. En a felnott ciganyokon kezdenem az atnevelest.
Az egy jo kerdes lenne, hogy mi legyen a tok huje tanulatlan, de sokgyerekesekkel. Nem tudom, de ezt a kerdest oldjak meg ok, mert ok csesztek el. Az eletet feleloseggel kell elnie mindenkinek.

Előzmény: phral (899)
phral Creative Commons License 2000.05.04 0 0 900

ja és még valamit:

nagyon sokszor volt tettleges konfliktusom azért, mert roma vagyok. Három éve szkinheadek vertek meg, úgy hogy két napra kórházba kerültem.

Amikor szórakozni jártam nagyon sokszor fordult elő, hogy nem engedtek be egy-egy diszkóba, a nem cigány barátaim meg bemasíroztak mellettem.

Ha utazok a héven mellém ülnek le lekésőbb az emberek.

Nem panaszkodni akarok csak, elmondani, hogy ez létezik és én még a szerencsésebbek közé tartozom.
meg tanultam együtt élni vele.
Azt hiszem ezek és a még sok sok fel nem sorolt dolog éppen elegendő okok lehetnének arra, hogy utáljam a nem cigányokat és előítéletes legyek velük.

régebben az is voltam. Aztán rájöttem, hogy az egész egy baromság, egy lefelé gördülő spirál, amelyben az egymást erősítő ellentétek miatt mindenki vesztes lesz.

Más utat kell választanunk, mert egyikünknek sem érdeke, hogy a gyerekeink gyűlölködő, konfliktusoktól barázdált országban nevelkedjenek fel.
Ezeken pedig együtt kell gondolkodnunk.

(a vége egy kicsit nyálas lett, de azért igaz)

na szevasztok!

phral Creative Commons License 2000.05.04 0 0 899

duda

milyen változásokra gondolsz a romák gondolkodását illetően? te hogyan változtatnál?

egyébként véleményem szerinr is változtatni kell a gondolkodáson, de szerintem ezzel kapcsolatban mindenkinek el kellene komolyan gondolkodnia, mert minden normális ember érdke, hogy konfliktusmentesebb országban éljünk, ahol kevesebb nyomrgó ember él, ahol egyre kisebb a munkanélküliség, és egyre nagyobb az iskolázottság.

Ez nem CSAK a romák feladata, hanem mindenkié.

Duda Creative Commons License 2000.05.04 0 0 898
Kenya!

Megertem, hogy neha tenyleg nehez lehet azoknak a ciganyoknak akik rendesen akarnak, de ahogy a szavaidbol kiveszem te ezert csak minket tartasz hibasnak. Elgondolkodhatnal rajta, hogy azert egy hangyafasznyit nem vagytok-e ti is ludasak ebben a dologban.

Itt a masik oldal kepviseloi kozul eddig egyetlen egy embertol (Valodi) hallottam onkritikus hangokat. Szal mielott olyan nagyon rasszistaznatok minket nem artana ezen is elgondolkodni.

Ja, csak utoiratkent: azert nehogy azt hidd, hogy ma MO-n feherkent minden fenekig tejfel es az ember utan dobaljak a jobbanl jobb allasokat.

Előzmény: kenya (861)
Duda Creative Commons License 2000.05.04 0 0 897
"Nem tudom mar ki irta, hogy "a liberalis bu..." -nak koszonhetjuk azt, hogy a romak nem kis resze segelyen el, es nem is akar
mast kezdeni. Hat ez az elszolas nagy tudatlansagrol arulkodik, ugyanis a liberalizmus egyik alaptetele, hogy minden ember a
sajat sikerenek a kovacsa, es csak senkinek ne kelljen adot fizetni, mert ezzel elveszik az emberek kedvet a minnel jobb
teljesitmeny felmutatasatol. Egyszoval, a tarsadalmi szolidaritast mint eszmet a liberalizmus vallalja fel a LEGKEVESBE!!
Leginkabb a szocialistakra jellemzo, de a konzervativok is felvallaljak kisebb mertekben. "

Mr Pete!

