Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2000.07.23 0 0 92

A Prím Online honlapján találtam az alábbiakat, a Magyar Címtár rovatban:

A bajai halászléfőző-verseny honlapja http://www.halaszle.datanet.hu

Bevallom, nem tudtam rájönni miköze mindennek Bajához :((((....

Mijo

Mijo Creative Commons License 2000.07.20 0 0 91

Népszabadság 2000.július 20.

Bajai halászlé

--------------------------------------------------------------------------------
Veszel 12 tonna halat, vegyesen pontyot, harcsát, csukát, miegymást. Gondosan megtisztogatod, vigyázva, hogy a bőre ne sérüljön, mert az adja meg a lének e kellőn kocsonyás állagot. Fölvágod hasát a halnak, gyomrát kiveszed, az epére vigyázol, ha az felfakadna mégis, hideg, bő vízzel mosod le gyorsan. A vérit benne hagyod. Ha akadna halikra, tej, márpedig pár mázsa akad biztosan, azt félreteszed. A hátuljáról a végbélnyílást, elejéről a kopoltyút, keserűfogat kidobod. Beirdalod a halakat, fejeket leszeded, a haltesteket nagyobb darabokra vágod.
Ezután megtisztítasz, és vékony karikára vágsz 11 mázsa hagymát, a hagymaszeleteket gondosan elvegyíted a halszeletek közé, és az egészet beleteszed a frizsiderbe, úgy két-két és fél ezer darabba. Néhány órára, vagy akár többe is ott tartod hadd érjen. Addig megiszol pár pohárka paksi, szekszárdi vagy vaskúti vörösbort, hadd érjél te is. Dél körül kiviszed a cuccot asztalodhoz, amelyet a főtéren 3000, a mellékutcákban, vagy a Sugovica partján 2500-ért biztosított számodra a tűzifával, tűzrakó fémalátéttel egyetemben a több mint 6000 rendező. Megterítesz, virágokkal díszíted asztalod, süteményt, bort, nagymamát deponálsz a több mint 2000 főzőhelyre.

Öt óra körül elindulsz a menettel, a családdal, a közben minden szempontból beállított ingyenélő vendégsereggel, a hagymás halhúst rejtő hatalmas bográccsal, süteménnyel, pogácsával, kenyérrel, fűszerekkel, vízzel és főleg egyébbel teli marmonokkal.

Ekkorra már persze kinn az asztalokon kendővel takart jókora tálakban áll az egytonnányi finomra főtt gyufatészta is.

A főzőhelyen mindent előkészítesz, felöntöd vízzel a bográcsot, aztán pontosan hat órakor, vezényszóra begyújtod a roppant gondossággal megrakott tüzet a több mint 2000 bogrács alatt. Az egész nyüzsgő, zsibongó – e napra triplázódott lélekszámú – városkát semmihez nem fogható füstgomoly lepi el, de te nem törődsz ezzel, csak arra ügyelsz, hogy gyorsan és nagyon lobogjon leved, mert annak úgy kell fortyogva lobogni.

Mikor megindult, beleszórod a pirospaprikát, mind az 520 kilót, és a vége felé beletéve az ikrát és tejet, pont harminc percen át főzöd így.

Ezután már csak etetsz, etetsz és etetsz, eteted a tieidet, az ország és világ minden pontjáról visszasereglett bajaiakat, a mindenféle jöttment vendégeket, eteted őket elébb tésztával bélelt lével, aztán a halnak húsával, aztán – ha jut és van rá mód – a maradék tésztára még egy kevés tejfeles túrót is morzsolhatsz, hogy a három fogás meglegyen, mert a bajai halászlé háromfogásos, ugye.

Mindehhez bort kínálsz, úgy ötven-hatvanezer liternyit.

Ennyi kell a bajai halászlé-fesztiváli léhez, és persze kell még hozzá rengeteg egyéb, kell hozzá egy csodálatos, sokat próbált, ám a megpróbáltatásokon mindig fölülkerekedő, vendégszerető, befogadó város, ahol még a törököt sem űzték ki annak idején, mert ahol mindig is a tisztes iparűzés volt szokásban inkább, s nem az emberek űzése.

Egy város kell ehhez a halászléhez, egy város, amelynek különös történelme, hangulata, szelleme, varázsa van, s amelyre-amelybe tehát jövőre muszáj lesz visszatérni még.

Ez most egy kanálnyi kóstoló csupán.

Bächer Iván

--------------------------------------------------------------------------------

marfai Creative Commons License 2000.04.17 0 0 90
Kedves Tom2!

Készül a térkép is. A füzetben lévő változat nem alkalmas a szkennelésre. A nyomdából megkapom az eredetit, és felrakom. A pontos térkép a szektorokról igen részletes, méretproblémák is vannak...:-)

Márfai P.

Előzmény: Tom2 (89)
Tom2 Creative Commons License 2000.04.17 0 0 89
Kedves Márfai!

