Keresés

Részletes keresés

Mylord3 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 178703

Remek, használja örömmel és teljes megelégedéssel! Az üvegvázára érdemes különösen vigyáznia, mert azt itthon pótolni lehetetlenség. Számomra ez az egyik varázsuk ezeknek a régi kis QM-eknek.

Előzmény: civicfanatic (178701)
Bazs09 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 178702

Lesd meg Instán a SocraticCoffee-t, ők rendszeresen végeznek ilyen méréseket. Ez persze legfeljebb kiindulásnak jó, az egyedüli ami számít, az az ízprofil, attól pedig szándékosan tartózkodnak, mert egy görbéből nem lehet megállapítani. Az EK-nak pl. kimondottan rossznak kellene lennie, annyi a fine, aztán láss csodát...

 

Kezdésnek perfekt a kis Graef, de aztán - hogy ne egyből a csúcsot említsem - egy K30 késsel már egészen más dimenziók nyílnak meg. Ár-érték arányban pl. verhetetlen a CM702, de szerintem kevesen ragadnak le az ár-érték optimumnál (szerencsés, aki igen).

Előzmény: kneissl (178695)
civicfanatic Creative Commons License 2019.05.08 0 0 178701

Tesómhoz került a kis poccino :) Ár/érték arányban kb verhetetlen.

Előzmény: Mylord3 (178694)
Katoczi Creative Commons License 2019.05.08 0 0 178700

Szükség van az apró szemcsére is, szitálással többen próbálkoztak az egyes frakciók szétválasztásával, az eredmény sosem volt jó. Az arányokon van a lényeg, ha túl lapos a görbe az biztosan rossz. Pl ha megnézed a legjobb kézi darálók egyikének tartott HG-1-et az nagyon rossz kéne legyen. Új darálót teszteltek, így ezt a gyakorlatban is láttam működni. 15kg kávé után sokat javult az íz, a tesztet sajnos sehol sem ismételték meg bejáratott késekkel.

A kis kúpos, műanyag őrlőházas darálók között jelentős ízbéli eltérés nincs, a Catlert nézd, vsz az  hasonló eloszlást ad mint a Graef.

Ami a felháborító, hogy a mai napig Gold standardnak tartott ek43 gyárilag sokáig nem volt jól beállítva, a vadi új darálót vihetted Ballószögre felszabályozni. Azután meg elvert minden darálót, de 700k-ért nem ezt várná az ember. Még szerencse, hogy az átlagembert nem érintette.

Előzmény: kneissl (178698)
levytee Creative Commons License 2019.05.08 0 2 178699

Nem akartam nagyon beleszólni, mert nem túl barátias a légkör, de nem bírom megállni :)

 

A vaktesztnek illetve kóstolásnak azért szerintem sokkal több értelme van (persze szubjektíven mert kinek a pap kinek Papné) , mint ezeknek a tudományosan alátámasztott fingfűrészelésnek!  

 

Kvázi ha ízlik a graefen minden akkor , öröm és boldogság , nem került zsák pénzbe. Ha meg kiérzed a javulást más örlön akkor el lehet dönteni megéri-e. Ha nincs alkalmad vaktesztre, szar ügy...  

kneissl Creative Commons License 2019.05.08 0 0 178698
https://www.google.com/search?q=coffee+grind+size+analysis+comparison+graph&tbm=isch&ved=2ahUKEwiY1-DY94viAhUOgRoKHanQDhgQ2-cCegQIABAC&oq=coffee+grind+size+analysis+comparison+graph&gs_l=mobile-gws-wiz-img.12...3329.14670..15869...2.0..0.197.2464.0j16......0....1.........35i304i39j30i10j33i10.9LEn9pIM8OQ&ei=mMvSXJgrjoJqqaG7wAE&bih=560&biw=360&client=ms-android-huawei&prmd=ivn#imgrc=-GQv9c8JqR-whM