Igen, en is eztet szoktam itten ugatni, hogy nem az a liberalizmnus aminek itt MO-n beallitjak, az szintiszta szocializmus az eros ujraelosztasaval. Orulok, hogy vegre valaki egyetert velem ebben.

Előzmény: MrPete (860)
Duda Creative Commons License 2000.05.04 0 0 896
"Én fehér vagyok mégis lemegyek a Bronz Klubba. (is)

Én fehér vagyok mégis lemegyek a cigánytelepre (is) "

Mangorlo!

A ciganysagnak az a retege akirol szo van annyira azert nem ostoba, hogy ne tudja, hogy mi jo
neki. Ezert imadjak azt aki segit rajtunk, aki segelyt visz nekik, akit kihasznalhatnak stb...
Egeszen addig, amig hasznukra van.

Szal ne tevesszen meg a dolog, nem biztos, hogy onzetlen szerete arad hozzad feloluk.

Előzmény: mángorló (858)
Duda Creative Commons License 2000.05.04 0 0 895
Nannincs!

Azert ne erzekenyulj el tulzottan magadtol...

Korabban azt irtad, hogy mi azt akarjuk, hogy a cigany dolgozzon.
Ti meg dolgoznatok, de nem adunk munkat es ez micsoda ellentmondas.

Ezt boncolgassuk egy kicsit.
1. Mi szeretnenk, hogy a ciganyok munkabol eljenek, ne segelybol.
-Ez jogos es igazsagos.
2. Ti meg szeretnetek, ha nem erne hatranyos megkulonboztetes a munkavallalaskor.
-Tulajdonkepp ez is jogos.

Micsoda szep patthelyzet.
Ilyenkor valakinek engednie kell.
1. Mi engedunk, es valogatas nelkul felveszunk minen romat. Mi fog tortenni?
Eddig is rengeteg negetiv tapasztalat van arrol, hogy par nap utan lelepnek, vagy
nagyuzemileg lopnak stb... Attol, hogy mi rendesek voltunk ok nyilvan nem fognak megvaltozni,
hiszen ezzel eddig se lehetet rajuk hatni.
-Nem megoldas
2. A ciganyok valtoztatnak a stilusukon es levetkozik azt amit ok cigany kulturanak hivnak, en viszont kultura vesztesnek. Nem kell a felvetelikor elovenni a cicit szoptatasra, nem kell budos
de kihivoan szines ruhaba jonni, nem kell utalni es uvoltozni a feher felveteliztetot, majd ugyanolyan intenziven kell dolgozni mint mindenki mas, a fizetest nem az elso ejszaka elbaszni
es megtanulni, hogy a dolgkert meg kell dolgozni majd meg kell becsulni azt.
-ha ez megvalosul a ciganysag senkinek nem fog feltunni, ahogy mas sem er hatrany senkit
azert mert svab de meg csak azert se ha zsido ma MO-n.

Tehat ha jol ertlemzem sajat szavaim megiscsak talalhato megoldas, ami egyetlen fillerbe
sem kerul, mindossze a ciganyok fejeben kell valami valtozasnak beallnia (nem a csakanyra
gondolok), amirol nem tudom elfogadni, hogy jarhatatlan ut.

Tessek nagyokos, itt a megoldas.

Előzmény: Nannics (857)
Duda Creative Commons License 2000.05.04 0 0 894
Http!

Roviden valaszolnek: huje!

Ha te nem latod a kulonbseget a kozott, hogy valaki kulfoldon tanul es kepzi magat, hogy majd jobb allashoz jusson, jobban keressen es ezzel kozvetve tobb adot fizessen es hasznosabb tagja legyen a tarsadalomnak - mig mas a szoc haloban eloskodik, akkor huzd le magad a wc-ben.

Amugy nyman tanittatasi koltsegeit nagyreszt vedezi pl az en adom amit gyak. itt kinnt hagyok, amit a kint vegzett munka utan fizettem. Ha ez igy van, akkor szivesen tettem, mert tudom, hogy nyman eseteben ez egy megterulo beruhazas volt. Ha viszont az adomat itthon FF kezebe adjak annak nem orulok ennyire mert az a kidobott penz kategoriaja, sot szvsz most fizetek azert, hogy kesob meg roszabb helyzetbe jussak.

