--------------------------------------------------------------------------------
Veszel 12 tonna halat, vegyesen pontyot, harcsát, csukát, miegymást. Gondosan megtisztogatod, vigyázva, hogy a bőre ne sérüljön, mert az adja meg a lének e kellőn kocsonyás állagot. Fölvágod hasát a halnak, gyomrát kiveszed, az epére vigyázol, ha az felfakadna mégis, hideg, bő vízzel mosod le gyorsan. A vérit benne hagyod. Ha akadna halikra, tej, márpedig pár mázsa akad biztosan, azt félreteszed. A hátuljáról a végbélnyílást, elejéről a kopoltyút, keserűfogat kidobod. Beirdalod a halakat, fejeket leszeded, a haltesteket nagyobb darabokra vágod.
Ezután megtisztítasz, és vékony karikára vágsz 11 mázsa hagymát, a hagymaszeleteket gondosan elvegyíted a halszeletek közé, és az egészet beleteszed a frizsiderbe, úgy két-két és fél ezer darabba. Néhány órára, vagy akár többe is ott tartod hadd érjen. Addig megiszol pár pohárka paksi, szekszárdi vagy vaskúti vörösbort, hadd érjél te is. Dél körül kiviszed a cuccot asztalodhoz, amelyet a főtéren 3000, a mellékutcákban, vagy a Sugovica partján 2500-ért biztosított számodra a tűzifával, tűzrakó fémalátéttel egyetemben a több mint 6000 rendező. Megterítesz, virágokkal díszíted asztalod, süteményt, bort, nagymamát deponálsz a több mint 2000 főzőhelyre.
Öt óra körül elindulsz a menettel, a családdal, a közben minden szempontból beállított ingyenélő vendégsereggel, a hagymás halhúst rejtő hatalmas bográccsal, süteménnyel, pogácsával, kenyérrel, fűszerekkel, vízzel és főleg egyébbel teli marmonokkal.
Ekkorra már persze kinn az asztalokon kendővel takart jókora tálakban áll az egytonnányi finomra főtt gyufatészta is.
A főzőhelyen mindent előkészítesz, felöntöd vízzel a bográcsot, aztán pontosan hat órakor, vezényszóra begyújtod a roppant gondossággal megrakott tüzet a több mint 2000 bogrács alatt. Az egész nyüzsgő, zsibongó e napra triplázódott lélekszámú városkát semmihez nem fogható füstgomoly lepi el, de te nem törődsz ezzel, csak arra ügyelsz, hogy gyorsan és nagyon lobogjon leved, mert annak úgy kell fortyogva lobogni.
Mikor megindult, beleszórod a pirospaprikát, mind az 520 kilót, és a vége felé beletéve az ikrát és tejet, pont harminc percen át főzöd így.
Ezután már csak etetsz, etetsz és etetsz, eteted a tieidet, az ország és világ minden pontjáról visszasereglett bajaiakat, a mindenféle jöttment vendégeket, eteted őket elébb tésztával bélelt lével, aztán a halnak húsával, aztán ha jut és van rá mód a maradék tésztára még egy kevés tejfeles túrót is morzsolhatsz, hogy a három fogás meglegyen, mert a bajai halászlé háromfogásos, ugye.
Mindehhez bort kínálsz, úgy ötven-hatvanezer liternyit.
Ennyi kell a bajai halászlé-fesztiváli léhez, és persze kell még hozzá rengeteg egyéb, kell hozzá egy csodálatos, sokat próbált, ám a megpróbáltatásokon mindig fölülkerekedő, vendégszerető, befogadó város, ahol még a törököt sem űzték ki annak idején, mert ahol mindig is a tisztes iparűzés volt szokásban inkább, s nem az emberek űzése.
Egy város kell ehhez a halászléhez, egy város, amelynek különös történelme, hangulata, szelleme, varázsa van, s amelyre-amelybe tehát jövőre muszáj lesz visszatérni még.
Készül a térkép is. A füzetben lévő változat nem alkalmas a szkennelésre. A nyomdából megkapom az eredetit, és felrakom. A pontos térkép a szektorokról igen részletes, méretproblémák is vannak...:-)
A halle oldal kiváló!! :-)))
Így tudom ajánlani az ismerőseimnek is a neten.
Egy valamit azért hiányolok, mégpedig a főzőhelyek "térképeit". A füzetben, amit kaptam a helyhez, elég részletes "térképek" vannak a szektorokról. A /halle oldalra a már meglevő térképmelléklethez ezeket is beraknám kiegészítésül.
Kedves Barátaim!
A 2000 ÉV - 2000 BOGRÁCS HALÁSZLÉ nagyon szép gondolat. Megvalósítása elkezdődött! A Halászlé Ünnepe a Halászlé Fővárosában című BAJAI NÉPÜNNEPÉLY programja a www.baja.hu/halle címen található.
Óóóóóh, bocsánat kedves Kaviat és Wágner Mestereim, ez a piszok Matkovity Lehel bepippantott a jópofának és kritikának szánt indiszkréciójával, és elhomályosította a tekintetem, de lészen ez még büntetve mindezért.