Fura módon egy egymillió forintos őrlőnél is több mint 10 % azoknak a részecskéknek az aránya, amik tizedakkorák mint a legnagyobb sokaságát képező részecskék mérete.
A daráló gyártója által kiadott mérés szerint.
Akkor ez most baj, vagy nem?
Ez nagy szórásnak számít?
A Graef-hez nem találtam görbét. Leméri valaki?
Előzmény: Katoczi (178697)
Katoczi Creative Commons License 2019.05.08 0 0 178697
Előzmény: kneissl (178695)
Katoczi Creative Commons License 2019.05.08 0 3 178696

Csak én vélek némi szarkazmust kiérezni a hangodból? Kétlem. De ez most nem jött be, ugyanis van egy ausztrál csapat, akik mindent megmérnek amit lehet, az őrlők haranggörbéi meg időről időre megjelennek, ahogy jön 1-1 nagyobb dobás. De nem kell messze menni a magyarázatért, hiszen a szemcseméret hatását a kávé ízére nem kell magyarázni senkinek. Ha pedig a két kés nem teljesen koncentrikus, vagy párhuzamos, esetleg a tengely ferde, vagy a csapágyazás nem megfelelő, az bizony kiérződik a végeredményen is. Az, hogy vakteszten 5-ből 5x jobbnak érzed pl egy Mazzerel darált kávéból készült italt mint a Catlerel készültet, az többet mond minden haranggörbénél. Az, hogy a haranggörbe alapján látod, hogy túl sok az egyiknél a púderszerű szemcse (és épp annak  a kávénak van egy keserű utóíze) csak bizonyítja, hogy nem az érzékszerveid játszanak veled.

Előzmény: kneissl (178695)
kneissl Creative Commons License 2019.05.08 -4 1 178695
"A Graef épp hogy tud megfelelő őrleményminőséget, hogy espressozni lehessen vele, de túl nagy a szórás a túl finom és a túl dúrva szemcseméret felé is, ami kihat az ízre."

Feltételezem, hogy ez nem valami marketing BS, vagy egy drága őrlőt vásárló kávéfogyasztó ön-igazolása, hogy igenis megérte csilliárdért daráló venni, hanem többszöri mérés során kialakult megalapozott eredmény, ahol az őrlemény részecskéi le lettek mérve, az eltérések rögzítésre kerültek, és a darbszámok meg lettek határozva.
Ezek alapján - gondolom - egy normál-eloszlási haranggörbével lett ábrázolva az adatsor, és ezen alapszik a kijelentés, hogy túl nagy a szórás.
Bónusz: a részecskék alakját és felületét megvizsgálva kiderülne, hogy a víz mekkora felületen éri az őrlemény szemcséit, ami nyilván befolyásolja a főzet ízét.
Remélem hogy ilyen alapokon nyugszik a kijelentés....
Előzmény: Katoczi (178680)
Mylord3 Creative Commons License 2019.05.08 0 0 178694

Nem tudom, hogy van-e jövője a thermoblokknak, illetve azt sem tudom, hogy milyen a jelene, a mostani megítélése a "nagy" bojleres gépekhez képest, de én ugyanolyan minőségű KV-t tudok vele készíteni, mint az eddigi Gaggiáimmal. Valóban gyorsan menetkész, a 3 perces időt azért én kicsit kevésnek tartom, és nálam az 5-10 perc felfűtési idő ennél a gépnél is megvan, előcsapolással együtt. Ugyanakkor nagyon praktikus, jól mozgatható kis gép ez, a mellette lévő ős Gaggiát, mire feltettem a hűtő tetejére, a "golyóim is szétgurultak" :-)), annyira nehéz ez a Gaggia!!

Itt pár hete hirdettek egy másik kis QM-t 15 ezerért, nem tudom, hogy azt aztán megvették-e már? Jó lett volna nekem is tartalék vagy épp (donor) gépnek. Amúgy pedig újonnan irreálisan magas az áruk ezeknek a gépeknek, szerintem.