Előzmény: http (854)
aSSaSSin Creative Commons License 2000.05.04 0 0 893
A mai HVG-ben is érdekes cikk van a romákról. A szerző által leírtak az én olvasatomban:
Romák helyzetének okozója
=
csúnya, rasszista magyar társadalom.
Jövőkép
= Roma társadalom létszáma exponenciálisan nő.
Megoldás a romák helyzetére = SEARCHING.
ks Creative Commons License 2000.05.04 0 0 892
ez az online interjúk egy baromság
nagyon szem előtt voltunk a Tasztalon úgy tűnik
lassan már semmi nem marad ott, csak a debil topikok tömkelege.
nem értek egyet T. szerkesztőkkel
sztrájk! csatlakozom az alsózsolcaiakhoz :))
TOMcat Creative Commons License 2000.05.04 0 0 891
Vazzeg kikerültünk a Tasztalból!

Ez király valszeg topic léket is kapott ezzel!

Na csá!

Előzmény: TOMcat (890)
TOMcat Creative Commons License 2000.05.04 0 0 890
Sajnos a másik fél nem ér rá a találkozóra mert ismét fontos tüntetnivalójuk van:

"[tv2] Alsózsolcán a helybéli romák a gyermekeknek nyújtott támogatás kifizetésének elmaradása miatt tüntettek a polgármesteri hivatal előtt. A romák elmondása szerint a környező falvakban már szétosztották a várt támogatást, csupán Alsózsolcát kerülték el. A polgármester azzal védekezik: még nem volt rá példa, hogy május 5-e előtt kiosztották volna a támogatásokat. Az elöljáró megígérte, hogy május 5-én minden gond nélkül szétosztják a pénzt."

Index/belpolitika

Nem kívánom kommentálni!!!!

TOMcat

Előzmény: mángorló (888)
aSSaSSin Creative Commons License 2000.05.04 0 0 889
Senki sem mondta, hogy nem akarna ilyet. A baj csak az, hogy a topicból már azok is eltűntek, akik miatt ez az egész "online interjúk" kategóriában van
Előzmény: mángorló (888)
mángorló Creative Commons License 2000.05.03 0 0 888
nyman: Nem tudom honnan veszed, hogy cigány egytemista vagyok. nem vagyok az. Tót és erdélyi ősökkel rendelkező magyar vagyok.

Látom senki sem akar egy törzsasztalos cigány-magyar találkozót. Kár. Pedig talán sok mindent meg lehetne beszélni.

Előzmény: nyman (877)
aSSaSSin Creative Commons License 2000.05.03 0 0 887
Olvasván a topicot ismét elég sok gondolat tódult a fejembe. Http, nem hiszem hogy a romáktól azt várnánk el, hogy mint nyman a jég hátán is megéljenek. Hogy törvényes eszközökkel addig próbálkozzanak sanyarú életük jobbításán amíg csak tudnak. Nem, mi nem ezt várjuk. Egyszerűen csak annyit, hogy legalább egy kicsit csöndesebben verjék már azt az asztalt. Abban úgyis biztosak vagyunk hogy verni fogják, mert ez hagyomány. Valahol az általatok megadott linkben olvastam, hogy a cigányoknál a munkával keresett pénz "piszkos". Phral! Hogy én általánosítok? Hát ma is mit látok reggel a TV-ben. Megint téma, hogy a Juharos törvény alkotmányellenes. (az önkényes lakásfoglalók kilakoltatása) Mit gondoltok ki volt az, aki elsőként szólt hozzá a témához. Valamilyen romavédő-szervezet vezetője. Akkor most ki általánosít?!!? Senki sem mondta, hogy az önkényes lakásfoglalók cigányok! (Igaz a filmen csak enyhén cigányok voltak láthatók...)
Nannics Creative Commons License 2000.05.03 0 0 886
Kedves nyman!

