Keresés

Részletes keresés

XANTIi Creative Commons License 2023.10.29 0 1 61288

A műszerke egy nagyon egyszerű kis jószág. Pár ellenállás, 2 dióda meg persze az alapműszer. Ha az jó, akkor többi már sima ügy.

Előzmény: ha7vc (61287)
ha7vc Creative Commons License 2023.10.29 0 2 61287

Sziasztok!

Köszi a válaszokat. Persze tudom én, h mindenki segíteni szeretne, de nincs forrás, mint ahogy most nekem sincs. Úgy emlékszem, mintha a kábel 50 Ohmos lenne, de nem esküszöm meg rá. Marad a mérés, vagy a kuka.

A Microvo pedig azért érdekes, mert van nekem egy, nosztalgiából vettem a börzén, de természetesen nem működik, és nem akartam összeturkálni javítás ürügyén. Mindegy, meg fogom javítani a tapasztalataim alapján, de jobb lett volna tutira menni.

Minden esetre köszönöm szépen a segítő szándékot.

Vy73! Laci.

Előzmény: _nyunyuka (61286)
_nyunyuka Creative Commons License 2023.10.29 -4 1 61286

Igen, jó! Az olvtárs is gondolom, a keresőmotorokkal kezdte, majd lhanzi, régiműszerek, elektrotanya stb. Ismerem személyesen, meg az ő RT-beli cikkein nőttem föl. Ha a polcon itthon vagy a melóhelyen meglenne (utóbbit kedden este tudom megnézni), már dobnám is a szkennerbe. 

Előzmény: Prof (61285)
Prof Creative Commons License 2023.10.29 0 3 61285

Ez egy elég jó kis fórum itt. Az, hogy nem írjuk rögtön, hogy "nézem", nem jelenti azt, hogy nem töltünk el a saját szabadidőnkből valamennyit, hogy előkerüljön valamilyen épkézláb válasz.

Nekem három dolog derült ki: egyrészt pokoli régi, tehát még ha egyben is van, akkor sem biztos, hogy a környezeti hatások nem tették használhatatlanná. Másrészt, sok függ attól, hogy ki és mikor gyártotta (ez nem derült ki a kérdésből), az RG jelölés ugyanis nem gyártói jelölés, hanem csak kvázi-szabvány, aminek eredményeképp két, eltérő gyártó eltérő, de azonos jelzésű kábele között is lehet szignifikáns eltérés. Harmadrészt, amíg létezett, addig is utálták, mert még a tervezési célhoz képest is csapnivaló volt a teljesítménye (valamelyik angol nyelvű forrásban találtam ilyen tartalmú, hosszas értekezést).
Egyébként, már ha erre van eszköz, a legegyszerűbb megmérni.

Előzmény: ha7vc (61280)
njjana Creative Commons License 2023.10.29 0 1 61284

Tiszteletem, szia!

Csatlakoznék  _nyunyuka fórumtárshoz. Legalább egy órán keresztül túrtam a netet, hogy segítsek neked, de semmit nem leltem. :-(

XANTIi Creative Commons License 2023.10.29 0 0 61283

Volt ilyen műszerem....Hú de nagyon régen!!

DP105 Creative Commons License 2023.10.29 0 1 61282

Elkészítettem egy hosszú,- 800 mm, /integrált/ ferrit antennát RH konverterhez, így külső antenna nélkül is sok  adó jelét fogom 1600 kHz működő érzékeny vevővel. Mik.

Előzmény: mmormota (61271)
_nyunyuka Creative Commons License 2023.10.29 -3 1 61281

Segítene az ember, ha tudna. Sajnos az internet előtt született dolgok doksijai nagyon sokszor "atomtitkok". Az említett kábelről nem is hallottam, vagy nem tudtam, mi van a kezemben. 73!

ha7vc Creative Commons License 2023.10.29 0 0 61280

Sajnos a Magyar Kábel Művek egykori RG-1 típusú koaxa ügyében nem kaptam választ, Talán a MICROVO típusú zsebműszer kapcsolási rajza megvan valakinek.Megköszönném, ha megosztaná velem.

Előzmény: ha7vc (61273)
HA5OPI Creative Commons License 2023.10.28 -3 3 61279

Amekkora hirig van most két helyen is... figyel mindenki.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (61278)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.10.28 -1 1 61278

50Hz-enként.Othradar lehet.

Előzmény: ha3flt (61276)
XANTIi Creative Commons License 2023.10.28 0 1 61277

Ki tudja....

Előzmény: ha3flt (61276)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.28 0 0 61276

Tökéletesen 5 kHz-enként? :-)

Előzmény: XANTIi (61275)
XANTIi Creative Commons License 2023.10.28 0 3 61275

Bicikli töltője tud ilyet.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (61274)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.10.28 -1 0 61274

Mindenhol adó :-)

Előzmény: mmormota (61269)
ha7vc Creative Commons License 2023.10.26 0 0 61273

Sziasztok!