A halle oldal kiváló!! :-)))
Így tudom ajánlani az ismerőseimnek is a neten.
Egy valamit azért hiányolok, mégpedig a főzőhelyek "térképeit". A füzetben, amit kaptam a helyhez, elég részletes "térképek" vannak a szektorokról. A /halle oldalra a már meglevő térképmelléklethez ezeket is beraknám kiegészítésül.

Jó étvágyat!:-))
Tom2

Előzmény: marfai (88)
marfai Creative Commons License 2000.04.11 0 0 88
Kedves Barátaim!
A 2000 ÉV - 2000 BOGRÁCS HALÁSZLÉ nagyon szép gondolat. Megvalósítása elkezdődött! A Halászlé Ünnepe a Halászlé Fővárosában című BAJAI NÉPÜNNEPÉLY programja a www.baja.hu/halle címen található.

Márfai P.

Matkovits Creative Commons License 2000.04.10 0 0 87
És spenótot is!!!!
Előzmény: Matkovits (78)
Mijo Creative Commons License 2000.04.09 0 0 86

Óóóóóh, bocsánat kedves Kaviat és Wágner Mestereim, ez a piszok Matkovity Lehel bepippantott a jópofának és kritikának szánt indiszkréciójával, és elhomályosította a tekintetem, de lészen ez még büntetve mindezért.
Az a bosszantó, hogy amelyikbe kétkézzel tömi az asztalomnál, ugyanazzal böfögi vissza teli hasból a sületlenségeit ! Ez elé ha halat teszel, csak arra az időre hagyja abba a zabálást, míg azt az egyáltalán nem lebecsülendő mennyiségű alkoholt dönti magába. Gondoltam már arra is, hogy szívószálat is teszek a kanala mellé :)) ....

Amúgy meg: köszönet mindenért, kedvesek vagytok, én sajnos csak a léhűtő által ecseteltekkel tdudlak csábítani benneteket !

Üdv: Mijo

Előzmény: kaviat (85)
kaviat Creative Commons License 2000.04.09 0 0 85
Mijo mesterem beszólásban királyságos vagy :)) nagyon király vagy a filmen

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Mijo (84)
Mijo Creative Commons License 2000.04.09 0 0 84

Hálátlan nyavajás, most védtelek meg egy másik topicban, csak előbb láttam volna ezt az aljas intrikát ....
Következő halinvitálásod tekintsd visszavontnak, azaz nagyon törd a fejed, milyen pitizéssel tudod visszalopni magadat a kegyeimbe !!
Amúgy meg van kiscsemetém olyan, aki könnyedén és lazán csípőből teríti a sárló pofák elé a legfinomabb falatokat ( kao ja ), és van olyan - mint te magad is -, aki csak pofázik róla :)) !

Léhűtő !

Mijo

Előzmény: Matkovits (78)
ZöPö Creative Commons License 2000.04.09 0 0 83
Lexebb halál a gyomorrepedés! :-DDDDDDD
Előzmény: GekKo (81)
ZöPö Creative Commons License 2000.04.09 0 0 82
Most jövok a havi nagybevásárlásból a Cora áruházból. Amióta a tiszai balhé volt (van), nincs kecsege... :-(((((((

Vannak viszont öles betűkkel írt táblák, hogy az édesvizi halaik Hortobágyról illetve tavi halgazdaságokból származnak.

GekKo Creative Commons License 2000.04.09 0 0 81
Tegnap főztem, mert Zsolt lennék (meg bajai) vagy mifene. Oszt volt úgy 1,6 kg ponty, 40 dkg csuka, két-két süllő fej és farok, meg egy bazi nagy afrikai harcsa feje, meg 6 darab törpe harcsa. Voltunk rá négyen felnőtt félék, meg a két kislányom (2, illetve 6 évesek), oszt nem nagyon bírt maradni belüle. Eme kis hallét lecsapattuk rántott süllővel a helyi illem kedvéért. Bort alig ittunk hozzá, a két kiscsaj például semennyit.
G.
Vót még vanília kocka (nejem sütötte) meg ezer cukrász süti, hát eléggé jóllaktunk.
Előzmény: kaviat (80)
kaviat Creative Commons License 2000.04.09 0 0 80
ezt teszi még finomabbá a bajai lét, az állandó versengés :)))

.kav]4t r.e.b.

kaviat Creative Commons License 2000.04.09 0 0 79
nagyon király :))) máris elkezdett korogni a gyomrom :)))

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Wágner úr (77)
Matkovits Creative Commons License 2000.04.09 0 0 78
Wagner Úr!
Akkor az enyémet majd az Olimposzra fogod fölnyomni? (A Mijó nemsokára jön hozzám tanfolyamra. Borsot tesz bele!!!! Meg paradicsomot!!!! Meg zöldpaprikát!!!! Meg tésztalét!!!)
Előzmény: Wágner úr (77)
Wágner úr Creative Commons License 2000.04.09 0 0 77
Az MTV műsorából felvett Bajai Halászlét vagy micsodát fölnyomtam az Iszoldába Real Audio file-ban - 1,7 mega! - de igy legalább letölthető (HJM sztrovacseknak köszönhetően), ugyanis az eredeti AVI formátum majdnem 30 megás... :)))
kaviat Creative Commons License 2000.03.09 0 0 76
Mijo mester, azért durva egy ilyen képet iderakni - ennyi bogrács :)).. uhh azonnal beindúlt az emésztésem... nyam nyam nyam...