Én kimondottan a svédországi kényszersterilizálásról írtam, pusztán azért - kénytelen vagyok bevallani - , mert nem tudok az általad említett másikról. Ezért aztán a kettőt csak nagyon nehezen tudnám összekeverni. Nem tudom, hogy a Rio-i ellen tiltakoznak-e, de Svédországban most elég sok kártérítési per van ebben az ügyben. (Forrás: Magyar Narancs múlt hét előtti szám)
Üdv

Előzmény: nyman (877)
http Creative Commons License 2000.05.02 0 0 885
"Azt hol olvastad (forrast legyszi), hogy Mo-n a legnagyobb a gyulolet?" Őszintén meg kell mondjam, hogy nem emlékszem biztosan. A szövegrészlet valahogy így szólt, hogy Európában Magyarországon a legkisebb az antiszemitizmus, és a legerősebb a cigánygyűlölet. Nem vagyok biztos benne, de mintha úgy rémlene, hogy egy EU-s felmérés volt.
Abban egyébiránt igazad van, hogy annyi álinformáció röpköd, hogy nehéz szelektálni. Pl. tegnap olvastam az Origon, a politika rovatban headline-ban, hogy 'Tíz éve volt magyarországon az első szabad parlamenti választás'. Ez az érettségin bukás. Ha ez headline-ben megjelent az Origon, akkor talán célszerű lenne Magyarországon beszüntetni a történelem oktatást. Hogy miért említem ezt? Megítélésem szerint a hírek, médiák nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek csak úgy általában cigányozzanak. Képtelenek disztingválni. Látok az utcán jólöltözött, vidám gyerekeket, és bekattan: cigánykölök. Felnőtteknél szintén. A mi utcánkban a polgári őr cigány. Nagy pereputtya van. Néha éjszaka tőlük hangos az utca. Attól még a 'munkáját' pont úgy végzi, mint bármelyik átlagos polgári őr. Csak azoknak nincs nagy pereputtyuk.

Előzmény: nyman (884)
nyman Creative Commons License 2000.05.02 0 0 884
Rohogni fogsz, pont a Sved Intezet egyik kepviselojevel jott fel a tema, es eleg elmarasztalo modon nyilatkozott a svedorszagi ciganyokrol. Persze a szemelyes negativ elmenyek motivaltak. A fia uzletek tobbszor kifosztottak, kivetel nelkul ciganyok. A tipikus sztereotipiak elojottek nala, hogy a ciganyok lustak, lopnak, nem tanulnak stb. A holgy mint koordinator eleg sok nemzettel kapcsolatban van szemely szerint liberalis gondolkozasunak tartom. Eszaknorvegiaban is talalkoztam ket matrozzal egy kocsmaban, akik kozul az egyik olyan kacifantosan szidta a ciganyokat, hogy par szelsoseges szervezet frontembere megirigyelhetne. Egyik esetben sem en hoztam fel a temat. De ezeket mar leirogattam.

Ja valoban nem divat elmarasztalo altalanositasokat emlegetni Svedorszagban, de ha megnezed, hogy az utobbi idoben mennyire eloterbe kerult a nacionalizmus, pont azert, mert tobben ugy gondoljak, hogy pl. a sok szoc. segely, tamogatasa a bevandorloknak kidobott penz az ablakon. A szociologus meg csak csodalkoznak.

Ami meg szinten erdekes a liberalis sved gyakorlatban, hogy mas nemzetrol nemzetisegrol negativ velemenyt mondani nem torvenyellenes, csak a tetlegessegre valo felbujtas az.

Tudom, hogy egy pelda nem pelda, de ami Svajcot illeti egy portugal haverom pont ott kapott munkat. :)

Azt hol olvastad (forrast legyszi), hogy Mo-n a legnagyobb a gyulolet? Ne idetlen magyar ujsagot emlitsel meg. En meg pont azt olvasom lepten-nyomon (pl. www.romnews.com ez egy romak szerkesztette honlap), hogy a kozep-europai orszagok kozul pont a Mo-i ciganyoknak adatik meg a legtobb jog, a legtobb lehetoseg. Az SZ.V.C topikba mar parszor betettem a linkeket

Ja egyebkent most Mo-rol :)

Előzmény: http (878)
aromo_ Creative Commons License 2000.05.02 0 0 883
Most látom csak!!! Az én előző hozzászólásomat is kikapta volna a program :-))))

