egy kis 2mm-es csücsköt szoktak beragasztani ébenfából, vagy csontból. A csontnál arra kell figyelni, hogy a csnthoz szeret hozzáragadni a húr, ezért szappanozni kell, illetve a csontot lúgban vagy trisóban kifőzni
Sziasztok! Nem tudja valaki véletlenül, hogy a hegedű E húr alá a lábra mit a legjobb tenni, hogy ne vájódjon a fába a húr és olyasmit ami a hangzásnak is kedvező?
Egy majd' 40 éves lakk friss lenne? :) Szerintem más miatt szedi a benzin. Tripoliföld nélkül nem szedi, de úgy nem tudom, hogy kárt tehet -e benne a benzin. Szereztem sebbenzint, az jól működik tripoliföld nélkül is. Szerinted a repedésekbe, ha bejut a benzin, okozhat problémát? Pl. a fában?
Jávorfába szokták. Nem tudom mikor tudok érte elmenni, de nagyon köszönöm a felajénlást. éppen költözés alatt vagyok, és lassú folyamat, nem tudom meddig tart?
Ht így ránézésre lehet kaolin is, az is valahogy így néz ki. És az ötlen nem rossz, hogy a port szárazon dörzsöli. oldószernek ki lehet még próbálni a petróleumot, műszerolajat, benzint és gázolajat, de ezek közül az olajoknál számolni kell azzal, hogy esetleg a végén az olajmaradékot külön el kell távolítani. Ha sikerül a polírozés, akkor nem lesz nehéz.
Polírozáshoz még érdemes lehet kipróbálni a kozmetikai kaolint. még nem próbáltam, csak mint fogkrémet, ígéretesnek tűnik. ezt is a már emlegetett oldószerekkel érdemes megpróbálni, meg esetleg szappanos vízzel. A szappanm azért kell, hogy ne ragadjon össze a rongy amivel poírozol.
Polírozáshoz valami puha anyagot javaslok, lehet pamut, flanel, polár, ilyenek, gyapjú.
Azt írtam, hogy csak régi szszlakkot lehet, vele, vagy régi olajlakkot, tehát legalább 5-10 éveset, a friss lakkokat leszedi, a régieket is, ha puhák, vagy nagy a gyantatartalmuk, tehát mindig próbálni kell egy kevéssé látható helyen, mielőtt az egészre rámegyünk. A tripoliföldet más oldószerrel is lehet keverni, ami a lakkot nem oldja, de a gyantát igen, pl olajlakkokhoz szesszelAz arány kérdése azért értelmetlen, mert polírozás közben úgyis párolog, én olyan pasztaállagra szoktam beállítani. Egyébként a lakkbenzin a jól megszáradt lenolajat sem oldja, legfeljebb puhítja, a nitró már igen.
Ezer éve nem írtam ide, mert családi okokból parkolópályán volt a citerakészítés (építkezés, és KÖZBEN jött a baba...), -viszont tavaly kaptam egy zongorát, amit el akartak tüzelni!
Tulajdonképpen először a hangolószögeket ajánlották föl, hogy szedjem ki citerához, mert utána fölaprítják tüzelőnek...
A sugármetszésű lucfenyőre kattantam rá, (ami annyira nem is mindenhol sugármetszésű...) gondoltam kitermelem valahogy, -lesz ami lesz!
Elég jól alakul:
Nagyon sok meló, mire jó lesz a citerához, nem biztos, hogy van értelme, -de az elv miatt, hogy régi, sok éve elnémult hangszerből újra megszólal egy másik hang, nekem megéri!!!
Ez engem is érdekelne. A Morassi hegedűvel még mindig szenvedek... Csupa olaj és viasz az egész hangszer, de a tripoliföld-benzin keverék egyszerűen leszedi a lakkot. A káván kísérleteztem vele és bizony néhol teljesen halványsárga lett a lakk. Valami más anyagra lenne szükség..
Egy nagyon kicsi (2 cm) területen kipróbáltam. Nos, két dolgot tapasztaltam: a rongy erősen sárga és barna lett, végül a lakk egy része matt lett. Mi lehet ennek az oka? Azért lett barna ill. sárga a rongy, mert szedett le a lakkból egy kis réteget?
Én mindig mikrofonnal hangosítok, de sohase sajáttal, mert nincs, általában nem szokott kelleni, már 100 emberre is zenéltem a puszta hangommal és a citerával. A mikrofon előnye, hogy egyszerre veszi az énekhangot is.
Az hogy kell-e hangosítani 20 emberre, az attól függ, hogy ezek mennyit ittak, meg hogy hány órát kell játszani, énekelni, meg hogy milyen kondiban van az ujjad meg a hangod?
Fogalmam sincs. Ha kéznél van a cucc, akkor ki lehet próbálni, ha nincs, akkor vagy jó lesz, vagy nem. A képről az sem látszik, hogy mi ez, tappancshangszedő létezik több árkategóriában is, de az említett célra biztos nem éri meg drágát venni.
Egy jó mikrofonnal biztos jobban szól, ha amúgy a hangszer jó, de annak meg az a hátránya, hogy több környezeti zajt bevesz, és könnyebb begerjeszteni, ha nincs jól beállítva a technika.