Az a bosszantó, hogy amelyikbe kétkézzel tömi az asztalomnál, ugyanazzal böfögi vissza teli hasból a sületlenségeit ! Ez elé ha halat teszel, csak arra az időre hagyja abba a zabálást, míg azt az egyáltalán nem lebecsülendő mennyiségű alkoholt dönti magába. Gondoltam már arra is, hogy szívószálat is teszek a kanala mellé :)) ....
Amúgy meg: köszönet mindenért, kedvesek vagytok, én sajnos csak a léhűtő által ecseteltekkel tdudlak csábítani benneteket !
Hálátlan nyavajás, most védtelek meg egy másik topicban, csak előbb láttam volna ezt az aljas intrikát ....
Következő halinvitálásod tekintsd visszavontnak, azaz nagyon törd a fejed, milyen pitizéssel tudod visszalopni magadat a kegyeimbe !!
Amúgy meg van kiscsemetém olyan, aki könnyedén és lazán csípőből teríti a sárló pofák elé a legfinomabb falatokat ( kao ja ), és van olyan - mint te magad is -, aki csak pofázik róla :)) !
Tegnap főztem, mert Zsolt lennék (meg bajai) vagy mifene. Oszt volt úgy 1,6 kg ponty, 40 dkg csuka, két-két süllő fej és farok, meg egy bazi nagy afrikai harcsa feje, meg 6 darab törpe harcsa. Voltunk rá négyen felnőtt félék, meg a két kislányom (2, illetve 6 évesek), oszt nem nagyon bírt maradni belüle. Eme kis hallét lecsapattuk rántott süllővel a helyi illem kedvéért. Bort alig ittunk hozzá, a két kiscsaj például semennyit.
G.
Vót még vanília kocka (nejem sütötte) meg ezer cukrász süti, hát eléggé jóllaktunk.
Wagner Úr!
Akkor az enyémet majd az Olimposzra fogod fölnyomni? (A Mijó nemsokára jön hozzám tanfolyamra. Borsot tesz bele!!!! Meg paradicsomot!!!! Meg zöldpaprikát!!!! Meg tésztalét!!!)
Az MTV műsorából felvett Bajai Halászlét vagy micsodát fölnyomtam az Iszoldába Real Audio file-ban - 1,7 mega! - de igy legalább letölthető (HJM sztrovacseknak köszönhetően), ugyanis az eredeti AVI formátum majdnem 30 megás... :)))
Tegnap, szombat este Katona Boldizsár tisztelt meg azzal, hogy egy észvesztően finom szarvaspörköltre hívott meg amelynek nem evés, hanem zabálás lett a vége.
Elkészítésének módjáról nem volt hajlandó nyilatkozni, de azt elárulta, hogy 15(!) féle fűszert tartalmaz az ételkülönlegesség.
Attól tartok nem pontosan erre gondoltam. Emlékeim szerint a szarvasnyak-pörköltnek az említettől eltérő, de szintén egész napra szóló hatása van. :-)
Márfai P.
drága uraim, Mijo mesterem, itt köszönöm meg nektek a kellemes vendéglátást, az utolérhetetlen hallét /ettől a fincsi bajai halászlétől kénytelen vagyok átértékelni a halászléről kialakitott eddigi elképzeléseimet!/.
Mármint hogy Péter arra gondolsz, hogy a Jancsinak a szarvasnyak pörköltjétől is elkapta a fosás az embert, mint az Attila által említett márnaikrától :)))) ????????
Idefigyefigyelj bgábor:
Szerintem a legjobb hallét a 20/951-6001 telefonon tudod megrendelni, a FONDÜ-kertben, minden pénteken főznek, fel lehet iratkozni. A főzőmester id. Volentér László, akit, azt hiszem nem kell bemutatni a bajai sportszerető közönségnek.
De a receptet nehogy megkérdezd!!
Sziasztok!
Felvilágosítást kérek Tőletek, hogy hol főzik a legjobb halászlét Baján és hol árulják a legjobb halat ugyanitt? Eddígi legjobb halakat a Petrity Józsi és a Nagy Laci által ettem, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy másokhoz még nem volt szerencsém. Így böjtközelben ez egy nagyon fontos kérdés. A szegedi halászlé immár sajnos nem létezik és ez nagy baj, de én sem ettem még jó halászlét Jánoshalmától keletre.
Üdv: Bányai Gábor
Sziasztok!
Felvilágosítást kérek Tőletek, hogy hol főzik a legjobb halászlét Baján és hol árulják a legjobb halat ugyanitt? Eddígi legjobb halakat a Petrity Józsi és a Nagy Laci által ettem, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy másokhoz még nem volt szerencsém. Így böjtközelben ez egy nagyon fontos kérdés.
Üdv: Bányai Gábor
Látom ám a mai étlapon, hogy "Szegedi halászlé". Na mondom, kérek olyat. Kaptam egy csészényi meleg, zsíros-paprikás löttyöt, amiben néhány fél köbcentis haldarab úszott. Én ezt az általam oly nagyra becsült szegedi polgárok nevében kikérném magamnak!
Lehet, hogy péntekig mégiscsak zsíros kenyeret fogok enni! :-))