Meg ezt is...

sorry

http Creative Commons License 2000.05.02 0 0 882
Ó, ne szabadkozz! Tudom, hogy hülye vagyok. Rendszeresen önkritikai tréningeket tartok. Ahogy Szokratész írja, aki azt mondja, hogy neki igaza van, logiakailag szükségképpen téved.
Előzmény: Törölt nick (881)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.02 0 0 881
Ne haragudj http, de te nagyon hülye vagy :-)
Előzmény: http (878)
aromo_ Creative Commons License 2000.05.02 0 0 880
Valahol olvastam:

"Mielőtt megszólalsz gondolj végig magadban három dolgot: Fontos-e amit mondani akarsz? Igaz-e amit mondani akarsz? Jóindulatból fakad-e amit mondani akarsz? Csak akkor mondd ki, ha mindhárom kérdésre igennel válaszolhatsz."

Hát... ha lenne egy moderátorprogram ami eszerint szűrné a hozzászólásokat elég nagy csend lenne itt.

Bocs az offért, majd megpróbálom legyőzni a viszolygásomat és érdemi hozzászólásokkal visszatérni. (Nem mintha...)

aromo_

ks Creative Commons License 2000.05.02 0 0 879
http!
igazad van, meggyőztél. egy kis geci magyar vagyok.
üdv
ks
http Creative Commons License 2000.05.02 0 0 878
nyman!
Értem, értem, amit írsz, de ne nekem, hanem majd inkább az esetlegesen fölbukkanó idegengyűlölő svédeknek magyarázd meg, akik kissé furcsán fognak rádnézni, mint büdös magyarra, aki nem szaunázik rendszeresen. És azt mondják majd: a mi adónkat ilyenekre pazarolják. Add elő nekik. Persze tedd hozzá, hogy Te meg a cigányokkal állsz hadilábon. Hátha megértik. Árnyald, hogy a magyarországi cigányokkal-e, vagy a spanyolországiakkal, esetleg ezen belül is a lovári stb. cigányokkal van-e gondod, esetleg a módosabb, kultúráltabb réteggel, vagy a szegényebbjével stb. Biztos nagyon kiváncsiak lesznek az okfejtésedre azok az idegengyűlölő svédek.
Ha hazafelé jársz, tájékozódhatsz Svájcban is, hogy mi a véleményük a portugálokról. Ott nem cigány viccek vannak, hanem portugál viccek.
Viszont kétségtelen, hogy európában Magyarországon a legerőteljesebb a cigánygyűlölet. (Statisztika, felmérés stb.)
Felvetődik bennem a kérdés, persze csak a kérdés, hogy a magyarországi cigányok annyira ganajok, mondjuk a németországi, spanyolországi, romániai cigányokhoz képest, vagy pedig a magyaroknál kell keresni az okot. Szerintem ez egy érdekes kérdés.

Előzmény: nyman (877)
nyman Creative Commons License 2000.05.02 0 0 877
Ugy altalaban: a munkatabor meg hasonlot celszeru lenne kihagyni az ottlettarbol...,
Szoptatas: Svedorszagban sem szokatlan, hogy vki nyilvanosan add enni a csemetelyenek. Tudom a tema lezarva,
csak a gyujtes kedveert.

aSSaSSin 803. OFF A del-afrikai feketekrol vegyes a benyomasom. Azert nem celszeru ennyire lealtalanositani, mert ott sem minden fekete meg feher :) 11 hivatalos nyelv van, de a nemzetisegek szama sokkal tobb. Majd ezekrol a tapasztalatokrol kicsit kesobb. Eloljaroban pl. a sztereotipiak itt is rendesen mukodnek, mint pl. a Nigeriaiak droguzerek. Emlexem az egyik nigeriai srac folyamatosan errol panaszkodott, hogy milyen rohadt nehezen jut vizumhoz, a sok taho honfitarsa okozta ‘hirnev’ miatt. Sok jot nem hallottam a Zimbawbeiekrol sem, viszont a Namibiaiakat illetve a Swazikrol sokan pozitivan nyilatkoztak. Szemelyes tapasztalatom veluk kapcsolatban nincs. ON

feher ember 829, Az adokedvezmennyel, mint javaslattal egyettudok er. Mar korabban is Lhangzott.