Előzmény: Freedom of mind (178690)
Katoczi Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178693

Az újak thermoblokkja állítólag vicc a régihez képest. Munkahelyen tökéletesen elvagyok egy thermoblokkos csodával, de csak robusztás sötét pöriket szereti. Már a közepes pöriből is citromlé készül.

Előzmény: Freedom of mind (178690)
mester66 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178692

Na és a Commandante is a megvan!😊

Előzmény: gyd4 (178691)
gyd4 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178691

Na azért a hűtőn a faros Ikarus se semmi.

Előzmény: Mylord3 (178689)
Freedom of mind Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178690

Érdekes, hogy mennyi rajongója van ezeknek a régi Miostar - Quick Mill gépeknek. Nem tudtam, hogy te is közéjük tartozol. Egy kollégám is vett egy ilyet, csak újat, ami tökre így néz ki néhány eltéréssel, pl. nincs poti a bal oldalán. Ami igaz az igaz, én otthon még a gép bemelegedésére várnék amikor ő már főzött két kávét, megitta és rég elmosogatott. Most egy PID-es változatra (3230) hajt. Mégis volna jövője a thermoblocknak? 

Előzmény: Mylord3 (178687)
Mylord3 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178689

Igen..., ez a kubai GC, illetve CC!

 

Che-spresso Classic. :))

Előzmény: LazacX (178688)
LazacX Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178688

Nagyon pöpec kubai kávéfőződ van. :)

Előzmény: Mylord3 (178687)
Mylord3 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178687

Természetesen én sem gondoltam teljesen komolyan, mert ízlésekről minek vitázzunk, nem? Mindenki a saját ízlésének megfelelő KV-t fogyassza, oszt' jól van! :-)

 

 

Más:

Ma délután, kicsit hosszú kihagyás után újra Manueléknél voltam, igaz, most KV-t nem vettem, helyette ezt a két csészét újítottam be. Abszolút nincs a csészékre szükségem :-), de ha már KV-t nem vettem, gondoltam, nem jövök el tőlük üres kézzel, hozok két (illetve négy) kis porcelánt. A KV-juk tökéletes, a kiszolgálás baráti, akkor miért ne? Szerintem amúgy  ezek dancap csészék, csak "meg vannak márkázva". 

Előzmény: ogrEicsab (178682)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178686

Azért egy Mazzer Mini fényévekkel csendesebb mint a Graef.

Előzmény: Nibiru (178678)
heted7 Creative Commons License 2019.05.07 -1 0 178685

"Nem mindegy? Az őrlő hangjára aki felébredt, azt már a pofozás hangja kevéssé zavarja. Sőt, attól nyugszik meg és alszik vissza, mert tudja, hogy már vége. Tapasztalat. XD"

 

Basszus, nem olvastam el az előzményt és el nem tudtam képzelni, miről beszélsz...  Tiszta horror.... :D

Előzmény: Nibiru (178678)
Mazsi Gulyás Creative Commons License 2019.05.07 -1 0 178684

Johny Greek kv-főző ELADÓ

eredeti ára 341 Euró (kb 112 000 ft)

Féláron, nagyon szép állapotban, csak párszor lett kipróbálva

55 000 Ft

Személyesen Budapesten lehet megnézni, átvenni

baowah_ Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178683

ha mar ilyen remek vita van őrlő ügyben, felkínálom a kézi megoldások rajongóinak a világ legszebb malmocskáját a Zassenhaus Guatemalát, a fokozatmentesen állítható, fa-rozsdamentes acél szépségemet. Semmi kerámia, rendes fém. 20 év garanciát adtak rá újkorában. A svájciak vevőszolgálata legendás. A kedvencem rajta, hogy a fagolyó belsejében kis mágnes van, így aki nem akarja leveszi, de ha rajta van sem lötyög, vagy esik le.