Sehol sem találtam meg az RG-1 típusú koaxiális kábel adatait. Tudna valaki segíteni?

Előre is köszönöm.

Vy73! Laci.

Prof Creative Commons License 2023.10.24 0 0 61272

Igen, mindig örülök a sikeresen leforduló és lefutó "hello world"-nek. :-D

Előzmény: mmormota (61271)
mmormota Creative Commons License 2023.10.23 0 1 61271

Csak az építés, fejlesztés öröméért érdemes belekezdeni. Nagyon nagy munka, ár/érték arányban a kutyasétáltatás is messze jobb... :-) Olyan képzettséggel pedig, ami komolyabb fejlesztéshez kell, egy hét alatt megkeres az ember egy nagyon jó gyári rádióra valót. Viszont nagyon jó szórakozás, és ha sikerül valami, piszok jó érzés.

A hobby fejlesztés egész más, mint az üzlet. Pl. most használok egy olyan open source library-t, amit egyetlen ember fejlesztett. Egy fillért nem kap ezért, gyönyörűen kidolgozta, kezdők kérdéseire válaszolgat, és saccra legalább egy év munkáját tette bele. (pschatz: arduino audio tools) 

Előzmény: Prof (61270)
Prof Creative Commons License 2023.10.23 0 2 61270

25 éve doszt azt kérdezgették tőlem a klubban (meg más témában úgy általában mindenütt), hogy miért nem építek magamnak (utána azt, hogy miért nem használtat veszek). Az akkori és a mostani válaszom nem sokban különbözött. A mostani kicsit szofisztikáltabb: az értelmes eredményhez/sikerhez tapasztalat kell. Ahhoz, hogy tökély legyen, azért nem öt, de nem is tíz iteráció kell, hanem annál sokkal több (és/vagy máshonnan megszerzett tapasztalat). Nagyon jó lenne saját rádiót vagy részt építeni, de hogy ezt kvázi nulláról elkezdjem – no way. Mondjuk egy keyeren, bármennyit is lehet találni boltban (szinte) bármi áron, most erősen gondolkodom.

Előzmény: _nyunyuka (61267)
mmormota Creative Commons License 2023.10.23 0 2 61269

A szintetizált ssb-nél hány vivőfrekvenciát használnak?

A kérdésből úgy tűnik, nem igazán érted a dolgot, ezért inkább elmondom, hogyan lehet külön előállított fázis és amplitúdó jellel emberi beszéd átvitelére alkalmas ssb jelet előállítani.

Vegyük először a szokásos módon előállított jelet. Ez nem egyéb, mint a normál beszéd hangfrekvenciás jel eltolva a vivő frekvenciával. A beszéd nem egyetlen szinusz, hanem mindenféle frekvenciák keveréke a legkülönbözőbb amplitúdókkal.

A beszéd az analóg ssb adás során frekvenciában korlátozva van, tipikusan a 3kHz-ig terjedő sávra. Ennek megfelelően az ssb jel spektruma is belül marad a névleges vivőfrekvenciától usb esetén a 3 3kHz-ig terjedő sávban.

A szintézis alapgondolata:

1. az SSB jel sávkorlátozott

2. a vivő több nagyságrenddel nagyobb, mint a moduláció

Ilyen feltételek mellett, ha elérjük, hogy a szintetizált jel fázisa ugyanolyan legyen, mintha normál analóg módon állították volna elő, és az egyes hullámok amplitúdója is pont annyi, akkor az nagyon jó közelítéssel, kis torzítással ugyanolyan lesz a vevő számára, mintha hagyományosan állították volna elő.

Az egész előnye a végfok hatásfoka. Analóg módon az ssb jelet kis szinten állítják elő, majd lineáris végfokra vezetik. Fontos a linearitás, különben torz lesz a hang vevő oldalon. A lineáris erősítő hatásfoka gyenge, melegszik, többet fogyaszt mint kellene, hűteni kell.

Szintetizált ssb esetén megtehető, hogy a végfok két jó hatásfokú, tisztán kapcsoló üzemű eszközzel működjön. Egyik előállítja a szintetizált amplitúdó jelet, másik ezt mint tápfeszültséget használja, és ezt kapcsolgatva előállítja a HF ssb-t. Persze a dolog kényes, jól kell kiszámítani az amplitúdó és fázis információt, és pontos szinkronban kell működtetni a végfokkal együtt mindent.

Feltűnő, hogy az egyre jobban digitalizát gyári HF rádiók nem ezt a módszert használják, így nyilván vannak hátrányai a módszernek. Valószínűleg nehéz elég jó minőségben megcsinálni.

Az ssb jelet ezek a gyári gépek is digitálisan állítják elő, de hagyományosan kis jelszinten, majd lineáris erősítőt használnak végfoknak.