Phral 837: Ha lejjeb lapozol, akkor kiderul, hogy a ciganyok mar Indiaban sem egy etnikai csoportot alkottak, hanem a kirekekesztettekbol osszeallo csoportot. Ugyhogy az altalad adott magyarazat szvsz teves.

Nanincs 841: Svedorszagban a kenyszersterilizacio volt divatba. Ezt nem szabad osszekeverni a Rioi Kornyezetvedelmi Konferencia egyik ajanlasaval, ami az onkentesseget hangsulyozza. Pl. Indiaban, Indoneziaban alkalmazzak es meg nem igazan olvastam sok tiltakozo cikket a gyakorlatrol. Egyepkent ez utobbi nem feltetlenul permanens, hanem a termekenyseg visszaallithato.

http (847). OFF
Ha mar szemelyeskedunk. Asszem nehany hozzaszolasoddal ujbol sikerult bebizonyitani, hogy olyan sotet is tudsz lenni, hogy hozzad kepest a fekete lyuk mar ivfeny. Na akkor hatha elolvasod ezeket, a tobbiektol bocs az offert, meg a menozesert. De hat nekem mar ekkora a pofam. Szal valo igaz, hogy a sved allamtol kaptam egy osztondijat, es abbol hepajoztam, de azert ezt bizonyos feltetelekkel adtak. Nem ehsegsztrajkoltam erte, nem boritottam senkire az asztalt, hanem egy tobblepcsos kivalasztasai proceduran mentem keresztul, aminek az elso rostajahoz is bizonyos eredmenyeket kellett mutatnom. Megjegyzem, hogyha otod annyira szigoru, eredmenyekhez kotott felteteleket szabnananak pl. a szoc.segely folyositasara Mo-n, akkor egyes liberalisok folyamatosan kajabalnak a rasszizmust. Az sem igaz, hogy oda dobbantottam. Az osztondij egyik szigoruan vett feltetele, hogy a tanulmanyok befelyeztevel el kell hagynom az orszagot. Ja az elobb nem erre gondoltam a szoc.segely folyositasanal :) Ha vki ott akar tanulni vagy kutatasokat folytatni akkor www.si.se-n megtalalja a kiirast, az osztindij MINDENKI elott nyitva van, ha a kiirasnak megtud felelni. Az osszeg nagysagrendjerol. Mo-n kb. egy kozepvezetoi fizetes, Svedorszagban viszont egy takarito is produkal ennyit.

Szal menetkozben is be kellet szamolni az eredmenyekrol. Ugy erzem, hogy a penzt amit kaptam tisztessegesen hasznaltam fel es normalis eredmenyeket produkaltam. Az hogy tudtam belole sporolni asszem az inkabb elonykent foghato fel. Vegul elihattam volna a teljes osszeget mingyart az elso heten. Svedorszagban nem lett volna nehez. A beszamoloimmal a bizottsag meg volt elegedve. A cirka 20 honapos tartozkodasom alatt (16 honapra volt osztondijam!), sikerult osszeutnom egy kozel 50 oldalas tudomanyos publikaciot, ami a tema kulolegessege - Beton tisztitasa petroleumszarmazekoktol elektrokinetikus eljarassal - az erdeklodes miatt elso korben 70 peldanyt nyomtak belole. Ez ebben szuk kategoriaban mar ‘aranylemez’, mert altalaban csak 20-30-t csinalnak az elsore. Europan kivulrol is kaptam nehany pozitiv visszajelzest pl. A Fokvarosi Egyetemtol vagy a Ghanai Banyaszati es Energetikai Miniszteriumbol stb. Az utobbi helyre is van egy meghivasom. Igyexem majd eleget tenni. A temanak lehetne folytatasa es kb 6-8 ev alatt elkepzelheto, hogy egy szabadalom bejegyzesig el lehet jutni vele.
ON