33 ezer.

ogrEicsab Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178682

Ezzel azért vitába szállnék, mert szerintem robuszta tartalmú olaszos blendből és világos(abb) pörkölésű “farmszelektált” kávéból is van finom és kevésbé finom :)

Előzmény: Mylord3 (178681)
Mylord3 Creative Commons License 2019.05.07 -2 2 178681

"...A robusztás sötétebb blendek megbocsátóbbak."

 

 

...és ráadásul mennyivel jobb ízű, aromásabb eszpresszó KV ital készíthető is azokból! Ez asszem, nem is kérdéses.

 

/ :)) /

Előzmény: Katoczi (178680)
Katoczi Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178680

Minden lánc olyan erős mint a leggyengébb láncszem. Jelen esetben a kávéfőző egy jó darálóval finomabb kávét adna. Nem arra kell gondolni, hogy Geisha lesz a Brazil szénből, de ha figyelsz a különbségre egy vakteszten 3ból 3x érzed a különbséget a Graef és egy pl Robur között (de akár egy Super Jolly is lehet). Két kiskúpos között a különbség még kisebb. A Graef épp hogy tud megfelelő őrleményminőséget, hogy espressozni lehessen vele, de túl nagy a szórás a túl finom és a túl dúrva szemcseméret felé is, ami kihat az ízre. Főleg ha világos pörkölésű újhullámos kávéról van szó. A robusztás sötétebb blendek megbocsátóbbak.

Előzmény: kneissl (178660)
Nibiru Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178679

A fokozatok közti szemcseméret-különbség eddig úgy tudtam, hogy nem ugyanaz a 25 fokozatúnál, mint a 40-esnél. Nekem 702-esem van és bizony előfordul, hogy jó lenne két fokozat közé bemenni. Szerencsére a kávék többsége bőven tolerál annyit, hogy ne legyen ez különösebb probléma, de akkor is.

Előzmény: ogrEicsab (178673)
Nibiru Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178678

Nem mindegy? Az őrlő hangjára aki felébredt, azt már a pofozás hangja kevéssé zavarja. Sőt, attól nyugszik meg és alszik vissza, mert tudja, hogy már vége. Tapasztalat. XD

Előzmény: ogrEicsab (178677)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178677

🙂

 Egyébként melóhelyen én is egy CM 81-et használok nagy megelégedéssel, viszont mivel kívánja a pofozást, hogy kiadjon mindent amit bele töltök, otthon, reggel 1/2 6-kor nem annyira praktikus😀

Előzmény: Mylord3 (178675)
ogrEicsab Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178676

 Tényleg nem kötekedni akarok, de ha eladni szeretnéd, nemcsak árulni, akkor bizony csökkenteni kell az áron… Ahogy kihozol valamit a boltból az kb. - 30 % egyből az új árához képest.

Előzmény: csbocsi (178674)
Mylord3 Creative Commons License 2019.05.07 0 0 178675

".... Mylord: Te a klasszik vonalon mozogsz, oda tényleg bőven jó a Graef!... "

 

 

Pontosan úgy, mint ahogy te is! :)) Legalábbis az általad rendszeresen bemutatott fényképes KV-gépes hirdetéseidből én mi másra is tudnék következtetni??! :-)

 

Amúgy tényleg: a Gaggia Classic neve vajon miért nem változott az évtizedek múlásával, miért nem követte Milánó e tekintetben a KV-kultúra fejlődését? Miért nem Gaggia New Wave vagy épp Gaggia 3rd Wave az a Classic?! :))

Előzmény: ogrEicsab (178672)
csbocsi Creative Commons License 2019.05.06 0 0 178674

 

Eladó egy soha nem használt gyári új állapotú Graef CM702 EU típusú kávédaráló. 2019.12.07-ig
garanciális.Összes tartozéka és papírjai a gyári dobozában. Ára: 31000Ft. 
Érdeklődni telefonon: 0670/7799929



Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!