Amit én tervezek, az a következő. Kiszámolom, mennyi kell legyen az ssb jel fázisa minden időpillanatban, majd az si5351 osztóit nagyon sűrűn vezérelve úgy állítgatom a kimenő frekvenciát, hogy az éppen abban a fázisban legyen, ami a cél érték. (a fázis a pillanatnyi frekvencia idő szerinti integrálja)

Külön kiszámolom az amplitúdú cél értéket is. Ezzel egy kapcsoló üzemű hang végfokot vezérlek, és ennek kimenete lesz a megfeleő fázisú vivővel kapcsolgatva.

Megpróbálom, de nem vagyok biztos abban, hogy jó hangminőséget el tudok érni - mert ha könnyű lenne, minden új gyári rádió ezt csinálná a jó hatásfok miatt.Jó mérnökök dolgoznak ezekben a gyárakban, nem ezen múlik. Egy előnyöm van, amatőr cuccban egy kicsit rosszabb hangminőség megengedhető, olyan, ami elfogadható, de egy Yaesu vagy Icom már nem engedheti meg magának.

A QMX kit, amit megépítettem, CW és digi módokban működik. A végfok azonban úgy van tervezve, hogy alkalmas legyen ilyen elvű ssb jel előállítására. A qrp-labs jelezte is, hogy dolgozik egy esetleges ssb képes fw upgrade-en.  A fw zárt forráskódú.

Én másik uC-vel és hw-rel próbálom meg ugyanazt.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (61264)
Rifa-caps_blowup Creative Commons License 2023.10.23 -4 2 61268

Épp most néztem wimon új rádiók árait!

1000euro alatt is van új RH adóvevő! Jó nem egy új ts990, mert az 7500euro, de elsőnek te böfögöd teli a mikrofont és garis.

Elnézve a mai amatőröket, sajnos ha lenne műszerük se tudnák hova nyúljanak belül egy hibajelenség esetén....

Emlékszem az adószoba előtt jobb oldalt volt a klub helységben régen a Q mérő és a wcpapir gurigára tekert tekercsnél nem csak megmértük 10évessen hanem meg is tanultuk mi is az a Q és mitől függ, majd utána szólt az 540khz a nagy ohmos katonai fülesen a germánium dióda után....

Előzmény: _nyunyuka (61267)
_nyunyuka Creative Commons License 2023.10.23 -5 2 61267

Építeni ott a többi kiegészítő: antenna, végfok "remetével" (azaz remote) stb. Szinte minden hozzávaló a Bronzkerben, Amarinál, Quattroplastnál megvehető, illetve a megfelelő szemeteskukából szabadon kitúrható. 

Komplett RIG-re ott a remek példa, a nemrég elhunyt "főállású" rádióamatőr, HA5NM Bandi. Minden a rendelkezésére állt, olyan alkatrészek is, amikről az egyszeri földi halandó amatőr nem is álmodhatott. Tudás, műszerezettség, szabadidő szintén. El is kezdte építeni a VLT-t ("Világ Legjobb Transceivere"), ami aztán 10+ éve a polcon porosodott. A hagyatékból egy klubtagunk vette meg, Bandi egy IC7400-zal és egy IC910-zel rádiózott. Pedig amit ő nem tudott megcsinálni, az nem is létezett! 

A félkész VLT nálam volt két hétig, lefotóztam az összes panelt, kis reverse engineering. Kb.40 éve tényleg verte a világot, ma már kitből jobbat rittyent az ember. A mai szint meg házilag utolérhetetlen. Ettől függetlenül szívesen forrasztok.

Előzmény: Rifa-caps_blowup (61266)
Rifa-caps_blowup Creative Commons License 2023.10.23 -5 0 61266

Jójó, de nem ugyan az az öröm!

Igaz félmegoldás, de ahogy a mondás tartja "kecske is jól lakik meg a káposzta is megmarad", erre mondom mindig venni kell hibás gyári berendezést, legyen az adóvevő, végfok, műszer, táp, stb.

Így mégis csak kell éleszteni,beüzemelni, de nem kell nulláról végigtervezni, építeni ami brutális sok idő sajnos a mai rohanó világban.

Tény, ha csak anyagiaskodunk így is ráfizetés, mert egy szerviz órabérével a ráfordított idővel számolva olcsóbb az új garis, de megvan a forrasztás öröme és mégse nulláról kell horror áron végig cumizni.

Gondolj bele csak egy tápba, mire a dobozt kimunkálod, feliratozod, az mi munka és idő, mennyivel hamarabb megvan akár egy bonyolult kapcsolótáp megjavítása is, és egy komplett adóvevő ezerszer bonyolultabb, csak a bemeneti sávszűrőkre mi munkaóra elmenne és még a KF ig el se jutottunk....