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Mijo (75)
Mijo Creative Commons License 2000.03.09 0 0 75

És íme Don Csicsi, amint a bezdáni művelődési ház udvarán ötöl-hatol ....

Mijo

Thernitibi Creative Commons License 2000.03.05 0 0 74
Appropó szarvaspörkölt.

Tegnap, szombat este Katona Boldizsár tisztelt meg azzal, hogy egy észvesztően finom szarvaspörköltre hívott meg amelynek nem evés, hanem zabálás lett a vége.
Elkészítésének módjáról nem volt hajlandó nyilatkozni, de azt elárulta, hogy 15(!) féle fűszert tartalmaz az ételkülönlegesség.

Thernitibi

marfai Creative Commons License 2000.03.05 0 0 73
Attól tartok nem pontosan erre gondoltam. Emlékeim szerint a szarvasnyak-pörköltnek az említettől eltérő, de szintén egész napra szóló hatása van. :-)
Márfai P.

Előzmény: Mijo (71)
kaviat Creative Commons License 2000.03.05 0 0 72
drága uraim, Mijo mesterem, itt köszönöm meg nektek a kellemes vendéglátást, az utolérhetetlen hallét /ettől a fincsi bajai halászlétől kénytelen vagyok átértékelni a halászléről kialakitott eddigi elképzeléseimet!/.

.kav]4t r.e.b.

Mijo Creative Commons License 2000.03.02 0 0 71

Mármint hogy Péter arra gondolsz, hogy a Jancsinak a szarvasnyak pörköltjétől is elkapta a fosás az embert, mint az Attila által említett márnaikrától :)))) ????????

Mijo

Előzmény: marfai (70)
marfai Creative Commons License 2000.03.02 0 0 70
Mihályfi János tanár úr annak idején a szarvasnyak-pörkölttel kombinálta meg az alább tárgyalt témát. Az ikra is jó lehet...:))
Márfai P.

Előzmény: kaviat (69)
kaviat Creative Commons License 2000.03.01 0 0 69
ami már önmagában is nagy teljesítmény :)..

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: hard (68)
hard Creative Commons License 2000.03.01 0 0 68
Különösen a márna ikrája jó a lében. Kb. egy napra garantáltan "örökmozgóvá" teszi az embert....
Előzmény: GekKo (52)
GekKo Creative Commons License 2000.03.01 0 0 67
Halfalók!
Én például leginkább a saját halászlémet szeretem. De gondolom a legtöbb bajai már csak így van ezzel.
G.
Előzmény: Thernitibi (66)
Thernitibi Creative Commons License 2000.02.29 0 0 66
Idefigyefigyelj bgábor:
Szerintem a legjobb hallét a 20/951-6001 telefonon tudod megrendelni, a FONDÜ-kertben, minden pénteken főznek, fel lehet iratkozni. A főzőmester id. Volentér László, akit, azt hiszem nem kell bemutatni a bajai sportszerető közönségnek.
De a receptet nehogy megkérdezd!!
bgábor Creative Commons License 2000.02.29 0 0 65
Sziasztok!
Felvilágosítást kérek Tőletek, hogy hol főzik a legjobb halászlét Baján és hol árulják a legjobb halat ugyanitt? Eddígi legjobb halakat a Petrity Józsi és a Nagy Laci által ettem, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy másokhoz még nem volt szerencsém. Így böjtközelben ez egy nagyon fontos kérdés. A szegedi halászlé immár sajnos nem létezik és ez nagy baj, de én sem ettem még jó halászlét Jánoshalmától keletre.
Üdv: Bányai Gábor
Előzmény: ZöPö (63)
bgábor Creative Commons License 2000.02.29 0 0 64
Sziasztok!
Felvilágosítást kérek Tőletek, hogy hol főzik a legjobb halászlét Baján és hol árulják a legjobb halat ugyanitt? Eddígi legjobb halakat a Petrity Józsi és a Nagy Laci által ettem, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy másokhoz még nem volt szerencsém. Így böjtközelben ez egy nagyon fontos kérdés.
Üdv: Bányai Gábor
Előzmény: ZöPö (63)
ZöPö Creative Commons License 2000.02.29 0 0 63
Huhh...

Látom ám a mai étlapon, hogy "Szegedi halászlé". Na mondom, kérek olyat. Kaptam egy csészényi meleg, zsíros-paprikás löttyöt, amiben néhány fél köbcentis haldarab úszott. Én ezt az általam oly nagyra becsült szegedi polgárok nevében kikérném magamnak!

Lehet, hogy péntekig mégiscsak zsíros kenyeret fogok enni! :-))

Előzmény: kaviat (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!