Egyebkent szerencsesebb lenne ha valoban elolvasnad a szovegkornyezetet az egyes hozzaszolasokhoz. Asszem a legtobbunk nem ciganyokat tapossa, hanem szeretne az ertekeket a helyere tenni es pl. valami fele ‘teljesitmenyaranyos’ juttatasokat latni. Mint lejjebb kiderult ez lenne a meltanyos eljaras mindenkivel szemben Asszem mar soxor elhangzott, hogy legtobbunk nem szeretne mast, mint hogy a te altalad is emletet szeles nem integralodott reteg legalabb annyira tiszteletbe tartsa a torvenyeket es az egyuttelesi szabalyokat, mint ahogy ez mas nemzetisegeknel illetve a magyaroknal is jelen van. Mar elhangzott, ha a ciganyok is ugyanolyan aranyban kepviseltetnek magukat mindenutt (egyetemi hallgatok, rendorok, bunozoi csoprtok stb.) mint a tobbi csoport, akkor asszem senkinek fel sem tunne, hogy vannak. De ha kicsit kitekintunk a hatarokon tulra ott sem latunk sok kezzelfoghato eredmenyt esetleg egy-egy verszegeny peldat v. probalkozast.

Aurora 848: Nem szocialis vonalon dolgoztam, hanem beruhazas es penzugy. Csak egy kis idot lehuztam egy polgarmesteri hivatalban is. Innen akad egy ket ‘szocialis’ tapasztalat :)

mangorlo 851: Te anno az SZ.V.C topikban nem roma egyetemistakent mutatkoztal be?

kenya 854: A pozitiv diszkriminacio az, hogy ugy juttatunk egy csoportot, hogy ezzel nem kerul hatterbe egyik mas csoport sem. Ez pedig kemeny dio.

aSSaSSin Creative Commons License 2000.05.02 0 0 876
Phral!

1. Egyetértek Veled. Elbeszélünk.
2. Nem keverem a jelzőimet, mindig is azt mondtam, hogy Tisztelet a kívételnek, valamint akinek nem inge az ne vegye magára.
3. A topic címe alapján a romák helyzetéről van szó. Ha végig olvastad a topicot, láthatod a magam fajta embereknek az a baja, hogy miért kell előnyökhöz juttatni egy népcsoportot, mely nem biztos, hogy rá szolgált.
4. Nem kifelyezetten a romákat küldöm "munkatáborba". (Látom nagyonteszik Neked ez a szó!!)Számomra mindegy hogy a léhűtőknek milyen a bőrszine.
5. Valóban nem ismerem az összes romát M.-on. Az azonban már elgondolkodtató, hogy akiket ismerek azok nem feltétlenül a törvényes munkavállók táborát erősítik!!!
6. Hogy értsd az álláspontomat, elmondom, hogy miért kezdtem ebbe a topicba írni. Kezdett elegem lenni a média által sugárzott műsorokból, melyek mindig azt sugalták, hogy Mo.-on a cigányok helyzete szörnyű (ezzel egyébként egyetértek!), s erről a lakosság többi része tehet. Elhiheted, hogy egyszer sem vertem meg romát, bár 2 méter és 97 kg vagyok.

Az háborít fel, hogy a roma népcsoport azon tagjait, akik szarnak bele a nagy világba, minden politikai párt, érdekvédelmi fórum kihasználja a saját érdekében és erre még magyarázatként az EU-t hozzák. Én sem dícsérem meg a gyerekeimet ha szarul teljesítenek. Ha így tennék, csak azt tanulnák meg, hogy mindegy hogy mit csinálnak. Ezért tartom fontosnak, hogy a támogatásokat ne agyra főre adják. Másfél évig voltam egy oktató cég vezetője. A munkaügyi központ hiába iskolázta be a semmittevőket, még arra is lusták voltak, hogy elmenjenek az előadásokra. Természetesen nem kellett a végén semmit sem visszafizetniük, hisz úgy sincs miből. A munkaügyi központ vezetője szerint ez egy szükség megoldás. Munkát nem tudnak adni, de legalább addig sincsenek az utcán. A közmunka erre mégiscsak jobb megoldás, nem?

Előzmény: phral (875)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!