Előzmény: _nyunyuka (61251)
Valaki Alfonz Creative Commons License 2023.10.23 -5 2 61265

Nem súlyos tétel, ezt én 27-28 éve éltem át, amikor csak soros programozású PLL chipet találtam a 23cm-es TV adóhoz.

Akkor vettem az 5PT-től az első PIC programozót és néhány PIC16F84-et. Megtanultam használni, azután még sok más

procit is. Hosszú évekig uP-t tartalmazó áramkörök gyártásából éltem, részben még ma is. De nem szeretem.

Amikor HAM projektet csinálok, ahhoz is megírom a programot, de csak muszájból. Ezek után gondolom azt, hogy a

szoftverelés az egy másik világ, még ha eluralja is az elektronikát.  Aki szereti, annak nagyon szép világ, aki öreg hozzá

az meg szépen kihal és magával viszi a vasmag tekerés gyönyörű emlékeit....

Előzmény: ha3flt (61255)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.10.23 -1 0 61264

Az Ft8 nagyon lassú. Hány 1000-szer tud a géped frekit váltani másodpercenként? 

A szintetizált ssb-nél hány vivőfrekvenciát használnak?

(Szerintem ha át tudja vinni elegendő sebességgel a digit adatot nem is kell a szintetizált ssb mód bonyolultsága,a digitális hang tömörített formáját is át tudja küldeni.)

Előzmény: mmormota (61262)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.10.23 -1 0 61263

Igen. A modulálatlan vivő frekvenciáját váltogatja. 

https://www.sigidwiki.com/images/6/65/FT8.png

Az adónál a bemenő szöveges információt kell átkonvertálni a megfelelő sorrendű vivőbekapcsolássá, a vevőnél 8 vevőnek kell vizsgálnia van jel-nincs jel a vételi frekvencián.

Előzmény: mmormota (61261)
mmormota Creative Commons License 2023.10.23 0 1 61262

Másodpercenként hányszor képes adófrekvenciát váltani az általad fejlesztett rendszer?

Nagyon sokszor, nagyságrendekkel gyorsabban, mint ahogy arra az FT8 esetében szükséges. Egy gyors buszon megy a vezérlés.

Érdekes viszont, ha később szintetizált SSB beszédhangot próbálok előállítani. Ez jóval nehezebb feladat, mert az adás frekvenciáját és amplitúdóját is szabályozni kell, szigorú szinkronban. Megcsinálták, működik a dolog, persze az, hogy én is meg tudom-e csinálni, más kérdés. :-)

Előzmény: Maketheworldabetterplace (61260)
mmormota Creative Commons License 2023.10.23 0 0 61261

Az FT8 nem így működik.

Ha - teszem azt - éppen 3000Hz körül van az FT8 jel (amit a wsjt-X kiad), az azt jelenti, hogy ha a HF jelet mint FM-et tekinted, akkor az FM vivő 7077kHz-en van, és viszonylag ritkán változik, mégpedig kb. 7076.980 és 7077.02 kHz között. Vagyis a 3000Hz nem az FM moduláló jel. Az ebben a felfogásban csak az az érték, amennyivel a vivő magasabb, mint a 7074 kHz, az FT8 sáv kezdete 40m-en.

A vivő így 7077 kHz, és  egy lassú négyszögjel ütemében változik a frekvencia, ez a négyszögjel a moduláló jel. Meg is lehet nézni egy megfelelő felbontású SDR vevő vízesés képén.Olyan ritkán változik, hogy a lassan csordogáló vízesés diagramon jól látszik, mikor milyen frekvencián van éppen.

Ha az FT8 jelet mint SSB modulációt fogod fel, akkor ott az elnyomott vivő 7074kHz, a 3kHz körüli FM modulált hang jel valóban a moduláló jel, vagyis itt a hang jel van FM-ben modulálva a lassú négyszögjellel. Ez az a hang, amit a WSJT-X program virnyog ki , és amit az SSB adó hang bemenetére kell kötni. Az SSB adó ezt átkeveri 7074kHz-cel feljebb, de a frekvencia változás üteme itt is ugyanaz a lassú négyszögjel

A végeredmény pedig azonos azzal, mintha a 7077-et modulálnád FM-ben ugyanazzal a lassú négyszögjellel.

Előzmény: Maketheworldabetterplace (61259)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.10.23 -1 0 61260

Másodpercenként hányszor képes adófrekvenciát váltani az általad fejlesztett rendszer?

Előzmény: mmormota (61253)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.10.23 -1 0 61259

A keskenysávú fmnél audio 3000Hz esetén másodpercenként 3000-szer változik az adófrekvencia a minimum és maximum közt. Az Mfsknál usb esetén lesz egy vivő a vivőfrekvencia fölött 3000Hz-cel.

Előzmény: mmormota (61249)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!